astrovox Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7, 2014 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7, 2014 Συνήθως το ύψος του πυλώνα στα παρατηρητήρια κυλιόμενης οροφής επιλέγεται να είναι τέτοιο ώστε όταν το τηλεσκόπιο τοποθετηθεί στην οριζόντια θέση (χαμηλότερο ύψος - βλ. συνημμένη φωτό) να χωράει ίσα ίσα να ανοιγοκλείσει η οροφή. Αυτό δίνει τη δυνατότητα να μεγιστοποιηθεί το πεδίο που βλέπει το τηλεσκόπιο σε χαμηλό ύψος. Καθώς σύντομα θα κληθώ να κάνω μια τέτοια σχεδιαστική επιλογή, θα ήθελα να θέσω τα εξής ερωτήματα σε όσους έχουν κατασκευάσει κάτι αλλά και γενικότερα σε όσους έχουν κάποιες σκέψεις να μοιραστούν. Πιστεύω να είναι χρήσιμη συζήτηση γιατί ο συγκεκριμένος τύπος παρατηρητηρίου απασχολεί πολύ κόσμο. Ζήτημα 1ο: Ποιο θεωρείτε πως είναι το ελάχιστο ύψος στον ουρανό που θα πρέπει να βλέπει το τηλεσκόπιο; Νομίζω πως κάτω από 10 μοίρες δεν ασχολείται κανείς συνήθως, με εξαίρεση έκτακτα γεγονότα. Επίσης το παρατηρητήριο θα βρίσκεται σε αστικό μέρος και ο ορίζοντας είναι πραγματικά μια φωτεινή ζώνη. Ζήτημα 2ο: Πιστεύετε πως το να κάνεις τον πυλώνα λίγο χαμηλότερο, χάνοντας σε πεδίο, έχει αξιοσημείωτο πλεονέκτημα όσον αφορά προστασία από αέρα που είναι ένα εγγενές μειονέκτημα του παρατηρητηρίου κυλιόμενης οροφής; Ζήτημα 3ο: Είναι δυνατό να "παρκάρεις" μια στήριξη όπως η EQ6 στην οριζόντιο χωρίς να χάσει το Go-To; Ξέρω ότι αυτό γίνεται στην home position αλλά δεν ξέρω για την οριζόντιο. Ζήτημα 4ο: Πώς θα αντιμετωπίζατε το ενδεχόμενο χρήσης δύο τηλεσκοπίων (πχ ένα διοπτρικό και ένα SC); Σχεδιασμός του ύψος του πυλώνα για το μεγαλύτερο και χρήση κάποιας προέκτασης για το μικρό ή κάτι άλλο; «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
giannis60 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7, 2014 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7, 2014 Πιστεύω ότι ένα παρατηρητήριο δεν πρέπει να είναι μία κατασκευή που οριακά να χωρά κάποιο συγγεκριμένο τηλεσκόπιο όπως στην φωτογραφία. Διότι τι γίνεται αν μετά από κάποια χρονικό διάστημα θελήσεις να αλλάξεις κάτι (οπτικό σωλίνα ή ακόμα και στήριξη) και αυτό δεν χωρά;Νομίζω ότι ο σχεδιασμός και η μελέτη θα πρέπει να έχει ανοχές, ούτως ώστε να επιδέχεται στο μέλλον κάποιες αλλαγές στον παρατηρισιακό εξοπλισμό χωρίς να αναγκάζεσαι να μπεις σε μεγάλους μπελάδες ή έξοδα.Τέλος όσο αφορά το ύψος του πυλώνα εγώ πάντοτε αυτό το σκέφτομαι από την σκοπιά της άνετης θέσης στην παρατήρηση. Βέβαια αυτό διαφέρει κι από είδος τηλεσκοπίου σε τηλεσκόπιο. Άλλο το ύψος του πυλώνα για νευτώνεια άλλο για διαθλάστηκα. Νομίζω ότι το κάτω μέρος του πυλώνα, η κάτω φλάζτα θα πρέπει να κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο που να μπορεί να ξεβιδώνει ώστε αν χρειαστεί μελλοντικά να αντικατασταθεί από άλλο πυλώνα διαφορετικού ύψους. Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου. Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.
Δημητρης .Δ Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 8, 2014 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 8, 2014 Για κοίτα και αυτό το σύστημα το οποίο σου επιτρέπει το home position.Δεν το έχω ολοκρηρωση ακόμα το φτιάχνω σιγά σιγά. Το control room ειναι αλλου.Γυρω απο αυτό μπορείς να φτιάξεις το δικο σου control room. 73 SV1EIHΔεληγεωργόπουλος Δημήτριοςwww.edsro.eusw1eih@yahoo.grGSO 6\" RC-CCD67 FRATIK 16 HRASI 120 mc ccdNIKON D-7000CANON EOS 500D(mod)HEQ5 SKYSCAN PRO GOTO
astrovox Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 9, 2014 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 9, 2014 Για κοίτα και αυτό το σύστημα το οποίο σου επιτρέπει το home position. Δημήτρη ευχαριστώ για την πρόταση. Το είχα υπόψη μου το σχέδιο της "αστροντουλάπας" αλλά επέλεξα και έχω ήδη προχωρήσει το κλασικό roll-off roof. Νομίζω ότι ο σχεδιασμός και η μελέτη θα πρέπει να έχει ανοχές, ούτως ώστε να επιδέχεται στο μέλλον κάποιες αλλαγές στον παρατηρισιακό εξοπλισμό χωρίς να αναγκάζεσαι να μπεις σε μεγάλους μπελάδες ή έξοδα Γιάννη έχεις δίκιο επί της αρχής, έτσι θα έπρεπε να είναι αλλά ψάχνω τον τρόπο βελτιστοποίησης του ζητήματος. Μια λύση είναι η ύπαρξη ενός μόνιμου πυλώνα, σχετικά χαμηλού, και η χρήση προέκτασης τύπου half-pier όταν βάζεις το "μικρό" τηλεσκόπιο. Από την άλλη, πάλι, σκέφτομαι πως ο στόχος ήταν να υπάρχει ένα μόνιμο φωτογραφικό setup (για βαθύ ουρανό) πάντα στημένο αλλιώς αν είναι να χρησιμοποιώ πολλά setup φοβάμαι ότι παρά την ύπαρξη παρατηρητηρίου θα είμαι πάλι στο στήνε-ξεστήνε όπως και τώρα που δεν έχω. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
ckormpos1 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2014 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2014 Καλη συνεχεια οτι και αν αποφασισετε! Φιλικα, ''...Λειψανα αστρων με μορφες αραχνιασμενες'' Οδυσσεας Ελυτης Τhe Delphinus Observatoryhttp://delphinusobservatory.blogspot.gr/
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα