Jump to content

focusing main camera and oag camera


Προτεινόμενες αναρτήσεις

καλησπερα σε ολους,

ηρθε ο celestron oag ο οποιος εχει πολυ καλη κατασκευη και αρκετα προσθετα extension και adaptors. αξιζει τα χρηματα οπως βγηκε απο το κουτι...

στην πραξη τωρα το setup εχει ως εξης:

c925 - extension - reducer 0.63 - OAG - adaptor - sony nex 5r mirrorless

και ως οδηγητικη καμερα η dsi2

το focus στην sony εγινε με bahtinov mask που ειχα φτιαξει πριν καιρο, ολα τελεια

ομως στην οδηγητικη dsi ειτε λογο χαμηλης ευαισθησιας ειτε κακης ευθυγραμμισης του πρισματος το phd δεν βλεπει αστερια καθολου, δοκιμασα αρκετα settings 1/2/3/5 sec

υποψη οτι το oag εχει focuser για την οδηγητικη (δηλαδη ειναι μεταβλητη η αποσταση απο το πρισμα)

αλλα ουτε αυτο εκανε κατι

σκεφτομαι να το δοκιμασω μερα να δω τι γινεται...

τι λετε?

ευχαριστω,

αχιλλεας

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ok

μολις καταλαβα οτι το πρισμα ηταν πολυ ψηλα και κατα 99% αυτο ηταν το προβλημα.

το σπιρωμα των 42mm με το οποιο ειναι συνδεδεμενο το oag με το τηλεσκοπιο εχει μικρη διαμετρο που επιβαλει το "κατεβασμα" του πρισματος για να μπορει να δει φως.

αυριο παλι, ξεστησα για σημερα...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

για γρηγορη και ευκολη ρυθμιση και των δυο καμερων μπορεις να κανεις τα εξης

 

συναρμολογησε το συστημα οδηγησης με focal reducer, τροχους φιλτρων και ο,τι αλλο εχεις χωρις προεκτασεις προς το παρον και κατα την διαρκεια της ημερας εστιασε την κεντρικη σου καμερα σε εναν μακρυνο στοχο. στην συνεχεια μαρκαρισε το σημειο εστιασης στον σωληνα εστιασης.

 

στην συνεχεια προσπαθησε να εστιασεις την οδηγητικη καμερα οσο καλυτερα μπορεις και μαρκαρισε το σημειο εστιασης στον σωληνα του εστιαστη μπορεις να χρησιμοποιήσεις και τον εστιαστη του oag. η διαφορα αποστασης των δυο σημειων εστιασης ειναι το μηκος της προεκτασης που θα χρειαστεις για να τοποθετησεις ειτε στην κυρια καμερα ειτε στην οδηγητικη καμερα, μπορει βεβαια να χριεαστει και να μοιρασεις τον ανταπτορα και στις δυο καμερες.

 

το βραδυ μετα εστιασε σε ενα αστερι την κεντρικη καμερα σου και μετα μικρορυθμισε την οδηγιτικη καμερα ωστε να την εστιασεις χωρις να πειραξεις την εστιαση της κεντρικης καμερας σου.

 

συμβουλες για καλυτερα αποτελεσματα.

 

καλυτερα να κανεις την ρυθμιση αυτη το χαραμα ή το σουρουπο μιας και οι καμερες μπορει να ειναι ευαισθητες και να μην μπορεις να δεις εικονα οσο και να χαμηλωνεις την εκθεση σε πληρες ηλιακο φως. εναλλακτικα μπορεις να χρησιμοποιεις ομοεστιακα φιλτρα narrowband για να κοψεις το φως του ηλιου. εννοειτε πως θα εχεις τον εξοπλισμο μεσα στο σπιτι για να μειωσεις το φως που μπαινει στις καμερες απο το περιβαλλον

 

οσον αφορα το πρισμα. εαν μπορεις να ρυθμισεις την κλιση του ή να το μετακινίσεις μέσα-εξω, καλυτερα να το βαλεις σε μια μεση θεση με τα ματι (χωρις να εμποδιζει την κυρια καμερα) και μετα να δεις μεσω phd την εικονα. Στην συνεχεια μπορεις να παιξεις με την κλιση του πρισματος μέχρις ωτου στο Phd να βλεπεις μια καθαρη εικονα σε ολο το καρε. εδω καλο θα ηταν να μετακινήσεις το πρισμα και στα δυο ακρα για να δεις πως συμπεριφερετε η εικονα και να δεις εαν εχεις εικονα φαντασμα. αυτη η εικονα ειναι σαν την κανονικη μονο που ειναι πιο ασπρη απο την κανονικη εικονα στην σωστη θεση του πρισματος στον ιδιο χρονο εκθεσης. μπορει να σε ξεγελασει αλλα στην οδηγηση θα βλεπεις τελειως πεπλατυσμενα αστρα,σχεδον ευθειες, τα οποια ειναι και αχρηστα στην οδηγηση. δεν ξερω αν εγινα κατανοητος σε αυτο το θεμα μιας και εμενα μου ειχε τυχει αυτο στον πρωτο oag που ειχα. αλλοι δεν εχουν παρατηρησει αυτο το φαινομενο αλλα καλο ειναι να το εχεις και αυτο υποψην σου

 

τελος εφοσον εχεις κανει σωστα τις ρυθμισεις αναλογα με το τηλεσκοπιο που εχεις, μπορει να βλεπεις ελαφρως παραμορφομενα αστερια. αυτο οφειλετε στην θεση του πρισματος και στο οτι η καμερα βλεπει απο το ακρο του οπτικου πεδιου του τηλεσκοπιου οπου και η εικονα ειναι ελαφρως παραμορφωμενη (αναλογα και του τηλεσκοπιου και ευθυγραμμισης των οπτικων)

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα προσθεσω και εγω πως πρεπει να επιλεξεις καποιο ημερησιο στοχο, με μεγαλο ευρος και οσο πιο "καθετο" μπορεις (πχ μακρινη μεγαλη πολυκατοικια, βουνο κλπ).

Αυτο επιβαλεται για να εστιαζουν και οι δυο καμερες σε ιδια αποσταση, παρα την σχετικη αποκλιση....

Μετα απο αυτη τη διαδικασια, η νυχτερινη ρυθμιση ακριβειας, ειναι ευκολη υποθεση.

Επισης μια μασκα (aperture mask) εξυπηρετει ωστε να κοψεις φως και να μπορεις να εχεις ημερησιες εικονες με καταλληλη εκθεση.

Η διαδικασια ομοεστιακης ρυθμισης ειναι σχετικα ευκολη σε διαθλαστικα, διοτι εχεις αμεση εκτιμηση της διαφορας σημειων εστιασης (πανω στην διαδρομη του εστιαστη).

Στα καταδιοπτρικα πρεπει να εχεις μια σχετικη εμπειρια για να εκτιμησεις την διαφορα στην αποσταση των δυο σημειων.....(πρακτικες δοκιμες μεσω προσθαφαιρεσης δακτυλιδιων Τ2).

Το καλο ειναι οτι θα παιδευτεις μονο μια φορα, και απο εκει και περα, θα τα εχεις ολα μονταρισμενα, θα εστιαζεις τη μεγαλη καμερα, και θα εισαι ετοιμος.

Καλη συνεχεια...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

πρωτη φωτο απο την dsi2c ως guider

ηθελε να κατεβει το πρισμα, δικαιως δεν εβλεπε τιποτα...

ευχαριστω για την βοηθεια, ειμαι σιγουρος οτι θα την χρειαστω ξανα.

αχιλλεας

 

Terrestrial0003.jpg.88dd88fde3cba3e3cb8d80addaf07759.jpg

ειναι ενα απο τα σπιτακια στην κορυφη του υμηττου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης