Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα,

Μου ήρθε σήμερα διαφημιστικό μήνυμα από Canadian Telescopes με αυτό:

http://www.youtube.com/watch?v=YVpkruTImp4&feature=share&list=UU0uzCjyzhix7wZtxsNDe6qA

Το έχει δοκιμάσει κάποιος ή γνωρίζει κάτι για αυτό? Φαίνεται απλή και καλή λύση για καθαρισμό.

# Σπύρος Αντωνόπουλος #
Δημοσιεύτηκε
Ενδιαφέρον!! Νομίζω πάντως πως την ώρα που θα το εφαρμόζω σε ένα μεγάλο κάτοπτρο και στη συνέχεια θα το ξεκολάω θα έχω την εντύπωση πως θα ξεκολλήσω και κανένα κομμάτι απ την επαλουμινωμένη επιφάνεια. Ψυχοφθόρο!! :D Περιμένουμε εναγωνίως σχόλια από τη χρήση του.
Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Δημοσιεύτηκε
Βασικά αυτό που με φοβίζει, είναι μην μείνει κολλημένο κάνα ψιλό κομματάκι κατά τη διάρκεια της αποκόλλησης. Αν είναι μικρό και δεν έχει επιφάνεια να το πιάσεις και να το τραβήξεις θα είναι ένα θέμα αυτό.
# Σπύρος Αντωνόπουλος #
Δημοσιεύτηκε
Όντος ψυχοφθόρο. Και με το αυτοκόλλητοι κυκλάκι που έχει στο κέντρο για να ευθυγραμμίζουμε τα τηλεσκόπιο τι γίνεται; Στο βίντεο διάλεξαν ένα που δεν έχει.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Δημοσιεύτηκε

Και ο κανονικός τρόπος καθαρισμού απλός (και οικονομικός) είναι αν γίνει σωστά και προσεκτικά.

Εγώ πρόσφατα τόλμησα να ακολουθήσω και τη συμβουλή του κατασκευαστή του τηλεσκοπίου μου (Orion Optics) σχετικά με καθαρισμό χρησιμοποιώντας ισοπροπυλική αλκοόλη και απιονισμένο νερό (50-50). Ήμουν διστακτικός αλλά βλέποντας πως αποτελεί την επίσημη σύσταση καθαρισμού και άλλων κατασκευαστών (Meade, Celestron) για κάτοπτρα αποφάσισα να το δοκιμάσω. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι επιστρώσεις δεν έπαθαν τίποτα και το κάτοπτρο καθάρισε καλύτερα από το σκέτο νερό.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε
Αντρέα, μήπως θα μπορούσες να περιγράψεις λίγο την διαδικασία με το μείγμα ισοπροπυλικής αλκοόλης-απεσταγμένου νερού? Και εγώ χρησιμοποιώ το συγκεκριμένο στον καθαρισμό των προσοφθαλμίων, δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα στα κάτοπτρα. Μουσκεύεις δηλαδή κομμάτια βαμβακιού στο μείγμα και σκουπίζεις ελαφρα και επαναληπτικά την επιφάνεια του κατόπτρου? Στο τέλος τι γίνεται, το αφήνεις απλά να στεγνώσει ή ξεβγάζεις με απεσταγμένο νερό?
Δημοσιεύτηκε
Στην ουσία ακολουθώ τον κλασσικό τρόπο πλυσίματος (αρχικό ξέβγαλμα με νερό για τα χοντρά, τελικό ξέπλυμα με καθαρό απιονισμένο νερό) απλά στο ενδιάμεσο στάδιο με το βαμβάκι έχω βάλει το μείγμα της ισοπροπυλικής αλκοόλης. Μπορείς να έχεις επιπλέον και λίγο απορρυπαντικό πιάτων.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε
Κατάλαβα, ευχαριστώ Αντρέα. Πάντως από την δική μου μέχρι τώρα εμπειρία στο πλύσιμο των κατόπτρων, έχω παρατηρήσει ότι το απιονισμένο νερό, που πουλάνε και στα super market για σιδέρωμα, αφήνει κάποια στίγματα όταν στεγνώσει στο τέλος της διαδικασίας. Απεναντίας, σαφώς καλύτερα αποτελέσματα παίρνεις με το απεσταγμένο που μπορείς να το προμηθευτείς από οποιοδήποτε φαρμακείο (ως water for injection το ζητάς).
Δημοσιεύτηκε

Παιδιά πολύ προσοχή στον καθαρισμό τών οπτικών.

Είναι ή χειρότερη εποχή γιά αυτήν τήν δουλειά!

Εάν δέν έχετε παρατηρήση ποτέ γύρη μέσα από ένα μικροσκόπιο, ρίξτε μιά ματιά:

Pollen.jpg

Γύρη από 5μm-100μm

Ή "μεσαιωνική" γεωμετρία της είναι καί ένας από τούς λόγους τών εποχιακών αλλεργιών.

Δέν νομίζω να θέλετε να τήν τρίψετε πάνω στήν ολοκαίνουργια επίστρωση τών οπτικών σας... :D

Μόνο μετά από αέρα, διπλό πλύσιμο με απιονισμένο ύδωρ καί με τουλάχιστον τα παρακάτω

μαντηλάκια:

http://www.amazon.com/Intrinsics-Non-Woven-Esthetic-Wipes-200-ct/dp/B00011QUPW

hgg2016.
Δημοσιεύτηκε
Ο φίλος μας ο Γιώργος έθιξε ένα θέμα σοβαρό. Κι εγώ συμφωνώ απολύτως ότι τώρα είναι η χειρότερη εποχή για να καθαρίσει κανείς το κάτοπτρο του τηλεσκοπίου του, και ο λόγος είναι η γύρης. Πέρα από το ακανθώδες σώμα της, αυτή την εποχή είναι στο μέγιστο της παραγωγής της, με αποτέλεσμα αμέσως τα καθαρισμένα οπτικά να ξανά λερωθούν. Πιστεύω, ότι πριν τον Αύγουστο είναι κουτό να πλένουμε τα κάτοπτρα. Αυτό ακούγετε λήγω απογοητευτικό διότι έτσι χάνουμε αρκετούς μήνες έντονης παρατηρησιακής δραστηριότητας. Όμως αυτό που πρέπει όμως να θυμόμαστε είναι ότι κάθε φορά που πλένουμε το κάτοπτρο αυτό φθείρεται και μάλιστα πολύ. Επομένως εδώ ισχύει η φιλοσοφία του Ησίοδου που λέει<<Έργα και ημέραι>>.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης