Explorer79 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20, 2014 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20, 2014 Στην προσπαθεια μου να διαπιστωσω (θεωρητικα!) το ανωτατο οριο λαμπροτητας του φωτος προς τον ανθρωπινο οφθαλμο, χωρις να προκληθει σε αυτο βλαβη, κανω μια ερευνα για να ανακαλυψω εαν η μετρηση λαμπροτητας με LUX μπορει να συσχετιστει μαθηματικα με το φαινομενο μεγεθος. Τα μονα στοιχεια που βρηκα μεχρι στιγμης ειναι τα εξης: Πανσεληνος Σχεδον -13 mag = Σχεδον 1 Lux1 LUX = -14,2 m Ηλιος στο ζενιθ = -26,7 m = 100.000 LUX Εδω αρχιζουν τα ερωτηματα.... Υπαρχει τυπος που να συσχετιζει τις δυο μοναδες μετρησης; LUX & Mag Ποιο ειναι το οριο, πανω απο το οποιο, το ανθρωπινο ματι μπορει να υποστει βλαβη; Εαν στο αφηλιο της η Εριδα (98 αστρονομικες μοναδες περιπου) εχει οντως mag -16 περιπου, θα τυφλωνε καποιον παρατηρητη του ηλιου που θα στεκοταν επανω σε αυτον τον πλανητη - νανο; To google δε με βοηθησε, ελπιζω οι συνφορουμιτες να το κανουν! Ευχαριστω εκ των προτερων!
bellatrix Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2014 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2014 Στην προσπαθεια μου να διαπιστωσω (θεωρητικα!) το ανωτατο οριο λαμπροτητας του φωτος προς τον ανθρωπινο οφθαλμο, χωρις να προκληθει σε αυτο βλαβη, κανω μια ερευνα για να ανακαλυψω εαν η μετρηση λαμπροτητας με LUX μπορει να συσχετιστει μαθηματικα με το φαινομενο μεγεθος. Τα μονα στοιχεια που βρηκα μεχρι στιγμης ειναι τα εξης: Πανσεληνος Σχεδον -13 mag = Σχεδον 1 Lux1 LUX = -14,2 m Ηλιος στο ζενιθ = -26,7 m = 100.000 LUX Εδω αρχιζουν τα ερωτηματα.... Υπαρχει τυπος που να συσχετιζει τις δυο μοναδες μετρησης; LUX & Mag Ποιο ειναι το οριο, πανω απο το οποιο, το ανθρωπινο ματι μπορει να υποστει βλαβη; Εαν στο αφηλιο της η Εριδα (98 αστρονομικες μοναδες περιπου) εχει οντως mag -16 περιπου, θα τυφλωνε καποιον παρατηρητη του ηλιου που θα στεκοταν επανω σε αυτον τον πλανητη - νανο; To google δε με βοηθησε, ελπιζω οι συνφορουμιτες να το κανουν! Ευχαριστω εκ των προτερων! Θέλατε να γράψετε +16 mag για τον νάνο-πλανήτη.Από όσο γνωρίζω η καταστροφή του ματιού δεν έχει να κάνει με την απόσταση μας από τον Ήλιο τόσο, όσο με την UV ακτινοβολία που δέχεται και καταστρέφεται ο αμφιβληστροειδής. Σημαντικοί παράγοντες αυτού είναι αν έχει ατμόσφαιρα ο πλανήτης και αν ναι ποιας σύστασης, π.χ στην Γη, η UV ακτινοβολία αποκόπτεται(κατά πολύ μεγάλο ποσοστό~99%) διότι έχουμε το Όζον (τριατομικό οξυγόνο). Άρα πιστεύω και στον πλανήτη-νάνο να είμασταν, επειδή δεν έχει ατμόσφαιρα, η παρατήρηση του Ήλιου θα ήταν εξίσου επικίνδυνη. Για την πιο πάνω ανάλυση, δεν μπορώ να σας βοηθήσω, πιστεύω κάποιο πιο έμπειρο μέλος να το κάνει.
Explorer79 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2014 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2014 Στην προσπαθεια μου να διαπιστωσω (θεωρητικα!) το ανωτατο οριο λαμπροτητας του φωτος προς τον ανθρωπινο οφθαλμο, χωρις να προκληθει σε αυτο βλαβη, κανω μια ερευνα για να ανακαλυψω εαν η μετρηση λαμπροτητας με LUX μπορει να συσχετιστει μαθηματικα με το φαινομενο μεγεθος. Τα μονα στοιχεια που βρηκα μεχρι στιγμης ειναι τα εξης: Πανσεληνος Σχεδον -13 mag = Σχεδον 1 Lux1 LUX = -14,2 m Ηλιος στο ζενιθ = -26,7 m = 100.000 LUX Εδω αρχιζουν τα ερωτηματα.... Υπαρχει τυπος που να συσχετιζει τις δυο μοναδες μετρησης; LUX & Mag Ποιο ειναι το οριο, πανω απο το οποιο, το ανθρωπινο ματι μπορει να υποστει βλαβη; Εαν στο αφηλιο της η Εριδα (98 αστρονομικες μοναδες περιπου) εχει οντως mag -16 περιπου, θα τυφλωνε καποιον παρατηρητη του ηλιου που θα στεκοταν επανω σε αυτον τον πλανητη - νανο; To google δε με βοηθησε, ελπιζω οι συνφορουμιτες να το κανουν! Ευχαριστω εκ των προτερων! Θέλατε να γράψετε +16 mag για τον νάνο-πλανήτη.Από όσο γνωρίζω η καταστροφή του ματιού δεν έχει να κάνει με την απόσταση μας από τον Ήλιο τόσο, όσο με την UV ακτινοβολία που δέχεται και καταστρέφεται ο αμφιβληστροειδής. Σημαντικοί παράγοντες αυτού είναι αν έχει ατμόσφαιρα ο πλανήτης και αν ναι ποιας σύστασης, π.χ στην Γη, η UV ακτινοβολία αποκόπτεται(κατά πολύ μεγάλο ποσοστό~99%) διότι έχουμε το Όζον (τριατομικό οξυγόνο). Άρα πιστεύω και στον πλανήτη-νάνο να είμασταν, επειδή δεν έχει ατμόσφαιρα, η παρατήρηση του Ήλιου θα ήταν εξίσου επικίνδυνη. Για την πιο πάνω ανάλυση, δεν μπορώ να σας βοηθήσω, πιστεύω κάποιο πιο έμπειρο μέλος να το κάνει. Οχι εννοουσα -16 Μ θα ειχε ο ΗΛΙΟΣ εαν καποιος τον παρατηρουσε απο την Εριδα.
bellatrix Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2014 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2014 Οχι εννοουσα -16 Μ θα ειχε ο ΗΛΙΟΣ εαν καποιος τον παρατηρουσε απο την Εριδα. -16 mag με περιήλιο στις 38 AU. Δεν νομίζω.Ψάχνοντας λίγο κατέληξα στα εξής:1) Ότι αν βάλουμε ένα τηλεσκόπιο χωρίς φίλτρο, η τύφλωση μας θα είναι ακαριαία, όχι μόνο λόγω UV, αλλά και της τεράστιας ποσότητας φωτός που θα εισέλθει στο μάτι. Αν όμως παρατηρήσουμε τον Ήλιο απευθείας χωρίς αστρονομικό όργανο, απλά να τον κοιτάξουμε, θα σκοτεινιάσει μεν λίγο το πεδίο αλλά θα επανέλθει (Παρόλα αυτά ΜΗΝ το επιχειρήσει κανεις αυτό). Άρα έχουμε και ως παράμετρο πως τον παρατηρούμε.2) Συσχέτιση με το φαινόμενο μέγεθος, δεν πιστεύω ότι υπάρχει διότι το LUX σαν μονάδα μέτρησης δουλεύει μόνο στο ορατό (προφανώς αφού αναφερόμαστε σε φωτεινή ισχύ/επιφάνεια), στα μη ορατά τείνει στο μηδέν, ενώ το φαινόμενο μέγεθος εκτείνεται και σε παρατηρήσεις στο εγγύς υπέρυθρο. 3) Το LUX έχει περιορισμένη ισχύ. Μπορείς να το χρησιμοποιείς για πηγές φωτός, οι οποίες, καλύπτουν μια επιφάνεια (λάμπες, Ήλιος, Σελήνη) αλλά όχι για αστρικά αντικείμενα ( Πλανήτες, μακρινούς αστέρες).Οι μετρήσεις θα έβγαιναν κυριολεκτικά αλλόκοτες!4) Η μόνη συσχέτιση που υπάρχει είναι με την ροή ακτινοβολίας ( 1LUX= 1.464mW/m^2 )5) Βέβαια παίζει ρόλο και η γωνία των φωτεινών δεσμών που πέφτουν στην επιφάνεια. Άλλη φωτεινή ισχύ θα έχει κατά την ανατολή του ο Ήλιος και άλλη κατά την μεσουράνηση του. Έτσι ως τελικό συμπέρασμα, μπορώ να πω ότι ναι μεν θα είχαμε μικρές βλάβες λόγω της UV ακτινοβολίας στο μάτι, στην Έριδα, αλλά δεν θα τυφλωνόμασταν ακαριαία λόγω της μηδαμινής ποσότητας φωτός που θα έφθανε. Έκτος αν είχαμε κανένα τηλεσκόπιο 60+ ιντσών ώστε να μας προκαλούσε μια μόνιμη τύφλωση
Explorer79 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2014 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2014 Οχι εννοουσα -16 Μ θα ειχε ο ΗΛΙΟΣ εαν καποιος τον παρατηρουσε απο την Εριδα. -16 mag με περιήλιο στις 38 AU. Δεν νομίζω.Ψάχνοντας λίγο κατέληξα στα εξής:1) Ότι αν βάλουμε ένα τηλεσκόπιο χωρίς φίλτρο, η τύφλωση μας θα είναι ακαριαία, όχι μόνο λόγω UV, αλλά και της τεράστιας ποσότητας φωτός που θα εισέλθει στο μάτι. Αν όμως παρατηρήσουμε τον Ήλιο απευθείας χωρίς αστρονομικό όργανο, απλά να τον κοιτάξουμε, θα σκοτεινιάσει μεν λίγο το πεδίο αλλά θα επανέλθει (Παρόλα αυτά ΜΗΝ το επιχειρήσει κανεις αυτό). Άρα έχουμε και ως παράμετρο πως τον παρατηρούμε.2) Συσχέτιση με το φαινόμενο μέγεθος, δεν πιστεύω ότι υπάρχει διότι το LUX σαν μονάδα μέτρησης δουλεύει μόνο στο ορατό (προφανώς αφού αναφερόμαστε σε φωτεινή ισχύ/επιφάνεια), στα μη ορατά τείνει στο μηδέν, ενώ το φαινόμενο μέγεθος εκτείνεται και σε παρατηρήσεις στο εγγύς υπέρυθρο. 3) Το LUX έχει περιορισμένη ισχύ. Μπορείς να το χρησιμοποιείς για πηγές φωτός, οι οποίες, καλύπτουν μια επιφάνεια (λάμπες, Ήλιος, Σελήνη) αλλά όχι για αστρικά αντικείμενα ( Πλανήτες, μακρινούς αστέρες).Οι μετρήσεις θα έβγαιναν κυριολεκτικά αλλόκοτες!4) Η μόνη συσχέτιση που υπάρχει είναι με την ροή ακτινοβολίας ( 1LUX= 1.464mW/m^2 )5) Βέβαια παίζει ρόλο και η γωνία των φωτεινών δεσμών που πέφτουν στην επιφάνεια. Άλλη φωτεινή ισχύ θα έχει κατά την ανατολή του ο Ήλιος και άλλη κατά την μεσουράνηση του. Έτσι ως τελικό συμπέρασμα, μπορώ να πω ότι ναι μεν θα είχαμε μικρές βλάβες λόγω της UV ακτινοβολίας στο μάτι, στην Έριδα, αλλά δεν θα τυφλωνόμασταν ακαριαία λόγω της μηδαμινής ποσότητας φωτός που θα έφθανε. Έκτος αν είχαμε κανένα τηλεσκόπιο 60+ ιντσών ώστε να μας προκαλούσε μια μόνιμη τύφλωση -16 mag στο αφηλιο μονο (98 AU). Ο Ποσειδωνας βλεπει τον ηλιο ως αστρο της ταξης του -19... 1) Νομιζω οτι δεν υπαρχει ανθρωπος που να μην εχει δει ποτε τον ηλιο καταματα εστω και για ενα δευτερολεπτο. Οταν δυει/ανατελλει, τον βλεπουμε με γυμνο ματι χωρις την παραμικρη ενοχληση.... Τι mag εχει τοτε; 2) Το εγγυς υπερυθρο παντως δε μας αφορα. Το φαινομενο μεγεθος το χρησιμοποιουμε σχεδον αποκλειστικα για το ορατο φως. 3) Σκεψου να μετρησεις ποσα lux εχει μια λαμπα φωτισμου που βρισκεται πολλα χιλιομετρα μακρια και τρεμοπαιζει σαν τον Πολικο Αστερα... +2 mag = Χ LUX? 4) Αρα δεν υπαρχει τυπος που να συσχετιζει μαθηματικα τους δυο τροπους μετρησης λαμπροτητας κατα την αποψη σου; 5) Αυτο με προβληματιζει πολυ. Αλλη φωτεινη ισχυ εχει ο ηλιος μεσα απο πυκνη νεφωση, αλλη οταν δυει/ανατελλει και αλλη οταν βρισκεται στο ζενιθ (μεσουράνηση). Δε μπορουμε να μετρησουμε LUX/mag σε αυτες τις περιπτωσεις; Θεωρητικα, οταν ο ηλιος μολις ξεπροβαλλει στον οριζοντα, πριν καν ανατείλει ολοκληρος ο δισκος του, φεγγει λιγο πιο δυνατα απο την πανσεληνο και δε μας ενοχλει καθολου αν τον κοιταξουμε καταματα. Αρα τι να υποθεσουμε; -14...-15 mag???
bellatrix Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2014 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2014 -16 mag στο αφηλιο μονο (98 AU). Ο Ποσειδωνας βλεπει τον ηλιο ως αστρο της ταξης του -19... 1) Νομιζω οτι δεν υπαρχει ανθρωπος που να μην εχει δει ποτε τον ηλιο καταματα εστω και για ενα δευτερολεπτο. Οταν δυει/ανατελλει, τον βλεπουμε με γυμνο ματι χωρις την παραμικρη ενοχληση.... Τι mag εχει τοτε; 2) Το εγγυς υπερυθρο παντως δε μας αφορα. Το φαινομενο μεγεθος το χρησιμοποιουμε σχεδον αποκλειστικα για το ορατο φως. 3) Σκεψου να μετρησεις ποσα lux εχει μια λαμπα φωτισμου που βρισκεται πολλα χιλιομετρα μακρια και τρεμοπαιζει σαν τον Πολικο Αστερα... +2 mag = Χ LUX? 4) Αρα δεν υπαρχει τυπος που να συσχετιζει μαθηματικα τους δυο τροπους μετρησης λαμπροτητας κατα την αποψη σου; 5) Αυτο με προβληματιζει πολυ. Αλλη φωτεινη ισχυ εχει ο ηλιος μεσα απο πυκνη νεφωση, αλλη οταν δυει/ανατελλει και αλλη οταν βρισκεται στο ζενιθ (μεσουράνηση). Δε μπορουμε να μετρησουμε LUX/mag σε αυτες τις περιπτωσεις; Θεωρητικα, οταν ο ηλιος μολις ξεπροβαλλει στον οριζοντα, πριν καν ανατείλει ολοκληρος ο δισκος του, φεγγει λιγο πιο δυνατα απο την πανσεληνο και δε μας ενοχλει καθολου αν τον κοιταξουμε καταματα. Αρα τι να υποθεσουμε; -14...-15 mag??? Μήπως μπερδεύεσαι; Με τίποτα δεν είναι -19 ο Ήλιος στον Ποσειδώνα, και -16 στην Έριδα..Μπορείς να μου παραθέσεις πληροφορίες περί τούτου; 1) Κατάματα σίγουρα μπορεί να το κάνει κάποιος έστω για ένα 1 sec. Όπως είπα μαυρίζει το οπτικό πεδίο για λίγο και μετά επανέρχεται. Αν περάσει λίγος χρόνος ακόμη όμως αρχίζουν οι πονοκέφαλοι και οι ζαλάδες. Γι' αυτό λέω δεν συνίσταται να το επιχειρήσει κανείς. Το mag του Ήλιου είναι το ίδιο πάντα και σταθερό. Αναφερόμουν στην μέτρηση σε LUX. 3) Δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις φαινόμενο και απόλυτο μέγεθος για κάτι τέτοιο. Μόνο για αστρονομικά αντικείμενα. Ούτε μπορείς να μετρήσεις τα LUX από μια τόση μακρινή και μικρή πηγή από το οπτικό σου πεδίο. 4) Δεν νομίζω. 5) Όχι είναι δύο διαφορετικά πράγματα, δεν βλέπω κάποια συσχέτιση.
Explorer79 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2014 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2014 -16 mag στο αφηλιο μονο (98 AU). Ο Ποσειδωνας βλεπει τον ηλιο ως αστρο της ταξης του -19... 1) Νομιζω οτι δεν υπαρχει ανθρωπος που να μην εχει δει ποτε τον ηλιο καταματα εστω και για ενα δευτερολεπτο. Οταν δυει/ανατελλει, τον βλεπουμε με γυμνο ματι χωρις την παραμικρη ενοχληση.... Τι mag εχει τοτε; 2) Το εγγυς υπερυθρο παντως δε μας αφορα. Το φαινομενο μεγεθος το χρησιμοποιουμε σχεδον αποκλειστικα για το ορατο φως. 3) Σκεψου να μετρησεις ποσα lux εχει μια λαμπα φωτισμου που βρισκεται πολλα χιλιομετρα μακρια και τρεμοπαιζει σαν τον Πολικο Αστερα... +2 mag = Χ LUX? 4) Αρα δεν υπαρχει τυπος που να συσχετιζει μαθηματικα τους δυο τροπους μετρησης λαμπροτητας κατα την αποψη σου; 5) Αυτο με προβληματιζει πολυ. Αλλη φωτεινη ισχυ εχει ο ηλιος μεσα απο πυκνη νεφωση, αλλη οταν δυει/ανατελλει και αλλη οταν βρισκεται στο ζενιθ (μεσουράνηση). Δε μπορουμε να μετρησουμε LUX/mag σε αυτες τις περιπτωσεις; Θεωρητικα, οταν ο ηλιος μολις ξεπροβαλλει στον οριζοντα, πριν καν ανατείλει ολοκληρος ο δισκος του, φεγγει λιγο πιο δυνατα απο την πανσεληνο και δε μας ενοχλει καθολου αν τον κοιταξουμε καταματα. Αρα τι να υποθεσουμε; -14...-15 mag??? Μήπως μπερδεύεσαι; Με τίποτα δεν είναι -19 ο Ήλιος στον Ποσειδώνα, και -16 στην Έριδα..Μπορείς να μου παραθέσεις πληροφορίες περί τούτου; 1) Κατάματα σίγουρα μπορεί να το κάνει κάποιος έστω για ένα 1 sec. Όπως είπα μαυρίζει το οπτικό πεδίο για λίγο και μετά επανέρχεται. Αν περάσει λίγος χρόνος ακόμη όμως αρχίζουν οι πονοκέφαλοι και οι ζαλάδες. Γι' αυτό λέω δεν συνίσταται να το επιχειρήσει κανείς. Το mag του Ήλιου είναι το ίδιο πάντα και σταθερό. Αναφερόμουν στην μέτρηση σε LUX. 3) Δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις φαινόμενο και απόλυτο μέγεθος για κάτι τέτοιο. Μόνο για αστρονομικά αντικείμενα. Ούτε μπορείς να μετρήσεις τα LUX από μια τόση μακρινή και μικρή πηγή από το οπτικό σου πεδίο. 4) Δεν νομίζω. 5) Όχι είναι δύο διαφορετικά πράγματα, δεν βλέπω κάποια συσχέτιση. http://en.wikipedia.org/wiki/Apparent_magnitude –19.30 Sun as seen from Neptune–18.20 Sun as seen from Pluto at aphelion–16.70 Sun as seen from Eris at aphelion–14.2 An illumination level of one lux [12][13]–12.92 Maximum brightness of full moon (mean is –12.74)
Explorer79 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2014 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2014 http://stjarnhimlen.se/comp/radfaq.html http://www.dfisica.ubi.pt/~hgil/fotometria/Paginas.www/Photometry_2.html Stellar magnitude Illuminance Lux Sun overhead -26.7 130000Full daylight (not direct sun) -24 to -25 10000-25000Overcast day -21 1000Very dark overcast day -19 100Twilight -16 10Deep twilight -14 11 Candela at 1 meter distance -13.9 1.00Full Moon overhead -12.5 0.267Total starlight + airglow -6 2E-3Total starlight only -5 2E-4Venus at brightest -4.3 1.4E-4Total starlight at overcast night -4 1E-4Sirius -1.4 1E-50th-mag star 0 2.7E-61st-mag star +1 1.0E-66th-mag star +6 1.0E-8
Explorer79 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2014 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2014 There is a correspondence between radiometric and photometric units:Photometric units Radiometric units Astronomical units================= ================= ================== Luminous flux Power Absolute magnitude(lumen) (watts) M Luminous intensity ---------- ---------(candela = lumen/ster) (watts/ster) --------- Illuminance Irradiance/emittance Apparent magnitude(lux = lumen/m2) (watts/m2) m Luminance, Intensity Radiance, Intensity "Surface brightness"(nit = lumen/ster/m2 = cd/m2) (watts/ster/m2) (m/arcsec2, S10vis)
Explorer79 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2014 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2014 Solar illumination on horizontal surface atvarious solar altitudes above the horizon Solar altit Illumination degrees log10 Lux Lux 90.0 5.11 129000 80.0 5.09 122000 70.0 5.06 114000 60.0 5.01 103000 50.0 4.94 87400 45.0 4.89 77800 40.0 4.83 67500 35.0 4.75 56900 30.0 4.67 46300 25.0 4.56 36300 20.0 4.44 27400 15.0 4.28 19200 14.0 4.25 17600 13.0 4.20 15900 12.0 4.16 14300 11.0 4.10 12700 10.0 4.05 11100 9.5 4.02 10400 9.0 3.98 9610 8.5 3.95 8880 8.0 3.91 8170 7.5 3.87 7490 7.0 3.84 6840 6.5 3.79 6220 6.0 3.75 5620 5.5 3.70 5060 5.0 3.66 4540 4.5 3.60 4010 4.0 3.55 3550 3.5 3.49 3110 3.0 3.43 2690 2.5 3.36 2290 2.0 3.28 1920 1.5 3.20 1580 1.0 3.10 1270 0.5 3.00 994 0.0 2.88 759 -0.5 2.75 562 -1.0 2.61 405 -1.5 2.45 281 -2.0 2.28 189 -2.5 2.09 124 -3.0 1.90 79.1 -3.5 1.69 49.2 -4.0 1.48 29.9 -4.5 1.25 17.8 -5.0 1.02 10.4 -5.5 0.78 5.99 -6.0 0.53 3.41 -6.5 0.29 1.93 -7.0 0.04 1.09 -7.5 -0.21 0.613 -8.0 -0.46 0.348 -8.5 -0.70 0.200 -9.0 -0.93 0.116 -9.5 -1.16 0.0692 -10.0 -1.38 0.0421 -10.5 -1.58 0.0264 -11.0 -1.77 0.0171 -11.5 -1.94 0.0115 -12.0 -2.09 0.00806 -12.5 -2.22 0.00597 -13.0 -2.34 0.00456 -13.5 -2.44 0.00360 -14.0 -2.54 0.00292 -14.5 -2.62 0.00241 -15.0 -2.69 0.00202 -15.5 -2.77 0.00171 -16.0 -2.84 0.00144 -16.5 -2.92 0.00121 -17.0 -3.00 0.00100 -17.5 -3.09 0.000815 -18.0 -3.19 0.000645
Explorer79 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2014 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2014 Με αλλα λογια, Ηλιος στο ζενιθ = -26,7 m = 129.000 Lux Ηλιος σε ανατολη/δυση (μιση μοιρα πανω απο τον οριζοντα) = 1000 Lux = -21 εως -20 m.Ηλιος που μολις εδυσε = 500 LuxΗλιος 7 μοιρες κατω απο τον οριζοντα = 1 Lux
bellatrix Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2014 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2014 Μάλιστα..!Και εγώ σήμερα διάβασα σχετικώς οπότε συγχωρέστε με για οποιοδήποτε λάθος.Προσωπικά δεν βλέπω κάποια άμεση συσχέτιση, ή υπάρχει και δεν την γνωρίζω. Συνήθως τέτοιοι τύποι προκύπτουν εμπειρικά. Έτσι όπως το θέσατε για το magnitude, θα συμφωνήσω. Και από ότι έψαξα λίγο παραπάνω νομίζω βρήκα αυτό που ζητάτε. Αν υπάρχει κάποιος τύπος ή σχέση. Διαβάστε το παρακάτω paper, ελπίζω να σας λύσει την απορία σας.18.pdf
Explorer79 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22, 2014 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22, 2014 Ευχαριστω για το χρονο σας! Το pdf διαβαζω... Αραγε 0 Lux σε τι mag να αναφερεται; +6,5; +7;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα