Roofastro Δημοσιεύτηκε Μάιος 6, 2014 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 6, 2014 Ευχαριστώ για τις συμβουλές και σίγουρα θα εφαρμοστούν από την επόμενη παρατήρηση σε σκοτεινό ουρανό ( που θα είναι μάλλον στην 8η ΠΕΕΑ ) . Τώρα όσον αφορά την αστρονομία στην πόλη , επειδή από Αθήνα είμαι ξέρω πολύ καλά ότι ειδικά με ένα 8ιντσο τα αντικείμενα του Messier ( Με εξαίρεση τα φωτεινότερα όπως Μ22-Μ13-Μ42, που και αυτά πάλι υστερούν σε μεγάλο βαθμό ) πάσχουν από ασάφεια και έλλειψη ζωντάνιας . Έχω παρατήσει προ πολλού το κυνήγι deepsky αντικειμένων από την πόλη γιατί και αν φαίνονται δεν θέλω να απογοητευτώ απ'την θέα τους ΞΑΝΑ . Μετά από μία περυσινή παρατήρηση στα λαμπρά σφαιρωτά του καλοκαιριού απλά το παράτησα . Μόνο πλανήτες - Σελήνη και ΛΑΜΠΡΟΥΣ αστεροειδής και κομήτες . Προχτές συγκεκριμένα μετά βίας από το Γαλάτσι της Αθήνας είδα την Δήμητρα . Στο χωριό αντίστοιχοι αστέρες φαίνονται πανεύκολα ακόμα και από ερευνητή ! Και τα διπλά άστρα πάλι περιορίζομαι στα πιο λαμπρά . Για βαθιά κατάδυση ( πχ ζεύγη της τάξης των 10 mag + ) χρειάζομαι πάλι σκοτεινό ουρανό . Για κανά Albireo και κανά Κρόνο και Δία καλά είναι τα τηλεσκόπια στην πόλη . Άσε που δεν είναι ότι και πιο βολικό να κουβαλάς στους ορόφους για να ανεβάσεις την ΕQ5 , τον εξοπλισμό που χρειάζεσαι και το τηλεσκόπιο ! Η Αστρονομία στην πόλη το μόνο που έχει να προσφέρει σε κάποιον είναι η λαχτάρα για σκοτεινό ουρανό μακριά από τα φώτα της πόλης ! *(Άντε και την ελάχιστη εμπειρία σε έναν αρχάριο να κάνει κάποια στοιχειώδη αστροάλματα ... Για να μην λέτε ότι είμαι ολοκληρωτικός και απόλυτος ) KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Explorer79 Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2014 Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2014 Η Αστρονομία στην πόλη το μόνο που έχει να προσφέρει σε κάποιον είναι η λαχτάρα για σκοτεινό ουρανό μακριά από τα φώτα της πόλης ! Ετσι... Η αστρονομια (ειτε ερασιτεχνικη, ειτε επαγγελματικη) ειναι ενα χομπι συνυφασμενο με τη φυση και το βουνο. Δεν ειναι αστικο χομπι, εκτος αν περιοριζεται στη Σεληνη και στους πλανητες, ή σε κανεναν περιστασιακο κομητη ή αστεροειδη. Η τραγωδια ειναι πως εκατομμυρια ανθρωποι σε ολο τον κοσμο, που μενουν σε μεγαλες πολεις και δεν βρεθηκαν ποτε τους σε σκοτεινο, καθαρο ουρανο, δεν εχουν παρατηρησει ουτε καν με γυμνο ματι το συμπαν οπως πραγματικα ειναι (Γαλαξιας, ζωδιακο φως, γαλαξιας Ανδρομεδας και χιλιαδες αστρα...).
KonstantinosM Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2014 Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2014 Δεν ισχύουν αυτά που λες αγαπητέ Roofastro και ίσως σε στεναχωρήσω. Είναι άλλο θέμα το πως σου αρέσει να βλέπεις εσύ τα deepsky αντικείμενα και άλλο να γενικεύεις με το ότι " Για κανά Albireo και κανά Κρόνο και Δία καλά είναι τα τηλεσκόπια στην πόλη". Τα ακούσαμε αυτά και από άλλους με 12άρια.Το θέμα είναι το τι μπορεί να δει κάποιος από φωτορύπανση και με ποιες τεχνικές. Όχι το πώς φαίνονται. Έχω διαφορετική άποψη και διαφορετική εμπειρία. Τα αντικείμενα που μπορεί να δει κανείς είναι πολύ περισσότερα. Τα αναφέρω παραπάνω, τα αναφέρουν πολυάριθμοι παρατηρητές σε όλο τον κόσμο που παρατηρούν από τις πόλεις για δεκαετίες. Δεν καταλαβαίνω γιατί τα ακυρώνεις. Για να λες ότι ξέρεις για τα Messier και το πώς φαίνονται από την Αθήνα σημαίνει ότι τουλάχιστον τα έχεις δει από την Αθήνα. Αν έχεις δει έστω αυτά που λες πως είδες, τότε αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με ότι "για κανένα Albireo και πλανήτες είναι τα τηλεσκόπια από την πόλη"; Προχτές συγκεκριμένα μετά βίας από το Γαλάτσι της Αθήνας είδα την Δήμητρα . Στο χωριό αντίστοιχοι αστέρες φαίνονται πανεύκολα ακόμα και από ερευνητή ! Όταν διαβάζω αυτά πιστεύω ότι απλώς είναι θέμα φιλοσοφίας του καθενός. Κάποιος παρατηρεί αισιόδοξα και κάποιος απαισιόδοξα. Για παράδειγμα στο χωρίο υπάρχουν παρατηρητές που παλεύουν να δουν κάποιες φορές 3 αμυδρούς στόχους όλο το βράδυ και είναι χαρούμενοι. Άλλος έχει δηλώσει ότι πάλευε με έναν. Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι δεν είναι ίδια η χαρά την στιγμή της θέασής τους για όσους παλεύουμε με ελάχιστους αμυδρούς ασαφείς στόχους στην ύπαιθρο, από κάποιον που καταφέρνει να διακρίνει από φωτορύπανση έναν αμυδρό ασαφή Messier; @Explorer79Η αστρονομική παρατήρηση δεν προκύπτει από πουθενά ότι δεν είναι αστικό χόμπι. Αυτό που σίγουρα δεν είναι, είναι οι υπολογισμοί φωτορύπανσης και η παρατήρηση του ουρανού θεωρητικά από την οθόνη του υπολογιστή. Πρέπει κάποιος να βγει έξω για να παρατηρήσει. Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος *Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.Prem Rawat
gregohks Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2014 Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2014 Τα πράγματα είναι σύνθετα. Στην πόλη υπάρχουν αντικείμενα να δει κανείς,αλλά η ποιότητα τους είναι υποβαθμισμένη. Είναι όπως είπε και ο Κωνσταντίνος θέμα προοπτικής. Και όντως η χαρά της θέασης είναι η ίδια για κάποιον που παρατηρεί από ύπαιθρο και κάποιον από πόλη. Το λέω γιατί επί ένα χρόνο σχεδόν κάθε βράδυ ( ή τέλος πάντων αυτές χωρίς φεγγάρι) παρατηρούσα από την ταράτσα μου στον Πειραιά. Ακόμα θυμάμαι πόσο ευχαριστήθηκα εκείνα τα σφαιρωτα στον Τοξότη ή τα πλανητικά στον Δίδυμο . Τώρα παρατηρώ από ύπαιθρο όπου ο κατάλογος των διαθέσιμων αντικείμενων έχει πολλαπλασιαστει. Η χαρά όμως της θέασης είναι ίδια. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι είναι στο χέρι μας και μόνο να παρατηρήσουμε από την πόλη. Τα αντικείμενα είναι εκεί και περιμένουν. Στο κάτω κάτω εξασκούν τον άπειρο να δει οριακές καταστάσεις,τι καλύτερο; Καταλαβαίνω όμως και τον roofastro. Αν φύγω τώρα από εδώ και επιστρέψω Αθήνα δεν θα έχω τι να παρατηρήσω,αφού είχα εξαντλήσει στο παρελθόν στην Αθήνα ή/και εξαντλησα τους περισσότερους αμυδρους στο χωριό. Ωστόσο αυτό αποτελεί μια ειδική περίπτωση...
KonstantinosM Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2014 Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2014 Δεν θα άλλαζα τίποτα από τα όσα έχει σωστά διατυπώσει ο Γρηγόρης. Από τον Πειραιά λοιπόν; Οι δικές μου παρατηρήσεις -πριν επιλέξω μόνιμα να παρατηρώ από τον ουρανό του Πηλίου- ήταν από Γλυφάδα και όχι μόνον νότια. Για χρόνια οι καταγραφές στις σημειώσεις μου, μου προσέφεραν πολυάριθμα αντικείμενα για παρατήρηση από εκεί. Να συμπληρώσω μόνο το εξής: είμαι της άποψης ότι πάντοτε υπάρχει πρόσφορο έδαφος στην παρατήρηση από την πόλη και τα προάστια για όποιον θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με την αστρονομία και να εμβαθύνει σε μεθόδους και διαφορετικούς τομείς παρατήρησης. Στον οδηγό παρατήρησης από την πόλη αναφέρομαι στο "Δωμάτια με θέα" του Alan MacRobert συντάκτη του περιοδικού "Sky & Telescope", στην ευκαιρία του παρατηρητή αν έχει θέληση και υπομονή, να ανακαλύψει μεγαλύτερο φάσμα δυνατοτήτων για παρατήρηση. Ένα από τα σημαντικότερα πάντως από όσα διάβασα παραπάνω είναι η απολαβή της καθημερινής χαράς από την παρατήρηση για ό,τι υπάρχει στον ουρανό με οποιαδήποτε εικόνα έχει, κάτι που έχω νοιώσει και εγώ και γι αυτό πάντοτε προτείνω σε όλους να μην περιορίζονται ή να μην περιορίζουν άλλους να την νοιώσουν. Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος *Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.Prem Rawat
Roofastro Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2014 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2014 Nα το θέσω αλλιώς αγαπητέ συνονόματε . Τον κατάλογο του Μεσσιέρ τον έχω σχεδόν εξαντλήσει . Από την ύπαιθρο βέβαια με το 8ιντσακι μου . Και δεν εχω 12ιντσο όπως ανέφερες για κάποιον λόγο ! Πολλά από αυτά τα έχω ξαναδεί από Αθήνα . Δεν είπα το αντίθετο ! Ίσα ίσα που είναι και καλό για εξάσκηση στις οριακές παρατηρήσεις . Η θέα όμως της Ανδρομέδας με την οριακή παρατήρηση ενός εκ των δύο συνοδών της από τένα τοπικό βουνό στο Γαλάτσι ( παρόλο που είχα τις ιδανικές συνθήκες που έχεις γράψει σε άλλο ποστ ) ήταν απλά απογοητευτική για μένα! Ούτε η δομή της φαινόταν καλά , ούτε οι μαύρες σκοτεινές γραμμές που είχα παρατηρήσει ! Ίσα ίσα ο πυρήνας και μια υποψία απτό υπόλοιπο . Τώρα όσον αφορά τα σφαιρωτά ακόμα και το Μ13 μοιάζει στο προσοφθάλμιο λες και παρατηρώ κανα 10mag NGC και με μικρό surface brightness από σκοτεινή τοποθεσία ! Και όσο για τους διπλούς τι λες ? Όταν επί 3 χρόνια έχω εξαντλήσει κάθε πιθανό διπλό σε αστερισμού κοντά στο ζενίθ και ύψους άνω των 30 μοιρών όλες τις εποχές ( για πιο κάτω δεν το συζητώ ... το χάος από φωτορύπανση ! ) και διψάω για καινούργιους και πιο δύσκολους στόχους εγώ τι να κάνω από την πόλη !? Όταν θέλω να κάνω κατάδυση στους NGC και να αρχίσω τον κατάλογο του HERSCHEL 400 τι να κάνω από την πόλη ?! Οι δυνατότητες μου περιορίζονται πάρα πολύ πιστεύω μέσα σε αυτόν τον θόλο από καυσαέρια-σκόνη και αναρίθμητα φώτα να κοιτάζουν προς τον ουρανό αντί προς το έδαφος όπως κανονικά θα έπρεπε ! Τώρα αν κάποιος άλλος ευχαριστιέται με την οριακή παρατήρηση ενός 8mag αστεροειδή καμάρι του ! Εμένα όμως αυτό με εκνευρίζει και με ενοχλεί ΤΑΜΑΛΑ ( Copyrights Κωνσταντίνου Και Ελένης ) . Και ναι από σκοτεινή τοποθεσία η οριακή παρατήρηση ενός 12mag πλανητικού με ευχαριστεί πολύ περισσότερο από την οριακή παρατήρηση του Blicking Planetary στον Κύκνο από την Αθήνα για παράδειγμα ! ( Το χα δει πέρυσι το καλοκαίρι και από χωριό και από εδώ και καμιά μα καμία σχέση ! Να ναι καλά τα φίλτρα UHC που κατάφερα και το είδα από Αθήνα ... ) . ΥΓ : Τα αντικείμενα προφανώς είναι πολύ περισσότερα από τον Albireo τον Δια και κανά δύο διπλούς . Και εγώ έχω δει πάμπολλα αντικείμενα deep sky από Αθήνα . Αλλά όπως σου είπα δεν ικανοποιούμε από την εύρεση τους και μόνο ! Και όπως και να το κάνουμε άλλο να κοιτάς από το προσοφθάλμιο σε μια τυχαία ουρανού και να βλέπεις παντού αστεράκια και άλλο να βλέπεις τον γκρίζο ουρανό με λίγα αστέρια διάσπαρτα ! Και πάλι αναγνωρίζω την υποκειμενικότητα του θέματος όμως ... KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Explorer79 Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2014 Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2014 @Explorer79Η αστρονομική παρατήρηση δεν προκύπτει από πουθενά ότι δεν είναι αστικό χόμπι. Αυτό που σίγουρα δεν είναι, είναι οι υπολογισμοί φωτορύπανσης και η παρατήρηση του ουρανού θεωρητικά από την οθόνη του υπολογιστή. Πρέπει κάποιος να βγει έξω για να παρατηρήσει. Ενδιαφερουσα δημοσιευση. Οταν μιλας για παρατηρηση ουρανου θεωρητικα απο την οθονη υπολογιστη δεν πρεπει να εννοεις εμενα παντως... Εκτος απο ορειβασιες σε δεκαδες κορυφες της Ελλαδας αλλα και εκτος συνορων, εχω βρεθει στην υπαιθρο αμετρητες φορες και εκει η παρατηρηση μονο θεωρητικη δεν ηταν... Ακομα και μεσα απο την πολη με τα κυαλια και το τηλεσκοπιο μου μπορω να δω τους 5 κοντινους πλανητες και αρκετα αστρα αλλα μεχρι εκει. Το θεαμα του φωταγωγημενου ουρανου το βρισκω αποκρουστικο. Οσο για το οτι η αστρονομικη παρατηρηση δεν ειναι αστικο χομπι, μιλησα συγκεκριμενα για τον βαθυ ουρανο. Κανενα μεγαλο τηλεσκοπιο δεν ειναι τοποθετημενο σε αστικη περιοχη πουθενα! Στην καλυτερη περιπτωση κανενα ερασιτεχνικο 12αρι-16αρι. Απο εκει και πανω, ολα τα τηλεσκοπια βρισκονται σε απομακρυσμενες σκοτεινες περιοχες για να μη χαραμιζονται.
KonstantinosM Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2014 Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2014 Χαίρομαι πάντως το ότι γράφτηκε σωστά και ξεκαθαρίστηκε αυτό που προείπαμε μερικοί. Ότι δηλαδή από την πόλη μπορούν να θεαθούν πολλά άλλα αντικείμενα του ουρανού εκτός από πλανήτες. Το πώς φαίνονται είναι γνωστό. Το τι θέλει να κάνει ο καθένας με αυτά όμως και από που να τα προσπαθήσει όταν δεν το γνωρίζει, θα το κατανοήσει μόνο αν πάρει σωστές πληροφορίες και από τις δύο μεριές. Για την παρατήρηση από φωτορυπασμένες περιοχές, όπως κάποιος χρειάζεται να αποκτήσει εμπειρία από την ύπαιθρο ώστε σιγά-σιγά να διακρίνει περισσότερους στόχους, έτσι και από την πόλη, χρειάζεται τεχνική και υπομονή. Αν το προσπαθήσει το αποτέλεσμα θα τον ανταμείψει. Και σίγουρα είναι καλύτερο -όπως ανέφερε ότι έκανε ο Γρηγόρης (gregohks) από Πειραιά και πιστεύω ότι και άλλοι υπάρχουν- το να μπορεί να κάνει καθημερινή παρατήρηση όλο το χρόνο, από τις 8 παρατηρήσεις ανά έτος από σκοτεινό ουρανό. Και αν! Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος *Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.Prem Rawat
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα