Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Δείτε αυτές τις ημέρες το νάνο πλανήτη Δήμητρα (Ceres) και τον αστεροειδή Εστία (Vesta) εξαιρετικά κοντά, μόλις 10 λεπτά της μοίρας! Βρίσκονται στον αστερισμό της Παρθένου και μπορείτε εύκολα να τους εντοπίσετε με τη βοήθεια του χάρτη για τον οποίο θα πρέπει να ορίσετε τη μέρα και ώρα παρατήρησης.

 

http://www.heavens-above.com/MinorPlanet.aspx?desig=4&lat=37.983&lng=23.733&loc=Athens&alt=147&tz=EET

 

Η κοντινή Σελήνη θα ενοχλεί κάπως αλλά το αντικείμενα είναι αρκετά φωτεινά και με φαινόμενο μέγεθος 7.1 για την Εστία και 8.4 για τη Δήμητρα θα είναι εύκολη η παρατήρησή τους με τηλεσκόπιο. Θα βρίσκονται σε ύψος περίπου 40 μοιρών όταν θα έχει σκοτεινιάσει πλήρως ο ουρανός.

 

Αποτελεί μια σπάνια ευκολία να δείτε δύο από τους σημαντικότερους αστεροειδείς τόσο κοντά. Η Δήμητρα, ο πρώτος αστεροειδής που ανακαλύφθηκε ποτέ, θεωρείται με το νέο ορισμό νάνος πλανήτης και είναι ο μικρότερος της κατηγορίας. Η Εστία είναι ο λαμπρότερος αστεροειδής που φαίνεται από τη Γη. Παρόλο που η Εστία έχει, σε σχέση με τη Δήμητρα, μεγαλύτερη διάμετρο στη μέγιστη διάσταση, η μικρότερη μάζα της και η σύνθεσή της δεν της έχουν επιτρέψει να έρθει σε υδροστατική ισορροπία, να γίνει δηλαδή αρκετά σφαιρική ώστε να μπορεί να θεωρηθεί νάνος πλανήτης.

vesta-ceres2.png.0b9e4888cff682967ece51666f192f23.png

vesta-ceres1.png.68f29bf2b9154a49efc105f6a855d599.png

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Το φαινόμενο είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον και μπορεί να γίνει ακόμη περισσότερο αν αποτυπώνεται η καθημερινή παρατήρηση τους με ένα πρόχειρο σκαρίφημα. Έτσι θα φανεί η κίνηση που έχουν τα δύο σώματα, σε σχέση με τα άστρα που βρίσκονται στο πεδίο. Αν δεν το έχετε επιχειρήσει μέχρι τώρα, αξίζει να το δοκιμάσετε, είναι απολαυστικό! Αν ψάχνετε για ένα διάλειμμα τα επόμενα βράδια, βγείτε έξω με χαρτί και μολύβι.

 

Η Σελήνη παρά το ότι είναι κοντά, δεν εμποδίζει στο να φανούν εύκολα τα αντικείμενα. Ο ουρανός σε εκείνο το σημείο είναι SQM 17.1 (περίπου 3 mag) αυτές τις ημέρες και τα αντικείμενα είναι ορατά ακόμη και με τα TS 10Χ50 κιάλια μου. Λίγη υπομονή μόνο χρειάστηκε για να εμφανιστεί η Δήμητρα.

 

Ο χάρτης δείχνει την καθημερινή κίνηση των σωμάτων.

 

Ceres-Vesta-July-tight_V2final.thumb.jpg.648d05506480b821246687568c59143c.jpg

πηγή: digitallearningfoundation.org

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης