Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλημερα ,

χθες μου ηταν απιστευτα αδυνατο να εστιασω σωστα με το 200/800 νευτωνειο που εχω.....η πιο απαλη κινηση στο τηλεσκοπιο και φαινοταν η κινηση......Ειχα αγορασει εναν εστιαστη με μοτερ της Skywatcher αλλα ειδα οτι δεν κανει για το τηλεσκοπιο μου.....ισως με καποια πατεντα......

Εσεις τι εχετε κανει για να μπορειτε να κανετε εστιαση σε μακρινα αντικειμενα χωρις να υπαρχει αγγιγμα στο τηλεσκοπιο ??

Αντε αντε , σιγα σιγα λυνονται τα προβληματα...οδηγηση....PHD...καμερες κλπ.....Ευχαριστω τους ανθρωπους που εχουν την διαθεση να απαντουν σε μαλλον πολυσυζητημενα ερωτηματα

Νικος...

:D

Νικος Π.
Δημοσιεύτηκε
με μοτερ στο εστιαστή και δεν έχω κανένα πρόβλημα στην εστίαση με την βοήθεια μιας bahtinov mask όταν φωτογραφίζω. Τώρα που φαίνεται λίγο κουλό που δεν σου κάνει το μοτέρ για τον εστιαστή σου. Τι εστιαστή έχεις; θα πρέπει να έχεις στο κουτί δυο - τρια λαμάκια για rack and pinion, crayford και νομίζω για εστιαστή διπλής ταχύτητας καθώς και αντάπτορες για τους αντίστοιχους άξονες.

Φιλικά Κώστας

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Δημοσιεύτηκε
με μοτερ στο εστιαστή και δεν έχω κανένα πρόβλημα στην εστίαση με την βοήθεια μιας bahtinov mask όταν φωτογραφίζω. Τώρα που φαίνεται λίγο κουλό που δεν σου κάνει το μοτέρ για τον εστιαστή σου. Τι εστιαστή έχεις; θα πρέπει να έχεις στο κουτί δυο - τρια λαμάκια για rack and pinion, crayford και νομίζω για εστιαστή διπλής ταχύτητας καθώς και αντάπτορες για τους αντίστοιχους άξονες.

Αυτον εδω αγορασα αλλα δεν μπορεσα να τον τοποθετησω , οταν ελυσα το ενα ροδακι εστιασης απο τον εστιαστη μου για να τον τοποθετησω , α)το μεταλλικο κουμπωμα δεν χωρουσε να μπει στην θεση του εστιαστη και β) ειχα προβλημα με την αποσταση με τις μεταλικες βασεις....

Δεν ξερω αν δεν εκανα κατι σωστα.........

20929-skywatcher-electric-motor-focuser.jpg.62cd961ea0eed66c72e784fa920c94f2.jpg

Νικος Π.
Δημοσιεύτηκε

Για σου ρε φίλε και σε αυτή τη την συζήτηση. Θα μπορούσα μόνο με μία λέξη να σου περιγράψω το τι πρέπει να κάνεις. Και ξεκινάω από αυτή. ΥΠΟΜΟΝΗ. Βεβαίως υπομονή ο πρώτος άνθρωπος που δεν διαθέτει είμαι εγώ. Την ώρα της εστίασης αισθάνομαι την καρδία μου να χτυπά δυνατά και να μου ανεβάζει την πίεση. Ακόμα και στους -10 χειμώνα στό βουνό μέσα σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα γίνομαι μούσκεμα στον ιδρώτα. Αυτό τώρα έχει ως αποτέλεσμα των 3,5 βαθμών πρεσβυωπίας που είναι τα γυαλιά μου, να γλιστράνε πάνω στην μύτη μου και ο μοναδικός τρόπος για να μην πέσουν αυτά στο χώμα είναι να τα τραβάω προς τα επάνω χρησιμοποιόταν τους μυς του προσώπου μου του μετώπου μου των αυτιών, διότι και τα δύο μου χέρια κάνουν ότι τάχατες δεν συμβαίνει τίποτα και με συγκινητική τρυφερότητα και τα δύο προσπαθούν να ρυθμίσουν τον εστιαστή. Έχουν πολύ λίγο χρόνο διαθέσημο, διότι αν φερθούν με αδεξιότητα και επιμηκύνει λιγάκι ο χρόνος θα επέλθει η καταστροφή. Από την υγρή θερμότητα που εκπέμπει το πρόσωπο μου θα θολώσουν αυτά τα καταραμένα γυαλιά και τότε όχι μόνο να εστιάσω δεν θα βλέπω, αλλά δεν θα βλέπω την τύφλα μου.

Μου λένε οι φίλοι στο Forum <<Μπράβο Γιάννη και χαρά στην υπομονή σου>> επειδή κάνω την οδήγηση στο χέρι μένοντας σκυμμένος όλη την νύχτα, πἀνω στο προσοφθάλμιο με το φωτεινό σταυρόνημα. Δεν ξέρουν όμως οι κουτοί, ότι στο τεστ υπομονής επιμονής και προ πάντων αυτοπειθαρχίας, έχουν περάσει οι ίδιοι, και ηλίου φαεινότερο από τις φωτογραφίες που έβγαλαν, με απείρως καλύτερο βαθμό από εμένα. Τέλεια και άψογα εστιασμένες οι φωτογραφίες τους, κι αυτοί νομίζουν (επειδή δεν έτυχε να κάνουν) ότι η οδήγηση στο χέρι είναι δυσκολότερη από την εστίαση.

Στην αστροφωτογραφία τόσο η οδήγηση στο χέρι όσο κι η εστίαση έχουν ένα ισχυρά κοινό σημείο.

Πέρα από τον εξοπλισμό ο οποίος ως ένα βαθμό μόνο μπορεί να μας βοηθήσει, χρειάζεται πολύ προπόνηση κι από εμάς.

Αγγίζουμε το τηλεσκόπιο κι αυτό τρέμει; Απαλά ανοίγουμε τα δάκτυλα μας και περιμένουμε να σταματήσει να τρέμει. Μόλις ηρεμήσει, δεν αγγίζουμε τίποτα και εξετάζουμε (τώρα πια σε κάποια οθόνη) το άστρο που πάνω του επιλέξαμε να εστιάσουμε. Αποφασίζουμε προς τα πού θα κάνουμε την διόρθωση.

(Μέσα ή έξω ο εστιαστής). Μόλις όμως αγγίζουμε κάτι το αστέρι τραντάζεται και δεν βλέπουμε πάλι τίποτα. Δεν πειράζει. Διότι έτσι κι αλλιώς εμείς στην πραγματικότητα αυτό το κρίσιμο δευτερόλεπτο δεν βλέπουμε την οθόνη διότι όλη η προσοχή μας είναι εστιασμένη στα δάχτυλα μας ώστε αυτά μόνα τους και χωρίς τα μάτια μας να κάνουν αυτή την μικρότατη κίνηση (που σε εξέπληξε για το πόσο μικρή πρέπει να είναι). Μόλις κάνουμε την κίνηση ξανά ανοίγουμε τα δάκτυλα να μην αγγίζουμε τίποτα, κι όταν σταματήσουν οι δονήσεις που μοιραίος προκαλέσαμε, ελέγχουμε και πάλι την εικόνα και μετά μία από τα ίδια μέχρι να τα καταφέρουμε. Τι χρειάζεται λοιπόν; Υπομονή συγκέντρωση και προπόνηση.

Όσο για κάποια <<θεματάκια>> που ενδέχεται να έχει ο εξοπλισμός, εγώ προβαίνω σε διορθώσεις ή αγορές μόνο αν κάτι είναι πραγματικά σοβαρό. Συνήθως κάνω ότι δεν βλέπω. Τα χρόνια με δίδαξαν ότι πάντοτε αυτά θα υπάρχουν κι αν τα πάρω στα σοβαρά, στο τέλος θα καταντήσω κάτι σαν συντηρητής με αποτέλεσμα να χάσω και τον χρόνο μου (δεν βγάζω σήμερα φωτογραφία γιατί δεν δουλεύει τέλια το τάδε) και τον στόχο μου, και σαν να μη φτάνουν αυτά, κάποιοι άλλοι να πλουτίζουν από την τρέλλα μου ή την ηλιθιότητα μου.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Δημοσιεύτηκε

Αυτή είναι η σύνδεση σε εστιαστή , crayford αν εχεις διπλής ταχύτητας θα πρέπει το μοτερ να μπει στο αντιθετο ροδακι. Η πλάκα του εστιαστή που εχει τις 4 μαυρες βίδες θα πρεπει να το ξεβιδώσεις και να αντικαταστήσεις τις βίδες αυτες με τις νεες μαυρες που εχει το μοτερ

για εστιατή διπλής ταχύτητας

Sam_0185.thumb.jpg.a3737b4dd9a080ac3771fcc9ed143a3c.jpg

Sam_0184.thumb.jpg.ea9cd5647e7a2da6b280145a812a310e.jpg

Φιλικά Κώστας

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Δημοσιεύτηκε
Αυτή είναι η σύνδεση σε εστιαστή , crayford αν εχεις διπλής ταχύτητας θα πρέπει το μοτερ να μπει στο αντιθετο ροδακι. Η πλάκα του εστιαστή που εχει τις 4 μαυρες βίδες θα πρεπει να το ξεβιδώσεις και να αντικαταστήσεις τις βίδες αυτες με τις νεες μαυρες που εχει το μοτερ

για εστιατή διπλής ταχύτητας

Θα δοκιμασω αυριο γιατι ειμαι εκτος τωρα....και θα ποσταρω φωτο αν τα καταφερω....Εγω εκανα την προσπαθεια μου στο δεξιο ροδακι της εστιασης...θα δοκιμασω και απο τα αριστερα....κατι αλλο που σκεφτομουν ειναι να αφαιρεσω το μεταλικο κουμπωμα του αυτοματου εσταστη και να τοποθετησω το μαυρο πλαστικο κουμπωμα που ερχεται μαζι με τον αυτοματο εστιαστη....

Φωτο του εστιαστη του τηλεσκοπιου μου στο περιπου....το NEW άστο....ειναι φωτο απο ιντερνετ γιατι δεν ειμαι σπιτι τωρα...

Ευχαριστω...

124.jpg.39b3f7da333b58986049a24e3d0be0f6.jpg

Νικος Π.
Δημοσιεύτηκε
http://www.orion-xt10.com/low-profile-crayford-focuser-1.html

δες εδω γενικα για τον εστιστή σου, προχώρα και πιο κάτω για να δεις πως βάζει το μοτερ στον εστιαστή

Ωραιος !!!! ειδες η δεξια πλευρα του εστιαστη εχει αλλη ακρη, μικραινει λιγο η ακρη της μπαρας που περιστρεφει τον εστιαστη του τηλεσκοπιου , εαν ειναι ετσι θα χωρεσει και θα δεσει ....

Ευχαριστω,

Νικος

Νικος Π.
Δημοσιεύτηκε
Εάν το τηλεσκόπιο σου έχει έναν εστιαστή σαν αυτόν που μας δείχνεις είναι εστιαστής 2 ταχυτήτων. Με τα δύο μεγάλης διαμέτρου ροδάκια ο εστιαστής κάνει μεγάλη κίνηση. Αυτό όμως διμιουργεί το φαινόμενο που σε τρόμαξε λιγάκι. Ενώ τα γυρίζεις λίγο η εστίαση αλλάζει δραματικά. Το μαυρο τώρα το ροδάκι το μικρο πρέπει να το γυρίσεις από 8 έως και 10 στροφές για να προχωρήσει ο εστιαστής το ίδιο που θα προχωρήσει γυρνώντας μόνο μία στροφή τα μεγάλα. Γύρνα λίγο ένα από τα μεγάλα και θα δεις ότι το μικρό γυρνάει σαν τρελό. Από το μικρό κάνουμε την εστίαση στην τρίχα εάν έχουμε τέτοιο εστιαστή. Πολλοί από εμάς τον πληρώσαμε επί πλέων ακριβώς γι' αυτό το λόγο. Γυρίζουμε κάτι πολύ για να προχωρήσει κάτι άλλο μία τρίχα, με αποτέλεσμα πολύ εύκολα να ελέγχουμε αυτή την κίνηση.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Δημοσιεύτηκε

Παιδια τιποτα...αποτυχια μεγαλη....

Μαλλον η Orion (τηλεσκοπιο που εχω) εχει διαφορετικες εφαρμογες απο οτι η Skywatcher (μοτερ εστιασης που εχω)....

Οι βιδες ειναι κοντες...και ο αξονας του εστιαστη του τηλεσκοπιου δεν θυληκωνει με τον μοτερ εστιαστη....

Ειτε αγοραζω αλλο εστιαστη ή αγοραζω το μοτερ εστιαστη της Orion...οτι και να κανω τα ιδια λεφτα θα μου κοστισει...

Ευχαριστω για την βοηθεια σας !!!

Νικος

B.jpg.c537249b2f139015cc54c7baa686c60e.jpg

A.jpg.3695a44e209cc19ae925f3e30f1b7a47.jpg

Νικος Π.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης