Trillian Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 19, 2014 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 19, 2014 Μόλις ξεκίνησα να ασχολούμαι με την ερασιτεχνική αστρονομία και αναρωτιόμουν αν στην Αθήνα διοργανώνονται ανά διαστήματα αστροπαρατηρήσεις ή αστροπάρτι όπου μπορεί κάποιος να πάει με το τηλεσκόπιο του ή χωρίς για γνωρίσει άτομά που ασχολούνται με αυτό το hobby αλλά και για να μάθει περισσότερα πράγματα για το αντικείμενο. Στο ιντερνετ που έψαξα δε βρήκα κάτι εκτός από τις εξορμησεις που γινονται κάθε χρόνο. Μεχρι στιγμης έχω χρησιμοποιήσει το τηλεσκόπιο μου( heritage 130) στο μπαλκόνι μου (στο κεντρο της Αθήνας!!) αλλά σιγουρα θα ήθελα να το δοκιμάσω και αλλού αλλά και να μάθω πράγματα από έμπειρους του χώρου. Αν δε διοργανώνονται τέτοιες βραδιές ποιο μέρος κοντά στην Αθήνα (εντός Αττικής) θα προτείνατε για αστροπαρατήρηση? Ευχαριστώ
astrovox Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 20, 2014 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 20, 2014 Μπορείς να ρωτήσεις τους συλλόγους της Αθήνας, ΕΑΕ και ΣΕΑ (δες εδώ: http://www.astrovox.gr/clubs.html ) ή ακόμα και να αρχίσεις ένα θέμα που να ψάχνεις παρέα για εξόρμηση σε παρατήρηση. Τελευταία ο καιρός τα έχει κάνει μαντάρα και όλοι έχουμε κάνει πολύ λιγότερες εξορμήσεις από άλλες χρονιές. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
giannis60 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2014 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2014 Μένω στην Σαρωνίδα. Μέχρι πριν μια τριετία υπήρχαν τρία τέσσερα αρκετά καλά σημεία στην ευρύτερη περιοχή του Σουνίου. Τώρα πια έχει έχει μείνει ένα. Είναι ακριβώς απέναντι από την βραχονησίδα Πάτροκλος στην παραλιακή λεωφόρο Σουνίου. Μόλις περάσεις την ένδειξη του 59 χιλιόμετρα θα συνεχίσεις για περίπου 500 μέτρα και θα συναντήσεις ένα μεγάλο πάρκινγκ στο οποίο από τον Φεβρουάριο οι Ιταλοί έστισαν ένα μνημείο το οποίο αφορά ένα ναυάγιο στον β παγκόσμιο πόλεμο. Κατέβα τον δρομάκο και στρίψε αμέσως δεξιά. Κατά μήκος του χωματόδρομου υπάρχουν θέσεις που μπορείτε να στίσετε τον εξοπλισμό σας. Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου. Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.
Trillian Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2014 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2014 Ευχαριστώ πάρα πολύ για τις απαντήσεις Θα ρωτήσω και τους συλλόγους, ίσως για αρχή θα προτιμούσα κάτι πιο οργανωμένο, και μετά μπορώ να δοκιμάσω να πάω στο σημείο στη Σαρωνίδα, η σε κάποιο άλλο. Εκεί απ ότι κατάλαβα συνηθίζεται να πηγαίνουν για αστροπαρατήρηση (γιατί είπες οτι έχει σημεία για τον εξοπλισμό) ?Επίσης είναι καλή ιδέα να ξεκινήσω ένα θέμα για παρέα για εξόρμηση αν και αυτό συνηθίζεται. Ο καιρός σίγουρα τελευταία δεν ευνοεί αλλά ανυπομονώ πάρα πολύ να δω πώς είναι η αστροπαρατήρηση χωρίς φωτορύπανση. May the skies be always clear
giannis60 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22, 2014 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22, 2014 Ευχαριστώ πάρα πολύ για τις απαντήσεις Θα ρωτήσω και τους συλλόγους, ίσως για αρχή θα προτιμούσα κάτι πιο οργανωμένο, και μετά μπορώ να δοκιμάσω να πάω στο σημείο στη Σαρωνίδα, η σε κάποιο άλλο. Εκεί απ ότι κατάλαβα συνηθίζεται να πηγαίνουν για αστροπαρατήρηση (γιατί είπες οτι έχει σημεία για τον εξοπλισμό) ?Επίσης είναι καλή ιδέα να ξεκινήσω ένα θέμα για παρέα για εξόρμηση αν και αυτό συνηθίζεται. Ο καιρός σίγουρα τελευταία δεν ευνοεί αλλά ανυπομονώ πάρα πολύ να δω πώς είναι η αστροπαρατήρηση χωρίς φωτορύπανση. May the skies be always clear Φίλε Trillian προς θεού όχι στην Σαρωνίδα. Η Σαρωνίδα έχει πολύ μεγάλη φωτορίπανση. Η περιοχή της φωτογραφίας βρίσκεται 15 χιλιόμετρα μακρυά. Κοντά στο Σούνιο. Αν θέλεις μπορείς με πμ ή με e- mail να επικοινωνήσεις μαζί μου, και κάποιο βράδυ να περάσεις από Σαρωνίδα και να πάμε μαζί εκεί. Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου. Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.
Explorer79 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22, 2014 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22, 2014 Τελικα ποιο ακρο της Αττικης εχει τη λιγοτερη φωτορυπανση; Το νοτιο (Σουνιο);Το δυτικο (Κιθαιρωνας);Το βορειο (Αυλωνας);
Trillian Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22, 2014 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22, 2014 Ευχαριστω για την διευκρινηση. Επικοινωνησα και με τους συλλογους και εμαθα οτι διοργανωνονται αστροεξορμησεις οποτε θα δοκιμασω κατι τετοιο αρχικα να μαθω καποια πραγματα και στην πορεια σιγουρα θα με ενδιεφερε να κανονισω αστροεξορμησεις με εμπειρους στο χωρο. ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις θα ανοιξω ενα θεμα σχετικο και στο μελλον. Μεχρι τοτε φανταζομαι θα προκυψουν πολλες ακομη αποριες!
giannis60 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 23, 2014 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 23, 2014 Τελικα ποιο ακρο της Αττικης εχει τη λιγοτερη φωτορυπανση; Το νοτιο (Σουνιο);Το δυτικο (Κιθαιρωνας);Το βορειο (Αυλωνας); Στην Αυλώνα είχα υπηρετήσει.Είχε θυμάμαι καλό ουρανό. Από το 1984 όμως μέχρι σήμερα... Δεν έχω πἀει ποτέ για αστροπαρατήρηση και δεν ξέρω. Στο Σούνιο (σωστά παρατήρησες) καλός από το ζενίθ και προς νότο. Μπορείς να δεις μέχρι 5,5 άστρα με το μάτι. Πότε (πια 6) Στον Κιθαιρώνα μπορείς να δεις και 6 μεγέθους. Ειδικά αν ανέβεις ψηλά. Στο καταφύγιο. Ένα βουνό όμως παρακάτω κάνει την διαφορά. Ο Ελικώνας. Με άριστα το 6,5 είναι 6+. Και το καλό είναι ότι αυτό είναι σε όλη την έκταση του. Και όχι κατά τόπους που είναι στις άλλες δύο περιοχές.6,5 ουρανό έχω δει μόνο στον Χελμό στα 2300 μέτρα. Δίπλα στον Αρίσταρχο. Και πάλι ΒΑ έως ανατολικά βλέπεις την φωτορύπανση από την Αθήνα!!!!! Νότο όμως Βορά και Ζενίθ, δεν βλέπεις το σταυρόνημα στον ερευνητή! Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου. Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.
AFScienceTime Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5, 2014 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5, 2014 Που στον Ελικώνα όμως? Θέλω να πάω σε μια καλή τοποθεσία κανένα Σάββατο με το 10ιντσο Dobsonian, γιατί ακόμα δεν είχα την ευκαιρία να το δοκιμάσω σε καλό ουρανό. Χτες όμως είδα το Μ13 από το μπαλκόνι μου στην Πεντέλη, με 70-κάτι τοις εκατό Σελήνη, λίγα σύννεφα, σχεδον μπλε ουρανό από τη Σελήνη, και προσπαθώ να φανταστώ πως θα είναι με καθαρό ουρανο. ΥΓ: Στην Πεντέλη ο ουρανός με νέα Σελήνη είναι περίπου mag 5 στο ζενίθ. Τουλάχιστον έτσι υπολόγισα, αφου βλέπω το λ της Λύρας με σχετική (πολύ σχετική) άνεση.
AFScienceTime Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5, 2014 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5, 2014 Καταραμένη Σελήνη! Ήλεγξα το ημερολόγιο Σελήνης, και για καλό Σάββατο χωρίς πολύ γεμμάτη Σελήνη θα πρέπει να περιμένω μέχρι τις 20 ή 27 Σεπτεμβρίου. Άσε που μπορεί και να βρέχει τότε. Είναι ώρες ώρες που καταντάς να μισείς την Σελήνη.
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 7, 2014 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 7, 2014 Καταραμένη Σελήνη! Ήλεγξα το ημερολόγιο Σελήνης, και για καλό Σάββατο χωρίς πολύ γεμμάτη Σελήνη θα πρέπει να περιμένω μέχρι τις 20 ή 27 Σεπτεμβρίου. Άσε που μπορεί και να βρέχει τότε. Είναι ώρες ώρες που καταντάς να μισείς την Σελήνη. Οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος είναι άκρως μεταβατικοί, αλλάζει η εποχή και τα καιρικά φαινόμενα είναι έντονα και απρόβλεπτα. Πολύ δύσκολο να κανονιστεί παρατήρηση σε αυτούς τους 2 μήνες ειδικά...το παρελθόν μας έχει διδάξει πως μόνο τελευταία στιγμή, πριν το ΣΚ της παρατήρησης, θα ξέρουμε σίγουρα αν θα κάνει ο καιρός για εξόρμηση, ελέγχοντας και τα δελτία καιρού συνεχόμενα. Χωρίς πάλι να είμαστε σίγουροι γιατί πολλές φορές πέφτουν έξω. Στατιστικά πάντως, ο καιρός τα κάνει θάλασσα και χάνεται η παρατήρηση τις περισσότερες φορές το Φθινόπωρο.. Το τραγικό αυτό φαινόμενο το ζήσαμε και καλοκαιριάτικα, φέτος και πέρσι... Την Σελήνη σαφώς και την μισούμε θανάσιμα! Την αγαπάμε όμως στην ίδια ποσότητα, άλλες στιγμές... «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
GiUnZ Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2014 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2014 Μένω στην Σαρωνίδα. Μέχρι πριν μια τριετία υπήρχαν τρία τέσσερα αρκετά καλά σημεία στην ευρύτερη περιοχή του Σουνίου. Τώρα πια έχει έχει μείνει ένα. Είναι ακριβώς απέναντι από την βραχονησίδα Πάτροκλος στην παραλιακή λεωφόρο Σουνίου. Μόλις περάσεις την ένδειξη του 59 χιλιόμετρα θα συνεχίσεις για περίπου 500 μέτρα και θα συναντήσεις ένα μεγάλο πάρκινγκ στο οποίο από τον Φεβρουάριο οι Ιταλοί έστισαν ένα μνημείο το οποίο αφορά ένα ναυάγιο στον β παγκόσμιο πόλεμο. Κατέβα τον δρομάκο και στρίψε αμέσως δεξιά. Κατά μήκος του χωματόδρομου υπάρχουν θέσεις που μπορείτε να στίσετε τον εξοπλισμό σας. Βρηκα το μνημειο στο google maps για καλύτερη ανευρεση στο μέλλον. Με τη βοηθεια του google maps street view https://goo.gl/maps/xHWnS Ad astra per aspera - A rough road leads to the stars
AFScienceTime Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2014 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8, 2014 Καταραμένη Σελήνη! Ήλεγξα το ημερολόγιο Σελήνης, και για καλό Σάββατο χωρίς πολύ γεμμάτη Σελήνη θα πρέπει να περιμένω μέχρι τις 20 ή 27 Σεπτεμβρίου. Άσε που μπορεί και να βρέχει τότε. Είναι ώρες ώρες που καταντάς να μισείς την Σελήνη. Οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος είναι άκρως μεταβατικοί, αλλάζει η εποχή και τα καιρικά φαινόμενα είναι έντονα και απρόβλεπτα. Πολύ δύσκολο να κανονιστεί παρατήρηση σε αυτούς τους 2 μήνες ειδικά...το παρελθόν μας έχει διδάξει πως μόνο τελευταία στιγμή, πριν το ΣΚ της παρατήρησης, θα ξέρουμε σίγουρα αν θα κάνει ο καιρός για εξόρμηση, ελέγχοντας και τα δελτία καιρού συνεχόμενα. Χωρίς πάλι να είμαστε σίγουροι γιατί πολλές φορές πέφτουν έξω. Στατιστικά πάντως, ο καιρός τα κάνει θάλασσα και χάνεται η παρατήρηση τις περισσότερες φορές το Φθινόπωρο.. Το τραγικό αυτό φαινόμενο το ζήσαμε και καλοκαιριάτικα, φέτος και πέρσι... Την Σελήνη σαφώς και την μισούμε θανάσιμα! Την αγαπάμε όμως στην ίδια ποσότητα, άλλες στιγμές... Συμφωνώ απολύτως! Ελπίζω στις 26 ή στις 27 να έχει καλό καιρό, γιατί μπορώ μόνο τα Παρασκευοσάββατα (έχω και το σχολείο). Αν και προς το παρόν έχει πάντα άσχμο καιρό. Επίσης, είναι ιδέα μου, ή έχουμε το ίδιο τηλεσκόπιο? Έχεις το 10ιντσο (αυτό έχω και εγώ) ή το 12ιντσο SkyWatcer Collapsible Dobsonian? Με έχει εντυπωσιάσει αυτό το τηλεσκόπιο. Χτες πάντως βγήκα στο μπαλκόνι μας και είχε μία Σελήνη... Ήταν πολύ όμορφο. Ήταν τόσο φωτεινή, που έβλεπα άνετα τη σκιά μου, ο ουρανός ήταν σκούρος μπλε με λίγα σκούρα και κάπως κοκκινωπά σύννεφα, ενώ το φώς ήταν ασημομπλέ. Πολύ όμορφη βραδιά. Πήγα να κοιτάξω τη Σελήνη με το Dobsonian, αλλά ξέχασα να βάλω φίλτρο, και ήταν τόσο φωτεινή που μου πόνεσαν τα μάτια μου! Δεν το έχω ξαναδεί αυτό, αφού με το Celestron 130 SLT δεν την είχα δει ποτέ έτσι (μιση διάμετρος).
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα