Jump to content

Γνωμη για τηλεσκοπιο


betkarh

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Παιδια γεια σας.Ειμαι νεος στον χωρο αυτο και ηθελα να μου πειτε εαν το παρακατω τηλεσκοπιο ειναι καταλληλο για ικανοποιητικη deep space αστροφωτογραφηση.Υποψιν οτι θα χρησιμοποιησω DSLR.Ευχαριστω πολυ

http://www.cptpapadakisphoto.gr/index.php?dispatch=products.view&product_id=4105

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν είναι και πολύ καλό, γιατί το εστιακό μήκος είναι πολύ μεγάλο, ιδίως για την κάπως απλή στήριξή του. Δε λέω, μπορείς να χρησιμοποιήσεις auto guider, αλλά και πάλι δεν ξέρω αν θα είναι επαρκές. Ξέρεις ότι πρέπει για να βγάλεις καλές αστροφωτογραφίες πρέπει να κάνεις εκθέσεις τουλάχιστον 5 λεπτών. Όσο μεγαλύτερο είναι το εστιακό μήκος, τόσο μεγαλύτερο είναι το "ζουμ", οπότε 1000mm είναι λίγο υπερβολικό για τη συγκεκριμμένη στήριξη. Βέβαια, μεγαλύτερη μεγέθυνση είναι ζωτικής σημασίας για αντικείμενα όπως γαλαξίες και πλανητικά νεφελώματα, αλλά είναι πολύ πιο ακριβό, ενώ έχε υπ όψιν σου ότι υπάρχουν πολλά εξαιρετικά αντικείμενα και σε μικρότερες μεγεθύνσεις. Σε λίγο καιρό για παράδειγμα, ο γαλαξίας της Ανδρομέδας θα είναι σχετικά κοντά στο ζενίθ, και είναι πολύ καλό αντικείμενο για εστιακά μήκη όπως 400-600mm.

 

Πολύ καλό για εσένα θα ήταν να διαβάσεις (αν δεν το έχεις ήδη) το βιβλίο Backyard Astronomer. Επίσης σου προτείνω το Skywatcher BKED 80 Black diamond (περίπου 650 ευρώ) ή, ακόμα καλύτερα, αν έχεις τα λεφτά, το ΒΚΕD 100 Black Diamond (περίπου 850 ευρώ), και με μία αρκετά καλή ισημερινή στήριξη. Εγώ θα έπαιρνα την Celestron Advanced VX η την αντίστοιχη της Sky Watcher, την HEQ5 SkyScan Pro, αλλά ίσως να είναι υπερβολικά ακριβές για εσένα (1000 ευρώ). Υπάρχουν και πιο οικονομικές, αλλά δεν ξέρω πολλά για αυτές, οπότε θα σου προτείνω να το ψάξεις λίγο το θέμα. Όταν κοιτάς πόσο βάρος μπορούν να κρατήσουν αυτές οι στηρίξεις, πρέπει να υπολογίζεις το βάρος του τηλεσκοπίου+αυτό της DSLR σου, και να έχεις ακόμα ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 3 κιλά περιθώριο, γιατί πρέπει να σκεφτείς και το βάρος αξεσουάρ όπως ένα autoguider (πολύ σημαντικό για εκθέσεις μεγαλύτερες από 5 λεπτά) ενός field flattener/reducer (επίσης σημαντικό, γιατί μειώνει το εστιακό μήκος, αλλά αυξάνει την "ταχύτητα" του τηλεσκοπίου, δηλαδή αλλάζοντας τον εστιακό του λόγο απο f/7,5 σε, για παράδειγμα, f/5,6, μπορείς να τραβάς μία το ίδιο φωτεινή φωτογραφία σε λιγότερη ώρα), ίσως ενός αναβαθμισμένου εστιαστή στο μέλλον, και πρέπει να του δίνεις και λίγο περιθώριο, αφού οι στηρίξεις δεν δουλεύουν και απίστευτα καλά στο όριο της αντοχής τους.

 

Μπορείς να μάθεις διάφορες τεχνικές που μπορείς να κάνεις χρησιμοποιώντας το photoshop για να βγάζεις φωτεινότερες φωτογραφίες χωρίς να χρειάζεται να αφήσεις την φωτογραφική να κάνει μία έκθεση 30 λεπτών, που θα είναι σίγουρα κουνημένη. Αυτό γίνεται τραβώντας πολλές των 5 λεπτών και κάνοντας "επισώρευση" για να δημιουργήσουν μία. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες πάνω σε αυτό, σου προτείνω να το αναζητήσεις στο google ή να διαβάσεις το Backyard Astronomer, που είναι πολύ καλό βιβλίο και τα εξηγεί όλα αυτά. Γενικά, για να βγάλεις ποιοτικές αστροφωτογραφίες, πρέπει να υπολογίσεις να ξοδέψεις γύρω στα 2000 ευρώ. Με το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο που μας έδειξες δεν θα είσαι ικανός να βγάλεις καλές φωτογραφίες μεγάλης έκθεσης. Αλλά για "απλές" φωτογραφίες (δηλαδή απλώς για να έχεις μία φωτογραφία στο προφίλ του facebook) είναι αρκετά καλό, αν και δεν θα μπορείς να αποτυπώσεις όλη την μαγεία μίας καλής αστροφωτογραφίας, που αναδεικνέι χρώματα και λεπτομέρειες που δεν φαίνονται με το μάτι, ούτε από πολύ μεγάλα τηλεσκόπια.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γεια σου φιλε μου.

Διαβασα το μυνημα σου και ηθελα να σε ρωτησω.Μπορει να ειναι 1000αρι το τηλεσκοπιο αλλα εχει καλο εστιακο λογο.Αυτο δεν παιζει καθολου ρολο?Εννοω οτι θεωρειται "γρηγορο' τηλεσκοπιο.

Δες επισης και αυτο και πες μου.Το πλανηταριο το τοποθετει στα καλα φωτογραφικα

http://www.planitario.gr/catalog-astronomy/astrophotography/deep-sky-astrophotography/telescopes-for-deep-sky-astrophotography/skp2501-iwp.html

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γεια σου φιλε μου.

Διαβασα το μυνημα σου και ηθελα να σε ρωτησω.Μπορει να ειναι 1000αρι το τηλεσκοπιο αλλα εχει καλο εστιακο λογο.Αυτο δεν παιζει καθολου ρολο?Εννοω οτι θεωρειται "γρηγορο' τηλεσκοπιο.

Δες επισης και αυτο και πες μου.Το πλανηταριο το τοποθετει στα καλα φωτογραφικα

http://www.planitario.gr/catalog-astronomy/astrophotography/deep-sky-astrophotography/telescopes-for-deep-sky-astrophotography/skp2501-iwp.html

 

Βεβαίως και παίζει ρόλο! Είναι αρκετά γρήγορο! Μάλιστα, μπορεί να γίνει πάρα πολύ καλό αν χρησιμοποιήσεις έναν μειωτή εστιακού λόγου, αφού αυτό μικραίνει και το εστιακό μήκος (εστιακό μήκος=διαμετρος x εστιακός λόγος). Δεν είπα ότι είναι και κακό, αλλά μπορείς να πάρεις ένα καλύτερο, και με πιο επαρκή στήριξη. Το ιδανικό θα ήταν ένα γρήγορο διοπτρικό των 80mm. Δυστυχώς, το Πλαν. Θεσσαλονίκης δεν έχει και πολλές τέτοιες επιλογές. Ένα κορυφαίας ποιότητας είναι το 60 χιλιοστών της Takahashi, που κάνει γύρω στα 1000 ευρώ, αλλά έχει τρομερά οπτικά, τρομερά καλό εστιαστή (οι εστιαστές είναι ζωτικής σημασίας για την αστροφωτογράφηση και πολλοί είναι αρκετά ακριβοί) και μπορείς να χρησιμοποιήσεις πιο φτηνή στήριξη.

 

Αν θές, μπορείς να κοιτάξεις στο εξωτερικό αν μπορείς να βρεις ένα διοπτρικό γύρω στο f/6 που να είναι αρκετά φτηνό. Όμως και το Takahashi που σου λέω είναι τέλειο, αλλά θα πρέπει να υπολογίσεις να ξοδέψεις γύρω στα 2200 ευρώ. Μην σου φαίνεται τόσο πολύ. Για να γίνει αρκετά καλό για αστροφωτογράφηση το Νευτώνειο Skywatcher χρειάζεσαι field flatteners, Paracorr, autoguiders, καλύτερο εστιαστή, κλπ.

 

Μπορείς βέβαια να πας και στο άλλο άκρο. Να πάρεις μία πολύ καλή στήριξη όπως η Celestron Advanced VX ή καλύτερη, το 6ιντσο Ritchey Chretien της GSO/Astrotech (το Πλαν. Θεσσαλονίκης το πουλάει ως της Teleskop Service), που είναι αργό (f/9) αλλά φτηνό (500 ευρώ), και απαλλαγμένο από τα σφάλματα που έχουν τα Νευτώνεια, και να κάνεις φωτογράφηση μακράς έκθεσης γαλαξιών.

 

Οι επιλογές:

 

1) Το Takahashi. Λίγα έχουν καλύτερα οπτικά. Τρομερά φορητό και ανθεκτικό. Γρήγορα οπτικά. Φανταστικός εστιαστής. Ακριβό. Δεν απαιτεί ακριβή στήριξη.

 

2) Το Skywatcher BKED 80. Kαλά οπτικά. Κάπως αργό (f/7,5). Φτηνό. Δεν απαιτεί ακριβή στήριξη. Πολύ φορητό.

 

3) Το Ritchey Chretien 6 ιντσών της GSO. Αρκετά αργά οπτικά (f/9). Φτηνό. Aπαιτεί καλή στήριξη. Πολύ φορητό.

 

4) Το Νευτώνειο που μας έδειξες. Όχι και πολύ φτηνό. Γρήγορο. Απαιτεί πολύ καλή, ακριβή στήριξη. Όχι φορητό (σοβαρά, ξέρεις τον όγκο αυτού του πράγματος; Αν έχεις οικογένεια, ξεχνα την μεταφορά του με το αυτοκίνητο στις διακοπές. Είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ και γύρω στα 13 κιλά βαρύ. Αν αποφασίσεις ότι αυτό θέλεις, πρώτα δες το για να σιγουρευτείς). Έχει τα εγγενή προβλήματα των γρήγορων Νευτώνειων (οι αστέρες στις άκρες του πεδίου θα φαίνονται "τραβηγμένοι", εκτός αν χρησιμοποιήσεις κάτι παρόμοιο με Paracorr).

 

Από όλα αυτά, το πιο ακριβό για να γίνει λειτουργικό θα είναι το Νευτώνειο. Δεύτερα έρχονται το Takahashi και το Ritchey Chretien. Το πιο οικονομικό θα είναι το διοπτρικό SkyWatcher. Το Takahashi πετυχαίνει μία πολύ καλή ισσοροπία. Με αυτό θα φωτογραφίζεις μεγάλα χρωματιστά απλωμένα νεφελώματα, και τον Γαλαξία της Ανδρομέδας σε όλο του το μεγαλείο.

 

Τέλος πάντων, σκέψου το, μην βιαστέις.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

A, έχω και μία άλλη πολύ καλή πρόταση (ειρωνικά το λέω): Το Takahashi Epsilon-180ED! Απίστευτα γρήγορο (f/2,8!), φορητό, με εξαίσια οπτικά, πολύ επίπεδο πεδίο, με μία λέξη, καταπληκτικό! Μονο... Ένα μικρό προβληματάκι... κάνει γύρω στα 5000 ευρώ... Ψιλοπράγματα τώρα... :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σε ευχαριστω και παλι για τις συμβουλες σου.Εαν εχεις καμια ακρη για κανα μεταχειρισμενο πες μου.Με ενδιαφερει αρκετα
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σε ευχαριστω και παλι για τις συμβουλες σου.Εαν εχεις καμια ακρη για κανα μεταχειρισμενο πες μου.Με ενδιαφερει αρκετα

 

Συγγνώμη φίλε, δεν έχω πληροφορίες για κανένα μεταχειρισμένο. Ρώτα στο Αστεροσκοπείο στην Πεντέλη, είχα δει εκεί ένα μεγάλο Schmidt-Cassegrain της Μeade μια φορά να κάθεται. Δεν ξέρω. Μπορεί να έχουν καλή τιμή για αυτό, μπορεί και να το χρησιμοποιούν. Τέλος πάντων, ρώτα τους, γιατί είναι ένας έμπειρος ερασιτέχνης αστρονόμος εκεί, με 7 τηλεσκόπια, και μπορεί να σου πει αυτός.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ξεκίνησε να διαβάζεις !!! http://www.astrovox.gr/avat/types.php

Όλα είναι εδώ!!! :mrgreen:

Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!!

http://www.astrothemis.gr

 

Greek Astrophotography Discord Chat!

https://discord.gg/2DUPacrNfM

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βασικα ξεκινα με την στηριξη ετσι ειναι η σωστη σειρα, το τηλεσκοπιο οποιο και αν παρεις σε ED θα ειναι καλο εργαλειο και κανενα δεν ειναι ιδιαιτερα βαρυ!Επισης ξεκινα με ευκολες φωτογραφισεις ευρεως πεδιου γιατι οσο ποιο deep (sky) πας τοσο περισσοτερο εξωπλησμο θα προσθεσεις και αυτο ανεβαζει το κοστος.Πχ οδηγητικο τηλεσκοπιο,Υπολογιστη και αλλα...

Κων/νος Σιδηρόπουλος

 

Το πεπρωμένο μας είναι τ''άστρα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ζητώ προκαταβολικά συγνώμη από τους παραπάνω συμφουρίτες αλλά διαβάζω τι απαντήσεις γράφετε και μπερδεύομαι μιας και έρχομαι στην θέση του betkarh (βάλτε ον/νυμο ρε παιδιά η cia και το fbi σας ξέρει ήδη ποιοί είστε δεν θα σωθείτε από το αστροβόξ).

 

Φίλε betkarh πες μας τι θέλεις να φωτογραφίζεις να στα κάνουμε πιο λιανά.

Για παράδειγμα αν θελήσεις μικρούς μακρινούς στόχους όπως γαλαξίες τότε χρειάζεσαι μεγάλη εστιακή απόσταση όπως για παράδειγμα τηλεσκόπια τύπου RC , SCT ή και νευτώνια .

Αν ζητάς μεγάλα νεφελώματα και σχετικά ελαφρύ και φορητό εξοπλισμό τότε μπορείς και με έναν φακό στην μηχανή σου να κάνεις δουλειά (150-200-300-400mm ). Επειδή όμως οι πολύ καλοί φακοί δίχως χρωματικό σφάλμα ή κόμη στις άκρες κάνουν μια περιουσία εμείς οι αστροφωτογράφοι προτιμάμε να αγοράζουμε τηλεσκόπια μιας και είναι και πιο φθηνά και σε πολλές περιπτώσεις είναι διορθωμένα από τα παραπάνω σφάλματα ή και αν δεν είναι με κάποιον έξτρα διορθωτή μπορούν να διορθωθούν και να μας επιτρέψουν να βγάζουμε καλύτερα αποτελέσματα .

Τέτοια τηλεσκόπια είναι το ed65 της TS το οποίο πραγματικά είναι το πιο Plug n play τηλεσκόπιο της αγοράς αφού τα έχει όλα στο πακέτο και συμφέρει. Άλλη μια τίμια επιλογή είναι όπως είπαν και οι φίλοι πιο πάνω το sw ed80 που όμως θα χρειαστεί διορθωτή κόμης ειδικά με τον αισθητήρα σου.

 

Στα τηλεσκόπια της πρώτης εκδοχής θα αντιμετωπίσεις πολύ σοβαρά προβλήματα.

Χοντρικά το βασικότερο όλων είναι η απαίτηση για σοβαρή στιβαρή στήριξη πολλών χιλιάδων ευρώ. Επίσης αυτού του είδους τα τηλεσκόπια δεν είναι για πολλά πήγαινε έλα μιας και θέλουν ευθυγράμμιση οπτικών κάτι που είναι αρκετά κουραστικό ειδικά όταν θα πηγαίνεις στον σκοτεινό ουρανό του βουνού που θα έχεις κάνει μια Α διαδρομή και θα έχεις πέσει και σε 5 λακούβες.

 

Στα διοπτρικά τηλεσκόπια της δεύτερης εκδοχής που είναι και πιο ελαφριά τα πράγματα είναι πιο απλά με πολύ λιγότερα προβλήματα που κατά την φωτογράφιση περνούν σχεδόν απαρατήρητα .Για στήριξη θα χρειαστείς τουλάχιστον μια heq5 pro ή neq6 pro. Mε μια από αυτές τις 2 είσαι υπέρ καλυμμένος και όχι μην πάρεις celestron μιας και αγοράζοντας μια στήριξη skywatcher αυτομάτως έχεις και το eqmod το οποίο είναι ελεύθερο πρόγραμμα διαχείρισης του τηλεσκοπίου σου και αν λες πως θα ασχοληθείς με αστροφωτογραφία τότε πίστεψε με θα σου χρειαστεί.

 

Σχετικά με τον εστιακό λόγο και το πόσο γρήγορο ή αργό πρέπει να είναι ένα τηλεσκόπιο αυτό θέλει πολύ κουβέντα την οποία την έχουμε αναλύσει αρκετές φορές εδώ στο αστροβόξ. Να θυμάσαι μόνο ότι δεν βγάζουμε ότι έκθεση μας καπνίσει αλλά πάμε με βάση τι μπορεί να μας προσφέρει ο ουρανός μας. Αυτό μπορείς μιας και έχεις dslr να το διαπιστώσεις στο ιστόγραμμα της μηχανής. Ποτέ δεν θα ξεπερνάς το 1/3 του ιστογράμματος σου δηλαδή το Peak της καμπύλης σου να είναι αριστερά και πριν την μέση.

 

Τέλος ενδεικτικά για να μπεις στο νόημα για το πόσο θα σου κοστίσει ένα αστροφωτογραφικό setup (με καινούργια ή και μεταχειρισμένα πράγματα).

 

Στήριξη Heq5 pro από 600-900

Τηλεσκόπιο ed 65 - ed 80 από 250-550

Οδηγητικό τηλεσκόπιο findescope από 50-100

Οδηγητική κάμερα qhy5 - dsi 120-220

Dovetails/t-ring/extention Περίπου στα 60-100 ευρώ

Το Laptop είναι και αυτό σημαντικό φαντάζομαι θα έχεις οπότε δεν το συμπεριλαμβάνω στα παραπάνω.

 

Ελπίζω να σε βοήθησα περιμένουμε όπως έγραψα και πιο πάνω να μας πεις τι θέλεις να φωτογραφίζεις οπότε να το κάνουμε και πιο λιανά με ότι απορίες μπορεί να έχεις.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ζητώ προκαταβολικά συγνώμη από τους παραπάνω συμφουρίτες αλλά διαβάζω τι απαντήσεις γράφετε και μπερδεύομαι μιας και έρχομαι στην θέση του betkarh (βάλτε ον/νυμο ρε παιδιά η cia και το fbi σας ξέρει ήδη ποιοί είστε δεν θα σωθείτε από το αστροβόξ).

 

Φίλε betkarh πες μας τι θέλεις να φωτογραφίζεις να στα κάνουμε πιο λιανά.

Για παράδειγμα αν θελήσεις μικρούς μακρινούς στόχους όπως γαλαξίες τότε χρειάζεσαι μεγάλη εστιακή απόσταση όπως για παράδειγμα τηλεσκόπια τύπου RC , SCT ή και νευτώνια .

Αν ζητάς μεγάλα νεφελώματα και σχετικά ελαφρύ και φορητό εξοπλισμό τότε μπορείς και με έναν φακό στην μηχανή σου να κάνεις δουλειά (150-200-300-400mm ). Επειδή όμως οι πολύ καλοί φακοί δίχως χρωματικό σφάλμα ή κόμη στις άκρες κάνουν μια περιουσία εμείς οι αστροφωτογράφοι προτιμάμε να αγοράζουμε τηλεσκόπια μιας και είναι και πιο φθηνά και σε πολλές περιπτώσεις είναι διορθωμένα από τα παραπάνω σφάλματα ή και αν δεν είναι με κάποιον έξτρα διορθωτή μπορούν να διορθωθούν και να μας επιτρέψουν να βγάζουμε καλύτερα αποτελέσματα .

Τέτοια τηλεσκόπια είναι το ed65 της TS το οποίο πραγματικά είναι το πιο Plug n play τηλεσκόπιο της αγοράς αφού τα έχει όλα στο πακέτο και συμφέρει. Άλλη μια τίμια επιλογή είναι όπως είπαν και οι φίλοι πιο πάνω το sw ed80 που όμως θα χρειαστεί διορθωτή κόμης ειδικά με τον αισθητήρα σου.

 

Στα τηλεσκόπια της πρώτης εκδοχής θα αντιμετωπίσεις πολύ σοβαρά προβλήματα.

Χοντρικά το βασικότερο όλων είναι η απαίτηση για σοβαρή στιβαρή στήριξη πολλών χιλιάδων ευρώ. Επίσης αυτού του είδους τα τηλεσκόπια δεν είναι για πολλά πήγαινε έλα μιας και θέλουν ευθυγράμμιση οπτικών κάτι που είναι αρκετά κουραστικό ειδικά όταν θα πηγαίνεις στον σκοτεινό ουρανό του βουνού που θα έχεις κάνει μια Α διαδρομή και θα έχεις πέσει και σε 5 λακούβες.

 

Στα διοπτρικά τηλεσκόπια της δεύτερης εκδοχής που είναι και πιο ελαφριά τα πράγματα είναι πιο απλά με πολύ λιγότερα προβλήματα που κατά την φωτογράφιση περνούν σχεδόν απαρατήρητα .Για στήριξη θα χρειαστείς τουλάχιστον μια heq5 pro ή neq6 pro. Mε μια από αυτές τις 2 είσαι υπέρ καλυμμένος και όχι μην πάρεις celestron μιας και αγοράζοντας μια στήριξη skywatcher αυτομάτως έχεις και το eqmod το οποίο είναι ελεύθερο πρόγραμμα διαχείρισης του τηλεσκοπίου σου και αν λες πως θα ασχοληθείς με αστροφωτογραφία τότε πίστεψε με θα σου χρειαστεί.

 

Σχετικά με τον εστιακό λόγο και το πόσο γρήγορο ή αργό πρέπει να είναι ένα τηλεσκόπιο αυτό θέλει πολύ κουβέντα την οποία την έχουμε αναλύσει αρκετές φορές εδώ στο αστροβόξ. Να θυμάσαι μόνο ότι δεν βγάζουμε ότι έκθεση μας καπνίσει αλλά πάμε με βάση τι μπορεί να μας προσφέρει ο ουρανός μας. Αυτό μπορείς μιας και έχεις dslr να το διαπιστώσεις στο ιστόγραμμα της μηχανής. Ποτέ δεν θα ξεπερνάς το 1/3 του ιστογράμματος σου δηλαδή το Peak της καμπύλης σου να είναι αριστερά και πριν την μέση.

 

Τέλος ενδεικτικά για να μπεις στο νόημα για το πόσο θα σου κοστίσει ένα αστροφωτογραφικό setup (με καινούργια ή και μεταχειρισμένα πράγματα).

 

Στήριξη Heq5 pro από 600-900

Τηλεσκόπιο ed 65 - ed 80 από 250-550

Οδηγητικό τηλεσκόπιο findescope από 50-100

Οδηγητική κάμερα qhy5 - dsi 120-220

Dovetails/t-ring/extention Περίπου στα 60-100 ευρώ

Το Laptop είναι και αυτό σημαντικό φαντάζομαι θα έχεις οπότε δεν το συμπεριλαμβάνω στα παραπάνω.

 

Ελπίζω να σε βοήθησα περιμένουμε όπως έγραψα και πιο πάνω να μας πεις τι θέλεις να φωτογραφίζεις οπότε να το κάνουμε και πιο λιανά με ότι απορίες μπορεί να έχεις.

 

Μπράβο φίλε! Κάτι τέτοιο ήθελα να πω, αλλά νομίζω τα μπέρδεψα λιγάκι και δεν έβγαζε και πολύ νόημα. Μόνο με αυτό με το ονοματεπώνυμο δε συμφωνώ. Δε με νοιάζει τι ξέρει η CIA η το FBI, τι ξέρουν όλοι οι περίεργοι με νοιάζει :)

Ούτως ή άλλως, δεν νομίζω ότι την ενδιαφέρει πολύ την CIA πώς λένε κάθε χρήστη του, Αstrovox :)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γεια σας και παλι.Καταρχας επειδη μερικοι αναρωτιεστε με λενε Γιωργο.

Αυτο που με ενδιαφερει πιο πολυ ειναι τα νεφελωματα και κανα αστρικο σμηνος.Απο εκει και περα εχω καταληξει σε κατοπτρικο μιας και με μικρο κοστος εχεις μια πολυ μεγαλη διαμετρο,σε αντιθεση με τα διοπτρικα.Οσον αφορα τη μετακινηση δεν εχω κανενα προβλημα,οποτε το θεμα της μεταφορας και ρυθμισης το βγαζουμε απο τη μεση.Θα το στεισω σε ενα εξοχικο και τελος.Οσον αφορα την ποιοτητα της φωτογραφιας δεν με ενδιαφερει να ειναι επιπεδου Hubble αλλα οχι και κινητου.Για μια ψιλοαξιοπρεπη φωτο μιλαμε.

Κατι τελευταιο:αυτες οι φωτο που ανεβαζουν οι φιλοι του site θεωρουνται κορυφαιας ποιοτητας?(για ερασιτεχνικου επιπεδου μιλαω).Αναφερομαι σε κατι νεφελωματα που εχω δει.Εαν ναι τοτε εχω προβλημα.

 

Ευχαριστω ](*,)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλές αγορές να έχεις Γιώργο αλλά για πες μας πιο έχεις υπόψη σου να πάρεις :-k

Οι φωτογραφίες που βγαίνουν από τους Έλληνες αστροφωτογράφους είναι σε παγκόσμιο επίπεδο από τις καλές μιας και έχουμε σχετικά καλούς ουρανούς. Υπάρχουν αρκετοί αστροφωτογράφοι στην παρέα με φοβερές γνώσεις στο αντικείμενο με διακρίσεις στο εξωτερικό σε περιοδικά ξένα forums και σε διάφορους διαγωνισμούς. Δείξε μας τι εννοείς :-k

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι φωτο που ανεβάζουμε είναι όλων των επιπέδων. Από αρχάριους που μαθαίνουν να δουλεύουν τον εξοπλισμό τους μέχρι πολύ έμπειρους και με διακρίσεις.

 

Για να βγάλεις καλές φωτογραφίες θα πρέπει να καταλήξεις στον σωστό εξοπλισμό ανάλογα με το τι θες να φωτογραφίζεις αλλά επίσης να ''τριφτείς'' με τον εξοπλίσμο, να αντιμετωπίσεις τυχον προβλήματα αλλά και να μάθεις να κάνεις και την επεξεργασία της εικόνας μετά. Επίσης με την πάροδο του χρόνου μπορεί να θελήσης και δεύτερο τηλεσκόπιο για να έχεις και ποικιλία στόχων π.χ. ενα τηλεσκόπιο για ευρύ πεδίο για μεγάλα νεφελώματα και ενα για στενό πεδίο για γαλαξίες, σφαιρωτά σμήνη και πλανητικά νεφελώματα.

 

Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι μια καλή φωτογραφία κουβαλάει πίσω της και μια εμπειρία που αποκτάς αφιερώνοντας αρκετό χρόνο διαβάζοντας και δοκιμάζοντας νέες τεχνικές ορισμένες φορές. Μην νομίζεις ότι παίρνοντας τον ταδε εξοπλισμό θα βγάλεις απίστευτες φωτό με την πρώτη και αυτό είναι το λάθος που την πατάνε αρκετοί νέοι αστροφωτογράφοι σε όλον τον κόσμο και χάνουν τον ενθουσιασμό τους γρήγορα ή δεν προχωράνε στο να βελτιωθούν. Δες πρώτα τι σε ενδιαφέρει στην αστροφωτογραφία δες φωτό διαφορων στοχων αλλά και φωτο του εξοπλισμού ώστε να ξέρεις τι γίνεται. Κάλες πηγές ειναι οι αστροφωτογραφίες του φόρουμ αλλά και το http://www.astrobin.com/

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα,

Επιπέδου Hubble δεν θα είναι ποτέ και κανενός .. (εκτός ας σε 50 χρόνια μας πουλάνε τιποτα adaptive optics σαν κι αυτά που έχουν τα μεγάλα επαγγγελματικά τηλεσκόπια.)

 

Πολλές φωτογραφίες που γίνονται upload εδώ είναι καλές και αρκετές έχουν πάρει και διακρίσεις από την αστρονομική κοινότητα και άλλους φορείς.

 

Γενικά καλές αστροφωτογραφίες θα βρείς στο http://apod.nasa.gov που κάθε μέρα δημοσιεύεται και μία από ερασιτέχνες απ όλο το κόσμο.

 

Αν θες να μπείς στο χώρο της αστροφωτογραφίας πρέπει να διαβάσεις αρκετα πράγματα (πολλά από αυτά θα βρεις εδω: http://www.astrovox.gr/avat ) και σίγουρα θα κατανοήσεις πως είναι εντελώς διαφορετικά από οποιαδήποτε άλλη ενασχόληση με τη φωτογραφία.

 

:D

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα ήθελα να συνεισφέρω στην συζήτηση σαν νέος στον χώρο που αγόρασα το πρώτο μου τηλεσκόπιο πριν το καλοκαίρι. Όπως και ο Γιώργος με ενδιαφέρει η αστροφωτογράφηση με dslr. Αν και στην αρχή πήγαινα για to APO ED80 Skywatcher τελικά κατέληξα να αγοράσω το 200 DPS κατοπτρικό της Skywatcher και το καλοκαίρι το χάρηκα πάρα πολύ. Για να είμαι σύντομος θα σου πρότεινα τα εξής.

- Η στήριξη είναι το πιο βασικό εξάρτημα. Μια καλή βάση θα σε βγάλει για πολλά χρόνια. Τηλεσκόπιο, είμαι σίγουρος πως κάποια στιγμή θα βρεθείς με 2-3. Πήρα την EQ-6 synscan και δεν έχω μετανοιώσει για τα λεφτά που έδωσα. Ωστόσο για να την στήσω σωστά κάθε βράδυ στον κήπο για φωτογράφηση, να ζυγίσω κτλ χρειάζομαι περίπου 1 ώρα.

- Η αστροφωτογράφηση απαιτεί επιμονή και υπομονή. Είμαι ερασιτέχνης φωτογράφος για πάρα πολλά χρόνια αλλά όλο το καλοκαίρι κατάφερα να βγάλω 2 φωτογραφίες που βλέπονται οριακά. Και ρίχνω κάθε βράδυ πολύ διάβασμα, δοκιμές με software και σίγουρα χρειάζομαι επιπλέον εξοπλισμό παρελκομένων ακόμη και πολλές ώρες φωτογράφησης για να φτάσω σε αποτέλεσμα που να πλησιάζει αυτό που βλέπω στο αστροβοξ. Συνειδοποιώντας πως η αστροφωτογράφηση δεν έιναι καθόλου εύκολη και δεν έχεις άμεσο αποτέλεσμα όπως λένε και οι φίλοι στην συζήτηση, πολλές βραδυές το είχα ρίξει στην παρατήρηση που ήταν κάθε βραδυά και μια πολύ καλή και ευχάριστη εμπειρία. Εκεί το κατοπτρικό έβγαλε τα λεφτά του.

Είμαι σίγουρος πως σε μερικά χρόνια θα πάρω ένα διοπτρικό. Αλλά μέχρι τότε πρέπει να πειραματιστώ με οδήγηση, λήψη φωτογραφιών και επεξεργασία. Το κατοπτρικό πιστεύω πως θα με βοηθήσει να αποκτήσω αυτή την εμπειρία... και τις μέρες που δεν θα έχω όρεξη για φωτογράφηση ... απλά θα χαζεύω τον βραδυνό ουρανό (και εκεί το goto της στήριξης θα βοηθήσει πολύ).

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

http://www.12dstring.me.uk/fov.htm

 

σε αυτην την σελίδα μπορείς να βάλεις ενα συνδιασμό κάμερας τηλεσκοπιου και διαλέγοντας ενα στόχο να έχεις μια ιδεα για το πεδιο που θα εχεις.

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα,

Επιπέδου Hubble δεν θα είναι ποτέ και κανενός .. (εκτός ας σε 50 χρόνια μας πουλάνε τιποτα adaptive optics σαν κι αυτά που έχουν τα μεγάλα επαγγγελματικά τηλεσκόπια.)

 

Πολλές φωτογραφίες που γίνονται upload εδώ είναι καλές και αρκετές έχουν πάρει και διακρίσεις από την αστρονομική κοινότητα και άλλους φορείς.

 

Γενικά καλές αστροφωτογραφίες θα βρείς στο http://apod.nasa.gov που κάθε μέρα δημοσιεύεται και μία από ερασιτέχνες απ όλο το κόσμο.

 

Αν θες να μπείς στο χώρο της αστροφωτογραφίας πρέπει να διαβάσεις αρκετα πράγματα (πολλά από αυτά θα βρεις εδω: http://www.astrovox.gr/avat ) και σίγουρα θα κατανοήσεις πως είναι εντελώς διαφορετικά από οποιαδήποτε άλλη ενασχόληση με τη φωτογραφία.

 

:D

 

Δεν θα έλεγα όχι σε adaptive optics :)

 

Αν η AstroTech μας έδωσε φτηνά Ritchey Chretiens, γιατί να μην μας δώσει και adaptive optics στο μέλλον; [-o<

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μαγκες, αυτη η βαση + εναν αστροστατη λεει τιποτα?Η θεωρειται και αυτη για μετρια δουλεια?

http://www.planitario.gr/catalog-astronomy/astrophotography/deep-sky-astrophotography/mounts-for-deep-sky-astrophotography/eq5-steel-ishmerinh-sthrixh.html

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μαγκες, αυτη η βαση + εναν αστροστατη λεει τιποτα?Η θεωρειται και αυτη για μετρια δουλεια?

http://www.planitario.gr/catalog-astronomy/astrophotography/deep-sky-astrophotography/mounts-for-deep-sky-astrophotography/eq5-steel-ishmerinh-sthrixh.html

 

Πολύ καλή βάση, αλλά για μικρά διοπτρικά. Δεν κάνει με τίποτα για το κατοπρτρικό. Για το κατοπτρικό 25 εκατοστών που μας έδειξες, ψάξε βάση με ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 15 κιλά ωφέλιμο φορτίο, κατά προτίμηση περισσότερο, γιατί αλλιώς θα είναι στα όριά της.

 

Δεν ξέρω πολλά για την ποιότητά της, αλλά η NEQ6 Synscan 45 Pro φαίνεται καλή, έχει (υποτίθεται, γιατί συνήθως έχουν λίγο λιγότερο από όσο λένε) μέγιστο ωφέλιμο φορτίο 18 κιλά για αστροφωτογράφηση, και κάνει μόνο 1300 ευρώ. Η CGEM της Celestron είναι ένα βήμα παραπάνω στην ποιότητα αλλά και στην τιμή.

 

Άρα υπολόγισε 2000 ευρώ για το συνδυασμό τηλεσκοπίου και άλλα 400-600 περίπου για autoguider, και άλλα 200-300 για έναν μειωτή εστιακού λόγου/διορθωτή, άντε βάλε και άλλα 100 για κανένα επιπλέον καλαμπαλίκι, είσαι γύρω στα 2700 στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

φιλε μου βλεπω οτι απαντας στα καπακια ε?Απικο εισαι στο site?

:D Λοιπον,εχω ψιλοαποφασισει (χωρις να ειναι σιγουρο ακομα) σε αυτο το κατοπτρικο

http://www.planitario.gr/catalog-eshop/telescopes/specular/r200ss-o-t-a-optikos-swlhnas.html

Ειναι μολις 5 κιλα.Πιστευω οτι με τη βαση που σου εδειξα κατι πρεπει να γινεται.Εαν εχεις να προτεινεις κατι αλλο,κανε ενα paste το link.Οχι ομως σε διοπτρικο.Εχω καταληξει σε νευτωνιο.Οπως ειπα και πριν,στη βαση θα μπει και ενας αστροστατης.Οχι ομως goto και π.......ες.

Thanks

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

φιλε μου βλεπω οτι απαντας στα καπακια ε?Απικο εισαι στο site?

:D Λοιπον,εχω ψιλοαποφασισει (χωρις να ειναι σιγουρο ακομα) σε αυτο το κατοπτρικο

http://www.planitario.gr/catalog-eshop/telescopes/specular/r200ss-o-t-a-optikos-swlhnas.html

Ειναι μολις 5 κιλα.Πιστευω οτι με τη βαση που σου εδειξα κατι πρεπει να γινεται.Εαν εχεις να προτεινεις κατι αλλο,κανε ενα paste το link.Οπως ειπα και πριν,στη βαση θα μπει και ενας αστροστατης.Οχι ομως goto και π.......ες.

Thanks

 

E, ναι, απίκο είμαι :)

 

Μπράβο, τέλεια επιλογή. Έχω ακούσει καλά πράγματα για την ποιότητά του. Θα σου κοστίσει γύρω στα 2500 ευρώ το όλο σύνολο. Θα βγάζει τρομερές φωτογραφίες. Εγώ θα έπερνα την NEQ6 45 Pro, που θα σου δώσει πολύ περιθώριο για καλαμπαλίκι/καινούριο τηλεσκόπιο και θα σου έλεγα να την κοιτάξεις, αν δεν είχες βρίσει το καημένο το Go-to :lol:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης