Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Έχω το τηλεσκόπιό μου εδώ και ένα χρόνο. Ωστόσο μέχρι σήμερα το έχω χρησιμοποιήσει ελάχιστα. Ο λόγος; Δεν ξέρω τί να δω; Εντάξει είδα το νεφέλωμα του Ωρίωνα κάποια στιγμή πέρσι, κάποιους πλανήτες (Δία - Κρόνο), φυσικά τη σελήνη ενώ έχω μάθει να αναγνωρίζω αρκετούς αστερισμούς. Από εκεί και πέρα κολλάω...

Σκέφτομαι τις τελευταίες ημέρες να κάνω κάποια απόπειρα. Κρυφοκοιτάω για καθαρό ουρανό από το παράθυρο αλλά και πάλι φοβάμαι ότι θα το βγάλω έξω το τηλεσκόπιο θα χαζέψω πέντε λεπτά και μετά ξανά μέσα.

Αυτό που θέλω να μου πείτε είναι σε ποιους στόχους να στραφώ, τί να αναζητήσω αυτή την περίοδο. Κάποιες συμβουλές και κάποια καθοδήγηση για το πώς θα κινηθώ τις "πρώτες φορές"...

Υγ.

Τηλεσκόπιο DOB 8' pyrex

Φακοί: 25mm και 10mm (τηλεσκοπίου), 8mm Hyperion και barlow 2x

Χάρτες: pocket sky atlas & Uranometria

Βιβλία: nightwatch και BackYard (τα οποία τα έχω διαβάσει), Turn Left to Orion

Τόπος παρατήρησης: Κωμόπολη 2000 κατοίκων, από ταράτσα (το τηλεσκόπιο μεταφέρεται περίπου πέντε μέτρα για την παρατήρηση)

Δημοσιεύτηκε

Φίλε μου έχοντας το ίδιο τηλεσκόπιο έχω να σου πω πως χάνεις πολύ ωραία πράγματα.

Δεν χρειάζεται να έχει τέλειο καιρό για να θαυμάσεις τον ουρανό.Δοκίμασε

να δεις Υάδες, πλειάδες, διπλό σμήνος Περσέα, γαλαξία Ανδρομέδας και τριγώνου,

τα ανοιχτά σμήνη στον αστερισμό του ηνιόχου από τον κατάλογο messier,

το νεφέλωμα του καρκίνου, τον εντυπωσιακό κομήτη lovejoy και άλλα πολλά που

μπορείς να βρεις σε αστρονομικούς χάρτες. Πιστεύω πως ιδιαίτερα χρήσιμο θα βρεις το πρόγραμμα stellarium.

Καλή παρατήρηση και καθαρούς ουρανούς! :cheesy:

Δημοσιεύτηκε
Τα αντικείμενα Messier είναι οι στόχοι που κοιτούν πρώτα όλοι οι νέοι ερασιτέχνες αστρονόμοι. Είναι πολύ εύκολοι στόχοι για το 8άρι σου και τα περισσότερα φαίνονται και μέσα από το οπτικό σκόπευτρο σε σκοτεινό ουρανό. Προτείνω να εγκαταστήσεις το Cartes du Ciel και με τη βοήθειά του να φτιάξεις μια λίστα παρατήρησης που θα περιλαμβάνει αντικείμενα Messier στους αστερισμούς που είναι σε ικανό ύψος και φαίνονται στην περιοχή σου χωρίς εμπόδια.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Φίλε καταρχήν μην απογοητευεσαι!!

Κατέβασε αυτόν τον χάρτη και εκτύπωσέ τον!

http://www.custerobservatory.org/docs/messier2.pdf

Πάρε ένα ζευγάρι μέτρια κιάλια και μαζί με το τηλεσκόπιο σου προσπάθησε να εντοπίσεις αυτά τα αντικείμενα. Θα σε βοηθήσει πάρα πολύ ένας ερευνητής κόκκινης κουκίδας ή ένας telrad.

Αν δυσκολεύεσαι με αντικείμενα βαθέως ουρανού δοκίμασε να παρατηρήσεις διπλά άστρα. Κατέβασε τον παρακάτω χάρτη για διπλά αστρα.

http://pgrasc.org/wp-content/uploads/2012/11/AL-Double-Star-Certificate.pdf

Σε γενικές γραμμές η αστρονομία είναι ένα χόμπι που απαιτεί αρκετό ψάξιμο και παίδεμα αλλά σε επιβραβεύει στο πολλαπλάσιο μόλις αρχίζεις να βρίσκεις τους στόχους.

Αρα απαραίτητα αξεσουάρ

κιάλια , χάρτης , κόκκινος φακός , ερευνητής κόκκινης κουκίδας

Επιλέγουμε τον αστερισμό

Ψάχνουμε στον χάρτη το αντικείμενο που θέλουμε

Σκανάρουμε την περιοχή με τα κιάλια για να το εντοπίσουμε

Στρέφουμε το τηλεσκόπιο προς τα κει και σημαδεύουμε με τον ερευνητή κόκκινης κουκίδας

Ελέγχουμε τον ερευνητή του τηλεσκοπίου και κεντράρουμε στο σταυρόνημα

Με έναν προσοφθάλμιο μικρής μεγέθυνσης κοιτάζουμε απ το τηλεσκόπιο.

Αυτή είναι η ιεροτελεστία της αστροπαρατήρησης. Καλή συνέχεια

:D :D :D :D

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Δημοσιεύτηκε
Φίλε καταρχήν μην απογοητευεσαι!!

Κατέβασε αυτόν τον χάρτη και εκτύπωσέ τον!

http://www.custerobservatory.org/docs/messier2.pdf

Πάρε ένα ζευγάρι μέτρια κιάλια και μαζί με το τηλεσκόπιο σου προσπάθησε να εντοπίσεις αυτά τα αντικείμενα. Θα σε βοηθήσει πάρα πολύ ένας ερευνητής κόκκινης κουκίδας ή ένας telrad.

Αν δυσκολεύεσαι με αντικείμενα βαθέως ουρανού δοκίμασε να παρατηρήσεις διπλά άστρα. Κατέβασε τον παρακάτω χάρτη για διπλά αστρα.

http://pgrasc.org/wp-content/uploads/2012/11/AL-Double-Star-Certificate.pdf

Σε γενικές γραμμές η αστρονομία είναι ένα χόμπι που απαιτεί αρκετό ψάξιμο και παίδεμα αλλά σε επιβραβεύει στο πολλαπλάσιο μόλις αρχίζεις να βρίσκεις τους στόχους.

Αρα απαραίτητα αξεσουάρ

κιάλια , χάρτης , κόκκινος φακός , ερευνητής κόκκινης κουκίδας

Επιλέγουμε τον αστερισμό

Ψάχνουμε στον χάρτη το αντικείμενο που θέλουμε

Σκανάρουμε την περιοχή με τα κιάλια για να το εντοπίσουμε

Στρέφουμε το τηλεσκόπιο προς τα κει και σημαδεύουμε με τον ερευνητή κόκκινης κουκίδας

Ελέγχουμε τον ερευνητή του τηλεσκοπίου και κεντράρουμε στο σταυρόνημα

Με έναν προσοφθάλμιο μικρής μεγέθυνσης κοιτάζουμε απ το τηλεσκόπιο.

Αυτή είναι η ιεροτελεστία της αστροπαρατήρησης. Καλή συνέχεια

:D :D :D :D

Χάρτες έχουμε (τυπώνουμε και αυτόν που προτείνεις), κόκκινο φακό φτιάχνουμε, telrad έχουμε... Αυτο που με προβληματίζει είναι τα κιάλια.... Τί προτείνεις;

Υπάρχει περίπτωση προς το παρόν να τα παρακάμψουμε (λόγω κόστους);

Δημοσιεύτηκε

Τον συγκεκριμένο χάρτη σου τον προτείνω γιατί έχει όλα τα αντικείμενα Messier τα πιο ευδιάκριτα δηλαδή και εντυπωσιακά αντικείμενα βαθέως ουρανού. Αυτά και μόνο μπορούν να κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον μιας παρατήρησης και να σε αποζημιώνουν.

Τα κιάλια βοηθούν στον εντοπισμό του αντικειμένου και στην αναγνώριση του πεδίου που παρατηρείς. Φυσικά και μπορείς να τα παρακάμψεις. Ευθυγράμμισε καλά τον telrad με τον ερευνητή του τηλεσκοπίου σου και τον ερευνητή με το τηλεσκόπιό σου έτσι ώστε αυτό που θα στοχεύεις με τον telrad να το βλέπεις και απ' τον ερευνητή και απ το τηλεσκόπιο σου. αυτή είναι μια διαδικασία ρουτίνας που θα χρειαστεί να την κάνεις κάθε φορά που θα στήνεις τον εξοπλισμό και είναι πολύ σημαντική.

Τώρα για παράδειγμα σαν πρόγραμμα για τις επόμενες μέρες προσπάθησε να δεις τα παρακάτω:

Κομήτης lovejoy

πλανήτης Δίας

Διπλό σμήνος του περσέα

Ανοικτό σμήνος Μ 37 στον Ηνίοχο

Ανοικτό σμήνος Μ 41 στον Μεγάλο Σκύλο

Νεφέλωμα του Ωρίωνα

Εντόπισέ τα και παρατήρησέ τα. Ξεκίνα με λίγα.

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης