Jump to content

barlow & zoom προσοφθαλμιο


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σε όλους,

 

Θα ήθελα να ρωτήσω τους εμπειρότερους αν έχει νόημα η χρήση barlow 2x με προσοφθάλμιο zoom και συγκεκριμένο τον baader hyperion 8mm-24mm.

 

Παρακαλώ για τις απόψεις σας και αν όντως μπορεί να προσφέρει πολλαπλασιασμό των διαθέσιμων μεγενθύσεων ή αν η οπτική απόδοση θα είναι πολύ υποδεέστερη της πραγματικής.

 

Ευχαριστώ.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι μόνες νέες μεγεθύνσεις που μπορεί να δώσει είναι στο 4-7mm καθώς το 8 και πάνω το έχεις ήδη. Το πρώτο ερώτημα, λοιπόν, είναι αν έχεις ανάγκη αυτές τις μεγεθύνσεις και σε τι τηλεσκόπιο το βάζεις. Σκεπτόμενος πως στην ουσία τα 6-7 είναι ήδη κοντά στα 8 που ήδη σου δίνει μόνος του και δεν κερδίζεις κάτι, ας πούμε πως είχε ενδιαφέρον για τα 4-5mm. Συχνά αυτά τα θέλουμε για πλανητική παρατήρηση που δεν προκύπτει ως καλύτερος συνδυασμός το τόσο πολύ γυαλί. Επιπλέον θα έχεις και ένα πολύ μεγάλο eye relief που ίσως δε βολεύει. Γενικά δε νομίζω πως είναι ο καλύτερος συνδυασμός.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Προσφέρει πολλαπλασιασμό των μεγεθύνσεων.Τον έχω δοκιμάσει τον συγκεκριμένο barlow με τον Focal Extender (παρόμοιοι με Powermate) της Explore Scientific. Ουσιαστικά από 24-8 εάν χρησημοποιήσεις χ2 γίνεται 12-4.

 

Όσο αφορά την ποιότητα του ειδώλου έχω διαπιστώσει ότι πολλά οπτικά στοιχεία δεν με ικανοποιούν,το είδωλο στην πλανητική είναι υποδεέστερο σε σύγκριση για παράδειγμα με φακό με λιγότερο οπτικά στοιχεία.

 

Toν ζοομ τον εχω παρατήσει πλέον,και έχει αντικατασταθεί από έναν και μοναδικό φακό, τον Nagler 12T4.

 

Οπότε για να συνοψίσω:

Θα σου προσφέρει μεγαλύτερες μεγεθύνσεις.Όπως είπε και ο Αντρέας οι μόνες νέες που θα λάβεις είναι 4-7mm δηλαδή 1000/4=χ250,1000/7=χ142.

Η ποιότητα του ειδώλου,αν υποθέσουμε οτι μιλάς για πλανητική παρατήρηση εξαρτάται πρωτίστως από τις ατμοσφαιρικές συνθήκες και έπειτα από τον αριθμό των οπτικών στοιχείων.όσα λιγότερα τόσο καλύτερα.

 

Στα dso ποτέ δεν με ικανοποίησε ο zoon ως προς την ποιότητα,για αυτο και δεν ξαναείδε φως.

 

Ελπίζω να βοήθησα.

 

Καθαρούς ουρανούς

12923506513ffaeef0ecd23.gif
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όπως προείπαν τα παιδιά από πάνω τα πολλά οπτικά στοιχεία είναι κάτι που δεν ενδείκνυται. Καλύτερα να πάρεις εναν 4 και έναν 6mm παρά barlow και ζουμ. Προσωπικά τον ζουμ τον βρίσκω πολύ χρήσιμο για βαθύ ουρανό γιατί ρυθμίζεις την μεγέθυνση ακριβώς ανάλογα με το στόχο. Επίσης είναι πολύ εντυπωσιακός στα σφαιρωτά σμήνη το πως διαλύονται ζουμάροντας. Κόλπο: εστιάζουμε ΠΑΝΤΑ με τον ζουμ στην μεγαλύτερη μεγέθυνση έτσι είναι εστιασμένος σε όλες τις μεγεθύνσεις. Εγώ τον χρησιμοποιώ στο 80-90% των παρατηρήσεων μόνο για πολύ δύσκολους και απαιτητικούς στόχους βάζω άλλους προσοφθάλμιους.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης