asterias_1 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2015 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2015 Καλημερα,θελω να παρατηρω ενα βουνο που βρισκεται στην περιοχη - σε αποσταση 3-4 χιλιομετρα μακρια η κορυφη. για επιγεια παρατηρηση χρειαζεται μονοκυαλι κι οχι τηλεσκοπιο? πως μπορω να υπολογισω τι προδιαγραφες που πρεπει να γραφει για να φερνει ενα αντικειμενο που ειναι 3χιλιομετρα μακρια στο 1 μετρο? ενα μονοκυαλι που γραφει 6-25Χ25 25-100Χ100 , ποσο κοντα μπορει να φερει ενα αντικειμενο που βρισκεται 3 χιλιομετρα μακρια? δεν μπορω να βρω πουθενα στην Αθηνα φυσικο καταστημα που να εξειδικευεται σε κυαλια-τηλεσκοπια... καμια γνωμη? σας ευχαριστω!
astrovox Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2015 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2015 Αφού θες να τα δεις από κοντά, μπορείς να πας στο πλανητάριο Θεσσαλονίκης, στο κέντρο της Αθήνας (οδός Πανεπιστημίου). Δες http://www.planitario.gr/ Αυτό που ζητάς είναι 3000 φορές μεγέθυνση, μάλλον εξωπραγματική. Η μεγέθυνση δίνεται από τον αριθμό (ή τους αριθμούς) πριν το Χ δηλαδή το 6-25Χ25 σημαίνει μεγέθυνση 6 έως 25 φορές. Ο αριθμός μετά το Χ είναι η διάμετρος του φακού. Συνήθως η μέγιστη αξιοποιήσιμη μεγέθυνση είναι κάπου στις μερικές εκατοντάδες φορές αλλά αυτό εξαρτάται και από το πόσο μεγάλο φακό θα έχει, τις συνθήκες κτλ. Για να μην έχεις την απορία, προτείνω να πας από το πλανητάριο που θα έχουν να σου δείξουν από κοντά. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
asterias_1 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2015 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2015 ευχαριστω! εχω δει σε ενα yukon και γραφει6-25Χ25 25-100Χ100 τι απο τα δυο ισχυει? υπαρχει πιο δυνατο? απο μαρκες τι προτεινετε?
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2015 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2015 Απλοποιώντας τα πράγματα, υπάρχουν κάποια όρια και στην επίγεια παρατήρηση. Ας πούμε: 1. Όσο πιο μεγάλη η μεγέθυνση τόσο πιο... α. σκοτεινή η εικόνα β. μεγάλες οι δονήσεις (κουνημένη η εικόνα) γ. εμφανή τα θερμικά ρεύματα (βράζει η εικόνα) δ. εμφανή τα σφάλματα του οφθαλμού σου (έγκλειστα υαλοειδούς) 2. Αυτά διορθώνονται με... α. μεγάλη διάμετρο, μικρό εστιακό λόγο, χαμηλότερη μεγέθυνση. 100-150mm ανήκουν σε βαρύ όργανο, f/5-f/8 είναι ιδανικοί εστιακοί λόγοι και απόλυτο όριο μεγεθυνσης είναι τα 300x αλλά το σχετικό είναι ίσο με τη διάμετρο σε mm (δηλαδή 100x για 100mm, κόρη εξόδου 1)β. ελαφρύ όργανο, χαμηλή μεγέθυνση (21-50mm & 6x-10x), ή σταθεροποιητής ειδώλου (Canon, Zeiss, Sony, Nikon, Fujinon έως τα 20x και 60mm) ή τρίποδο και βάση, όσο πιο βαρύ το οπτικό όργανο, τόσο πιο μεγάλη, βαριά και ακριβή η βάση. γ. χαμηλές μεγεθύνσεις, χειμώνας 100x, καλοκαίρι ακόμα και 25x.δ. μεγέθυνση το 1/7 έως (βία) το 1/2 της διαμέτρου. Αν τα συναρτήσεις όλα αυτά για κράτημα στο χέρι ιδανικά είναι τα κιάλια ή μονοκιάλια 8x42 (6-10x32-50), για σταθεροποιητή εικόνας τα 10x42-15x50 και για διόπτρα 60-80mm για φορητότητα και 100-120mm για στημένη σε μόνιμο μέρος και μεγεθύνσεις 15-60x. Ξέχνα δηλαδή και τα 3000x αλλά και τα 300x και δες αν με κάποιο καλό όργανο και στήριξη μπορείς να επιτύχεις τα 30-60x, δηλαδή να το φέρεις στα 100-50 μέτρα. Μπορείς να δεις πολλές λεπτομέρειες στα 50 μέτρα αν δεν κουνιέται η εικόνα. Μάρκες: Η πανάκριβη κορυφή είναι Zeiss, Leica, Swarovski. Υπάρχουν ακριβά μοντέλα Nikon, Canon, Fujinon, Pentax κλπ (και κάποια αμερικάνικα, άγνωστα εδώ) που τα συναγωνίζονται. Πιο ευπρόσιτα είναι διαφορα κινέζικα μοντέλα που υπάρχουν με διάφορα ονόματα, ανάμεσα σε αυτά και γνωστά από την αστρονομία, όπως Celestron και William Optics. Εγώ για μεγάλες μεγεθύνσεις χρησιμοποιώ δύο τηλεσκόπια, ένα Maksutov 150mm (συνήθως 75x) και ένα διοπτρικό Petzval 66mm (13-60x). Παρακάτω διάφορα κιάλια 6.5-18x / 21-50mm. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
asterias_1 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2015 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2015 ευχαριστώ πολυ για τον χρονο που αφιερωσατε να μου απαντησετε! εννοειται πως θα χρησιμοποιηθει και τριποδο για σταθεροτητα. με ενα budget εως 600-700€ τι θα προτεινες δηλαδη? απο μαρκα εννοω για τη χρηση που εχω προαναφερει.
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2015 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2015 Δεν υπάρχει ένα προτεινόμενο αλλά μια γκάμα δυνατοτήτων. Τελικά τι θέλεις, κιάλια, μονοκιάλι, διόπτρα ή τηλεσκόπιο; Τι θα βλέπεις, ακίνητα ή και κινούμενα αντικείμενα (πχ πουλιά); Θα το χρησιμοποιείς μόνο ημέρα ή και νύκτα; Θα το κουβαλάς μαζί σου στο βουνό/την εξοχή ή θα το στήσεις στη βεράντα; Θα αρκεστείς σε μία μεγέθυνση ή θέλεις δυνατότητα αλλαγής μεγέθυνσης;Απάντησε σε αυτά και αναλόγως διαμορφώνονται και οι προτάσεις, δεδομένου του προϋπολογισμού.Και περίμενε να απαντήσει και κανένας άλλος, δεν τα έχω δοκιμάσει όλα, ούτε εγώ ούτε κανείς άλλος. Οπότε καλό είναι να συλλέξεις προτάσεις από αρκετά άτομα πριν ξοδέψεις αυτό το αξιόλογο ποσό. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
scott Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2015 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2015 Αφου διαθετεις καλο ποσο 600ε και πανω,χονδρικα με αυτο που ζητας, μια εξερετικη περιπτωση ειναι αυτο... http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=21010 !!! Κων/νος Σιδηρόπουλος Το πεπρωμένο μας είναι τ''άστρα.
asterias_1 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2015 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2015 θα ειναι σε βεραντα και θα χρησιμοποιηθουν για παρατηρηση επιγεια, βουνο. την ημερα , αντε και προς απογευμα. η αποσταση στην οποια βρισκεται το μερος που θα αγναντευω ειναι γυρω στα 3-4 χιλιομετρα και θελω να το φερω οσο πιο κοντα γινεται. ευχαριστω και παλι για την πολυτιμη βοηθεια.
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2015 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2015 Πολύ συγκεκριμένη χρήση. 600€ μόνο γιαυτό; Είναι δουλειά για Maksutov 127 ή 150mm. Στην Ελλάδα υπάρχουν τα Skywatcher από το Πλανητάριο Θεσσαλονίκης, 450 & 880€ αντίστοιχα, μεταχειρισμένα ακόμη και στη μισή τιμή. Η εναλλακτική διοπτρικού 120ED κοστίζει περισσότερο. Ένας φακός 24mm και ένας 10-13mm (Baader Hyperion) για μεγεθύνσεις 60x/75x & 120-150x/150-180x αντίστοιχα. 240€ (120€ μτχρ). Με έναν φακό 6mm πιάνεις και τα 250x/300x που είναι το μέγιστο, χωρίς εγγύηση τελειότητας της εικόνας. Διαγώνιο Amici 45 μοιρών 55€ (30€ μτχρ) και βάση Vixen PortaMount ή Skywatcher AZ4 300€ (200€ μτχρ). Σύνολο (127m) 1050€ και περίπου 500-600€ μεταχειρισμένα. Άρα επιλέγεις μεταχειρισμένα (και εγώ μεταχειρισμένα τα πήρα, κυρίως από αγγελίες εδώ στο Astrovox). Αλλιώς, όλα υπάρχουν στο Πλανητάριο Θεσσαλονίκης www.planitario.gr Αλλά πρέπει να έχει πολύ ενδιαφέρον αυτό το σημείο για να ξοδέψεις τόσα και να μην το βαρεθείς γρήγορα. Αν φτιάξεις τέτοιο σύστημα καλό είναι να το χρησιμοποιήσεις και αλλού (φεγγάρι, Δίας, Κρόνος, θάλασσα, υδροβιότοπος) για να βγάλει τα λεφτά του. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Μενέλαος Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 11, 2015 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 11, 2015 Καλημέρα! Κοίτα, για να σου απαντήσω πρώτα στην ερώτησή σου για το τι είναι στο Yukon το 6-25Χ25 και το 25-100Χ100, ισχύουν και τα δύο. Το συγκεκριμένο μονοκυάλι, που απ'όσο θυμάμαι κοστίζει κάπου στα 400 ευρώ, έχει δύο συστήματα φακών, έτσι όταν θες μικρές μεγεθύνσεις "βλέπεις" μέσα από έναν 25άρι φακό, και για να πας παραπάνω βλέπεις από τον κατοστάρι. Νομίζω όμως ότι τα λεφτά που θες να δώσεις για την χρήση που περιγράφεις είναι υπερβολικά πολλά! Υπάρχουν πολύ πολύ φτηνότερα μονοκυάλια με μεγάλους αντικειμενικούς φακούς που θα σου κάνουν πολύ καλά τη δουλειά σου, όμως, ΟΜΩΣ: Στα μονοκυάλια να ξέρεις ότι θα πρέπει να κάνεις πολλούς συμβιβασμούς στην ποιότητα. Το πεδίο τους, επειδή συνήθως έχουν zoom είναι άθλια μικρό και όχι "χορταστικό", τα οπτικά δεν είναι τα καλύτερα, εκτός κι αν πας σε πανάκριβα μοντέλα, που προσωπικά δεν έχω χρησιμοποιήσει. Έχω όμως χρησιμοποιήσει πολλά από τα φτηνότερα, και πίστεψέ με, δεν αξίζουν τα -έστω λίγα- λεφτά τους. Από την άλλη, πάλι με χαμηλότερο μπάτζετ, μπορείς να πας σε διοπτρικά τηλεσκόπια, όπως το κατοστάρι και το εκατονεικοσάρι της Skywatcher, που θα σου δώσουν πολύ πιο αξιοπρεπείς εικόνες, γιγάντιο πεδίο και πολύ καλύτερη ποιότητα εικόνας, ειδικά με ένα καλό προσοφθάλμιο, κι επιπλέον θα σου δώσουν και την επιλογή να κοιτάξεις με μεγάλη αξιοπρέπεια και τον ουρανό, κάνοντάς σε έτσι ίσως φαν και του είδους αυτού! Θα είναι κρίμα ειλικρινά να ξοδέψεις τόσα λεφτά για μονοκιάλι, τη στιγμή που, πίστεψέ με, με ένα αξιοπρεπές και πολύ φτηνότερο τηλεσκόπιο θα ενθουσιαστείς! Η επιλογή δική σου...
asterias_1 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 11, 2015 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 11, 2015 πολυ πληροφορηση! παιδια ευχαριστω πολυ! θα επεξεργαστω τις πληροφοριες σας γιατι μου επεσαν πολλες μαζεμενες (ειμαι τελειως ασχετος με το θεμα). θα επανελθω, ευχαριστω κ παλι.
ecuador Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 11, 2015 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 11, 2015 Δεν κάνω καθόλου επίγεια παρατήρηση, αλλά όποτε έχω στρέψει για λίγο το Mak 127 μου στη γη, είναι αρκετά απογοητευτικό σε σχέση με όταν στρέψω το ED80, κυρίως λόγω χαμηλού κοντράστ και ας έχει μικρότερο άνοιγμα το δεύτερο. Οπότε εγώ θα υποπτευόμουν πως για τη χρήση που θες, η καλύτερη λύση, δηλαδή θα σου επιτρέψει τη μεγαλύτερη δυνατή "χρήσιμη" μεγένθυνση είναι μάλλον ένα διοπτρικό 120mm (φυσικά όχι αποχρωματικό λόγω κόστους). Υπάρχουν βασικά δύο επιλογές σε καλή απόδοση/τιμή. Το ελαφρύτερο/φθηνότερο Travelstar 120 (πακέτο με ό,τι χρειάζεσαι για επίγεια παρατήρηση - τρίποδο erect prism κλπ 340 ευρώ + μεταφορικά http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p3305_Skywatcher-Startravel-120-on-AZ-3---Rich-Field-Refractor-120-600.html) ή το βαρύτερο και ακριβότερο Evostar 120 (σκέτος ο σωλήνας 312 ευρώ + μεταφορικά http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p3309_Skywatcher-Evostar-120-OTA---Refractor-120-1000mm-optical-tube.html αλλά βάση/τρίποδο/πρίσμα/φακοί κλπ εξτρά - ίσως καλύτερη αγορά με κάποια από τα απαραίτητα αξεσουάρ από εδώ http://www.firstlightoptics.com/evostar/skywatcher-evostar-120-ota.html). Το κύριο μειονέκτημά τους σε σχέση με το καλύτερο "οπτικό εργαλείο" που θα μπορούσες να αγοράσεις είναι το χρωματικό σφάλμα. Εφόσον δε σε ενδιαφέρει η φωτογραφία για οπτική παρατήρηση το χρωματικό σφάλμα θεωρητικά θα σου επιτρέψει να δεις περισσότερες λεπτομέρειες απ' ότι ένα Mak που έχει χαμηλή αντίθεση (στη φωτογραφία τα πράγματα είναι ανάποδα, το κοντράστ φτιάχνεται εύκολα στο Photoshop, το χρωματικό σφάλμα όχι). Η διαφορά των δύο που ανέφερα είναι ακριβώς στο χρωματικό σφάλμα και στη μεγένθυση με τον ίδιο φακό (προσοφθάλμιο). Το "μακρύ" Evostar έχει μικρότερο σφάλμα και με τον ίδιο φακό θα σου δώσει μεγαλύτερη μεγένθυνση. Δηλαδή αν δε σε ενοχλέι το βάρος και το κόστος είναι αρκετά πιο κατάλληλο για τη δική σου χρήση. Ανάλογα με τις συνθήκες πρέπει να σου δώσει οφέλιμη μεγένθυνση μέχρι και άνω του 200x (10mm προσοφθάλμιος + 2 x barlow), κάτι που δε θα σου επιτρέψουν τα συνήθη κιάλια, spotting scopes κλπ. Την ίδια ωφέλιμη μεγένθυνση μπορεί να σου δώσει και ένα Mak, αλλά όπως είπα λόγω του χαμηλού contrast θα πρέπει να έχει μεγαλύτερο αντικειμενικό φακό για αντίστοιχα αποτελέσματα, οπότε κοιτάμε τουλάχιστον το 150mm που έχει το διπλάσιο κόστος από ένα Evostar. Ελπίζω να βοήθησα. Αν σε μπέρδεψα εν συντομία νομίζω αυτό που θες γίνεται καλύτερα με ένα Evostar 120 (αλλά θα χρειαστεί αξεσουάρ, οπότε ρώτα μας και θα σου πούμε). Το firstlightoptics.com και το teleskop-express.de μην τα φοβάσαι καθόλου, είναι Αγγλικό και Γερμανικό αντίστοιχα και ψωνίζουμε από εκεί όλη την ώρα και μαζί και με μεταφορικά είναι συνήθως αρκετά φθηνότερα από την Ελλάδα. Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOShttp://astro.ecuadors.net Violence is the last refuge of the incompetent.
asteras Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 11, 2015 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 11, 2015 εκτος απο οσα προαναφερθηκαν ριξε και μια ματια εδω http://www.planitario.gr/travel-scope-70.html το εχω και εγω για επιγεια παρατηρηση και ειναι σουπερ.παναλαφρο,ακρως φορητο με αξιοπρεπη ποιοτητα εικονας και τεραστιο πεδιο.το παιρνεις χαλαροτατα μαζι σου σε διακοπες αλλα και παντου γενικα.ακομη θα σου δειξει και καποιους αστρονομικους στοχους οπως πλειαδες, νεφελωμα ωριωνα,ανδρομεδα κ.α πιστευω οτι ειναι καλο και οικονομικο γι αυτο που θες
ecuador Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 11, 2015 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 11, 2015 εκτος απο οσα προαναφερθηκαν ριξε και μια ματια εδω http://www.planitario.gr/travel-scope-70.html το εχω και εγω για επιγεια παρατηρηση και ειναι σουπερ.παναλαφρο,ακρως φορητο με αξιοπρεπη ποιοτητα εικονας και τεραστιο πεδιο.το παιρνεις χαλαροτατα μαζι σου σε διακοπες αλλα και παντου γενικα.ακομη θα σου δειξει και καποιους αστρονομικους στοχους οπως πλειαδες, νεφελωμα ωριωνα,ανδρομεδα κ.α πιστευω οτι ειναι καλο και οικονομικο γι αυτο που θες Επειδή έχω και το Travel Scope 70 πρόσεξα μόλις πως μπερδεύτηκα λίγο και έγραψα παραπάνω "Travelstar", ενώ εννοούσα φυσικά "StarTravel" (εκτός αν αναφερόμαστε σε σκληρούς δίσκους!). Το Travel Scope 70 είναι όντως πολύ καλό για φορητό τηλεσκοπιάκι, μπορείς να το βρεις πάμφθηνα (εγώ π.χ. το πήρα 35 ευρώ δεύτερο χέρι αλλά αχρησιμοποίητο) αφού δεν έχει γίνει τόσο δημοφιλές ως guidescope όπως το 80άρι που το "χτυπάνε" ακόμα και μεταχειρισμένο. Οπότε συστήνεται και από εμένα για αυτή τη χρήση, αλλά φυσικά όχι για τον φίλο που διαθέτει περισσότερα χρήματα προκειμένου να μπορέσει να χρησιμοποιήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες μεγενθύνσεις. Α, σε περίπτωση που δεν έχει γίνει κατανοητό για μεγάλες μεγενθύνσεις δε μιλάμε για κινητούς στόχους. Αν έχεις π.χ. 200x σε ένα τηλεσκόπιο δε μπορείς καν να το αγγίξεις όσο κοιτάς πόσο μάλλον για να ακολουθήσεις κάτι. Για κινητούς στόχους λοιπόν κυάλια (εκτός αν μιλάμε για πολύ σοβαρή στήριξη κλπ) Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOShttp://astro.ecuadors.net Violence is the last refuge of the incompetent.
kryptiae Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 2, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 2, 2015 καλησπερα παιδια! ειμαι εντελως ασχετος απο κυαλια, μονοκυαλα, τηλεσκοπια κτλ και βρηκα το forum σας τυχαια. χρειαζομαι τα φωτα σας ομως πρεπει να αγορασω ενα μονοκυαλο με "¨λοξο" προσοφθαλμιο, το οποιο να εχει 60χ μεγεθυνση ωστε να μπορω να βλεπω καθαρα, τρυπουλες μισου εκατοστου στα 300 μετρα... το κυαλι το χρειαζομαι για αγωνισμα σκοποβολης 300 μετρων. στα 50 και στα 100 μετρα εχω βρει αρκετες λυσεις, ομως οποιοδηποτε απο αυτα τα μονοκυαλα, ετυχε να δοκιμασω στα 300 μετρα, δεν εβλεπα τιποτα. μονο μια μαυρη ασαφη "μουτζουρα" (τον στοχο) χωρις φυσικα να φαινονται καθολου οι τρυπες απο τις βολες... οι υπολοιποι συναθλητες χρησιμοποιουν φθηνα μονοκυαλα των 200-300 ευρω με τα οποια φυσικα δεν βλεπουν καθαρα, αλλα εχουν μαζι τους στην κρυπτη ατομο που τους κανει καταδειξη και ετσι καπως σωζουν την κατασταση... 2 μονο εχουν ακριβα μονοκυαλα της zeiss με τα οποια βλεπουν καλα. αλλα τα μονοκυαλα αυτα κανουν 3000 ευρω...και δεν μπορω να δωσω τετοια λεφτα αυτη την στιγμη. περσυ χρησιμοποιησα ενα δανεικο leica με 60χ μεγεθυνση και 82αρι φακο και εβλεπα αρκετα καλα και καθαρα. και αυτο ομως το μονοκυαλο κοστιζει γυρω στα 2500 ευρω... καποιος λοιπον μου προτεινε να αγορασω ενα μονοκυαλο της nikon , με το οποιο οπως ειπε "κουτσα στραβα θα γινεται η δουλεια και χωρις καταδειξη"...δηλαδη αν καταλαβα καλα με αυτο της nikon θα βλεπω οριακα... δεν μου ειπε ομως ποιο μοντελο ενοουσε. μπηκα λοιπον στο ιντερνετ και αρχισα να ψαχνω μονος μου διαφορα μοντελα της nikon. με τα χαρακτηριστικα αυτα που ψαχνω βρηκα 3 μοντελα. το prostaff 5 82A που μαζι με το προσοφθαλμιο θα μου βγει γυρω στα 450 ευρω.το ED80 και το EDG 80 fieldscopes που κοστιζουν αν θυμαμαι καλα 900 και 2000 ευρω αντιστοιχα... απο αυτα τα 3 μπορω να αγορασω μονο το prostaff 5 82A δεν ξερω ομως αν θα μου κανει την δουλεια η οχι και δυστυχως δεν το εχει καποιος ωστε να το δοκιμασω... μηπως το εχει καποιος απο εσας? μπορει καποιος να με βοηθησει εστω με μια γνωμη? πιστευετε οτι αυτο το μονοκυαλο θα μου κανει? ειναι κριμα να το αγορασω και να ανακαλυψω οτι στα 300 μετρα μου ειναι αχρηστο. δεν εχω λεφτα για πεταμα ενας αλλος (οχι ομως σκοπευτης) μου προτεινε να αγορασω τηλεσκοπιο αντι για μονοκυαλο.φανταζομαι οτι κατι τετοιο δεν θα με εξυπηρετουσε. αλλα δεν ξερω κιολας...εσεις τι λετε? ευχαριστω εκ των προτερων για τις απαντησεις
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 2, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 2, 2015 Το Prostaff είναι αχρωματικό και κατώτερο των ED στις υψηλές μεγεθύνσεις. Στα 20-30x θα είναι καλό, όσο και ένα Orion ST80 το οποίο κοστίζει λιγότερο (δεν σε ενδιαφέρει η θωράκιση και αδιαβροχοποίηση της διόπτρας για σκοποβολή). Αν βλέπεις με γυμνό μάτι την βολή στα 15 μέτρα θα σου κάνουν και τα δύο. Όχι πως δεν μπορείς να πας στα 60x, απλώς θα έχεις χρωματικό σφάλμα και όχι τέλεια εστίαση κυρίως. Δεν το έχω δει ο ίδιος αλλά γνωρίζω πως δεν έχει καλή φήμη στους παρατηρητές πτηνών (όπου οι απαιτήσεις είναι όμως υψηλές). Η εμπειρία μου με 80mm αχρωματικό και 66mm ED είναι πω; μπορώ να δω τέτοια σημάδια σε μεγάλες αποστάσεις και σε χαμηλή μεγέθυνση, 15-40x. Αυτό που μετράει είναι η καλή εστίαση περισσοτερο από τη μεγέθυνση, αλλά και η αντίθεση του στόχου (όπου μαύρη οπή σε λευκό τμήμα στόχου είναι εύκολη υπόθεση και σε μαύρο τμήμα δύσκολη). Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kryptiae Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 2, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 2, 2015 Σε ευχαριστω για την απαντηση φιλε.Η αληθεια ειναι οτι οντως δεν χρειαζεται να ειναι αδιαβροχο το κυαλι. Ξαπλωνουμε κατω απο λαμαρινες-"υποστεγα", οποτε ολα καλα απο αυτη την αποψη. Το θεμα της μεγεθυνσης με προβληματισε λιγο ομως. Με το leica εβλεπα με 60χ μεγεθυνση και ημουν οκ. Ομως αποτι θυμαμαι, με μικροτερη μεγεθυνση δεν θα γινοταν δουλεια...με 45χ πχ σιγουρα δεν θα εβλεπα τις τρυπες απο τις βολες.Ο στοχος ειναι ασπρος εξωτερικα και μαυρος εσωτερικα πρις το κεντρο. Συνηθως οι πρωτες βολες βρισκουν στο ασπρο (δηλαδη στο 0-5). Βλεπουμε με τα μονοκυαλα που πηγαν οι βολες μας και στην συνεχεια προσπαθουνε να τις βελτιοσουμε και να μπουμε μεσα στο μαυρο (δηλαδη στο 6-10). Επισης στο αγωνισμα αυτο στοχο αλλαζουμε καθε 20 βολες. Αρα φαντασου οτι οχι μονο πρεπει να βλεπουμε τις τρυπες αλλα να μπορουμε να τις ξεχωριζουμε ευκρινως μεταξυ τους ωστε να τις μετραμε κιολας... Αρα ψαχνω μονοκυαλο που με 60χ μεγεθυνση, να μου δεινει αρκετα ευκρινη εικονα στα 300 μετρα. Και απο οτι καταλαβαινω δεν μου συνιστας το prostaff 5...πιστευεις οτι το fieldscope Ed 80 θα μου κανει;; Αξιζει να δωσω το χιλιαρικο; Η και αυτο ρισκο θα ειναι; Τι κακο αυτο το πραγμα ρε παιδι μου στην Ελλαδα να μην μπορουμε να δοκιμασουμε τιποτα😔😔
Μενέλαος Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 2, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 2, 2015 Βάστα τα λεφτά σου φίλε μου δε χρειάζονται τόσα! Το θέμα σου δεν είναι τόσο η μεγέθυνση από όσο κατάλαβα αλλά η ευκρίνεια, μια και μιλάς για μια σταλιά τρυπούλες σε τόσο μεγάλη απόσταση: άρα το θέμα σου είναι να έχεις μεγάλο αντικειμενικό φακό που θα σε βοηθήσει να διακρίνεις και να μετράς με άνεση τις τρύπες με οποιαδήποτε σχεδόν μεγέθυνση! έτσι, για παράδειγμα, ένα απλό διοπτρικό τηλεσκόπιο διαμέτρου 120 -λέμε- χιλιοστών, όπως αυτό που προανέφερα, με κόστος μόλις κάπου 350 ευρώ, θα σου κάνει απίστευτα καλά τη δουλειά σου! Οπωσδήποτε δε καλύτερα από τα πανάκριβα ογδοντάρια που αναφέρεις! Και θα έχεις και όλα τα άλλα πλεονεκτήματα που λέγαμε. Σκέψου το...
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 2, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 2, 2015 Θα είναι καλύτερο. Αλλά αυτό που είναι υψηλή μεγέθυνση για ένα διοπτρικό είναι χαμηλή μεγέθυνση για ένα Maksutov. Ένα Mak 127mm 1500 f/12 με έναν διαγώνιο 45 μοιρών και έναν ευρυγώνιο φακό Hyperion 24 έχει σαν χαμηλή μεγέθυνση τα 62.5x με κόρη εξόδου 2mm. Μπορείς να το βρεις μεταχειρισμένο στα 200-250 (καινούριο 450). Μόνη ιδιοτροπία: θα πρέπει να το αφήνεις να εξισώνει τη θερμοκρασία του μια ωρίτσα. Αλλά θα πιάνεις και 120x χωρίς χρωματικό σφάλμα και με οξύτητα ενός ED 85mm. Και είναι και σε βολικό μέγεθος. http://scopeviews.co.uk/SW127Mak.htm Αλλιώς ψάξε ένα μεταχειρισμένο Skywatcher 80ED, διαγώνιο Amici και καλό φακό 10mm. Τα αστρονομικά θα βγουν φθηνότερα στο τέλος και βρίσκεις πιο εύκολα μεταχειρισμένα, απλώς δεν έχουν τη θωράκιση που απαιτούν οι παρατηρητές πτηνών και τη λογική "όλα σε ένα" πρέπει να τα χτίσεις σε τέσσερα βήματα, βάση (φωτογραφικό τρίποδο ποιότητας), οπτικός σωλήνας, διαγώνιος Amici (για να βλέπεις σωστά το δεξί - αριστερό) και φακός που να πιάνει τα 60x (διαιρείς εστιακή απόσταση με το 60 και βρίσκεις τα mm του φακού). Αν σου φτάνει και ED 66 ή 70m θα γλυτώσεις μερικά χρήματα. Θα δω βλέπω με το 66x αύριο και θα σου πω. Διοπτρικό 120-150mm είναι τεράστιο. Αν έχετε πυλώνες στη λαμαρίνα θα το βολέψεις δύσκολα. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Μενέλαος Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 2, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 2, 2015 Διοπτρικό 120-150mm είναι τεράστιο. Αν έχετε πυλώνες στη λαμαρίνα θα το βολέψεις δύσκολα. Κωνσταντίνε μου μιλάω βέβαια για το εκατονεικοσάρι f5! Δεν είναι παρά λίγο μεγαλύτερο μόνο από τις μεγάλες διόπτρες! Δεν είμαι τόσο παλαβός να προτείνω στον άνθρωπο f10 να θέλει καρότσι να το κουβαλάει!
ecuador Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 2, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 2, 2015 Τα πράγματα είναι απλά για εσένα. Συνήθως προτιμούνται μονοκυάλια για επίγεια παρατήρηση επειδή είναι πιο "μαζεμένα" και έχουν zoom προσοφθάλμιο. Προφανώς εσένα που θα το στήσεις και θέλεις συγκεκριμένη μεγένθυνση δε σε ενδιαφέρει. Μετά, αυτό που ξεχωρίζει τα μονοκυάλια και τηλεσκόπια χιλιάδων ευρώ από αυτά των εκατοντάδων ευρώ, είναι το αν θα είναι αποχρωματικά/ED κλπ. Εσένα ούτε αυτό σε νοιάζει.Οπότε η φθηνότερη λύση είναι αυτή που σου είπανε και παραπάνω, ένα διοπτρικό τηλεσκόπιο γύρω στα 100mm. Δεν προτείνω το Mak 127 αντί αυτού, λόγω του χαμηλού κοντράστ θα σου δείχνει πιο δύσκολα τη λεπτομέρεια που θες απ' ότι ένα διοπτρικό 100mm που έχει μεν χρωματικό σφάλμα αλλά καλύτερο κοντράστ.Νομίζω το φθηνότερο που θα κάνει τη δουλειά σου είναι ένα Evostar 90:http://www.firstlightoptics.com/evostar/skywatcher-evostar-90-az3.htmlΑυτό εδώ με 188 Euro + μεταφορικά έτοιμο όπως είναι το πακέτο σου δίνει 90x και διαγώνιο κατάλληλη για επίγεια παρατήρηση. Το μειονέκτημα είναι πως είναι πιο "μακρύ" και βαρύ από τη σειρά StarTravel (μάλιστα για μικρότερο φακό), αλλά πλεονέκτημα είναι πως με τον ίδιο φακό έχει μεγαλύτερη μεγένθυνση (δε χρειάζεσαι barlow) και έχει λιγότερο χρωματικό σφάλμα. Ήδη μιλάμε για φωτεινότερη εικόνα (κατά 20%) από φακό 82mm που λες ότι έχεις δοκιμάσει.Μετά πάμε στο StarTravel 102: στα 270 ευρώ + μεταφορικά. Είναι κοντύτερο και ας έχει μεγαλύτερο (= φωτεινότερο) φακό, αλλά θα χρειαστείς ένα διπλασιαστη (barlow π.χ. http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p54_TS-TSB2T-Barlow-Lens-2x---1-25--with-integrated-T2-thread---photo-adapter-for-Newt.html - 27 Euro) για να σου δώσει 100x με τον προσοφθάλμιο των 10mm.Τέλος, πάμε στο StarTravel 120: http://www.firstlightoptics.com/startravel/skywatcher-startravel-120-az3.html στα 340 Euro + μεταφορικά. Αυτό σου δίνει 60x ήδη με τον προσοφθάλμιο και αν δε σου φτάνει το barlow όπως παραπάνω θα σε πάει αμέσως στα 120x. Για τη χρήση που το θες είναι υπερβολικό (μιλάμε πλέον για φωτεινότερο φακό από έναν 82mm κατά 115%), αλλά αν ποτέ θες να δεις τον ουρανό με τ' άστρα (κυριολεκτικά όμως), εε θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο! Τα δύο καταστήματα, Γερμανικό και Αγγλικό, μην τα φοβηθείς, ψωνίζουμε από εκεί όλη την ώρα και έχουν καλή εξυπηρέτηση. Και οι εγγυήσεις ισχύουν κανονικά. Μπορείς φυσικά να τα πάρεις και από Ελληνικό κατάστημα, απλά ακριβότερα. Υ.Γ. Για να καταλάβεις διαστάσεις, το μήκος των τηλεσκοπίων είναι λίγο μεταλύτερο από την εστιακή απόστασή τους, οπότε έχεις 900mm για το Evostar 90, 500mm για το StarTravel 102 και 600mm για το StarTravel 120. Αυτό το μήκος (κοντά στο 1m) είναι και το μειονέκτημα του Evostar (σε βάρος είναι ανάμεσα στα άλλα δύο), αλλιώς νομίζω θα το πρότεινα χωρίς συζήτηση δεδομένου και του χαμηλού κόστους... Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOShttp://astro.ecuadors.net Violence is the last refuge of the incompetent.
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 2, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 2, 2015 Διοπτρικό 120-150mm είναι τεράστιο. Αν έχετε πυλώνες στη λαμαρίνα θα το βολέψεις δύσκολα. Κωνσταντίνε μου μιλάω βέβαια για το εκατονεικοσάρι f5! Δεν είναι παρά λίγο μεγαλύτερο μόνο από τις μεγάλες διόπτρες! Δεν είμαι τόσο παλαβός να προτείνω στον άνθρωπο f10 να θέλει καρότσι να το κουβαλάει! Είναι μια λύση. Και πάλι το Maksutov ανάλογης διαμέτρου είναι πιο βολικό. Ένας καλός φακός 10mm για 60x με το 120ST θα κοστίζει ακριβά. Μιλάμε για Pentax ή Delos εδώ. Ενώ το Mak δίνει την ίδια μεγέθυνση με έναν Hyperion 24, ή έναν Plossl 25. Τα Mak δεν έχουν χαμηλό κοντράστ, τουλάχιστον τα καλά. Είναι τα αμέσως καλύτερα μετά τα αποχρωματικά ή ημιαποχρωματικά διοπτρικά και ανώτερα από τα αχρωματικά. Το χρώμα που φεύγει από εδώ και από εκεί καταστρέφει το κοντράστ. Είναι ενδιαφέρον το πρόβλημα πάντως. Όλες οι επιλογές που αναφέρθηκαν έχουν πλεονεκτήματα. Αν για να δεις ένα στατικό μονόχρωμο στόχο στα 300m χρειάζεσαι Swarovski, Leica ή Zeiss που κοστίζει περισσότερο από το όπλο, ίσως πρέπει να σκεφτείς να αλλάξεις χόμπυ για να κάνεις απόσβεση. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
ecuador Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 2, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 2, 2015 Τα Mak δεν έχουν χαμηλό κοντράστ, τουλάχιστον τα καλά. Είναι τα αμέσως καλύτερα μετά τα αποχρωματικά ή ημιαποχρωματικά διοπτρικά και ανώτερα από τα αχρωματικά. Το χρώμα που φεύγει από εδώ και από εκεί καταστρέφει το κοντράστ. Μπορεί τα κακά Mak να έχουν χάλια κοντράστ, αλλά και τα καλά περιορίζονται από τη φυσική σε αυτόν τον τομέα. Έχεις central obstruction, ό,τι και να κάνεις. Έχω ένα από τα σχετικά καλά Mak, το Celestron 127SLT - όπως θα ξέρεις το λένε "planet killer" γιατί έχει καλύτερο κοντράστ (και μόνιμο collimation) από αντίστοιχα SCT. Αλλά μετά πήρα ένα 80ED και είδα τη διαφορά, και τη μέρα είναι ακόμα πιο προφανής. Θα μου πεις τώρα δεν είναι το ίδιο με αχρωματικό. Αλλά κάνεις λάθος πως "το χρώμα που φεύγει καταστρέφει το κοντράστ" - είναι δύο εντελώς άσχετα φαινόμενα με το ένα (έλλειψη κοντράστ) να σε εμποδίζει περισσότερο στο να δεις τις τρύπες στο στόχο. Κατά τη γνώμη μου όμως - για σιγουριά ο φίλος πρέπει να πάρει και τα δύο και να συγκρίνει να μας πει τελικά πιο είναι καλύτερο για τη συγκεκριμένη δουλειά! Να ξέρουμε να λέμε στο μέλλον. Αν δεν έχει πρόβλημα μεγέθους πάντως ίσως το EvoStar 90 που είναι πάμφθηνο έχει και καλό κοντράστ και δεν έχει και πολύ χρωματικό σφάλμα να είναι ό,τι καλύτερο... Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOShttp://astro.ecuadors.net Violence is the last refuge of the incompetent.
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 2, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 2, 2015 Έχω κάποιες αντιρρήσεις σχετικά με το τι κάνει το βιολέ ή κίτρινο χρώμα που ξεχύνεται από το όριο του αντικειμένου και πλημμυρίζει τον χώρο του φόντου, η χρωματική αντίθεση των οποίων ονομάζεται κοντράστ. Το κύριο πρόβλημα κατά τη γνώμη μου με ένα κοντό διοπτρικό είναι πως για να επιτύχεις υψηλή μεγέθυνση χρειάζεσαι έναν φακό μικρότερης εστιακής (τυπικά 10mm) ο οποίος πρέπει να έχει καλό eye relief για εύκολες και γρήγορες ματιές. Αποκλείονται λοιπόν Plossl και ορθοσκοπικοί. Αν μας ενδιαφέρει κυρίως το κέντρο μπορούμε να την βγάλουμε φθηνά με έναν Hyperion, αλλιώς χρειαζόμαστε Pentax ή Delos, ή Baader Zoom ή Radian στην καλύτερη περίπτωση. Το κόστος τέτοιου φακού δεν είναι αμελητέο, 200-400 ευρώ. Με το Mak μπορείς να έχεις την ίδια μεγέθυνση με Plossl 25mm που τον βρίσκεις με 20 ευρώ ή στον δίνουν μαζί με το τηλεσκόπιο. Τα Mak f/15 έχουν μικρότερη κεντρική παρεμπόδιση από τα f/12 όπως το 127, αλλά το 127 είναι ένα βολικό μέγεθος. Έχω μια απορία πάντως. Αν στα 300 μέτρα δεν μπορείς να δεις τον στόχο, πως στην ευχή τον πετυχαίνεις; Όπως κάναμε με τα Μ1 στο πεδίο βολής, προσευχή και βολή, προσευχή και βολή;Έχουν τα όπλα διόπτρες ή απλά σιδηρά σκοπευτικά; Αν έχετε διόπτρες, δεν αρκούν για να δείτε το αποτέλεσμα των βολών; Οι διόπτρες είναι 32, 42 ή 50mm, δηλαδή στα επίπεδα των φορητών κιαλιών, και με μεγεθύνσεις 3-12x. Με αυτές υποτίθεται αξιοποιείς μεγαλύτερο βεληνεκές από τα 300 μέτρα. Και σε σχέση με αυτές ένα 66ρι ή 80ρι διοπτρικό είναι πράγματι πολύ αποδοτικότερο. Ίσως πρέπει να μάθουμε για τι πράγμα μιλάμε πριν προτείνουμε πιο εύστοχα. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kryptiae Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 2, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 2, 2015 Γεια σας και παλι! Η αληθεια ειναι οτι εχω μπερδευτει παρα πολυ με ολα αυτα τα ονοματα κ τις ωρολογιες που μου γραφετε...ισως φταιει οτι ηπια και μερικα ποτακια...αυριο θα τα ξαναδιαβασω μπας και βγαλω καμια ακρη... Παντως, ειναι σε θεση να απαντησω σε 2 πραγματα:1) στην σκοποβολη απαγορευονται οι διοπτρες. Μονο σε ενα αγωνισνα επιτρεπονται και αυτο το αγωνισμα πλεον στην Ελλαδα δεν γινεται...2)στον στρατο δεν μαθατε(μαθαμε) σωστη σκοπευση. Καταρχην τα πεδια βολης των "300 μετρων" στην καλυτερη περιπτωση ηταν πεδια βολης των 200 μετρων. Για να μην πω των 150...Η σκοποβολη γινεται ειτε με ανοιχτα σκοπευτικα (αυτα τα "σιδερενια" που ειχαν τα παναρχαια m1 και τα επισης παναρχαια g3 ), ειτε με μικρομετρικα σκοπευτικα ομοκεντρων κυκλων, τα οποια χρησιμοποιουν ολοι οι σοβαροι σκοπευτες ανα τον κοσμο... Στα 300 μετρα ο σκοπος δεν ειναι να βλεπεις το 10αρι. Γιατι φυσικα δεν μπορεις να το δεις! Ο σκοπος ειναι να μπορεις να βαζεις ολο τον στοχο, μεσα στο κυκλικο σκοπευτικο σου συστημα σε τετοιο σημειο ωστε να ειναι σταθερα ισομερες και ομοκεντρο πρις το σκοπευτικο... Αντιθετα απο οτι μας "μαθαινανε" στον στρατο, στην σωστη σκοπευση σε σταθερο στοχο, το ματι μας πρεπει να εστιαζει και να βλεπει καθαρα το μπροστινο σκοπευτικο και θολο τον στοχο...αν συμβει το αναποδο, η αποτυχια ειναι σιγουρη Τελος, ενα καλο σκοπευτικο τυφεκιο-το οποιο ειναι πολυ ανωτερο απο τα πολεμικα και κυνηγετικα ραβδωτα- ξεκιναει απο 5000 ευρω και οι εταιρειες που τα κατασκευαζουν ειναι πλεον ελαχιστες. Ελβετικες οι περισσοτερες😊 Τουφεκι εχουμε. Με το κυαλι να δουμε τι θα κανουμε τωρα 😄😄
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα