hectoir Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 26, 2015 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 26, 2015 Καλημέρα σε όλους. Εδώ και αρκετό καιρό είμαι κάτοχος ενός τηλεσκοπίου skywatcher ED80 το οποίο όμως δεν έχω καταφέρει να χρησιμοποιήσω ακόμα. ΘΑ ήθελα μερικές προτάσεις για προσοφθάλμιους φακούς που να δίνουν σωστά αποτελέσματα με το εν λόγω τηλεσκόπιο για πλανητική και όχι μόνο παρατήρηση. Φιλικά Εκτωρ. Υ.Γ Για να μην ανοίγω νέο θέμα και κουράζω θα ήθελα επίσης αν μπορείτε να με καθοδηγήσετε για την αγορά ενός οικονομικού guider για αστροφωτογράφηση που να συνεργάζεται με την heq5.
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 26, 2015 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 26, 2015 Πλανητική λίγο δύσκολο με αυτό. Αν τα μάτια σου είναι νεανικά μπορείς να επιδιώξεις τα 120x με ένα Radian 5mm ή τα 100x με ένα Delos 6mm. Αν έχεις κινητήρα στη στήριξη και δεν φοράς γιαλιά τους αντίστοιχους Baader Genuine Ortho. Ή κάποιο TMB, Celestron, Meade Planetary. Ή φακό διπλής χρήσης, όπως ES82 4.7mm ή ES100 5.5mm. Με αυτές τις μεγεθύνσεις ουσιαστικά μόνο ο Άρης δεν θα ικανοποιεί ιδιαίτερα. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
astrovox Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 27, 2015 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 27, 2015 Για να μην ανοίγω νέο θέμα και κουράζω θα ήθελα επίσης αν μπορείτε να με καθοδηγήσετε για την αγορά ενός οικονομικού guider για αστροφωτογράφηση που να συνεργάζεται με την heq5. Ψάχνεις οδηγητική κάμερα, οδηγητικό τηλεσκόπιο ή και τα δύο; Με τι τηλεσκόπιο/κάμερα θα φωτογραφίζεις πάνω στην HEQ5; «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
hectoir Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 27, 2015 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 27, 2015 Για να μην ανοίγω νέο θέμα και κουράζω θα ήθελα επίσης αν μπορείτε να με καθοδηγήσετε για την αγορά ενός οικονομικού guider για αστροφωτογράφηση που να συνεργάζεται με την heq5. Ψάχνεις οδηγητική κάμερα, οδηγητικό τηλεσκόπιο ή και τα δύο; Με τι τηλεσκόπιο/κάμερα θα φωτογραφίζεις πάνω στην HEQ5; Καλημέρα Ψάχνω για οδηγητική κάμερα.Σαν οδηγητικό τηλεσκόπιο σκοπεύω να χρησιμοποιήσω ένα Baader vario finder και σαν κύριο το Ed80 στο οποίο θα προσαρτήσω μια dslr Nikon D90. Ισως ο εξοπλισμός που διαθέτω δεν είναι ο καταλληλότερος αυτή τη στιγμή αλλά θα να κάνω μια προσπάθεια. ΦιλικάΕκτωρ.
astrovox Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 27, 2015 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 27, 2015 Ψάχνω για οδηγητική κάμερα.Σαν οδηγητικό τηλεσκόπιο σκοπεύω να χρησιμοποιήσω ένα Baader vario finder και σαν κύριο το Ed80 στο οποίο θα προσαρτήσω μια dslr Nikon D90. Μια χαρά είναι ο εξοπλισμός σου! Όσον αφορά την οδηγητική κάμερα, υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις. Αρχικά υπάρχουν οι κάμερες που έχουν θύρα αυτόματης οδήγησης ST4 που σημαίνει πως συνδέονται απευθείας στη βάση και μειώνεις τον αριθμό των συνδέσεων που χρειάζεσαι (δεν απαιτείται σύνδεση του υπολογιστή με τη στήριξη). Σε κάποιους αρέσει αυτή η λύση και έχει δουλέψει καλά, σε κάποιους λιγότερο. Προσωπική αυτή τη λύση χρησιμοποιώ και μου έχει δουλέψει καλά με δύο κάμερες (QHY-5V, ASI-120MM). Αν τώρα δε θέλεις αυτή τη λειτουργία, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ακόμα και τροποποιημένες webcam για να κάνεις κάτι τέτοιο καθώς και σχεδόν οποιαδήποτε πλανητική κάμερα. Επειδή κάποια στιγμή έγινε σαφές πως οι πλανητικές κάμερες γινόντουσαν και καλές οδηγητικές κάμερες, πλέον τέτοιου είδους κάμερες πλασάρονται ως οδηγητικές/πλανητικές και αριστεύουν και στα δύο. Κατά την άποψή μου, αν πρόκειται να ξοδέψεις κάποια χρήματα για αγορά καινούριας κάμερας, προτείνω να στραφείς σε λύσεις που έχουν αυτή τη διπλή χρήση. Τα σημαντικότερα παραδείγματα είναι η ASI-120 και η σειρά QHY-5II που κοστίζουν γύρω στα 250 ευρώ και αριστεύουν και στην οδήγηση και στην πλανητική φωτογράφιση. Αν τώρα το κόστος είναι μεγάλο για αυτό που θες να δώσεις τώρα, μια μεταχειρισμένη QHY-5 που δεν κυκλοφορεί πια είναι ό,τι πρέπει. Μετά, υπάρχουν και φθηνότερες πλανητικές κάμερες ενδεχομένως λιγότερο ευαίσθητες που μπορούν να κάνουν τη δουλειά ή και μια τροποποιημένη webcam. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
ecuador Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 8, 2015 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 8, 2015 Εγώ πάντως που πήρα το 80ED μόνο για αστροφωτογραφίες (σκεφτόμουν 80mm φακός τι να φτάσει για άλλα...), εντυπωσιάστηκα από το τί μπορεί να κάνει ακόμα και σε πλανήτες. Θες αρκετά μεγαλύτερο κατοπτρικό για να το πλησιάσεις, οπότε η ερώτησή σου για προσοφθάλμια σαφώς και έχει νόημα. Ευτυχώς υπάρχουν καλές και οικονομικές λύσεις για να αποφύγεις ortho/plossl που είναι δύσχρηστα σε αυτές τις εστιακές αποστάσεις. Εγώ έχω βολευτεί τα TMB/BST Planetary, τα οποία με μεταφορικά από Αγγλία ή Αμερική έρχονται λίγο πάνω από 60 ευρώ. Το μικρότερο που θα πρότεινα είναι το 4mm. Υπάρχει και φθηνότερη λύση θεωρητικά: δοκιμαστικά είχα πάρει πέρσι με 30 Ευρώ από Κίνα ένα "6mm UltraWide" και σε σύγκριση αποδείχθηκε ίδιο με το Skywatcher UWA (που με τη σειρά του είναι ίδιο με το Agena) που δεν είναι κακό προσοφθάλμιο για πλανήτες και 100x για Δία/Κρόνο δεν είναι λίγο. Αλλά όπως είπα ρίσκαρα το κινέζικο να βγει πατάτα, οπότε για εγγύηση (και μικρότερη ακόμα εστιακή απόσταση) νομίζω TMB/BST planetary είναι καλή λύση.Α, πλάκα πλάκα έχω και ένα αποχρωματικό 2.5x barlow που δίνει καλά αποτελέσματα σε πλανητική φωτογράφηση με το 80ED, αλλά δε θυμάμαι να το δοκιμάζω οπτικά. Αν το δοκιμάσω κανένα βράδυ θα σου πω τι αποτελέσματα έχει αυτή η λύση. Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOShttp://astro.ecuadors.net Violence is the last refuge of the incompetent.
hectoir Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 8, 2015 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 8, 2015 Παιδιά ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. ΦιλικάΕκτωρ.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα