nikos_2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 23, 2015 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 23, 2015 Καλημερα παιδια θεκω την γνωμη σας για το εξης ειμαι στα προθυρα της αγορας ενος τηλεσκοπιου μεταχειρισμενου skywatcer dobsonian.Το ενα ειναι 10'' και το αλλο 12'' το 10''ειναι go to ενω το 12'' οχι και τα δυο ειναι truss.το 10'' ειναι ακριβοτερο κατα 100 eyro περιπου.θελω να σας ρωτησω ειναι δυσκολο να βρισκω τους στοχους χωρις go to, και εαν υπαρχει μεγαλη διαφορα στη οπτικη παρατηρηση.Πειτε κατι παιδια εχω πελαγωση.Οποιο παρωφ θα το εχω μια ζωη μιας και η αναβαθμιση κοστιζη παρα πολλα. Ευχαριστω πολυ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 23, 2015 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 23, 2015 Καλημέρα Νίκο. Εδώ μπαίνουν διάφορα ζητήματα και όχι μόνο το θέμα του GoTo.1) 10" ή 12". Θα έλεγα ξεκάθαρα 12. Όσο πιό μεγάλο, τόσο πιό καλά. Αλλα.....Φωτορύπανση; Αν παρατηρείς απο περιοχή με βαριά φωτορύπανση, όσο πιό μεγάλο, τόσο πιό πολλή θα έχεις. 2) Goto ή Χωρίς; Είναι θέμα γούστου. Καλό είναι να θυμάσαι ότι τα dob σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να είναι η "φτηνή" λύση για τον μέσο ερασιτέχνη, κάνοντας συμβιβασμούς στη στήριξη και την παρακολούθησηΤο θέμα εδώ είναι το κατα πόσο θέλεις να ασχοληθείς με το σπόρ. Για χωρίς, θέλει διάβασμα, θέλει να ασχοληθείς με χάρτες. Έτσι όμως (όπως λένε και οι φανατικοί) χάνεις τη χαρά τς ενασχόλησης. 3) Φορητότητα. Διότι αν χρειάζεται να το μετακινείς, το πιό μικρό είναι και το πιό βολικό.\ Σε γενικές γραμμές πάντως, θα πρότεινα το 12άρι. ΄Τσι και θα μάθεις όσα θα πρέπει να μαθείς για τον ουρανό, και θα έχεις και ένα αξιόλογο όργανο για να παρατηρείς. Εφόσον και η διαφορά είναι υπέρ του.........Βέβαια θα πρέπει να συνοδεύεται απο φωτοχιτώνιο έτσι; αλλοιώς θα έχεις προβληματάκια. ΦιλικάΔημήτρης Δημήτρης
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 23, 2015 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 23, 2015 Η οπτική τους διαφορά ως προς τη φωτεινότητα στην ίδια κόρη εξόδου είναι 44%. Αντίστοιχου μεγέθους είναι και η διαφορά στη φορητότητα, το 10" είναι πολύ πιο διαχειρίσιμο από το 12", περισσότερο από όσο υπονοούν τα 5cm διαφοράς στη διάμετρο. Αλλά, ενώ με το 12" μπορείς να παρατηρείς και όρθιος, το 10" σε αναγκάζει να σκύβεις ή να αγοράσεις ένα αστρονομικό κάθισμα με γρήγορη εναλλαγή ύψους (κοστίζει άλλα 100 ευρώ τουλάχιστον). Τέλος το 10" απαιτεί τα καλύτερα προσοφθάλμια που υπάρχουν λόγω μεγαλύτερης καμπυλότητας του παραβολικού κατόπτρου (πάλι περισσότερο από όσο υποδηλώνουν τα f/0.02 της διαφοράς). Σχετικά με το GOTO, εγώ ξεκίνησα με αυτό και αφού μου έδειξε άκοπα 3-10 φορές όλα όσα μπορούσε να μου δείξει ο 6ρης σωλήνας έχω σταματήσει να το εκμεταλλεύομαι καθώς εγκατέλειψα τον διαγωνισμό "ποιός θα δει περισσότερα και δυσκολότερα" και πλέον παρατηρώ ό,τι μου αρέσει, πράγματα που γενικά έχω μάθει να τα βρίσκω (τα λεγόμενα highlights). Έτσι, ενώ μάζεψα χρήματα για να αναβαθμίσω το 12" μου σε GOTO εδώ και τρία χρόνια, ουδέποτε το έπραξα. Στην αρχή ωστόσο με βοήθησε να πω την αλήθεια.Εγώ λοιπόν σαν αρχάριος και με την εμπειρία που έχω σήμερα, θα αγόραζα το 10", κυρίως επειδή είναι φορές που θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω το 12" και ο όγκος του με αποθαρρύνει με αποτέλεσμα στο τέλος να παρατηρώ με ένα από τα 6"ρια μου, τα οποία πάνω κάτω είναι στα μέτρα του dobsonian 10" της Skywatcher, αλλά αρκετά ασθενέστερα.Αν μάλιστα κυκλοφορούσε κάποτε ένα 10" f/6 που θα έδινε τις ίδιες μεγεθύνσεις με το 12", θα ερχόταν στο ίδιο ύψος, θα έδειχνε λιγότερη κόμη στα άκρα και θα είχε μικρότερη κεντρική παρεμπόδιση, θα ήταν το ιδανικό τηλεσκόπιο. Αλλά τα κάτοπτρα παράγονται με αρχές οικονομίας κλίμακος και από όποια εταιρία και αν πωλούνται, σχεδόν πάντοτε είναι τα ίδια 5" f/5, 6" f/8, 8" f/6, 10" f/4.7, 12" /4.9 και f/4.5 (με εξαίρεση τα custom που ανήκουν σε άλλη κατηγορία ποιότητας αλλά και τιμής). Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
santono Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 23, 2015 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 23, 2015 Έχε υπόψη σου και έναν άλλο παράγοντα. Αν είσαι νέος, χωρίς προβλήματα μέσης κλπ, το χειροκίνητο είναι μια χαρά. Για εμένα η δυνατότητα να εντοπίζω το αντικείμενο με έναν απλό χάρτη αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της ευχαρίστησης. Από την άλλη όμως η τελευταία εξόρμηση, ήταν ιδιαίτερα οδυνηρή τόσο που αποφάσισα από δω και στο εξής να χρησιμοποιώ το goto. # Σπύρος Αντωνόπουλος #
nikos_2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 23, 2015 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 23, 2015 Ευχαριστω παιδια κανενα καλο χαρτη εχετε να προτεινεται οσο για τη μεταφορα στην βεραντα θα το βγαζω η μοναδικη λαμπα ειναι 100 μετρα μακρια για αυτο σκεφτωμαι αρκετες ιντζες
ecuador Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 23, 2015 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 23, 2015 Disclaimer: Δεν έχω χρησιμοποιήσει GoTo Dobsonian. Έχω χρησιμοποιήσει όμως κανονικά (π.χ. το Σάββατο έβλεπα την Αφροδίτη με ένα 30" f4 - βαριόμουν να κουβαλήσω τη μεγάλη σκάλα για στόχους πιο ψηλά!) και γενικά δε μπορώ να πω ότι απολαμβάνω τη διαδικασία σε σχέση με ένα πάλι χειροκίνητο αλλά ισημερινό. Οπότε αν το GoTo όντως δουλεύει στα Dobsonian (όπως είπα δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ), νομίζω θα ήταν ευπρόσδεκτο, ειδικά σε κάποιον μη βετεράνο χρήστη dobsonian. Αλλά για τί goto μιλάμε; Αν είναι απλά push-to και είχα σκοτεινούς ουρανούς όπου οι 12" όντως θα κάνουν διαφορά σε σχέση με τις 10", μπορεί να πήγαινα για το 12άρι. Αν είναι όμως tracking goto θα το προτιμούσα σωποδήποτε μόνο και μόνο για να μπορώ να δείχνω αντικείμενα και σε άλλους με κάποια ευκολία, και επίσης για πλανητική φωτογράφηση. Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOShttp://astro.ecuadors.net Violence is the last refuge of the incompetent.
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 23, 2015 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 23, 2015 Που είναι αυτό το 30"ρι; Στην Οινόη ή το Manchester? Μάρκα; (Orion). Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 23, 2015 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 23, 2015 'Εχω το 12" που θες από τον Γενάρη του 2009. Το να βρίσκεις τους στόχους χειροκίνητα είναι μια ικανότητα που αποκτιέται, με την επιμονή και την υπομονή βελτιώνεσαι. Απαραίτητα πρέπει επίσης να μάθεις να διαβάζεις αστροχάρτες, να γνωρίζεις γενικώς την χωροταξία του ουράνιου θόλου καθώς και ποιοι από τους αστερισμούς μεσουρανούν, αναλόγως την εποχή. Κατόπιν σε αυτούς που μεσουρανούν να ψάχνεις για τα αντικείμενά τους, ανά αστερισμό πάντα και να συντάσσεις πρόγραμμα παρατήρησης. Αλλιώς θα χαθείς στον ουράνιο ωκεανό. Είναι πιο μεταφέρσιμο το 10", τα έχω κουβαλήσει άπειρες φορές και τα δύο. Δεν συγκρίνεται η μεταφορικότητα του 10" αν αυτό σε απασχολεί. Τα έχουμε πει άπειρες φορές εδώ μέσα, δες και παλαιότερα νήματα. Το 12άρι είναι 40 κιλά στο σύνολο, 20 βάση, 20 σωλήνας. Χώρο στο αμάξι έχεις; Τι αμάξι είναι; Δεν είναι μόνο το τηλεσκόπιο αλλά και δεκάδες συμπράγκαλα, (τραπέζια, βαλιτσάκια, καρεκλάκια, άκια άκια άκια.....) Σίγουρα έχεις πλεονέκτημα με τις παραπάνω ίντσες αλλά είπαμε, έχουν το τίμημα του έξτρα βάρους. Αν θες goto είναι μια ευκολία φανταστική αλλά ύστερα από δεκάδες συζητήσεις...θα πω πως είναι "περί ορέξεως". Μπορείς να βάλεις και push to στο 12" αργότερα αλλά θα κοστίσει κάπως. Επίσης το 12" SW σηκώνει πολλές βελτιώσεις, ψάξε να δεις τι έχουμε γράψει για αυτό στο παρελθόν..έχουμε λιώσει τα πληκτρολόγια περιγράφοντας βελτιωτικές πατέντες!! Αν μπορείς να τα δεις απο κοντά...είναι το καλύτερο...να δεις και αν μπορείς να τα σηκώσεις χωρίς να σιχτιρίζεις.. ΠΟΛΥ σημαντικό!! «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
ecuador Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 23, 2015 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 23, 2015 Που είναι αυτό το 30"ρι; Στην Οινόη ή το Manchester? Μάρκα; (Orion). Νομίζω αν ήταν στην Οινόη, θα το ξέρατε Είναι βόρεια του Μάντσεστερ και δεν είναι "μάρκα", είμαι μέλος του Astronomy Centre, του οποίου ο ιδρυτής ήταν επαγγελματίας κατασκευαστής τηλεσκοπίων, και το Dobsonian αυτό το είχε φτιάξει για τον εαυτό του, για τον κομήτη του Χάλεϋ. Το είχε υπογράψει και ο John Dobson όταν είχε επισκευθεί το κέντρο. Αν τυχόν είναι κανείς κεντρική Αγγλία ημέρα Σάββατο που είναι ανοικτό για όλους το κέντρο (και πάντα διαθέσιμοι όλοι για "τουρ"/επίδειξη), αξίζει να το επισκευτεί. Ακόμα και ημέρα, αφού υπάρχουν ηλιακά τηλεσκόπια (Hα): http://www.astronomycentre.org.uk/index.php/2-uncategorised/7-equipment-on-site Σόρρυ για το off-topic, αλλά μια και ρωτήθηκα... Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOShttp://astro.ecuadors.net Violence is the last refuge of the incompetent.
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 23, 2015 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 23, 2015 Το είδα. Έχει ωραία εργαλεία, και Camera Obscura, είχα δει μια στο Εδιμβούργο. Είσαι τυχερός στην ατυχία σου να βρίσκεσαι στην χώρα που πάντα βρέχει εκτός από όταν έχει μόνο συννεφιά. Σε ευχαριστώ. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
ecuador Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 23, 2015 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 23, 2015 Το είδα. Έχει ωραία εργαλεία, και Camera Obscura, είχα δει μια στο Εδιμβούργο. Είσαι τυχερός στην ατυχία σου να βρίσκεσαι στην χώρα που πάντα βρέχει εκτός από όταν έχει μόνο συννεφιά. Σε ευχαριστώ. Βασικά δεν ξέρω για την υπόλοιπη Αγγλία, αλλά εδώ που είμαι βρέχει αρκετά σπάνια... Αλλά από συννεφιά... άστα να πάνε!Και όμως οι ερασιτέχνες αστρονόμοι είναι πάρα πολλοί. Μαζεύονται και τα λένε κυρίως όπως καταλαβαίνεις, δεν είναι συχνά για παρατήρηση... Αλλά αυτό το Astronomy Centre λέει πολύ. Ειδικά αν σου αρέσουν τα custom τηλεσκόπια έχει ένα σωρό εκτός από αυτά στη σελίδα, όπως διάφορα binocular refractors (όχι μόνο αυτό το μεγάλο reflector), το ηλιακό τηλεσκόπιο 120mm που χρησιμοποιεί το φίλτρο του PST μαζί με ένα ERF κλπ Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOShttp://astro.ecuadors.net Violence is the last refuge of the incompetent.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα