ALEXANDROS68 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 7, 2015 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 7, 2015 καλημερα στο φορουμ ,8α ηθελα να μου εξηγησετε αναμεσα σε cassegrain 6 selestron και maksuton sw 6,και ποιο ειναι καλυτερο ,και πια η διαφορα τουσ,η τιμη ειναι ιδια
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 7, 2015 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 7, 2015 Έχουν αρκετές ομοιότητες με κύρια τη διάμετρό τους. Είναι και τα δύο καταδιοπτρικά. Αλλά διαφέρουν στο διοπτρικό κομμάτι όπου στο Schmidt Cassegrain ο φακός είναι τύπου Schmidt, μια λεπτή πλάκα γυαλιού με πολύπλοκη καμπύλη, ενώ στο Maksutov Cassegrain τύπου Maksutov, μια παχιά μηνοειδής πλάκα. Το Maksutov έχει μεγαλύτερο εστιακό λόγο και άρα και εστιακή, f/12 vs f/10 και 1800mm vs 1500mm. Πρακτικά είναι αρκετά κοντά. Περισσότερη σημασία έχει το οτι το Maksutov έχει μικρότερη κεντρική παρεμπόδιση και άρα καλύτερη αντίθεση. Επίσης δεν ευθυγραμμιζεται το δευτερεύον από τον χρήστη (απλούστερο από το SCT). Το Mak χρειάζεται πάντως περισσότερη ώρα για να κρυώσει και έχει στενότερο πεδίο (πρακτικά 1.25" διαγώνιο μόνο). Υποτίθεται πως το SCT είναι καλύτερο για Deep Sky και το MCT για πλανήτες. Έχοντας και τα δύο μπορώ να πω πως είναι ισάξια με ελαφρά υπεροχή του Mak. Με φακούς 24 και 12mm έχεις μεγεθύνσεις που το Schmidt παράγει με φακούς 20 και 10mm και ακριβώς στην ίδια κόρη εξόδου. Τόσο κοντά είναι. Νομίζω πως 3.5-7" υπερτερούν τα Mak και από εκεί και πάνω τα Schmidt καθώς τα Mak γίνονται βαρύτερα και εν τέλει σπάνια και πανάκριβα (όπως τα Intes και τα 12" Questar). Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
ALEXANDROS68 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 7, 2015 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 7, 2015 οποτε στισ 6 ιντσεσ για πλανητεσ το mak ,σευχαρηστω πολυ γιατι σκεφτομαι την αγορα του
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 8, 2015 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 8, 2015 Είναι προσωπική μου άποψη πως στις 6" είναι σχετικά καλύτερη επιλογή το Maksutov. Πάντως και τα δύο έχουν σχετικά περιορισμένο πεδίο. Το SCT με διαγώνιο 2" βινιετάρει με SWA πάνω από 32mm. Με τον Baader Aspheric 31 μου δίνει 48x και άρα σχεδόν 1.5 μοίρες πεδίο.Το Mak με τον ίδιο φακό δίνει 58x και 1.24 μοίρες αλλά λίγο βινιεταρισμένο.Το σύνηθες είναι να χρησιμοποιείς Plossl 32mm ή SWA (πχ Hyperion) 24mm. Σε αυτήν την δεύτερη περίπτωση έχεις 62.5x με το SCT και 75x με το MCT, δηλαδή λίγο επάνω και λίγο κάτω από μία μοίρα.Με μία μοίρα είναι πολύ δύσκολο να κάνεις starhopping. Χρειάζεται Telrad και οπτικός ερευνητής μαζί και αρκετή εμπειρία για να βρεις οτιδήποτε πέρα από πλανήτες. Γιαυτό αν ενδιαφέρεσαι για DeepSky με καταδιοπτρικό το GOTO είναι ίσως απαραίτητο. Και τα δύο τηλεσκόπια έχουν χαμηλές απαιτήσεις σε φακούς. Ο κύριος φακός και στα δύο είναι ο SWA 24mm. Αγαπημένος μου είναι ο Hyperion με την μεγάλη διαύγεια, ο οποίος στους μεγάλους εστιακούς λόγους αυτών των σωλήνων αποδίδει πολύ καλά και στα άκρα. Χρησιμοποιώ επίσης τον ES68 24 και κυρίως τον Nagler 22. Αυτοί οι φακοί δίνουν κόρη εξόδου 2mm που είναι καλή για όλα τα αντικείμενα.Τους πλανήτες, διπλά άστρα κλπ θα τους εκτιμήσεις σε κόρη εξόδου 1mm περίπου. Φακός 10-12mm. Και εδώ υπάρχουν οι Hyperion 13 και 10mm. Υπέροχα αποδίδουν και οι Ethos 13, Nagler 12, Delos 10.Αν έχεις παρακολούθηση στόχου και οι ορθοσκοπικοί είναι πάρα πολύ καλοί.Και ενώ με το SCT σπάνια κατεβαίνω κάτω από τα 9mm, το MCT σήκωσε αρκετές φορές 6mm και κάποια φορά και 5mm, με καλή ποιότητα εικόνας. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο καλύτερο collimation ωστόσο και άρα στον ανθρώπινο παράγοντα, αλλά όπου και να οφείλεται είναι μια πραγματικότητα. Τις περισσότερες φορές όμως και τα δύο τα δουλεύεις πρακτικά σε δύο μεγεθύνσεις, 60-75x η μία και περίπου 150x η άλλη. 2 κύριοι φακοί που μπορεί να είναι οι σχετικά φθηνοί Hyperions. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα