Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Μιας και η διαστημοσυσκευή New Horizons βρίσκεται στο κατώφλι του Πλούτωνα πλέον ας πούμε τις δικές μας εμπειρίες για τον Πλούτωνα. Έχετε προσπαθήσει να τον παρατηρήσετε ποτέ; Με τι εξοπλισμό; Το καταφέρατε να τον δείτε; Ο υποφαινομενος τον έχει δει από τον Πάρνωνα με το παλιό πορτοκαλί Celestron 8 και σε μεγέθυνση 200Χ κάμποσα χρόνια πριν. Τύπωσα χάρτες της περιοχή του με το TheSky και σημείωσα με μολύβι και τις λαμπρότητες των αστέρων στο πεδίο του. Με προσεχτικά αστροάλματα βρήκα το σωστό πεδίο. Ο Πλούτωνας ήταν οριακά ορατός αλλά με πλάγια όραση τον "κράταγα" σταθερά. Σκοπεύω στην πρώτη ευκαιρία να τον φωτογραφίσω με το 102/500 ή το 6" f/8 και cctv camera.

Περιμένω και τις δικές σας εμπειρίες! :cheesy:

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Εγώ δεν έχω καν προσπαθήσει.

Νομίζω ότι είναι καλύτερα να τον βγάλεις φωτογραφία με το τηλεσκόπιο με την μεγαλύτερη διάμετρο και ας έχει αργό εστιακό λόγο. Διότι αν έχω καταλάβει καλά ο Πλούτωνας θα συμπεριφέρεται σαν αστρικό είδωλο. Δεν θα μεγεθύνεται όπως και τα αστέρια αν αλλάξουμε προσοφθάλμιο, άρα για το πόσο φωτεινός είναι αυτό θα είναι σχεδόν αποκλειστικά συνάρτηση της διαμέτρου. Νομίζω όμως. Δεν τον έχω δει ποτέ. Εσύ θυμάσαι αν τότε άλλαξες προσοφθάλμια, και άν ναι πως συμπεριφέρθηκε;

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Δημοσιεύτηκε

Χρήσιμο που ανοίχτηκε αυτό το νήμα. Είναι ο μόνος πλανήτης που δεν προσπάθησα να εντοπίσω, νομίζοντας ότι το μέγεθός του θα ξεπερνούσε τα όρια του τηλεσκοπίου μου (14 mag). Περισυ το καλοκαίρι είχα βρει ότι είναι στον τοξότη (προφανώς εκεί είναι ακόμη! :mrgreen: ), αλλά δεν το τόλμησα.

Ευκαιρίας δοθείσης και καιρού επιτρέποντος θα το δοκιμάσω.

Τώρα αν θα καταφέρω να τον εντοπίσω στο πεδίο, αυτό είναι άλλο θέμα.

Λέτε να δω και το New Horιzons; (Μη με βαράτε, αν και ήταν χοντρό αστείο :-note )

...,εάν αποτύχει, τουλάχιστον θα αποτύχει έχοντας τολμήσει να μεγαλουργήσει. Οπότε η θέση του ποτέ δεν θα είναι ανάμεσα στις κρύες και δειλές ψυχές, που δεν γνώρισαν ποτέ, ούτε τις νίκες ούτε τις ήττες. (Theodore Roosevelt)
Δημοσιεύτηκε

Τι τηλεσκόπιο έχεις; Καλό είναι πάντως να δοκιμάσεις να τον βρεις και να τον δεις τον Πλούτωνα. Με το να παρατηρήσεις τον Πλούτωνα πέραν του ότι κλείνεις το "σετ" των ας πούμε κλασσικών πλανητών μπορείς να καυχιέσαι πως ανήκεις πλέον σε έναν μικρό κύκλο παρατηρητών που το έχουν καταφέρει! :cheesy: Ακόμα και αν δεν το πετύχεις μόνο και μόνο η προσπάθεια και το αστροάλματα αξίζουν τον κόπο!

ΥΓ το New Horizons ακόμα και από την επιφάνεια του Πλούτωνα θα φαίνεται σαν αστέρι 18ου(!) μεγέθους αν υποθέσουμε πως θα άντεχες τους -230C :mrgreen:

Δημοσιεύτηκε
Τι τηλεσκόπιο έχεις; Καλό είναι πάντως να δοκιμάσεις να τον βρεις και να τον δεις τον Πλούτωνα. Με το να παρατηρήσεις τον Πλούτωνα πέραν του ότι κλείνεις το "σετ" των ας πούμε κλασσικών πλανητών μπορείς να καυχιέσαι πως ανήκεις πλέον σε έναν μικρό κύκλο παρατηρητών που το έχουν καταφέρει! :cheesy: Ακόμα και αν δεν το πετύχεις μόνο και μόνο η προσπάθεια και το αστροάλματα αξίζουν τον κόπο!

ΥΓ το New Horizons ακόμα και από την επιφάνεια του Πλούτωνα θα φαίνεται σαν αστέρι 18ου(!) μεγέθους αν υποθέσουμε πως θα άντεχες τους -230C :mrgreen:

Σίγουρα αξίζει την προσπάθεια. Έχω ένα 12άρι dob. Το καλό είναι ότι έχει το σύστημα tracking και δεν θα χρειάζεται να διορθώνω τη θέση κάθε τόσο, ενόσο θα ψάχνομαι στον χάρτη.

Δεν θέλω να το πάω με το goto, α) για χάρη του "κυνηγιού" και της ενασχόλησης με τους χάρτες και β) γιατί φαντάζομαι ότι ακόμη κι αν με πάει η στήριξη εκεί, πάλι θα πρέπει να ξεδιαλύνω τι και τι βλέπω, ώστε να εντοπίσω τον Πλούτωνα. (Άσε που πιθανόν να μην πάει και με απόλυτη ακρίβεια!). Ίδωμεν λοιπόν! Ευχαριστώ.

...,εάν αποτύχει, τουλάχιστον θα αποτύχει έχοντας τολμήσει να μεγαλουργήσει. Οπότε η θέση του ποτέ δεν θα είναι ανάμεσα στις κρύες και δειλές ψυχές, που δεν γνώρισαν ποτέ, ούτε τις νίκες ούτε τις ήττες. (Theodore Roosevelt)
Δημοσιεύτηκε
Τότε ειναι απολυτως μέσα στις δυνατότητες του τηλεσκοπίου σου. Πήγαινε σε ουρανό 6 μεγέθους και βρέσ τον! Αναμένουμε λεπτομερή αναφορά! Για να σου πούμε Welcome to the Pluto club! :mrgreen:
Δημοσιεύτηκε
Με 12αρι goto τον ειδα περσι ιουλιο στον Ελικωνα.Φροντισε να βρισκεται σε μια χαρακτηριστικη θεση για να τον ξεχωρησεις, μιας και ο τοξοτης ειναι πολυ πλουσιος σε αστερια
Δημοσιεύτηκε
Με 12αρι goto τον ειδα περσι ιουλιο στον Ελικωνα.

Τον είδα και εγώ από το τηλεσκόπιο του φίλου Μιχάλη. Δύσκολος στόχος. Θα τον προσπαθήσω και

εγώ φέτος με το 10αρι DOB.

Καλές Παρατηρήσεις & Καθαρούς Ουρανούς!

Μάκης Λυκόπουλος

Μέλος Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης (ΕΑΕ)

Μέλος Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Βοιωτίας (ΣΕΑΒ)

• 4 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Προγραμματίζω μια παρατήρηση από το χωριό την παρασκευή και σκέπτομαι να προσπαθήσω για τον πλουτο μας! Έψαξα αλλά δεν κατάφερα να βρω χάρτες της περιοχής του,έχει κάποιος ενα λινκ από site να μου δώσει? Η κάποια φώτο με τα αστέρια από δίπλα για να το προσπαθήσω? Αν και αρκετά δύσκολο θα το δοκιμάσω! Ευχαριστώ!

Φιλικά,

Γιώργος Λέκκας :)

Tο προφίλ του προσωπικού μου αστεροσκοπείου στο Instagram:

https://www.instagram.com/specca_observatory

Η Σελίδα μου στο Facebook.

https://www.facebook.com/dailyastronomy1/

Specca Observatory,Ioannina

Λέκκας Γεώργιος.

Δημοσιεύτηκε
Φτιάξε χάρτες με το Stellarium αφού βάλεις όλες τις βάσεις δεδομένων για να έχει και τα πιο αμυδρά άστρα. Επίσης έχει επιλογή για προσοφθάλμιο και τηλεσκόπιο. Βάλε τα στοιχεία του δικού σου και προσοφθάλμιο να δίνει 200Χ (πχ 6mm Plossl). Καλή επιτυχία!
Δημοσιεύτηκε
Λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών με αρκετή φωτορύππανση,σύννεφα και καταιγίδα το απόγευμα δεν κατάφερα να κάνω ουσιαστική παρατήρηση και δεν προσπάθησα καν για τον πλούτωνα.Την επόμενη φορά.Ευχαριστώ πάντως! Μια ερώτηση.Θα έχουμε κάποιο live streaming στης 14 για την πτήση του new horizons? Έχετε διαβάσει τίποτα?

Λέκκας Γεώργιος.

Δημοσιεύτηκε
Άκυρο τελικά.Μόλις έπεσα πάνω σε μια δημοσίευση.Live streaming εδώ από το space.com. http://www.space.com/17933-nasa-television-webcasts-live-space-tv.html :D

Λέκκας Γεώργιος.

Δημοσιεύτηκε

Αναζήτηση Πλούτωνα

Ο τίτλος είναι συνειδητός. Δεν γράφω "παρατήρηση Πλούτωνα" για τους λόγους που θα εξηγήσω παρακάτω.Γενικά είναι μια κατάσταση "τον είδα και δεν τον είδα".

Η προσπάθεια ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου 11/7 κατά τις 22.30, στο Σούνιο, έχοντας έναν γενικά αξιοπρεπή Νότο από πλευράς seeing. Υπήρχε ένας σχετικός άνεμος

που αργότερα ελαττώθηκε σε ένταση. Υγρασία δεν φαινόταν να υπάρχει.

Είχα εκτυπώσει χάρτες από το Stellarium σε διάφορα FOV. Το τηλεσκόπιο είναι 12'' dob με 1500mm εστιακή.

Η τσαγιέρα του τοξότη ήταν σχεδόν σε όρθια θέση, δηλαδή η βάση της ευθυγραμμισμένη σχεδόν με τον ορίζοντα. Ο ξ Τοξότη που θα αποτελούσε και την αφετηρία, βρισκόταν γύρω

στις 25-30 μοίρες ύψος.

Η ημέρα ήταν ιδανική με την έννοια ότι εκείνη την ημέρα ο Πλούτωνας θα αναγνωριζόταν ευκολότερα, καθώς θα αποτελούσε την μια γωνία ενός τριγώνου με άλλα δύο αστέρια περίπου ίσου μεγέθους με τον ίδιο.

Ξεκίνησα από τον ξ2 και συνέχισα προς τον ξ1, οποίος πρέπει να είναι διπλός, αλλά περιέργως στη φωτογραφία μου δεν φαίνεται να είναι. Συνέχισα προς ένα αστέρι πάνω αριστερά του.

Στην εκτύπωση από το Stellarium έλεγε ότι είναι ο 93118 μεγέθους 6,90mag. Αυτός στη φωτογραφία μου εμφανίζεται σαν διπλός, ενώ στο Stellarium αλλά και οπτικά δεν φαινόταν να είναι.

Ο ερευνητής και ο Pentax 14mm γρήγορα αποσύρθηκαν. Ή απαραίτητο ένα 10άρι προσοφθάλμιο, καθώς τα αστέρια ήταν αμυδρά και σίγουρα έπρεπε να περιοριστεί και το πεδίο, γιατί χανόμουν. Τώρα έκανα την αναζήτηση με 150Χ.

Στα δεξιά του 93118 (κανονικά είναι αριστερά, αλλά λόγω κατοπτρικού τηλεσκοπίου) φαινόταν μια σειρά από αστέρια, που φαινόταν να οδηγεί προς ένα πιο λαμπερό αστέρι.

Η σειρά είναι αυτή που σημειώνω στη φωτογραφία, και το αστέρι προς το οποίο οδηγούσε είναι ένα που στο Stellarium εμφανίζεται με 9,35 mag. Υπ' όψιν ότι με τα μεγέθη δεν τα πηγαίνω καλά, οπότε

είναι ότι λεει το Stellarium. Για μένα οι ορισμοί ακόμη είναι "αμυδρότερο", "φωτεινότερο", "κάπου 3 mag" κ.λ.π.

Όμως στον χάρτη που είχα εκτυπώσει αυτός ο 9,35 είχε δεξιά του (για μένα αριστερά) ένα άλλο αστέρι περίπου ίσου μεγέθους. Είναι αυτός που αναφέρεται ως 9,25 mag.

Είχα προσέξει ότι αν εντόπιζα αυτά τα δύο αστέρια, περίπου ίσου μεγέθους, θα μπορούσα να "εγκλωβίσω" τον Πλούτωνα μέσα σε μια σειρά από αστεράκια σε (ας πούμε) ημικυκλική διάταξη. Είναι αυτά που στη φωτογραφία σημειώνω με τα νούμερα 1,2,3,4,5.

Πράγματι το μοτίβο αυτό σχηματιζόταν μπροστά μου. Είδα τους 3 και 4 και η παρουσία των 1 και 2 που είχαν διαφορά μεγέθους μεταξύ τους, δεν άφηνε αμφιβολία.

Έτσι σχηματιζόταν η διάταξη: λαμπερότερος 1 και λαμπερότερος 2 που ανάμεσά τους είχαν τον αμυδρότερο Νο 0. Αυτό το αστεράκι ήταν ο στόχος, αφού ακριβώς πάνω του θα ήταν το τριγωνάκι με τον Πλούτωνα.

Ο Νο 0 επιβεβαιωνόταν και από τον άλλο αμυδρό ακριβώς δίπλα του (για μένα κάτω αριστερά του).

Και εδώ άρχισαν τα μεγάλα θέματα: Πάνω από τον αμυδρό Νο 0 φαινόταν η υποψία από κάτι, αλλά τίποτα ξεκάθαρο. Έγιναν διάφορες προσπάθειες: 5mm Hyperion, 8mm Explore Scientific μόνος του και με barlow 2x, 14mm με barlow 2X, Το τριγωνάκι δεν σχηματίστηκε ποτέ ολόκληρο. Η κατάσταση βελτιώθηκε κατά τη 01.30 η ώρα. Είχα μόνο κάτι φλασιές από ένα και μετά από δύο αντικείμενα. Ποιο ήταν το καλό; Ότι αυτές οι δύο φωτεινές πηγές που μου έριχναν τις φλασιές αποτελούσαν την μια πλευρά από το τριγωνάκι και συγκεκριμένα αυτή που αν την προεκτείναμε θα πήγαινε στον Νο 0. Δεν έβλεπα ολόκληρο το τριγωνάκι, αλλά μόνο μια πλευρά του προεκτεινόμενη πήγαινε κατά πάνω στον Νο 0. Έτσι ήταν σίγουρο ότι το πιο κοντινό προς τον Νο 0 ήταν ο Πλούτωνας.

Έτσι με αυτόν τον περίεργο, ανορθόδοξο και πλάγιο τρόπο, λέω ότι είχα την πρώτη μου οπτική επαφή με αυτόν τον πλανήτη.

Αν όμως κάνω λάθος, σας παρακαλώ να με διορθώσετε, ώστε να μην μενω με την πλάνη μου.

Την φωτογραφία την τράβηξα εκ των υστέρων βάζοντας μέσα το πεδίο, ακριβώς για να μπορέσω να βεβαιώσω αυτά που έβλεπα από τον προσοφθάλμιο.

Pluto-Field.thumb.jpg.debdcdd7707a404fd879b8d4314f3cc4.jpg

Δημοσιεύτηκε
Μπραβο Μανο . Πιστευω τα καταφερες. Τωρα φτιαχνω χαρτη για την πανελληνια. Βλεπω οτι Παρασκευη Σαββατο ειναι χαμενος μεσα στο πεδιο. Κυριακη ομως εχει ξεχωριστη θεση. Θα ερθεις Γρεβενα?
Δημοσιεύτηκε

Σ' ευχαριστώ, Μιχάλη.

Σου εύχομαι καλό κυνήγι στην πανελλήνια. Δυστυχώς δεν θα μπορέσω να είμαι. Είναι κρίμα. Θα ήταν πολύ όμορφα εκεί. Για να μην πω για τους φίλους που θα ξανάβλεπα. Όμως πολλές δυσκολίες με εμποδίζουν να έρθω. Ελπίζω σε καλύτερους καιρούς....!

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης