Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Το σκ που μας περασε δεν δοκιμασα κατι εκτος απο τον οριωνα,horsehead κ flame nebula δυστυχως.την επομενη φορα θα ψαξω για σνηνη που προτεινεις.

Σχετικα με τις μεγεθυνσεις,οι barlow αναλογα του ποσο x ειναι σκοτεινιαζουν το τι βλεπεις?ισχυει οπως στις φωτογραφικες μηχανες με το f τους?

Πολυ σκοτεινος ουρανος οταν ξαναπαμε χωριο...μεχρι τοτε λιγα πραγματα απο νομο αττικης...

Οποτε νεφελωματα καταληγουμε οτι τα περισσοτερα δεν φαινονται καθολου αλλα κ οσα μπορεις να δεις φαινονται ασπρομαυρα?και μονο με φωτογραφια μπορεις να δεις παραπανω λεπτομερειες?

Το τρεμουλο ναι ειναι οταν ακουμπαω το χερι μου στον μοχλο αργης κινησης της ορθης αναφορας.οσο αργα κ να το ακουμπησω υπαρχει τρεμουλο,ειδικα οσο πιο μεγαλη μεγεθυνση,λογικο...μετα παει καλα.βεβαια δεν δοκιμασα να το κανω τοσο αργα ωστε με μια πολυ αργη σταθερη κινηση να εχω παντα τον πλανητη στο κεντρο.και αντε πες στο περιπου τον κρατας τον πλανητη στο κεντρο.με το νεφελωμα αν εχεις την μηχανη σε piggyback ειναι εφικτο χειροκινητα να μην φανει τρεμουλο σε μεγαλη εκθεση?

Επισης κατι αλλο,αν βαλω την μηχανη piggyback το τηλεσκοπιο πρεπει οπωςσδηποτε να κοιταει αλλου γτ αλλιως δεν χωραει ο φακος της μηχανης,

Αυτο αλλαζει?η ετσι πρεπει να ειναι?εννοω τον προσαρμογεα για piggyback,μπορει να αλλαξει βραχιονα?(εννοω αυτο που συγκρατει το τηλεσκοπιο)

Και απο τηλεφακο?ο 18-200 κανει?που ουσιαστικα σε σχεση με 35mm ειναι 300 ισοδυναμα?

Φωτογραφιζω το νεφελωμα με πληρες ζουμ?η μπορω κ στα 18mm ωστε να φαινεται πιο μεγαλο ευρος ουρανου?η ετσι θα φαινεται πολυ μικρο το κυριως θεμα?

Για την υγρασια με απασχολει η ωρα που θα χρειαστει καθαρισμα.....

Μεχρι στιγμης παντως οι αλλαγες θερμοκρασιες ειναι αρκετα ηπιες.αλλωστε ακομα δεν εχει πολυ κρυο ευτυχως.

Πριν λιγες μερες ειπες οτι επειδη οι webcam εχουν μικρο αισθητηρα θα ειναι σαν να εχω προσοφθαλμιο 2mm.ερωτηση.σε μια full frame dslr που εχει 35mm φακο σε prime focus θα φαινονται ολα σαν να εχω βαλει προσοφθαλμιο 35mm?και με την δικια μου που εχει 22mm φακο περιπου θα φαινονται σαν να εχω προσοφθαλμιο 22mm κ.ο.κ.?και επειτα μονο με barlow ενδιαμεσα μπορεις να αλλαξεις μεγεθυνση?

Κατι τελευταιο,κυριακη προς δευτερα δεν ειχε καθολου υγρασια,κοιτωντας τον δια,παρατηρουσα κατι μικρο μαυρο πανω δεξια του,τι μπορει να ειναι?(κατω αριστερα οπως εβλεπα μεσα απο το τηλεσκοπιο)(δορυφορος δεν νομιζω γτ τους 4 τους εβλεπα γυρω του οποτε δεν ηταν καποιος μπροστα του...

Ο αρης φαινεται πολυ μικρος αλλα εντοντα πορτοκαλι, μαλλον επειδη ειναι μακρια μας αυτη την περιοδο?

Και η αφροδιτη μου φαινοταν μιση,οπως το φεγγαρι δλδ.ισχυει?η επειδη ειναι πολυ φωτεινη δεν διεκρινα καλα?

Παντως περα απο δια στους αλλους καμια λεπτομερεια...

Προσπαθησα να δω κ τον ουρανο κ ποσειδωνα αλλα δεν βλεπω τπτ περα απο 2 φωτεινες κουκκιδες.μπορεις να δεις χρωμα σε αυτους τους 2 μακρυνους?και απο αυτους τους 2 καποιος δεν εχει δαχτυλιδια οπως ο κρονος κ ο αλλος μια κηλιδα μπλε οπως ο διας?ειναι δυνατον να φανει κατι σαν αυτες τις λεπτομερειες?

Celestron C11 280/2800 - Skywatcher Black Diamond 200/1000 dsf

Skywatcher neq6 pro go-to

Asi 224mc

Guiding 9*50 celestron finder

Televue Powermate 2.5x

Nikon D7200 - Canon 600d mod

• Απαντήσεις 176
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Δημοσιεύτηκε
Το σκ που μας περασε δεν δοκιμασα κατι εκτος απο τον οριωνα,horsehead κ flame nebula δυστυχως.την επομενη φορα θα ψαξω για σνηνη που προτεινεις.

Jesus Christ. Για το horsehead θέλεις τουλάχιστον 16 ίντσες, σκοτεινό ουρανό και φίλτρο H-beta. Με 16ιντσο σε μέτριο-σκοτεινό ουρανό πάντως δε μπορώ να το δω. Μη διαλέγεις φωτογραφικούς στόχους για παρατήρηση λοιπόν. Βάλε στο google την αναζήτηση turn left at orion pdf και διάβασε. Πολύ ωραίος οδηγός για αρχάριους.

Σχετικα με τις μεγεθυνσεις,οι barlow αναλογα του ποσο x ειναι σκοτεινιαζουν το τι βλεπεις?ισχυει οπως στις φωτογραφικες μηχανες με το f τους?

Πολυ σκοτεινος ουρανος οταν ξαναπαμε χωριο...μεχρι τοτε λιγα πραγματα απο νομο αττικης...

Οποτε νεφελωματα καταληγουμε οτι τα περισσοτερα δεν φαινονται καθολου αλλα κ οσα μπορεις να δεις φαινονται ασπρομαυρα?και μονο με φωτογραφια μπορεις να δεις παραπανω λεπτομερειες?

Ναι σε όλα αυτά. Σημείωση πως κάποιες φορές θέλουμε παραπάνω μεγένθυνση ακριβώς ώστε να σκοτεινιάσει ο ουρανός στο background, αλλά δεν το παρακάνουμε γιατί θα σκοτεινιάσει και το αντικείμενό μας.

Το τρεμουλο ναι ειναι οταν ακουμπαω το χερι μου στον μοχλο αργης κινησης της ορθης αναφορας.οσο αργα κ να το ακουμπησω υπαρχει τρεμουλο,ειδικα οσο πιο μεγαλη μεγεθυνση,λογικο...μετα παει καλα.βεβαια δεν δοκιμασα να το κανω τοσο αργα ωστε με μια πολυ αργη σταθερη κινηση να εχω παντα τον πλανητη στο κεντρο.και αντε πες στο περιπου τον κρατας τον πλανητη στο κεντρο.με το νεφελωμα αν εχεις την μηχανη σε piggyback ειναι εφικτο χειροκινητα να μην φανει τρεμουλο σε μεγαλη εκθεση?

Χμμ, για λίγο που είχα EQ3 δε θυμάμαι να ήταν τόσο ευαίσθητη ώστε με το ελαφρύ άγγιγμα να έχει αισθητό τράνταγμα. Εκτός αν μιλάς για 150x πάλι, που εντάξει εκεί λογικό είναι μην ανησυχείς. Αλλιώς σιγουρέψου ότι έχεις κάνει καλό balance. Επίσης αν είσαι σε σκληρό πάτωμα ίσως να κοιτάξεις για vibration suppression pads - μόνο τα celestron έχω δοκιμάσει που είναι τσιμπημένα, αλλά φαντάζομαι και φθηνότερα θα κάνουν καλή δουλειά, ή ψάξε για DIY λύσεις. Για το piggyback μην ανησυχείς. Εσύ θα είσαι στα 150x και θα ακολουθείς ένα αστέρι και θα βλέπεις και κάνα "τρέμουλο", αλλά η μηχανή με τον τηλεφακό της σε πολύ μικρότερη μεγένθυνση δε θα τα καταγράφει. Σημείωση - η μηχανή και το τηλεσκόπιο δε σημαδεύουν το ίδιο αντικείμενο. Συνήθως πάνω στη βίδα που έχει στο πάνω μέρος ο σωλήνας σου βάζουμε ένα camera ball-head και η μηχανή είναι ελεύθερη να σημαδεύει όπου θέλει.

Επισης κατι αλλο,αν βαλω την μηχανη piggyback το τηλεσκοπιο πρεπει οπωςσδηποτε να κοιταει αλλου γτ αλλιως δεν χωραει ο φακος της μηχανης,

Αυτο αλλαζει?η ετσι πρεπει να ειναι?εννοω τον προσαρμογεα για piggyback,μπορει να αλλαξει βραχιονα?(εννοω αυτο που συγκρατει το τηλεσκοπιο)

Και απο τηλεφακο?ο 18-200 κανει?που ουσιαστικα σε σχεση με 35mm ειναι 300 ισοδυναμα?

Φωτογραφιζω το νεφελωμα με πληρες ζουμ?η μπορω κ στα 18mm ωστε να φαινεται πιο μεγαλο ευρος ουρανου?η ετσι θα φαινεται πολυ μικρο το κυριως θεμα?

Κάτσε όταν λες προσαρμογέα για piggyback, εννοείς κάτι συγκεκριμένο; Αλλιώς ανέφερα παραπάνω πως συνδέουμε συνήθως (άλλος τρόπος είναι και στη μπάρα με τα αντίβαρα με κάτι όπως το manfrotto super clamp).

Ο 18-200 κάνει και θα είναι ευκολότερο να μην ξεκινήσεις με τα 200mm γιατί θέλει προσεκτικότερη οδήγηση. Όλο το εύρος είναι χρήσιμο ανάλογα με το στόχο - με 18mm χωράς μέρος του Γαλαξία, με 200mm εστιάζεις σε ένα νεφέλωμα. Εστιάζεις χειροκίνητα είτε σε πολύ φωτεινό αστέρι ή σε πολύ μακρινή λάμπα - δε βάζεις απλά την εστίαση εκεί που λέει άπειρο.

Πριν λιγες μερες ειπες οτι επειδη οι webcam εχουν μικρο αισθητηρα θα ειναι σαν να εχω προσοφθαλμιο 2mm.ερωτηση.σε μια full frame dslr που εχει 35mm φακο σε prime focus θα φαινονται ολα σαν να εχω βαλει προσοφθαλμιο 35mm?και με την δικια μου που εχει 22mm φακο περιπου θα φαινονται σαν να εχω προσοφθαλμιο 22mm κ.ο.κ.?και επειτα μονο με barlow ενδιαμεσα μπορεις να αλλαξεις μεγεθυνση?

Δεν είπα ακριβή αντιστοιχία, ένα παράδειγμα για να καταλάβεις. Δεν κατάλαβα το "22mm φακό". Εννοείς αισθητήρα 24x16mm? Αυτό παίζει ρόλο του πεδίου που χωράει (το οποίο μπορείς να το εκλάβεις ως μεγένθυνση), αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένη αντιστοιχία με την εστιακή απόσταση προσοφθαλμίων. Πάντως μόνο με barlow παίζεις και με το 0.9x reducer/corrector που κάνει το τηλεσκόπιό σου f/4.5 και διορθώνει το πεδίο (για να μην έχεις coma στις άκρες) - αλλά αυτά είναι μακριά από τον εξοπλισμό σου.

Κατι τελευταιο,κυριακη προς δευτερα δεν ειχε καθολου υγρασια,κοιτωντας τον δια,παρατηρουσα κατι μικρο μαυρο πανω δεξια του,τι μπορει να ειναι?(κατω αριστερα οπως εβλεπα μεσα απο το τηλεσκοπιο)(δορυφορος δεν νομιζω γτ τους 4 τους εβλεπα γυρω του οποτε δεν ηταν καποιος μπροστα του...

Ο αρης φαινεται πολυ μικρος αλλα εντοντα πορτοκαλι, μαλλον επειδη ειναι μακρια μας αυτη την περιοδο?

Και η αφροδιτη μου φαινοταν μιση,οπως το φεγγαρι δλδ.ισχυει?η επειδη ειναι πολυ φωτεινη δεν διεκρινα καλα?

Παντως περα απο δια στους αλλους καμια λεπτομερεια...

Προσπαθησα να δω κ τον ουρανο κ ποσειδωνα αλλα δεν βλεπω τπτ περα απο 2 φωτεινες κουκκιδες.μπορεις να δεις χρωμα σε αυτους τους 2 μακρυνους?και απο αυτους τους 2 καποιος δεν εχει δαχτυλιδια οπως ο κρονος κ ο αλλος μια κηλιδα μπλε οπως ο διας?ειναι δυνατον να φανει κατι σαν αυτες τις λεπτομερειες?

Η κουκκίδα μήπως ήταν σκιά δορυφόρου; Η Αφροδίτη ναι, έχει φάσεις όπως και ο έταιρος εσωτερικός πλανήτης ο Ερμής. Στον Άρη σε καλές βραδιές (δε μιλάω για τα σύννεφα απλά - αλλά για σταθερότητα ατμόσφαιρας ώστε να είναι καθαρή η θέαση πλανητών) θα δεις πάνω του κάποιες λεπτομέρειες, ειδικά σε κοντινά περάσματα. Στον Κρόνο θα δεις τα δακτυλίδια, το χώρισμά τους, ζώνες στον πλανήτη. Πάντως είδες Ποσειδώνα και Ουρανό; Δεν είναι και πολύ εύκολο για αρχάριο να τους βρει, οπότε καλό αυτό. Χρωματάκι μπορείς να δεις ότι έχουν, λεπτομέρεια πάνω τους όχι, είναι πολύ μικροί, ίσα καταλαβαίνεις πως είναι δίσκος και όχι σαν αστέρι. Τα δακτυλίδια τους ανακαλύφθηκαν πριν από 30κάτι χρόνια, με ειδικές μεθόδους οπότε δεν υπάρχει περίπτωση με τηλεσκόπιο να τα δεις.

Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOS

http://astro.ecuadors.net

Violence is the last refuge of the incompetent.

Δημοσιεύτηκε
Jesus Christ. Για το horsehead θέλεις τουλάχιστον 16 ίντσες, σκοτεινό ουρανό και φίλτρο H-beta. Με 16ιντσο σε μέτριο-σκοτεινό ουρανό πάντως δε μπορώ να το δω. Μη διαλέγεις φωτογραφικούς στόχους για παρατήρηση λοιπόν. Βάλε στο google την αναζήτηση turn left at orion pdf και διάβασε. Πολύ ωραίος οδηγός για αρχάριους.

Χαχαχαχα η αντιδραση σου τα λεει ολα.:lol: :lol: :lol: :lol:

Υπομονη μαθαινω ακομα...Ωραιο το pdf,πολυ ενδιαφερον και λεει κ διαφορα εγκυκλοπαιδικα που μου χρειαζονται.

Ναι σε όλα αυτά. Σημείωση πως κάποιες φορές θέλουμε παραπάνω μεγένθυνση ακριβώς ώστε να σκοτεινιάσει ο ουρανός στο background, αλλά δεν το παρακάνουμε γιατί θα σκοτεινιάσει και το αντικείμενό μας.

Ακομα δεν εχω μπει σε τετοιες διαδικασιες,οταν αποκτησω καποιον ακομα barlow θα το εχω υποψιν παντως.Απο οτι καταλαβα ο barlow μεγενθυνει αλλα σκοτεινιαζει και ο προσοφθαλμιος,μεγενθυνει αναλογα τα mm αλλα οσο κατεβαινεις τοσο πιο μικρο χωρο για το ματι εχει εκει που κοιτας και δυσκολευεσαι(ο 25 με τον 10 που εχω εχουν οντως τεραστια διαφορα).

Χμμ, για λίγο που είχα EQ3 δε θυμάμαι να ήταν τόσο ευαίσθητη ώστε με το ελαφρύ άγγιγμα να έχει αισθητό τράνταγμα. Εκτός αν μιλάς για 150x πάλι, που εντάξει εκεί λογικό είναι μην ανησυχείς. Αλλιώς σιγουρέψου ότι έχεις κάνει καλό balance. Επίσης αν είσαι σε σκληρό πάτωμα ίσως να κοιτάξεις για vibration suppression pads - μόνο τα celestron έχω δοκιμάσει που είναι τσιμπημένα, αλλά φαντάζομαι και φθηνότερα θα κάνουν καλή δουλειά, ή ψάξε για DIY λύσεις. Για το piggyback μην ανησυχείς. Εσύ θα είσαι στα 150x και θα ακολουθείς ένα αστέρι και θα βλέπεις και κάνα "τρέμουλο", αλλά η μηχανή με τον τηλεφακό της σε πολύ μικρότερη μεγένθυνση δε θα τα καταγράφει. Σημείωση - η μηχανή και το τηλεσκόπιο δε σημαδεύουν το ίδιο αντικείμενο. Συνήθως πάνω στη βίδα που έχει στο πάνω μέρος ο σωλήνας σου βάζουμε ένα camera ball-head και η μηχανή είναι ελεύθερη να σημαδεύει όπου θέλει.

Ναι βρε,για 150χ λεω οτι υπαρχει τρεμουλο,οταν ψαχνω να βρω αυτο που θελω με τον 25mm δλδ 30χ μεγεθυνση ειναι ολα οκ!Εχω χρησιμοποιησει κ την αυλη που εχει χωμα και το μπαλκονι και δεν παρατηρησα καποια διαφορα,βεβαια δεν εκανα κ τρελη χρηση η τρελο ψαξιμο ακομα....Το balance ειναι καλο,ευτυχως αυτο το καταλαβα νωρις :P

Κάτσε όταν λες προσαρμογέα για piggyback, εννοείς κάτι συγκεκριμένο; Αλλιώς ανέφερα παραπάνω πως συνδέουμε συνήθως (άλλος τρόπος είναι και στη μπάρα με τα αντίβαρα με κάτι όπως το manfrotto super clamp).

Ο 18-200 κάνει και θα είναι ευκολότερο να μην ξεκινήσεις με τα 200mm γιατί θέλει προσεκτικότερη οδήγηση. Όλο το εύρος είναι χρήσιμο ανάλογα με το στόχο - με 18mm χωράς μέρος του Γαλαξία, με 200mm εστιάζεις σε ένα νεφέλωμα. Εστιάζεις χειροκίνητα είτε σε πολύ φωτεινό αστέρι ή σε πολύ μακρινή λάμπα - δε βάζεις απλά την εστίαση εκεί που λέει άπειρο.

Ναι τωρα το επιασα,συγνωμη δεν ξερω ορολογιες και πως λεγεται ακριβως το καθετι πανω στο τηλεσκοπιο,legontaw prosarmogea εννοω την βιδα πανω στην οποια βαζεις την φωτογραφικη,και ναι θα χρειαστω και ενα camera ball head για να ανεβαινει λιγο πιο πανω και να μην βρισκει μπροστα στα προσογθαλμια κλπ.Βεβαια δεν ηξερα οτι πρεπει να κοιτας κατι αλλο αλλα ναι ειναι λογικο να κοιτας απο το τηλεσκοπιο ενα φωτεινο στοχο ωστε να ειναι πιο ευκολο να τον ακολουθησεις!

Και ναι ξερω για το focus στο απειρο,δεν δουλευει,autofocus σε καποιο αστερι φωτεινο κ μετα στο manual και τραβας επειτα φωτογραφια...

Δεν είπα ακριβή αντιστοιχία, ένα παράδειγμα για να καταλάβεις. Δεν κατάλαβα το "22mm φακό". Εννοείς αισθητήρα 24x16mm? Αυτό παίζει ρόλο του πεδίου που χωράει (το οποίο μπορείς να το εκλάβεις ως μεγένθυνση), αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένη αντιστοιχία με την εστιακή απόσταση προσοφθαλμίων. Πάντως μόνο με barlow παίζεις και με το 0.9x reducer/corrector που κάνει το τηλεσκόπιό σου f/4.5 και διορθώνει το πεδίο (για να μην έχεις coma στις άκρες) - αλλά αυτά είναι μακριά από τον εξοπλισμό σου.

Ναι αυτο εννοουσα η δικη μου εχει αισθητηρα 23.6.Αλλα ναι το επιασα,βλεποντας και κανοντας μολις μου ερθει το t-ring αλλα κ η webcam.Το coma corrector παει για λιγο αργοτερα λογω τιμης....:lol:

Η κουκκίδα μήπως ήταν σκιά δορυφόρου; Η Αφροδίτη ναι, έχει φάσεις όπως και ο έταιρος εσωτερικός πλανήτης ο Ερμής. Στον Άρη σε καλές βραδιές (δε μιλάω για τα σύννεφα απλά - αλλά για σταθερότητα ατμόσφαιρας ώστε να είναι καθαρή η θέαση πλανητών) θα δεις πάνω του κάποιες λεπτομέρειες, ειδικά σε κοντινά περάσματα. Στον Κρόνο θα δεις τα δακτυλίδια, το χώρισμά τους, ζώνες στον πλανήτη. Πάντως είδες Ποσειδώνα και Ουρανό; Δεν είναι και πολύ εύκολο για αρχάριο να τους βρει, οπότε καλό αυτό. Χρωματάκι μπορείς να δεις ότι έχουν, λεπτομέρεια πάνω τους όχι, είναι πολύ μικροί, ίσα καταλαβαίνεις πως είναι δίσκος και όχι σαν αστέρι. Τα δακτυλίδια τους ανακαλύφθηκαν πριν από 30κάτι χρόνια, με ειδικές μεθόδους οπότε δεν υπάρχει περίπτωση με τηλεσκόπιο να τα δεις.

Η κουκκιδα δυσκολα να ηταν δορυφορος,εφοσον εβλεπα κ τους 4 γυρω του,υπαρχει περιπτωση να ηταν καποιος απο τους πιο μικρους?δυσκολο μου φαινεται,και μαλιστα το παρατηρουσα αρκετη ωρα αλλα δεν μπορουσα να καταλαβω ηταν ανεπαισθητο.

Τον αρη θα τον περιμενω να βρεθει λιγο πιο κοντα μας και τοτε ελπιζω να δω κατι,και να εχω εξικοιωθει και με την webcam...

Στην φροδιτη ειναι δυνατον να διακρινεις καθολου χρωμα η κατι στην επιφανεια της?η ειναι τοσο φωτεινη που δεν βλεπεις τπτ?

Για Ποσειδωνα Πλουτωνα νομιζω οτι ειμαι σιγουρος οτι τους πετυχα,ειδικα καποια ωρα που κοιταγα προς το μερος του δεν φαινοταν κατι αλλο ωστε να με κανει να τους μπερδεψω.Ελπιζω να μην ειδα οτι ναναι,θα ξαναπροσπαθησω...Παντως αυτη τη φορα χρωμα δεν δεικρινα,αλλα δεν εδωσα και πολυ βαση γτ ψιλοβιαζομουν να παω για υπνο.

Ουτε ερμη εχω κοιταξει,ειναι πολυ κοντα στον ηλιο οποτε πρωτον φοβαμαι μην κοιταξω καταλαθος τον ηλιο γτ ακομα δεν το παω τελεια με το ψαξιμο,αλλα κ νομιζω θα εινια κ δυσκολο να τον βρω τοσο μικρος που ειναι...

Κρονο δεν εχω κοιταξει,ειναι πολυ κοντα στον ηλιο τωρα,οποτε και εδω οπως ο Αρης,υπομονη να αλλαξουν λιγο θεση....

Asi 224mc

Televue Powermate 2.5x

Δημοσιεύτηκε
Απο οτι καταλαβα ο barlow μεγενθυνει αλλα σκοτεινιαζει και ο προσοφθαλμιος,μεγενθυνει αναλογα τα mm αλλα οσο κατεβαινεις τοσο πιο μικρο χωρο για το ματι εχει εκει που κοιτας και δυσκολευεσαι(ο 25 με τον 10 που εχω εχουν οντως τεραστια διαφορα).

Η μεγαλύτερη μεγένθυνση γενικά σκοτεινιάζει, είτε είναι λόγω barlow είτε άλλος προσοφθάλμιος. Τώρα το eye relief και το field of view των προσοφθάλμιων εξαρτάται και από το είδος του προσοφθάλμιου. Οπότε αν πας π.χ. στα 5mm με Plossl ή Ortho δε θα έχεις τόσο ευχάριστη εμπειρία, αλλά με κάποιους άλλους γίνεται (σου είχα γράψει μερικούς).

Ναι τωρα το επιασα,συγνωμη δεν ξερω ορολογιες και πως λεγεται ακριβως το καθετι πανω στο τηλεσκοπιο,legontaw prosarmogea εννοω την βιδα πανω στην οποια βαζεις την φωτογραφικη,και ναι θα χρειαστω και ενα camera ball head για να ανεβαινει λιγο πιο πανω και να μην βρισκει μπροστα στα προσογθαλμια κλπ.Βεβαια δεν ηξερα οτι πρεπει να κοιτας κατι αλλο αλλα ναι ειναι λογικο να κοιτας απο το τηλεσκοπιο ενα φωτεινο στοχο ωστε να ειναι πιο ευκολο να τον ακολουθησεις!

Αυτό εδώ είναι παράδειγμα φτηνού ball head που κάνει δουλειά. Με το τηλεσκόπιο κοιτάς ό,τι βολεύει περισσότερο (μακριά από τον πολικό αστέρα για να έχεις ακρίβεια), άσχετα με τη μηχανή. Φυσικά να κοιτάει ο άξονάς σου στο περίπου τον πολικό αστέρα, μην είσαι εντελώς off.

Η κουκκιδα δυσκολα να ηταν δορυφορος,εφοσον εβλεπα κ τους 4 γυρω του,υπαρχει περιπτωση να ηταν καποιος απο τους πιο μικρους?δυσκολο μου φαινεται,και μαλιστα το παρατηρουσα αρκετη ωρα αλλα δεν μπορουσα να καταλαβω ηταν ανεπαισθητο.

Σίγουρα σκέφτεσαι τρισδιάστατα; Δεν είμαστε σε ευθεία με ήλιο-Δία. Π.χ. : http://www.space.com/6705-moon-shadows-jupiter.html

Δημοσιεύτηκε
Η μεγαλύτερη μεγένθυνση γενικά σκοτεινιάζει, είτε είναι λόγω barlow είτε άλλος προσοφθάλμιος. Τώρα το eye relief και το field of view των προσοφθάλμιων εξαρτάται και από το είδος του προσοφθάλμιου. Οπότε αν πας π.χ. στα 5mm με Plossl ή Ortho δε θα έχεις τόσο ευχάριστη εμπειρία, αλλά με κάποιους άλλους γίνεται (σου είχα γράψει μερικούς).

Ναι τους εχω αποθηκευσει,καποια στιγμη καποιον θα παρω καποιον,αλλα αργοτερα...

Αυτό εδώ είναι παράδειγμα φτηνού ball head που κάνει δουλειά. Με το τηλεσκόπιο κοιτάς ό,τι βολεύει περισσότερο (μακριά από τον πολικό αστέρα για να έχεις ακρίβεια), άσχετα με τη μηχανή. Φυσικά να κοιτάει ο άξονάς σου στο περίπου τον πολικό αστέρα, μην είσαι εντελώς off.

Μολις παρηγγειλα ενα...Εν αναμονη λοιπον webcam,t ring και camera ball head και βλεπουμε:D :D :D

Σίγουρα σκέφτεσαι τρισδιάστατα; Δεν είμαστε σε ευθεία με ήλιο-Δία. Π.χ. : http://www.space.com/6705-moon-shadows-jupiter.html

Εεεεε....Οχι δεν σκεφτομουν τρισδιαστατα και αισθανομαι χαζος αυτη τη στιγμη,σκεφτομουν οτι η σκια θα ειναι ακριβως κατω απο τον εκαστοτε δορυφορο,λες και η γη φωτιζει τον δια και οχι ο ηλιος που ειναι σε αλλη θεση οποτε εμεις βλεπουμε απο αλλη γωνια το ολο θεμα...Οποτε ναι σκια δορυφορου εβλεπα.Κατατοπιστικοτατη η βοηθεια σου για αλλη μια φορα!!!!!

Asi 224mc

Televue Powermate 2.5x

Δημοσιεύτηκε

Εεεεε....Οχι δεν σκεφτομουν τρισδιαστατα και αισθανομαι χαζος αυτη τη στιγμη,σκεφτομουν οτι η σκια θα ειναι ακριβως κατω απο τον εκαστοτε δορυφορο,λες και η γη φωτιζει τον δια και οχι ο ηλιος που ειναι σε αλλη θεση οποτε εμεις βλεπουμε απο αλλη γωνια το ολο θεμα...Οποτε ναι σκια δορυφορου εβλεπα.Κατατοπιστικοτατη η βοηθεια σου για αλλη μια φορα!!!!!

Κοίτα, ένα από τα ωραία πράγματα όταν βλέπουμε πλανήτες είναι ακριβώς αυτό, ότι δηλαδή διαπιστώνουμε πως είναι τρισδιάστατα αντικείμενα γιατί βλέπουμε την περιστροφή τους, την περιφορά τους, τις σκιές κλπ.

Δημοσιεύτηκε
Κοίτα, ένα από τα ωραία πράγματα όταν βλέπουμε πλανήτες είναι ακριβώς αυτό, ότι δηλαδή διαπιστώνουμε πως είναι τρισδιάστατα αντικείμενα γιατί βλέπουμε την περιστροφή τους, την περιφορά τους, τις σκιές κλπ.

Ναι οντως εντυπωσιακο,ειδικα στην φωτο απο το hubble που φαινεται ακομα κ το χρωμα των δορυφορων ειναι υπεροχο θεαμα οι σκιες που βρισκονται αλλου...!

Asi 224mc

Televue Powermate 2.5x

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα

Το όνομα μου είναι Θανάσης και είμαι 45 ετών. Ασχολούμαι ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία. Εδώ μερικές από τις φωτο μου.

Thanasis Liapis

Ζητάω προκαταβολικά συγγνώμη για το κοινότοπο του θέματος αλλά η βοήθεια έμπειρων παρατηρητών και φωτογράφων του forum είναι υπερπολύτιμη γιατι έχω πελαγώσει.

Θα ήθελα πολύ να αρχίσω άμεσα να ασχολούμαι με την φωτογράφηση ουρανίων αντικειμένων και ιδιαίτερα βαθέος ουρανού.

Τι θα μου προτείνατε για τηλεσκόπιο και στήριξη?

Ζω επαρχία και έχω πολύ καθαρό ουρανό. Με ενδιαφέρει πολύ η ποιότητα (καθαρότητα αντιθεση οξύτητα low noise κλπ) της φωτογραφίας. Θα μπορούσα να διαθέσω έως 3000 ευρω ίσως και λίγα παραπάνω. Έχω μηχανές canon 6d 5d 400d. Μπορώ να χρησιμοποιήσω άφοβα την καταπληκτικών δυνατοτήτων 6d ή η φθορά σε παρατεταμένες εκθέσεις είναι σοβαρή?

Βλέπω να προτείνονται κυρίως αποχρωματικα διοπτρικά και στηρίξεις με goto. Τα καταδιοπτρικα με goto τι λένε? Ο χρόνος μου για να αρχίσω να ψάχνω μια μια τις παραμέτρους είναι ελάχιστος και θα ήθελα να κάνω την αγορά όσο πιο σύντομα γίνεται. Με ενδιαφέρει και η φορητότητα. Υπάρχουν προτάσεις στο forum αλλά αν κάποιος θα μπορούσε να τις συγκεκριμενοποιήσει και να τις αναγάγει εν ετει 2015-16 θα ήταν τέλεια. Θα εκτιμούσα πολύ τη γνώμη σας αφού βλέπω τις καταπληκτικές φωτογραφίες σας.

ευχαριστώ

Δημοσιεύτηκε
Καλησπέρα

Το όνομα μου είναι Θανάσης και είμαι 45 ετών. Ασχολούμαι ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία. Εδώ μερικές από τις φωτο μου.

Thanasis Liapis

Ζητάω προκαταβολικά συγγνώμη για το κοινότοπο του θέματος αλλά η βοήθεια έμπειρων παρατηρητών και φωτογράφων του forum είναι υπερπολύτιμη γιατι έχω πελαγώσει.

Θα ήθελα πολύ να αρχίσω άμεσα να ασχολούμαι με την φωτογράφηση ουρανίων αντικειμένων και ιδιαίτερα βαθέος ουρανού.

Τι θα μου προτείνατε για τηλεσκόπιο και στήριξη?

Ζω επαρχία και έχω πολύ καθαρό ουρανό. Με ενδιαφέρει πολύ η ποιότητα (καθαρότητα αντιθεση οξύτητα low noise κλπ) της φωτογραφίας. Θα μπορούσα να διαθέσω έως 3000 ευρω ίσως και λίγα παραπάνω. Έχω μηχανές canon 6d 5d 400d. Μπορώ να χρησιμοποιήσω άφοβα την καταπληκτικών δυνατοτήτων 6d ή η φθορά σε παρατεταμένες εκθέσεις είναι σοβαρή?

Βλέπω να προτείνονται κυρίως αποχρωματικα διοπτρικά και στηρίξεις με goto. Τα καταδιοπτρικα με goto τι λένε? Ο χρόνος μου για να αρχίσω να ψάχνω μια μια τις παραμέτρους είναι ελάχιστος και θα ήθελα να κάνω την αγορά όσο πιο σύντομα γίνεται. Με ενδιαφέρει και η φορητότητα. Υπάρχουν προτάσεις στο forum αλλά αν κάποιος θα μπορούσε να τις συγκεκριμενοποιήσει και να τις αναγάγει εν ετει 2015-16 θα ήταν τέλεια. Θα εκτιμούσα πολύ τη γνώμη σας αφού βλέπω τις καταπληκτικές φωτογραφίες σας.

ευχαριστώ

Καλησπέρα. Ωραίο το άλμπουμ σου και όπως βλέπω είναι ήδη αστροφωτογραφικό. Δεν είμαι πολύ έμπειρος αστροφωτογράφος (πως να είμαι που μένω Αγγλία, στην καλύτερη 9/10 μέρες χαζεύουμε τον εξοπλισμό μας), αλλά επειδή κάνω παρέα με πολλούς έμπειρους με πολυποίκιλο εξοπλισμό, θα σου πω τη γνώμη μου και ελπίζω να συμπληρώσουν και άλλοι.

Ας αρχίσω με τις μηχανές. Οι 5D (η πρώτη φαντάζομαι) & 400D είναι αρκετά παλιές με χαμηλό QE και χωρίς liveview δε θα έλεγα ότι αξίζει να τις χρησιμοποιήσεις, ειδικά με σοβαρό εξοπλισμό. Η 6D έχει από τους καλύτερους αισθητήρες της Canon για αστροφωτογραφία, οπότε θεωρητικά θα ήταν καλή επιλογή, αλλά αν θες να φωτογραφήσεις π.χ. νεφελώματα κανονικά θα πρέπει να τη μετατρέψεις είτε σε full spectrum (για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε IR φωτογραφία) είτε τουλάχιστον να αντικαταστήσεις το φίλτρο της Canon με ένα Baader, αλλιώς είναι σχετικά αναίσθητη σε πολλά "ενδιαφέροντα" μέρη του φάσματος - εκεί που εκπέμπουν τα κόκκινα νεφελώματα. Εφόσον τη χρησιμοποιείς για κανονική φωτογραφία και μάλιστα τη "λυπάσαι" για μεγάλες εκθέσεις, σίγουρα δε θα θες να τη μετατρέψεις. Εφόσον οι άλλες δεν κάνουν, μία λύση είναι να πάρεις μία 600D με την αρθρωτή οθόνη που αυτή τη στιγμή είναι πολύ φθηνή και να τη μετατρέψεις. Μια ακόμα καλύτερη και ακριβότερη λύση για αστροφωτογραφία είναι να πας σε CCD, αλλά δεν έχω ασχοληθεί με το θέμα οπότε άλλος θα σου πει γι' αυτό και γενικά εγώ είμαι των DSLR...

Περνώντας στον τηλεσκοπικό εξοπλισμό, πρώτα απ'όλα δεν ανέφερες μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους. Τί φορητότητα χρειάζεσαι? Έπειτα, τί στόχοι σε ενδιαφέρουν, ευρέως πεδίου ή μικροί. Γιατί ας πούμε ρώτησες για καταδιοπτρικά. Τα καταδιοπτρικά γενικά προσφέρουν αρκετά μικρό πεδίο σε σχέση με τα συνήθη αποχρωματικά (και μάλιστα εκτός κέντρου έχουν παραμορφώσεις τα "απλά") οπότε προτιμώνται για μικρότερους στόχους και πλανήτες. Για να εκμεταλλευτείς όλο το πεδίο τους φωτογραφικά θα πρέπει να πας στα αρκετά ακριβά HD της Celestron και ACF της Meade, και πάλι θα είσαι στο f/10, οπότε για να μειώσεις τις εκθέσεις σου ένας π.χ. f/7 reducer είναι πανάκριβος για αυτά. Απο την άλλη ένα αποχρωματικό της προκοπής θα σου δώσει εικόνες καθαρότερες, με μεγαλύτερο κοντράστ, δε θα χρειάζεται ευθυγράμμιση (είναι λίγο εκνευριστική στα Schmidt Cassegrain - τα Maksutov δε χρειάζονται αλλά έχουν ακόμα μικρότερο πεδίο και μεγαλύτερο βάρος από τα Schmidt Cassegrain). Α, έχουν και πολύ καλύτερους εστιαστές, στα καταδιοπτρικά πρέπει να προσθέσεις κάτι για σοβαρή δουλειά αστροφωτογραφική. Γενικά στο μόνο που μπορεί να χάσει ένα APO από ένα SCT κατά τη γνώμη μου είναι σε φωτογράφηση πλανητών και σε κάποιους πολύ μικρούς στόχους όπως π.χ. το ring nebula που θα σου βγει μικρό με ένα τυπικό APO. Άσε που η παρατήρηση από APO είναι αρκετά απολαυστική, λόγω του μεγάλου κοντράστ ένα βράδυ που παρατηρούσαμε συγχρόνως από ένα 12" SCT και ένα 5" APO είχε κάνει εντύπωση πως σε όλους ο Δίας άρεσε περισσότερο στο APO!

Κοινώς εγώ σου λέω δηλαδή πήγαινε σε APO, το SCT 9.25" μου το έχω για πλανήτες και αν θέλω αστροφωτογραφία βγαίνει το μικροσκοπικό APO των 80 μμ. Εξάλλου έχεις συνηθίσει "φακούς", το APO είναι σαν ένας εξαιρετικός φακός σταθερού διαφράγματος.

Τώρα ποιό APO; Εξαρτάται λίγο από τη φορητότητα που λέγαμε και από τα χρήματα, από την άποψη πως αν βρεις κάτι δεύτερο χέρι (τα APO δε χαλάνε αν τα προσέξει κάποιος) τα χρήματά σου θα σε πάνε πιο "μακριά". Το φθηνότερο αξιοπρεπές που μπορεί να πάρει κάποιος είναι βεβαίως το Skywatcher Evostar 80ED, το οποίο είναι f/7.5 και έχει ένα matched reducer/flattener που το κάνει f/6.375. Αν πάμε σε ακριβότερο καινούργιο θα αρχίσουν να μας μένουν λίγα χρήματα για στήριξη, στην οποία πρέπει να επενδύσεις περισσότερα. Εκτός όπως είπα αν βρούμε δεύτερο χέρι.

Για βάση λοιπόν, συνήθως προτείνεται η Skywatcher HEQ5 Pro, η οποία αν θες αργότερα σηκώνει και 8ιντσα τηλεσκόπια άνετα. Για εμένα είναι κάπως βαριά και προτιμώ πιο φορητές, οπότε θα προτιμούσα με το APO κάτι σαν την iOptron iEQ30 Pro, η οποία είναι αρκετά πιο σύγχρονη από τη Skywatcher. Σημειωτέον καλό είναι να παραγγείλεις από εξωτερικό (Ευρώπη) στην Ελλάδα ή δεν τα βρίσκεις ή είναι πολύ ακριβά.

Μετά θα χρειαστείς και ένα οδηγητικό τηλεσκόπιο και καμερούλα όταν θες να περάσεις σε μεγαλύτερες εκθέσεις με οδήγηση.

Αυτά μου ήρθαν τώρα.

Α, αν και είπα APO αντί για καταδιοπτρικό, υπάρχουν και κάποια είδη τηλεσκοπίων ειδικά για αστροφωτογραφία που μπορούν να είναι εναλλακτικές των APO για αυτούς που θέλουνε να πάνε σε μεγαλύτερη διάμετρο όπου τα APO θα ήταν απαγορευτικά σε τιμή και βάρος. Αυτά είναι τα Ritchley Cretien, τα Maksutov-Newtonian ή και τα "ταπεινά" Quattro newtonians.

Edit: Κοίταξα για την "επόμενη κατηγορία" APO σε σχέση με το 80ED, δηλαδή το Explore Scientific 102 ED APO f/7 και είναι στα 1000 ευρώ που δεν είναι πολύ άσχημα αλλά το reducer/corrector του έχει άλλα 400. Ενώ το 80ED των 500 ευρώ έχει reducer/corrector των 210 ευρώ.

Δημοσιεύτηκε

ευχαριστω για τη γρήγορη απάντηση

Η Canon είναι 5d mk2.Παρ ότι έιναι σχετικά παλιά έχει πολύ καλή ποιότητα εικόνας και λιγότερο ψηφιακή χροιά.'Όμως το χαμηλό iso εχει αρκετο θόρυβο σε low light συνθήκες.

Δεν υπάρχουν φίλτρα baader που να μπαίνουν μπροστά απο το κλείστρο

και να αφαιρούνται κατά βούληση?όπως το κάτωθι

http://www.planitario.gr/filtro-h-alpha-12nm-fgia-canon-eos.html

χωρίς να χρειάζεται να γίνονται μόνιμες παρεμβάσεις στις μηχανές?

στην άλλη ερώτηση περι φορητότητας

Υπάρχουν μέρη κοντινά περί τα 5-6km εκπληκτική διαύγεια της ατμόσφαιρας όπου θά ήθελα να μπορώ να μεταφέρω τον εξοπλισμό και με ενδιαφέρει να μην είναι πολύ βαριά τα τηλεσκόπιο στηριξη.

Διάβασα οτι πχ για το skywatcher ed 80 με το 100 δεν έχουν μεγάλη διαφορά στην ποιότητα εικόνας αφού αυτό που παιζει τον κυριότερο ρόλο είναι οι συνθήκες του καλού seeing κι όχι τόσο η διάμετρος.

Δυστυχώς με τo capital control δε μπορούμε να αγοράσουμε πλέον απο ευρωπη ηπα ebay κλπ

Οπότε μένουν δύο επιλογές

Ελλάδα απο 1-2 stores

η second hand το οποίο όμως είναι κάπως ακαθόριστο αφού δε γνωρίζεις πότε θα εμφανιστεί κάτι αξιόλογο και σε τι κατάσταση

άλλη διευκρίνηση.Θα ήμουν εξαιρετικά ευτυχής άν μπορούσα να πάρω μια αξιοπρεπή φωτο του Horsehead nebula.Αυτός είναι ένας στόχος που θα με ενδιέφερε και τέτοιο εξοπλισμό θα ήθελα να αποκτήσω.

Από τα αποχρωματικα του planitario.gr ποιο θα μου πρότεινες?

Για στηρίξεις η Skywatcher HEQ5 Pro όντως διάβασα ότι είναι καλή στήριξη αλλά θα με καλύψει για μια αξιόλογη φωτογράφηση.Κάπου διάβασα για την NEQ6 SYΝSCAN 45 PRO ότι είναι πολυ καλή στήριξη.Μια καλή ισημερινή στήριξη είναι αρκετή για αστροφωτογράφηση ή χρειάζεται συνδυασμός

ισημερινης αλταζιμουθιακής.

Σκεφτόμουν να πάρω μια Nikon 3300 αποκλειστικά για αστροφωτογράφηση. Για τα λεφτά της είναι ότι καλύτερο αλλά δεν ξέρω να πάω μετά απο τόσα χρόνια απο Canon σε Nikon?

Αυτό που περιγράφεις full spectrum τι σημαίνει εχει σχέση με το full frame?

Και κάτι τελευταίο γιατί αρκετα σε κούρασα και ζητω συγνώμη. Αγόρασα πριν λίγο καιρο ενα Sky watcher all view για την πανοραμική φωτογραφία αλλά δεν βλέπει τις μηχανές που βάζω πανω τις και στα options δε βγάζει το panorama function?έχει κανείς ιδέα τι πρόβλημα υπάρχει?

Ημουν Αγγλία-Σκωτία τον Αύγουστο.Δε θα λεγα ότι θα μπορούσα να ζήσω εκεί.Η ελληνική εξοχή είναι απαράμιλλη

many thanks and kind regards

Δημοσιεύτηκε
ευχαριστω για τη γρήγορη απάντηση

Η Canon είναι 5d mk2.Παρ ότι έιναι σχετικά παλιά έχει πολύ καλή ποιότητα εικόνας και λιγότερο ψηφιακή χροιά.'Όμως το χαμηλό iso εχει αρκετο θόρυβο σε low light συνθήκες.

Δεν υπάρχουν φίλτρα baader που να μπαίνουν μπροστά απο το κλείστρο

και να αφαιρούνται κατά βούληση?όπως το κάτωθι

http://www.planitario.gr/filtro-h-alpha-12nm-fgia-canon-eos.html

χωρίς να χρειάζεται να γίνονται μόνιμες παρεμβάσεις στις μηχανές?

Η 5d mk-II λοιπόν κάνει μια χαρά. Βασικά για αστροφωτογραφία προτιμάμε τις φτηνότερες της σειράς ΧΧΧD γιατί έχουν μικρότερο σένσορα οπότε παίρνουν μικρότερα (φτηνότερα) φίλτρα, είναι ελαφρύτερες άρα θέλουν φτηνότερη στήριξη, κανένα από τα επαγγελματικά χαρακτηριστικά δε μας χρειάζεται και , όπως είπα, είναι φτηνές. Αλλά δε σημαίνει πως η πολύ καλή 5D mk II δεν θα ήταν ευπρόσδεκτη!! Αρκεί όμως να κάνεις παρέμβαση. Το φίλτρο που μου δείχνεις είναι για να κόβει όλο το φως εκτός από το Ha, ώστε να φωτογραφήσεις νεφέλωμα ακόμα και με φωτορρύπανση. Το πρόβλημα είναι ότι πάνω στον αισθητήρα σου η Canon έχει βάλει ένα φίλτρο που κόβει κατά συντριπτικό ποσοστό το Ha επειδή είναι στα όρια της όρασης, ο αισθητήρας από φύση του ευαίσθητος εκεί, οπότε για ισορροπία χρωμάτων πρέπει να κοπεί. Αυτό το φίλτρο πρέπει να αφαιρεθεί. Υπάρχουν οδηγίες να το κάνεις κάποιος, εγώ δεν το έχω τολμήσει και στέλνω τη μηχανή να μου το κάνουν. Αν δε θες να πειράξεις την 5d mk-II, όπως είπα υπάρχει σε ευκαιρία η 600D (γιατί έχει καταργηθεί). Δεν υπάρχει λόγος να πας σε Νίκον όταν έχεις ήδη εξοπλισμό Canon και όλο το software που υπάρχει για αστροφωτογραφία είναι γραμμένο για Canon. Υπάρχει και η καινούργια 750D που απ' ότι λένε έχει πολύ βελτιωμένο αισθητήρα και πιθανότατα να είναι η καλύτερη αστροφωτογραφική Canon αυτή τη στιγμή, αλλά έχει διπλάσια τιμή.

Διάβασα οτι πχ για το skywatcher ed 80 με το 100 δεν έχουν μεγάλη διαφορά στην ποιότητα εικόνας αφού αυτό που παιζει τον κυριότερο ρόλο είναι οι συνθήκες του καλού seeing κι όχι τόσο η διάμετρος.

Το seeing παίζει ρόλο στην πλανητική φωτογράφηση. Για deep space θέλουμε καλή διαύγεια, αλλά κυρίως σκοτεινό ουρανό, καλή οδήγηση και γρήγορο τηλεσκόπιο. Αυτό το τελευταίο είναι η διαφορά του ed80 με το ed100. f/7.5 vs f/9. Αρκετή διαφορά οπότε δε συνίσταται το ed100 για φωτογράφιση. Το ed120 βέβαια (f/7.5) συνίσταται αν μπορείς να το αγοράσεις!! :)

Δυστυχώς με τo capital control δε μπορούμε να αγοράσουμε πλέον απο ευρωπη ηπα ebay κλπ

Συγνώμη, αλλά απ' ότι διαβάζω εδώ τα παιδιά έχουν βρει λύσεις γι' αυτό, διάβασε τα θέματα που συζητιούνται αυτές τις μέρες. Αλλιώς μπορεί να σε βοηθήσει και κάποιος στο εξωτερικό... ;)

η second hand το οποίο όμως είναι κάπως ακαθόριστο αφού δε γνωρίζεις πότε θα εμφανιστεί κάτι αξιόλογο και σε τι κατάσταση

Μπορείς να βάλεις και μια αγγελία ζήτησης. Οικονομικό APO, τί έχετε;

άλλη διευκρίνηση.Θα ήμουν εξαιρετικά ευτυχής άν μπορούσα να πάρω μια αξιοπρεπή φωτο του Horsehead nebula.Αυτός είναι ένας στόχος που θα με ενδιέφερε και τέτοιο εξοπλισμό θα ήθελα να αποκτήσω.

Ωραία αυτή εδώ εε; Είναι φυσικά με APO, ένα 100άρι Vixen. Με το 80ed δε θα είχε μεγάλη διαφορά, όμως είναι με CCD, με DSLR είναι δυσκολότερο τέτοιο αποτέλεσμα, αλλά όχι ανέφικτο.

Από τα αποχρωματικα του planitario.gr ποιο θα μου πρότεινες?

Βασικά το 80ED είναι στα χρήματα που λέμε, απλά αν το έπαιρνες από έξω θα γλίτωνες, γιατί θα χρειαστείς και το reducer/corrector (0.85x skywatcher συγκεκριμένο για το μοντέλο), το οποίο μάλιστα δε βλέπω να το έχει το πλανητάριο.

Για στηρίξεις η Skywatcher HEQ5 Pro όντως διάβασα ότι είναι καλή στήριξη αλλά θα με καλύψει για μια αξιόλογη φωτογράφηση.Κάπου διάβασα για την NEQ6 SYΝSCAN 45 PRO ότι είναι πολυ καλή στήριξη.Μια καλή ισημερινή στήριξη είναι αρκετή για αστροφωτογράφηση ή χρειάζεται συνδυασμός

ισημερινης αλταζιμουθιακής.

Για φωτογράφιση μόνο ισημερινή. Αν έχεις συνδυασμό alt-az και equatorial, το alt-az το χρησιμοποιείς στην οπτική παρατήρηση. Μάλλον διάβασες για NEQ6 Pro Synscan και iEQ 45 Pro δύο βάσεις της Skywatcher και της iOptron αντίστοιχα που σηκώνουν και μεγαλύτερα τηλεσκόπια από την HEQ5. Όμως, η NEQ6 Pro δεν είναι σχετικά ασήκωτη (μόνο η κεφαλή 16kg), ενώ η iEQ 45 Pro είναι ελαφρά πιο φορητή από την HEQ5 (9.5kg κεφαλή αντί για 11), και ενώ είναι εξαιρετική είναι ακριβή και δε νομίζω να τη βρεις στην Ελλάδα. Η HEQ5 σηκώνει ήδη άνετα ένα μικρό APO ακόμα και με οδηγητικό, μηχανή κλπ, δε χρειάζεσαι μεγαλύτερη. Μόνο για ελαφρύτερη εγώ θα έλεγα, όπως η νέα iOptron iEQ30 Pro, αλλά και αυτή εκτός ελλάδας (και γενικά αν ρωτήσεις κανείς δεν την ξέρει στην Ελλάδα - έξω όμως έχουν μεγάλο σουξέ).

Σκεφτόμουν να πάρω μια Nikon 3300 αποκλειστικά για αστροφωτογράφηση. Για τα λεφτά της είναι ότι καλύτερο αλλά δεν ξέρω να πάω μετά απο τόσα χρόνια απο Canon σε Nikon?

Αυτό που περιγράφεις full spectrum τι σημαίνει εχει σχέση με το full frame?

Είπα για Nikon. Για το full spectrum, όταν αφαιρείς το φίλτρο της Canon από τη μηχανή, ο αισθητήρας είναι ευαίσθητος σε όλο το φάσμα, UV, ορατό, IR, δηλαδή είναι full spectrum. Επειδή οι φακοί δεν εστιάζουν συγχρόνως σε όλο το φάσμα πρέπει να βάλεις ένα φίλτρο που να περνάει είτε το ορατό (αλλά περισσότερο απ' ότι άφηνε το φίλτρο της Canon) είτε κάποιο μέρος του υπερύθρου για IR φωτογραφίες. Αν δε θες να πειραματιστείς σε IR και θες μόνο αστροφωτογραφία σε ορατό είναι αντί για full spectrum να σου αντικαταστήσουν το φίλτρο της Canon με ένα Baader που είναι ορατό φάσμα αλλά να επιτρέπει στο βαθύ κόκκινο του Ha να περνάει ώστε να βγάλεις το horsehead.

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα απο Ελλάδα

Σ ευχαριστώ πολύ για τις πολύτιμες πληροφορίες

Μέχρι στιγμής ξεκαθάρισα ότι θα πάρω την ισημερινή HEQ5 γιατί την άλλη δε βλέπωνα τη βρίσκω εν Ελλάδι.

Για τηλεσκόπιο πάμε για αποχρωματικό ED απο 80 εως 120mm με οσο πιο χαμηλό f

υπάρχουν οι επιλογές

1) http://www.planitario.gr/bked-80-black-diamond.html

2) http://www.planitario.gr/bked-120-black-diamond.html

3) http://www.planitario.gr/ed103-swt-optikos-swlhnas.html

4) https://antoniou24.skroutzstore.gr/p.Tileskopio-U-Optics-Premium-102mm-F-7-ED-Refractor.542957.html

5) http://www.telescopeshop.gr/show.asp?productId=699

6) http://www.telescopeshop.gr/show.asp?productId=689

Δυστυχώς η αγορά εξωτερικού δεν υφίσταται πλέον αλλά ακούω ότι και τα καταστήματα έχουν ελλείψεις.Πάντως δεν είναι και πολύ ακριβά τα τηλεσκόπια αφού πχ ο canon l 100-400 έχει σχεδόν τα λεφτά ενός πολύ καλού αποχρωματικού περιπου 1500E.

μηχανές πάιζουν στο ebay modified to full spectrum.Αυτές ειναι ΟΚ?

αν βρω καποιο reliable seller μπορει να πάρω μια από κει με cash in a registered letter or what else?

αυτο το full spectrum δεν το πιασα αφού βλέπω οτι οι φωτο είναι πιο μονοχρωματικες΄ παρά πολύχρωμες

http://www.ebay.com/itm/Canon-EOS-50d-Full-Spectrum-IR-Infrared-UV-Astro-Ghost-Hunting-Paranormal-/221928362283?hash=item33abf6112b:m:msaxobjAl6GUXwUTG5Jrr6Q

http://www.ebay.com/itm/Canon-EOS-550d-Rebel-T2i-Kiss-X4-body-720-nm-IR-Infrared-camera-/321907979090?hash=item4af335f352:g:Lv0AAMXQ01tRPdLb

Χρειάζομαι και τον ανάλογο διορθωτη απο τα λίγα που κατάλαβα που μειώνει και το f.

επίσης θα χρειαστω t ring? άλλα φίλτρα?

thanks in advance

Δημοσιεύτηκε
Δυστυχώς η αγορά εξωτερικού δεν υφίσταται πλέον αλλά ακούω ότι και τα καταστήματα έχουν ελλείψεις.Πάντως δεν είναι και πολύ ακριβά τα τηλεσκόπια αφού πχ ο canon l 100-400 έχει σχεδόν τα λεφτά ενός πολύ καλού αποχρωματικού περιπου 1500E.

Φιλε μου μπορεις να βγαλεις χρηματα εξω.Το θεμα ειναι να βαλεις χρηματα στο paypal ετσι ωστε καθε φορα που αγοραζεις κατι να τραβαει η εκαστοτε αγορα σου χρηματα απο το paypal balance και οχι απο την καρτα που εχεις δηλωσει γτ δεν σε αφηνει.

Ο τροπος ειναι,μπαινεις στον λογαριασμο σου στο paypal και επιλεγεις το request money,εκει βαζεις ενα δικο σου email το οποιο ομως να ειναι διαφορετικο απο αυτο που εχεις δηλωσει στον λογαριασμο του paypal,εκει βαζεις το ποσο που θες να στειλεις και συμπληρωνεις την φορμα με τα στοιχεια,δεν εχει σημασια τι θα βαλεις.Επειτα πας στο εμαιλ που εβαλες και πατωντας πληρωμη,δηλωνεις την καρτα απο την οποια θα παρεις τα λεφτα και εισαι οκ!Δοκιμασε το αξιζει και λειτουργει!Βεβαια υπαρχει μια μικρη επιβαρυνση οταν βαζεις ετσι χρηματα στον λογαριασμο του paypal αλλα ειναι πολυ μικρο το ποσο....

Equador με μπερδεψες λιγο τωρα!Για να φωτογραφισουμε το οποιοδηποτε νεφελωμα πρεπει να μετατρεψουμε την καμερα μας?Γτ και εγω δεν εχω σκοπο να την μετατρεψω γτ την χρησιμοποιω πολυ στην καθημερινη ζωη....(αν και για την συγκεκριμενη χρηση νομιζω θα αξιζε αλλαγη με μια full frame και αγορα ενος καλου φωτεινου-γρηγορου φακου?)

Και ενα ακομα ερωτημα που μου δημιουργηθηκε.Εστω οτι επιλεγουμε ενα μετριο σε δυσκολια να το δεις νεφελωμα(μεσω φωτογραφιας εννοειται).Κανουμε οσο ζουμ στην dslr μας χρειαζεται,κανουμε focus,βρισκουμε εναν στοχο με το τηλεσκοπιο μας για να γυρναμε σιγα σιγα το right ascesion,και ξεκιναμε να τραβαμε φωτογραφιες.Ποση ωρα πρεπει να μεινει ανοιχτο το κλειστρο?Χοντρικα ρωταω γτ παιζουν ρολο κ το f του φακου,το iso κλπ!Και αν δεν εχουμε μετατρεψει την φωτογραφικη μας δεν θα δουμε τπτ οσο κ αν προσπαθησουμε?

Asi 224mc

Televue Powermate 2.5x

Δημοσιεύτηκε
Μέχρι στιγμής ξεκαθάρισα ότι θα πάρω την ισημερινή HEQ5 γιατί την άλλη δε βλέπωνα τη βρίσκω εν Ελλάδι.

Δε θα το μετανιώσεις φαντάζομαι. Πριν δω την ελαφρύτερη iOptron, ήμουν ευτυχισμένος κι εγώ :)

Για τηλεσκόπιο πάμε για αποχρωματικό ED απο 80 εως 120mm με οσο πιο χαμηλό f

υπάρχουν οι επιλογές

Χμμ, μερικά δεν έχουν τιμή. Θα σου έλεγα τα δύο Skywatcher δεν έχω ακούσει κανέναν να έχει μετανιώσει που τα αγόρασε. Το 120άρι θα είναι λιγότερο φορητό και λιγότερο "άνετο" για τη στήριξη αν προσθέσεις αρκετό εξοπλισμό αργότερα, αλλά τα αντικείμενά σου βγαίνουν 50% μεγαλύτερα με ίδιο f. Γούστα είναι, για εμένα ας πούμε το ιδανικό μέγεθος είναι το 100άρι, αλλά όπως είπαμε σε skywatcher δεν κάνει. Οπότε κοίταζα αυτό εδώ και αν μαζί με το reducer του είναι φθηνότερο από ότι το 120άρι με το reducer, πολύ πιθανό να το προτιμούσα. Αν δεν ήταν φθηνότερο όμως θα πήγαινα ή στο 120άρι, ή πίσω στο 80άρι για να μου μείνουν τα χρήματα για άλλο εξοπλισμό.

Όμως αν τυχόν σκέφτεσαι να κάνεις και πλανητική φωτογράφιση, τότε υπάρχει λόγος να πάρεις το 120άρι (και για πλανητική δε βάζουμε reducer, αλλά συνήθως ένα Powermate).

μηχανές πάιζουν στο ebay modified to full spectrum.Αυτές ειναι ΟΚ?

αν βρω καποιο reliable seller μπορει να πάρω μια από κει με cash in a registered letter or what else?

Θα σου έλεγα να δεις εδώ που είναι αξιόπιστος. Του έστειλα μήνυμα να δω αν στέλνει Ελλάδα, αν ναι θα μπορούσα θεωρητικά να σε βοηθήσω με το θέμα πληρωμής αν δε βρίσκεις άκρη...

αυτο το full spectrum δεν το πιασα αφού βλέπω οτι οι φωτο είναι πιο μονοχρωματικες΄ παρά πολύχρωμες

Για γενική αστροφωτογραφία θα βάζεις είτε ένα UV/IR φίλτρο είτε φωτορρύπανσης και θα τραβάς όλο το ορατό φάσμα, από μπλε ως το βαθύ κόκκινο των νεφελωμάτων εκπομπής. Οι baader-modified το περιέχουν το UV/IR φίλτρο, οπότε μόνο επιπλέον αν θες βάζεις και φωτορρύπανσης.

Αυτές τις φωτογραφίες μπορείς να τις συνδυάζεις και με narrow-band φωτογραφίες τραβηγμένες σε ένα χρώμα π.χ. φίλτρα O-III, Ha κλπ για να φαίνεται καθαρότερα ένα νεφέλωμα ας πούμε. Τέτοια φίλτρα παίρνουν και οι baader modified.

Η διαφορά όταν έχεις full spectrum είναι ότι μπορείς επιπλέον να βάλεις αντί για UV/IR φίλτρο, ένα IR-pass και να τραβάς στο υπέρυθρο. Συνήθως δεν τραβάμε αστροφωτογραφίες στο υπέρυθρο, αλλά κυρίως τοπία τα οποία φαίνονται είτε μονόχρωμα με τις φυλλωσιές να ασπρίζουν (συνήθως με φίλτρα 720nm ή 850nm) είτε το κλασσικό false color με φυλλωσιές χρυσές και μπλε ουρανό (φίλτρα 590nm ή 630nm). Επίσης σε full spectrum μπορείς να βάλεις φίλτρο near-UV όπως το Calcium K για τον ήλιο (πάντα με επιπλέον φίλτρο ηλίου μπροστά από το τηλεσκόπιο). Αν δε θες τέτοια πειράματα, δίνεις παραπάνω στη μετατροπή και βάζεις το baader ενσωματωμένο.

Χρειάζομαι και τον ανάλογο διορθωτη απο τα λίγα που κατάλαβα που μειώνει και το f.

επίσης θα χρειαστω t ring? άλλα φίλτρα?

Ναι ο διορθωτής είναι σημαντικός, και βολεύει που είναι και μειωτής. O reducer συνήθως έχει 48mm thread, οπότε θες EOS to M48 ring, αλλιώς χωρίς μειωτή βάζουμε T-ring και ίσως και T-adapter. Φίλτρα άστα για αργότερα, εκτός αν κάνεις full spectrum mod που θα θες τουλάχιστον ένα 2" UV/IR ή αν έχεις αρκετή φωτορρύπανση μπορείς να πάρεις ένα φωτορρύπανσης που είναι και UV/IR όπως το Orion Imaging Filter ή το IDAS LPS (πάντα σε 2").

Δημοσιεύτηκε
Equador με μπερδεψες λιγο τωρα!Για να φωτογραφισουμε το οποιοδηποτε νεφελωμα πρεπει να μετατρεψουμε την καμερα μας?Γτ και εγω δεν εχω σκοπο να την μετατρεψω γτ την χρησιμοποιω πολυ στην καθημερινη ζωη....(αν και για την συγκεκριμενη χρηση νομιζω θα αξιζε αλλαγη με μια full frame και αγορα ενος καλου φωτεινου-γρηγορου φακου?)

Δεν "πρέπει", απλά στη γραμμή Ha των νεφελωμάτων εκπομπής ας πούμε χάνεις τα 3/4 της ευαισθησίας, οπότε για σχετικά μικρό κόστος την κάνεις 4 φορές πιο ευαίσθητη.

Και ενα ακομα ερωτημα που μου δημιουργηθηκε.Εστω οτι επιλεγουμε ενα μετριο σε δυσκολια να το δεις νεφελωμα(μεσω φωτογραφιας εννοειται).Κανουμε οσο ζουμ στην dslr μας χρειαζεται,κανουμε focus,βρισκουμε εναν στοχο με το τηλεσκοπιο μας για να γυρναμε σιγα σιγα το right ascesion,και ξεκιναμε να τραβαμε φωτογραφιες.Ποση ωρα πρεπει να μεινει ανοιχτο το κλειστρο?Χοντρικα ρωταω γτ παιζουν ρολο κ το f του φακου,το iso κλπ!Και αν δεν εχουμε μετατρεψει την φωτογραφικη μας δεν θα δουμε τπτ οσο κ αν προσπαθησουμε?

Όση ώρα μπορούμε είναι η απάντηση. Δεν υπάρχει "σωστή" απάντηση. Αν δεν την έχουμε μετατρέψει ένα κόκκινο νεφέλωμα θα φανεί πιο δύσκολα, ειδικά αν έχουμε και φωτορρύπανση (καθώς αυτή μια χαρά την πιάνει η unmodded DSLR). Χειροκίνητα όταν ήμουν μικρός (εποχή 35mm SLR) είχα καταφέρει μέχρι 10λεπτες, οπότε γίνεται. Τώρα, έχουμε επιπλέον stacking και πιο ευαίσθητες μηχανές, οπότε δε χρειάζεται να προσπαθήσουμε για 10λεπτες χειροκίνητα... Βάζε κλείδωμα καθρέφτη να μην έχεις επιπλέον τραντάγματα και αντίστροφη μέτρηση ή αυτόματες λήψεις ώστε να έχεις αρχίσει να ακολουθείς όταν θα ξεκινήσει η έκθεση...

Δημοσιεύτηκε

Θα σου έλεγα να δεις εδώ που είναι αξιόπιστος. Του έστειλα μήνυμα να δω αν στέλνει Ελλάδα, αν ναι θα μπορούσα θεωρητικά να σε βοηθήσω με το θέμα πληρωμής αν δε βρίσκεις άκρη...

Εντάξει, μου λέει για Ευρωπαϊκή ένωση είναι £11 τα μεταφορικά, στέλνει Ελλάδα. Οπότε και χωρίς τη βοήθειά μου, με τον τρόπο που σου λέει ο φίλος παραπάνω... Αν κάποιος βέβαια ξέρει αντίστοιχο αξιόπιστο service Ελλάδα, ας το προτείνει!

Δημοσιεύτηκε

Εντάξει, μου λέει για Ευρωπαϊκή ένωση είναι £11 τα μεταφορικά, στέλνει Ελλάδα. Οπότε και χωρίς τη βοήθειά μου, με τον τρόπο που σου λέει ο φίλος παραπάνω... Αν κάποιος βέβαια ξέρει αντίστοιχο αξιόπιστο service Ελλάδα, ας το προτείνει!

πιστεύω οτι η καλύτερη λύση είναι η 750d αφού εχει πολύ καλύτερο iso.Στις εκθέσεις αλήθεια αξίζει να βάλεις ψηλό iso ή λόγω της μεγάλης έκθεσης (5-10min) μπορείς και με χαμηλό iso αφού γλυτώνεις τον όποιο θόρυβο και του iso αλλα και της υπερθέρμανσης του αισθητήρα(αλήθεια αυτό είναι τόσο σημαντικό στην ποιότητα της φωτογράφησησ?)Τόσο καιρό φωτογράφιζα με 12mm - 24 mm και f 1.2 και τωρα συζητάω άλλες καταστάσεις...γουστλαρω τρελλα και μπορει να ανεβάσω το budget

Αυτο με το pay pal με εχει γονατίσει αφησαν όλους τους κλέφτες να βγάλουν τα δις εξω κι εμεις δουλεμενα φορολογημενα λεφτά δε μπορούμε να τα διαθέσουμε οπως θέλουμε...holy cow.πληρωνουμε φόρο εισοδήματος ,τέλος επιτηδεύματος,εισφορά αλληλεγγύης, ασφαλειες υγειας συνταξιοδοτική,ΕΝΦΙΑ, ενοικια,τελη κυκλοφορίας κλπ κλπ και οσα λεφτα απομένουν απο την υπερφορολόγηση δε μπορω να τα ξοδέψω ΕΛΕΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ

Θα ρωτήσω αυριο την τιμή για το 102mm f/7 ED APO Explore Scientific

αλλά δε βρηκα κάποιο review για το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο.Αλήθεια αυτα είανι made in USA ή κινέζικα σαν τα Skywatcher?Σαν ποιότητα κατασκευής είναι καλά?

Δημοσιεύτηκε
πιστεύω οτι η καλύτερη λύση είναι η 750d αφού εχει πολύ καλύτερο iso.Στις εκθέσεις αλήθεια αξίζει να βάλεις ψηλό iso ή λόγω της μεγάλης έκθεσης (5-10min) μπορείς και με χαμηλό iso αφού γλυτώνεις τον όποιο θόρυβο και του iso αλλα και της υπερθέρμανσης του αισθητήρα(αλήθεια αυτό είναι τόσο σημαντικό στην ποιότητα της φωτογράφησησ?)

Η 750D (και 760D που προσθέτει το LCD από πάνω) από τις πρώτες δοκιμές είναι όντως η καλύτερη και καιρός ήταν να αλλάξει ο αισθητήρας (ο ίδιος σχεδόν από 550D έως 700D) γιατί είχε πλέον περάσει μπροστά η Nikon. Γενικά χρησιμοποιούμε το ISO που θεωρείται βέλτιστο για τον αισθητήρα μας, στις Canon 500D - 700D αυτό ήταν το 1600, δεν ξέρω αν στην 750D έχει αλλάξει, δεν έχει ακόμα μελετηθεί σε αυτό το θέμα απ' όσο ξέρω, αλλά πιθανόν να είναι το ίδιο. Προφανώς 1 λεπτό σε ISO 1600 είναι χειρότερο από 2 λεπτά σε ISO 800, αλλά συνήθως η έκθεσή μας δεν εξαρτάται από το ISO, οπότε 1 λεπτό σε ISO 1600 είναι καλύτερο από 1 λεπτό σε ISO 800.

αλλά δε βρηκα κάποιο review για το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο.Αλήθεια αυτα είανι made in USA ή κινέζικα σαν τα Skywatcher?Σαν ποιότητα κατασκευής είναι καλά?

Κινέζικα είναι φυσικά, αντίστοιχα σε ποιότητα με τα Skywatcher (γι' αυτό και λέω δεν αξίζει όσο κοστίζει το 120 skywatcher). Αν θες made in japan θα δώσεις αρκετά παραπάνω χρήματα (Takahashi, Borg κλπ).

Δημοσιεύτηκε
πιστεύω οτι η καλύτερη λύση είναι η 750d αφού εχει πολύ καλύτερο iso.Στις εκθέσεις αλήθεια αξίζει να βάλεις ψηλό iso ή λόγω της μεγάλης έκθεσης (5-10min) μπορείς και με χαμηλό iso αφού γλυτώνεις τον όποιο θόρυβο και του iso αλλα και της υπερθέρμανσης του αισθητήρα(αλήθεια αυτό είναι τόσο σημαντικό στην ποιότητα της φωτογράφησησ?)

Η 750D (και 760D που προσθέτει το LCD από πάνω) από τις πρώτες δοκιμές είναι όντως η καλύτερη και καιρός ήταν να αλλάξει ο αισθητήρας (ο ίδιος σχεδόν από 550D έως 700D) γιατί είχε πλέον περάσει μπροστά η Nikon. Γενικά χρησιμοποιούμε το ISO που θεωρείται βέλτιστο για τον αισθητήρα μας, στις Canon 500D - 700D αυτό ήταν το 1600, δεν ξέρω αν στην 750D έχει αλλάξει, δεν έχει ακόμα μελετηθεί σε αυτό το θέμα απ' όσο ξέρω, αλλά πιθανόν να είναι το ίδιο. Προφανώς 1 λεπτό σε ISO 1600 είναι χειρότερο από 2 λεπτά σε ISO 800, αλλά συνήθως η έκθεσή μας δεν εξαρτάται από το ISO, οπότε 1 λεπτό σε ISO 1600 είναι καλύτερο από 1 λεπτό σε ISO 800.

Κινέζικα είναι φυσικά, αντίστοιχα σε ποιότητα με τα Skywatcher (γι' αυτό και λέω δεν αξίζει όσο κοστίζει το 120 skywatcher). Αν θες made in japan θα δώσεις αρκετά παραπάνω χρήματα (Takahashi, Borg κλπ).

Διάβασα κριτικές για Takahashi και γράφουν και για την ποιότητα κατασκευής και για τη συναρμολόγηση ότι γίνεται απο σοβαρούς τεχνήτες και για την επίστρωση φινίρισμα των φακών που κάνει τη διαφορά.Η ερώτηση τώρα είναι όλες αυτές οι διαφορές κατανοητές και δεκτές αλλά στο τελικό αποτέλεσμα δηλαδή την αστροφωτογράφηση πόση διαφορά θα δείς? Αξίζει να δώσεις τα διπλά? τι χάνεις? χρώματα παραμορφώσεις contrast sharpness?Η κυριότερο ρόλο παίζει η πεντακάθαρη ατμόσφαιρα που θα παρατηρώ?Ας πούμε στην απλή φωτογράφηση κυριότερο ρόλο παίζει το τι φωτογραφίζεις παρά το πως. Φαντάζομαι σε τόσο αμυδρά αντικείμενα παίζουν κι άλλοι παράγοντες. Είδα φωτο στο flickr με φτηνά αποχρωματικα καταπληκτικές.

Και όλα αυτα σε ένα αρχάριο σαν εμένα που δεν έχω ιδέα.Εν τελει να πάρω ένα 80-100 μεχρι 1500 ευρω να μάθω την τέχνη μέ όλη τη στέρηση χρόνου που έχω κι άν δω οτι μου πάει αύριο μεθαύριο που θα λήξουν και τα capital control πάω σε κάτι καλύτερο?

Δημοσιεύτηκε

Διάβασα κριτικές για Takahashi και γράφουν και για την ποιότητα κατασκευής και για τη συναρμολόγηση ότι γίνεται απο σοβαρούς τεχνήτες και για την επίστρωση φινίρισμα των φακών που κάνει τη διαφορά.Η ερώτηση τώρα είναι όλες αυτές οι διαφορές κατανοητές και δεκτές αλλά στο τελικό αποτέλεσμα δηλαδή την αστροφωτογράφηση πόση διαφορά θα δείς? Αξίζει να δώσεις τα διπλά? τι χάνεις? χρώματα παραμορφώσεις contrast sharpness?Η κυριότερο ρόλο παίζει η πεντακάθαρη ατμόσφαιρα που θα παρατηρώ?Ας πούμε στην απλή φωτογράφηση κυριότερο ρόλο παίζει το τι φωτογραφίζεις παρά το πως. Φαντάζομαι σε τόσο αμυδρά αντικείμενα παίζουν κι άλλοι παράγοντες. Είδα φωτο στο flickr με φτηνά αποχρωματικα καταπληκτικές.

Και όλα αυτα σε ένα αρχάριο σαν εμένα που δεν έχω ιδέα.Εν τελει να πάρω ένα 80-100 μεχρι 1500 ευρω να μάθω την τέχνη μέ όλη τη στέρηση χρόνου που έχω κι άν δω οτι μου πάει αύριο μεθαύριο που θα λήξουν και τα capital control πάω σε κάτι καλύτερο?

Δημοσιεύτηκε

Για εμένα η διαφορά είναι πολύ μικρή για το κόστος. Μπορείς να ξεκινήσεις με ένα 80ed στο κάτω κάτω που είναι το πιο εύκολο στη χρήση και είναι και φοβερά δημοφιλές, οπότε αν θες να το "ξεφωρτοθείς" αργότερα φεύγει αμέσως να πας σε κάτι άλλο. Και θα ξέρεις και σε τί άλλο θα θες να πας τότε! Ή κάποιοι το κρατάνε ως οδηγητικό & travel scope όταν αναβαθμίζονται.

Δημοσιεύτηκε

Να συμπληρώσω (με την ελάχιστη "εμπειρία" που απέκτησα σε μόλις 3μήνες ενασχόλησης) ότι ίσως το σημαντικότερο ρόλο παίζει και το πεδίο. Το ανέφερε ο Δημήτρης πιό πάνω.

Δες πως χωράνε οι διάφοροι στόχοι στις διάφορες εστιακές αποστάσεις (ανάλογα και με τον αισθητήρα της κάμερας), ένας καλός τρόπος είναι να βάλεις τα στοιχεία του εξοπλισμού στο stellarium και να παίξεις.

Θα εκπλαγείς με το πόσα πράγματα στον ουρανό είναι πολύ μεγάλα για ένα 100ed και 120ed.

Πχ η Ανδρομέδα (από τους πρώτους πιστεύω στόχους όσων ασχολήθηκαν με αστροφωτογράφηση) δεν χωράει στο πεδίο κανενός από τα δύο (για apsc αισθητήρα)

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα και πάλι

Πήρα τις αποφάσεις μου και τώρα πρέπει να τις υλοποιήσω

Αποφάσισα να μην πάρω προς το παρόν πολύ ακριβός και μεγάλο τηλεσκόπιο

1) για να μάθω σιγά σιγά τι μπορώ να κάνω στον τομέα του dso photography

2) θα αγοράσω στο μέλλον κάτι καλύτερο όταν θα αρθούν οι περιορισμοί αγοράς απο το εξωτερικό αφού οι τιμές εδώ είναι σχεδόν διπλάσιες

Οπότε παίρνω

1) SKYWATCHER BKED 80 Black Diamond

2) SKYWATCHER HEQ5 SKYSCAN PRO, Ισημερινή Στήριξη Ρομποτική

3) SKYWATCHER ΜΕΙΩΤΗΣ ΕΣΤΙΑΚΟΥ ΛΟΓΟΥ 0,85x ΓΙΑ ED80

Τι άλλο χρειάζομαι για να έχω ένα πλήρες πακέτο(T ring or what else?)

1) για DSLR θα πάρω μια Canon 750d modified to full spectrum

2) τι φίλτρα χρειάζομαι? βλέπω ότι οι χρήστες του ED80 χρησιμοποιούν κάποια φίλτρα

SII , Hα ,ΟΙΙΙ κυρίως αλλά διάβασα ότι η εικόνα βελτιώνεται πολύ με light pollution filter.

3) τί άλλο θα χρειαστώ?

Στην Ελλάδα μόνο το πλανητάριο έχω βρει.Υπάρχει κάποιο άλλο μαγαζί που να πουλάει κάτι παρεμφερές?

Παίζει να κάνουν κάποια έκπτωση σε μεγάλη αγορά?

Τα φίλτρα που μπορώ να τα βρω?Διαφέρουν ανάλογα με την dslr?για Canon eos ποια χρειάζομαι και που μπορώ να τα βρώ?Αυτοί στο πλανητάριο μπορούν να τα παραγγείλουν αν δεν τα έχουν?

Εχετε να προτείνετε κατι άλλο?

Ευχαριστώ

Δημοσιεύτηκε

Αν θα χρησιμοποιήσεις τη μηχανή και για χρήση ημέρας (IR φωτογραφία κλπ) ίσως αν δεν έχει μεγάλη διαφορά τιμής να κοιτάξεις την 760D. Είναι η ίδια βασικά, αλλά προσθέτει μια βολική οθονούλα LCD πάνω και έχει Servo AF στο LiveView.

Για φίλτρα, θα χρειαστείς πρώτα ένα που να σου μπλοκάρει UV & IR. Μπορείς να το συνδυάσεις με φίλτρο φωτορρύπανσης, δηλαδή να κόβει επιπλέον και τις εκπομπές των sodium lights κλπ. Τα σχετικά οικονομικά φίλτρα φωτορύπανσης όπως το CLS-CCD αν και κόβουν αρκετή φωτορρύπανση κόβουν και αρκετό χρήσιμο φως, οπότε για γενική χρήση αυτά που προτιμώνται είναι τα Orion Imaging Filter και Idas LPS-D1 & LPS-P2. Το Orion το παίρνεις σε 2", τα Idas είναι λίγο πιο ακριβά αλλά βγαίνουν και σε clip-on ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και με EF φακούς. Τα φίλτρα 2" θα τα χρησιμοποιείς με το τηλεσκόπιο, αν και είναι ουσιαστικά φίλτρα 48mm, οπότε μπαίνουν συχνά (μερικά δε δουλεύουν σωστά έτσι) και μπροστά από φακό αν δεν είναι πολύ μεγάλος.

Μετά υπάρχουν τα φίλτρα που θα σου απομονώσουν νεφελώματα, όπως το Ha, O-III, S-II, H-beta, με τα οποία τραβάς έκθεση που τη συνδυάζεις με αυτή που τράβηξες με το UV/IR (ή αυτά που ανέφερα παραπάνω) και το ποιό συγκεκριμένα εξαρτάται από το στόχο. Πάντως δε χρειάζεται να αρχίσεις από αυτά, νομίζω ποιό γρήγορα θα σου χρειαστεί σύστημα οδήγησης ώστε να αυξήσεις τις εκθέσεις σου.

Πάντως με τον τρόπο που σου γράψανε παραπάνω μέσω paypal δε μπορείς να αγοράσεις από το εξωτερικό; Ακόμα και όταν έμενα στην Ελλάδα δεν είχα αγοράσει από Ελληνικό κατάστημα, σε θέματα ελληνικών καταστημάτων δεν ξέρω να βοηθήσω...

Δημοσιεύτηκε
Αν θα χρησιμοποιήσεις τη μηχανή και για χρήση ημέρας (IR φωτογραφία κλπ) ίσως αν δεν έχει μεγάλη διαφορά τιμής να κοιτάξεις την 760D. Είναι η ίδια βασικά, αλλά προσθέτει μια βολική οθονούλα LCD πάνω και έχει Servo AF στο LiveView.

Θέλω να παρω μια μηχανή κυρίως για αστροφωτογράφηση αλλά δε θα με χάλαγε να βγάζω κι αυτές τις περίεργες IR. το θέμα είναι που να τη βρω.Αυτός ο τύπος στην Αγγλία εχει μια 750 αλλά με baader filter το οποίο απ΄οτι διάβασα είναι κατώτερο από το full spectrum modification. Επίσης θα με ενδιέφερε με κάποιο φίλτρο να βγάζω και κανονικές φωτογραφίες. Πάντως θέλω να αγοράσω μια τροποποιημένη ήδη κάμερα κι όχι να τη φτιάξω εγώ γιατί μπορεί και να την καταστρέψω.Θα στείλω 'ενα mail ston t;ypo gia pio skop;o th u;elv thn k;amera kai an mpore;i na moy fti;ajei mia 760 full spectrum. Σήμερα έβαλα στο balance του pay pal 1000 ευρω και πηγανε περίπου 965.Πιστεύω να μπορω να τα χρησιμοποιήσω σε αγορες΄.

Για φίλτρα, θα χρειαστείς πρώτα ένα που να σου μπλοκάρει UV & IR. Μπορείς να το συνδυάσεις με φίλτρο φωτορρύπανσης, δηλαδή να κόβει επιπλέον και τις εκπομπές των sodium lights κλπ. Τα σχετικά οικονομικά φίλτρα φωτορρύπανσης όπως το CLS-CCD αν και κόβουν αρκετή φωτορρύπανση κόβουν και αρκετό χρήσιμο φως, οπότε για γενική χρήση αυτά που προτιμώνται είναι τα Orion Imaging Filter και Idas LPS-D1 & LPS-P2. Το Orion το παίρνεις σε 2", τα Idas είναι λίγο πιο ακριβά αλλά βγαίνουν και σε clip-on ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και με EF φακούς. Τα φίλτρα 2" θα τα χρησιμοποιείς με το τηλεσκόπιο, αν και είναι ουσιαστικά φίλτρα 48mm, οπότε μπαίνουν συχνά (μερικά δε δουλεύουν σωστά έτσι) και μπροστά από φακό αν δεν είναι πολύ μεγάλος.

Μετά υπάρχουν τα φίλτρα που θα σου απομονώσουν νεφελώματα, όπως το Ha, O-III, S-II, H-beta, με τα οποία τραβάς έκθεση που τη συνδυάζεις με αυτή που τράβηξες με το UV/IR (ή αυτά που ανέφερα παραπάνω) και το ποιο συγκεκριμένα εξαρτάται από το στόχο. Πάντως δε χρειάζεται να αρχίσεις από αυτά, νομίζω ποιό γρήγορα θα σου χρειαστεί σύστημα οδήγησης ώστε να αυξήσεις τις εκθέσεις σου.

Πάντως με τον τρόπο που σου γράψανε παραπάνω μέσω paypal δε μπορείς να αγοράσεις από το εξωτερικό; Ακόμα και όταν έμενα στην Ελλάδα δεν είχα αγοράσει από Ελληνικό κατάστημα, σε θέματα ελληνικών καταστημάτων δεν ξέρω να βοηθήσω...

Μπορώ πιστεύω αφού έβαλα λεφτά στο pay pal να ψωνίσω από εξωτερικό. Από Αγγλία δεν ξέρω αν πολυσυμφέρει γιατί η λίρα είναι πολύ σκληρή και το pay pal στο currency conversion έχει ισοτιμίες του θανάτου. Από Γερμανία , Γαλλία Ιταλία ίσως. Αλλά δεν ξέρω είναι τόσο μεγάλες οι διαφορές με Ελλάδα. Μεταφορικά απ οτι είδα δεν είναι και πολύ τρελλά πχ από telescop.de Στήριξη λέω να παρω την EQ5 ρομποτκή. Παίζει κάτι άλλο εξ ισου καλό ή καλύτερο? Να ψάξω και στο ebay για κανα second hand?

Ευχαριστώ για όλα με σώζεις γιατι δεν έχω καθόλου χρόνο να ψάχνω και μένω και επαρχία

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης