AFScienceTime Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 15, 2015 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 15, 2015 Πριν από λίγες μέρες, πήγα στην Μάνη διακοπές με το 10ιντσο Dobsonian, όπου όπως ξέρετε, ο ουρανός είναι ΦΟΒΕΡΟΣ. Το έστησα, όλα ωραία και καλά, και αφού είδα κάτι άλλα, λέω, "Δεν βάζω και το νεφέλωμα Veil για να δω;". Έβαλα το προσοφθάλμιο 32μμ (η χαμηλότερη μεγέθυνση που είχα), έψαξα, έψαξα, δεν έβλεπα τίποτα. Καλά λέω. Μάλλον κοιτάω αλλού. Ανοίγω το βιβλίο, το ψάχνω και στον υπολογιστή, ελέγχω ξανά και ξανά, κοιτάω στο σωστο σημείο. Κοιτάω προσεκτικά, τίποτα απολύτως. Έφαγα κανα μισάωρο. Την επόμενη μέρα, τα ίδια, μόνο που μπορούσα να δω με περιφερειακή όραση και αρκετή φαντασία ένα ελάχιστο και πολύ, πολύ αχνό σύννεφο, ή μάλλον την ΕΝΤΥΠΩΣΗ ότι κάτι υπήρχε εκει, αλλά τίποτα περισσότερο. Την τρίτη μέρα τίποτα απολύτως. Γιατί; Πως είναι δυνατόν με τέτοιο φοβερό ουρανό να μην το βλέπω ούτε με 10ιντσο;;; Κάτι δεν πάει καλά! Το ρώτησα και σε κάτι άλλους στο Cloudy Nights, και κανείς δεν βγάζει άκρη. Δεν είχα φίλτρο, αλλά μου λένε ότι το βλέπουν και με ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ τηλεσκόπια και σε χειρότερους ουρανούς ΧΩΡΙΣ φιλτρο. Θα το εκτιμούσα πάρα πολύ αν κάποιος με βοηθούσε. Επι τη ευκαιρία, πότε ακριβώς γίνονται αστροπάρτι τον Σεπτέμβριο;
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 15, 2015 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 15, 2015 Φαίνεται χωρίς φίλτρο αλλά με φίλτρο πολύ καλύτερα. Είναι τεράστιο. Δεν χωρά παρά μέρος του στο setup σου. Σε μικρότερο τηλεσκόπιο "συμπυκνώνεται" το φως σε μικρότερη επιφάνεια και φαίνεται λαμπρότερο. Επίσης στο μεγαλύτερο πεδίο ενός πχ διοπτρικού 400-600mm φαίνεται μεγαλύτερο μέρος του, ώστε το αναγνωρίζεις ευκολότερα. Ωστόσο το έχω δει με 1500mm/31mm χωρίς φίλτρο, με UHC-s, Ultrablock και ΟΙΙΙ. Φαινόταν με όλα αλλά με το Ultrablock υπερθέαμα. Χωρίς φίλτρο πολύ αχνό στα 50x. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
aiolos Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 15, 2015 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 15, 2015 Έχω ένα skywatcher 80/400 με τους 2 κιτ φακούς που δίνει 25mm και 10mm και σε μια εβδομάδα θα βρίσκομαι σε σκοτεινό ουρανό. Έχω κάποια ελπίδα να το δω; Γιατί το έχω βάλει στόχο. Θεόδωρος Σπανός
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 15, 2015 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 15, 2015 Με τον φακό 25mm χωράει στο πεδίο σου ολόκληρο. Έχει Mag 7 αλλά αυτό είναι η συνολική λαμπρότητα, εκείνη που θα είχε αν το συρρικνώναμε σε ένα αστέρι. Η λαμπρότητα κάθε σημείου του είναι πολύ μικρότερη, δεν γνωρίζω πόσο αλλά μου φαίνεται με το μάτι 9-11. Μάλλον θα το δεις, ακριβώς επειδή θα συμπυκνωθεί. Αλλά αφ' ενός ένα φίλτρο OIII ή Ultrablock θα το αναδείξει πολύ καλύτερα, αφ' ετέρου με το μικρό τηλεσκόπιο θα δεις μόνα τα λαμπρότερα σημεία του, δηλαδή θα χάσεις την αέρινη μορφή του πέπλου που το κάνει τόσο θεαματικό. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
aiolos Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 15, 2015 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 15, 2015 Πάλι καλά. Πίστευα ότι δεν θα μπορέσω να δω τίποτα λόγω μικρής διαμέτρου (φωτόσυλεκτικότητας). Θεόδωρος Σπανός
vasilas432 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16, 2015 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16, 2015 Με κυάλια φαίνεται το Veil? Manousos Special 24.4" f/3.2 Truss Dobsonian
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16, 2015 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16, 2015 Εξαρτάται τα κιάλια, υπάρχουν κιάλια μεγάλα σαν τηλεσκόπια. Με τα 18x50 δεν το είχα δει απο μεγάλο υψόμετρο. Αλλά αυτά τα κιάλια δέχονται φίλτρο 2" με αντάπτορα που δεν έχω ακόμη, οπότε δεν αποκλείεται στο μέλλον να ξαναδοκιμάσω. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
aiolos Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16, 2015 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16, 2015 Όταν κοιτάς κάτι με τα κιάλια 10x50 και με ένα τηλεσκόπιο με άνοιγμα 80mm πιο θα δείξει πιο φωτεινό το αντικείμενο, τα κιάλια ή το τηλεσκόπιο; Μήπως τα κιάλια επειδή βλέπεις με τα 2 μάτια από 50mm φακούς άρα το σύνολο πληροφορίας στον εγκέφαλο είναι στην πραγματικότητα 100mm; Είχα δοκιμάσει να δω από τα κιάλια 10χ50 την ανδρομεδα και μετά από το τηλεσκόπιο 80/400 με προσοφθάλμιο 25mm και στα κιάλια εμφανιζόταν πιο φωτεινό. Έχει λογική αυτό που λέω; Θεόδωρος Σπανός
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16, 2015 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16, 2015 Ο εγκέφαλος επικαλύπτει τις εικόνες (και μάλιστα επικρατεί η μία, από τον επικρατή οφθαλμό) δεν τις αθροίζει. Βέβαια η αντίληψη από δύο μάτια είναι ενισχυμένη αλλά επ' ουδενί ρεαλιστικότερη. Αυτό που αντιλαμβανόμαστε είναι μια εντύπωση της πραγματικότητας, όχι καθεαυτή η πραγματικότητα. Ειδικά η Ανδρομέδα είναι τόσο εντυπωσιακότερη όσο μεγαλύτερο είναι το πεδίο. Στα κιάλια είχες 5 μοίρες τουλάχιστον και χωρούσε μέσα "συμπυκνωμένη", ενώ στο 80ρι 3 μοίρες και χωρούσε μέρος της, απλωμένο 60%. Οι κόρες εξόδου ήταν ίσες, άρα η συμπύκνωση έκανε το αντικείμενο να φαίνεται φωτεινότερο. Αν έβλεπες την Ανδρομέδα στο 80ρι στα 10x (φακός 40mm) και υποτιθέστω πως χωρούσε ολόκληρη, στο 80ρι θα ήταν σαφώς φωτεινότερη και μάλιστα 2.5 φορές. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
aiolos Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16, 2015 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16, 2015 ok. Με κάλυψες και το είχα απορία. Θεόδωρος Σπανός
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 19, 2015 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 19, 2015 To Veil φίλε μου είναι ΑΡΡΗΚΤΑ συνδεδεμένο με το φίλτρο OIII. Θα φανεί και χωρίς αλλά...δεν έχει καμία σχέση κατ'εμέ και γιατί να χάνεις την οπτική αίγλη του; Ξεκίνα βρίσκοντας το άστρο Cygni 52, σε εκείνο το εύκολο κομμάτι του και με το φίλτρο επάνω (αν δεν το έχεις, απόκτησέ το άμεσα, θα το χρειαστείς σε αρκετά αντικείμενα, ειδικά πλανητικά νεφελώματα) και θα το δεις τούμπανο σχεδόν, με τις 10 ίντσες. Σε σκοτεινό ουρανό βγάζει μάτι... «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα