Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπερα σας

ενδιαφέρομαι να αγοράσω ένα φθηνό μεταχειρισμένο τηλεσκόπιο με σκοπό να μπορώ να βλέπω τους πλανήτες με την 10 χρονη κόρη μου, από την Αθήνα..

Το θέμα είναι ότι είμαι παντελώς άσχετος με την αστρονομία, και για να είμαι ειλικρινής ίσως και να θέλω να παραμείνω :)

Όποτε ιδανικά θα ήθελα κάποιο με go to ώστε τουλάχιστον να βρίσκουμε αυτά που θέλουμε εύκολα

με max budget 200€ βρίσκω μεταχειρισμένο αυτό CELESTRON nexstar 114 slt

το οποίο πλεον έχει σχεδόν σταματήσει να παράγεται (αν κατάλαβα καλά)

Θα ήθελα την γνώμη σας για το παραπάνω, και τις προτάσεις σας σύμφωνα με τις ανάγκες μου

Ευχαριστώ

Δημοσιεύτηκε

Καλησπερα,

Ως χρηστης SLT τηλεσκοπιου δεν θα στο προτινα για "πρωτο" τηλεσκοπιο και ειδικα για μικρο παιδακι. Δεν ειναι τοσο ευκολο οσο ακουγεται "εντοπιζουμε τρια οποιαδηποτε αστερια και μετα τα κανει μονο του".

Θελει αφεστιασεις, συντεταγμενες, ρυθμισμα για να εχεις το βελτιστο αποτελεσμα και παλι σιγουρα θα εχει μια μικρη αποκλιση. Επισης αν δεν εχεις καθολου επαφη με την αστρονομια καλο ειναι να διαβασεις το Backyard πρωτα και μετα να προχωρησεις στην αγορα του τηλεσκοπιου.

Επίσης κατι πολυ σημαντικο. Το 114 SLT εχει ενσωματομενο barlow στο φακο με αποτελεσμα να διαπλασιαζει αυτοματα τα ειδωλα. Οπως λεει και το βιβλιο να αποφυγεις τα 114 νευτωνια με μεγαλο εστιακο λογο.

Εγω σαν πρωτο τηλεσκοπιο θα σου προτινα αυτο:

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?p=232785#232785

Ειναι στα μισα λεφτα απ οσα διαθετεις, εχει το ιδιο ακριβως πρωτευων κατοπτρο (114) και εχει μικρο εστιακο λογο, οποτε δεν εχει ενσωματομενο barlow. Επισης περιλαμβανει ερευνητη κοκκινης κουκιδας (πολυ χρησιμο), φιλτρο φεγγαριου και barlow εξωτρικο.

Ημουν κι εγω ετοιμος να το αγορασω αυτο το SLT που λες, αλλα ευτυχως διαβασα το Backyard πρωτα και δεν τη πατησα!

SkyWatcher Esprit 100ED PRO Triplet

ASI183MM-C Pro | Canon EOS 100D

ZWO EFW 8x1,25'' w/ Baader LRGB HOS

ZWO OAG w/ ASI290MM Mini

SkyWatcher EQ6-R PRO w/ EQMOD

PegasusAstro Pocket Powerbox

Intel Compute Stick

Δημοσιεύτηκε

κοίτα πως έχουν τα πράγματα κατά την ταπεινή και προσωπική μου άποψη..

99,9% θα ερωτευτεις τον ουρανό. Πολύ σύντομα θα θελήσεις να δεις κ άλλα πράγματα. Μια βόλτα στο σαιτ κ θα δεις τι εννοώ.

Θεωρώ λοιπόν ότι είναι καλύτερα να περιμένεις να μεγαλώσει το budget σου, όχι πολύ, 100 με 150 ευρώ, κ να βρεις κάτι πιο δυνατό, ένα Dobsonian 8 ή κάτι αντίστοιχο, πάντα μεταχειρισμενο, γιατί καινούργιο, ανεβαινεις σε χρήματα.

Σε αυτό το σαιτ, μπορείς να μάθεις πως να το χρησιμοποιείς, πανεύκολα , κ να δεις απίστευτα αντικείμενα.

θεωρώ πως το να πας σε κάτι μικρό κ ας είναι goto είναι πεταμένα λεφτά..

φιλικά

carpe diem quam minimum credula postero
Δημοσιεύτηκε

Είναι ένα μικρό και ελαφρύ τηλεσκοπιο . Το go—to θα σε βοηθήσει να βρείς καποιους στόχους αλλά κ να σου κρατήσει τον στοχο στο πεδίο σου.

Επειδή είναι ελαφρύ κ μαζεμενο θα ειναι ευκολο να το μεταφέρεις και δεν θα σου είναι κόπος.

Το μέγεθος τώρα είναι οριακό για να δεις κάτι πέρα απο πλανήτες και ισως μερικά messier όπως το νεφέλωμα του ορίωνα ( υποθέτοντας πάντα οτι παρατηρείς μέσα απο πόλη).

Μην με παρεξηγείς και εγω ετσι ξεκίνησα το χάρηκα για πολύ καιρό κ ειδα αρκετά πράγματα, ακομα κ τώρα που έχω ένα μεγαλύτερο πολλές φορές το πιάνω για γρήγορη παρατήρηση

Celestron Lcm 114

Baader Hypperion 8 mm

Baader Hypperion 31 mm As

Plosl 25mm -9 mm

Televue Barlow x 2

Δημοσιεύτηκε

ευχαριστώ για τις ως τώρα απαντήσεις

@theoatc

μακάρι να έχεις δίκιο. αυτή τη στιγμή πάντως μου φαίνονται όλα "βουνό" και προς το παρόν τουλάχιστον δεν έχω τον χρόνο (ούτε την όρεξη) για "διαβάσματα". Για το μέλλον δεν το αποκλείω

αν έχεις κάποιο μεταχειρισμένο να προτείνεις μέχρι 300€ σύμφωνα με την λογική σου σε παρακαλώ κάντο (βασική προυπόθεση να έχει goto γιατί αλλιώς θα βλέπουμε την σελήνη και πολύ θα είναι :) )

@bstavlas

περιγράφεις το 114 SLT σωστά? Γενικά στα 200€ η τιμή είναι οκ?

και σε περίπτωση που καταλήξω σε αυτό θα μπορώ να βρω κάποιο επιπλεόν φακό ή προσθετα αν χρειαστεί?

Δημοσιεύτηκε

@username

Εαν θελεις οπωσδηποτε GoTo παρε αυτο:

http://www.xe.gr/eleytheros-xronos/tileskopia-kialia%7Cad-188011854.html

Το Celestron SLT 114 εχει ενσωματωμενο barlow. Δεν θα μεινεις ευχαριστημενος.

Εγω προσωπικα εχω το Celestron SLT 127 Maksutov. Εαν διαθετεις 550€ το αγοραζεις καινουριο.

Και οπωσδηποτε αγορασε το Backyard γιατι σε βλεπω οτι και να παρεις σε μια εβδομαδα να το βαζεις αγγελια :P

Φιλικα παντα!

ZWO OAG w/ ASI290MM Mini

Intel Compute Stick

Δημοσιεύτηκε

Ειναι ο απολυτος οδηγος για αρχαριους.

http://www.planitario.gr/the-backyard-astronomer-s-guide.html

Παρε το βιβλιο πριν αγορασεις τηλεσκοπιο, και διαβασε το πρωτο κεφαλαιο εστω που λεει για την αγορα τηελσκοπιου ή κυαλιων. (Μην τα υποτιμας τα κυαλια)

Χωρις το βιβλιο ειναι σαν να αγοραζεις πιανο χωρις παρτιτουρα.

Θα μαθεις τα παντα, τυπους τηλεσκοπιων, μειονεκτηματα και πλεονεκτηματα μεχρι και προτινομενα. Παντως το 114 SLT το εχει στα "να αποφυγεις" λογω του ενσωματωμενου barlow.

ZWO OAG w/ ASI290MM Mini

Intel Compute Stick

Δημοσιεύτηκε

Φίλε μου καλησπέρα,

όταν λες θες να βλέπεις τους πλανήτες φαντάζομαι πως θα έχεις καταλάβει πως με το budget που διαθέτεις δεν θα μπορέσεις να δεις και πάρα πολλά πράγματα παρά μόνο ισχνές λεπτομέρειες στην επιφάνεια του Δία ή στους δακτυλίους του Κρόνου. Μην παει το μυαλό σου πως θα μπορέσεις να τους δεις όπως στα βιβλία, περιοδικά ή στο internet.

Επίσης το συγκεκριμένο χόμπι απαιτεί αρκετό χρόνο αλλά και διάβασμα. Το τονίζω γιατί στο αρχικό σου post αναφέρεις πως δεν έχεις τον χρόνο αλλά ούτε την όρεξη για διάβασμα. Είναι το Α και το Ω όμως. Αν δεν διαβάσεις η γνώμη μου είναι πως θα απογοητευτείς και εσύ αλλά και η κόρη σου και θα το παρατήσετε γρήγορα.

Φιλικά

Στάθης

Φιλικά

Στάθης

Δημοσιεύτηκε
Φίλε μου καλησπέρα,

όταν λες θες να βλέπεις τους πλανήτες φαντάζομαι πως θα έχεις καταλάβει πως με το budget που διαθέτεις δεν θα μπορέσεις να δεις και πάρα πολλά πράγματα παρά μόνο ισχνές λεπτομέρειες στην επιφάνεια του Δία ή στους δακτυλίους του Κρόνου. Μην παει το μυαλό σου πως θα μπορέσεις να τους δεις όπως στα βιβλία, περιοδικά ή στο internet.

Επίσης το συγκεκριμένο χόμπι απαιτεί αρκετό χρόνο αλλά και διάβασμα. Το τονίζω γιατί στο αρχικό σου post αναφέρεις πως δεν έχεις τον χρόνο αλλά ούτε την όρεξη για διάβασμα. Είναι το Α και το Ω όμως. Αν δεν διαβάσεις η γνώμη μου είναι πως θα απογοητευτείς και εσύ αλλά και η κόρη σου και θα το παρατήσετε γρήγορα.

Φιλικά

Στάθης

Αυτό λέω κ εγώ.. είναι αμαρτία να δώσει κάποιος έστω κ 200 ευρώ για τέτοιου είδους τηλεσκόπια, ενώ με γύρω στα 300 έχει dob 8 μεταχειρισμενο κ εδώ στο astrovox.gr. Πιστεύω ότι η απογοήτευση του φίλου θα είναι γρήγορη, κ πολύ σύντομα ψαχτει να αλλάξει, ή θα το παρατήσει τελείως

carpe diem quam minimum credula postero
Δημοσιεύτηκε
Δεν λεω! Τα dob ειναι τα καλυτερα vfm. Αλλα σκεφτειτε και το μεγεθος. Εμενα το 8" δεν χωραει στο αμαξι. Ενω με το slt 127 πηγα και διακοπες και το ευχαριστηθηκα. Αν ειχα σταθερο σημειο θα επαιρνα ενα dob 10".

ZWO OAG w/ ASI290MM Mini

Intel Compute Stick

Δημοσιεύτηκε

Από τα λίγα που πρόλαβα να διαβάσω κατάλαβα ότι πράγματι το dob 8'' είναι τι καλύτερο για αρχάριους (αν και εμένα ουτε αρχάριο δεν με θεωρώ). Αυτό που βασικά με κολλάει

1. είναι οτι δεν μεταφέρεται εύκολα (οριακά)

2. η έλλειψη goto (είμαι τεμπέλης)

Υπάρχει κάποιο παρεμφερές σε απόδοση κα κόστος, αλλά πιο portable?

Επίσης, υπάρχει κάποια "λέσχη" στην Αθήνα που υπάρχουν στημένα τηλεσκόπια, ή γίνεται κάποια συνάντηση πχ να έβλεπα πρώτα τι γίνεται για να έχω καλύτερη άποψη?

Ευχαριστώ

Δημοσιεύτηκε

Εγώ νομίζω καλό θα είναι να προσπαθήσεις να βρεις το Celestron 127 SLT / Skywatcher skymax 127 (είναι τα ίδια). Είναι με διαφορά ό,τι καλύτερο μπορείς να πάρεις για πλανήτες στο μέγεθος/κόστος του. Και ναι μεν ένα "τεράστιο" (συγκριτικά) dobsonian 8" θα σου δώσει ακόμα καλύτερη εικόνα, αλλά η διαφορά στο τι θα δεις σε πλανήτες και είναι πολύ μικρή και τελικά επειδή το 127άρι θα παρακολουθεί τον πλανήτη θα βλέπεις με περισσότερη άνεση, οπότε το θεωρώ αρκετά καλύτερη εμπειρία. Και θα μπορείς εύκολα να πάρεις και βίντεο με μια webcam ώστε να την επεξεργαστείς σε μια καλή φωτογραφία.

Εμένα η βάση του SLT δε μου άρεσε καθόλου και την έδωσα, αλλά όσους αρχάριους έχω δει να τη χρησιμοποιούν τη βρίσκουν εύχρηστη και μαθαίνουν να την κάνουν πιο σταθερή (η αχίλλειος πτέρνα της - αλλά π.χ. με vibration pads και επιπλέον βάρος κάτι γίνεται). Και είναι εξαιρετικά φορητή.

Είναι πέραν των χρημάτων που διαθέτεις καινούργιο, αλλά με λίγη υπομονή φαντάζομαι θα βρεθεί δεύτερο χέρι και θα το εκτιμήσεις. Δε θα πρότεινα μικρότερο Maksutov γιατί το 127άρι γενικά πετυχαίνει την καλύτερη ισοροπία μεγέθους/τιμής/απόδοσης.

Το forum έχει κυρίως dobsonάδες, οπότε μπορεί να "τ' ακούσω", αλλά για την περίπτωσή σου νομίζω το Maksutov θα είναι η καλύτερη λύση και αν και εμένα μου αρέσουν οι ισημερινές βάσεις οι αρχάριοι μου λένε ότι τους αρέσει η βάση SLT (με λίγη δουλειά στη σταθεροποίηση και προσοχή στην αρχική ευθυγράμμιση).

Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOS

http://astro.ecuadors.net

Violence is the last refuge of the incompetent.

Δημοσιεύτηκε

Συμφωνω με τον ecuador. Αν θες οπωσδηποτε goto πηγαινε στο SLT 127.

Θα σου βγει στα 550 οποτε δεν ξερω αν σε παιρνει το budget.

ZWO OAG w/ ASI290MM Mini

Intel Compute Stick

Δημοσιεύτηκε

550 για μεταχειρισμένο? είναι σχεδόν το τριπλάσιο από το budget μου... :(

Γενικά, υπάρχει καποιος τρόπος να δοκιμάσει κανείς το τηλεσκοπιο πριν το πάρει?

Κάτι σαν test drive? :)

Τόσα χρήματα να ΄δωσει κανείς στα "τυφλά"?

Δημοσιεύτηκε
550 για μεταχειρισμένο? είναι σχεδόν το τριπλάσιο από το budget μου... :(

Γενικά, υπάρχει καποιος τρόπος να δοκιμάσει κανείς το τηλεσκοπιο πριν το πάρει?

Κάτι σαν test drive? :)

Τόσα χρήματα να ΄δωσει κανείς στα "τυφλά"?

Όχι, για καινούργιο λέει. Γι' αυτό έλεγα αν κάνεις υπομονή ίσως να το πετύχεις κάτω από 300 μεταχειρισμένο.

Γενικά το "test drive" το κάνεις σε μια αστροσυγκέντρωση και είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις πριν αγοράσεις τηλεσκόπιο. Επειδή εγώ εκτός καλοκαιριού δεν είμαι στην Ελλάδα δε μπορώ να σε συμβουλέψω για το τί υπάρχει σε συγκέντρωση, αλλά φαντάζομαι κάποιος άλλος εδώ θα μπορεί να το κάνει.

Και η ιδέα που προτάθηκε για το μικρό dobsonian με τα 100 ευρώ δεν ήταν κακή. Γιατί αν και δεν προτείνω ποτέ να δώσει κανείς αρκετά χρήματα για dobsonian χωρίς να έχει δοκιμάσει πρώτα αν τον βολεύει, με 100 ευρώ παίρνουμε κάτι που θα μας δείξει αν θέλουμε να επενδύσουμε περισσότερα (είτε για μεγαλύτερο dobsonian, είτε αν βαρεθούμε να "κυνηγάμε" τους πλανήτες κάτι σε ισημερινό ή goto) και φυσικά δεν είναι και τέρας. Και αν δε μας αρέσει επειδή είναι μεταχειρισμένο το ξαναπουλάμε σε κοντινή τιμή.

Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOS

http://astro.ecuadors.net

Violence is the last refuge of the incompetent.

Δημοσιεύτηκε

@ecuador

έχεις κάποιο δίκιο σχετικά με το χαμηλό κόστος.

Μάλλον τελικά πρέπει να μάθω πότε είναι η επόμενη αστροσυγκέντρωση (στην Αθήνα?)

Γνωρίζει κανείς?

Δημοσιεύτηκε
Εγω μενω Αθηνα. Εχω ενα goto και το νευτωνιο. Ελα να στα δειξω αν θες να παρεις μια γευση.

ZWO OAG w/ ASI290MM Mini

Intel Compute Stick

Δημοσιεύτηκε
Εγω μενω Αθηνα. Εχω ενα goto και το νευτωνιο. Ελα να στα δειξω αν θες να παρεις μια γευση.

Ευχαριστώ για την πρόσκληση! Θα προσπαθήσω να το κανονίσω μόλις επιστρέψω.

Δημοσιεύτηκε

Φίλε μου,

Χωρίς παρεξήγηση, θα σου πρότεινα να το αφήσεις εφόσον δεν σε ενδιαφέρει. Η αστρονομία, ακόμα και στο βασικό επίπεδο είναι απαιτητικό Hobby, δεν είναι ψάρεμα. Με την έννοια, ότι ακόμα κει με το goto, όταν θα σου δείχνει κάτι, πως θα είσαι σίγουρος ότι είναι αυτό που ψάχνεις.

Εξαιρετική σκέψη όσον αφορά το παιδί, αλλα θα προτεινα να του κεντρίσεις το ενδιαφέρον για την αστρονομία με άλλους τρόπους και αν τσιμπήσει αργότερα το ξανασυζητάτε. Δεν έχει νόημα να της πάρεις τώρα ένα τηλεσκόπιο που δεν θα ξέρεις να χειριστείς, και τελικά θα βαριέσαι να βγάλεις έξω οπότε και θα πάει χαμένο.

Εμένα αυτή είναι η αποψή μου.

Φιλικά

Δημήτρης

Δημήτρης
Δημοσιεύτηκε

Δημήτρη σεβαστή και κατανοητη η άποψη σου

Παρόλα αυτά, ποτε δεν μπορεις να προδικάσει κανείς πως θα εξελιχθεί κάτι, και στο παράδειγμα μου τι μπορεί να κερδίσω έστω και με λίγες παρατηρήσεις του ουρανού.

Για να έχω φτασει στο σημείο να το ψάχνω προφανώς και σημαίνει ότι υπάρχει και κάποιο προσωπικό ενδιαφέρον.

Από την άλλη επειδή πραγματικά μου φαίνεται χαοτική αυτή η κατασταση, (τι να πρωτομάθει κανείς) και γενικά επειδή θα έλεγα ότι είμαι περισσότερο της πράξης και όχι της θεωρίας, πιστευω ότι θα καταλάβω πιο εύκολα και γρήγορα με την χρήση τηλεσκοπίου

Προσωπικά, ακόμα και αν χρειαστεί να το πουλήσω αργότερα, δεν πιστεύω ότι θα βγω χαμένος σε καμία περίπτωση

Δημοσιεύτηκε

Απλα μια ενημερωση.

To Bresserακι πουληθηκε. Κριμα γιατι εχασες μια καλη ευκαιρια να παρεις κατι φθηνο, καλο και ευκολο στη μεταπωληση. Σιγουρα θα βρεις κατι παρομοιο απο αλλο φιλο.

Η προταση ισχυει ακομα αλλα πλεον εχω μονο το SLT (το ρομποτικο που καινουριο εχει 550).

Παντελης

ZWO OAG w/ ASI290MM Mini

Intel Compute Stick

Δημοσιεύτηκε

Παντελή καλημέρα

και ευχαριστώ και πάλι για την πρόσκληση. Για τον επόμενο μήνα λόγω επαγγελματικων υποχρεώσεων θα πρέπει να απουσιάζω από την Αθήνα (βασικά θα πηγαινοέρχομαι) οπότε θα είναι δύσκολο να βρω το χρόνο μέχρι περίπου τις 15 Οκτωβρίου. Ίσως τότε σε "ενοχλήσω" μήπως και βρεθούμε.

Επειδή είμαι ψημένος για την αγορά και η επιλογή των Celestron 127 SLT / Skywatcher skymax 127 που πρότεινε και ο φίλος ecuador στα 300€ μου αρέσει, για αυτό σκέφτομαι να βάλω και αγγελία ζήτησης.

Σε ευχαριστώ και πάλι, όπως και όλα τα μέλη που ήδη βοήθησαν πάρα πολύ

Μάκης

*Αν κάποιος φίλος έχει προς πώληση κάποιο από τα παραπάνω παρακαλώ να με ενημερώσει

Δημοσιεύτηκε
Στα 300 πιστευω ειναι δυσκολο να το βρεις μιας και στην Ελλαδα εχει 650 καινουριο

ZWO OAG w/ ASI290MM Mini

Intel Compute Stick

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης