stadaik Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 2, 2015 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 2, 2015 Αργά ή γρήγορα θα έφτανα και σε αυτά τα μεγέθη. Αναζητώ έναν (1) φακό. Ποιόν θα διαλέγατε; και γιατί. Επίσης αν υπάρχει κάποια άλλη πρόταση θα ήθελα να την ακούσω. Οι τιμές για τους νέους φακούς ισχύουν χωρίς τα μεταφορικά. Τέλη Οκτώβρη θα είμαι Αγγλία οπότε είναι πιθανό να γίνει απο εκεί και να μην υπάρχει περαιτέρω επιβάρυνση. Οι τιμές για τους used είναι κατά προσέγγιση. ES 30" 82o 319€-new, 200€-uesdTV nagler 31" 82o 703€-new, 380€-usedES 34" 68o 229€-new, 150€-usedTV panoptic 35" 68o 420€-new, 265€-used ps. O nagler 31" εννοείται ότι αν αγοραστεί θα είναι με τιμή used... Ακούω προτάσεις...
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 2, 2015 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 2, 2015 Οι δύο πρώτοι, καθώς δίνουν μεγαλύτερο πεδίο από τους δύο τελευταίους, αλλά με μικρότερη κόρη εξόδου, κάτι σημαντικό σε τηλεσκόπια f/5 αν είσαι 40+ ετών και αν παρατηρείς από όχι κατασκότεινη περιοχή (αλλιώς ο ουρανός είναι φωτεινό γκρι, είτε δεν μπορούν τα μάτια σου να χωρέσουν όλη την κόρη εξόδου). Να προσθέσω εδώ και τους Hyperion Aspherics 31 & 36mm, τον ES (και Meade) 40mm (οβίδα) καθώς και διάφορους άλλους Vixen και φυσικά τους Pentax XW 30 & 40 (άμα τους βρεις όμως γράψε μου) Εγώ έχω τον Hyperion 31 μόνο με τον ES82 30 μπορεί να τον αντικαταστήσω (ή συμπληρώσω) καθώς σπάνια χρησιμοποιώ τέτοια εστιακή για να θέλω τον Nagler. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
stadaik Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 2, 2015 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 2, 2015 Θέλω να καλύψω το κενό μεταξύ 25-35 οπότε δεν κοιτάζω (σε αρχική φάση) τους 40ρηδες. Από ηλικία έχουμε ακόμα χρόνο, γυαλιά δεν φοράω και ο ουρανός είναι 5,0 με 5,3 mag. Τώρα που θα χειμωνιάσει πιστεύω να ανέβουμε λίγο (Ρόδος...) Οι hyperions φαίνονται μία φτηνή λύση στα 70ο. Και εγώ όμως σαν vfm αυτή τη στιγμή βλέπω τον ES στα 31mm. Και από άποψη τιμής αλλά και γιατί προτιμώ κάτι κοντά στα 30mm και μακριά απο τα 40mm για να έχει λόγο ύπαρξης αργότερα και η αναζήτηση ενός 40+ Ευχαριστώ γιατρέ
astrovox Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 2, 2015 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 2, 2015 Μέτα άλλη μια θετική εμπειρία και ψήφο για Hyperion aspheric «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
bstavlas Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 2, 2015 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 2, 2015 Εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ τον baader aspheric 31mm ... και μάλιστα με διαγώνιο 1,25'' .θα μπορούσα να πω πώς είμαι ευχαριστημένος , απο την άλλη βέβαια είμαι και σε f/10 που είναι αρκετά ποιο φιλικό με τα προσοφθάλμια... Αν θες μπορούμε να το δοκιμάσουμε στο τηλεσκόπιο σου όταν έρθει για να πάρεις μια ιδέα . Celestron Lcm 114 Baader Hypperion 8 mm Baader Hypperion 31 mm AsPlosl 25mm -9 mm Televue Barlow x 2
vasilas432 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 2, 2015 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 2, 2015 Αργά ή γρήγορα θα έφτανα και σε αυτά τα μεγέθη. Αναζητώ έναν (1) φακό. Ποιόν θα διαλέγατε; και γιατί. Επίσης αν υπάρχει κάποια άλλη πρόταση θα ήθελα να την ακούσω. Οι τιμές για τους νέους φακούς ισχύουν χωρίς τα μεταφορικά. Τέλη Οκτώβρη θα είμαι Αγγλία οπότε είναι πιθανό να γίνει απο εκεί και να μην υπάρχει περαιτέρω επιβάρυνση. Οι τιμές για τους used είναι κατά προσέγγιση. ES 30" 82o 319€-new, 200€-uesdTV nagler 31" 82o 703€-new, 380€-usedES 34" 68o 229€-new, 150€-usedTV panoptic 35" 68o 420€-new, 265€-used ps. O nagler 31" εννοείται ότι αν αγοραστεί θα είναι με τιμή used... Ακούω προτάσεις...Να βάλω και εγώ ένα βαρύ λιθαράκι στην έρευνα σου...O Nagler 31mm συγκρήθηκε με τον ES 30mm σε f/4.5 βάλε βγάλε σε παρατήρηση για να δούμε διαφορές και ο πρώτος συμφωνήσαμε όλοι ότι είχε λιγότερο comma. Αν κατεύεις σε f/4.5 ή πιο κάτω σκέψου το σοβαρά για να μην το μετανιώσεις αργότερα. Manousos Special 24.4" f/3.2 Truss Dobsonian
stadaik Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 2, 2015 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 2, 2015 F/4,9 με F/5,0 εκεί κάπου θα κινηθώ. Ευχαριστώ για τις απόψεις vasilas432, bstavlas, astrovox. ES 30 και hyperion 31 απο εσάς μέχρι στιγμής...
scott Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 2, 2015 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 2, 2015 O ES 30 ειναι λιγο θηριωδης,οι televue εξερετικοι αλλα ακριβοι και θηριωδης αν μπορεις οικονομικα σιγουρα ειναι η καλητερη αγορα.Δουλευω τα τελευταια χρονια τον πολυ πιο οικονομικο Meade 40mm 67μοιρων και μου αρεσει πολυ.Το εχω σταθερο διδυμο μαζι με τον T4 12mm nagler και 2 barlow x2 1/14 και 2 ιντσες.Καταλαβα καποια στιγμη οτι ειναι τα 2 βασικα που χρειαζομαι σε οποιο τηλεσκοπιο και αν δουλευω,ολλα τα αλλα περισευουν δεν ειναι τοσο απαρετιτα.Ειχα καποια στιγμη 10 προσοφθαλμια και ξεκαθαρισα ωστε να μηνω με τα πιο χρησιμα και κατελιξα εδω.Τον 40αρη θα τον αντικαταστισω στην πρωτη ευκαιρια με τον υπεριωνα 36 η 31μμ γιατι δουλευει και στις 2 κανες 1/14 και 2 ιντσες,γαντι με τον Τ4!Οποτε σε οποιο τηλεσκοπιο και αν τα βαλεις τα δουλευεις σε ολλες τις κανες με τις βασικες και κυριες μεγενθησεις,ολλες οι υπολλοιπες ειναι δευτερευον.Μακρηγορησα λιγο με την προσωπικη εμπειρια μου για να σου δωσω μια εικονα για να μην κανεις λαθος η ασκοπες αγορες.Συνοπτικα τωρα, προτεινω πρωτα να καταληξεις σε ζευγαρι προσοφθαλμιων για να μην εχεις μεγαλο χασμα αναμεσα και δεν εξηπηρετισε οπως πρεπει.ΠΧ εχω χασμα απο 40 σε 12μμ το καλυπτω ομως με barlow x2 και την πλανητικη παλι με τον barlow.Επιτα για οικονομικη αγορα προτεινω και εγω υπεριωνα 31 η 36.Αν το οικονομικο ειναι θεμα, κανε μια αρχη και στην πορεια αναβαθμιζεις ενα ενα τα προσοφθαλμια σου...πχ ξεκινισα με υπεριωνα 13μμ αργοτερα το πουλισα και πιρα τον Τ4 μεταχειρισμενο και επομενη αναβαθμιση ΜΟΝΟ με ethos 13mm Ελπιζω να βοηθισα... ΥΓ.Εξερετικη επιλογη για πανω απο 40μμ ειναι ο Televue plossl 55mm! Κων/νος Σιδηρόπουλος Το πεπρωμένο μας είναι τ''άστρα.
stadaik Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 2, 2015 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 2, 2015 Νομίζω ότι διαβάζοντας τις εμπειρίες και τις σκέψεις σας με βοηθάει περισσότερο μιας και εγώ δεν έχω προσωπικές εμπειρίες οπότε...you are welcome. Έχω το βαλιτσάκι της celestron με φακούς και φιλτρα. Αυτά θα τα χρησιμοποιήσω πιο πολύ σαν συγκριτικά με όσους φακούς αποκτήσω. Έχω πάρει έναν nagler T6 9mm και έχω και τον baader zoom. Γνώμη μου τώρα. Θέλω έναν powermate στα 2,5 και έναν wide field σύμφωνα με το προαναφερθέντα και είμαι κομπλε... (θα χρειαστώ και 1-2 φίλτρα αλλά δεν είναι η ώρα να βάλουμε και αυτό στη κουβέντα)
stadaik Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 2, 2015 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 2, 2015 )))) το υστερόγραφο το είδα μετά. Ξέφυγες στην κυριολεξία αλλά δεν θα έλεγα όχι σε μελλοντική αγορά
scott Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 2, 2015 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 2, 2015 Ξερω οτι δεν ξεφιγα,για καλο τα λεω...παρακολουθισα τους συνδιασμους που προσπαθεις να κανεις και δεν ειναι τοσο καλοι!Ο Powermate 2.5x που ψαχνεις δεν θα σου κολισει καλα με τον Τ6 9μμ,ειναι υπερβολικη μεγενθυση! Κων/νος Σιδηρόπουλος Το πεπρωμένο μας είναι τ''άστρα.
stadaik Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 2, 2015 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 2, 2015 ο συγκεκριμένος nagler T6 9mm θα είναι ο ερευνητικός αλλά δεν σκοπεύω να τον χρησιμοποιώ και αποκλειστικά για πλανητικό. Απο την σειρά της celestron έχω ένα short barlow 2x οπότε θα κάθεται καλύτερα ο συνδιασμός στα 4,5mm και σίγουρα θα βολεύει καλύτερα με τους celestron 15mm και 25mm ο powermate. Έχω και τον zoom 8-24 όπου και εκεί θα έχω άπειρες επιλογές με 2χ και 2,5χ. Καλοβλέπω και τον nagler zoom 2-4 ή 3-6 αλλά δεν πρόκεται να κινηθώ προς τα εκεί αν δεν αποκτήσω κάποια εμπειρία πρώτα. Ίσως και να κάνω λάθος κινήσεις αλλά θα παίρνω μόνο καλούς φακούς κατά προτεραιότητα μεταχ. έτσι ώστε αν όντως βγεί λάθος μια κίνηση να μπορώ να μεταπωλήσω τον φακό άμεσα χωρίς κάποιο loss. Κρίνω ότι ο τρόπος σκέψης μου είναι σωστός...η κατεύθυνση βέβαια μπορεί και να είναι λάθος. Είδωμεν (στη κυριολεξία)
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 2, 2015 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 2, 2015 Τον Powermate τον χρησιμοποιώ πλέον σχεδόν αποκλειστικά με τους BGO 18 & 12.5 για πλανητική. Πριν πάρω τους Delos 6 & Radian 5 συχνότερα με τον Nagler 12, αν και μου εδειχνε τις αδυναμίες του collimation. Ελάχιστα μου χρειάζεται αλλά δεν μπορώ να τον αποχωριστώ για κάποιον λόγο. Ο Orion Shorty Plus (2.2x) είναι περισσότερο χρήσιμος καθώς είναι βραχύσωμος και διαχέει το laser για barlowed collimation. Αλλά εντέλει ο ιδανικός barlow είναι 2" και μικρότερης μεγέθυνσης, όπως το 1.3x του Denk και το 1.7x του Proxima που μου πολλαπλασιάζουν τους λίγους 100ρηδες μου. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
vasilas432 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 3, 2015 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 3, 2015 ο συγκεκριμένος nagler T6 9mm θα είναι ο ερευνητικός αλλά δεν σκοπεύω να τον χρησιμοποιώ και αποκλειστικά για πλανητικό. Απο την σειρά της celestron έχω ένα short barlow 2x οπότε θα κάθεται καλύτερα ο συνδιασμός στα 4,5mm και σίγουρα θα βολεύει καλύτερα με τους celestron 15mm και 25mm ο powermate. Έχω και τον zoom 8-24 όπου και εκεί θα έχω άπειρες επιλογές με 2χ και 2,5χ. Καλοβλέπω και τον nagler zoom 2-4 ή 3-6 αλλά δεν πρόκεται να κινηθώ προς τα εκεί αν δεν αποκτήσω κάποια εμπειρία πρώτα. Ίσως και να κάνω λάθος κινήσεις αλλά θα παίρνω μόνο καλούς φακούς κατά προτεραιότητα μεταχ. έτσι ώστε αν όντως βγεί λάθος μια κίνηση να μπορώ να μεταπωλήσω τον φακό άμεσα χωρίς κάποιο loss. Κρίνω ότι ο τρόπος σκέψης μου είναι σωστός...η κατεύθυνση βέβαια μπορεί και να είναι λάθος. Είδωμεν (στη κυριολεξία)Και εγω πιστεύω οτι ο powermate 2.5x που θες να πάρεις τωρα στην αρχή, δεν σου χρειάζεται. Επιπλέον θα ανακαλύψεις οτι τα celestron προσοφθάλμια δεν θα σου ειναι χρήσιμα γιατί σε σχέση με τον Nagler θα νιώθεις οτι ειναι πάρα μα πάρα πολύ κρίμα να σπαταλάς τον πολύτιμο χρόνο των παρατηρήσεων σου μέσα απο αυτά. Ποσό μάλλον να τους βάζεις και powermate. Άκυρο. Αν δεν είχες ήδη τον Nagler δεν θα σου έλεγα την αλήθεια. Πάρε άλλον έναν Nagler με τα λεφτά του Powermate. Επίσης απο τη σειρά της Celestron ίσως να σου χρειαστεί το βαλιτσάκι αν δεν ειναι μικρό και ανάβαθο.Ελπίζω να μην σε πίκρανα ΥΓ. Τον ειχα παλιά τον Powermate 2.5x για συνδιασμό με Ethos 21 & Ethos 13. Ήταν άκυρη αγορά και κακός συνδιασμός. Manousos Special 24.4" f/3.2 Truss Dobsonian
stadaik Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 3, 2015 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 3, 2015 ο συγκεκριμένος nagler T6 9mm θα είναι ο ερευνητικός αλλά δεν σκοπεύω να τον χρησιμοποιώ και αποκλειστικά για πλανητικό. Απο την σειρά της celestron έχω ένα short barlow 2x οπότε θα κάθεται καλύτερα ο συνδιασμός στα 4,5mm και σίγουρα θα βολεύει καλύτερα με τους celestron 15mm και 25mm ο powermate. Έχω και τον zoom 8-24 όπου και εκεί θα έχω άπειρες επιλογές με 2χ και 2,5χ. Καλοβλέπω και τον nagler zoom 2-4 ή 3-6 αλλά δεν πρόκεται να κινηθώ προς τα εκεί αν δεν αποκτήσω κάποια εμπειρία πρώτα. Ίσως και να κάνω λάθος κινήσεις αλλά θα παίρνω μόνο καλούς φακούς κατά προτεραιότητα μεταχ. έτσι ώστε αν όντως βγεί λάθος μια κίνηση να μπορώ να μεταπωλήσω τον φακό άμεσα χωρίς κάποιο loss. Κρίνω ότι ο τρόπος σκέψης μου είναι σωστός...η κατεύθυνση βέβαια μπορεί και να είναι λάθος. Είδωμεν (στη κυριολεξία)Και εγω πιστεύω οτι ο powermate 2.5x που θες να πάρεις τωρα στην αρχή, δεν σου χρειάζεται (με βάζετε σε προβληματισμό για μικρότερο των 2χ barlow) . Επιπλέον θα ανακαλύψεις οτι τα celestron προσοφθάλμια δεν θα σου ειναι χρήσιμα (το λέω ότι είναι για beginners απλά για να έχω μέτρο σύγκρισης) γιατί σε σχέση με τον Nagler θα νιώθεις οτι ειναι πάρα μα πάρα πολύ κρίμα να σπαταλάς τον πολύτιμο χρόνο των παρατηρήσεων σου μέσα απο αυτά. Ποσό μάλλον να τους βάζεις και powermate. Άκυρο. Αν δεν είχες ήδη τον Nagler δεν θα σου έλεγα την αλήθεια. Πάρε άλλον έναν Nagler με τα λεφτά του Powermate. Επίσης απο τη σειρά της Celestron ίσως να σου χρειαστεί το βαλιτσάκι αν δεν ειναι μικρό και ανάβαθο.Ελπίζω να μην σε πίκρανα (όχι δεν με πίκρανες κάθε άλλο) ΥΓ. Τον ειχα παλιά τον Powermate 2.5x για συνδιασμό με Ethos 21 & Ethos 13. Ήταν άκυρη αγορά και κακός συνδιασμός. (είχες ethos & powermate άκυρος μπορεί να ήταν ο συνδιασμός αλλά το διαπίστωσες με την παρατήρηση και επίσης είναι καλά brands και θα μπορούσες να τα πουλήσεις χωρίς να τα σκοτώσεις)
vasilas432 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 3, 2015 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 3, 2015 Γενικά ειναι καλύτερο να εχεις περισσότερα προσοφθάλμια παρά να κανείς μείξεις με πολλαπλασιαστές γιατί παρεμβάλλεται λιγότερο γυαλί. Επίσης αν ο φακός ειναι μισό κιλό και ο powermate ειναι επίσης περίπου μισό κιλό οπότε εχεις 1 κιλό να κρέμεται απο τον εσταστή σου και μάλιστα με κακό κέντρο βάρους, το οποιο σίγουρα θα επηρεάζει την αίσθηση του focus προς το χειρότερο φυσικά. Τέλος αυξάνεται το μήκος απο τον εστιαστή και η απόσταση που θα βάζεις το μάτι σου θυσιάζοντας άνεση στην παρατήρηση.Να φανταστείς στο smt μου (δεν ισχύει σε dob) αν ήθελα να διαιρέσω τους Ethos, σε παρατήρηση κατω απο 60 μοίρες έπρεπε να ανεβώ σε σκαμπό για να μπορέσω να δω απο φακό 25 πόντους πανω απο το διαγώνιο. Κάποια στιγμή ήθελα να κάνω επίγεια παρατήρηση απο τη βεράντα φίλου με θέα τη θάλασσα. Η διαπίστωση οτι απλά δεν ήταν δυνατό να χρησιμοποιηθεί ο Powermate ήταν τραγική. Ξενέρωσα... Θα σου πρότεινα να πάρεις πρώτα φακούς και τηλεσκόπιο και μετα που θα δεις κάπως τι παίζεται να προχωρήσεις σε αγορά powermate. Επίσης εγω στη θέση σου θα έδινα όλα τα χρήματα στην αρχή για όσο γίνεται καλύτερο τηλεσκόπιο (χαμηλό βάρος, διάμετρος, ποιότητα οπτικών, ευκολία συναρμολόγησης ) και μετα σιγά σιγά θα έφτιαχνα τα προσοφθάλμια. Αυτο στο λέω γιατί είσαι ζεστός με το θέμα της αστρονομίας και σίγουρα θα διαθέσεις έξτρα χρήματα και μετα την αγορά του τηλεσκοπίου. Ειχα πάρει τότε το 9.25 για να μου μείνουν αρκετά χρήματα για φακούς και δεν πήγα για το 11". Οποτε ήμουν σε σκοτεινό ουρανό το μετάνιωνα γιατί φακούς άλλαξα πολλούς αλλά τηλεσκόπιο δεν αλλάζεις τόσο εύκολα. Manousos Special 24.4" f/3.2 Truss Dobsonian
ioannisb Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 3, 2015 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 3, 2015 καλημέρα, Έχω στην κατοχή μου τον ES30mm και τον Panoptic 35mm και θα έλεγα προς έκπληξη μου, ότι πιάνω των εαυτό μου να χρησιμοποιεί πιο πολλές φορές τον Panoptic 35. Και τα δύο όμως είναι εξαιρετικά προσοφθάλμια! Όσον αφορά τους Barlow ή Powermate με τα χρόνια έπαψα να τους χρησιμοποιώ, αλλά για κάθε ερασιτέχνη αστρονόμο που τώρα χτίζει την συλλογή του νομίζω ένας Powermate 2.5x είναι must! The goal of planetary imaging is not to acquire beautiful images, but to capture useful scientific data !https://www.e-astronomer.com - Ιωάννης Α. Μπούχρας
stadaik Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 3, 2015 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 3, 2015 vasilas423 σύντεκνε εγώ το έχω αποφασίσει dob12" θα είναι F/4.9-F/5.0...εσύ δεν μας είπες τώρα που πούλησες το celestron τι θα πάρεις? θα συμφωνήσω σε ότι είπες για τον powermate αλλά να σου πώ δεν χάλασε και ο κόσμος γιατί πιο πολύ συμφωνώ με αυτά που έγραψε μετά ο φίλος ioannisb είναι must o powermate. Και στη τελική δεν θυσιάζω κάτι απο τις αγορές μου για τον powermate. Με έναν ES 30mm θα δέσει μια χαρά και αργότερα με κάποιον στα 40mm+θα είναι λουκούμι. Ευχαριστώ και εσένα Γιάννη για την γνώμη σου (μπουρdelo γίναμε βέβαια γιατί έριξες το λιθαράκι σου στον panoptic...) υπάρχει κανένας που δεν έχει τον ES 30mm?
vasilas432 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 3, 2015 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 3, 2015 vasilas423 σύντεκνε εγώ το έχω αποφασίσει dob12" θα είναι F/4.9-F/5.0...εσύ δεν μας είπες τώρα που πούλησες το celestron τι θα πάρεις? θα συμφωνήσω σε ότι είπες για τον powermate αλλά να σου πώ δεν χάλασε και ο κόσμος γιατί πιο πολύ συμφωνώ με αυτά που έγραψε μετά ο φίλος ioannisb είναι must o powermate. Και στη τελική δεν θυσιάζω κάτι απο τις αγορές μου για τον powermate. Με έναν ES 30mm θα δέσει μια χαρά και αργότερα με κάποιον στα 40mm+θα είναι λουκούμι. Ευχαριστώ και εσένα Γιάννη για την γνώμη σου (μπουρdelo γίναμε βέβαια γιατί έριξες το λιθαράκι σου στον panoptic...) υπάρχει κανένας που δεν έχει τον ES 30mm?Δεν θέλω να το καντεμιάσω γι'αυτο δεν έχω πει τίποτα, αλλά θα ειναι εντυπωσιακό Αυτο που κανείς και αγοράζεις κατι πριν να εχεις το κεντρικό μηχάνημα δεν ξερω κανένα άλλον να το κάνει, παρά μονο εμένα Επισης αυτό που όταν σου μπει κατι θες να το πάρεις ακομα και αν δεν σου χρειάζεται, το κάνω και εγω. Αφού δεν σου κόβει το budget τότε προχώρα και χτύπα τον, μπορει και να σου χρησιμεύσει... Manousos Special 24.4" f/3.2 Truss Dobsonian
stadaik Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 3, 2015 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 3, 2015 vasilas423 σύντεκνε εγώ το έχω αποφασίσει dob12" θα είναι F/4.9-F/5.0...εσύ δεν μας είπες τώρα που πούλησες το celestron τι θα πάρεις? θα συμφωνήσω σε ότι είπες για τον powermate αλλά να σου πώ δεν χάλασε και ο κόσμος γιατί πιο πολύ συμφωνώ με αυτά που έγραψε μετά ο φίλος ioannisb είναι must o powermate. Και στη τελική δεν θυσιάζω κάτι απο τις αγορές μου για τον powermate. Με έναν ES 30mm θα δέσει μια χαρά και αργότερα με κάποιον στα 40mm+θα είναι λουκούμι. Ευχαριστώ και εσένα Γιάννη για την γνώμη σου (μπουρdelo γίναμε βέβαια γιατί έριξες το λιθαράκι σου στον panoptic...) υπάρχει κανένας που δεν έχει τον ES 30mm?Δεν θέλω να το καντεμιάσω γι'αυτο δεν έχω πει τίποτα, αλλά θα ειναι εντυπωσιακό Αυτο που κανείς και αγοράζεις κατι πριν να εχεις το κεντρικό μηχάνημα δεν ξερω κανένα άλλον να το κάνει, παρά μονο εμένα Επισης αυτό που όταν σου μπει κατι θες να το πάρεις ακομα και αν δεν σου χρειάζεται, το κάνω και εγω. Αφού δεν σου κόβει το budget τότε προχώρα και χτύπα τον, μπορει και να σου χρησιμεύσει... ή είπιες καμιά ρακί ή έφαγες κανένα snickers και ήρθες στα ίσια σου και μίλησες σωστά.
vasilas432 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 6, 2015 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 6, 2015 Ήντα απόκαμες μωρέ? Manousos Special 24.4" f/3.2 Truss Dobsonian
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα