xaralam Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 14, 2015 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 14, 2015 Καλησπέρα παιδιά θα ήθελα την γνώμη σας για τηλεφακό η τηλεσκόπιο από 300 έως 400mm . Για τον sigma apo 70 -300 mm τι γνώμη έχετε για χρωματικό σφάλμα ? Επίσης για τα μικρά ed της ts , william optics ? Η κάτι αντίστοιχο ? Μέχρι 600 ευρώ προτάσεις .Αν από την άλλη στον 75-300 της Canon που έχω ανεβάσω ένα κλικ το f επάνω από 5.6 στα 7 ας πούμε θα έχω διάφορα . Τέλος αξίζει η αναβάθμιση στα μικρά ed ? Ευχαριστώ !
stathisb Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 14, 2015 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 14, 2015 Καλησπέρα Η γνώμη μου είναι πως ένα μικρό ed είναι πολύ καλύτερο από έναν φακό, ειδικότερα αν ο φακός είναι και zoom.Υπάρχουν βέβαια και σταθεροί APO φακοί αλλά το κόστος τους είναι αρκετά υψηλό στις εστιακες που αναφέρεις. Θα πρέπει να το δεις σε συνδιασμο με την κάμερα σου για να βγάλεις και το αντιστοιχο πεδίο.ΦιλικάΣτάθης ΦιλικάΣτάθης
scaff Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 14, 2015 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 14, 2015 Σαν πρωην κατοχος του TS65apo Quad εχω να πω πως στην κατηγορια του και για την τιμη τουηταν το πιο τιμιο τηλεσκοπιο. Τωρα αν θες φακο παει αλλου το πραγμα , παιζω με pentax 6x7 format σε πολλες εστιακες , ειμαι πολυ ευχαριστημενος για τα narrowband.για rgb δεν τους εχω δοκιμασει ακομα.Βεβαια οπως λεει και ο Σταθης παιζει ρολο και την καμερα θα βαλεις. ATLAS TEAM OBSERVATORYhttp://atlasobs.blogspot.gr/
xaralam Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 15, 2015 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 15, 2015 Παιδιά η Camera είναι dslr canon 1100d. Ccd είχα παλιότερα αλλά τώρα όχι. Ο φακός που έχω είναι ο κλασικός 75 -300 af iii της Canon . Μέχρι τα 135 mm είναι μια χαρά . Στα 200 300mm το χρωματικό σφάλμα είναι εμφανές. Δεν μπορώ να ξεπεράσω τα 400 mm λόγο στήριξης skywatcher star adventurer η οποία είναι μια πολύ τίμια φορητή λύση για widefield μέχρι 400 mm . Σκεφτόμουνα λοιπόν η ένα μικρό ed η έναν sigma apo zoom . Δεν ξέρω όμως εάν η αναβάθμιση στον sigma apo θα ήταν ότι καλύτερο για αυτό ζητησα την γνώμη σας για μικρό ed. Βέβαια πάνω από 300mm μέχρι 400 η βάση φτάνει στα όρια της καθώς έχει guiding μόνο στον ra και όχι στον dec άξονα. Στα 300 mm με καλή πολική και οδήγηση φτάνεις τα 3min με 5 min subframes. Τα περισσότερα από τα μικρά ed από την άλλη είναι κοντά στα 400mm οπότε ανάλογα θα περιοριστούν και οι χρόνοι γύρω στα 3 με 4 λεπτά για κάθε λήψη. Ενώ με ένα τηλεφακό ζουμ ed ενδεχομένως να έχω ένα καλό αποτέλεσμα και δεν περιορίζω τους χρόνους. Αν όμως από την άλλη ένας καλός φακός ζουμ με παραπλήσια αποτελέσματα ξεπερνάει σε τιμη τα μικρά ed τότε θα προτιμούσα αυτά .
stathisb Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 15, 2015 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 15, 2015 Καλησπέρα και πάλι, δεν είμαι σίγουρος αν θα δεις διαφορά ακόμα και με τον Apo φακό. Είμαι όμως σίγουρος πως αν πας σε μια ισημερινή στήριξη και αυξήσεις τους χρόνους λήψης θα δεις μεγάλη διαφορά με τον εξοπλισμό που ήδη έχεις ή ακόμα και με έναν απλό φακό. Δες αυτά που σου γράφει ο Γιώργος και δες και τις φωτογραφίες που έχει τραβήξει με τους Pentax. ΦιλικάΣτάθης ΦιλικάΣτάθης
xaralam Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 15, 2015 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 15, 2015 Καλησπέρα και πάλι, δεν είμαι σίγουρος αν θα δεις διαφορά ακόμα και με τον Apo φακό. Είμαι όμως σίγουρος πως αν πας σε μια ισημερινή στήριξη και αυξήσεις τους χρόνους λήψης θα δεις μεγάλη διαφορά με τον εξοπλισμό που ήδη έχεις ή ακόμα και με έναν απλό φακό. Δες αυτά που σου γράφει ο Γιώργος και δες και τις φωτογραφίες που έχει τραβήξει με τους Pentax. ΦιλικάΣτάθης Η στήριξη είναι ισημερινη, και με καλύπτει μια χαρά για widefield για αυτό προορίζεται άλλωστε μέχρι 300 mm δεν ξέρω αν την ξέρεις αλλά είναι ότι πρέπει για φορητό setup που το περνεις παντού χωρίς να πιάνει το μισό πορτμπαγκάζ και βγάζει πολύ καλές φώτο σε wide field ούτως ή άλλως η Canon μετά τα 5 λεπτά έρχεται στα όρια της και καλό θα ήταν να πάει κανείς σε Ccd η mod dslr (είχα ccd και heq5 και μεχρι μα στησω τον εξοπλισμο ετρωγα 1 ωρα τωρα θελω 3 λεπτα).Έχω καταφέρει πολύ καλές 5 λεπτές στα 300mm από θέμα trail αλλά από εστίαση και χρωματικό σφάλμα άστα να πάνε , είναι καθαρά θέμα φακού. Tο θέμα είναι ότι το χρωματικό σφάλμα και οι ατέλειες του φακού 75-300 είναι εμφανείς πάνω από 180mm . Όταν έχω χρόνο θα ανεβάσω 2 , πεντάλεπτες, με διαφορά μεταξύ τους 40 λεπτά την πρώτη και την τελευταία στα 300mm με οδήγηση στον ra μόνο για να δεις ότι η απόκλιση στο dec είναι στα 40 λεπτά σχεδόν ανύπαρκτη. Όπως θα δεις ότι και το χρωματικό σφάλμα του φακού είναι αφόρητο.
stathisb Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 15, 2015 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 15, 2015 Ναι την ξέρω την βάση ειναι πολυ portable και στήνεται όπως λες σε 3 λεπτά απλά προσωπικά θεωρώ πολύ λίγο τον χρόνο των 5 λεπτών και μετά να έχεις trail, wide field τραβάς θα έπρεπε να είναι παραπανω. Αν δηλαδή θες να τραβήξεις 10 λεπτη με ccd, τι απλά δεν μπορεις; Επίσης η στήριξη σηκώνει μέχρι 5 κιλά αν βάλεις πχ ένα φακό 400-500mm και την Canon ίσως και να τα ξεπεράσεις. Αφού είχες heq5 τότε καταλαβαίνεις για ποιες διάφορες σου έλεγα στο προηγούμενο post. Αν όμως το ενδιαφέρον σου είναι στα wide field, τότε πάω πάσο, αλλά με 300 και 400 εστιακή σαν να ξεφεύγεις λίγο από την έννοια του wide field. Δεν εχω χρησιμοποιήσει apo φακό να σου πω την αλήθεια αλλά φαντάζομαι πως οι διαφορές θα είναι καθόλου η μειωμένο χρωματικό σφάλμα καθώς και παραμόρφωση η φούσκωμα των άστρων. Αν κάποιο άλλο μέλος έχει κάνει την δοκιμή ας μας πει. ΦιλικάΣτάθης ΦιλικάΣτάθης
xaralam Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 15, 2015 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 15, 2015 Το όριο της βάσης είναι 300mm 5λεπτες . Στα 200mm η και παρακάτω μπορείς αρκετά παραπάνω . Το πρόβλημα είναι βλέπεις ότι η ccd έχουν μικρότερο αισθητήρα άρα μικρότερο πεδίο και πιο εύκολο trail στα ίδια mm . Βέβαια πολύ περισσότερες δυνατότητες φίλτρα λιγοτερος θόρυβος κτλ... Πιστεύω ότι ένας 200 Canon f 2.8 θα με κάλυπτε .. Απλά θα ήθελα για κάποιους στόχους και τα 300 mm . Ευχαριστώ όπως και να χει για τις συμβουλές
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2015 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2015 Από τα William Optics 66, το SD έχει το λιγότερο χρωματικό σφάλμα (μαζί με τη σπάνια τριπλέτα Apo) και το ED Petzval το πλέον επίπεδο πεδίο (αλλά ορατό χρωματικό σφάλμα). Τα Astrotech 72 που τα αντικαθιστούν στην αγορά μοιάζουν με τα SD. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
xaralam Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2015 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2015 Από τα William Optics 66, το SD έχει το λιγότερο χρωματικό σφάλμα (μαζί με τη σπάνια τριπλέτα Apo) και το ED Petzval το πλέον επίπεδο πεδίο (αλλά ορατό χρωματικό σφάλμα). Τα Astrotech 72 που τα αντικαθιστούν στην αγορά μοιάζουν με τα SD. Οπότε στο sd θέλουμε και διορθωτή πεδίου ?
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2015 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2015 Θα το απαντήσει κάποιος φωτογράφος αυτό. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα