Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Γεια σας φίλοι μου τις τελευταίες μέρες σκέφτομαι να προχωρήσω στην αγορά ενός τηλεσκοπίου.Εκεί που είχα αποφασίσει να πάρω το Dobsonian 8 σκέφτηκα αν μου αρέσει η αστροφωτογραφία...αλλά από ότι ξέρω είναι ένα πολυδάπανο σπορ.Εσείς τι λέτε αξίζει; Σε περίπτωση που τελικά αποφασίσω ότι θα ασχοληθώ με την αστροφωτογραφία σκέφτομαι το Omegon Telescope N 152/750 EQ-300 .Με λίγα χρήματα παραπάνω βρίσκεις και το Skywatcher Telescope N 150/750 Explorer BD NEQ-3 αλλά υπερβαίνει τα 500 ευρώ με τα μεταφορικά και υπερβαίνει το όριο.Δεκτή κάθε απάντηση.
Δημοσιεύτηκε

Καλως ήρθες.

Καλή δήλωση: "Αν μου αρέσει η αστροφωτογραφία" και εδώ νομίζω ότι δεν υπάρχει καλή απάντηση. Δεν έχεις την εμπειρία να καταλάβεις αν σου αρέσει, αλλα και ούτε αν δεν σου αρεσει. Και θεωρώ ότι οτι και να πεί ο οποιος απο εμάς, το πιθανότερο είναι να κανεις του κεφαλιού σου, όπως εξ άλλου κάναμε όλοι μας κάποια στιγμή.

Εγώ θα σου έλεγα να μείνεις με το dob γι αρχή. Να προλάβεις να καταλάβεις αν σου αρέσει και το σπόρ δηλαδή, γιατί αλλοιώς το βλέπεις στην θεωρία και αλλοιώς όταν αρχίσεις να κουβαλάς να ξενυχτάς, να κρυώνεις και να ζορίζεσαι.

Είναι νωρίς ακόμα για φωτογραφία, και ο εξοπλισμός που στοχεύεις δεν είναι και ότι καλύτερο, αν και αυτά θα στα πούνε τα παιδιά που ασχολόνται.

Κατσε και ιμάθε, και αν μετά αρχίσεις να γουστάρεις, το βλέπεις και αλλοιώς.

Φιλικά

Δημήτρης
Δημοσιεύτηκε
Σας ευχαριστώ για το απόλυτο σχόλιο σας.Εννοείται πως δεν θα αρχίσω αμέσως την αστροφωτογραφία.Απλά προσπαθώ να αποφύγω στο μέλλον την αγορά ενός άλλου τηλεσκοπίου σε περίπτωση που ασχοληθώ.Σας ευχαριστώ και πάλι για το κατατοπιστικό σχόλιο.
Δημοσιεύτηκε

Καλώς ήρθες!

Στο ίδιο δίλημμα ήμουν και γω πριν ένα 6μηνο...

Ή λύση του dob που λέει και ο φίλος Δημήτρης είναι η πιο ασφαλής (άσχετα αν δεν την ακολούθησα εγώ), ειδικά στην περίπτωση που το βρείς μεταχειρισμένο από αγγελία εδώ. Αν δείς κάποια στιγμή ότι θές να ασχοληθείς με αστροφωτογραφία το ξαναπουλάς με ελάχιστη χασούρα.

Η επιλογή τώρα του SW150 που έβαλες δεν είναι ιδιαίτερα καλή για αστροφωτό, θα ήταν πολύ καλύτερη αν έβαζες την έκδοση 150pds (εστιαστής 2πλης ταχύτητας και εστιάζουν οι dslr) αλλά το σημαντικότερο σε όλο το σεταπ είναι η βάση. Η neq3 δεν θα σε καλύψει, νομίζω οτι η eq5 είναι καλύτερη αρκεί να μην πάς σε μεγαλύτερο σωλήνα.

Οι περισσότεροι εδώ ορθώς θα σου προτείνουν οτι για αστροφωτό η λύση ενός μικρού διοπτρικού (πχ ED80) είναι καλύτερη για αρχάριο μια και δεν χρειάζεται να ανησυχείς τόσο για την ευθυγράμμιση των οπτικών.

Θα ανακαλύψεις οτι δυστυχώς δεν υπάρχει ένα τηλεσκόπιο που να τα κάνει όλα... Το καθένα έχει τα υπέρ του και τα κατά του και εξαρτάται από τη χρήση του η επιλογή που θα κάνεις. Το σημαντικότερο πάντως όλων για φωτογράφηση είναι η στήριξη!

Δημοσιεύτηκε

Καλώς ήλθες στην Αστροπαρέα μας.

Μεταξύ μας , αργά ή γρηγορα θα το γυρισεις στην φωτογραφία.ειναι αναποφευκτο.Δεν θα το αποφυγεις.

Συμβουλη μου ειναι μη κανεις τιποτα προς το παρον , να βρεθεις σε καμια εκδηλωση ωστε να τα δεις απο κοντα και υστερα αποφασιζεις.

Ναι, συμφωνω σε ολα με τους προγουμενους. Μια καλή βάση είναι πάντα η αρχη. ολα τα αλλα ερχονται μετα.

Εντελως φιλικα , βάλε και ενα ονοματακι βρε αδελφε !! να ξερουμε πως σε λένε !!!!( εκτος αν εισαι ανηλικος). Προσωπικα το username σου ,χτυπαει σε μενα τουλαχιστον κάπως άσχημα. Υποτιθεται οτι εκανες εγγραφη σε ενα φορουμ Αστρονομιας και οχι σε τσιρκο.

Εντελως προσωπικη απόψη απο την στιγμη που το φορουμ ειναι ελευθερο.

Χρονια Πολλά με υγεια

Γιωργος

ATLAS TEAM OBSERVATORY

http://atlasobs.blogspot.gr/

Δημοσιεύτηκε

Και φυσικά να ακουστεί και ο αντίλογος. Σε αυτό το forum επειδή τυχαίνει οι περισσότεροι να είναι του dobsonian, αυτό προβάλλεται συνήθως ως πρώτη και τελευταία λύση.

Όμως το dob είναι ΕΙΔΙΚΗ λύση. Θυσιάζεις πολλά, για να κερδίσεις συγκεκριμένα πράγματα: κόστος, διάμετρο, απλή χρήση. Εγώ μικρός (περί το 1990) είχα ένα ισημερινό 4" και ονειρευόμουν πως όταν μεγαλώσω θα πάρω ένα dobsonian 10, 12 ή ξέρω γω πόσων ιντσών. Μεγάλωσα, δοκίμασα dobsonian άλλων (μέχρι και 30 ιντσών), και πήρα αρκετά τηλεσκόπια, κανένα όμως dobsonian. Οπότε θα έλεγα πριν πάρεις, δοκίμασε να δεις τι σε βολεύει. Σε κάποια αστροσυγκέντρωση, όπου βρεις τέλος πάντων.

Ή, περίμενε να πάρεις κάτι σε καλή τιμή από τις μικρές αγγελίες, είτε dobsonian είτε κάτι άλλο, ώστε όταν το αντικαταστήσεις με κάτι άλλο (συμβαίνει στο 90% των περιπτώσεων, σπάνια πετυχαίνουμε το τηλεσκόπιο που θέλουμε με την πρώτη μας προσπάθεια) να μην χάσεις χρήματα.

Τώρα εντελώς πληροφοριακά, το φθηνότερο φωτογραφικό τηλεσκόπιο αξιώσεων είναι είναι μάλλον το Skywatcher 130P-DS με βάση EQ3 - δε χρειάζεται υποχρεωτικά goto, μπορούμε και με απλά μοτέρ να αρχίσουμε στην αστροφωτογράφηση, απλά "πακέτο" δεν το είδα με την απλή βάση. Για 150άρια που κοίταζες πάμε σε παραπάνω βάση, EQ5 τουλάχιστον (μην πω HEQ5) για φωτογραφίες.

(Μπορεί όμως όταν λες αστροφωτογραφία να εννοείς πλανητική αστροφωτογραφία. Αυτό είναι αρκετά ευκολότερο.)

Σημείωση: Διαβάζοντας τώρα το ακριβώς προηγούμενο post (που δεν αναφερόταν βέβαια σε εμένα) να πω πως δεν υπογράφω με το όνομά μου όπως αρκετοί κυρίως επειδή οι πιο παλιοί φίλοι μου και από κοντά "Ecuador" με φωνάζουνε (μεγάλη ιστορία) ;)

Επίσης έχουμε ήδη Κεχαγιά εδώ μέσα, δε χρειάζεται να σας θυμίζω πως είμαστε πολλοί και αισθάνεστε μειονεκτικά οι υπόλοιποι!

Δημήτρης

Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOS

http://astro.ecuadors.net

Violence is the last refuge of the incompetent.

Δημοσιεύτηκε

Συμφωνώ και με τον Γιώργο ότι την αστροφωτό δεν την αποφεύγεις ( :lol: ) και με τον Δημήτρη ότι το dob δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση (είναι όμως η πιο ασφαλής στο αν δεν ξέρεις αν θα ασχοληθείς).

Προσωπικά επέλεξα το 200pds (και μετά ήρθε και το 130pds) σε heq5 γιατί ήξερα εκ των προτέρων ότι θα με τρώει να τραβήξω!

Είναι και σχετικά μεγάλο το κόστος του σετάπ για αστροφωτό για να μην ασχοληθείς στο τέλος...

Δημοσιεύτηκε
επειδή δεν είμαι και πολύ μεγάλος για να αγοράσω οτιδήποτε μου έρθει στο κεφάλι (15 ετών) όταν μιλάμε για μία ΗΕQ5 για πόσα χρήματα μιλάμε;επίσης είναι υποχρεωτικό το go to; επομένως το τηλεσκόπιο αυτό είναι το ''όριο'' για να ξεκινήσει κανείς αστροφωτογράφιση;
Δημοσιεύτηκε
επειδή δεν είμαι και πολύ μεγάλος για να αγοράσω οτιδήποτε μου έρθει στο κεφάλι (15 ετών) όταν μιλάμε για μία ΗΕQ5 για πόσα χρήματα μιλάμε;επίσης είναι υποχρεωτικό το go to; επομένως το τηλεσκόπιο αυτό είναι το ''όριο'' για να ξεκινήσει κανείς αστροφωτογράφιση;

Το goto θα σου επιτρέψει να βρίσκεις εύκολα τους στόχους και επίσης οι ισημερινές βάσεις GOTO έχουν τη δυνατότητα με τη βοήθεια οδηγητικού τηλεσκοπίου/κάμερας να σου δώσουν μεγάλες εκθέσεις. Χωρίς οδήγηση περιορίζεσαι στα 1-2 λεπτά περίπου και για αυτή τη δουλειά αρκούν τα απλά μοτέρ. Όμως οι "σκέτες" βάσεις EQ3 & EQ5 σε χρεώνουν και για αναβάθμιση σε μοτέρ και για την πολική διόπτρα, οπότε τελικά δε γλιτώνεις πολλά χρήματα σε σχέση με την goto και γι' αυτό για αστροφωτογραφία συνήθως πάμε απ' ευθείας στη goto.

H HEQ5 Pro (goto δηλαδή) δεύτερο χέρι εμφανίζεται (και εξαφανίζεται) στις αγγελίες στα 600-650 ευρώ περίπου. Βασικά η HEQ5 είχε και εκδοχή non-pro που είχε και τα μοτέρ και την πολική διόπτρα, δηλαδή ήταν καλή περίπτωση αν ήθελες να γλιτώσεις χρήματα, αλλά σταμάτησαν να την πουλάνε χρόνια πριν και σπάνια την πετυχαίνεις.

Είναι η βάση που προτείνεται συνήθως γιατί είναι από τις καλύτερες σε απόδοση/τιμή και λειτουργεί πολύ καλά και για αστροφωτογραφία με τηλεσκόπια κάτω από 10 κιλά.

Για οικονομικότερες έχουμε την EQ3 & EQ5, αλλά όπως είπα αν θες για αστροφωτογραφία αν τις πάρεις "σκέτες" και μετά τις αναβαθμίσεις δε θα γλιτώσεις σε σχέση με μια goto από την αρχή. Όμως, ο 150άρης σωλήνας που λες είναι βαρύς για φωτογράφηση με την EQ3 θες τουλάχιστον την EQ5. Για την EQ3 βάζεις τον 130P-DS. Επίσης ο σωλήνας 150P που έβαλες link δεν είναι βελτιστοποιημένος για φωτογραφία όπως οι 130P-DS/150P-DS.

Γενικά η αστροφωτογραφία είναι απολαυστική, αλλά έχει και αρχικό κόστος και θέλει και χρόνο. Ειδικά για πρώτο τηλεσκόπιο μήπως να κοιτάξεις κάτι για παρατήρηση αρχικά; Δε θα σου πρότεινα dob τώρα, γιατί αν τελικά θελήσεις αστροφωτογραφία που σε βλέπω το ψάχνεις, καλό είναι να αρχίσεις με ισημερινό, ώστε να έχεις τουλάχιστον άνεση με αυτόν τον τύπο βάσης. Επίσης, κοίτα τις αγγελίες, πολύ πιθανό να μπορέσεις να πάρεις κάτι καλό μέσα στα χρήματα που διαθέτεις. Και όταν έρθει η ώρα να το αλλάξεις θα το δώσεις σε κοντινή τιμή.

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.Θα έχω το νου μου στις αγγελίες αλλά για τηλεσκόπιο σε ισημερινή και έπειτα να το αναβαθμίσω έχεις να μου προτείνεις τίποτα;

για παρατήρηση είναι τελικά καλό αυτό το τηλεσκόπιο;

Επίσης,όταν μιλάμε για παρατήρηση μόνο η πολική ευθυγράμμιση πρέπει να είναι ακριβής;

Τέλος ένα 6-ιντσο με ένα 8-ιντσο έχει σημαντική διαφορά ως προς την παρατήρηση;

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα και χρόνια πολλά,

Αν επιλέξεις την αστροφωτογραφιση η βάση και το τηλεσκόπιο θα είναι από τα σχετικά φτηνά "κομματια" του εξοπλισμου σου σε σύγκριση με αυτά που θα χρειαστείς στην πορεία (ccd, τροχούς, οδηγητικη κάμερα / ερευνητη, φίλτρα, ανταπτορες και αλλα πολλα), υπολόγισε όμως και τις ώρες που θα χρειαστεί να αφιερώσεις σε κάθε στόχο προκειμένου να έχεις ένα καλό αποτέλεσμα. Φυσικά το νούμερο ένα στην αστροφωτογραφιση είναι ο σκοτεινός ουρανός, αν τον έχεις εύκολα προσβάσιμο πχ από την αυλή σου η την ταράτσα σου θα σου είναι πιο εύκολο να προσπαθείς συχνότερα από το αν μένεις σε μια μεγάλη πόλη όπου η φωτορυπανση θα σε δυσκολεύει και θα σε αποτρέπει.

Όσο αφορά το κόστος μια heq5 μεταχειρισμενη θα ηταν καλη ευκαιρία απο τις αγγελιες (600-650) και με λίγο παραπάνω χρηματα μπορει να βρεις και μια eq6 (700-800), πάντα βέβαια να κοιτάς την κατάσταση αλλά και τα αξεσουάρ που την συνοδεύουν. Το ίδιο ισχύει και για τα τηλεσκόπια. Αν θες καινούργια υπολόγισε το κόστος της μεταχειρισμενης x2. Λύσεις τύπου eq3, eq5 χωρίς δυνατά μοτέρ ούτε να το σκέπτεσαι θα το μετανιώσεις αργότερα όταν θα δεις ότι οι δυνατότητες τους είναι περιορισμένες σε σύγκριση με αυτά που θα θέλεις να κάνεις.

Το ίδιο ισχύει και για τα dobsonian. Δεν μπορείς να αστροφωτογραφισεις πάρα μόνο πλανήτες, φεγγάρι και ήλιο (μόνο με ειδικό φίλτρο astrosolar της baader) χωρίς ισημερινη στήριξη. Επίσης να αποφύγεις να αγοράσεις νευτωνιο πάνω σε eq3 η ακόμα και eq5 (πχ 8ιντσο). Με το παραμικρό αεράκι θα κουνιέται και δεν θα μπορείς να κάνεις τίποτα ούτε παρατήρηση ούτε φωτογράφιση. Μια heq5 είναι το ελάχιστο για παρατήρηση / φωτογράφιση έως τα 10-12 κιλά.

Η γνώμη μου είναι να χρησιμοποιήσεις διοπτρικο τηλεσκόπιο για αστροφωτογραφιση και κατά προτίμηση αποχρωματικό. Κοστίζουν αρκετά χρήματα αλλά σε ανταμείβουν με το αποτέλεσμα τους. Σου κάνουν την ζωή πιο εύκολη στη αστροφωτογραφιση από τα dob και τα νευτωνια ακόμα και αν τα τοποθετήσεις πάνω σε ισημερινη στήριξη.

Αν θέλεις να ασχοληθείς μόνο με την παρατήρηση τότε θα πρέπει να αγοράσεις όσες περισσότερες ίντσες μπορείς με τα χρήματα που θα μπορεσεις να διαθέσεις. Εκεί θα κοιτάξεις τα dob τύπου truss για πιο εύκολη μετακίνηση. Και εκεί όμως θα χρειαστείς προσοφθαλμια, barlow και φίλτρα παρατήρησης.

Επίσης καλό θα ήταν να αναφέρεις τον όνομα σου (όχι απαραίτητα και το επιθετο) στο προφίλ σου η στην υπογραφή σου. Έτσι δημιουργείς μια πιο καλή εικόνα σε ένα δημόσιο forum αφού οι άλλοι δεν σε γνωρίζουν και μπορεί να μην μπουν καν στον κόπο να σου απαντήσουν.

Όσο αφορά το τελευταίο σου ερώτημα στην παρατήρηση και 1 ίντσα κάνει διάφορα.

Καλώς ήρθες στην παρέα μας.

Φιλικά

Στάθης

Δημοσιεύτηκε
Θα ήταν καλή λύση π.χ. να αγόραζα ένα τηλεσκόπιο για παρατήρηση όπως το Dob και έπειτα να μάζευα κι άλλα χρήματα για ένα μικρό αποχρωματικό το οποίο θα χρησιμοποιούσα για αστροφωτογράφηση;
Δημοσιεύτηκε

Οι περισσότεροι από εμάς κάπως έτσι ξεκίνησαν. Είναι άλλο πράγμα η παρατήρηση και άλλο η φωτογράφιση. Και τα δύο κοστίζουν (όπως και κάθε χόμπι άλλωστε). Η απάντηση στο ερώτημα σου είναι αν σηκώνει η τσέπη σου φυσικα και μπορείς. Οι συμβουλές είναι για να σε βοηθήσουν να καταλάβεις τι είναι το ένα και τι το άλλο, αλλά και για να αποφύγεις αγορές που αργότερα θα μετανιώσεις. Η τελική απόφαση θα είναι δική σου.

Φιλικά

Στάθης

Φιλικά

Στάθης

Δημοσιεύτηκε
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.Θα έχω το νου μου στις αγγελίες αλλά για τηλεσκόπιο σε ισημερινή και έπειτα να το αναβαθμίσω έχεις να μου προτείνεις τίποτα;

για παρατήρηση είναι τελικά καλό αυτό το τηλεσκόπιο;

Επίσης,όταν μιλάμε για παρατήρηση μόνο η πολική ευθυγράμμιση πρέπει να είναι ακριβής;

Τέλος ένα 6-ιντσο με ένα 8-ιντσο έχει σημαντική διαφορά ως προς την παρατήρηση;

Για παρατήρηση είναι πολύ καλό αυτό το σετ. Θα γινόταν μάλιστα τέλειο αν αντί αυτού του σωλήνα έβαζες τον 150/1200 που τον δίνουν σε βάση Dob ή σκέτο. Αυτό το Νευτώνειο της SW είναι το πιο κορυφαίο της SW για παρατήρηση. Διότι είναι F8 και έχει πολύ μικρή κεντρική παρεμπόδιση. Το μπροστινό καθρεφτάκι είναι πολύ μικρό ενώ σε αυτό της φωτογραφίας είναι μεγαλύτερο. Δεν ενδείκνυται όμως για φωτογραφία μακράς έκθεσης. Για αυτήν θα προτιμήσεις αυτό του σετ.

Για την πολική ευθυγράμμιση τώρα που ρωτάς. Για την παρατήρηση με αυτήν την στήριξη είναι υπέρ αρκετή η εξής: Αν προσέξεις κάτω από εκεί που πιάνει το τηλεσκόπιο πάνω στην στήριξη υπάρχει μία μαύρη τάπα. Αν την βγάλεις θα δεις ότι η στήριξη είναι κούφια. Στο σημείο εκείνο υπάρχει ένας σωλήνας που καταλήγει στο πίσω μέρος της στήριξης. Βάζεις λοιπόν το μάτι σου στο πίσω μέρος και μέσα από αυτόν τον σωλήνα σημαδεύεις τον πολικό αστέρα. Αυτό είναι όλο. Δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Δημοσιεύτηκε

Προσωπικά πιστεύω πως είναι λάθος αυτή η συμβουλή.

Το καλύτερο τηλεσκόπιο είναι αυτό που χρησιμοποιείς. Οπότε μπορεί κάτι μικρότερο πολλές φορές να είναι ευκολότερο να το βγάλεις για παρατήρηση και τελικά να χρησιμοποιηθεί περισσότερο.

Επίσης, ένα 6ιντσο που μπορείς να μεταφέρεις σε σκοτεινό ουρανό θα δείξει καλύτερα από 12ιντσο στην πόλη ;)

Κοινώς σε μέγεθος πάμε για το μεγαλύτερο που θα είμαστε σίγουροι ότι δε θα είναι πολύ μεγάλο για να λέμε "ωχ, τώρα που να το κουβαλάω, άστο γι' αύριο...".

Και επίσης εγώ προτιμώ τα Skywatcher F5 νευτώνια (όπως το 150P/750) από τα F8 (όπως 150/1200). Είναι καλύτερα σε deep space (μεγαλύτερο πεδίο), πιο κοντά και ελαφριά (μικρότερη απαίτηση σε βάση), πιο φορητά και κάνουν και για φωτογράφηση αργότερα (παίρνουν matched corrector και είναι πολύ πιο γρήγορα σε εκθέσεις).

Δημοσιεύτηκε

Το καλύτερο τηλεσκόπιο είναι αυτό που χρησιμοποιείς. Οπότε μπορεί κάτι μικρότερο πολλές φορές να είναι ευκολότερο να το βγάλεις για παρατήρηση και τελικά να χρησιμοποιηθεί περισσότερο.

Επίσης, ένα 6ιντσο που μπορείς να μεταφέρεις σε σκοτεινό ουρανό θα δείξει καλύτερα από 12ιντσο στην πόλη ;)

Κοινώς σε μέγεθος πάμε για το μεγαλύτερο που θα είμαστε σίγουροι ότι δε θα είναι πολύ μεγάλο για να λέμε "ωχ, τώρα που να το κουβαλάω, άστο γι' αύριο...".

Και επίσης εγώ προτιμώ τα Skywatcher F5 νευτώνια (όπως το 150P/750) από τα F8 (όπως 150/1200). Είναι καλύτερα σε deep space (μεγαλύτερο πεδίο), πιο κοντά και ελαφριά (μικρότερη απαίτηση σε βάση), πιο φορητά και κάνουν και για φωτογράφηση αργότερα (παίρνουν matched corrector και είναι πολύ πιο γρήγορα σε εκθέσεις).

Καλημέρα,

η ερώτηση ήταν "Τέλος ένα 6-ιντσο με ένα 8-ιντσο έχει σημαντική διαφορά ως προς την παρατήρηση;" και όχι τι είναι πιο βολικό για μεταφορά και παρατήρηση.

Φιλικά

Στάθης

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα,

η ερώτηση ήταν "Τέλος ένα 6-ιντσο με ένα 8-ιντσο έχει σημαντική διαφορά ως προς την παρατήρηση;" και όχι τι είναι πιο βολικό για μεταφορά και παρατήρηση.

Επίσης καλημέρα.

Αυτή ήταν η ερώτηση, και λέω η απάντηση δεν είναι τόσο απλή, θέλει κάποια συμπλήρωση. Στον όρο "παρατήρηση" εγώ περιλαμβάνω και το να φτάσεις στο σημείο να κάνεις παρατήρηση. Νομίζω είναι σωστή συμβουλή για αρχάριο που δεν έχει όλες τις παραμέτρους στο μυαλό του. Τα 8ιντσα νευτώνια/dob αρχίζουν να πλησιάζουν στα μεγέθη που μπορεί να κουράσουν. Επίσης αν είναι δυσκολότερο σε μεταφορά υπάρχει και το θέμα όπως είπα πως ένα 6ιντσο σε σκοτεινό ουρανό είναι καλύτερο από αρκετά μεγαλύτερο στην πόλη ;)

Δημοσιεύτηκε
γενικά,εσείς τι λέτε να ξεκινήσω με ένα νευτώνιο για παρατήρηση και έπειτα να πάρω ένα μικρό διοπτρικό ή κατευθείαν ένα νευτώνιο που στη συνέχεια θα το αναβαθμίσω κατάλληλα για αστροφωτογραφία; (μέχρι 600 ευρώ περίπου το τηλεσκόπιο)
Δημοσιεύτηκε
γενικά,εσείς τι λέτε να ξεκινήσω με ένα νευτώνιο για παρατήρηση και έπειτα να πάρω ένα μικρό διοπτρικό ή κατευθείαν ένα νευτώνιο που στη συνέχεια θα το αναβαθμίσω κατάλληλα για αστροφωτογραφία; (μέχρι 600 ευρώ περίπου το τηλεσκόπιο)

Δεν υπάρχει "σωστή" απάντηση. Ίσως να το πας ανάλογα με τις αγγελίες. Π.χ. βλέπω ήδη 2 νευτώνια 6" ένα skywatcher με eq3 και ένα Bresser με Exos 2 Goto. Ανάλογα με την τιμή που θα σου κάνουν, μπορεί και τα δύο να είναι καλές αγορές (δεν έχω εμπειρία με Bresser, αλλά θυμάμαι κάποιος άλλος στο forum είχε μείνει ικανοποιημένος με την Exos 2).

Αν πάρεις κάτι από αυτά σε καλή τιμή και δε σε ικανοποιήσει, το ξαναδίνεις με μικρές απώλειες.

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα,

η αγορά του 6" νευτωνίου σε eq3-2 δεν είναι καλή. Η βάση δεν κάνει για αυτό το τηλεσκόπιο ούτε για παρατήρηση, ούτε για φωτογράφιση. Για το bresser δεν μπορώ να έχω αποψη μιας και δεν το έχω δουλέψει καθόλου ούτε γνωρίζω την βάση exos 2.

Η λύση του να πας με νευτώνιο σε ισημερινή θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον μια Heq5 αν μιλάς για 6" και οριακά για τις 8" ιντσες. Ο απλός φωτογραφικός εξοπλισμός ζυγίζει πάνω κάτω 3-5 κιλά. Πρόσθεσε και το βάρος του τηλεσκοπίου και βγάλε το αποτέλεσμα για τι βάση θα χρειαστείς.

Ενδεικτικά για αστροφωτογράφιση τα κιλά που σηκώνουν οι βάσεις είναι: η eq3-2 σηκώνει το πολυ μέχρι 5 κιλά, η eq5 σηκώνει 6,5 κιλά, η heq5 σηκώνει 11 κιλά και η eq6/neq6 15 κιλά.

Διάλεξε μια σωστή βάση πρώτα η οποία να σηκώνει το τηλεσκόπιο που θα αγοράσεις και από και έπειτα μπορείς να αναβαθμιστείς με εξοπλισμό για αστροφωτογράφιση.

Η παραπάνω συμβουλές, χαλαρά θα σου γλυτωσουν έως και 1000 ευρώ σε αγορές που θα μετανιώσεις.

Φιλικά

Στάθης

Δημοσιεύτηκε
Καλησπέρα,

η αγορά του 6" νευτωνίου σε eq3-2 δεν είναι καλή. Η βάση δεν κάνει για αυτό το τηλεσκόπιο ούτε για παρατήρηση, ούτε για φωτογράφιση. Για το bresser δεν μπορώ να έχω αποψη μιας και δεν το έχω δουλέψει καθόλου ούτε γνωρίζω την βάση exos 2.

Συγνώμη, έχεις χρησιμοποιήσει το 150P με βάση EQ3? Χωρίς παρεξήγηση, αλλά σε βρίσκω πολύ απόλυτο στις απαντήσεις σου και εγώ που το έχω δοκιμάσει έχω εντυπωσιαστεί θετικά σε σχέση με ό,τι περίμενα από την ταπεινή EQ3. Για παρατήρηση πάντα. Ήδη μόνος σου λες ότι ακόμα και για αστροφωτογράφηση η EQ3 μπορεί να σηκώσει 5 κιλά. Προφανώς το 150P με φωτογραφική είναι παραπάνω και δεν κάνει, αλλά σκέτος ο σωλήνας είναι λιγότερο από 5 κιλά, αρκετά ελαφρύς για παρατήρηση όπως και να το δεις. Μην μπερδεύουμε τους σωλήνες f/5 με τους βαρύτερους και μακρύτερους (μεγαλύτερη αντίσταση αέρα) f/8 που θέλουν μεγαλύτερες βάσεις.

Την Exos 2 κι εγώ μόνο μέσα από posts εδώ την έχω δει. Τα χαρακτηριστηκά της είναι ανάμεσα σε eq5 και heq5 αν και η Skywatcher είναι συνήθως καλύτερη εγγύηση ποιότητας από την Bresser, οπότε δεν μπορώ να πω με σιγουριά κάποια γνώμη.

Δημοσιεύτηκε
Καλησπέρα,

Συγνώμη, έχεις χρησιμοποιήσει το 150P με βάση EQ3? Χωρίς παρεξήγηση, αλλά σε βρίσκω πολύ απόλυτο στις απαντήσεις σου και εγώ που το έχω δοκιμάσει έχω εντυπωσιαστεί θετικά σε σχέση με ό,τι περίμενα από την ταπεινή EQ3. Για παρατήρηση πάντα. Ήδη μόνος σου λες ότι ακόμα και για αστροφωτογράφηση η EQ3 μπορεί να σηκώσει 5 κιλά. Προφανώς το 150P με φωτογραφική είναι παραπάνω και δεν κάνει, αλλά σκέτος ο σωλήνας είναι λιγότερο από 5 κιλά, αρκετά ελαφρύς για παρατήρηση όπως και να το δεις. Μην μπερδεύουμε τους σωλήνες f/5 με τους βαρύτερους και μακρύτερους (μεγαλύτερη αντίσταση αέρα) f/8 που θέλουν μεγαλύτερες βάσεις.

Την Exos 2 κι εγώ μόνο μέσα από posts εδώ την έχω δει. Τα χαρακτηριστηκά της είναι ανάμεσα σε eq5 και heq5 αν και η Skywatcher είναι συνήθως καλύτερη εγγύηση ποιότητας από την Bresser, οπότε δεν μπορώ να πω με σιγουριά κάποια γνώμη.

Φίλε equador, το πρώτο μου τηλεσκόπιο ήταν το skywatcher 150/750 πάνω στην eq3-2 χωρίς μοτέρ. Πολύ απλά σου λέω πως η βάση ταρακουνούσε τόσο πολύ το τηλεσκόπιο σε κάθε άγγιγμα του εστιαστή σε μεγεθύνσεις πάνω από 100x. Για πιο χαμηλές μεγεθύνσεις δεν μπορώ να πω πως είχε θέμα. Όταν όμως φυσούσε έστω και λίγο το κούνημα παραήταν ενοχλητικό. Αυτή είναι η άποψή μου για την συγκεκριμένη βάση και το bundle είναι καθαρά ένα εμπορικό τρικ. Το ίδιο ισχύει και για το bundle eq5 και 200/1000 (8” νευτώνειο) - (Είχα και το 8" 200/1000 αλλά πάνω σε Heq5 πολύ καλύτερα τα πράγματα αλλά και πάλι οριακά για φωτογράφιση). Το βάρος του 6” ήταν κάτι λιγότερο από 5 κιλά. Ένα προσοφθάλμιο Hyperion πχ 24mm ζυγίζει 329 γραμμάρια, αμέσως ξεπέρασες τα 5 κιλά. Αν βάλεις και έναν ερευνητή 9x50 έχεις ακόμα περισσότερο βάρος. Για πες μου πως θα βάλεις επάνω μια DSLR που ζυγίζει το διπλάσιο; Μιλάμε για το F5 (και 6" και 8") για F8 προφανώς και είναι άλλα τα σταθμά. Ακόμα και goto να βάλεις (πεταμένα χρήματα η αποψή μου) δεν αλλάζει το payload της βάσης.

Συμβουλεύεις κάποιον ο οποίος δεν γνωρίζει αυτά που έχεις δει και φυσικά δεν έχει την ίδια εμπειρία με σένα. Αν θεωρείς πως o συνδυασμός 150/750 σε eq3-2 σε καλύπτει για παρατήρηση οκ είναι δικαίωμα σου αλλά δεν σημαίνει πως είναι το ίδιο και για κάποιον άλλο που σκέφτεται να ξεκινήσει και αστροφωτογράφιση ταυτόχρονα.

Φιλικά

Στάθης

Δημοσιεύτηκε
με την eq5 είναι οριακό το βάρος για αστροφωτογραφία;

Καλησπέρα,

5 κιλά το νευτώνειο το 6" και άλλο 1 με 1,5 κιλό ο ερευνητής με την οδηγητική τα δακτυλίδια του και την dovetail του, και 600-650 γραμμάρια μια DSLR πας στα 7 με 7,5 κιλά. H EQ5 σηκώνει μέχρι 6,5 κιλά. Άρα δεν θα σε καλύψει για μεγάλης διάρκειας λήψεις (10 με 15 λεπτά η κάθε μια ας πούμε). Βάλε πως θα χρειαστείς και φίλτρα και τροχό και ίσως και ένα μοτέρ για εστίαση το βάρος ανεβαίνει. Άρα αργότερα θα έχεις να σκέπτεσαι αυτά, θα έχεις να σκέπτεσαι και να αλλάξεις την βάση;

Φιλικά

Στάθης

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης