Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
εγω παντως αυτο που εχω καταλαβει 48 χρονια που ζω ειναι οτι τα ιερατεια της επιστημης μας δινουν τις πληροφοριες με το σταγονομετρο, και πολλες φορες οπως τους συμφερει. οσο για τον θεο καπως αλλιως τον φανταζωμαι και οχι οπως μου εμαθαν στο σχολειο η στην εκκλησια...οταν πηγαινα. δεν ξερω τι ειναι ο θεος ειμαι ομως σιγουρος για το τι δεν ειναι. και ας με συγχωρεσει ο κυριος Αινσταιν για το οτι ο θεος δεν παιζει ζαρια. παιζει και παραπαιζει. μια ζαρια και μαλιστα αποτυχημενη ηταν η δημιουργια του ανθρωπου εκτος κι αν κοιταζωντας μας απο καποια γωνια του συμπαντος σπαει.....πλακα. επ ευκαιρια ρωτησα καποτε τον παππα της ενοριας μου σε καποια κηδεια γιατι ο θεος αφου ηθελε να κανει τη ΓΗ και να να φτιαξει τους ανθρωπους που θα την κατοικησουν τι ηθελε και εφτιαξε τοσα τρισσεκατομυρια αστρα -πλανητες κλπ? μου απαντησε οτι αν δεν τα εφτιαχνε εγω δεν θα ειχα τι να θαυμασω με το τηλεσκοπιο μου. με αφησε ...κοκαλο
Δημοσιεύτηκε

Πολύ πεσιμιστής είσαι SPIRETO....

 

Μπορεί η ζωή στη γή να μην είναι έτσι όπως θέλουμε να ήταν, αλλά στην τιμή περιλαμβάνεται κα ένα δωρεάν ετήσιο ταξίδι γύρω από τον Ήλιο :D

Δημοσιεύτηκε

Το αν υπαρχει κτισμα χωρις κτηστη,με βαση την ανθρωπινη λογικη,δεν ειναι δυνατον!

 

Αλλα................

Ας παρουμε τα πραγματα λιγο απο την αρχη!

Ο σκυλος,εχει νοημοσυνη τοση,ωστε αυτα που ξερει και αυτα που θα μαθει,να του αρκουν για την ζωη του!

Δεν θα μπορεσει ποτε να κατανοησει τον ανθρωπο,ουτε και τον ενοχλει αυτο,αφου δεν το ξερει!

 

Η νοημοσυνη του σκυλου,χωραει στο δικο μας μυαλο,αυτη του σκυλου ομως δεν ειναι εις θεση να χωρεσει την δικη μας!

 

Η δικη μας νοημοσυνη δεν ειναι εις θεση να χωρεσει αυτη του δημιουργου,το αντιθετο ομως ναι!

 

Η ειρωνια με μας ομως ειναι οτι,εχουμε τοση νοημοσυνη,ωστε να ειμαστε εις θεση να ξερουμε,οτι δεν ξερουμε!

Ξερουμε ,οτι δεν μπορουμε να κατανοησουμε!

 

Ειμαστε ετσι πλασμενοι(αν μας επλασε καποιος) ωστε να μην ξερουμε απο που ηρθαμε,τι ειμαστε,ουτε ποιοι ειμαστε,ουτε τι σκοπο εχουμε!

 

Αυτο δεν ειναι δημιουργημα ενος τελειου πλασματος,μια χαλασμενη συσκευη ειναι θα ελεγα!

 

Εκτος βεβαια αν ο θεος ειναι Ελληνας και του αρεσουν οι πλακες! #-o

Δημοσιεύτηκε
Εγώ γενικά ξέρω ότι τίποτα δε μπορεί να γίνει από τό τίποτα και στη τύχη. Βάλτε ξύλα και πρόκες και αφήστε τα στη τύχη. Δε πα να περάσουν και όσα εκατομμύρια χρόνια θέλετε, καρέκλα δε θα γίνουν. Σε ότι συνθήκες και να είναι όσο και χρόνος να περάσει. Για να σχηματιστεί μια καρέκλα πρέπει να υπάρχει ο Νους που θα τα βάλει σε τάξη. Το ίδιο ισχύει κατ' εμέ και για τα άτομα, και για τα μόρια και για τα πάντα υπάρχουν στο σύμπαν. Δε μ' αρέσει αυτή η λογική της τυχαιότητας. Είναι η εύκολη απάντηση. Επειδή δε μπορούν να βρουν την Αιτία επιστημονικά λένε ''ε έτυχε''. Όχι κύριοι, τίποτα δεν έτυχε. Ποιός λογικός άνθρωπος μπορεί να πιστέψει ότι από τη τάξη που υπάρχει στους πυρήνες και τις συστοιχίες των ατόμων και τον μορίων, μέχρι την τελειότητα της λειτουργίας και δράσης των λευκών αιμοσφαιρίων του αίματός μας,του DNA, όλων των μικροοργανισμών και σωματιδίων που λειτουργούν αέναα για να είμαστε αυτή τη στιγμή ζωντανοί, και να αντιμετωπίζουμε το εχθρικό περιβάλλον μας, των πολύπλοκων (ακόμα δε γνωρίζουμε πλήρως) λειτουργιών του ανθρώπινου εγκεφάλου, τη άριστη βιολογική αλυσίδα του οικοσυστήματος, του κλίματος της Γης που εναλλάσεται και μας παρέχει ότι χρειαζόμαστε, έχει τα κατάλληλα αέρια, τη κατάλληλη θερμοκρασία, μας προφυλάσει από τις κατάλληλες ακτινοβολίες, η Γη έχει το μέγεθος και την απόσταση που χρειάζεται από τον Ήλιο, τα άτομα έχουν τις κατάλληλες ιδιότητες, τα κατάλληλα φορτία το καθένα, τα αστέρια οι γαλαξίες, οι βαρυτικές δυνάμεις έχουν την κατάλληλη δύναμη ώστε όλα αυτά να βρίσκονται σε μια απόλυτη αρμονία. Ε όλ' αυτά και πάρα πολλά άλλα που δε μπορώ να αναφέρω με κάνουν να μη μπορώ να πιστέψω στη τυχαιότητα, κάτι άκρως εγωιστικό και άλογο. Και όλα αυτά και πάρα πολλά άλλα με κάνουν να πιστεύω ότι υπάρχει αυτό που λέγεται Θεός, Νους, Δημιουργός.
IK Observing System
Δημοσιεύτηκε
...μέχρι την τελειότητα της λειτουργίας και δράσης των λευκών αιμοσφαιρίων του αίματός μας,του DNA, όλων των μικροοργανισμών και σωματιδίων που λειτουργούν αέναα για να είμαστε αυτή τη στιγμή ζωντανοί, και να αντιμετωπίζουμε το εχθρικό περιβάλλον μας, των πολύπλοκων (ακόμα δε γνωρίζουμε πλήρως) λειτουργιών του ανθρώπινου εγκεφάλου, τη άριστη βιολογική αλυσίδα του οικοσυστήματος, του κλίματος της Γης που εναλλάσεται και μας παρέχει ότι χρειαζόμαστε, έχει τα κατάλληλα αέρια, τη κατάλληλη θερμοκρασία, μας προφυλάσει από τις κατάλληλες ακτινοβολίες, η Γη έχει το μέγεθος και την απόσταση που χρειάζεται από τον Ήλιο, τα άτομα έχουν τις κατάλληλες ιδιότητες, τα κατάλληλα φορτία το καθένα, τα αστέρια οι γαλαξίες, οι βαρυτικές δυνάμεις έχουν την κατάλληλη δύναμη ώστε όλα αυτά να βρίσκονται σε μια απόλυτη αρμονία. Ε όλ' αυτά και πάρα πολλά άλλα που δε μπορώ να αναφέρω με κάνουν να μη μπορώ να πιστέψω στη τυχαιότητα, κάτι άκρως εγωιστικό και άλογο. Και όλα αυτά και πάρα πολλά άλλα με κάνουν να πιστεύω ότι υπάρχει αυτό που λέγεται Θεός, Νους, Δημιουργός.

Όχι, Ιφικράτη, το DNA και όλα τα βιολογικά δεν είναι τέλεια, το γιατί είναι αυτονόητο, όπως και οι γήινες συνθήκες που είναι παροδικές.

Το να βλέπεις αυτά τα πράγματα μέσα από ένα στενό χρονικό παράθυρο ως τέλεια και ακόμη περισσότερο ώς "εσκεμμένα" είναι ΤΟ εγωιστικό και όχι η τυχαιότητα. Μοιάζει λίγο μ'αυτό που έλαβε ως απάντηση από ιερωμένο ένα μέλος του forum, ότι δηλαδή το πλήθος των αστέρων είναι εκεί για να το θαυμάζουμε.

Χρήστος Μαρινός
Δημοσιεύτηκε
Όχι, Ιφικράτη, το DNA και όλα τα βιολογικά δεν είναι τέλεια, το γιατί είναι αυτονόητο, όπως και οι γήινες συνθήκες που είναι παροδικές.

 

Αν δεν ήταν τέλεια, εσύ δε θα υπήρχες τώρα για να γράφεις σ' αυτό το forum. Εδώ ταιριάζει αυτό που λένε οι επιστήμονες για τις διαστημικές αποστολές (και όχι μόνο), ''είναι πάρα πολύ εύκολο να πάει ένα πράγμα στραβά και να αποτύχει το όλο εγχείρημα, αλλά πολύ δύσκολο να πάνε όλα σωστά και το εγχείρημα να πετύχει''.

Το αν το τέλειο πρέπει να είναι και αιώνιο αυτό συζηταται. Φαινομενικά έτσι πρέπει να είναι. Αλλά όπως είπα και σε προηγούμενο ποστ (για τις μαύρες τρύπες), το αιώνιο άρα το άπειρο δε συμβαδίζει με το σύμπαν. Συνεπώς και τα όντα που ανήκουν στο σύμπαν δε μπορεί να είναι αιώνια, και άρα ούτε τα τέλεια όντα πρέπει να είναι τέλεια για πάντα. Σε ένα σύμπαν που κινείται και εναλλάσεται, όλα είναι παροδικά. Έτσι και η τελειότητα υπάρχει για κάποιες στιγμές ή για κάποια περίοδο. Γι' αυτό τα έμβια όντα αφότου γεννηθούν, περνούν μια περίοδο ακμής και τελειότητας βιολογικής, ενώ με τον καιρό αυτή η τελειότητα αρχίζει να φθίνει, η φθορά είναι εμφανής και τελικά το άλλοτε έμβιον ον όταν η έλλειψη τελειότητας υπερβεί κάποιο βαθμό παύει να υφίσταται.Είναι η φύση του τελείου αυτή. Ισχύει και στα άψυχα μάλιστα. Αν για ένα αστέρα η τελειότητα είναι πχ. η κύρια ακολουθία του, δηλαδή να καίει το υδρογόνο στον πυρήνα του, και αυτό ως τέλειο είναι παροδικό, αφού ξέρουμε ότι κάποτε αυτό θα σταματήσει. Είναι από τους κανόνες της φύσης. Ότι γεννιέται πεθαίνει. Ακόμη και το σύμπαν. Άρα σε μια φύση όπου ''τα πάντα ρει'' είναι απολύτως εύλογο και η τελειότητα των πάντων να ρει.

IK Observing System
Δημοσιεύτηκε

Ιφικράτη,

ομολογώ ότι λίγο με εκπλήσεις.

Δεν θέλεις να αφήσεις λίγο χώρο για το "παροδικά τέλειο" να είναι "ατελές" (μη τέλειο) :?:

Εκτός αν μας οδηγείς κατά ετυμολογική παράφραση στο ότι το τέλειο, εξ'ορισμού δεν είναι άπειρο, όχι γιατι δεν είναι τελειωθέν (ολοκληρωμένο) αλλά γιατί προσέγγισε ένα πέρας, ένα τέλος (απλά...μας τελείωσε). Συνεπώς επαγωγικά δεν θα μπορεί να υπάρξει και το αιώνια τέλειο. Άρα τι γίνεται με τον Δημιουργό Νού; Είναι ατελές όν; Κι αν ναί, τότε πως είναι δυνατόν κάτι ατελές να δημιουργεί κάτι τέλειο;

(συγγνώμη αν σε μπέρδεψα...)

Για όποιον δεν κατάλαβε, φυσικά και τα παραπάνω έχουν...απόλυτη σχέση με την ακτινοβολία υποβάθρου !!! :-# :oops:

Δημοσιεύτηκε
Καθόλου μπέρδεμα. Εδώ όμως ξεφεύγουμε από τα χωράφια της ''επιστήμης''. Φοβάμαι μη μας κλειδώσουν πάλι. Η λέξη Δημιουργός είναι κάτι σα τη χωροχρονική ανωμαλία της μαύρης τρύπας ή της αρχής της μεγάλης έκρηξης της επιστήμης. Εννοώ ότι δε προσεγγίζεται λογικά. Ο Νους αυτός είναι το μόνο τέλειο και αιώνιο, άχρονο υπέρτατο Ον. Δημιούργησε το σύμπαν, αυτός έθεσε τους κανόνες, και φυσικά είναι εκτός του χρονικού περιορισμού του τελείου που έθεσα για το σύμπαν, αφού εκτός από αιώνιος είναι και εκτός των κανόνων του σύμπαντος, διότι πολύ απλά αυτός το έφτιαξε. Όπως δέχεστε αξιωματικά ότι η στιγμή της μεγάλης έκρηξης είναι κάτι το άγνωστο και δε μπορούμε ποτέ να μάθουμε τι υπήρξε πριν , είναι το ίδιο εύκολο (μάλλον επακόλουθο) να δεχθείτε το είναι ο Δημιουργός.(Θυμίζώ ότι ο Θεός δεν υπάρχει, δε τίθεται υπό της αρχής, αλλά είναι η ίδια η αρχή). Μη προσπαθείται να το αποδείξετε μαθηματικά αυτό ή να το διαισθανθείται με καμμιά ακτινοβολία ή παρατήρηση.Δεν ανήκει καν στον υλικό κόσμο αλλά στον πνευματικό.Δε χωράει στο μυαλο μας. Δε μπορεί ο άνθρωπος να ξέρει τα πάντα. Φαίνεται ότι ο Δημιουργός κρατάει καλά ασφαλισμένα από μας τα μυστικά αυτά. Όχι ασφαλισμένα από πρόσβαση, αλλά ασφαλισμένα εκ γεννετής από ικανότητα κατανόησης. Είναι το ίδιο αδύνατον να τον κατανοήσουμε όπως κάποιο 5διαστατο ον που λένε κάποιοι ότι πιθανόν να υπάρχει.
IK Observing System
Δημοσιεύτηκε

Δεν δημιουργηθηκε η Γη για μας.............

εμεις δημιουργηθηκαμε πανω στην γη!

 

Για να γινει μια καρεκλα ειναι απλο,την φτιαχνεις και ετοιμη ειναι!

Για να γινει ολο το συμπαν,χρειαστηκε χρονος ,παρα πολυς χρονος!

 

Ολα εγιναν το ενα μετα το αλλο και οχι μονομιας ολα μαζι!

 

Οι καταληλες συνθηκες δημιουργηθηκαν με την παροδο τρισεκατομυριων χρονων,ετσι μεσα απο αυτες ειμαστε εδω που ειμαστε!

 

Οπως ισως και καποιοι γειτονες μας,καπου μακρια!

 

Ας το δουμε αλλιως,πως δημιουργηθηκε αυτη η ταξη;

Απο την αταξια!

Και πριν τι υπηρχε;

 

Τρεχα γυρευε!

  • 4 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Αυτό που αναφέρθηκε πιο πριν για τις τέλειες και αρμονικές συνθήκες που υπάρχουν στη Γη και επιτρέπουν τον άνθρωπο να ζει και να παρατηρεί το σύμπαν νομίζω λέγεται και αλλιώς η ανθρωπική αρχή. Οι συνθήκες δηλαδή είναι αυτές που είναι στη Γη επειδή ακριβώς εμείς υπάρχουμε αυτή τη στιγμή για να τις παρατηρούμε. Σε διαφορετική περίπτωση και αν οι συνθήκες ήταν έστω και ελάχιστα διαφορετικές δεν θα μπορούσαμε να γεννηθούμε για τις παρατηρήσουμε και το είδος μας θα άνοικε στην ανυπαρξία. Για παράδειγμα αν δεν έπεφτε εκείνος ο κομήτης που σκότωσε τους δεινόσαυρους τότε πολύ πιθανόν να μην υπήρχαμε σήμερα και η Γη και η ζωή πάνω της να εξέλισσε ένα εντελώς διαφορετικό είδος ευφυΐας βασισμένο ίσως στα ερπετά ή ακόμα και να εξαφανίζονταν εντελώς η ζωή αν το χτύπημα γίνονταν και ήταν μοιραίο. Σε κάποιο μακρινό κατοικήσιμο κόσμο πολύ πιθανόν τα έξυπνα όντα που τον κατοικούν να αναρωτιένται και αυτά για τις δικές τους απίθανες συνθήκες που τους επιτρέπουν να ζουν και να υπάρχουν. Αλλά και στη δική τους περίπτωση ισχύει ακριβώς το ίδιο: Οι συνθήκες όσο και εξωφρενικά απίθανες και αν μοιάζουν, είναι οι ακριβώς κατάλληλες που τους επιτρέπουν να γεννηθούν και να υπάρχουν ώστε να μπορούν να τις παρατηρήσουν. Συνεπώς κάτι τέτοιο δεν προϋποθέτει απαραίτητα την ύπαρξη κάποιου δημιουργού που "μαγείρεψε" επίτηδες τις συνθήκες. Απλά στην συγκεκριμένη περίπτωση έτυχε οι συνθήκες να είναι ευνοϊκές σε αυτό το συγκριτικά απίθανα μικρό κομμάτι του αχανούς σύμπαντος: Ειδάλλως απλά δεν θα υπήρχαμε για να το συζητάμε.

 

Από την κοσμική εξέλιξη γνωρίζουμε ότι τα είδη ζωής αναπτύσσουν ένα βαθμό αυξημένης πολυπλοκότητας. Έτσι και οι σταδιακά μεγαλύτεροι εγκέφαλοί μας επέτρεψαν να δημιουργήσουμε μέσα από τα εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης τεχνοκρατικό πολιτισμό που πολύ πιθανόν να μας οδηγήσει εν τέλει στα άστρα καθώς γινόμαστε συλλογικά όλο και πιο εξυπνότεροι και η τεχνολογία μας αυξάνεται σε υπερθετικό βαθμό.

Έτσι μπορέσαμε να παρατηρήσουμε για πρώτη φορά μέρη και άλλους κόσμους στο σύμπαν όπου οι συνθήκες εκεί δεν επέτρεψαν να εξελιχθούν ζωή και όντα με συνείδηση και νοημοσύνη που θα μπορούν να παρατηρούν το σύμπαν και να αναρωτιένται για την ύπαρξη τους! Βρήκαμε ότι υπάρχουν εκατομμύρια άγονοι και αφιλόξενοι κόσμοι και ανάμεσα τους ο δικός μας μικρός κόσμος, μια όαση πολύπλοκης ζωής και νοημοσύνης στην απεραντοσύνη του σύμπαντος!

 

Τώρα όσον αφορά το big bang οι θεολόγοι και το Βατικανό το αποδέχτηκε εύκολα (αντίθετα με το τι είχαν κάνει παλιότερα στο Γαλιλαίο) ως το κατάλληλο επιστημονικό πλαίσιο στην πίστη τους αφού δικαιολογούσε για αυτούς μια αρχή στη δημιουργία και προφανώς έναν δημιουργό.

Αλλά εδώ μπαίνουν πολλά δύσκολα φιλοσοφικά ερωτήματα.

Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει ένας δημιουργός που έφτιαξε το σύμπαν.

Tότε μπορούμε κάλλιστα να ρωτήσουμε: Και ποιος έφτιαξε το δημιουργό;

Aν η απάντηση είναι ότι ο δημιουργός δεν φτιάχτηκε από κανέναν και υπήρχε για πάντα τότε γιατί να μην γλιτώσουμε ένα βήμα και να πούμε ότι και το σύμπαν υπήρχε για πάντα και ότι δεν χρειάζεται δημιουργό.

(Η προσωπική μου θέση στο παραπάνω είναι ότι σύμπαν είναι ταυτόχρονα ο δημιουργός, και ότι δεν υπάρχει καμία εξωκοσμική παρέμβαση)

Η θεωρία του big bang δείχνει όμως ότι το σύμπαν είχε ενδεχομένως μια αρχή πριν κάμποσα δισεκατομμύρια χρόνια ενώ ήταν σε απειροελάχιστο μέγεθος και σε μια υπερπυκνη-υπερενεργειακή κατάσταση έτοιμο να εκραγεί σε αυτό που παρατηρούμε σήμερα.

Αν δεχτούμε την θεωρία του big bang μπορούμε να μάθουμε ποτέ τι υπήρξε πριν από το big bang;

Το πιθανότερο είναι πως ποτέ δεν θα μάθουμε διότι όπως ισχυρίζονται οι επιστήμονες η ίδια η δομή του χωρόχρονου και οι φυσικοί νόμοι δημιουργήθηκαν και ξετυλίχτηκαν την στιγμή του big bang. Άρα δεν υπάρχουν παρατηρήσιμα και μετρήσιμα μεγέθη πιο πριν.

Προτείνονται όμως από τους επιστήμονες διάφορα κοσμολογικά μοντέλα.

Όπως για παράδειγμα το παλλόμενο κλειστό σύμπαν όπου βλέπουμε το σύμπαν να εκρήγνυται(γεννιέται-μεγάλη έκρηξη) και συνθλίβεται(πεθαίνει-μεγάλη σύνθλιψη) και πάλι να ξανα εκρήγνυται διαδοχικά και για πάντα. Σε κάθε φάση δημιουργείται τυχαία καινούργιο σετ από φυσικούς νόμους όπως το ανακάτεμα της τράπουλας και απλά εμείς τυχαίνει λόγω της ανθρωπικής αρχής να ζούμε σε αυτό το σύμπαν με το σετ νόμων που παρατηρούμε.

Υπάρχει επίσης το μοντέλο που λέει ότι το σύμπαν θα διαστέλλεται για πάντα και στο τέλος θα επέλθει ο θερμοδυναμικός του θάνατος όπου ακόμα και τα στοιχειώδη σωματίδια του θα αποσυντεθούν.

Διάφοροι επιστήμονες υποστηρίζουν επίσης ότι αυτό το μοντέλο ταιριάζει με μια θεωρία που αναφέρει ότι ουσιαστικά το σύμπαν μας βρίσκεται εγκλωβισμένο μέσα σε μια μαύρη τρύπα ενός ακόμα μεγαλύτερου σύμπαντος και ότι μέσα στις μαύρες τρύπες του δικού μας σύμπαντος κρύβονται άπειρα μικρότερα, μια ατέρμονη αναδρομική πορεία.

Τέλος υπάρχουν και οι αμφισβητίες του big bang που πιστεύουν στην σταθερή κατάσταση του σύμπαντος. Ότι το σύμπαν δεν διαστέλλεται και δεν είχε μια κοσμική αρχική υπερπυκνη κατάσταση ή έκρηξη. Λένε ότι υπήρχε απλά για πάντα όπως περίπου το βλέπουμε σήμερα και θα συνεχίσει να υπάρχει για πάντα όπως περίπου το βλέπουμε σήμερα.

Όπως και να χει όλα αυτά είναι δύσκολα έως αναπάντητα κοσμολογικά ερωτήματα όπου ο καθένας μπορεί να έχει την υποκειμενική του άποψη ή προσωπική του πίστη.

ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ : Γεννήθηκε στην Σάμο. Είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος άνθρωπος ο οποίος πρότεινε ηλιοκεντρικό μοντέλο του ηλιακού συστήματος.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης