astroexplorer Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 22, 2016 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 22, 2016 Αγαπητοί φίλοι, μπορείτε να μου δώσετε καμιά συμβουλή για ισημερινή βάση που να είναι 'βολική' στις μετακινήσεις στην ύπαιθρο? Εχω μια Skywatcher NEQ-6 που στηρίζει ένα κατοπτρικό Skywatcher 200 PDS για αστροφωτογράφηση αλλά ο συνδιασμός είναι αρκετά βαρύς και ογκώδης και δεν επιτρέπει μετακινήσεις. Έτσι το setup αυτό δεν έχει φύγει από τον κήπο. Σύντομα θα αγοράσω ένα διοπτρικό 80αρι. Τι επιλογές έχω για μια πιο ελαφριά βάση για το 80αρι, έχοντας πάντα στο μυαλό μου την αστροφωτογράφηση? Ομολογώ πως με την Skywatcher έχω βολευτεί καλά καθώς συνεργάζεται άψογα με τον υπολογιστή και τα software που έχω μέσω ASCOM. Ο προϋπολογισμός μου είναι στα 1500 ευρώ. Ευχαριστώ.
cost_ang Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 22, 2016 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 22, 2016 ριξε μια ματια στις iOptron. δεν εχω σχετικη εμπειρια αλλα εχω διαβασει καλα λογια σε αναλογα φορουμ.http://www.ioptron.com/ επισης δεν ξερω αν υπαρχει καποιο καταστημα στην Ελλάδα που να τις εμπορευεται.
ecuador Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 23, 2016 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 23, 2016 Έχω ξαναγράψει για τις iOptron. Είχα την HEQ5 που είναι πούπουλο σε σχέση με την NEQ6 που έχεις και πάλι μου φαινόταν κόπος να την μεταφέρω, άντε λύσε το accessory tray να μαζευτούν τα πόδια λίγο να χωράνε να περάσουν από καμιά πόρτα, και πάλι μιλάμε για κάπου 17 κιλά πόδια+βάση που μπορεί και να μη χωράνε εύκολα στο αυτοκίνητο ενωμένα.Ε, πήρα την iOptron ZEQ25 που είναι κάτω από 10 κιλά μαζί με το τρίποδο (4.5 κιλά η κεφαλή) και έχει τρίποδο που κονταίνει τόσο ώστε να μη χρειάζεται να λύνω τίποτα για να περνάει από πόρτες και να μπαίνει όπως είναι στο πίσω κάθισμα. Μαζί με το 80ED πάνω του και το μικρό αντίβαρο που έχω είναι ελαφρύτερη από την HEQ5 σκέτη!Αντικαταστάθηκε μόλις από την iOptron CEM25 που είναι ακριβώς ίδια με νεότερα μοτέρ και ηλεκτρονικά και αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη το στοκ είναι λίγο θεματάκι, π.χ. το astroshop.eu λέει ότι τη στέλνει στις 1/3 (1077 Ευρώ) ενώ στο altairastro (ο κύριος Ευρωπαίος εισαγωγέας) που ρώτησα πριν από καμιά δεκαριά μέρες μου είπαν τις περιμένουν, αλλά είχαν κάποια demo models της ZEQ25 σε στοκ (με πλήρη όμως εγγύηση) στις 650 λίρες (860 Ευρώ). Δεν είναι και τρομερή η διαφορά βέβαια για να περιμένει κάποιος το ανανεωμένο μοντέλο. Το δε TS την έχει μεν σε στοκ, αλλά αρκετά ακριβότερα στα 1331 ευρώ (αν και είναι με hard case).Αν ήταν βέβαια να πας στα 1300+ υπάρχει μετά το κάπως καλύτερο (με PPEC και κλασσικό ισημερινό αντί για central balanced που ίσως να μην αρέσει στους "παραδοσιακούς") iOptron iEQ30 Pro. Αυτό είναι μόλις 2 κιλά βαρύτερο, δηλαδή ισχύουν πάνω κάτω τα ίδια για φορητότητα και έχει 1150 λίρες (1520 ευρώ) + 17 λίρες μεταφορικά στο altair astro. Δε θα έχεις προβλήματα με ascom drivers, όλα τα γνωστά προγράμματα δουλεύουν καλά, με εξαίρεση βέβαια το eqmod που είναι αποκλειστικά για skywatcher. Έχει και διάφορα άλλα ενδιαφέροντα, π.χ. εξαιρετικό polar scope που σε φέρνει σε ακρίβεια 2-3 arcminutes με την πρώτη (δηλαδή σε κάτω από 1 λεπτό "κόπο") και πολύ καλό support, παράδειγμα αν πάθεις κάτι μικρό, πιθανότατα να σου στείλουν άμεσα απάντηση με pdf με οδηγίες να το φτιάξεις και μόνος σου αν θέλεις Η μόνη άλλη εναλλακτική που υπόσχεται ικανότητες αστροφωτογράφησης με αυτά τα χρήματα που γνωρίζω είναι το az-eq5 της skywatcher. Δε μου γεμίζει το μάτι μέχρι στιγμής (π.χ. παίρνει μόνο προαιρετικά εξωτερικό (!) polar scope, μερικά παράπονα για "τζόγο"), οπότε αν δεν το δω από κοντά σε δράση και να με πείσει θα αποφύγω να το προτείνω. Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOShttp://astro.ecuadors.net Violence is the last refuge of the incompetent.
astroexplorer Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 23, 2016 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 23, 2016 Πολλά ευχαριστώ. Αρκετά χρήσιμες πληροφορίες και έχω ήδη αρχίσει να κοιτάω για τις iOptron. Κοίταξα και εγώ τις τιμές και είδα πως κάποια πακέτα συμπεριλαμβάνουν τον τρίποδα και άλλα όχι. Όπως είπες, τα καινούργια μοντέλα θα εμφανιστούν στη Ευρωπαϊκή αγορά τον Μάρτιο. Μπορώ να περιμένω!
ecuador Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 23, 2016 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 23, 2016 Πολλά ευχαριστώ. Αρκετά χρήσιμες πληροφορίες και έχω ήδη αρχίσει να κοιτάω για τις iOptron. Κοίταξα και εγώ τις τιμές και είδα πως κάποια πακέτα συμπεριλαμβάνουν τον τρίποδα και άλλα όχι. Όπως είπες, τα καινούργια μοντέλα θα εμφανιστούν στη Ευρωπαϊκή αγορά τον Μάρτιο. Μπορώ να περιμένω! Όχι, τα CEM25 και iEQ 30 δεν πωλούνται χωρίς τρίποδο απ' όσο ξέρω. Απλά το στάνταρντ είναι το 1.5" που είναι το φορητό, αλλά υπάρχει επιλογή του 2" που είναι μεγαλύτερο και βαρύτερο. Για μικρό τηλεσκόπιο δεν το χρειάζεσαι. Οι CEM25 αν έχουν την ίδια σέλα με τις ZEQ25 (δεν τις έχω δει ακόμα από κοντά, αλλά έτσι φαίνεται), τότε αντί για τα βαριά πόδια η καλύτερη αναβάθμιση είναι η σέλα της ADM (τη φέρνουν και στην Ευρώπη, εγώ την πήρα από τη First Light Optics). Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOShttp://astro.ecuadors.net Violence is the last refuge of the incompetent.
astroexplorer Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 24, 2016 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 24, 2016 Εχεις δίκιο για τις τιμές, σε ευχαριστώ.
dp297 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25, 2016 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25, 2016 Είσαι σιγουρος φίλε μου ότι θα ήθελες να ξοδέψεις 1300+ ευρω σε μια βαση που δεν θα ειναι πρακτικά λιγοτερο μανικι απο την EQ6. To βαρος ολες το εχουν σε αυτη την κατηγορίας. PixInsight 1.8 RC7 Δημήτρης Πλατής
ecuador Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25, 2016 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25, 2016 Είσαι σιγουρος φίλε μου ότι θα ήθελες να ξοδέψεις 1300+ ευρω σε μια βαση που δεν θα ειναι πρακτικά λιγοτερο μανικι απο την EQ6. To βαρος ολες το εχουν σε αυτη την κατηγορίας. Μιλάμε για βάσεις που μαζί με το αντίβαρο και το τηλεσκόπιο πάνω πάλι είναι όσο όσο ένα τρίποδο και κεφαλή HEQ5 - δηλαδή εγώ έβρισκα κάπως "μανίκι" όπως λες την τελευταία και βρήκα την υγειά μου Η EQ6 είναι εντελώς άλλη κατηγορία, μιλάμε για βάσεις με κεφαλές 3ήμισι (ZEQ/CEM25) ή 2μιση (iEQ 30) φορές ελαφρύτερες από αυτήν της EQ6. Μια σελίδα από μαγαζί που πουλούσε και skywatcher και iOptron και είχε φτιάξει μια συγκεντρωτική λίστα με βάρη κλπ είναι εδώ για μια "εποπτική" ματιά. Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOShttp://astro.ecuadors.net Violence is the last refuge of the incompetent.
Aggelos Kechagias Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25, 2016 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25, 2016 29 ερασιτέχνες αστροφωτογράφοι συνιστούν heq5 pro .....αυτοί ξέρουν !!!Μην πάρεις κάτι λιγότερο από heq5 εκτός αν δεν σε ενδιαφέρει αστροφωτογράφιση αξιώσεων.Και μόνο που υπάρχει το eqmod φτάνει ώστε να πάρεις στήριξη slywatcher. Επίσης skywatcher έχουν το 70-80% των ερασιτεχνών στον κόσμο οπότε οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει αμέσως θα βρεις απάντηση.Θα βρεις μεταχειρισμένες στις αγγελίες του αστροβόξ από 500-600 ευρώ (μην πάρεις καινούργια δεν υπάρχει λόγος).Άσε τα beta testing για άλλους και πάρε αυτό που πρέπει να πάρεις http://pegasusastro.com/
evansg Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25, 2016 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25, 2016 Συμφωνώ και επαυξάνω με τον Άγγελο. http://celestialpixels.com
ecuador Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25, 2016 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25, 2016 29 ερασιτέχνες αστροφωτογράφοι συνιστούν heq5 pro .....αυτοί ξέρουν !!!Μην πάρεις κάτι λιγότερο από heq5 εκτός αν δεν σε ενδιαφέρει αστροφωτογράφιση αξιώσεων.Και μόνο που υπάρχει το eqmod φτάνει ώστε να πάρεις στήριξη slywatcher. Επίσης skywatcher έχουν το 70-80% των ερασιτεχνών στον κόσμο οπότε οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει αμέσως θα βρεις απάντηση.Θα βρεις μεταχειρισμένες στις αγγελίες του αστροβόξ από 500-600 ευρώ (μην πάρεις καινούργια δεν υπάρχει λόγος).Άσε τα beta testing για άλλους και πάρε αυτό που πρέπει να πάρεις Να παρατηρήσω πως η HEQ5 είναι η σαφώς δημοφιλέστερη στην Ευρώπη. Ο λόγος είναι απλός, κυκλοφόρησε το 2001 (ή το 2005 στη σημερινή έκδοση) και για αρκετά χρόνια, στην Ευρώπη τουλάχιστον, δεν είχε ανταγωνισμό στην κατηγορία τιμής της. Στην Αμερική νομίζω οι Celestron (π.χ. CG-5 παλαιότερα, AVX τώρα) ήταν πάντα δημοφιλέστερες, ενώ οι iOptron είχαν πολύ κοινό και είναι αρκετά δοκιμασμένες και ας φτάσανε αργά στην Ευρώπη. Οι βάσεις πλέον είναι κατά το ήμιση ηλεκτρονικές, άρα 10ετές σχέδιο για εμένα θέλει ανανέωση, κάτι που το βλέπει και η Skywatcher και έχει αρχίσει να βγάζει τις az-eq (και στα χαρτιά δίνουν καλύτερα χαρακτηριστικά από την HEQ5 - αν και για την μικρή az-eq5 μένει να το δούμε στην πράξη). Όχι μόνο ο κεντρικός υπολογιστής, ακόμα και τα μοτέρ εξελίσσονται, π.χ. η iOptron μου καταναλώνει περί το 1/3-1/4 του ρεύματος της HEQ5 και ανησυχώ πολύ λιγότερο για το αν είναι φορτισμένη η μπαταρία μου. Κι εγώ στην πράξη είδα τις iOptron, μάλιστα από αυτόν που μου πούλησε την πρώτη μου HEQ5 (πήγε στην iEQ45 εκείνος)!Αν κάποιος με ρωτήσει για οικονομική βάση για αστροφωτογραφία θα του προτείνω μια μεταχειρισμένη HEQ5, αλλά αν κάποιος με ρωτήσει κάτι ειδικό, π.χ. μια φορητή βάση για μικρό αποχρωματικό και διαθέτω κάτι παραπάνω, προφανώς και θα προτείνω αυτή που είναι η καλύτερη λύση και όχι αυτή που έχουν οι περισσότεροι. Μάλιστα ήταν ακριβώς ο λόγος που πήρα τη συγκεκριμένη, μου φαινόταν βαριά η HEQ5 για το 80ED...Και υπόψιν, στις skywatcher αν έχετε πρόβλημα θα ρωτήσετε τον κόσμο που την έχει. Στην iOptron θα ρωτήσετε και τον κόσμο που την έχει (είναι πολλοί, απλά όχι στην Ευρώπη), αλλά και από την ίδια την iOptron θα έχετε άμεση απάντηση και βοήθεια (προσωπική εμπειρία). Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOShttp://astro.ecuadors.net Violence is the last refuge of the incompetent.
Aggelos Kechagias Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25, 2016 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25, 2016 Αστρόφιλε ecuador.Αν ο φίλος επιλέξει εν τέλει να πάρει heq5 όταν θα του τύχει κάτι πχ τζόγος ξέρω πως κάποια στιγμή θα επικοινωνήσει με τους συμφορουμίτες (βάζω και εμένα μέσα) και να είσαι σίγουρος πως θα λάβει άμεση απάντηση. Αν όμως ακολουθήσει τις συμβουλές σου προετοιμάσου να τον βοηθήσεις στα προβλήματα του και όχι να του πασάρεις links απο το google.Τα επιχειρήματα που αναφέρεις δεν έχουν βάσεις νομίζω πως απλά υποθέτεις. Σε παρακαλώ εδώ παιζονται χιλιάρικα κοιτάμε να σώσουμε τον κόσμο απο λανθασμένες επιλογές και όχι να τους σπρώχνουμε σε αυτές (ειδικά αυτές τις εποχές). Επειδή λοιπόν δεν είσαι σίγουρος γι'αυτά που γράφεις κατέθεσε απλά την εμπειρία σου πχ έχω φωτογραφίσει deepsky και η τάδε στήριξη μου έκανε 15λεπτες δίχως πρόβλημα η είχα περιοδικό σφάλμα τάδε και είναι καλή γι'αυτό που κάνω εγώ κλπ κλπ και άσε τον άλλον να κρίνει μόνος του. http://pegasusastro.com/
ecuador Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25, 2016 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25, 2016 Αστρόφιλε ecuador.Αν ο φίλος επιλέξει εν τέλει να πάρει heq5 όταν θα του τύχει κάτι πχ τζόγος ξέρω πως κάποια στιγμή θα επικοινωνήσει με τους συμφορουμίτες (βάζω και εμένα μέσα) και να είσαι σίγουρος πως θα λάβει άμεση απάντηση. Αν όμως ακολουθήσει τις συμβουλές σου προετοιμάσου να τον βοηθήσεις στα προβλήματα του και όχι να του πασάρεις links απο το google.Τα επιχειρήματα που αναφέρεις δεν έχουν βάσεις νομίζω πως απλά υποθέτεις. Σε παρακαλώ εδώ παιζονται χιλιάρικα κοιτάμε να σώσουμε τον κόσμο απο λανθασμένες επιλογές και όχι να τους σπρώχνουμε σε αυτές (ειδικά αυτές τις εποχές). Επειδή λοιπόν δεν είσαι σίγουρος γι'αυτά που γράφεις κατέθεσε απλά την εμπειρία σου πχ έχω φωτογραφίσει deepsky και η τάδε στήριξη μου έκανε 15λεπτες δίχως πρόβλημα η είχα περιοδικό σφάλμα τάδε και είναι καλή γι'αυτό που κάνω εγώ κλπ κλπ και άσε τον άλλον να κρίνει μόνος του. Φίλε μου, δε μιλάω υποθετικά. Έχω και HEQ5 και ZEQ5, αν και τις έχω χρησιμοποιήσει και τις δύο μόνο σε unguided, όπου είχαν και οι δύο παρόμοια αποτελέσματα με τη διαφορά ότι η HEQ5 ήταν αρκετά βαρύτερη και αρκετά πιο δύσκολη σε ακριβή πολική ευθυγράμμιση λόγω πολύ χειρότερης πολικής διόπτρας. Απ΄όταν πήρα οδηγητική το έχει ξεφτιλίσει ο καιρός, οπότε δε μπορώ να κάνω σύγκριση σε αυτό, ο φίλος όμως που πήγε στην iEQ45 πήγε ακριβώς για να βελτιώσει τις guided εκθέσεις του και η πολύ πιο σύγχρονη βάση της iOptron βοήθησε αρκετά με μεγαλύτερες εκθέσεις, λιγότερο PE. Ένας άλλος που έρχεται σε κάποιες αστροσυγκεντρώσεις έχει την πιο μεγάλη iOptron (CEM60) από το καλοκαίρι και είναι πολύ ικανοποιημένος μου έλεγε δεν είχε δει ποτέ peak PE κάτω από 0.5 arcsec πριν πάρει αυτή τη βάση (νομίζω G11 είχε πριν, αλλά μπορεί να θυμάμαι λάθος).Τώρα για το "σέρβις". Όπως υπάρχει το site της astro-baby για τον τζόγο της skywatcher, υπάρχουν και τα αντίστοιχα βίντεο του Paul Chase για την iOptron. Επίσης, αν γράψεις στην iOptron οι άνθρωποι ξέρουν τα πάντα και σε βοηθάνε. Παράδειγμα μου κόλαγε στο boot το Hand Controller σε παγωνιά, τους έγραψα και σε λίγες ώρες μου απαντήσανε με επιλογή να τους το στείλω ή αν βιάζομαι είχαν pdf με φωτογραφίες και οδηγίες πως να το ανοίξω και να κάνω reseat ένα βίσμα που είχαν διαγνώσει ότι ήταν το πρόβλημα - έκανα το δεύτερο, problem solved. Και άλλες επικοινωνίες όχι με σέρβις ήταν εξίσου γρήγορες και καλές, ενώ με Skywatcher και Celestron δεν έχω πάρει απαντήσεις που βοηθάνε σε κάποια θεματάκια.Οπότε την εμπειρία μου καταθέτω και αφήνω τον άλλον να το ψάξει και να κρίνει. Δεν είναι δυνατόν να έχει κλείσει το θέμα βάσης με την HEQ5 ή την EQ6 και να μην κοιτάξουμε άλλες. Όπως αυτές όταν βγήκαν ήταν καλύτερες από άλλες, έτσι μπορεί να είναι και άλλες καλύτερες από αυτές. Και μέσα σε μια 10ετία και η Celestron και η iOptron και άλλες εταιρείες έχουν βγάλει ένα σωρό βάσεις με νεώτερη τεχνολογία, οπότε κάποιες από αυτές μπορεί να είναι καλύτερες, δε νομίζω να λέω κάτι περίεργο. ΥΓ: Για να γίνει περισσότερο κατανοητό, εδώ στο forum έχω προτείνει την HEQ5 πιο πολύ από κάθε άλλη βάση, κυρίως ως 2ο χέρι (αφού εμφανίζεται συχνά πυκνά). Απλά δεν την προτείνω ανεξαρτήτως του τί ζητήθηκε Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOShttp://astro.ecuadors.net Violence is the last refuge of the incompetent.
Aggelos Kechagias Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25, 2016 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25, 2016 Η πολική διόπτρα είναι μια χαρά την χρησιμοποιώ 9 χρόνια τώρα χωρίς πρόβλημα και έχω καταφέρει μέχρι και 40λεπτες εκθέσεις.Αν είναι να μιλάμε απλά για μια πιο ελαφριά στήριξη δίχως κανένα άλλο ατού τότε οκ ας φτιάχνουμε στηρίξεις από χαρτόνι και για τρίποδο να βάζουμε καλαμιές.Εξακολουθείς να μην με πείθεις για το αν οι στηρίξεις που αναφέρεις (επειδή μοιάζουν με ap) είναι καλές για deepsky και μεγάλες εκθέσεις . Υποθέτεις ότι είναι καλές γιατί πολύ απλά δεν φωτογραφίζεις και δεν έχεις δει στην πράξη τα προβλήματα. Προσωπικά θεωρώ την ioptron περισσότερο ατσούμπαλη εταιρεία από την skywatcher με αυτά που έχω συναντήσει σε ieq45 και smart eqpro . Νομίζω πως σιγά σιγά ανεβαίνει και μακάρι να φτάσει στο σημείο που βρίσκεται η skywatcher.Η νέα σειρά της skywatcher δεν έχει σημαντικές αλλαγές στα ηλεκτρονικά σε σημείο που θα επιτρέψουν καλύτερο guiding (δεν με ενδιαφέρουν οι encoders). Μάλιστα εσωτερικά και στα μηχανικά μέρη έχουν την ίδια φιλοσοφία η μόνη διαφορά είναι στα γρανάζια μετάδοσης της κίνηση που τα έχουν πλέον αντικαταστήσει με ιμαντάκια (χέστηκε η φοράδα στο αλώνι). Κατά τα άλλα το worm gear και ο ατέρμονας παραμένουν στα ίδια με τις παλιές στηρίξεις με τα ίδια θέματα στον τζόγο κλπ κλπ .Ο φίλος λέει ξεκάθαρα στο θέμα που άνοιξε πως τον βολεύει το ascom Και η φιλοσοφία της sw. Αν λοιπόν τα βάλουμε κάτω με budget 1500 ευρώ τότε έχουμε και λέμε.1. heq5 pro μεταχειρισμένη 600 ευρώ2. ed80 μεταχειρισμένο 400 ευρώκαι μένουν και 500 τσέπη για τα διάφορα περιφερειακά που χρειάζονται για οδήγηση αντάπτορες δαχτυλίδια κλπ. http://pegasusastro.com/
stathisb Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25, 2016 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25, 2016 Φίλε μου, δε μιλάω υποθετικά. Έχω και HEQ5 και ZEQ5, αν και τις έχω χρησιμοποιήσει και τις δύο μόνο σε unguided, όπου είχαν και οι δύο παρόμοια αποτελέσματα με τη διαφορά ότι η HEQ5 ήταν αρκετά βαρύτερη και αρκετά πιο δύσκολη σε ακριβή πολική ευθυγράμμιση λόγω πολύ χειρότερης πολικής διόπτρας. Απ΄όταν πήρα οδηγητική το έχει ξεφτιλίσει ο καιρός, οπότε δε μπορώ να κάνω σύγκριση σε αυτό, ο φίλος όμως που πήγε στην iEQ45 πήγε ακριβώς για να βελτιώσει τις guided εκθέσεις του και η πολύ πιο σύγχρονη βάση της iOptron βοήθησε αρκετά με μεγαλύτερες εκθέσεις, λιγότερο PE. Ένας άλλος που έρχεται σε κάποιες αστροσυγκεντρώσεις έχει την πιο μεγάλη iOptron (CEM60) από το καλοκαίρι και είναι πολύ ικανοποιημένος μου έλεγε δεν είχε δει ποτέ peak PE κάτω από 0.5 arcsec πριν πάρει αυτή τη βάση (νομίζω G11 είχε πριν, αλλά μπορεί να θυμάμαι λάθος).Τώρα για το "σέρβις". Όπως υπάρχει το site της astro-baby για τον τζόγο της skywatcher, υπάρχουν και τα αντίστοιχα βίντεο του Paul Chase για την iOptron. Επίσης, αν γράψεις στην iOptron οι άνθρωποι ξέρουν τα πάντα και σε βοηθάνε. Παράδειγμα μου κόλαγε στο boot το Hand Controller σε παγωνιά, τους έγραψα και σε λίγες ώρες μου απαντήσανε με επιλογή να τους το στείλω ή αν βιάζομαι είχαν pdf με φωτογραφίες και οδηγίες πως να το ανοίξω και να κάνω reseat ένα βίσμα που είχαν διαγνώσει ότι ήταν το πρόβλημα - έκανα το δεύτερο, problem solved. Και άλλες επικοινωνίες όχι με σέρβις ήταν εξίσου γρήγορες και καλές, ενώ με Skywatcher και Celestron δεν έχω πάρει απαντήσεις που βοηθάνε σε κάποια θεματάκια.Οπότε την εμπειρία μου καταθέτω και αφήνω τον άλλον να το ψάξει και να κρίνει. Δεν είναι δυνατόν να έχει κλείσει το θέμα βάσης με την HEQ5 ή την EQ6 και να μην κοιτάξουμε άλλες. Όπως αυτές όταν βγήκαν ήταν καλύτερες από άλλες, έτσι μπορεί να είναι και άλλες καλύτερες από αυτές. Και μέσα σε μια 10ετία και η Celestron και η iOptron και άλλες εταιρείες έχουν βγάλει ένα σωρό βάσεις με νεώτερη τεχνολογία, οπότε κάποιες από αυτές μπορεί να είναι καλύτερες, δε νομίζω να λέω κάτι περίεργο. ΥΓ: Για να γίνει περισσότερο κατανοητό, εδώ στο forum έχω προτείνει την HEQ5 πιο πολύ από κάθε άλλη βάση, κυρίως ως 2ο χέρι (αφού εμφανίζεται συχνά πυκνά). Απλά δεν την προτείνω ανεξαρτήτως του τί ζητήθηκε Συγνώμη που θα στο πω ωμά, αλλά άνθρωπος ο οποίος έχει 0 φωτογραφίες στο ενεργητικό του και έχει χρησιμοποιήσει και heq5 unguided μόνο, δεν μπορεί να δίνει συστάσεις στον Κ. Κεχαγιά. Επίσης πιο συχνά προτείνεις το skywatcher 150/750 σε eq3-2 παρά ακόμα και σκέτα τα δακτυλίδια σε heq5. Μπορεί στην παρατήρηση να είσαι καλός, ίσως και πολύ καλός αλλά άσε την αστροφωτογράφιση να μας την εξηγήσουν αυτοί που την γνωρίζουν καλύτερα. ΦιλικάΣτάθης
Aggelos Kechagias Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25, 2016 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25, 2016 Στάθη δεν χρειάζονται υπερβολές απλά προσπαθώ να εξηγήσω στον φίλο ecuador πως έχουμε φάει αρκετές στηρίξεις στην μάπα και έχουμε βγάλει τα συμπεράσματα μας και γνωρίζουμε πολύ καλά τι να προτείνουμε σε κάποιον που θέλει να κάνει αξιοπρεπέστατα το hobby ώστε να το χαρεί. Δεν λέω πως οι στηρίξεις της ioptron είναι κακές αλλά δυστυχώς για νεοεισερχόμενη εταιρεία στον χώρο έχει τσουχτερές τιμές ειδικά όταν απέναντι της έχει μια skywatcher που έχει σχεδόν όλος ο πλανήτης και επάνω της έχει γραφτεί ένα από τα καλύτερα free λογισμικά. http://pegasusastro.com/
stathisb Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25, 2016 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25, 2016 Άγγελε δεν είναι υπερβολές είναι η αγανάκτηση του να βλέπεις να πέφτουν οι συμβουλές βροχή και να γνωρίζεις πως είναι λάθος (γιατί ήμασταν σε αυτή την θέση σχεδόν όλοι μας όταν ξεκινήσαμε), να το λες και να επιμένουν πως δεν είναι έτσι χωρίς καν να έχουν δοκιμάσει τον εξοπλισμό που προτείνουν. Τα σχόλια του ένας φίλος μου την έχει χρησιμοποιήσει και είναι ευχαριστημένος γνωρίζεις πολύ καλά πόσο βαρύτητα έχουν. Δεν θα το συνεχίσω γιατί θα χαλάσω εντελώς το thread που ξεκίνησε ο φίλος. ΦιλικάΣτάθης
KC Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25, 2016 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25, 2016 Καλησπέρα Σαν κάτοχος της HEQ5 και σαν αστοφωτογράφος θα ήθελα να καταθέσω και εγώ τη δική μου εμπειρία με αυτή τη στήριξη. H στήριξη για την κατηγορία της είναι πάρα πολύ καλή και αποτελεί μια καλή φορητή λύση. Τη συστήνω ανεπιφύλακτα. Ποτέ δεν αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα με το 80αρη διοπτρικό που της βάζω επάνω. Μάλιστα έχω φτάσει να κάνω λήψη 1 ώρας σε Ha με αυτόματη οδήγηση χωρίς κανένα πρόβλημα. Μπορεί η Skywatcher σαν εταιρεία να μην απαντάει ποτέ στα email που της στέλνουμε όταν θέλουμε κάποια τεχνική βοήθεια, αλλά υπάρχει μεγάλο know-how από έμπειρους αστροφωτογράφους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τη συγκεκριμένη στήριξη και εύκολα μπορείς να βγάλεις άκρη με τυχόν προβλήματα που ενδεχομένως να σου παρουσιαστούν στο μέλλον. Οπότε στη θέση σου θα έκανα αυτά που σου είπε ο Άγγελος. “The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.” ― William Shakespeare, Julius Caesar ALBIREO OBSERVATORY Αlbireoobservatory
dp297 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25, 2016 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25, 2016 Αν λοιπόν τα βάλουμε κάτω με budget 1500 ευρώ τότε έχουμε και λέμε.1. heq5 pro μεταχειρισμένη 600 ευρώ2. ed80 μεταχειρισμένο 400 ευρώκαι μένουν και 500 τσέπη για τα διάφορα περιφερειακά που χρειάζονται για οδήγηση αντάπτορες δαχτυλίδια κλπ. Noμιζω ότι αυτο τα λέει ολα....πραγματικά. PixInsight 1.8 RC7 Δημήτρης Πλατής
astroexplorer Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25, 2016 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25, 2016 Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους φίλους που βρήκαν τον χρόνο και είχαν την διάθεση να απαντήσουν. Και σε καμιά περίπτωση δεν ήθελα να ξεκινήσω αντιπαραθέσεις μεταξύ φίλων. Έχω προβεί σε αρκετές αγορές την τελευταία διετία και πάντα αφού κάνω την προετοιμασία μου ρωτώ τους φίλους στο astrovox για μια δεύτερη γνώμη και συμβουλές πριν πάρω την τελική μου απόφαση. Η συλλογική εμπειρία που προσφέρει το φορουμ είναι ένας μοναδικός σύμβουλος. Ελπίζω μόνο κάνενας φίλος αστροβοξίτης να μην μείνει με κάποια πικρία όταν κλείσει αυτό το νήμα. Είμαστε όλοι εδώ για να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας και τις χαρές που μας δίνει το κοινό μας χόμπυ. ΥΓ Ισως θα πρέπει να περιμένω λίγες μέρες πριν ανοίξω το επόμενο νήμα για το διοπτρικό 80αρι !!!
Μιχάλης Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 26, 2016 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 26, 2016 Επειδη με ενδιαφερει και μενα το θεμα,μετα λυπης αναγκαστηκα να διαβαζω ποστ του τυπου ''εγω ξερω πιο πολλα απο εσενα'' ο καθενας καταθετει την γνωση του ,οσο πιο πολλες τοσο καλυτερα ,εξ αλλου καμια γνωμη δεν ειναι δεσμευτικη ως το προς το πως και αν θα επιρεασει τον αλλο. stargazeshots.com
kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 26, 2016 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 26, 2016 εγω θα θεσω ενα αλλο ερωτημα. την βαση θα την μεταφερεις συχνα εκτος του σπιτιου σε χωραφια, βουνα κτλ; αν οχι θα προτεινα την κατασκευη ενος παρατηρητηριου και να εχεις τον εξοπλισμο ετοιμο ανα πασα στιγμη για φωτογραφιση. Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
Aggelos Kechagias Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 26, 2016 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 26, 2016 Ε ναι βρε Μιχάλη πως να το κάνουμε υπάρχει η χειροπιαστή γνώση και αυτή του google διάλεξε http://pegasusastro.com/
astroexplorer Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 26, 2016 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 26, 2016 Κάθε άποψη ειναι καλοδεχούμενη και σεβαστή. Η αξιολόγηση των ειναι το πιο δύσκολο κομμάτι της έρευνας και γίνεται απο όλους εμάς που ενδιαφερόμαστε για το θέμα βάσει των κριτηρίων που θέτουμε οι ίδιοι όπως εμπειρία αυτού που καταθέτει την άποψη του ή η παράθεση αξιόπιστων αναφορών. Για αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά όλους που έγραψαν κάτι στο νήμα.
Magicstar Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 27, 2016 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 27, 2016 Μόλις παρέλαβα την AZ-EQ5. Ημουν κατοχος της EQ5 προηγουμενως. Η βάση ειναι πολύ φορητη, ειδικα το τρίποδο. Διπλωνουν τα ποδια προς τα μεσα με αποτελεσμα να θες ελαχιστο χωρο στο πορτμπαγκαζ. Ημουν αναμεσα σε HEQ5 και AZ-EQ5, αλλα προτιμησα την δευτερη απο αποψη φορητοτητας. Επίσης το τηλεσκοπιο που τοποθετω ειναι ελαφρυ (ED80), οποτε δεν εχω θεμα βαρους. Ημουν επιφυλακτικος γιατι διαβαζα reviews με προβλημαα τζογου. Η βαση ειναι αριστη. Οταν κλεινουν τα φρενα δεν κουνιεται ουτε τριχα Οτι και να παρεις, σου ευχομαι να το χαρεις SkyWatcher Esprit 100ED PRO TripletASI183MM-C Pro | Canon EOS 100DZWO EFW 8x1,25'' w/ Baader LRGB HOSZWO OAG w/ ASI290MM MiniSkyWatcher EQ6-R PRO w/ EQMODPegasusAstro Pocket PowerboxIntel Compute Stick
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα