Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Γεια σας.Σε λίγο καιρό πρόκειται να αγοράσω το πρώτο μου τηλεσκόπιο.Επειδή με απασχολεί το collimation και δε νομίζω να μπορώ να τα καταφέρω μόνος μου, σκέφτομαι να αγοράσω ένα cheshire προσοφθάλμιο.Εσείς τι λέτε βοηθάει;Και πως χρησιμοποιείται;
Δημοσιεύτηκε

παρε μια φορα το τηλεσκοπιο "παιξε" λιγο μαζι του και θα δεις πρωτα αν θελει ρυθμιση και μετα οτι χρειαστεις ξαναρωτας ..εχει πολλα βιντεο και αρθρα για να δεις πως γινεται μην ανησυχεις ειναι ευκολο

εδω θα τσεκαρεις αν θελει ρυθμιση

image038.gif.9b80fe1daf38eac05584b2db559e2942.gif

image039.gif.f02d5c4e13eea2ee20b46bdcf9708e4a.gif

image037.gif.d3e094a6b10be9e94718084fe06b37ef.gif

«Μην βαδίζεις απαλά μέσα σε αυτήν την καλή νύχτα – Εξοργίσου, εξοργίσου ενάντια στον θάνατο του φωτός».Do Not Go Gentle Into That Good Night

Dylan Thomas (1914-1953)

Δημοσιεύτηκε

Οι παραπάνω φωτογραφίες αναφέρονται στο τεστ αστέρα. Χρησιμοποιείς κατά προτίμηση τον πολικό σε πολύ υψηλή μεγέθυνση ώστε να βλέπεις κύκλους περίθλασης,και εστιάζεις/αφεστιάζεις και βλέπεις εάν χρειάζεται ρύθμιση ή όχι.

Συμφωνώ και εγώ να πάρεις πρώτα το τηλεσκόπιο. Εάν είναι 6-8άρι είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα χρειαστεί ευθυγράμμιση-όσο πιο μικρή η διάμετρος τόσο δυσκολότερα χάνει την ευθυγράμμιση και τόσο πιο ανεκτικό είναι σε ατελή ευθυγράμμιση-,και εάν χρειαστεί θα είναι απλά θέμα ρύθμισης πρωτεύοντος.

Όσο για το Ches επειδή και εγώ πήρα είναι ένα καλό εργαλείο αλλά θα παιδευτείς πολύ στην αρχή,ειδικά εάν είναι η πρώτη φορά που ευθυγραμμίζεις. Μη σε αγχώνει όμως,είναι μια απλή διαδικασία και γίνεται ρουτίνα μετά το πρώτο "Ωχ,τι γίνεται εδώ"

12923506513ffaeef0ecd23.gif
Δημοσιεύτηκε
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις.Θα αγοράσω πρώτα το τηλεσκόπιο και μετά θα δω για την ευθυγράμμιση.Μία τελευταία ερώτηση.Διάβασα στο φόρουμ σε πιο παλιά νήματα πως τα λέιζερ δεν βοηθάνε στην ευθυγράμμιση και πολύ εξαιτίας μερικών σφαλμάτων.Ποια είναι η άποψη σας σε αυτό;
Δημοσιεύτηκε
Θα έλεγα να τα αποφύγεις εκτός εαν επιλέξεις αυτό του Howie Glatter,Catseye κτλπ.Κάτι αξιόπιστο δηλαδή.

τι εννοεις να το αποφυγει ..το ειδα και αλλου γραμμενο ποιο να αποφυγει πειτε συγκεκριμενα ποιο ?

εγω εχω το παρακατω και μου κανει τελεια την δουλεια μου οπως φανταζομαι και το νεο μοντελο

(στην τελικη λειζερ ειναι και ακολουθει μια ευθεια το ρυθμιζεις εσυ οπως θες )

Lasercolli_med.jpg.02579ae8032baa4e4a0e1832e621ad47.jpg

«Μην βαδίζεις απαλά μέσα σε αυτήν την καλή νύχτα – Εξοργίσου, εξοργίσου ενάντια στον θάνατο του φωτός».Do Not Go Gentle Into That Good Night

Dylan Thomas (1914-1953)

Δημοσιεύτηκε
για αρχη καλο ειναι να διαβασεις πως γινεται η ευθυγραμμιση σε νευτωνιο τηλεσκοπιο (νευτωνειο δεν θα παρεις?). επισης για αρχη ενα μαυρο κουτι απο φιλμ θα σε βοηθησει για να καταλαβεις τι βλεπεις οταν θα κανεις την ευθυγραμμιση, επισης ειναι το πιο φθηνο και απλο εργαλειο ευθυγραμμισης για τα οπτικα σε νευτωνειο. Το cheshire σε βοηθαει περισσοτερο στην ευθυγραμμιση αλλά υπαρχουν και πιο εξιδικευμενα εργαλεια όπως αναφερθηκε. Για laser καλο ειναι να παρεις howie glater ή catseye εφοσον το επιτρεπουν τα οικονιμκα σου και θες καλυτερηακριβεια στην ευθυγραμιση, τα πιο φθηνα laser καλο ειναι να τα αποφυγεις γιατι η δεσμη που βγαζουν μπορει να μην ειναι ευθυγραμμισμενη και να σου δινει λαθος αποτελεσματα

Φιλικά Κώστας

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Δημοσιεύτηκε
Θα έλεγα να τα αποφύγεις εκτός εαν επιλέξεις αυτό του Howie Glatter,Catseye κτλπ.Κάτι αξιόπιστο δηλαδή.

τι εννοεις να το αποφυγει ..το ειδα και αλλου γραμμενο ποιο να αποφυγει πειτε συγκεκριμενα ποιο ?

εγω εχω το παρακατω και μου κανει τελεια την δουλεια μου οπως φανταζομαι και το νεο μοντελο

(στην τελικη λειζερ ειναι και ακολουθει μια ευθεια το ρυθμιζεις εσυ οπως θες )

Απάντησε ο φίλος Κοοκοο για εμένα:

Γιατί να αποφύγει φθηνά λέηζερ:

τα πιο φθηνα laser καλο ειναι να τα αποφυγεις γιατι η δεσμη που βγαζουν μπορει να μην ειναι ευθυγραμμισμενη και να σου δινει λαθος αποτελεσματα

Συγκεκριμένα για το λεηζεράκι της Baader δεν διαβάζω τα καλύτερα,συχνά η δέσμη της είναι απευθυγραμμισμένη,πράγμα που οδηγεί σε λαθασμένη ευθυγράμμιση.Σε αντίθεση με premium λεηζεράκια.

12923506513ffaeef0ecd23.gif
Δημοσιεύτηκε

Έχω ακούσει καλά λόγια και έχω δει μερικά βίντεο για το Hotech SCA αν το έχετε ακούσει πουθενά.Τι γνώμη έχετε για αυτό;

Πρώτα σκοπεύω να προσπαθήσω να ευθυγραμμίσω το τηλεσκόπιο μόνος μου,και έπειτα αν δεν μπορώ να πάρω ένα laser collimator καθώς δεν κατάλαβα καλά τι κάνουμε με το cheshire.Χρησιμοποιείται για την ευθυγράμμιση του δευτερεύοντος;Και αφού έχει επιτευχθεί αυτό απλά φέρνουμε στο κέντρο το προτεύων;

Δημοσιεύτηκε
To cheshire ειναι ενα πιο εξεδικευμενο κουτι απο φιλμ για την ευθυγραμμιση των οπτικων. Την ιδια διαδικασια που θα κανεις με το κουτι απο φιλμ την ιδια θα κανεις και με το cheshire. Πρωτα θα ευθυγραμμισης το δευτερευων και μετα το πρωτευων, απλα το cheshire σου εχει και ενα σταυρονημα για καλυτερη ευκολια.

Φιλικά Κώστας

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Δημοσιεύτηκε

εχετε δικιο παιδια ....

ευτυχως το δικο μου ηταν σωστα καλιμπραρισμενο απλα κι αυτο θελει ρυθμιση με τα βιδακια που εχει ...

παντως ας τα αποφυγουν οι νεοι αγοραστες ειναι μπελαλιδικα

Dylan Thomas (1914-1953)

Δημοσιεύτηκε

Τα laser είναι μια πονεμένη ιστορία γιατί ενώ μπορούν να έχουν καλά αποτελέσματα είναι απαραίτητο να ισχύουν κάποιες προϋποθέσεις (που δεν αφορούν μόνο το laser). Έχουν περάσει τρία laser από τα χέρια μου, ένα από τα "απλά" παραδοσιακά που κυκλοφορούν παρόμοια από πολλούς κατασκευαστές, το laser της baader και του Howie Glatter που έχω τώρα.

Οι προϋποθέσεις για να έχεις καλό αποτέλεσμα είναι:

-Να είναι το ίδιο το laser ευθυγραμμισμένο, όπως ειπώθηκε

-Να κεντράρει σωστά ο μηχανισμός ασφάλισης των προσοφθαλμίων στον εστιαστή σου

Για το πρώτο συνήθως περιστρέφουμε το laser στον εστιαστή (ή σε ένα ανοιχτό στη μέση βιβλίο πάνω σε ένα γραφείο) και κοιτάμε αν η κουκκίδα μένει στο ίδιο μέρος ή διαγράφει κύκλο (στο κάτοπτρο ή στον τοίχο αντίστοιχα). Δεν είναι ακριβής μέτρηση αλλά δίνει ένα κόκκινο σημαιάκι σε μεγάλη απευθυγράμμιση.

Για το δεύτερο μπορεί κανείς να κάνει το εξής πείραμα. Να ευθυγραμμίσει το δευτερεύον ώστε να πέφτει η κουκίδα στο κέντρο του κατόπτρου. Μετά να βγάλει και να ξαναβάλει το laser μερικές φορές. Πέφτει η κουκίδα στο ίδιο σημείο κάθε φορά; Αν κουνιέται αρκετά, καταλαβαίνει κανείς πως δεν υπάρχει ακρίβεια στην ευθυγράμμιση καθώς ο μηχανισμός σύσφιξης του προσοφθαλμίου κάποιες φορές το κεντράρει σε ένα σημείο, κάποιες σε άλλο. Γι'αυτό πολλοί έχουμε αλλάξει το μηχανισμό σύσφιξης με baader click lock ή αντίστοιχα που πάντα κλειδώνουν στο ίδιο σημείο.

Αν ισχύουν αυτά τότε μπορείς να έχεις καλό αποτέλεσμα. Το πρόβλημα είναι πως με τη μέθοδο που επιστρέφει η δέσμη, η ρύθμιση του πρωτεύοντος (δεύτερο βήμα) συσσωρεύει το σφάλμα της ρύθμισης του δευτερεύοντος (πρώτο βήμα). Για να μη συμβαίνει αυτό, υπάρχει η καλύτερη μέθοδος του barlowed laser collimation που είναι και αυτή που χρησιμοποιώ πια και δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα. Υπάρχουν σχετικές συζητήσεις αν ψάξεις και μπορεί να κάνεις και ιδιοκατασκευή αλλά και να αγοράσεις έτοιμα (τσιμπημένα σε τιμή) εργαλεία.

Να τονίσω πως ανήκω σε αυτούς που έχω ξοδέψει κάποιες εκατοντάδες ευρώ για να μπορώ να ευθυγραμμίζω με ακρίβεια και χωρίς καθόλου κόπο το νευτώνειο. Αυτό όμως δεν είναι κάτι που μπορώ να προτείνω σε κάποιον που αγοράζει το πρώτο του τηλεσκόπιο που ενδεχομένως κοστίζει και λιγότερο από τα εργαλεία. Απλά ενημερώνω για τις διαφορετικές μεθόδους. Κατά τη γνώμη μου μπορεί κανείς να πετύχει καλά αποτελέσματα και με ένα cheshire και αυτό θα σου πρότεινα, συνδυαζόμενο με το να αφιερώσεις λίγο χρόνο να κατανοήσεις τι είναι αυτό που βλέπεις από μέσα και τι και γιατί πρέπει να ευθυγραμμίσεις. Είναι λίγο σπαζοκεφαλιά στην αρχή, νομίζω μπερδεύει τους περισσότερους καινούριους αλλά όποιος έχει νευτώνειο πρέπει να αφιερώσει λίγο χρόνο να το κατακτήσει.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε
Να τονίσω πως ανήκω σε αυτούς που έχω ξοδέψει κάποιες εκατοντάδες ευρώ για να μπορώ να ευθυγραμμίζω με ακρίβεια και χωρίς καθόλου κόπο το νευτώνειο. Αυτό όμως δεν είναι κάτι που μπορώ να προτείνω σε κάποιον που αγοράζει το πρώτο του τηλεσκόπιο που ενδεχομένως κοστίζει και λιγότερο από τα εργαλεία. Απλά ενημερώνω για τις διαφορετικές μεθόδους. Κατά τη γνώμη μου μπορεί κανείς να πετύχει καλά αποτελέσματα και με ένα cheshire και αυτό θα σου πρότεινα, συνδυαζόμενο με το να αφιερώσεις λίγο χρόνο να κατανοήσεις τι είναι αυτό που βλέπεις από μέσα και τι και γιατί πρέπει να ευθυγραμμίσεις. Είναι λίγο σπαζοκεφαλιά στην αρχή, νομίζω μπερδεύει τους περισσότερους καινούριους αλλά όποιος έχει νευτώνειο πρέπει να αφιερώσει λίγο χρόνο να το κατακτήσει.

Ακριβώς. Και φαντάζομαι ένας βασικός λόγος που επενδύεις σε εργαλεία για ευθυγράμμιση είναι ότι έχεις f/4 Νευτώνιο με αρκετά μεγαλύτερες απαιτήσεις από τα f/5-f/8 που έχει συνήθως ο αρχάριος.

Πάντως τα περισσότερα προβλήματα στην ευθυγράμμιση που έχω δει από αρχάριους είναι η τυφλή εμπιστοσύνη στο (μη ευθυγραμμισμένο) laser και γι' αυτό κι εγώ δεν το προτείνω για αρχή.

Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOS

http://astro.ecuadors.net

Violence is the last refuge of the incompetent.

• 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε
Τα laser είναι μια πονεμένη ιστορία γιατί ενώ μπορούν να έχουν καλά αποτελέσματα είναι απαραίτητο να ισχύουν κάποιες προϋποθέσεις (που δεν αφορούν μόνο το laser). Έχουν περάσει τρία laser από τα χέρια μου, ένα από τα "απλά" παραδοσιακά που κυκλοφορούν παρόμοια από πολλούς κατασκευαστές, το laser της baader και του Howie Glatter που έχω τώρα.

Οι προϋποθέσεις για να έχεις καλό αποτέλεσμα είναι:

-Να είναι το ίδιο το laser ευθυγραμμισμένο, όπως ειπώθηκε

-Να κεντράρει σωστά ο μηχανισμός ασφάλισης των προσοφθαλμίων στον εστιαστή σου

Για το πρώτο συνήθως περιστρέφουμε το laser στον εστιαστή (ή σε ένα ανοιχτό στη μέση βιβλίο πάνω σε ένα γραφείο) και κοιτάμε αν η κουκκίδα μένει στο ίδιο μέρος ή διαγράφει κύκλο (στο κάτοπτρο ή στον τοίχο αντίστοιχα). Δεν είναι ακριβής μέτρηση αλλά δίνει ένα κόκκινο σημαιάκι σε μεγάλη απευθυγράμμιση.

Για το δεύτερο μπορεί κανείς να κάνει το εξής πείραμα. Να ευθυγραμμίσει το δευτερεύον ώστε να πέφτει η κουκίδα στο κέντρο του κατόπτρου. Μετά να βγάλει και να ξαναβάλει το laser μερικές φορές. Πέφτει η κουκίδα στο ίδιο σημείο κάθε φορά; Αν κουνιέται αρκετά, καταλαβαίνει κανείς πως δεν υπάρχει ακρίβεια στην ευθυγράμμιση καθώς ο μηχανισμός σύσφιξης του προσοφθαλμίου κάποιες φορές το κεντράρει σε ένα σημείο, κάποιες σε άλλο. Γι'αυτό πολλοί έχουμε αλλάξει το μηχανισμό σύσφιξης με baader click lock ή αντίστοιχα που πάντα κλειδώνουν στο ίδιο σημείο.

Αν ισχύουν αυτά τότε μπορείς να έχεις καλό αποτέλεσμα. Το πρόβλημα είναι πως με τη μέθοδο που επιστρέφει η δέσμη, η ρύθμιση του πρωτεύοντος (δεύτερο βήμα) συσσωρεύει το σφάλμα της ρύθμισης του δευτερεύοντος (πρώτο βήμα). Για να μη συμβαίνει αυτό, υπάρχει η καλύτερη μέθοδος του barlowed laser collimation που είναι και αυτή που χρησιμοποιώ πια και δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα. Υπάρχουν σχετικές συζητήσεις αν ψάξεις και μπορεί να κάνεις και ιδιοκατασκευή αλλά και να αγοράσεις έτοιμα (τσιμπημένα σε τιμή) εργαλεία.

Tublug 2" με 635nm 2" laser επέλεξα και εγώ αλλά δεν τα έχω δοκιμάσει ακόμα αν και έχουν παραληφθεί. Παντού λένε ότι είναι ότι καλύτερο για χωρίς προβλήματα πολύ γρήγορη ευθυγράμμιση. Αλλά για αρχάριους μάλλον δεν είναι και λόγω τιμής αλλά και επειδή μπορεί να μην μείνουν στο χόμπι.

Manousos Special 24.4" f/3.2 Truss Dobsonian

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης