astrofriend Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22, 2016 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22, 2016 Επειδή έχω το SKYWATCHER 102/500 αχρωματικό και πολύ καιρό τώρα με τρώει να το αντικαταστήσω με το SKYWATCHER ED80/600 αποχρωματικό μετά από κάποια θαυμαστικά σχόλια που διάβασα γι αυτό εξέτασα αναλυτικά τις παραμέτρους : 1. Δεν πρόκειται να το χρησιμοποιήσω για φωτογράφιση2. Το έντονο μπλε φωτοστέφανο γύρω από την Σελήνη και τον Δία τα αντιμετωπίζω (ικανοποιητικά για τις απαιτήσεις μου) ελαττώνοντας την διαμέτρο του αντικειμενικού με χρήση του καλύμματος με την τρύπα στο κέντρο που διαθέτει3. Μπορώ να ζήσω και χωρίς τον μικρομετρικό εστιαστή του ED804. Οι παρατηρήσεις μου γίνονται κυρίως από την ταράτσα της πολυκατοικίας που δεν έχει τα προβλήματα του κέντρου της Αθήνας αλλά δεν έχει και αυτό που λέμε σκοτεινό ουρανό, δεν έχω διακρίνει ποτέ τον γαλαξία όπως τον βλέπω το καλοκαίρι στην εξοχή (και σε αυτό το περιβάλλον το ημιαστικό με ενδιαφέρει η σύγκριση - ένα καλύτερο τηλεσκόπιο είναι καλύτερο μόνο όταν ο ουρανός το επιτρέπει) Θα ήθελα την γνώμη του forum Υπάρχει κατι που θα κερδίσω με το ED80 (με τις παραπάνω παραδοχές) που αγνοώ ; ή θα χάσω κιόλας στους στόχους χαμηλής φωτεινότητας (π.χ. Το νεφέλωμα του Ωρίωνα το έχω δεί από την ταράτσα πεντακάθαρα με ένα dobsonian 8 ιντσών ενώ αμυδρά - και πάντως όχι ικανοποιητικά - με ένα αχρωματικό 80mm) ;
KOSTAKIS Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22, 2016 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22, 2016 Λογικός ο προβληματισμός σου.....δεδομένων και των ιδιαιτεροτήτων που παραθέτεις.Θα σου πρότεινα ομως να δεις μέσα απο ενα καλό αποχρωματικό, για να αξιολογήσεις και μόνος σου τις δυνατότητες ενος τετοιου οργάνου.Ενδεχομένως να εκτιμήσεις περισσότερο το αναβαθμισμένο κόντραστ, τα σημειακά αστρα, τον ευκολότερο διαχωρισμο των διπλων, τις λεπτομέριες στην σεληνιακή επιφάνεια, από την μεγαλυτερη ανάλυση, και την αυξημενη μεγενθυνση (πολύ σχετικό αυτο, διότι ενα αποχρωματικό, αναλογικά "σηκώνει" μεγαλυτερες μεγενθυνσεις απο ένα αντίστοιχο αχρωματικο )...Εγω στο παρελθόν εκτίμησα δεόντος ενα αχρωματικό κινέζικο 120αρι, διότι δεν ειχα την δυνατότητα κατοχής ενος αποχρωματικού αντιστοιχης διαμέτρου.Στην περίπτωση 80χιλ-100χιλ ομως, θεωρω πως η προσιτή ποιότητα ενός κινέζικου αποχρωματικου 80χιλ, ειναι θεμα χρόνου να μας "επιβληθεί".(και μην ποτέ αποκλείεις την πιθανότητα κάποια στιγμη να βρεθείς μπλεγμενος με dslr, καλωδια, εστιάσεις κλπ κλπ) Κώστας.
ecuador Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22, 2016 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22, 2016 Αν δεν έχεις δει από αποχρωματικό, έστω "ταπεινό" ED doublet, καλό είναι να το κάνεις για να σου λυθεί η απορία. Για να στο πω απλά, στο ηλιακό σύστημα θα δεις διαφορά. Με τα κατοπτρικά είναι ακόμα μεγαλύτερη η διαφορά σε παρατήρηση (που παίζει ρόλο η αντίθεση), π.χ. σε απ'ευθείας σύγκριση με τηλεσκόπια δίπλα-δίπλα το 80ED δείχνει καλύτερα τους πλανήτες από κατοπτρικά/καταδιοπτρικά έως 5-6" (το έχω κάνει το τεστ με πάνω από 10 άτομα), ενώ σε σχέση με αχρωματικά παίζει αρκετό ρόλο η εστιακή τους απόσταση (π.χ. μερικά μακριά αχρωματικά είναι αρκετά κοντά στο αποχρωματικό), αλλά το δικό σου που είναι αρκετά κοντό θα έχει ορατή διαφορά. Τώρα σε deep space τα πράγματα μπλέκονται λίγο και δε θα προσπαθήσω να κάνω τη σύγκριση αφού παίζει ρόλο και ο ουρανός και ο στόχος και, το κυριότερο, δεν έχω δοκιμάσει αυτή τη σύγκριση στην πράξη. Τα μόνα StarTravel στα οποίο έχω εύκολη πρόσβαση (στην αστρολέσχη) είναι δύο 150άρια σε διάταξη binocular (!) που κάνουν σκόνη το ED80, αλλά αυτό δε μας λέει πολλά Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOShttp://astro.ecuadors.net Violence is the last refuge of the incompetent.
sevax Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 23, 2016 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 23, 2016 Τα μόνα StarTravel στα οποίο έχω εύκολη πρόσβαση (στην αστρολέσχη) είναι δύο 150άρια σε διάταξη binocular (!) που κάνουν σκόνη το ED80, αλλά αυτό δε μας λέει πολλά Όταν έλθω εκεί (στο Μπολτον η οικογένεια του γιου μου) να βάλω τα ματάκια μου, να δω "αστεράκια κόκκινα,πράσινα, και μπλε"; Δημήτρης Γκιώνης.Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα.
astrofriend Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 23, 2016 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 23, 2016 Ευχαριστώ για τις απαντήσεις Το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να το δοκιμάσω Ερώτηση για τον equador που αναφέρει ότι μερικά μακριά αχρωματικά πλησιάζουν το αποχρωματικό : εάν χρησιμοποιήσω barlow οπότε το "μακραίνω" θα πλησιάσω και την απόδοση των μακριών αχρωματικών ή δεν κάνω τίποτα έτσι πέραν της αύξησης της μεγέθυνσης ; 2η ερώτηση για equador : μήπως μπορείς να περιγράψεις πως στήνονται τα δύο διοπτρικά σε διάταξη binocular δηλαδή τι εξαρτήματα βάζουν στην έξοδο του εστιαστή και πως μεταβάλλεται η γωνία τους για να προσαρμοστούν στο IPD, και εάν έτσι πετυχαίνουν πλήρη ανόρθωση ή όχι ; Θα ήθελα κάποτε να φτιάξω ένα τέτοιο (έστω με δύο φτηνά bresser).
ecuador Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 23, 2016 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 23, 2016 Όταν έλθω εκεί (στο Μπολτον η οικογένεια του γιου μου) να βάλω τα ματάκια μου, να δω "αστεράκια κόκκινα,πράσινα, και μπλε"; Α, το Astronomy Centre είναι τρία τέταρτα από το Bolton και ανοικτό για το κοινό Σάββατο (βράδυ το χειμώνα - μέρα/βράδυ το καλοκαίρι αφού έχει και Ha παρατήρηση) έλα να σε ξεναγήσουμε (στείλε μου μήνυμα). Έχει για όλα τα γούστα, από Dobsonians (30" - υπό refurbishment, 20", 17"), SCTs (δύο των 16", ένα 12"), equatorial newtonians (14", 8"), binoculars (12" reflector, 6" f/5 refractor, 6" f/8 refractor), refractors (ως 8.5") μέχρι και μικρό ραδιοτηλεσκόπιο... Ερώτηση για τον equador που αναφέρει ότι μερικά μακριά αχρωματικά πλησιάζουν το αποχρωματικό : εάν χρησιμοποιήσω barlow οπότε το "μακραίνω" θα πλησιάσω και την απόδοση των μακριών αχρωματικών ή δεν κάνω τίποτα έτσι πέραν της αύξησης της μεγέθυνσης ; Όχι, το πολύ να το χειροτερέψεις αντί να το βελτιώσεις. Μιλούσα για την πραγματική εστιακή απόσταση που δηλώνει την κατασκευή του αντικειμενικού φακού. Όσο μικρότερη η εστιακή απόσταση τόσο περισσότερο πρέπει ο ένας φακός να καμπυλώσει το φως εντείνοντας το χρωματικό σφάλμα. Το barlow μπορεί να προσθέσει στο υπάρχον χρωματικό σφάλμα, δεν το αφαιρεί. Υπάρχουν τα φίλτρα όπως το semi-apo της baader που κόβουν το μπλε φως για να μην έχεις φωτοστέφανα κλπ, αλλά φυσικά δε διορθώνουν ουσιαστικά το θέμα contrast & sharpness αφού μόνο κόβουν το ανεστίαστο φως, δεν το εστιάζουν εκεί που πρέπει 2η ερώτηση για equador : μήπως μπορείς να περιγράψεις πως στήνονται τα δύο διοπτρικά σε διάταξη binocular δηλαδή τι εξαρτήματα βάζουν στην έξοδο του εστιαστή και πως μεταβάλλεται η γωνία τους για να προσαρμοστούν στο IPD, και εάν έτσι πετυχαίνουν πλήρη ανόρθωση ή όχι ; Θα ήθελα κάποτε να φτιάξω ένα τέτοιο (έστω με δύο φτηνά bresser). Λοιπόν την επόμενη φορά που θα ανέβω στο κέντρο θα θυμηθώ να σου φωτογραφήσω τα binoculars ανέφερα μερικά παραπάνω, συνολικά νομίζω έχουνε 5 ή 6 (6" minimum) και το καθένα έχει διαφορετική κατασκευή και προφανώς τα Νευτώνια είναι τα πιο "περίεργα" στη χρήση (κοιτάς αντίθετα από το στόχο). Αλλά αν θυμάμαι καλά παράδειγμα στο ένα refractor έχουν 2 diagonals στη σειρά για να φέρουν κοντά και παράλληλα την έξοδο και μετά 3ο diagonal για να βγει κλασσικά προς τα πάνω το οποίο περιστρέφεις δεξιά αριστερά για να ελέγχει το PD. H εστίαση γίνεται με μικρό helical focuser στο οποίο πάνω κάθεται το προσοφθάλμιο. Καλύτερα να προσπαθήσω να το φωτογραφήσω. Α, σε ένα νευτώνιο, είναι οι εστιαστές rack & pinion των δύο σωλήνων φάτσα-φάτσα, οπότε με αυτούς ελέγεις το PD και καταλήγουν σε diagonal με helical focuser απ' όπου ελέγχεις την εστίαση Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOShttp://astro.ecuadors.net Violence is the last refuge of the incompetent.
sevax Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 23, 2016 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 23, 2016 2η ερώτηση για equador : μήπως μπορείς να περιγράψεις πως στήνονται τα δύο διοπτρικά σε διάταξη binocular δηλαδή τι εξαρτήματα βάζουν στην έξοδο του εστιαστή και πως μεταβάλλεται η γωνία τους για να προσαρμοστούν στο IPD, και εάν έτσι πετυχαίνουν πλήρη ανόρθωση ή όχι ; Θα ήθελα κάποτε να φτιάξω ένα τέτοιο (έστω με δύο φτηνά bresser). Παρε μια ιδεα, Δημήτρης Γκιώνης.Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα.
astrofriend Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 23, 2016 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 23, 2016 Ευχαριστώ και πάλι Νευτώνεια σε διάταξη binocular είχα δει στο internet και είναι εύκολα κατανοητό ότι με ένα διαγώνιο 90ο θα πάρεις ίδιες εικόνες σε κάθε μάτι. Διοπτρικά όμως σε διάταξη binocular δεν έχω δεί και δεν είναι προφανές ούτε πόσα και ποια στοιχεία αλλαγής κατεύθυνσης θα βάλεις ούτε η διάταξη τους για να πετύχεις ίδιες εικόνες και μεταβολή του IPD. Αυτό που λέει ο equador με τα τρία στοιχεία δίνει απάντηση. Παράκληση προς equador : εάν γίνεται να μου περιγράψεις και τον τρόπο που χρησιμοποίησαν για την ευθυγράμμιση των δύο διοπτρικών μεταξύ τους. Υποθέτω κάποιο σύστημα με βιδες (ίσως δαχτυλίδια με βίδες σαν αυτά που βάζουμε τους ερευνητές) για να μπορεί να ρυθμιστεί με ακρίβεια η σχετική τους θέση. Συμφωνώ απολύτως με τον sevax : Τα δύο μάτια είναι καλύτερα από ένα. ΦιλικάΧρήστος
ecuador Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 23, 2016 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 23, 2016 Παράκληση προς equador : εάν γίνεται να μου περιγράψεις και τον τρόπο που χρησιμοποίησαν για την ευθυγράμμιση των δύο διοπτρικών μεταξύ τους. Υποθέτω κάποιο σύστημα με βιδες (ίσως δαχτυλίδια με βίδες σαν αυτά που βάζουμε τους ερευνητές) για να μπορεί να ρυθμιστεί με ακρίβεια η σχετική τους θέση. Θα το κοιτάξω την επόμενη φορά να σου πω. Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOShttp://astro.ecuadors.net Violence is the last refuge of the incompetent.
sevax Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 23, 2016 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 23, 2016 Πριν από χρόνια είχα βρει στο youtube ένα βίντεο με οδηγίες, δυστυχώς δεν το βρίσκω. Βρηκα αυτο http://www.telescopenerd.com/about-binoscopes.htm Δημήτρης Γκιώνης.Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα.
astrofriend Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 23, 2016 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 23, 2016 Ενδιαφέρον αλλά αυτός χρησιμοποίησε ειδικά πρίσματα από μικροσκόπιο, εγώ ψάχνω λύση που θα μπορούσε να γίνει με κοινά εξαρτήματα. Οι τρεις διαγώνιοι του equador φαίνεται σαν βέλτιστη πρακτικά λύση, περιμένω να δω και την φωτογραφία προκειμένου να καταλάβω καλύτερα την σειρά και την διάταξη.
ecuador Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2016 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2016 Ενδιαφέρον αλλά αυτός χρησιμοποίησε ειδικά πρίσματα από μικροσκόπιο, εγώ ψάχνω λύση που θα μπορούσε να γίνει με κοινά εξαρτήματα. Οι τρεις διαγώνιοι του equador φαίνεται σαν βέλτιστη πρακτικά λύση, περιμένω να δω και την φωτογραφία προκειμένου να καταλάβω καλύτερα την σειρά και την διάταξη. Ήμουν στο Astronomy Centre χθες (πρόβλεψη για ξαστεριά - τελικά είχαμε μόνο για μισή ώρα, ίσα προλάβαμε το Δία και το Eskimo nebula) και τράβηξα μερικές φωτό από τρία binocular refractors με το κινητό μου. Όχι πολύ καλές, αλλά ελπίζω να φαίνεται κάπως.Στο bino1 βλέπεις αυτό που έλεγα με τα 3 diagonals. Ρυθμίζεις το IPD στο περίπου στρέφοντας τα πρώτα diagonals στον εστιαστή, ώστε τα προσοφθάλμια να έρχονται τελικά σχεδόν παράλληλα, και κάνεις τη μικροδιόρθωση στο τελευταίο diagonal (κοντά στον προσοφθάλμιο). Στα συγκεκριμένα επειδή τα θέλανε και για terrestrial, το τελευταίο diagonal είναι amici prism, αλλά κόβει κάπως από το πεδίο, οπότε μόνο για νύχτα δε βάζεις τέτοιο. Και η εστίαση γίνεται με helical focuser πάνω στο οποίο μπαίνει το προσοφθάλμιο. Η ευθυγράμμιση γίνεται με τις βιδίτσες που φαίνονται.Όντως η ευθυγράμμιση δεν είναι εύκολη απ' ότι μου λέει ο κατασκευαστής, οπότε αν θέλει να κάνει κάτι καλό και εύχρηστο πάει σε κάτι όπως το bino2. Μέσα σε αυτό το κουτί που βλέπεις έχει χρησιμοποιήσει δευτερεύοντα κάτοπτρα από νευτώνια (2 για κάθε μάτι να στρέφουν το φως 90 μοίρες το καθένα). Τα δύο διοπτρικά είναι fix μεταξύ τους σε περίπου ευθυγράμμιση και η ακριβής ευθυγράμμιση γίνεται με knobs που ίσα που φαίνονται να βγαίνουν από το κουτί κάτω δεξιά στην εικόνα. Δηλαδή μετακινείς το ένα κάτοπτρο αντί να μετακινείς ολόκληρο το διοπτρικό.Το bino3 είναι εντελώς άλλη διάταξη, γιατί είναι σταθερό σε κλίση κοιτάζοντας προς τα κάτω σε επίπεδο καθρέφτη. Είναι αρκετά ξεκούραστα στη χρήση, αφού κάθεσαι λίγο σα σε μικροσκόπιο, ξεκούραστα προς τα κάτω και ελέγχεις την κλίση του καθρέφτη για altitude ενώ το όλο σύστημα περιστρέφεται για azimuth.Ο κατασκευαστής πάντως μου είπε ότι γενικά προτιμάει τα αποτελέσματα με τα ανακλαστικά από τα φτηνά αχρωματικά και επίσης ότι περίπου ως τις 12 ίντσες έχεις διαφορά με τα binocular, για μεγαλύτερα συστήνει απλά binoviewer. Αυτό αν είχες σκοπό να φτιάξεις τα 15.5" από το άλλο βίντεο! Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOShttp://astro.ecuadors.net Violence is the last refuge of the incompetent.
astrofriend Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2016 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2016 Οι φωτογραφίες είναι μια χαρά, ευχαριστώ, ξεκαθαρίζουν πολύ καλά τις διαφορετικές δυνατότητες. Συνεκτιμώντας πάντως τις δυσκολίες κατασκευής, το κόστος και τις δυσκολίες στην χρήση για ρύθμιση της IPD, μάλλον οι εναλλακτικές επιλογές με binoviewer ή αγορά αστρονομικών κιαλιών με εναλλασσόμενους προσοφθάλμιους είναι πιο λογική λύση. Εκτός αν βρεις δύο παλιούς ίδιους μεταχειρισμένους φθηνούς σωλήνες και τους αξιοποιήσεις με αυτόν τον τρόπο, όπως φαίνεται ότι προέκυψε η λύση 3 όπου ο ένας σωλήνας είναι μπλέ και ο άλλος μαύρος! Βέβαια συνεχίζει να μου αρέσει το concept καθαρά σαν έξυπνη λύση-κατασκευή και θα ήθελα κάποτε να το φτιάξω (μόνο με φθηνά μεταχειρισμένα) περισσότερο σαν άσκηση μηχανικής παρά για την χρήση τους.
astrofriend Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 5, 2016 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 5, 2016 Τελικά δεν άντεξα, αγόρασα ένα μεταχειρισμένο ED80 για να κρίνω και μόνος μου. Είναι ξεκάθαρα καλύτερο ακόμη και με τους περιορισμούς που είχα βάλει. Πάντως κάτι μου έλειπε σε σχέση με τις μεγεθύνσεις και εικόνα που είχα πετύχει με ένα DOBSONIAN 8 ιντσών (το οποίο έδωσα λόγω μεγέθους και βάρους). Προφανώς έχουν δίκιο που λένε ότι η πρωτεύουσα χρήση του ED80 είναι η φωτογραφία και η παρατήρηση δευτερεύουσα. Θέλω όμως ακόμη να δοκιμάσω ένα αχρωματικό μεγάλου εστιακού μήκους και ένα maksutov. Οπότε το έβαλα για πώληση επειδή τα χρήματα δεν επαρκούν για να το κρατήσω και να κάνω και νέες αγορές. Το 102/500 το κρατάω προσωρινά επειδή η τιμή του (μεταχειρισμένο) είναι πολύ χαμηλή και για να μην μείνω και χωρίς καθόλου τηλεσκόπιο, θα το δώσω και αυτό εάν καταλήξω σε μεγάλο αχρωματικό ή maksutov (ή ποιος ξέρει ξανά σε νευτώνειο, αλλά μικρότερο αυτή την φορά!!!). Συμπέρασμα : τα σχόλια των φίλων του forum για το ED80 ήταν απολύτως σωστά, αλλά τίποτα δεν υποκαθιστά την πραγματική δοκιμή.
ecuador Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 5, 2016 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 5, 2016 Είσαι πάντως πολύ γρήγορος! Ήλθα/είδα/απήλθα σε dt! Πάντως κάτι μου έλειπε σε σχέση με τις μεγεθύνσεις και εικόνα που είχα πετύχει με ένα DOBSONIAN 8 ιντσών (το οποίο έδωσα λόγω μεγέθους και βάρους). Προφανώς έχουν δίκιο που λένε ότι η πρωτεύουσα χρήση του ED80 είναι η φωτογραφία και η παρατήρηση δευτερεύουσα. Όμως για το μέγεθός του πρέπει να παραδεχτείς είναι μια χαρά και στην παρατήρηση. Σε πλανητική μόνο 8ιντσα που λες κι εσύ είναι αισθητά καλύτερα, τα μικρότερα 5-6" τα έχει Ακόμα και με καταδιοπτρικά, π.χ. συγκριτικά με το Mak 127 ήταν καλύτερο στα πάντα σε παρατήρηση (βαθύ διάστημα με πολύ μεγαλύτερο πεδίο, πλανήτες με χρώμα και αντίθεση, επίγεια καμία σχέση), αλλά αν επεξεργαστείς τη φωτογραφία και διορθώσεις το χαμηλό κοντράστ και saturation το Mak περνάει πλέον μπροστά.Αλλά γράψε τις εντυπώσεις σου από τα επόμενα Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOShttp://astro.ecuadors.net Violence is the last refuge of the incompetent.
astrofriend Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 5, 2016 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 5, 2016 Εξαιρετικό το άρθρο για επίγεια παρατήρηση. Και πολύ χρήσιμο - σχεδόν αποφάσισα ότι δεν χρειάζεται να δοκιμάσω καταδιοπτρικό (φυσικά δεν αναφέρομαι στα πολύ ακριβά τα οποία ίσως να είναι πολύ καλά, είναι όμως έξω από το budget μου). Το ED80 σαν συνδυασμός ποιότητας εικόνας και ευκολίας χρήσης είναι winner, αν περίσσευαν χρήματα θα το κρατούσα παράλληλα με ότι άλλο καταλήξω. Πάντως έχω κάνει ευχάριστη επίγεια παρατήρηση με το νευτώνειο 8 ιντσών, εύκολα, ως εξής : Με δαχτυλίδια, πάνω σε ξύλινη ιδιοκατασκευή τύπου DOBSONIAN, πάνω σε τραπεζάκι, με τον σωλήνα σε περίπου οριζόντια θέση, στραμμένο πάνω στα δαχτυλίδια ώστε ο εστιαστής να είναι σε οριζόντια θέση στο ύψος των ματιών μου καθισμένος σε καρέκλα, και με χρήση του ειδικού ανορθωτικού πρίσματος της VIXEN που είναι ίσιο. Το μόνο ανορθόδοξο ήταν ότι κοιτούσα σε κατεύθυνση κάθετη προς την κατεύθυνση παρατήρησης.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα