Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Κακό δεν είναι αλλά δε θα βγάλεις άκρη με αυτόν τον τρόπο που το προσεγγίζεις το θέμα. Αν θες να πάρεις τηλεσκόπιο πρέπει να καταλήξεις σε μερικά τηλεσκόπια και να κάνουμε μια σύγκριση ή να ανοίξεις μια κανονική συζήτηση σε ένα θέμα να καταλάβουμε τι σου ταιριάζει. Έτσι μονολεκτικά, δε γίνεται!
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Πρέπει να διευκρινήσεις για τι ακριβώς θες το τηλεσκόπιο..Για παρατήρηση; Για αστροφωτογράφηση; Πόσα διαθέτεις συνολικά για να αγοράσεις;

Πιστεύω ότι μπορεί να βρεις καλύτερες επιλογές όχι ότι είναι κακό αυτό...Και σίγουρα θα πρέπει να το ψάξεις και να είσαι ενημερωμένος, μην βρεθεί το δόλιο το τηλεσκόπιο στην αποθήκη να σκονίζεται :P

Δημοσιεύτηκε
Κοίτα,μιας και είναι το πρώτο μου τηλεσκόπιο το θέλω για παρατήρηση αφού δεν ειμαι έμπειρος για φωτογράφιση.όχι ότι θα με χάλαγε,αλλα θα ακριβύνει πολύ για αστροφωτογραφιση. Το budgetειναι 700 και με πολύ δυσκολία λιγο παραπάνω. Προτείνετε μου μερικά εσείς που ξέρετε
Δημοσιεύτηκε

Κοίτα, το συγκεκριμένο δεν είναι κακή επιλογή για πρώτο τηλεσκόπιο αν δε μας δώσεις άλλες πληροφορίες (π.χ. πόσο σε ενδιαφέρει η φορητότητα, αν έχεις πρόσβαση σε σκοτεινούς ουρανούς, προτίμηση σε πλανήτες ή βαθύ διάστημα κλπ).

Στα θετικά του είναι ότι:

-Έχει αρκετή διάμετρο για deep space (βέβαια πρέπει να το πας σε σκοτεινούς ουρανούς).

-Έχει σχετικά μεγάλο πεδίο, χωρίς να είναι κακό σε πλανήτες.

-Με ένα απλό μοτεράκι θα σου κάνει εύκολη την παρακολούθηση στόχων και τη φωτογράφηση πλανητών (π.χ. με webcam). Αναβαθμίζεται επιπλέον και με πολική διόπτρα αλλά και με goto/synscan (όχι με μικρό κόστος αυτό), δηλαδή θα μπορούσε η βάση τελικά να γίνει κατάλληλη για αστροφωτογράφηση, κυρίως αν της έβαζες έναν ελαφρύτερο σωλήνα στο μέλλον (π.χ. Skywatcher 130PDS, Evostar 80ED κλπ).

Στα αρνητικά του είναι:

-Δεν είναι και ό,τι πιο φορητό - αλλά στις 8 ίντσες γενικά δεν είναι μικρά τα τηλεσκόπια.

-Δεν κάνει για επίγεια παρατήρηση (ούτε η βάση ούτε ο σωλήνας είναι κατάλληλα).

-Δεν κάνει για deep space φωτογράφηση (το ήξερες αυτό - το κύριο πρόβλημά του είναι ότι και μοτέρ να βάλεις ο σωλήνας είναι κάπως βαρύς για τη βάση).

Δηλαδή δεν έχει κάποιο προφανές μειονέκτημα στην κατηγορία τιμής του, και μάλιστα θα έλεγα ότι είναι "all around", δηλαδή καλό για όλους τους αστρονομικούς στόχους, αλλά αν κάτι σε ενοχλεί από τους συγκεκριμένους περιορισμούς θα μπορούσες να ελέγξεις εναλλακτικές. Π.χ. Αν θες φορητότητα και δε σε ενδιαφέρει τόσο το deep space, για πλανήτες θα είναι αρκετά καλό ένα μικρότερο Maksutov. Αν ήθελες goto έστω και χωρίς ισημερινή υπάρχει η σειρά NexStar SLT. Αν ήθελες και επίγεια παρατήρηση πας σε διοπτρικό ή Maksutov. Αν ήθελες να γλιτώσεις χρήματα και δε σε ενδιέφερε καθόλου η φωτογραφία, πήγαινες σε dobsonian.

Και φυσικά στις αγγελίες αξιοποιείς πάντα καλύτερα τα χρήματά σου παίρνοντας δεύτερο χέρι, αλλά παραδέχομαι πως για πρώτο τηλεσκόπιο έχουμε μια ανασφάλεια με τα μεταχειρισμένα.

Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOS

http://astro.ecuadors.net

Violence is the last refuge of the incompetent.

Δημοσιεύτηκε
Δηλαδή αν στο μέλλον θελήσω να κάνω αστροφωτογραφιση με αυτό το τηλεσκόπιο θα πρέπει να βάλω πιο ελαφρύ σωλήνα;

Αν του βάλεις μοτέρ (και πολική διόπτρα για ευκολότερη πολική ευθυγράμμιση), μπορείς να αρχίσεις δοκιμές σε αστροφωτογράφηση (με το αρκετά ακριβότερο synscan/goto kit θα έχεις αρκετές μεγαλύτερες δυνατότητες, όπως οδήγηση κλπ), απλά όσο πιο μεγάλη εστιακή απόσταση έχει το τηλεσκόπιο, τόσο μεγαλύτερη απαίτηση έχεις από σταθερή οδήγηση και όσο πιο βαρύ το τηλεσκόπιο για τη βάση, τόσο περισσότερο επιρρεπές είναι σε κραδασμούς κλπ που σου χαλάνε τις εκθέσεις. Ο σωλήνας αυτός είναι πολύς και σε βάρος και σε εστιακή απόσταση για τη συγκεκριμένη βάση όσον αφορά την αστροφωτογραφία prime focus (για πλανητική είσαι OK όπως είπα), δηλαδή θα σου περιορίζει αρκετά τη διάρκεια έκθεσης πριν αρχίσεις να βλέπεις "κουνήματα" λόγω ανακρίβειας της οδήγησης ή κραδασμών. Βέβαια μπορείς να χρησιμοποιήσεις DSLR με το δικό της φακό είτε πάνω στο τηλεσκόπιο (piggyback - αν είσαι πολύ "θαρραλέος" αυτό γίνεται και χωρίς μοτέρ με χειροκίνητη παρακολούθηση) είτε μόνη της στη βάση (βιδώνεις ένα ballhead πάνω σε ράβδο "dovetail" τηλεσκοπίου), αλλιώς παίρνεις ένα ελαφρύ φωτογραφικό σωλήνα όπως αυτούς που ανέφερα.

Α, για να καταλάβεις τι εννοούσα με το "all-around", στο σπίτι μου έχω 5-6 τηλεσκόπια, το καθένα είναι για κάποια συγκεκριμένη χρήση. Στο εξοχικό όμως που θέλω να έχω μόνο ένα για όλες τις δουλειές, αυτό είναι νευτώνιο 200άρι σε ισημερινή. Απλά εγώ το έχω σε HEQ5 Pro που το σηκώνει πιο άνετα και είναι και για αστροφωτογραφίες, αλλά ξεφεύγει εντελώς από το budget σου, ειδικά καινούργιο...

Δημοσιεύτηκε
Ευχαριστώ παρα πολύ για τις συμβουλές,θα κοιτάξω να καταφέρω να πάρω αυτο το τηλεσκόπιο,μέχρι το καλοκαίρι ελπίζω. Θα σας ενημερώσω όταν το πάρω
Δημοσιεύτηκε
Ευχαριστώ παρα πολύ για τις συμβουλές,θα κοιτάξω να καταφέρω να πάρω αυτο το τηλεσκόπιο,μέχρι το καλοκαίρι ελπίζω. Θα σας ενημερώσω όταν το πάρω

Ε, αν δε βιάζεσαι παρακολούθα και τις αγγελίες. Υπάρχει το πλεονέκτημα ότι αν κάτι δε σου κάνει τελικά, δε χάνεις τόσα χρήματα πουλώντας το ξανά.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης