Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Hello!

 

Koitakse edw gia ena mikro eisagwgiko simeiwma gia ta metewra kai pio sugekrimena gia tis Perseides pou exoun max stis 12-13 Augoustou:

http://science.nasa.gov/headlines/y2002/19jul_perseids.htm?list556196

Hdi 8a exei arxisei na ginetai ais8iti i parousia tous..

Perissoteres leptomereies tis epomenes meres.

 

Grigoris images/smiles/icon_biggrin.gif

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Agapitoi filoi,

 

Meta apo kapoia prospa8eia..idou to apotelesma:

 

"Μία από τις καλύτερες και πιο φημισμένες βροχές του χρόνου με πολλούς εκπληκτικούς διάττοντες. Αυτά είναι σωματίδια της σκόνης που αφήνει ο κομήτης 109P/Swift-Tuttle (βρέθηκε από τους Αμερικανούς Lewis Swift και Horace Tuttle το 1862), ο πρώτος κομήτης που αποδείχτηκε, από τον Giovanni Virginio Schiaparelli (1835-1910), ότι αποτελεί πηγή διαττόντων. Αποτελεί ακόμα μια από τις πιο παλιές βροχές (η πιο παλιά αναφορά χρονολογείται από το 36 μ.Χ. στην Κίνα) καθώς η περίοδος του είναι 130 χρόνια και η τροχιά του, που είναι ταυτόχρονα και η τροχιά των σωματιδίων του, έχει μια αρκετά μεγάλη κλίση σε σχέση με την εκλειπτική. Έτσι, αφού δεν έχουν επηρεαστεί τόσο πολύ από τις διαταραχές που προκαλούν οι πλανήτες με το πέρασμα του χρόνου, οι Περσείδες αποτελούν μια αξιόπιστη βροχή,

 

Ο αριθμός των διαττόντων που παρατηρούνται μειώνεται πλέον καθώς ο κομήτης απομακρύνεται προς το εξωτερικό ηλιακό σύστημα μετά το πέρασμά του από το περιήλιο το 1992 (η δραστηριότητα αυξάνεται όταν ο κομήτης βρίσκεται κοντά στο περιήλιο καθώς η περιοχή κοντά στον κομήτη είναι πιο πυκνή σε σωματίδια). Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι αριθμοί θα μας απογοητεύσουν. Μέχρι 60-80 διάττοντες την ώρα θα μπορούν να παρατηρηθούν κατά την διάρκεια των νυχτών με την μέγιστη δραστηριότητα. Αυτό, όμως εξαρτάται και από τις συνθήκες παρατήρησης.

 

Γενικότερα, οι Περσείδες είναι εμφανείς από την 17η Ιουλίου μέχρι την 24η Αυγούστου. Η καλύτερη περίοδος είναι 10-15 Αυγούστου με την μέγιστη δραστηριότητα την 12η και την 13η. Η συνηθισμένη κορύφωση αναμένεται στις 22:30 UT την 12η και δύο ακόμα πιθανές στις 20:15 UT την 12η και 08:30 UT την 13η. To UT (=Universal Time) είναι ο Παγκόσμιος Χρόνος, η ώρα στο Greenwich της Αγγλίας, και για την Ελλάδα είναι: (τοπική ώρα)-(3 ώρες).

 

Ένας άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας είναι το πόσο σκοτεινός είναι ο ουρανός. Όσο πιο σκοτεινός τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο παρατηρούμενος αριθμός διαττόντων. Ειδικά φέτος, η σελήνη θα δύσει νωρίς αφήνοντας έναν απόλυτα σκοτεινό ουρανό μετά τα μεσάνυχτα όποτε και αρχίζει να ανατέλλει το ακτινοβόλο σημείο.

 

Η θέση του ακτινοβόλου σημείου είναι RA 3h 4.2m, Dec +58 για τις 12 Αυγούστου, κοντά στο άστρο κ του Περσέα, και φαίνεται εύκολα μετά τα μεσάνυχτα. Μπορείτε να βρείτε μια πολύ καλή εικόνα αυτής της περιοχής του ουρανού εδώ και να δείτε πως κινείται το ακτινοβόλο σημείο εδώ.

 

Επίσης, ένας πολύ κρίσιμος παράγοντας για τις παρατηρήσεις διαττόντων είναι ο καιρός. Αλλά αφού είναι καλοκαίρι δεν έχουμε (πολλές..) συννεφιασμένες νύχτες, αέρα, χαμηλές θερμοκρασίες (εκτός από τους παρατηρητές πάνω σε βουνά!). Ένα κύριο πρόβλημα μπορεί να αποτελέσουν τα έντομα και ιδιαίτερα τα κουνούπια, αλλά μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα.

 

Αν συμπεριλάβουμε επίσης ότι οι Περσείδες είναι γρήγορες (~59 km/s), λαμπρές (μέση λαμπρότητα περίπου 2,3) και ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό (μέχρι και 45%) η τροχιά τους είναι εμφανής για κάποιο χρονικό διάστημα μετά την πτώση τους (το λεγόμενο train), τότε μπορούμε να είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι μάλλον θα έχουμε ένα εξαιρετικό θέαμα!

 

Αυτοί οι οποίοι θα θέλουν να κάνουν κάτι περισσότερο από το να βλέπουν διάττοντες και μόνο (και..να εύχονται!), θα πρέπει να επισκεφτούν τα sites του IMO και NAMN για να πληροφορηθούν το πως γίνονται οι παρατηρήσεις στους διάττοντες. Υπάρχει ακόμα ένας μικρός οδηγός στα ελληνικά τον οποίο μπορείτε να κατεβάσετε σε μορφή pdf, από την διπλανή στήλη."

 

To keimeno auto 8a vreite sto site mou :

 

http://users.ntua.gr/ge99010/

 

opou vevaia ta links leitourgoun.Episis 8a vreite ton odigo sta ellinika ka8ws kai kapoies proswpikes statistikes.

 

Otidipote einai kalodexoumeno!

 

Filika,

Grigoris Maravelias

 

images/smiles/icon_biggrin.gif images/smiles/icon_biggrin.gif

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης