Jump to content

Dob Orion vs Sw (αγορά)


ZaitseF

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σας! Ετοιμάζομαι να κάνω την πρώτη μου αγορά τηλεσκοπίου. Έχω μια σχετική εμπειρία στον νυχτερινό ουρανό μιας έχω κάνει παρατηρήσεις μέσα από διοπτρικό τηλεσκόπιο φίλου μου αρκετές φορές αλλά όχι πολλές γνώσεις. Επιπλέον για αρχή με ενδιαφέρει η παρατήρηση και όχι η αστροφωτογράφιση (έχω βέβαια στην κατοχή μου μια dslr nikon3100) αλλά φαντάζομαι ότι δεν είναι και εύκολη υπόθεση συν ότι θα πρέπει να δώσω πολλά λεφτά αν δεν θέλω να θυσιάσω κάτι από την παρατήρηση. Οσο αφορά την μετακίνηση του τηλεσκοπίου δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα μιας και μένω στην Κέα και ο ουρανός είναι αρκετά σκοτεινός(δεν γνωρίζω αν επηρεάζεται από την φωτορύπανση της Αθήνας αλλά είναι συγκριτικά πολύ πιο σκοτεινός) .Για τον λόγο αυτό σκέπτομαι να πάω σε go-to Dobsonian από 10inch και πάνω.

 

Έχω βάλει στο μάτι το Skywatcher Skyliner 10’’ flextube GO-TO (http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p4338_Skywatcher-Skyliner-250P-Synscan---10-inch-f-4-7-GoTo-Dobsonian-reflector.html)

Ή

Το Orion SkyQuest XT12i PUSH-TO (http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p1932_Orion-SkyQuest-XT12i-IntelliScope---12--f-5-Dobsonian-Telescope-with-Object-Locato.html )

Επιπλέον μιας και τα προσοφθάλμια που δίνουν φαντάζομαι είναι της πλάκας σκέφτομαι να πάρω το Baader Hyperion zoom με το ενσωματωμένο barlow (http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p466_Baader-Hyperion-Mark-III-Zoom-8-24mm---68----1-25----2-.html)

 

Η ερώτηση μου είναι ανάμεσα σε αυτά τα δύο, πιο να διαλέξω ή υπάρχουν και καλύτερες προτάσεις στην αγορά σε αυτά τα λεφτά με καλύτερα οπτικά? Επιπλέον το προσοφθάλμιο αξίζει τα λεφτά του η να πάω σε fixed focal length προσοφθάλμια? Χρειάζομαι collimator με το καλημέρα η μπορεί να περιμένει?Κάτι άλλο για αρχή?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων και αναμένω την πολύτιμη βοήθεια σας.

:-k :-k

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα φίλε μου.

Σχετικά με τα δυο τηλεσκόπια που ανέφερες θα σου πρότεινα και το skywatcher. Η synta έχει αποδείξει την αξία της και με το παραπάνω τόσο στα οπτικά όσο και στις στηρίξεις.Στο παρελθόν είχα το αντίστοιχο σε 8" και ήμουν υπέρ ευχαριστημένος.Καλή σκόπευση ομαλή λειτουργία άψογο χειριστήριο με εύκολο μενού,και από ότι έχω ακούσει και διαβάσει έχει το ποιο καλό μενού από αλλα. Ο μόνος λόγος που το άλλαξα είναι γιατί ήθελα να πάω σε φωτογράφιση. Πάντως θα σε συμβούλευα να πας σε μια ισημερινή στηριξη κατευθείαν. Πχ μια heq5 θα ήταν ότι καλύτερο.Σωληνα μπορείς να αγοράσεις από μέλος του forum σε άριστη κατάσταση.Ετσι θα κρατήσεις το ποσο χαμηλά.Στο λεω αυτό γιατί η dob στηριξη σου βάζει στοπ σε σωλήνες μεγαλύτερης η μικρότερης διαμέτρου ή σε άλλο τύπο τηλεσκόπιο π.χ διοπτρικό και μελλοντικά σε ένα χρόνο θα θέλεις να κάνεις και φωτογράφιση πράγμα που δεν θα καταφέρεις με αυτη τη στηριξη για εκθέσεις πάνω από 15 20 ".

Αυτό που παρατηρούμε δεν είναι η ίδια η φύση, αλλά το κομμάτι της φύσης που αποκαλύπτεται στη μέθοδο έρευνας που χρησιμοποιούμε.

Werner Heisenberg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συμφωνω με τον Ted. Το πολυ σε ενα χρονο θα αναγκαστεις να πας σε φωτογραφηση καθως ολα αυτα που βλεπεις σε φωτογραφιες δεν φαινονται με το ματι. Αν μου ελεγες για ενα τηλεσκοπιο των 300-400 ευρω θα σου ελεγα οκ. Αλλα στα 1200 παιρνεις φοβερο κομματι για φωτογραφηση.

 

Προτινω HEQ5 μαζι με ED80 ή αν διαθετεις περισσοτερα AZ-EQ5 με ED80. Άλλαξα 4 τηλεσκοπια για να κατασταλλαξω εκει.

SkyWatcher Esprit 100ED PRO Triplet

ASI183MM-C Pro | Canon EOS 100D

ZWO EFW 8x1,25'' w/ Baader LRGB HOS

ZWO OAG w/ ASI290MM Mini

SkyWatcher EQ6-R PRO w/ EQMOD

PegasusAstro Pocket Powerbox

Intel Compute Stick

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το πολυ σε ενα χρονο θα αναγκαστεις να πας σε φωτογραφηση καθως ολα αυτα που βλεπεις σε φωτογραφιες δεν φαινονται με το ματι.

 

Δεν είναι έτσι τα πράγματα και δεν είναι όλα για όλους ίδια.

 

Δεν θα αναγκαστεί σε καμία περίπτωση για τίποτα και δεν έχουν όλοι υποχρεωτικά την ίδια πορεία στο χόμπυ, πόσο μάλλον για αυτό που του αιτιολογείς πως επειδή δεν φαίνονται με το μάτι...θα πρέπει να αρχίζει να φωτογραφίζει! #-o

 

Πολλοί εμού συμπεριλαμβανομένου, ξεκινήσαμε με παρατήρηση και μείναμε εκεί πιστοί. Μας αρέσει η ζωντανή οπτική εμπειρία των αντικειμένων. Αν κάποιοι φεύγουν από αυτό και πάνε για αστροφωτογράφηση πάνε επειδή γουστάρουν με χίλια και εν τέλει το καταφέρνουν και το κάνουν καλά ή, δεν το καταφέρνουν και απογοητεύονται. Επιλογές είναι όλα και κανείς δεν σε αναγκάζει όπως λες να πας στον έναν δρόμο ή στον άλλο...

 

Φίλε μου η SW είναι δοκιμασμένη συνταγή αλλά έχουν γραφτεί και καλά λόγια και για το Orion. Νομίζω πως είσαι ασφαλής και με τις 2 επιλογές αλλά θα κριθεί από τις λεπτομέρειες στο τέλος. Πρέπει να διαβάσεις αρκετά και σε reviews του εξωτερικού, ή να βρεθείς και σε αστροπαρατήρηση να δεις κάποιο SW από κοντά (Orion skyquest δύσκολο να βρεις στην Ελλάδα, δεν το έχουν πολλοί από όσο ξέρω, πιο πολύ στο εξωτερικό είναι διαδεδομένο).

 

Καλή αρχή!

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολλοί εμού συμπεριλαμβανομένου, ξεκινήσαμε με παρατήρηση και μείναμε εκεί πιστοί. Μας αρέσει η ζωντανή οπτική εμπειρία των αντικειμένων.

 

Ακριβώς.....

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Από αυτά που έχω διαβάσει και δει ένα dobsonian φαίνεται πολύ πιο πρακτικό και εύκολο στο στήσιμο για κάποιον που ξεκινάει το χόμπι συν το ότι προτεραιότητα μου είναι να πάρω το μέγιστο που μπορεί να μου προσφέρει ένα τηλεσκόπιο σε αυτό το budget στο οπτικό κομμάτι.

Η αστροφωτογράφιση φαίνεται πράγματι πολύ ελκυστική αλλά παράλληλα από tutorials που είδα είναι και δύσκολη και απαιτεί και εξοπλισμό αν θες ένα καλό αποτέλεσμα. Στην τελική μπαίνεις και βλέπεις τις φωτογραφίες του hubble (αστειολογώντας, μπορώ να φανταστώ την ικανοποίηση όταν απαθανατίζεις ο ίδιος έναν γαλαξία κ.ο.κ).

Μιας και τα reviews από το εξωτερικό για το orion είναι αρκετά καλά μήπως να το προτιμήσω από το sw ?.Το goto υποθέτω θα είναι καλύτερο σε πλανητική παρατήρηση μιας και κάνει Tracking. Από την άλλη το Push to της orion δεν φαινεται πολύ αξιόπιστο μιας και αναφέρουν ότι τους στόχους τους βρίσκει στο περίπου. Η διαφορά από 12 σε 10 ίντσες θα φαίνεται παρα μόνο σε ιδανικές συνθήκες ?

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Από όσο γνωρίζω και τα Orion US είναι synta κι έχουν βασικά ίδια οπτικά με τα skywatcher. Πάντως, ενώ έχω skywatcher, έχω δει και χρησιμοποιήσει Orion 8" Dob και έχει καλύτερο φρένο. Ενώ το skywatcher έχει το tension control που θέλει σφίξιμο-ξέσφιγμα και δεν πιάνει καλά όταν ο σωλήνας είναι οριζόντιος, το Orion έχει ένα ελατήριο που κρατάει παντα τον σωλήνα σταθερό.
\"Έρχομαι από την έρημο των άστρων/Στερεύουν οι πηγές της πλάνης τα πάντα ξηραίνονται/Πλούσια απλώνεται η άμμος και μονάχα η άμμος...\" Γ. Υφαντής, Χαρούμενο Τραγούδι
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχοντας ένα intelliscope 8 ιντσών τα τελευταία 2 χρόνια, οφείλω να πω ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό τηλεσκόπιο, με ακριβή οπτικά. Τα intelliscopes δεν έχουν ελατήριο, αλλά tension control, το οποίο απαιτεί ενδιάμεσες ρυθμίσεις, εις βάρος της ευκρίνειας της κίνησης με το χέρι, ανάλογα με την θέση στόχευσης του σωλήνα.

 

Το computer object locator, από τη στιγμή που ακολουθηθούν ακριβώς οι οδηγίες στησίματος του τηλεσκοπίου, δουλεύει με άκρως ικανοποιητική ακρίβεια.

 

Στα συν να προσθέσω και τον εξαιρετικό ερευνητή 9x50 RACI που έρχεται με το βασικό πακέτο.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης