Jump to content

Deepsky με imx cmos sensor πχ asi 174 , 1600 κτλ


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ήθελα να ρωτησω αν υπάρχει εμπειρία για τις εν λόγω κάμερες ! Σε αντίστοιχα φόρουμ εξωτερικού έχω δει κάποια απίστευτα αποτελέσματα για την τιμή τους και για τους χρόνους λήψεις σε φωτογραφίες deep sky ! Ενδεικτικά δίνω κάποια links για να δείτε κάποια δείγματα

http://www.astrobin.com/247302/D/

http://www.astrobin.com/245464/

 

http://www.cloudynights.com/topic/536494-m51-in-poor-seeing-20001s-asi1600mm-cool/

http://www.cloudynights.com/topic/502370-4-second-exposures-asi174mm-16-dob-m51-and-m57/

http://www.cloudynights.com/uploads/monthly_04_2016/post-199816-0-13081800-1459660296.jpg (160 χ 45 sec ) asi 178 cool μου φαίνεται απίστευτο .

Όλες οι παραπάνω φώτο με αποκορύφωμα το τελευταίο λινκ είναι σε ελάχιστους χρόνους σε σχέση με ccd ! Αν το ψαξετε θα βρείτε φωτογραφιες με απίστευτη λεπτομέρεια στα 5sec !!!!

Ακόμα και η 120 έχει πολύ καλά αποτελέσματα ! Μήπως τελικά έρχεται το τέλος των ccd chip ?

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τάσο όντως γίνεται χαμός με την asi1600 στα φόρα του εξωτερικού και μιλάνε για το επερχόμενο τέλος των ccds.

Κάπου είχα διαβάσει (stargazerslounge ή cloudy nights, δεν θυμάμαι) ότι τέλος του 16 μάλλον έρχεται και σε μέγεθος APSC.

Όταν γίνει αυτό και εφόσον οι τιμές είναι χαμηλότερες από ccd θα είναι πάρα πολύ δελεαστική πρόταση...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σταματη το ζήτημα είναι ότι βλέπω απίστευτα αποτελέσματα και από μικρότερες όπως πχ την 178 την 174 ακόμα και την 224 . Πολλές δε φώτο έχουν βγει χωρίς καν οδήγηση με sub του 1sec !!!!! από dob τηλεσκόπια και σε δύσκολους στόχους !
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα έχω δει, το κακό είναι το πολύ μικρό fov με τα μικρά αυτά chip.

Παρ' όλα αυτά τα αποτελέσματα είναι απίστευτα όπως λες χωρίς να χρειάζονται μεγάλοι χρόνοι λήψης...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το fov αλλάζει με την εστιακή . Πχ σκεψου με 600mm ακόμα και 500 ή 400 μπορείς να πάρεις απίστευτες φώτο με τους αισθητήρες αυτούς . Δες το τελευταίο link. Ο τύπος έχει πάρει σε 2 ώρες μία πολύ καλή λήψη του m51 με 660μμ εστιακή σε μόλις 2 ώρες με 45 sec subs με την 178 . Οι αισθητήρες των 174 και 1600 δουλεύουν καλύτερα σε μεγαλύτερες εστιακες όσον αφορά το fov καθώς είναι μεγαλύτεροι.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εχει οντως αρχίσει να γινεται μοδα το deep sky με webcam με αυτά τα καταπληκτικα cmos τα τελευταια χρονια.

Εχω δοκιμασει με qhy5-L ii στο ring nebula και όντως το καρε ηταν καλο για 30sec.

Θεωρώ όμως οτι τέτοια setup ειναι μονο για αρκετα φωτεινους στοχους και ειδικα οι καμερες που ειναι χωρις ψύξη ( asi 120, qhy5 )

Επισης για τις νεες με την ψυξη ας τραβηξουν κανενα σκοτεινο και μετα συζηταμε για συγκριση με ccd [-(

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχει γκαζώσει η cmos τεχνολογία και φαίνεται οτι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα αλλάζει και ο τρόπος που γίνεται η φωτογράφιση βαθέως διαστήματος. Παρακολουθώ και γώ τις εξελίξεις και μου κάνει εντύπωση τόσο τα αποτελέσματα όσο και η ευκολία που έχουν οι φίλοι μας από την άλλη μερια του ατλαντικού να χτυπάνε και να δοκιμάζουν την μια κάμερα πίσω απο την άλλη :lol:

Εκεί που χρειαζόσουν την πιο ακριβή βάση που μπορεί να διαθέσει η τσέπη σου, οδήγηση, πολική, σκοτεινούς ουρανούς και την τύχη να συνεργαστούν όλα μεταξύ τους χωρίς πρόβληματα, έρχεται ο άλλος με ένα dob ή με μια alt/az βάση τραβάει 500 καρέ των 4-5 δευτερολέπτων μέσα από την Νέα Υόρκη και σε αφήνει παγωτό τραβώντας γαλαξίες και πλανητικά, ακόμη και narrowband με πολύ μεγάλη ευκολία και κυρίως πολύ φθηνότερα. Παλαιότερα έβλεπες να γιορτάζουν την δεκάλεπτη λήψη ή την τριαντάλεπτη, σήμερα γιορτάζουν τα 1000x1sec! Αυτό δεν καταπίνεται εύκολα. Φυσικά πάντα είναι καλύτερα να έχεις μια ισημερινή βάση και κυρίως σκοτεινούς ουρανούς αλλά αυτό που κυρίως με χαλάει από τους χρήστες ως τωρα της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι που βιάζονται να δείξουν εκπληκτικά αποτελέσματα σε λίγο χρόνο. Προτιμώ να δω 2,3,4,5,6 ώρες των 5 δευτερολέπτων σε έναν στόχο παρά μισή ώρα, δεν το καταλαβαίνω γιατί δεν πάνε πιο βαθιά. Φαίνεται πως αυτη η νεα τεχνολογία μας κάνει λίγο τεμπέληδες αλλά επίσης φαίνεται πως θα την κερδίσει την μάχη και μάλιστα πιο γρήγορα απ ότι περιμένουμε γιατί δίνει την ευκαιρία να εισέλθει κάποιος στην φωτογράφιση βαθέως ουρανού χωρίς να χαλάσει μια περιουσία και χωρίς να δοκιμάσει την υπομονή του γι αυτό και το τρελό hype. Αισιόδοξο είναι οτι πολλοί έμπειροι χρήστες αρχίζουν να δοκιμάζουν τις cmos και πιστευω οτι θα δούμε πραγματικά εκπληκτικά πράγματα. Δεν ξέρω αν θα καταργηθεί στο μέλλον η χρήση των ccd, δεν νομίζω οτι εκεί είναι το στοίχημα αλλά το αν θα καταργηθεί εν τέλη η ανάγκη για οδήγηση ή για καλοκουρδισμένες βάσεις -εξαρτάται φυσικά και από το setup και τι θέλει να επιτύχει ο καθένας- σίγουρα πάντως θα μπορείς να δείξεις μια φωτογραφία στους φίλους σου χωρίς να εχεις βάλει στην άκρη άλλες ανάγκες για να χρηματοδοτήσεις την αγορά μιας βάσης που δεν θα δουλέψει όπως σου υποσχέθηκε η εταιρία αν δεν γίνεις και λίγο μηχανικός και λίγο phd freak :D

Νομίζω πως μόνο κερδισμένος μπορεί να είναι ο τελικός χρήστης και η ερασιτεχνική αστρονομία απ όλο αυτό που συμβαίνει και κυρίως ο αστροφωτογράφος που θα μπορεί να ασχοληθεί περισσότερο χρόνο με το να μάθει τεχνικές επεξεργασίας της εικόνας του παρά με τα προβλήματα που σου προκαλούν οι θεοί των γραναζιών.

static1.squarespace.com(1).png

             www.star-surfing.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης