Jump to content

Αναζήτηση quasar 3C 273


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Χθες βράδυ βγήκαμε για παρατήρηση με το φίλο Λεων Παπασωτηρίου, προσπαθούμε να βγαίνουμε τουλάχιστον μία φορά το μήνα, μεταξύ άλλων έγινε μία πρώτη απόπειρα ανίχνευσής του quasar 3C 273 στην περιοχή της παρθένου. Το συγκεκριμένο αντικείμενο μεγέθους 12.8 ουσιαστικά φαίνεται σαν άστρο λόγω της τεράστιας απόστασης από εμάς,περίπου 2,5 δις έτη φωτός.

Δυστυχώς η πρώτη αυτή προσπάθεια "απέβει άκαρπος"

:( επειδή δεν είχα κατάλληλους χάρτες, εύκολα όμως είδαμε τρεις γειτονικούς γαλαξίες που υπήρχαν στο χάρτη που είχαμε τους NGC 4409, 4527 και 4536. Ενώ τον είχα στο προσοφθάλμιο δεν μπορούσα να αναγνωρίσω ποιος είναι. Σήμερα το πρωί μετά από αναζήτηση βρήκα τους κατάλληλους χάρτες , οπότε την επόμενη φορά εύχομαι να γίνει η αναγνώριση.

Για όποιον ενδιαφέρεται να δει ένα από τα ποιο μακρινά αντικείμενα που φαίνονται με ερασιτεχνικά τηλεσκόπια πληροφορίες στην παρακάτω ιστοσελίδα:.

Οι χάρτες βρίσκονται εδώ:http://washedoutastronomy.com/washedoutastronomy.com/content/3c-273-quasars-are-easy/index.html.

Φιλικά Σταύρος :)

 

TS GSO 10' , skywatcer 100 bked, vixen ultima 9x63.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μου αρέσει αυτή η προσπάθεια σε έναν ενδιαφέροντα στόχο! Σε δύσκολα αναγνωρίσιμα αντικείμενα, χρειάζεται και μια καλή ταύτιση πεδίου. Εάν παρά την χρήση των χρήσιμων χαρτών από την σελίδα του Washed-out Astronomy η εύρεση του στόχου είναι δυσχερής, ίσως πρέπει να προσεχθούν κάποια πράγματα. Το Cartes Du Ciel με βοηθάει σε τέτοιες περιπτώσεις όσο κανένας χάρτης. Το πλεονέκτημα είναι η παραμετροποίησή του. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα με το 3C 273 η ανεύρεση του σωστού πεδίου είναι υποθετικά εύκολη μέσω του η (ήτα) Παρθένου. Επίσης βοηθάει το ότι δεν είναι εκτεταμένος στόχος, αλλά star-like. Όμως η δυσκολία εύρεσης του με το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο των 10 ιντσών πιθανόν να οφείλεται τελικά σε άλλους λόγους...

 

Κάποιες φορές οι έτοιμοι εκτυπωμένοι χάρτες περιπλέκουν τα πράγματα διότι μέσω του ερευνητή βλέπουμε περισσότερα ή λιγότερα αστέρια από ότι στον εκτυπωμένο χάρτη. Έτσι η εύρεση του σωστού σημείου είναι δύσκολη.

 

Ακόμη χειρότερα είναι στην ταύτιση του πεδίου μέσω των προσοφθαλμίων. Οι βοηθητικοί χάρτες της σελίδας που αναφέρεις -εξαιρετικοί κατά τα άλλα-, ίσως δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Για παράδειγμα 2-3 αστέρια που δεν φαίνονται στο πεδίο μας ενώ θα έπρεπε βάσει του χάρτη, μας αναγκάζουν να επανερχόμαστε ξανά και ξανά επάνω στο πεδίο.

 

Ένας επί πλέον λόγος που οφείλονται όλα αυτά είναι η Διαύγεια. Της έχει δοθεί τόσο μικρή σημασία στην παρατήρηση, ελάχιστοι ασχολούνται να την κατανοήσουν καλύτερα, ενώ είναι από τους σημαντικότερους ατμοσφαιρικούς παράγοντες που πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα του 3C 273 και της ημέρας που έγινε η προσπάθεια (Σάββατο βράδυ) ο ουρανός ίσως να έδειχνε καθαρός, όμως τα επίπεδα υγρασίας ήταν αυξημένα. Ακόμη και η σκόνη δεν ήταν σε αμελητέα επίπεδα. Το πιθανότερο κατά την γνώμη μου, είναι να εμπόδιζαν τον στόχο ή τα αμυδρότερα βοηθητικά αστέρια που τον καταδεικνύουν να γίνουν ορατά. Έτσι δεν υπήρχε η σιγουριά της αναγνώρισής του.

 

Το πλεονέκτημα με το Cartes Du Ciel είναι ότι σε τέτοιους στόχους (είτε λόγω μεγέθους των, είτε λόγω συνθηκών) είναι μεγάλο! Αν το έχουμε μαζί μας σε ένα laptop -παίρνοντας τις απαραίτητες προφυλάξεις-, μπορούμε επί τόπου να κόβουμε αστέρια μέχρι να κάνουμε πλήρη ταύτιση του πεδίου μας και να σιγουρευτούμε 100% για το που βρισκόμαστε. Το κέρδος σε χρόνο και απότην βεβαιότητα, είναι μεγάλο.

Αλλά σε κάθε περίπτωση, μια καλή γνώση των μετεωρολογικών φαινομένων είναι η πολυτιμότερη βοήθεια.

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δύσκολος στόχος μιας και είναι αρκετά αμυδρός (οπότε θέλει πολύ σκοτεινό ουρανό) , χωρίς αστέρια αναφοράς εκεί γύρω και με μια αρκετά πλούσια περιοχή σε γαλαξίες. Χρησιμοποίηση 2 χάρτες. Εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ τον sky atlas 2000 με μεγάλο κάδρο για επιλογή στόχου και μετά τον TORRES TRIATLAS B/C για εξεύρεση στόχου. Απέφυγε το λαπτοπ γιατί στραβώνει . Για τέτοιους στόχους χρειάζεσαι πολύ σκοτάδι. Θα συμφωνήσω με τον προλαλησαντα Κωσταντίνο περι διαύγειας . Φυσικά χρειάζεται και πνευματική διαυγεια και ξεκούραστο μυαλό για κάτι τέτοια. Εχει τυχη να πάω κουρασμένος για παρατήρηση και να μη βρίσκω γνωστούς εύκολους στόχους. Συνέχισε και μην απογοητεύεσαι . :D :D

torres.jpg.8add0146a70ba9acc38a3bc6a46d7bbc.jpg

1967138775_skyatlas.jpg.eaf60d560bb269ef84d50ec658330a83.jpg

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η περιοχή που πάμε για παρατήρηση , περίπου 25 Km έξω από την πόλη της Μυτιλήνης και μέσα στο ξέφωτο του δάσους, έχει σκοτεινό ουρανό 5,5+, επίσης αυτό το βράδυ είχε καλή διαύγεια. Το πρόβλημα ήταν οι χάρτες που είχα, ακόμα και ο δεύτερος που επισυνάπτεις δεν είναι κατάλληλος γιατί υπάρχουν αρκετά αστεράκια σο πεδίο γύρω από το quasar και εγώ κάτι παρόμοιο είχα. Ο στόχος ήταν ΄μέσα΄ στο προσοφθάλμιο (nagler 11mm, πεδίο κάτι λιγότερο από μία μοίρα) , απλά δεν μπορούσα να τον αναγνωρίσω. Πιστεύω ότι με τους χάρτες που αναφέρω, δεν είχα αυτούς στην παρατήρηση , η εύρεση θα είναι αρκετά εύκολη.

Φιλικά Σταύρος :)

 

TS GSO 10' , skywatcer 100 bked, vixen ultima 9x63.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φυσικά χρειάζεται και πνευματική διαυγεια και ξεκούραστο μυαλό για κάτι τέτοια. Εχει τυχη να πάω κουρασμένος για παρατήρηση και να μη βρίσκω γνωστούς εύκολους στόχους.

 

Γεια σου Θανάση. Πράγματι η κούραση είναι ένας παράγοντας που δυσχεραίνει τα πράγματα. Έχω πιάσει αρκετές φορές τον εαυτό μου να θέλω να ακουμπήσω στο προσοφθάλμιο και να κοιμηθώ για λίγο. Κατόπιν δεν θυμάμαι ούτε τι έψαχνα. :)

 

Έχεις δοκιμάσει με κάποιους τρόπους την προβολή του χάρτη μέσω λάπτοπ στην παρατήρηση;

 

 

Η περιοχή που πάμε για παρατήρηση , περίπου 25 Km έξω από την πόλη της Μυτιλήνης και μέσα στο ξέφωτο του δάσους, έχει σκοτεινό ουρανό 5,5+, επίσης αυτό το βράδυ είχε καλή διαύγεια.

 

Σταύρο δεν ήταν καλή η βραδιά 28/5 από άποψη διαύγειας της ατμόσφαιρας. Με υγρασία 80% και σκόνη οριακά στην περιοχή σου είναι αρκετό για να χαθούν κάποια αστέρια. Αυτό που αναφέρεις ότι δεν έβλεπες αστέρια που είχε ο χάρτης πιθανόν να είναι μια απόδειξη. Οι χάρτες που αναφέρεις όπως είπα έχουν καλή λεπτομέρεια και εύχομαι να σου δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Προσωπικά έχω βρει μεγάλη ευκολία σε δύσκολους στόχους στην χρήση του Cartes Du Ciel με τον τρόπο που αναφέρω.

 

Μια άλλη λύση είναι να εκτυπώσεις από το Cartes Du Ciel μερικούς χάρτες του ίδιου πεδίου όπως θα το βλέπεις μέσα από το 11mm προσοφθάλμιό σου, αλλά με διαφορετικά μεγέθη αστέρων. Έτσι θα έχεις μεγαλύτερη ακρίβεια ακόμη και από τους χάρτες που αναφέρεις.

Καλή συνέχεια! :)

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σταυρο έχουμε το ίδιο τηλεσκόπιο. Δυστυχώς χωρίς κατάλληλους χάρτες δεν ξεκινας να ψάχνεις αμυδρά κβαζαρς. Δεν μας είπες όμως ποιους χάρτες είχες στην παρατήρηση??
Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παίδες, κάπου κάποτε είχα διαβάσει ότι είναι το μόνο γαλαζωπό- μπλε αντικείμενο στην περιοχή! Ίσως βοηθήσει αυτό. Το είχα παλέψει με το 6ιντσο πρόπερσι στην Χαλανδρίτσα. Μόλις το τηλεσκόπιο πήγε στο στόχο έμεινα από μπαταρία. Την ίδια περίοδο το παλέψαμε με το 18ιντσο του Νίκου από Πάρνωνα. Μας σταμάτησε η υγρασία :cry: Νίκο, θυμήσου το αυτό τα Σαβ/κο :) !
Η Αλήθεια είναι Υπέρλογη!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Διαβάζω με πολυ ενδιαφέρον τα οσα λέτε για αμυδρα αντικειμενα στον ουρανο...

Θα ήθελα να ρωτησω αν επιτρεπεται,από που ενημερώνεστε για τα επίπεδα υγρασίας και σκόνης στην περιοχή παρατήρησης

και δεύτερον παιδιά εχετε δοκιμάσει απο πιο σκοτεινά μέρη στην Μυτιλήνη?

Σίγρι , Άντισσα, ίσως και Αγιάσο?

''''''''''''''''''''''''''''''''Τα πάντα εν σοφία Εποιησε'''''''''''''''''''''''''''''''' [-o<

S ταύρος Α μανατιδης του Χ αραλαμπου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ενημέρωση παίρνω από τα παρακάτω 4 σάιτ στο ποστ. Το Metoblue έχει αλλάξει μορφή. Αναφέρομαι ξεχωριστά σε αυτό στο τέλος της σελίδας. Το παρακολουθώ τελευταία και η ακρίβεια προβλέψεών του είναι υψηλή.

 

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?p=202939#202939

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπράβο Σταύρο για την προσπάθεια!!!

Πράγματι, είναι ένα δύσκολο αντικείμενο το οποίο χρειάζεται προσοχή. Επίσης, ένας άλλος

παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπ'όψιν είναι ο παράγοντας της "Πλάγιας Όρασης".

Δηλαδή, να μην κοιτάζεις απευθείας το αντικείμενο, αλλά να κοιτάς γειτονικά άστρα,

έχοντας πάντα στο νου σου το εκάστοτε αντικείμενο μελέτης. Παράδειγμα: Νεφέλωμα Κεφαλής

Ίππου (B33 & IC 443).

Επίσης, κάτι που ξέχασε ο Θανάσης (ΗΟΜΟ) είναι ο χάρτης "Uranometria 2000", ο οποίος

περιέχει το εν λόγω αντικείμενο.

 

 

Καλές παρατηρήσεις,

Μάκης

Καλές Παρατηρήσεις & Καθαρούς Ουρανούς!

 

Μάκης Λυκόπουλος

Μέλος Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης (ΕΑΕ)

Μέλος Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Βοιωτίας (ΣΕΑΒ)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημέρα στην παρέα του astrovox.

Τον χάρτη που χρησιμοποίησα τον έβαλα στις αστροφωτογραφίες, γιατί δεν βρήκα τρόπο να τον κατεβάσω εδώ.Έχει το ίδιο επίπεδο λεπτομέρειας με τον δεύτερο χάρτη που επισύναψε ο φίλος HOMO.

Φίλε Ντίνο όντως η διαύγεια αυτή τη βραδιά δεν ήταν και η καλύτερη,όμως το πρόβλημα δεν ήταν αυτό μια που είδαμε άνετα τους τρεις γειτονικούς αμυδρούς γαλαξίες.Το πρόβλημα ήταν ότι ο χάρτης που χρησιμοποίησα δεν είχε το απαιτούμενο επίπεδο λεπτομέρειας ωστε να αναγνωρίσω ποιο αστεράκι ήταν το 3c273. Με τους χάρτες του washedoutastronomy πιστεύω ότι θα το βρω σύντομα και μάλιστα θα προσπαθήσω και για το blazar MRK421 με παρόμοιους χάρτες που βρήκα από τη συγκεκριμμένη ιστοσελίδα.

Φίλε saxlina το Σίγρη έχει καταπλητικό ουρανό δυστυχώς είναι μακριά από την πόλη και χρειάζεται διανυκτεύρεση. Εμείς παρατηρούμε συνήθως από την περιοχή του καμμένου δάσους που έχει αρκετά καλό ουρανό και είναι προσβάσιμη.

Φιλικά Σταύρος :)

 

TS GSO 10' , skywatcer 100 bked, vixen ultima 9x63.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Μάκη το συγκεκριμμένο αντικείμενο δε νομίζω ότι χρειάζεται πλάγια όραση με το 10''.

Το περιέχει και ο skyatlas 2000, τον οποίο έχω και δεν χρησιμοποιώ :cheesy: , αλλά πάλι δεν έχει την απαιτούμενη λεπτομέρεια. Για τους χάρτες από Uranometria δεν ξέρω γιατί δεν τους έχω δει.

Φιλικά Σταύρος :)

 

TS GSO 10' , skywatcer 100 bked, vixen ultima 9x63.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Προσέχετε τα βλήματα που δεν έχουν εκραγεί εκεί... Πλάκα κάνω... :D

Στην Πέτρα πάντως που εμένα είχε καταπληκτικό ουρανό, εκεί ψαχτηκα λίγο, κατέβασα το stelarium πήρα το nightwach αλλά έφυγα από το όμορφο νησί σας πριν πάρω τηλεσκόπιου.

Κωνσταντίνε το metoblue μου φάνηκε τέλειο! =D> =D>

''''''''''''''''''''''''''''''''Τα πάντα εν σοφία Εποιησε'''''''''''''''''''''''''''''''' [-o<

S ταύρος Α μανατιδης του Χ αραλαμπου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχεις δοκιμάσει με κάποιους τρόπους την προβολή του χάρτη μέσω λάπτοπ στην παρατήρηση;

 

Κωνσταντίνε , μου αρέσει να χρησιμοποιώ χάρτες κι όχι υπολογιστή για τους εξής λόγους:

 

1. Έχουμε πολλή υγρασία στο νησί και αυτό έχει επίπτωση στα λαπτοπ.

2. Με ενοχλεί η φωτεινότητά τους ακόμα και σε night vision mode

3. Προετοιμάζω τους χάρτες από πριν και αυτό αποτελεί και ένα μέρος της απόλαυσης.

 

Φυσικά έχοντας ένα λαπτοπ με αρκετούς χάρτες και ψηφιακά πλανητάρια μπορείς να παίρνεις πολλή πληροφορία για το αντικείμενο που ψάχνεις.

 

Μάκη , φοβερός χάρτης η uranometria αλλά δε με βόλεψε ποτέ!

 

 

peaceful το blazar MRK421 είναι πολύ πιο εύκολο από το κβαζαρ 3c273 γιατί είναι δίπλα σε 2 φωτεινά αστέρια κι έτσι μπορείς να αναγνωρίσεις το πεδίο και να κάνεις εύκολα το αστροάλμα . Παραθέτω μια δική μου φωτογραφία , μιας και το συγκεκριμένο αντικείμενο το παρατηρώ συχνά και στέλνω δεδομένα στην AAVSO. Το δείχνει η κόκκινη γραμμή.

sdfsdf.thumb.jpg.0adb730a00be6da405e8ee1ab5958da3.jpg

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συνονόματε ευτυχώς μέχρι τώρα δεν πατήσαμε κανένα βλήμα :cheesy: .

Φίλε HOMO ευχαριστώ για την φωτογραφία, θα τη χρησιμοποιήσω. Ακριβώς την ίδια εικόνα στραμμένη μου δίνει και ο χάρτης 0.5 μοιρών που έχω βρεί.

Φιλικά Σταύρος :)

 

TS GSO 10' , skywatcer 100 bked, vixen ultima 9x63.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 

Μάκη , φοβερός χάρτης η uranometria αλλά δε με βόλεψε ποτέ!

 

 

Όντως Θανάση, η Uranometria έχει και κάποια αρνητικά. Θα ήθελα όμως να σε ρωτήσω για τα

διπλά άστρα της Uranometria που δεν έχουν όνομα, απλά υπάρχουν με το (γνωστό) σύμβολο

τους. Τα άστρα αυτά είναι Struve (Σ), Otto Struve (ΟΣ) η Burnham (β), Herschel (Η) κλπ ?

(χαχα, έχω ετοιμάσει καταλόγους για αυτές τις κατηγορίες!!!)

 

Καλές παρατηρήσεις,

Μάκης

Καλές Παρατηρήσεις & Καθαρούς Ουρανούς!

 

Μάκης Λυκόπουλος

Μέλος Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης (ΕΑΕ)

Μέλος Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Βοιωτίας (ΣΕΑΒ)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μάκη , είναι από όλους τους καταλόγους πια. Τα δεδομένα τα παίρνουν από το Washington Double Star Catalogue ο οποίος περιλαμβάνει όλους τους καταλόγους διπλών άστρων. Είναι πια ο μόνος που δέχεται μετρήσεις και διορθώνει τους παλιούς καταλόγους , ενημερώνει τους υπάρχοντες και βγάζει τροχιές δυαδικών συστημάτων. Οι παλιοι κατάλογοι είναι πια χρήσιμοι μόνο για ανευρεση παλαιών θέσεων των άστρων σε σχέση με το συνοδό τους. Ο Washington Double Star Catalogue είναι βέβαια τεράστιος και δύσχρηστος αλλά υπάρχουν αρκετά προγράμματα και σελίδες που κάνουν εξειδικευμένη αναζητηση διπλών αστέρων.

 

http://stelledoppie.goaction.it/index2.php?section=2

 

Πήγαινε στο παραπάνω λινκ , πάτα advance search στην αριστερή μπάρα , κάνε αναζήτηση σύμφωνα με τα δεδομένα που σου χρειάζονται και τον πίνακα που θα σου βγάλει κάντον " Export to Excel" πάλι απ την αριστερή μπάρα. Έτσι φτιάχνεις ότι καταλόγους θέλεις ανα αστερισμό , ανα συντεταγμένες , ανα μέγεθος κλπ.

 

Είμαστε βέβαια λιγάκι εκτός θέματος βέβαια εε :)

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το επαναφέρω στο αρχικό αν και είναι ιδιαίτερα χρήσιμα τα παραπάνω. :D

 

Τρείς χάρτες της ίδιας περιοχής που περιλαμβάνουν τον quasar 3C 273 και τον NGC 4409.

 

Θέλω να επισημάνω το πόσο χρήσιμο είναι πια σε εμένα το Cartes du Ciel. Ο βασικός κατάλογος έχει αστέρια μέχρι 12 mag. Έτσι το πεδίο του 3C 273 μοιάζει να μην έχει βοηθητικά αστέρια αναφοράς οδηγούς προς τον στόχο μας. Η ταύτιση του στόχου με το πεδίο μας είναι θέμα τύχης με τόσο φωχό πεδίο.

 

Αν όμως ενεργοποιήσουμε στο Cartes du Ciel τον κατάλογο UCAC 4 μας δείχνει αστέρια έως 16 mag. Ο χάρτης γεμίζει με μιας από τα αστέρια που θα δω από το προσοφθάλμιό μου σε σκοτεινό ουρανό.

 

Έχω επιλέξει σαν παράδειγμα στις εικόνες χαρτών να μου δείξει αστέρια μόνο μέχρι 13 mag. Όσα δηλαδή βλέπω και με ένα 11 mm προσοφθάλμιο στο 10αρι τηλεσκόπιο. Εδώ στο παράδειγμα τοποθετώντας τον NGC 4409 στο ένα άκρο του προσοφθάλμιου θα έχουμε στο πεδίο μας τον 3C 273 με εύκολα διακριτά τα αστέρια δείκτες προς αυτόν. Η εύρεση των δύσκολων στόχων όπως του 3C 273 είναι απλή υπόθεση πλέον. Τα αποτελέσματα αυτά λόγω παραμετροποίησης, εγώ προσωπικά δεν τα πετυχαίνω με κανέναν τυπωμένο χάρτη.

 

633457934_CDC-3C273a.thumb.jpg.7b6322d080e2801cee29f8effc550d1c.jpg

Ο χάρτης προσοφθάλμιου 1 μοίρας της περιοχής που περιλαμβάνει τους 3C 273 και NGC 4409. Το πεδίο με την ενεργοποίηση του καταλόγου UCAC γεμίζει με αστέρια δείκτες προς τον στόχο.

 

1890823394_CDC-3C273b.thumb.jpg.6fa69c79fad3fe6fd52b3172b7065e00.jpg

Ο χάρτης σε εκτυπώσιμη μορφή.

 

1697376205_CDC-3C273c.thumb.jpg.a28b729ce1cc9b8d4a8dfdc01e5071f1.jpg

Στον ίδιο χάρτη με επιλογή να φαίνονται τα μεγέθη των αστέρων αναφοράς έως 13mag

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καταρχήν τρέχω να κατεβάσω τον UCAC 4 μιας και έχω τον προηγούμενο UCAC 3 . Το Cartes du Ciel είναι ένα εξαιρετικό πρόγραμμα με άπειρες δυνατότητες. Έχει βέβαια κάποια bugs αλλά διορθώνονται με τον καιρό. Για παράδειγμα εάν έχεις ενεργοποιημένους πολλούς καταλόγους και επειδή όλοι οι κατάλογοι δεν είναι απόλυτα ενημερωμένοι ενδέχεται να παρουσιάζουν διπλά αστέρια εκεί που δεν υπάρχουν.Η εικόνα που μας δείχνεις , Κωσταντίνε , είναι πολλά υποσχόμενη. Για να πούμε την αλήθεια καλοί οι χάρτες αλλά έχω κουραστεί να μεταφέρω σάκους με διάφορους χάρτες.
Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Χτες στην εξόρμηση του Ωρίωνα στη Χαλανδρίτσα (πολύ καλή βραδιά με μέγιστο SQM 21.3) κάναμε μια προσπάθεια αλλά δεν είχαμε το σωστό χάρτη.

 

Το πεδίο είναι πολύ εύκολο να το βρει κανείς με τον συνημμένο χάρτη αστροαλμάτων από το η Παρθένου (διαδοχικά πεδία μιας μοίρας).

 

Το πεδίο είναι αρκετά χαρακτηριστικό και ξεχωρίζει από τις δύο τριάδες αστεριών (δείτε τον τελευταίο κύκλο μια μοίρας) που "συγκλίνουν" προς ένα αστεράκι που σημειώνεται δίπλα στο κβάζαρ.

 

Στον χάρτη της AAVSO που επίσης επισυνάπτεται αυτό το αστεράκι είναι το υπ'αριθμόν 103 και φαίνονται και οι προαναφερθείσες δύο τριάδες αστεριών (κάτω δεξιά). Με βάση το 103 αναζητείστε να δείτε αρχικά σε μια ευθεία τα 103, 127 και 119

 

Εμείς φτάσαμε εκεί αλλά μας έλειπε ο τελικός χάρτης για την αναγνώριση. Με το 12άρι φαινόταν σίγουρα (θυμάμαι 1-2 "αστεράκια" δίπλα στο ευθύγραμμο τμήμα 103-127-119) αλλά ελλείψει της οριστικής αναγνώρισης καταγράφεται αρνητικό ασφαλώς και θα ξαναπροσπαθήσουμε 24-25 Ιουνίου στην εξόρμηση του τελευταίου τετάρτου!

 

\:D/

 

3c273finder.thumb.png.a27692e6066e7b176859820f0968e782.png

χάρτης AAVSO για 3c273

 

3c273stathops.png.3034a96dcf2e476e65d69b05f2a59073.png

αστροάλματα για το πεδίο του 3c273

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ανδρέα χαίρομαι όταν διαβάζω τέτοιες οργανωμένες εξορμήσεις και την προσπάθεια που έγινε. :D

Απόψε ο ουρανός εδώ με συνθήκες που άλλαζαν κάθε μισή ώρα, δεν ήταν στα καλύτερά του με SQM 20.4 στο ζενίθ και 20 στην περιοχή της Παρθένου. Όμως διέκρινα τον 3C 273 σχετικά εύκολα. Ούτε παραγγελία να είχα τις όχι και τόσο καλές συνθήκες, γιατί ήταν ένα καλό παράδειγμα για να το πόσο χρήσιμο έχω βρει το Cartes du Ciel κάτω από πληθώρα περιστάσεων. Το μόνο που χρειάστηκα στην αρχή της παρατήρησης ήταν να προσαρμόσω το CDC ακριβώς στα αστέρια που έβλεπα στο προσοφθάλμιο. Ούτε ένα παραπάνω ή λιγότερο.

 

Από τον η (ήτα) της Παρθένου μέσω του ερευνητή 9Χ των 4.5 μοιρών, αρκούσε μία μετατόπιση (ένα αστροάλμα) και ήμουν στο πεδίο (εικ 1). Στην συνέχεια ταυτοποίηση πεδίου μέσω του προσοφθάλμιου και του χάρτη 1 μοίρας και ήμουν ΟΚ (εικ. 2). Μετά υπομονή! Ο 3C 273 βρίσκεται όπως επεσήμανες εσωτερικά σε ένα γερμένο L που σχηματίζεται από 4 αστέρια.

 

Μαζί μου είχα διάφορους χάρτες που χρησιμοποιώ κατά καιρούς για να τους αντιπαραβάλλω με το CDC (εικ. 3). Το πρόβλημα που αντιμετώπιζα πάντοτε με τους εκτυπωμένους χάρτες ήταν ότι ο αριθμός των αστέρων που έδειχναν, δεν συμφωνούσαν με το πεδίο μου. Έπρεπε δηλαδή να φανταστώ περισσότερα αστέρια ή να αφαιρέσω αστέρια με την φαντασία μου. Και αυτό, σε στόχους που δεν είναι τόσο χαρακτηριστικοί όσο ο παραπάνω, μπερδεύει.

 

Εδώ χρειαζόμαστε χάρτη με περισσότερη λεπτομέρεια. Αλλά πόση ώστε να μη μπερδεύει με τα υπεράριθμα αστέρια του; Στην επόμενη εικόνα που επισυνάπτω φαίνονται οι διαφορές του συγκεκριμένου πεδίου από χάρτη σε χάρτη (σαν παράδειγμα είχα αυτόν της AAVSO) και τα όσα δείχνει το CDC με σωστή παραμετροποίηση (εικ 4).

Εννοείται ότι μόνο μέσω του CDC είχα την απόλυτη ταύτιση πεδίων για την κάθε ατμοσφαιρική συνθήκη που είχα απόψε.

 

eik1-star-hopping-to-3C-273.thumb.jpg.545c6e2a67566910b1d728b5f9291663.jpg

Εικ 1. Αφετηρία από τον ήτα Παρθένου (Ζανίας). Τα 4 αστέρια (από τα 6) που σχηματίζουν τόξο στην τομή των κύκλων του ερευνητή, ήταν εύκολο να φανούν στον ερευνητή και βοήθησαν στην κατεύθυνση προς τον 3C 273.

 

eik2-map-a5-CDC-b.thumb.jpg.215db22b4957c3e42ac2f662387b0376.jpg

Εικ 2. Η ακριβής θέση του κβάζαρ μέσα στο πλάγιο L στον χάρτη του CDC σε πεδίο προσοφθάλμιου 1 μοίρας, σε ασπρόμαυρη εικόνα.

 

eik3-a1-2-3.thumb.jpg.4802bba1f7eb7e1d86e9302da17886e3.jpg

Εικ 3. Το πεδίο όπου βρίσκεται ο στόχος στην Uranometria 2000 στον Sky Atlas 2000 και τον Torres Triatlas. Τα ελάχιστα αστέρια τους κάνουν αδύνατη την εύρεσή του. Χρειάζεται περισσότερη λεπτομέρεια.

 

eik4-map-CDC-AAVSO.thumb.jpg.909bc93a00ba28e48efb401b4920b1f9.jpg

Εικ 4. Για το παράδειγμα χρησιμοποίησα τον χάρτη της AAVSO δίπλα στον CDC. Ο χάρτης του Cartes Du Ciel με εύκολη παραμετροποίηση δείχνει ακριβώς τα αστέρια που ήταν ορατά στο προσοφθάλμιο και μόνο αυτά. Έτσι ήμουν σίγουρος για το πεδίο που βρισκόμουν.

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...
Στη χτεσινή εξόρμηση του Ωρίωνα καταφέραμε να το παρατηρήσουμε με το 12άρι αρκετά εύκολα. Η βραδιά ήταν πολύ χειρότερη (και από διαφάνεια και από seeing, μια από τις χειρότερες στο συγκεκριμένο σημείο) ωστόσο με τους σωστούς χάρτες όλα ήταν βατά. Με τον 7άρι Pentax XW έγινε η τελική αναγνώριση και τα μέλη του Ωρίωνα που ήταν εκεί έλαβαν με τη σειρά τα φωτόνια του κβάζαρ μετά από 2,4 δις έτη ταξίδι :)
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ανδρέα συγχαρητήρια για την παρατήρηση. Αναμένουμε και εμείς την επόμενη έξοδο με το Λεωνίδα για να κάνουμε την ταυτοποίηση.

Φιλικά Σταύρος :)

 

TS GSO 10' , skywatcer 100 bked, vixen ultima 9x63.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ωραία εμπειρία! Συγχαρητήρια σε όλους για την παρατήρηση Ανδρέα.

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης