Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Πρωτη φορα , δεν εχω ιδεα απο το αθλημα και ηθελα να σας πω τις αναγκες μου και να μου πειτε τι χρειαζομαι.

 

Ζω σε νησι , Σαντορινη, εχει θεα και υπαρχουν πολλα σημεια που μπορεις να ψαχνεις μαι με κυαλια. Οποτε θα με ενδιεφερε ισως ενα τηλεσκοπιο μετριο να κοιταω το ηφαιστειο τα καραβια , το φαρο , θηρασια, κλπ κλπ...

 

Και ισως το φεγγαρι, κανα αστρο... Εντελως ερασιτεχνικα.

 

Δεν εχω προβλημα μετακινησης, θα το βαλω στην βεραντα και ο μονος λογος που θα το κουναω θα ειναι το μεσα εξω απο το μπαλκονι. Ας ειναι και βαρυ δηλαδη.

 

Για το οικονομικο δεν θελω να ξεφυγει αλλα δεν ξερω και τις τιμες καθολου!

Δημοσιεύτηκε
Μπες στην ιστοσελίδα του πλανητάριου Θεσσαλονίκης εκει βρίσκεις μεγαλη ποικιλία θα σου πρότεινα ενα τηλεσκοπιο 150χιλ ειναι αρκετά καλο και μπορεις να δεις και Άρη και Δια και καποια αντικείμενα βαθέως ουρανού αλλα και το φεγγαρι

Στεκόμαστε πάνω σε ώμους γιγάντων γι’αυτό μπορούμε και βλέπουμε μακριά

Issac Newton

 

# Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος #

Δημοσιεύτηκε

http://www.planitario.gr/catalog-eshop/telescopes/dobsonian-reflectors/dobsonian-6.htmlΗ

 

 

Θα σου πρότεινα αυτο καλο οικονομικό και βλεπεις πολλα

Στεκόμαστε πάνω σε ώμους γιγάντων γι’αυτό μπορούμε και βλέπουμε μακριά

Issac Newton

 

# Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος #

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα σας

 

Εγώ θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα ένα αποχρωματικό διοπτρικό σε χειροκίνητη στήριξη. Παράδειγμα ένα SW ED100 θα ήταν πολύ καλό (τα μεγαλύτερα είναι πολύ ακριβά και τα μικρότερα χάνουν σε φως).

 

Είναι εύχρηστο, βολικό, με εκπληκτική εικόνα για επίγεια αλλά και για σελήνη και άστρα (σμήνη). Χωρίς καλώδια, μπαταρίες κ.λ.π

 

Επίσης προτείνω, να αγοράσετε μεταχειρισμένο από το φόρα. Με πολύ λιγότερα χρήματα κυκλοφορούν πολύ καλά όργανα και η αγορά μεταχειρισμένου είναι ασφαλής.

Δημοσιεύτηκε
http://www.planitario.gr/catalog-eshop/telescopes/dobsonian-reflectors/dobsonian-6.htmlΗ

 

 

Θα σου πρότεινα αυτό καλο οικονομικό και βλέπεις πολλα

 

 

 

 

Συγνώμη που επεμβαίνω κάπως άκομψα, αλλα με τίποτα dobsonian για επίγεια παρατήρηση. Δεν θα καταφέρει να δει τίποτα αφού τα περισσότερα αντικείμενα που θα δει επίγεια είναι στον ορίζοντα με αποτέλεσμα το dobs να μην φτάνει τόσο εύκολα χαμηλά. Άσε που θα τα βλέπει όλα ανάποδα.

 

Όπως είπε και ο astrodi ένα αποχρωματικό διοπτρικό είναι ότι πρέπει ή αν δεν φτάνει η τσέπη του ένα απλό αχρωματικό διοπτρικό, και τα δύο σε υψοζημουθιακή βάση.

Θεόδωρος Σπανός

 

Δημοσιεύτηκε

Η επίγεια παρατήρηση έχει άλλες απαιτήσεις και στη Σαντορίνη αποθεώνεται. Μάλιστα η περιοχή επιβάλλει αρνητική ανύψωση, δηλαδή να μπορεί το τηλεσκόπιο να παρατηρεί προς τα κάτω. Έτσι ένας φωτογραφικός τρίποδας, με απλή κεφαλή ή κεφαλή video προτιμάται από έναν αστρονομικό. Οποιοσδήποτε Manfrotto ή ανάλογος θα μπορεί να σηκώσει ένα μικρό διοπτρικό με έναν ελαφρύ φακό. Εάν παρατηρείς στατικούς στόχους, όπως τα θεόρατα κρουαζιερόπλοια που αράζουν στην καλδέρα, η μητρική 3D κεφαλή αρκεί. Εάν όμως θέλεις να παρατηρείς την μεγάλη ποικιλία πτηνών που μεταναστεύουν επάνω από τη Θήρα εν πτήσει, τότε η κεφαλή Video, ή έστω μία σφαιρική κεφαλή με friction control θα είναι απαραίτητη.

Εισαγωγικοί σωλήνες είναι οι ST, 80 ή 102mm

http://www.planitario.gr/powerseeker-80azs.html

http://www.planitario.gr/102-500-az3.html

 

Ο τρίποδας του δευτέρου είναι καλός για αστρονομική χρήση, αλλά όχι για επίγεια, στη Σαντορίνη ειδικά. Μπορείς φυσικά να έχεις δύο τρίποδες και να αλλάζεις από τον ένα στον άλλο ανάλογα με τη χρήση, αυτό κάνω και εγώ.

 

Οι οπτικοί σωλήνες αυτοί είναι αχρωματικοί, δηλαδή θα βλέπεις μία κίτρινη/ ιώδη άλω γύρω από αντικείμενα με μεγάλο κοντράστ, όπως ένα κοράκι με φόντο τον πάνλαμπρο ουρανό του Αιγαίου. Εάν θέλεις το φαινόμενο αυτό να είναι περιορισμένο, τότε πηγαίνεις στα τηλεσκόπια ED, τα οποία κοστίζουν περισσότερο, αλλά έχουν και καλύτερη ποιότητα κατασκευής. Το πλέον διαδεδομένο στην Ελλάδα είναι αυτό: http://www.planitario.gr/ed-80-optikos-swlhnas.html

 

Υπάρχουν παλαιότερες εκδόσεις (η γαλάζια και η χρυσή) που βρίσκεις στις μικρές αγγελίες 250-350 ευρώ.

 

Υπάρχουν και λύσεις "όλα σε ένα", τα πεδιοσκόπια τα οποία περιλαμβάνουν προσοφθάλμιο zoom, διαγώνιο ορθής εικόνας, είναι συμπαγή, θωρακισμένα και αδιάβροχα. Και αυτά πρακτικά έχουν τα ίδια οπτικά από μέσα, με το αχρωματικό 80ST να είναι και εδώ το εισαγωγικό μοντέλο, όπως σε αυτήν την εκδοχή: http://www.planitario.gr/acuter-20-60x80a-zoom-tripodas.html

Υπάρχουν και αποχρωματικά που κοστίζουν έως και λίγες χιλιάδες ευρώ, αλλά αυτά είναι για εξειδικευμένους χομπίστες.

 

Για πολύ μακρινούς στόχους, ένα Maksutov μπορεί να είναι κατάλληλο http://www.planitario.gr/maksutov-90sp-optikos-swlhnas.html

 

Το Νευτώνιο που σου πρότεινε ο φίλος παραπάνω, όπως και όλα της σειράς, είναι πολύ καλό για αστρονομική χρήση αλλά εντελώς ακατάλληλο για επίγεια.

 

Εάν δεν είχες αντιληφθεί πόσα μπορεί να κοστίζει ένα εισαγωγικό τηλεσκόπιο, τότε μπορώ να σε διαβεβαιώσω πως δεν θα απογοητευτείς με αυτή την εντελώς βασική διόπτρα http://www.planitario.gr/handy-eye.html

 

Είναι φθηνή και με σταθερή μεγέθυνση αλλά στα πλέον χρήσιμα 22x και με καλή κόρη εξόδου, εύχρηστη στο χέρι αλλά ακόμη καλύτερη σε φωτογραφικό τρίποδο. Με αυτή μπορείς να δεις εάν συνεχίζει να σε ενθουσιάζει η επίγεια παρατήρηση και θα εντυπωσιαστείς από αρκετά αστρικά σμήνη κυρίως, αλλά και εικόνες του φεγγαριού. Είναι χρήσιμη και στο κυνήγι και τη σκοποβολή. Την δοκίμασα στον Κιθαιρώνα και εντυπωσιάστηκα. Είναι στο επίπεδο των ST, αλλά αρκετά φθηνότερη λόγω μικρής διαμέτρου.

 

Στην ίδια διάμετρο που δεν πρέπει να υποτιμούμε (τα περισσότερα κιάλια είναι 30-50mm εξάλλου), το Best Seller είναι αυτό http://www.skroutz.gr/s/86702/Nikon-Fieldscope-ED-50-A.html

 

Βλέπεις τη διαφορά τιμής μεταξύ αχρωματικών και ημιαποχρωματικών οπτικών; Υπάρχουν διαφορές και στην ποιότητα κατασκευής και στο προσοφθάλμιο φυσικά.

 

Ενδιάμεσα υπάρχουν και τα ED 66 ή 72mm, εγώ έχω ένα 66 και εκτιμώ την ποιότητα κατασκευής και τη φορητότητα αλλά και επάνω από όλα την ευελιξία καθώς είναι κατάλληλο και για τις δύο χρήσεις με απλή αλλαγή διαγωνίου.

 

Το πλέον κοντινό στο δικό μου (το οποίο είναι William Optics) είναι αυτό http://www.astroshop.eu/omegon-apochromatic-refractor-ap-66-400-ed-ota/p,14173 και μάλιστα είναι καλύτερο ως προς την επίγεια χρήση καθώς είναι πραγματικό ED και όχι Petzval. Το αριστούργημα της κατηγορίας είναι αυτό http://www.astroshop.eu/televue-apochromatic-refractor-ap-60-360-tv60-ota/p,13978, αλλά υπάρχουν και αρκετά άλλα, όπως τα Borg, Astrotech κλπ.

 

Εγώ στη θέση σου θα αγόραζα το Vixen για αρχή (λόγω τιμής!) και εάν δεν εκτονωνόταν η επιθυμία μου με αυτό θα επανερχόμουν για κάτι καλύτερο, προς την επίγεια ή την αστρονομική πλευρά, ή και τα δύο.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Φιλε kounelli κατα την άποψη αν ειναι να πάρεις τηλεσκοπιο παρε κατι καλο βέβαια υπαρχουν και οι διόπτρες που το πλανητάριο εχει αρκετές και με βάση αφου θες κατι μονο για να βλεπεις τοπία ισως δεις καλα και τη Σελήνη.αν εχεις κιάλια κατα την άποψη μου ειναι χαζό να ξοδέψεις χρήματα για τηλεσκοπιο για να δεις το ηφαίστειο πχ αλλιως παρε ενα μικρό τηλεσκοπιο μεχρι 100χιλ

Στεκόμαστε πάνω σε ώμους γιγάντων γι’αυτό μπορούμε και βλέπουμε μακριά

Issac Newton

 

# Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος #

Δημοσιεύτηκε

Τα ίδια με σένα γύρευα και εγώ πριν 1 μήνα και αγόρασα αυτό http://www.planitario.gr/skywatcher-90-900-az3.html + 1 προσοφθάλμιο 6mm .

Στην επίγεια παρατήρηση βλέπω στα 8 χμ που απέχει η Ακρόπολη λεπτομέρειες των κτιρίων και τις φιγούρες των ανθρώπων(τον αριθμό τους και το χρώμα των ρούχων) στα 100μ βλέπω αν έχουν και πιτυρίδα στα μαλλιά .Πρέπει να σου πω ότι μεγάλο ρόλο στην επίγεια παρατήρηση παίζουν οι ατμοσφαιρικές συνθήκες και η ώρα .Το μεσημέρι που έχει πολύ ήλιο είναι λίγο θαμπά αλλά το απόγευμα λίγο πριν τη δύση του ήλιου η εικόνα του τηλεσκοπίου είναι διαυγής .

Στην παρατήρηση του ουρανού στην Αθήνα έχεις μια πολύ καλή εικόνα του φεγγαριού . Στον Κρόνο βλέπεις τον πλανήτη σαν μια μικρή σφαίρα και έναν πλατύ δακτύλιο .Στον Δία βλέπεις τα φεγγάρια του σαν φωτεινά σημεία και αχνά φαίνονται 2 ζώνες του πλανήτη .Στον Άρη δε φαίνεται καμιά λεπτομέρεια.

Σίγουρα όμως στο σκοτεινό ουρανό θα φαίνονται και τα αστρικά σμήνη .

Συμπέρασμα : Πολύ καλό στην επίγεια παρατήρηση και στην παρατήρηση του φεγγαριού , καλό στην πλανητική παρατήρηση , ανεπαρκές σε αντικείμενα όπως γαλαξίες , νεφελώματα (για αυτά παίρνεις κατοπτρικό) .

Υ.Γ.

Εγώ είμαι άπειρος .Να ακούς τις συμβουλές των έμπειρων φίλων που γράφουν εδώ .Εμένα με βοήθησαν πολύ στις επιλογές μου .

Δημοσιεύτηκε
To skywatcher 90/900 σε στήριξη AZ3 που πήρε ο φίλος παραπάνω είναι πιθανότατα και για εσένα η καλύτερη λύση σε σχετικά ελεγχόμενο κόστος. Αν φυσικά διέθετες παραπάνω χρήματα θα έλεγα κι εγώ το Skywatcher 80ED που αναφέρθηκε παραπάνω - είναι λίγο μικρότερο, αλλά λόγω καλύτερων οπτικών (ED Doublet) βλέπεις καθαρότερα. Για μια ιδέα της διαφοράς αχρωματικών, αποχρωματικών και maksutov στο πως βλέπεις τη μέρα, δες εδώ μια δοκιμή...

Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOS

http://astro.ecuadors.net

 

Violence is the last refuge of the incompetent.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης