Jump to content

Πρόβλεψη για έξαρση των Περσειδών διαττόντων 11/12 Αυγ. 2016


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Σύμφωνα με τους Jérémie Vaubaillon, Mikhail Maslov και Esko Lyytinen το 2016 προβλέπεται έξαρση της βροχής των Περσειδών διαττόντων.

 

Γύρω στις 01:30 Ώρα Ελλ. της Παρασκευής 12 Αυγούστου φαίνεται ότι θα αρχίσουμε να συναντάμε ρεύματα μετεωροειδών* που παρεκτράπησαν πλησιέστερα προς την τροχιά της Γης από βαρυτική επίδραση του πλανήτη Δία μέσα στο 2016.

 

Κατά τον Jérémie Vaubaillon, η Γη αναμένεται να περάσει από το το πυκνότερο τμήμα του ρεύματος των μετεωροειδών τις πρωινές ώρες της 12ης Αυγούστου, από 00 hrs ως 04 hrs UT δηλ. από 03:00 ως 07:00 Ώρα Ελλ.

 

Ο ζενιθιαίος ωριαίος ρυθμός (ZHR) αναμένεται να πλησιάσει τους 150-160 διάττοντες την ώρα.

 

Στις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής δύει και η Σελήνη, σε φάση 1ου τετάρτου, οπότε και το ακτινοβόλο σημείο των Περσειδών θα είναι ψηλά.

 

Πηγή: http://imo.net/files/data/calendar/cal2016.pdf

 

 

* Τα μετεωροειδή που προκαλούν τη βροχή των Περσειδών προέρχονται από τον κομήτη 109P/Swift-Tuttle.

 

Καλές Παρατηρήσεις!

Βαγγέλης Τσάμης

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η φετινή βροχή διαττόντων των Περσείδων (2016) στις καθιερωμένες 10 ερωταποκρίσεις του AstroVox

 

 

1. Τί είναι η βροχή διαττόντων;

 

Οι διάττοντες είναι μικρά σωματίδια (μετεωροειδή) που κυκλοφορούν στο ηλιακό σύστημα, συνήθως υπολείμματα της ουράς κομητών μικρά σαν κόκκους άμμου, τα οποία όταν συναντιούνται με τη Γη στην ετήσια τροχιά της εισέρχονται στην ατμόσφαιρα, αναφλέγονται και προκαλούν το οπτικό ίχνος του διάττοντα, γνωστό λαϊκά και ως πεφταστέρι παρόλο που δεν έχει καμία σχέση με "αστέρι που πέφτει". Διάττοντες θα δει κανείς καθ'όλη τη διάρκεια του χρόνου, ορισμένες εποχές όμως έχουμε τις λεγόμενες "βροχές διαττόντων" όπου πολλοί διάττοντες εμφανίζονται μαζικά, έχοντας κοινή καταγωγή από το ίδιο ουράνιο σώμα, συνήθως επειδή κάποιος κομήτης πέρασε πρόσφατα.

 

 

2. Τί είναι οι Περσείδες;

 

Οι Περσείδες είναι μια από τις γνωστότερες βροχές διαττόντων καθώς έχουν δώσει στο παρελθόν μεγάλη δραστηριότητα αλλά και λόγω της εγγύτητάς τους με το δεκαπενταύγουστο και του γεγονότος ότι υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε σκοτεινούς ουρανούς κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών. Οι Περσείδες οφείλονται σε σκόνη που άφησε πίσω του ο κομήτης Swift-Tuttle και συχνά είναι αρκετά φωτεινοί. Συχνά, προκαλείται σύγχυση με το γένος και την ορθογραφία της λέξης "Περσείδες" και πρέπει να τονίσουμε ότι είναι αρσενικό (καθώς αναφέρεται σε διάττοντες αστέρες) και γράφεται με "ει".

 

 

3. Ποια ημέρα μπορούμε να τους παρατηρήσουμε;

 

Κάθε βροχή διαττόντων παρουσιάζει μια δραστηριότητα για μερικές εβδομάδες αλλά έχει συνήθως ένα, ή καμιά φορά περισσότερα, μέγιστα όπου η δραστηριότητα κορυφώνεται.

Οι Περσείδες φέτος αναμένεται να κορυφωθούν για τη χώρα μας τη νύχτα 11 προς 12 Αυγούστου. Και άλλα βράδια κοντά σε αυτές τις ημερομηνίες, όπως η νύχτα 12 προς 13 Αυγούστου, μπορεί να δώσουν καλή δραστηριότητα. Η πρόβλεψη για το μέγιστο, που μένει να επιβεβαιωθεί, δείχνει σε χρονική στιγμή προς τα ξημερώματα της 12ης Αυγούστου ώρα Ελλάδας και οφείλονται σε παρεκτροπή μετεωροειδών από το Δία.

 

 

4. Πού στον ουρανό θα φανούν και τί ώρα να κοιτάξουμε;

 

Όπως υποδηλώνει το όνομά τους, οι Περσείδες ονομάζονται έτσι λόγω του αστερισμού του Περσέα. Στον αστερισμό του Περσέα βρίσκεται το ακτινοβόλο σημείο τους που είναι το σημείο του ουρανού από όπου μοιάζουν να προέρχονται αν προεκτείνουμε όλες τις τροχιές των διαττόντων. Όμως, το φωτεινό ίχνος των διαττόντων μπορεί να φανεί ακόμα και δεκάδες μοίρες μακριά από το ακτινοβόλο σημείο, προς όλες τις κατευθύνσεις συνεπώς παρατηρούμε σε μια ευρύτερη περιοχή σε όλο το πεδίο όρασής μας και όχι μόνο προς τον Περσέα. Ο αστερισμός του Περσέα ουσιαστικά βρίσκεται πολύ χαμηλά πριν τα μεσάνυχτα και όσο πιο αργά τη νύχτα παρατηρήσουμε τόσο πιο ψηλά θα είναι το ακτινοβόλο σημείο και άρα μεγαλύτερη η πιθανότητα να παρατηρήσουμε κάποιο διάττοντα. Προτείνουμε να κοιτάτε σε μια απόσταση 30 μοιρών από τον Περσέα και προς το ζενίθ. Ειδικά για τη νύχτα του μεγίστου, η καλύτερη ώρα είναι από τις 3:00 έως το ξημέρωμα.

 

 

5. Πώς μπορούμε να παρατηρήσουμε μια βροχή διαττόντων;

 

Οι διάττοντες μπορούν να φανούν σχεδόν σε όλο τον ουρανό και τρέχουν με περίπου 60 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο συνεπώς είναι σχεδόν αδύνατο να πετύχετε ηθελημένα κάποιον διάττοντα με κιάλια ή τηλεσκόπια. Οι διάττοντες μπορούν να παρατηρηθούν, λοιπόν, με γυμνά μάτια. Χρειάζεται υπομονή, χαλάρωση, ιδανικά σε επικλινή θέση και να κοιτάζετε συνεχώς όσο μεγαλύτερο τμήμα του ουρανού μπορείτε. Κρίσιμης σημασίας είναι ο σκοτεινός ουρανός και η προσαρμογή των ματιών σας στο σκοτάδι με την απουσία τοπικού φωτισμού.

 

 

6. Πόσους διάττοντες αναμένουμε;

 

Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση που δεν έχει εύκολη απάντηση. Θεωρητικά, οι επιστήμονες αναμένουν φέτος μια έξαρση με μέγιστη δραστηριότητα στις ώρες του μέγιστου της τάξης των 150 με 160 διαττόντων ανά ώρα ως ZHR (Zenithal hourly rate). Πρέπει, όμως, να τονιστεί ότι η μέτρηση ZHR υποθέτει σκοτεινό ουρανό και την παρουσία του ακτινοβόλου σημείο στο ζενίθ.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως για την παρατήρηση των διαττόντων χρειάζεται υπομονή καθώς υπάρχουν διαστήματα όπου μπορεί να μη φανεί κανείς και να ακολουθήσουν διαστήματα όπου να δούμε αρκετούς σε μερικά μόλις δευτερόλεπτα. Πολλοί απογοητεύονται και εγκαταλείπουν την προσπάθεια μετά από μόλις μερικά λεπτά παρατήρησης και πριν καλά καλά τα μάτια προσαρμοστούν στο σκοτάδι. Δεν είναι όλοι οι διάττοντες που θα παρατηρήσουμε Περσείδες, κάποιοι μπορεί να είναι οι λεγόμενοι σποραδικοί και μπορούμε να το καταλάβουμε από το γεγονός πως η προέλευσή τους δε μοιάζει να είναι από τον Περσέα.

 

 

7. Θα εμποδίζει το φεγγάρι;

 

Η Σελήνη θα είναι σημαντική όχληση νωρίς καθώς έχουμε πρώτο τέταρτο στις 10 Αυγούστου και τη νύχτα του μεγίστου θα δύσει μετά τη 1. Ωστόσο, μετά από αυτή την ώρα, που αναμένεται και η μέγιστη δραστηριότητα, η παρατήρηση θα μείνει ανεπηρέαση από το σεληνιακό φως, γεγονός πολύ σημαντικό για την παρατήρηση περισσότερων διαττόντων.

 

8. Μπορούμε να φωτογραφίσουμε τους διάττοντες;

 

Ασφαλώς. Ωστόσο, η φωτογράφισή τους είναι και θέμα "τύχης" καθώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων την περιοχή του ουρανού όπου θα εμφανιστούν. Η καλύτερη τακτική είναι να βάλουμε μια φωτογραφική μηχανή τύπου DSLR με ευρυγώνιο φακό να κάνει διαδοχικές προγραμματισμένες λήψεις μεγάλης διάρκειας σε περιοχές του ουρανού ελπίζοντας να καταγράψουμε κάποιον διάττοντα.

 

 

9. Τί είναι οι βολίδες;

 

Καμιά φορά το σωματίδιο που εισέρχεται στην ατμόσφαιρα της Γης είναι λίγο μεγαλύτερο, μπορεί σαν ένα χαλίκι ή μια πετρούλα, και αντί για το τυπικό φωτεινό ίχνος να προκαλέσει ένα πολύ μεγαλύτερο και φωτεινό ίχνος, μήκους δεκάδων μοιρών που το ονομάζουμε βολίδα.

 

10. Υπάρχει περίπτωση κάποιος διάττοντας να φτάσει στην επιφάνεια της Γης;

 

Σπάνια, τμήματα από μετεωροειδή που είναι πολύ μεγάλα μπορεί να επιβιώσουν της τριβής με την ατμόσφαιρα και να φτάσουν στην επιφάνεια της Γης ως μετεωρίτες. Αυτό το φαινόμενο είναι, όμως, πολύ σπάνιο και απρόβλεπτο στο πότε και στο που θα γίνει.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καταγραφή δραστηριότητας Περσείδων από τον ΙΜΟ: http://imo.net/node/1696

 

Συνημμένος χάρτης με το ακτινοβόλο σημείο.

perseids2016_radiant.thumb.jpg.fd0591d92b5a7a70e1ad453aa6cf4b6b.jpg

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Απόψε πρώτες δοκιμές για σύστημα καταγραφής βασισμένο στην LN300 CCTV και έναν ευρυγώνιο Fujinon!

ln300-perseids.thumb.jpg.43877151c48291ebc5089f5afe42aced.jpg

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η πρώτη νύχτα δοκιμών ήταν επιτυχημένη, απομένει άλλη μια νύχτα για βελτίωση ρυθμίσεων ώστε την Πέμπτη να γίνει καταγραφή!

M20160810_033754_Patras_MNP.jpg.44052e15db46ed85b46d4b4ef0f1ae11.jpg

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ρε παιδιά, υπάρχει τρόπος με απλό τρίποδο με σταθερή μηχανή με πολλά καρέ να κάνεις με κάποιο τρόπο στακάρισμα και να φαίνονται πολλοί διάτοντες; Τα αστέρια κινούνται όμως. Λύνεται αυτό το πρόβλημα; Σταθερά δηλαδή αστέρια από μία λήψη και άθροισμα διατόντων;
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εν συντομία, στο Photoshop:

 

Κρατάς το καρέ που θέλεις ως "βάση", ανοίγεις τα υπόλοιπα που έχουν μετέωρα ως layers, τα περιστρέφεις με κέντρο τον πολικό ώστε τα αστέρια να συμπέσουν, και περνάς με λευκό πινέλο πάνω σε μαύρη μάσκα κάθε μετέωρο που θες να φανεί.

Άγγελος Μακρής

 

www.aggelosmakris.com

www.facebook.com/aggelosmakrisnightscapes

www.instagram.com/aggelos_makris

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ρε παιδιά θυμάμαι μικρός ήταν 6-7 Αυγούστου του 1990, ταξιδεύαμε από Αθήνα -Λάρισα για Κοζάνη και είχα μετρήσει πάνω από 20" πεφταστερια" στην διαδρομή με θέα μόνο από το παράθυρο του αυτοκίνητου, ποτέ ξανά δεν είδα τόσα πολλά.

Τώρα λοιπόν διαβάζοντας, ότι κάθε χρόνο τέτοια περίοδο έχουμε τις περσίδες, το συνδύασα και αναρωτιέμαι αν υπάρχει απόκλιση στο μέγιστο της βροχής περίπου δηλαδή 5-6 μέρες σε 26χρονια,.

Ήταν πραγματικά απίστευτο και σαν πιτσιρικάς μου έμεινε χαραγμένο στην μνήμη μου.

''''''''''''''''''''''''''''''''Τα πάντα εν σοφία Εποιησε'''''''''''''''''''''''''''''''' [-o<

S ταύρος Α μανατιδης του Χ αραλαμπου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Και τότε το μέγιστο εκεί που είναι τώρα ήταν περίπου αλλά η ημερομηνία που λες εμπίπτει εντός της περιόδου αυξημένης δραστηριότητας της βροχής διαττόντων, δεν είναι παράξενο. Η ημερομηνία που λες ήταν και πριν το τελευταίο κοντινό πέρασμα του κομήτη Swift–Tuttle (τέλη 1992) που είναι ο πατέρας των Περσείδων και προκάλεσε νέες εξάρσεις.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τελευταίες συμβουλές για απόψε:

 

-Παρατηρούμε αργά (μετά τη 1-2 αναμένεται η έξαρση)

 

-Βρίσκουμε χώρο με ανοιχτό πεδίο μακριά από φώτα τοπικά ή πιο μακρινά

 

-Κοιτάμε ψηλά, μπορεί οι διάττοντες να "έρχονται" από τον Περσέα αλλά μπορεί να φανούν σε οποιοδήποτε μέρος του ουρανού

 

-Δεν απογοητευόμαστε αν δε δούμε κάτι στην αρχή, οι διάττοντες δεν έρχονται με σταθερό ρυθμό αλλά έχουν εξάρσεις

 

-Βρίσκουμε άνετο χώρο να ξαπλώσουμε (π.χ. ξαπλώστρα, στρώμα κτλ) ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να κοιτάμε ψηλά με άνεση

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Άγγελε, κανένα λινκ υπάρχει για τη διαδικασία αυτή; Ή πώς λέγεται να ψάξω να δω πώς γίνεται; Έβγαλα μερικά καρέ χθες...

 

edit: Βρήκα αυτό http://www.exploringexposure.com/blog/2014/8/28/eta-aquarids-meteor-shower

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημέρα Μάνο, δεν ξέρω αν υπάρχει στο Youtube ή σε link γενικά!

 

Βολεύει ότι είναι κοντά ο πολικός οπότε μπορείς να περιστρέψεις τα καρέ για να συμπέσουν όσο γίνεται τα αστέρια. Αυτό το έχω δοκιμάσει σαν τεχνική σε άλλου είδους λήψη και πέτυχε.

Δεν έχω καθόλου καρέ τώρα για να το ανεβάσω αναλυτικά κάπου, γιατί εδώ που είμαι (Θεσσαλονίκη) για 2η χρονιά έβρεχε στις Περσείδες.

Άγγελος Μακρής

 

www.aggelosmakris.com

www.facebook.com/aggelosmakrisnightscapes

www.instagram.com/aggelos_makris

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η παρατηρησιακή ομάδα του Ωρίωνα ξενύχτησε για Περσείδες και πέρα από μια πανέμορφη νύχτα κάτω από τα άστρα ήμασταν και αρκετά παραγωγικοί με τρία φωτογραφικά setup.

 

Εδώ μπορείτε να βρείτε το video με τους φωτεινότερους διάττοντες που κατέγραψε η κάμερά μου:

 

Εδώ ένα animation της πιο λαμπρής βολίδας που κατέγραψα:

[fullalbumimg]20020[/fullalbumimg]

 

Στην κάμερα δε φαίνεται αλλά το ίχνος της βολίδας παρέμεινε ορατό για τουλάχιστον 15 δευτερόλεπτα μετά!

 

Αναμένουμε να δούμε τι έχουν πιάσει και οι DSLR...

 

Συνημμένη η αναμνηστική φωτογραφία της ομάδας.

perseids-exormisi-orion.thumb.jpg.8d5739fd656403395e369187799a82d3.jpg

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ανδρέα, νά'σαι καλά για το link. Πολύ όμορφες οι καταγραφές σου. Ήταν θαυμάσια βραδιά χθες και πλούσια σε θέαμα. Αν και δεν ήμουν σε εντελώς σκοτεινή περιοχή, πρώτη φορά μπόρεσα να δω έτσι καθαρά περσείδες.
...,εάν αποτύχει, τουλάχιστον θα αποτύχει έχοντας τολμήσει να μεγαλουργήσει. Οπότε η θέση του ποτέ δεν θα είναι ανάμεσα στις κρύες και δειλές ψυχές, που δεν γνώρισαν ποτέ, ούτε τις νίκες ούτε τις ήττες. (Theodore Roosevelt)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έκανα κι εγώ την προσπάθειά μου. :mrgreen:

Perseids.thumb.jpg.1060494b24d14cc748e6cbb8bee0cc54.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Υπέροχος Μάνο! Μπράβο!

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπράβο Μάνο!

Άγγελος Μακρής

 

www.aggelosmakris.com

www.facebook.com/aggelosmakrisnightscapes

www.instagram.com/aggelos_makris

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Από 200 λήψεις κράτησα τις 40 περίπου που έπιασε διάττοντες. Ακολούθησα τη διαδικασία που δείχνει στο λινκ που ανέβασα πιο πριν.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τέλειες και οι φωτογραφίες και το βίντεο...

=D> =D>

''''''''''''''''''''''''''''''''Τα πάντα εν σοφία Εποιησε'''''''''''''''''''''''''''''''' [-o<

S ταύρος Α μανατιδης του Χ αραλαμπου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπράβο σε όλους, άξιοι οι Πατρινοί, καταπληκτικό το αποτέλεσμα Μάνο!!

Τελικά οι προβλέψεις έπεσαν μέσα για τη μεγάλη έξαρση, μια βραδιά πριν το σύνηθες μέγιστο. ήταν η καλύτερη παρατήρηση της ζωής μου σε διάττοντες, εμείς τους απολαύσαμε από τον Πάρνωνα, με τον Απόστολο Χρήστου και μια μικρή αμάδα από το Βερολίνο (TUB-DLR) για τις καταγραφές SPOSH (για όγδοη συνεχόμενη χρονιά).

Για τρεις ώρες περίπου το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή έπεφταν σα βροχή τα πεφταστέρια, πολλά λαμπρά, λαμπρότερα, πράσινα, κόκκινα, χρυσσά και πολλά διπλά!

 

Παράλληλα κατέγραφα video με τη Watec και υπερευρυγώνιο Computar 4mm με περίπου 70 μοίρες πεδίο.

Η καταγραφή έγινε με το UFO-Capture HD και στη συνέχεια η ανάλυση με το UFO Analyser.

Κατέγραψα γύρω στους 220 συνολικά και τις τρεις βραδιές, από τους οποίους περίπου 120 Περσείδες, 4 κ-Κυκνίδες, 8 Νότιους δ-Υδροχοΐδες, 7 Αιγοκερίδες, 5 Νότιους Ιχθυίδες και ακόμα 80 περίπου σποραδικούς, συμπεριλαμβανόμενων και αυτών που δεν κατάφερα ως τώρα να ταυτοποιήσω με το UAnalyser.

 

Μιά πρώτη ανάλυση των δεδομένων μπορείτε να δείτε εδώ:

https://www.astrovox.gr/gallery/image/19480-%CE%B7-%CE%B2%CF%81%CE%BF%CF%87%CE%AE-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%80%CE%B5%CF%81%CF%83%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CF%8E%CE%BD-2016-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%80%CE%AC%CF%81%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%B1-1/ https://www.astrovox.gr/gallery/image/19478-%CE%B7-%CE%B2%CF%81%CE%BF%CF%87%CE%AE-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%80%CE%B5%CF%81%CF%83%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CF%8E%CE%BD-2016-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%80%CE%AC%CF%81%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%B1-2/

 

... και ένα ατμοσφαιρικό YouTube βιντεάκι εδώ:

 

Βαγγέλης Τσάμης

 

ΥΣ Ανδρέα αν μπορείς σβήσε τη λάθος μεσαία από τις τρεις εικόνες που ανέβασα στο Album

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης