Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Διαβάζω στην ιστοσελίδα http://www.planitario.gr/hyperion-aspheric-72-modular-prosofthalmio-36mm.html

Το κάθε Hyperion-Aspheric διαθέτει δύο διαμετρήματα. Το στάνταρ διαμέτρημα των 2” παρέχει το πλήρες πεδίο των 72ο, ενώ το διαμέτρημα 1¼ ” παρέχει το μέγιστο πραγματικό πεδίο που υπήρξε ποτέ σε προσοφθάλμιο 1 ¼ ”, με μέγεθος field stop 1.265” (32mm)! Προσφέρουν εικόνα εξαιρετικής πιστότητας σε κάθε σημείου του πεδίου σε τηλεσκόπια 1 ¼ ” ή διοφθάλμια.

 

Το παραπάνω σημαίνει ότι το πεδίο των 72ο το έχεις μόνο όταν χρησιμοποιείς το διαμέτρημα των 2'' και όταν χρησιμοποιείς το διαμέτρημα 11/4 το πεδίο είναι διαφορετικό ; Αν ναι πιο είναι τότε το πεδίο ;

Ρωτάω γιατί σκοπεύω να το αγοράσω γιατί είναι οικονομικό σε σχέση με το μεγάλο πεδίο που προσφέρει ,αλλά θα το χρησιμοποιώ με το διαμέτρημα 11/4 .

Δημοσιεύτηκε
Το συγκεκριμένο προσοφθαλμιο παρέχει το μέγιστο πεδίο αν το κουμπώσεις σε ένα 2" διαγώνιο. Με αλλά λόγια είναι must να πάρεις και ένα 2" διαγώνιο καλής ποιότητας για να χαρείς στο μέγιστο βαθμό αυτό που σου προσφέρει το συγκεκριμένο προσοφθαλμιο. Όλα τα αλλά είναι ημίμετρα και αν το χρησιμοποιήσεις σαν 1,25" εκτός από vignetting θα έχεις και μικρότερο πεδίο. Κάπου είχα διαβάσει γύρω στις 50 μοίρες.

“The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.”

― William Shakespeare, Julius Caesar

 

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

Δημοσιεύτηκε

50 μοίρες περίπου με τον 31 και λιγοτερες (προς τις 44) με τον 36. Το πρόβλημα είναι άλλο όμως. Με τον προσαρμογέα 1.25" ο φακός κάθεται πιο έξω στον εστιαστή. Αυτό σημαίνει πως δεν εστιάζει στα περισσότερα νευτώνια και διοπτρικά.

Αν δεν πάρεις εστιαστή ή διαγώνιο 2", ένας Plossl 32mm ή SWA 24mm είναι το οριό σου.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Άρα κάνει μια χαρά στο dob αλλά θα έχω πρόβλημα στο καταδιοπτρικό που σκοπεύω να πάρω .Το προόριζα για μεγέθυνση στο νέο τηλεσκόπιο γύρω στα 56 και υπολόγιζα πεδίο 1,28 αλλά με 40 που λέτε βγαίνει πεδίο 0,71.Υπάρχει κανένα προσοφθάλμιο για το celestron to 8αρι (2038) που να προσφέρει μεγέθυνση 50-60 και πεδίο πάνω από 1 ;
Δημοσιεύτηκε

Στο 8ρι SCT ταιριάζει μια χαρά. Στο 6ρι κάνει λίγο βινιετάρισμα (λόγω στενότερου εσωτερικού σωλήνα). Γιαυτό εγώ πήρα τον 31. Θα έχεις πάνω από 1 μοίρα,κάτι αδύνατο με 1.25" και οποιονδήποτε φακό.

Και στο Dob είναι καλό και μάλιστα στο δικό μου εστιάζει και με τον τροχό φίλτρων. Όλα αυτά σαν 2", έτσι άξιζει να το χρησιμοποιήσεις.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Σαν 2'' μπαίνει στο dob αλλά δεν μπαίνει στο κατοδιοπτρικό .Δεν ξέρω αν μπορεί να μπει διαγώνιος 2'' και αν ναι αν μπορεί να χρησιμοποιήσει όλες τις μοίρες λόγω κατασκευής .
Δημοσιεύτηκε
Μπαίνει διαγώνιος 2". Για το 6" το όριο είναι ένας 30ρης 68 μοιρών, για το 8" ένας 35-36 και από το 9.25" μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ο 40ρης, ο οποίος είναι ο μέγιστος. Ο περιοριστικός παράγοντας είναι το drawtube, ο στενός μαύρος σωλήνας που καθοδηγεί τις οπτικές ακτίνες από το δευτερεύον στον εστιαστή. Στα Maksutov είναι στενότερος. Στο 8ρι μπορεί (θεωρητικά τουλάχιστον) να αξιοποιηθεί και ο Nagler 31 με ελάχιστο βινιετάρισμα.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Διαγώνιο καλό θα βρεις τον Skywatcher 2" διηλεκτρικό. Την τελευταία φορά τον είχα βρει στο Πλανητάριο.

Όπως σου λέει και ο Κώστας στο 8" καταδιοπτρικό μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον 36mm αρκεί να πάρεις και τον διαγώνιο.

Manousos Special 24.4" f/3.2 Truss Dobsonian
Δημοσιεύτηκε
Άμα πάρω τον διαγώνιο των 2'' λογικά θα πρέπει να χρησιμοποιήσω τον αντάπτορα 1/1/4 για να συνδεθεί με το τηλεσκόπιο .Μήπως όμως έτσι θα χάσω ένα ποσοστό από τις 72 μοίρες ;
Δημοσιεύτηκε
η καλύτερη λύση, είναι διαγώνιος 2 και aspheric 36mm για το nexstar 8se, εγώ αυτό το setup έχω για να μου δίνει το μέγιστο πεδίο περίπου 1,2 χωρίς οπτικά προβλήματα ή έστω ελάχιστα έως καθόλου παρατηρήσιμα... και χωράει σχεδόν σε όλο το πεδίο το διπλό σμήνος του Περσέα. προσοχή στο διαγώνιο όμως θα πρέπει να είναι με sct βίδωμα ώστε να βιδώνει απευθείας στο sct χωρίς visual back διότι θα βρίσκει στη βάση.... κατά την ανύψωση προς τις 90 μοίρες ακόμα και με περιστροφή, γιαυτό όχι το skywatcher.... έχω επίσης και focal reducer τον οποίο σπάνια τον χρησιμοποιώ καθώς δεν βολεύει ουτε πρακτικά, ούτε οπτικά.... περισσότερο γυαλί

We can judge our progress by the courage of our questions and the depth of our answers, our willingness to embrace what is true rather than what feels good.

— Carl Sagan

Δημοσιεύτηκε

Έτσι είναι, διαγώνιο 2" σε SCT, όχι 2" σε 2". Έχουν όμως ακριβύνει πολύ τα άτιμα, 200 αρχίζουν τα φθηνά. Αν προσθέσουμε και τον φακό πάμε στα 400. Παράλληλα η αγοραστική δύναμη του μέσου Έλληνα έπεσε 40-60%. Υπό αυτές τις συνθήκες, το να μείνεις σε 1.25" με 24mm SWA είναι ελκυστική εναλλακτική, ειδικά αν διαθέτεις GOTO. Με τα 400€ της διαφοράς αγοράζεις ένα καλό φορητό κιάλι για να βλέπεις τα μεγάλα πεδία και θα το χρησιμοποιήσεις σε πουλιά, γήπεδα, θέατρα, τραίνα, καράβια, ποδήλατα - ποδήλατα, που έλεγε και ο μέγας Χάρρυ Κλύνν.

Φυσικά μπορείς να τα ψάξεις μεταχειρισμένα. Και τους δύο διαγώνιους 2" που έχω τους πήρα περίπου 100€ έκαστο από αγγελίες εδώ.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης