Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

Κρόνος: Το Cassini της NASA φωτογράφισε το δορυφόρο Πανδώρα. :cheesy:

Το διαστημικό σκάφος Cassini της NASA έστειλε μερικές από τις πιο καθαρές και σε πιο μεγάλη ανάλυση φωτογραφίες από το φεγγάρι του Κρόνου Πανδώρα. Το Cassini συνέλαβε την εικόνα κατά τη διάρκεια της πιο κοντινής πτήσης του στην Πανδώρα, την 18η Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια της τρίτης «βουτιάς» του στα εξωτερικά άκρα των κύριων δακτυλίων του Κρόνου.

Η Πανδώρα με διαστάσεις 104 χιλιομετρα 81 χιλιομετρα 64 χιλιομετρα βρίσκεται στον εξωτερικό Δακτυλίου F του Κρόνου, είναι ένα από τα 62 φεγγάρια του γιγαντιαίου αέριου πλανήτη και η τροχιά της φαίνεται να είναι χαοτική.

Η αποστολή του Cassini έδωσε στην δημοσιότητα και μια κινούμενη εικόνα μέσω του Twitter. H φωτογραφία λήφθηκε από την κάμερα κλειστής γωνίας του διαστημικού σκάφους σε απόσταση περίπου 40.500 χιλιόμετρα από τον δορυφόρο του Κρόνου.

https://www.youtube.com/watch?v=2TM7XYBNhlA

http://www.pronews.gr/portal/20161223/genika/diastima/49/kronos-cassini-tis-nasa-fotografise-doryforo-pandora-foto-vinteo

CVzdBMiWoAUYL9v.jpg.e360067071b9ddb0a865d02d22a85214.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

  • 8 μήνες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

Η αλλη Πανδώρα! :cheesy:

Η Πανδώρα (Pandora) είναι ένας μεγάλος και λαμπρός αστεροειδής της Κύριας Ζώνης Αστεροειδών: έχει απόλυτο μέγεθος (όπως αυτό ορίζεται για το Ηλιακό Σύστημα) 7,8. Δεν πρέπει να συγχέεται με τον δορυφόρο Πανδώρα του πλανήτη Κρόνου. Ανακαλύφθηκε το 1858 από τον Αμερικανό αστρονόμο και ιερέα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Τζωρτζ Μ. Σηρλ, ο οποίος παρατηρούσε από το Όλμπανι της Πολιτείας της Νέας Υόρκης. Υπήρξε ο μοναδικός αστεροειδής που ανακαλύφθηκε από τον συγκεκριμένο αστρονόμο. Η Πανδώρα πήρε το όνομά της από την ομώνυμη γυναίκα-συμφορά της ελληνικής μυθολογίας.

Η μέση διάμετρος της Πανδώρας υπολογίσθηκε σε 66,7 km, ενώ η μάζα της εκτιμάται σε 310 τρισεκατομμύρια τόνους. Η μέση επιτάχυνση της βαρύτητας στον ισημερινό της Πανδώρας εκτιμάται σε 1,86 cm/sec², δηλαδή η βαρύτητα εκεί είναι 527 φορές ασθενέστερη από τη γήινη, ενώ η μέση ταχύτητα διαφυγής υπολογίζεται σε 35,3 m/sec (127 χιλιόμετρα την ώρα).

Η Πανδώρα ανήκει στον σπάνιο τύπο E, και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αστεροειδής αυτού του τύπου (ο μεγαλύτερος είναι ο 44 Νύσα). Το άλβεδό της είναι 0,301. Η μέση θερμοκρασία στην επιφάνειά της υπολογίζεται σε 105 βαθμούς Κελσίου κάτω από το μηδέν.

Είναι άγνωστο αν και με ποια περίοδο περιστρέφεται η Πανδώρα γύρω από τον εαυτό της.

https://el.wikipedia.org/wiki/55_%CE%A0%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%8E%CF%81%CE%B1

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

  • 9 μήνες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Πανδώρα (δορυφόρος)

Η Πανδώρα (αγγλικά: Pandora‎‎) είναι ένας φυσικός δορυφόρος του πλανήτη Κρόνου. Το όνομά της το πήρε από την Πανδώρα[1] (την πρώτη γυναίκα) κατά την ελληνική μυθολογία. Η Πανδώρα ήταν η σύζυγος του Επιμηθέα και εκείνη που άνοιξε το κουτί με όλα τα κακά που ταλαιπωρούν έκτοτε τους ανθρώπους. Η άλλη της σημερινή ονομασία είναι Κρόνος XVII (Saturn XVII). Ενώ η αρχική προσωρινή ονομασία που της είχε δοθεί ήταν S/1980 S 26 [2]. Η Πανδώρα αποτελεί τον εξωτερικό δορυφόρο βοσκό του Δακτυλίου F του Κρόνου. Από την πολύ χαμηλή πυκνότητα της και τη σχετικά υψηλή λευκαύγειά της, φαίνεται πως πιθανόν ότι η Πανδώρα είναι ένα πολύ πορώδες και παγωμένο σώμα. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για αυτές τις αξίες, όμως, έτσι αυτά μένει να επιβεβαιωθούν.

Τροχιά.

Η τροχιά της Πανδώρας φαίνεται να είναι χαοτική, ως συνέπεια μιας μέσης απήχηση της κίνησης με τον Προμηθέα. Οι πιο σημαντικές αλλαγές στις τροχιές τους συμβαίνουν περίπου κάθε 6,2 χρόνια, όταν το περίκεντρο της Πανδώρας στοιχίζεται με το απόκεντρο του Προμηθέα και των φεγγαριών που βρίσκονται σε απόσταση περίπου 1.400 χιλιομέτρων (870 μίλια). Πανδώρα έχει επίσης μέση απήχηση 3:2 με την κίνηση του Μίμα.

Επιφάνεια.

Η επιφάνεια της Πανδώρας χαρακτηρίζεται από πολλούς κρατήρες. Οι δύο μεγαλύτεροι έχουν διάμετρο 30 χιλιόμετρα [3]. Τέλος, από την πολύ μικρή πυκνότητά της και τη σχετικά μεγάλη λευκαύγεια, συμπεραίνουμε πως είναι ένα πολύ πορώδες παγωμένο σώμα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι βέβαιο και περιμένουμε να επαληθευτεί.

https://el.wikipedia.org/wiki/Πανδώρα_(δορυφόρος)

                    Ανακάλυψη

Ανακαλύφθηκε απόΣτιούαρτ Α. Κόλινς, Βόγιατζερ 1

Ημερομηνία ΑνακάλυψηςΟκτώβριος 1980

Χαρακτηριστικά τροχιάς

Ημιάξονας τροχιάς 141.720 ± 10 Km

Εκκεντρότητα 0,0042

Περίοδος περιφοράς 0,628504213 ημέρες

Κλίση0,050 ± 0,004° (προς τον Ισημερινό του Κρόνου)

Είναι δορυφόρος του Κρόνου

Φυσικά χαρακτηριστικά

Διαστάσεις 104 × 81 × 64 Km

Μέση Ακτίνα 40,7 ± 1,5 Km

Έκταση επιφάνειας~21.000 Km²

Όγκος~280.000 Km³

Μάζα1,371 ± 0,019 × 1017 kg

Μέση πυκνότητα 0,49 ± 0,06 g/cm3

Ισημερινή βαρύτητα επιφάνειας0,0026 – 0,0060 m/s²

Ταχύτητα διαφυγής~0,019 km/s

Περίοδος περιστροφής Σύγχρονη

Κλίση άξονα μηδέν

Λευκαύγεια 0,6

Επιφανειακή θερμοκρασία~78 K

PIA21055_-_Pandora_Up_Close.jpg

Pandora_moon.jpg

Pandora_PIA07632.jpg

Flying_By_Pandora.jpg

800px-Pandora_orbit_by_Celestia.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης