Jump to content

ΑΓΟΡΑ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟΥ 300€


JIMPIR

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα και καλώς σας βρήκα,

προετοιμάζομαι και εγώ να πάρω το πρώτο μου τηλεσκόπιο και θα ήθελα την συμβουλή σας.

Θέλω να διαθέσω ένα ποσό γύρω στα 300€, είμαι μεταξύ Bresser Pollux 150/1400 EQ2 και Skywatcher Skyliner 150P Dobsonian, δεν ξέρω εαν έχετε κάποια άλλη πρόταση ίσως και σε ποιο μικρής διαμέτρου.

Ευχαριστώ

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα!

Από τα δύο που αναφέρεις και στα χρήματα που διαθέτεις, το δεύτερο είναι προτιμότερο συνολικά.

Η βάση dobson είναι σταθερότατη, ενώ η EQ2 δεν έχει σταθερότητα.

Επίσης το Bresser, από ότι είδα έχει ενσωματωμένο barlow φακό για να μειώσουν το συνολικό μήκος του σωλήνα, παρά την εστιακή απόσταση 1400 mm. Αυτό συνήθως έχει επιπτώσεις στην ποιότητα της εικόνας και καλό είναι να αποφεύγεται.

 

Ενα κλασικό νευτώνιο με βάση dobson σαν το δεύτερο που λες στις 6" ή και καλύτερα στις 8" αν βρεις και μεταχειρισμένο είναι δοκιμασμένη λύση που θα σε καλύψει χωρίς προβλήματα για πολύ καιρό.

 

Οτι και να αποφασίσεις μόνο σκέψου το θέμα, όγκος- βάρος - φορητότητα. Εκεί είναι που όλοι μας στην αρχή πέφτουμε λίγο έξω, και βλέπεις πολλά τηλεσκόπια να πουλιούνται βασικά λόγω μη χρήσης μετά από ένα χρονικό διάστημα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το BRESSER είναι σχεδίασης bird-jones, στο internet μπορείς να βρεις πολλές κριτικές που εξηγούν γιατί ΔΕΝ πρέπει να αγοράσεις τηλεσκόπιο σχεδίασης bird-jones

 

Το Skywatcher Skyliner 150P Dobsonian είναι πολύ καλό, μόνο που αν ανέβεις μέχρι εκεί είναι κρίμα να μην κοιτάξεις λίγο παραπάνω το Skywatcher Skyliner 200P Dobsonian το οποίο είναι εξαίρετο και αυτό που έχει την καλύτερη σχέση απόδοσης-τιμής-ευκολίας χρήσης-ευκολίας μεταπώλησης, δεν είναι τυχαίο ότι είναι το πιο πολυχρησιμοποιημένο από ερασιτέχνες. Πάντως είτε με το 150 είτε με το 200, σαν αρχάριος θα έχεις δυσκολία με τον ερευνητή εάν είναι αυτός που είχε το δικό μου που τα δείχνει όλα ανεστραμμένα, χρειάστηκε να τον αλλάξω με ένα red dot finder για να κάνω δουλειά. Επίσης μελλοντικά θα χρειαστείς και ένα επιπλέον προσοφθάλμιο π.χ. 6mm γιατί αλλιώς δεν αξιοποιείς πλήρως τις δυνατότητες του τηλεσκοπίου.

 

Φιλικά

Χρήστος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ παιδιά, απλως φοβάμαι ότι εάν πάω στο 200, μετά δεν θα χωράει στο αμάξι όταν πηγαίνω στο χωριό!!. Πάντως μου φαίνεται, χωρίς να ξέρω φυσικά, ότι με τα dobsonian είναι δύσκολο να εντοπίσεις τους στόχους.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το 150P έχει το ίδιο μήκος με το 200P άρα δεν κερδίζεις και πολλά στην ευκολία μετακίνησης, καλό θα ήταν να τα δεις και τα δύο από κοντά για να κρίνεις. Αν η ευκολία μετακίνησης είναι σημαντική, ίσως θα πρέπει να κοιτάξεις χαμηλότερα θυσιάζοντας ένα μέρος από την απόδοση π.χ. SKYWATCHER EXPLORER 130P/900 EQ2 https://www.firstlightoptics.com/reflectors/skywatcher-explorer-130p.html

 

Η ακόμα καλύτερα (ακριβότερο βέβαια) το skywatcher-explorer-150p-eq3-2 https://www.firstlightoptics.com/reflectors/skywatcher-explorer-150p-eq3-2.html

 

Για μένα που η ευκολία μετακίνησης αλλά και η σταθερότητα της βάσης είναι πολύ σημαντική, θα προτιμούσα το skywatcher 130P/650 του οποίου το μέγεθος είναι παιχνιδάκι συγκριτικά με τα προηγούμενα πάνω σε βάση EQ3-2 (Η EQ3-2 είναι δέκα φορές πιο σταθερή από την EQ2), και συμβιβάζομαι (αρκετά) με την απόδοση.

 

Ο εντοπισμός του στόχου είναι το ίδιο δύσκολος και στο dobsonian και στην χειροκίνητη ισημερινή ή αλαταζιμουθιακή βάση. Η παρακολούθηση όμως ενός στόχου ειδικά σε μεγάλη μεγέθυνση είναι πολύ δυσκολότερη στο dobsonian.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης