Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Πώς η αποστολή SPHEREx της NASA θα μοιραστεί τον χάρτη όλου του ουρανού με τον κόσμο.
Το νεότερο διαστημικό τηλεσκόπιο αστροφυσικής της NASA εκτοξεύτηκε τον Μάρτιο με στόχο τη δημιουργία ενός χάρτη όλου του ουρανού του σύμπαντος. Το SPHEREx (Φασματοφωτόμετρο για την Ιστορία του Σύμπαντος, Εποχή Επανιονισμού και Εξερευνητής Πάγων) που βρίσκεται πλέον σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη, έχει αρχίσει να παρέχει τα δεδομένα της έρευνας του ουρανού σε ένα δημόσιο αρχείο σε εβδομαδιαία βάση, επιτρέποντας σε οποιονδήποτε να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα για να διερευνήσει τα μυστικά του σύμπαντος.
«Επειδή εξετάζουμε τα πάντα σε ολόκληρο τον ουρανό, σχεδόν κάθε τομέας της αστρονομίας μπορεί να αντιμετωπιστεί από τα δεδομένα SPHEREx», δήλωσε η Rachel Akeson, επικεφαλής του Κέντρου Επιστημονικών Δεδομένων SPHERex στο IPAC. Το IPAC είναι ένα κέντρο επιστήμης και δεδομένων για την αστροφυσική και την πλανητική επιστήμη στο Caltech στην Pasadena της Καλιφόρνια.
Άλλες αποστολές, όπως το πλέον αποσυρμένο WISE (Εξερευνητής Υπερύθρων Ευρείας Πεδίου) της NASA, έχουν επίσης χαρτογραφήσει ολόκληρο τον ουρανό. Το SPHEREx βασίζεται σε αυτήν την κληρονομιά παρατηρώντας σε 102 υπέρυθρα μήκη κύματος, σε σύγκριση με τις τέσσερις ζώνες μήκους κύματος του WISE.

Συνδυάζοντας τις πολλές ζώνες μήκους κύματος των δεδομένων SPHEREx, οι επιστήμονες μπορούν να αναγνωρίσουν τις υπογραφές συγκεκριμένων μορίων με μια τεχνική γνωστή ως φασματοσκοπία. Η επιστημονική ομάδα της αποστολής θα χρησιμοποιήσει αυτήν τη μέθοδο για να μελετήσει την κατανομή του παγωμένου νερού και των οργανικών μορίων - τα «δομικά στοιχεία της ζωής» - στον Γαλαξία.

Αυτό το animation δείχνει πώς το παρατηρητήριο SPHEREx της NASA θα χαρτογραφήσει ολόκληρο τον ουρανό - μια διαδικασία που θα ολοκληρώσει τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια της διετούς αποστολής του. Το τηλεσκόπιο θα παρατηρήσει κάθε σημείο στον ουρανό σε 102 διαφορετικά υπέρυθρα μήκη κύματος, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη έρευνα ολόκληρου του ουρανού. Τα ανοιχτά διαθέσιμα δεδομένα του SPHEREx θα επιτρέψουν μια μεγάλη ποικιλία αστρονομικών μελετών. Πίστωση: NASA/JPL-Caltech
Η επιστημονική ομάδα SPHEREx θα χρησιμοποιήσει επίσης τα δεδομένα της αποστολής για να μελετήσει τη φυσική που οδήγησε στην επέκταση του σύμπαντος μετά τη Μεγάλη Έκρηξη και να μετρήσει την ποσότητα φωτός που εκπέμπεται από όλους τους γαλαξίες στο σύμπαν με την πάροδο του χρόνου. Η δημοσίευση δεδομένων SPHEREx σε δημόσιο αρχείο ενθαρρύνει πολύ περισσότερες αστρονομικές μελέτες από ό,τι θα μπορούσε να κάνει η ομάδα μόνη της.
«Δημιουργώντας τα δεδομένα δημόσια, δίνουμε τη δυνατότητα σε ολόκληρη την αστρονομική κοινότητα να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα SPHEREx για να εργαστεί σε όλους αυτούς τους άλλους τομείς της επιστήμης», δήλωσε ο Akeson.
Η NASA έχει δεσμευτεί για την κοινοποίηση επιστημονικών δεδομένων, προωθώντας τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα στην επιστημονική έρευνα. Σύμφωνα με αυτή τη δέσμευση, τα δεδομένα από το SPHEREx εμφανίζονται στο δημόσιο αρχείο εντός 60 ημερών από τη συλλογή κάθε παρατήρησης από το τηλεσκόπιο. Η σύντομη καθυστέρηση επιτρέπει στην ομάδα SPHEREx να επεξεργαστεί τα ακατέργαστα δεδομένα για να αφαιρέσει ή να επισημάνει τυχόν τεχνουργήματα, να λάβει υπόψη τα φαινόμενα των ανιχνευτών και να ευθυγραμμίσει τις εικόνες με τις σωστές αστρονομικές συντεταγμένες.
Η ομάδα δημοσιεύει τις διαδικασίες που χρησιμοποίησε για την επεξεργασία των δεδομένων παράλληλα με τα πραγματικά προϊόντα δεδομένων. «Θέλουμε αρκετές πληροφορίες σε αυτά τα αρχεία ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να κάνουν τη δική τους έρευνα», δήλωσε ο Akeson.
Κατά τη διάρκεια της διετούς κύριας αποστολής της, η SPHEREx θα ερευνά ολόκληρο τον ουρανό δύο φορές το χρόνο, δημιουργώντας τέσσερις χάρτες όλου του ουρανού. Αφού η αποστολή φτάσει στο ορόσημο του ενός έτους, η ομάδα σχεδιάζει να δημοσιεύσει έναν χάρτη ολόκληρου του ουρανού σε όλα τα 102 μήκη κύματος.
Εκτός από την επιστήμη που επιτρέπει το ίδιο το SPHEREx, το τηλεσκόπιο ξεκλειδώνει ένα ακόμη μεγαλύτερο εύρος αστρονομικών μελετών όταν συνδυάζεται με άλλες αποστολές. Τα δεδομένα από το SPHEREx μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό ενδιαφερόντων στόχων για περαιτέρω μελέτη από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο James Webb της NASA, για τη βελτίωση των παραμέτρων εξωπλανητών που συλλέχθηκαν από τον Δορυφόρο Έρευνας Διελεύσεων Εξωπλανητών TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) της NASA και για τη μελέτη των ιδιοτήτων της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας μαζί με την αποστολή Euclid της ESA (Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας) και το επερχόμενο Διαστημικό Τηλεσκόπιο Nancy Grace Roman της NASA.

Το αρχείο IPAC που φιλοξενεί δεδομένα SPHEREx, το IRSA (NASA/IPAC Infrared Science Archive), φιλοξενεί επίσης σημειακές παρατηρήσεις και χάρτες ολόκληρου του ουρανού σε μια ποικιλία μηκών κύματος από προηγούμενες αποστολές. Η μεγάλη ποσότητα δεδομένων που είναι διαθέσιμη μέσω του IRSA δίνει στους χρήστες μια ολοκληρωμένη εικόνα των αστρονομικών αντικειμένων που θέλουν να μελετήσουν.

«Το SPHEREx αποτελεί μέρος ολόκληρης της κληρονομιάς των διαστημικών ερευνών της NASA», δήλωσε η επικεφαλής επιστήμης του IRSA, Vandana Desai. «Οι άνθρωποι θα χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα με κάθε είδους τρόπους που δεν μπορούμε να φανταστούμε».

Το Γραφείο του Επικεφαλής Επιστημονικών Δεδομένων της NASA ηγείται των προσπαθειών ανοιχτής επιστήμης για τον οργανισμό. Η δημόσια κοινοποίηση επιστημονικών δεδομένων, εργαλείων, έρευνας και λογισμικού μεγιστοποιεί τον αντίκτυπο των επιστημονικών αποστολών της NASA. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη δέσμευση της NASA για διαφάνεια και αναπαραγωγιμότητα της επιστημονικής έρευνας, επισκεφθείτε τη διεύθυνση science.nasa.gov/open-science. Για να λαμβάνετε περισσότερες ιστορίες σχετικά με τον αντίκτυπο των επιστημονικών δεδομένων της NASA απευθείας στα εισερχόμενά σας, εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο NASA Open Science.

Από την Lauren Leese
Στρατηγική Περιεχομένου Ιστού για το Γραφείο του Επικεφαλής Υπεύθυνου Επιστημονικών Δεδομένων

Περισσότερα για το SPHEREx
Η αποστολή SPHEREx διαχειρίζεται από το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA για το Τμήμα Αστροφυσικής του οργανισμού εντός της Διεύθυνσης Επιστημονικών Αποστολών στα κεντρικά γραφεία της NASA. Η BAE Systems στο Boulder του Κολοράντο κατασκεύασε το τηλεσκόπιο και το διαστημόπλοιο. Η επιστημονική ανάλυση των δεδομένων SPHEREx θα διεξαχθεί από μια ομάδα επιστημόνων που βρίσκονται σε 10 ιδρύματα στις ΗΠΑ, δύο στη Νότια Κορέα και ένα στην Ταϊβάν. Η Caltech στην Pasadena διαχειρίστηκε και ενσωμάτωσε το όργανο. Ο κύριος ερευνητής της αποστολής εδρεύει στο Caltech με κοινό διορισμό JPL. Τα δεδομένα θα υποβληθούν σε επεξεργασία και θα αρχειοθετηθούν στο IPAC στο Caltech. Το σύνολο δεδομένων SPHEREx θα είναι διαθέσιμο στο κοινό στο Αρχείο Επιστημών Υπερύθρων NASA-IPAC. Η Caltech διαχειρίζεται το JPL για τη NASA.

Για να μάθετε περισσότερα για το SPHEREx, επισκεφθείτε τη διεύθυνση:
https://nasa.gov/SPHEREx

Η αποστολή SPHEREx της NASA θα χαρτογραφήσει ολόκληρο τον ουρανό σε 102 διαφορετικά μήκη κύματος, ή χρώματα, υπέρυθρου φωτός. Αυτή η εικόνα της Μοριακής Κορυφογραμμής Vela καταγράφηκε από το SPHEREx και αποτελεί μέρος της πρώτης δημόσιας δημοσίευσης δεδομένων της αποστολής. Η κίτρινη κηλίδα στη δεξιά πλευρά της εικόνας είναι ένα νέφος διαστρικού αερίου και σκόνης που λάμπει σε ορισμένα υπέρυθρα χρώματα λόγω της ακτινοβολίας από κοντινά αστέρια.

Αυτή η κινούμενη εικόνα δείχνει πώς το παρατηρητήριο SPHEREx της NASA θα χαρτογραφήσει ολόκληρο τον ουρανό — μια διαδικασία που θα ολοκληρώσει τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια της διετούς αποστολής του. Το τηλεσκόπιο θα παρατηρήσει κάθε σημείο του ουρανού σε 102 διαφορετικά μήκη κύματος υπέρυθρου, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη έρευνα όλου του ουρανού. Τα ανοιχτά διαθέσιμα δεδομένα του SPHEREx θα επιτρέψουν μια μεγάλη ποικιλία αστρονομικών μελετών. Πίστωση: NASA/JPL-Caltech

Η έρευνα όλου του ουρανού της αποστολής SPHEREx θα συμπληρώσει δεδομένα από άλλα διαστημικά τηλεσκόπια της NASA. Το SPHEREx απεικονίζεται δεύτερο από δεξιά. Οι άλλες απεικονίσεις των τηλεσκοπίων είναι, από αριστερά προς τα δεξιά: το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble, το αποσυρμένο Διαστημικό Τηλεσκόπιο Spitzer, η αποσυρμένη αποστολή WISE/NEOWISE, το Διαστημικό Τηλεσκόπιο James Webb και το επερχόμενο Διαστημικό Τηλεσκόπιο Nancy Grace Roman.

ros7.jpg

ros8.jpg

ros9.jpg

ros10.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης