Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Γειά σε όλους,

Μπορεί κάποιος να μας πει γιατί βλέπουμε τα γνωστά Starspikes σε επαγγελματικές αστροφωτογραφίες αστεροσκοπείων; Όπως του Hubble ή του Keck και άλλων; Γιατί δε μπορούν να αποτυπωθούν αυτές οι όμορφες κάθετες γραμμές΄στα αστέρια της πλειονότητας των ccd των ερασιτεχνών;

IK Observing System
Δημοσιεύτηκε

Ok, κάποιοι τα έχουν καταφέρει, και με ακριβές ccd φαντάζομαι.

Το ερώτημά μου είναι γιατί εμφανίζονται, και γιατί δεν εμφανίζονται στην πλειονότητα των ccd.

IK Observing System
Δημοσιεύτηκε

Η απαντηση ειναι οτι εμφανιζονται σε ολα τα κατοδιοπτρικα τηλεσκοπια και ειναι λογω διαθλασης απο τα στηριγματα του δευτερευοντος κατοπτρου.

Επισης παντα δημιουργουνται απλα φαινονται μονο στα πιο λαμπρα αστρα. Το οτι φαινονται πολλα περισσοτερα σε τηλεσκοπια οπως το Huble και τα 8m ειναι απολυτως φυσιολογικο αφου μπορουν να πανε σε πολυ βαθυ ουρανο και συνεπως να καταγραψουν πολυ περισοτερα αστρα με αρκετα count ωστε να εμφανιστουν τα spikes.

Ελπιζω να καταλαβαινεις γιατι δεν φαινονται στα ερασιτεχνικα και με χρονους εκθεσης σχετικα μικρους.

Στο Απειρο και Ακομα Παραπερα ...... dance004.gif dance017.gif

J.N

Δημοσιεύτηκε

Με τη sony dsc-v1 το 2004,30δευτ/τα εκθεση.

Στα κατοπτρικα προκυπτουν απο τα στηριγματα του δευτερευοντος.

Στα διοπτρικα ... βαζουν σχοινακια(!) ή τα λεω λαθος???

1446359571_DSC02530ARCTUROSB.jpg.7ea7f3c444969c79458f5bd0a72ca3ae.jpg

Δημοσιεύτηκε

Στα κατοπτρικα προκυπτουν απο τα στηριγματα του δευτερευοντος.

...Yπάρχουν και τα λεγόμενα soublaki-spikes :D

Δημοσιεύτηκε

Εμενα κατι δεν μου παει καλα με αυτη τη φωτο!!!! το αστρο μου φαινεται καπως παραμορφωμενο :!:

Σε διοπτρικο την πηρες???

J.N

Δημοσιεύτηκε

Καλο καλό !!

Το έχω δει και γω αυτό, να βάζουν μέχρι πλέγμα!

Δε μου πάει να βγάλω spikes ανορθόδοξα.

Δηλαδή απ' ότι κατάλαβα τα starspikes οφείλονται στους μεγάλους χρόνους έκθεσης. Απ' ότι φαντάζομαι να μην ελπίζω να δω starspikes με τη dsi-pro δεδόμένουν ότι τα pixel oversaturate σχετικά γρήγορα στα αστέρια.

IK Observing System
Δημοσιεύτηκε

Δηλαδή απ' ότι κατάλαβα τα starspikes οφείλονται στους μεγάλους χρόνους έκθεσης.

Οχι οφειλονται λογω των στηριγματων και εμφανιζονται λογω των μεγαλων χρονων εκθεσης ( ή με μικρους χρονους στα πολυ φωτεινα αστρα).

J.N

Δημοσιεύτηκε

Εμενα κατι δεν μου παει καλα με αυτη τη φωτο!!!! το αστρο μου φαινεται καπως παραμορφωμενο :!:

Σε διοπτρικο την πηρες???

Τα χαλια της τα μαυρα εχει!!!

Απο τις πρωτες προσπαθειες το 2004.

Ουτε ευθυγραμμιση ουτε οδηγηση ουτε εστιαση...

Απλα την εδειξα για τα καποια "καρφια " που φαινονται :)

Δημοσιεύτηκε
Ok το κατάλαβα. Δηλαδή με καταδιοπτρικό δεν υπάρχει περίπτωση να δω starspikes. (Σχοινάκια ε;; :-k )

Sorry μαλλον δεν το εξηγησαμε καλα.

Στα κατοδιοπτρικα ειναι το μονο σιγουρο οτι θα δημιουργηθουν ( ειπαμε στηριγματα δευτερευοντος κατοπτρου)

Αντιθετα τα διοπτρικα ειναι spike-free ( γι'αυτο και τα σχοινακια)

Μαλλον εχεις δει καποιο αστρο μεσα απο τηλεσκοπιο την ωρα που ειναι τελειως εκτος εστιας. Στα κατοδιοπτρικα θα δεις ολο το κατασκευασμα των στηριγματων ( σταυρος δηλαδη spikes στις φωτο ) ενω στα διοπτρικα θα δεις μια ομορφη φωτεινη μπαλα!!!

Απο εκει ξεκινουν και ολες οι συζητησεις για την ανωτερωτητα των διοπτρικων στους πλανητες ( που ειναι γεγονος) :cheesy: :cheesy:

J.N

Δημοσιεύτηκε
inest, δεν είναι όλα τα καταδιοπτρικά με στήριξη στο δευτερεύον κάτοπτρο Αυτά που έχουν διορθωτικό φακό δεν έχουν στήριξη.(ΕΤΧ, LX90-200...). Το δευτερεύον κάτοπτρο είναι στερεομένο πάνω στο διορθωτικό φακό χωρίς καμμία στήριξη που τέμνει τη πορεία του φωτός. Άρα δε θα πρέπει να δημιουργηθούν starspikes όπως το λες.
IK Observing System
Δημοσιεύτηκε
inest,συγνώμη αλλά τα καταδιοπτρικά δεν έχουν στήριξη στο δευτερεύον κάτοπτρο (ΕΤΧ, LX90-200...). Το δευτερεύον κάτοπτρο είναι στερεομένο πάνω στο διορθωτικό φακό χωρίς καμμία στήριξη που τέμνει τη πορεία του φωτός. Άρα δε θα πρέπει να δημιουργηθούν starspikes όπως το λες. Μάλλον εννοείς κατοπτρικά, νευτώνεια.

Για τα τηλεσκοπια που αναφερεις εχεις απολυτο δικιο. Ομως ως σχεδιαση ο τυπος κατοδιοπτρικα δεν επιβαλει πως θα στηριζονται τα κατοπτρα.

Κατοδιοπτρικα = συνδιασμος κατοπτρων και φακων

Πχ το δικο μου ειναι κατοδιοπτρικο και εχει στηριγματα ( Vixen VC200L)

J.N

Δημοσιεύτηκε

Ιφικράτη υπάρχουν κατοδιοπτρικά χωρίς διορθωτικό φακό.

Σε αυτά το δευτερεύων στηρίζεται όπως στα κατοπτρικά.

Δοκίμασε με σχοινάκια.

Δεν είναι ανάγκη να έχεις ακριβή ccd όπως λές...

...Μια απλή καλή μηχανική φιλμάτη κάμερα αρκεί.

Σε λαμπρά αστέρια θα το πετύχεις εύκολα

Δημοσιεύτηκε

Έχεις δίκιο, στα cassegrain δημιουργούνται spikes στα schmidt cassegrain όχι.

Πάντως επιστημονικώς πιο σωστή αστροφωτογραφία είναι χωρίς spikes.

Αισθητικώς όμως είναι πιο όμορφη με spikes.

IK Observing System
Δημοσιεύτηκε

Εγω θα σου ξαναπω κατι,η Sony R1 ειναι φοβερη για καθημερινη χρηση αλλα αν πας για βαθυ ουρανο θα απογοητευτεις.

Συγγνωμη αν γινομαι πιεστικος.Μιλαω εντελως καλοπροαιρετα!

Δημοσιεύτηκε

Πράγματι αν παίρνει μόνο μέχρι 30'' έκθεση είναι ''άχρηστη'' για αστροφωτογραφία. Δε το ξερα ότι μόνο μέχρι 30'' παίρνει.

Καλά εμένα μου χει κολλήσει σα μηχανή για καθημερινή χρήση, είναι η απόλυτη ψηφιακή για μένα.

τι πιεστικός; Αλίμονο!

IK Observing System
Δημοσιεύτηκε

Και που να τη συνδυασεις με Hvl f32x

Ειναι το.. καλο φλας της Sony!!!

Αλλα η dslr ειναι γενικοτερης χρησης .

Για τιμη δε μιλαω.Στο fleamarket αλλα και αλλου θα βρεις φοβερες τιμες!

-----------------------------------------------------------------------------------

Sorry φιλοι των star-spikes!!!

Δημοσιεύτηκε
Τον παλιο καλο καιρο τα spikes ηταν χρησιμα στην αστρομετρια καθοτι βοηθουσαν στην ακριβη μετρηση της θεσης των λαμπρων αστερων πανω στις φωτογραφικες πλακες.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης