Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Επεξεργάζοντας κάτι παλιές φωτογραφίες (2004) με το Photoshop θυμήθηκα κάτι που μου το είχα απορία. Το παρακάτω αστέρι είναι ο Σείριος, και το σημαδι που δείχνω εμφανίζονταν σε κάθε φωτογραφία που έπαιρνα με τη Sony DSC-P9. Υπάρχει περίπτωση να είναι ο Σείριος Β?

Οι εκθέσεις ήταν 2 δευτερόλεπτα (δεν άφηνε η μηχανή παραπάνω) και τη κρατούσα με το χέρι πάνω από το προσοφθάλμιο.

410645341_DSC01150copy.jpg.d4db38692eb55ad05a2aaf076fed60fc.jpg

IK Observing System
Δημοσιεύτηκε

Και τι μπορεί να είναι;; Σφάλμα της μηχανής το αποκλείω, γιατί πήρα 3-4 φωτογραφίες όπου η μηχανή δεν ήταν στην ίδια θέση. Έτσι αυτό το θολό στίγμα εμφανίζονταν περιμετρικά του Σειρίου εξαιτίας της περιστροφής της κάμερας.

Θα μπορούσε να είναι κάποιο flare του Σειρίου;;

IK Observing System
Δημοσιεύτηκε

Ιφικράτη, μάλλον είναι αντανάκλαση από το προσοφθάλμιο.

Ειδικά ο 40 χιλ. plossl της Meade τα κάνει αυτά.

Ο Σείριος Β απέχει 7.2" από τον Α και έχει λαμπρότητα +8.5 .

Πρόσφατα δημοσίευσα μια φωτό του Δημήτρη Μπαλάση που λήφθηκε με 10ιντσο. (Χρησιμοποιήθηκε φίλτρο neutral density που κόβει λίγο την λάμψη του Α και ο διαχωρισμός γίνεται ευκολότερα. Επίσης το image scale ήταν πολύ μεγάλο με χρήση προσοφθαλμίου 5 χιλ.)

http://www.astrovox.gr/forum/album_pic.php?pic_id=1425

Βέβαια μπορεί να είναι και spike.

Δημοσιεύτηκε

Το αποκλείω κατηγορηματικά να είναι σφάλμα φωτογραφίας, καθώς επαναλαμβάνω ότι εμφανίζονταν μόνο όταν φωτογραφιζα το Σείριο. Φωτογράφισα και άλλα αστέρια (Βέγκα και άλλα) και μόνο σ' αυτόν εμφανίστηκε. Επίσης δεν είναι ότι εμφανίστηκε μία φορά. Εμφανίστηκε σε όσες τράβηξα (3-4) και σε διαφορετικές θέσεις γιατί η sony δεν ήταν σταθερή στο ίδιο σημείο.

Άν δεν είναι ούτε flare το μόνο που μένει είναι να είναι κάποιο άλλο αστέρι πιο αμυδρό, αλλά μου φαίνεται δύσκολο καθώς έχει ακριβώς την ίδια απόκριση στο χρώμα

IK Observing System
Δημοσιεύτηκε

Η βλακεία μου είναι ότι πρέπει να έσβησα τις άλλες 1-2 (δε τις βρίσκω :cry: )γιατί θεώρησα ότι θα είναι ο Σείριος Β οπότε γιατί να έχω την ίδια φωτό 3 φορές. ](*,)

 

DSC0115001.jpg.f4404d1412b58d7316fb991697993e10.jpg

Σε μεγέθυνση.

IK Observing System
Δημοσιεύτηκε

Ο Σείριος είναι 3.7 φορές λαμπρότερος από τον Βέγα κι αυτό σημαίνει πολύ μεγαλύτερη λάμψη, οπότε δεν μπορεί να γίνει σύγκριση.

Τι προσοφθάλμιο χρησιμοποίησες?

Επίσης, χρησιμοποίησες τη μηχανή με τον φακό της?

Αν ναι, μπορεί να οφείλεται και σε αυτό.

Δημοσιεύτηκε

Μαλλον δεν ειναι ο σειριος β .

Κοιταχτε τη μεγεθυμενη φωτο και προσεξτε οτι το υποτυθεμενο αστρο δεν ειναι καν σφαιρικο συνεπως πρεπει να ειναι καποιο παιχνιδι του φωτος.!!! :D

Στο Απειρο και Ακομα Παραπερα ...... dance004.gif dance017.gif

J.N

Δημοσιεύτηκε
Κοιταχτε τη μεγεθυμενη φωτο και προσεξτε οτι το υποτυθεμενο αστρο δεν ειναι καν σφαιρικο συνεπως πρεπει να ειναι καποιο παιχνιδι του φωτος.!!!

 

Ίσως είναι από τη κίνηση του χεριού μου καθότι δεν είναι δυνατόν να τη κρατάω τελείως ακίνητη έστω για 2 δευτ. Απλώς στο σείριο φαίνεται λιγότερο εξαιτίας του ''πάχους'' από την έκθεση. Αν όμως ήταν flare δε θα χρειάζονταν να είναι σφαιρίκό.

Δε ξέρω, μου φαίνεται περίεργο.

IK Observing System
Δημοσιεύτηκε
Συγνωμη αλλα δεν ειχα προσεξει οτι ειχες πει οτι κρατουσες τη μηχανη πανω απο το προσοθφαλμιο. Για μενα ειναι σιγουρο οτι ειναι καποια αντανακλαση απο το προσοφθαλμιο. Σε οσο σκοτεινο μερος και να εισαι οταν το οπτικο μονοπατι δεν εινια " μονωμενο" τοτε υποκειτε σε τετοιες παρεμβολες 8)

Στο Απειρο και Ακομα Παραπερα ...... dance004.gif dance017.gif

J.N

Δημοσιεύτηκε
Το ότι το σχήμα δεν είναι στρογγυλό δεν μπορεί να οφείλεται σε μετακίνηση της φωτογραφικής, γιατι τότε ο Σείριος που είναι και πολύ λαμπρότερος θα φαινόταν σαν μια γραμμή. Τα trails είναι πολύ πιο εμφανή στα λαμπρότερα αστέρια παρά στα τόσο αμυδρά. Υποστηρίζω και εγώ την άποψη της αντανάκλασης.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης