Jump to content

Νέα θεωρία για το ηλιακό σύστημα, ή η ... Λάρισα επιτίθεται!


Προτεινόμενες αναρτήσεις

ΜΙΑ ΝΕΑ ΘΕΩΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΗΛΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΟ ΔΡ. ΚΛΕΟΜΕΝΗ ΤΣΙΓΑΝΗ

 

 

 

Λαρισαίος επιστήμονας στην τροχιά των πλανητών

 

Συνέντευξη Χαρίκλεια Βλαχάκη

 

Στις 21 Ιουλίου του 1969, ο Νιλ Άρμστρονγκ, ως κυβερνήτης του «Απόλλο 11», πάτησε για πρώτη φορά στην επιφάνεια της Σελήνης κάνοντας -κατά δήλωσή του- ένα μικρό βήμα για έναν άνθρωπο και ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα. Τριάντα πέντε χρόνια μετά, ο Λαρισαίος επιστήμονας Κλεομένης Τσιγάνης έκανε ένα ακόμη άλμα για την επιστήμη -και σίγουρα για την ανθρωπότητα- αποκρυπτογραφώντας ένα γρίφο που ξεκίνησε 700 εκ. χρόνια μετά τη γέννηση του πλανητικού μας συστήματος. Η έρευνά του, την οποία πραγματοποίησε ως μέλος μια διεθνούς ομάδας αστρονόμων του Αστεροσκοπείου της Νίκαιας στη Γαλλία, ήρθε να λύσει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Διαστημικής Φυσικής τα τελευταία 30 χρόνια και αφορούσε στις σκοτεινές περιοχές που βλέπουμε με γυμνό μάτι στην επιφάνεια της Σελήνης. Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι αποκάλυψε ένα από τα μυστικά του ηλιακού μας συστήματος, αυτό της ελλειπτικής τροχιάς των πλανητών. Τα αποτελέσματα, που για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν πέρυσι τον Οκτώβριο στο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρίας, έγιναν αποδεκτά με ενθουσιασμό από την επιστημονική κοινότητα. H μελέτη δημοσιεύθηκε στα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά «Nature» και «Science» ενώ η είδηση μεταδόθηκε σχεδόν από όλες τις εφημερίδες του πλανήτη, από τη γαλλική «Figgaro» και την ισπανική «El Pais» μέχρι και τη «Λαική Ημερησία» της Κίνας.

 

ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ

 

Όπως σημειώνει ο Λαρισαίος αστροφυσικός, αφορμή για την όλη έρευνα αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Διαστημικής Φυσικής τα τελευταία 30 χρόνια. Το πρόβλημα αφορούσε στις σκοτεινές περιοχές που βλέπουμε με γυμνό μάτι στην επιφάνεια της Σελήνης, την προέλευσή τους και τον τρόπο δημιουργίας τους. Η κρατούσα άποψη θεωρούσε ότι οι σκοτεινές κηλίδες- κρατήρες δημιουργήθηκαν κατά πάσα πιθανότητα μετά από έναν πολύ σφοδρό βομβαρδισμό αστεροειδών ή κομητών ή και των δύο, ο οποίος διήρκεσε ένα μικρό χρονικό διάστημα για τα κοσμικά δεδομένα, περίπου 30 με 40 εκ. χρόνια. Όταν όμως το 1974 η αποστολή «Απόλλο» γύρισε από το Φεγγάρι με πετρώματα από αυτές τις περιοχές, διαπιστώθηκε ότι αυτά ήταν κατά 700 εκ. χρόνια νεότερα από την ίδια τη Σελήνη και άρα είχαν δημιουργηθεί αργότερα. Τέθηκε λοιπόν το θέμα του λεγόμενου όψιμου σφοδρού βομβαρδισμού της Σελήνης -και κατ' επέκταση της Γης- και των άλλων μικρών πλανητών του ηλιακού συστήματος. Γιατί, δηλαδή, 700 εκ. μετά τη γέννηση του πλανητικού συστήματος, ενώ όλα κυλούν ήρεμα -ή τουλάχιστον έτσι πιστεύουμε-, μια τεράστια μάζα αστεροειδών και κομητών κατακλύζει το εσωτερικό ηλιακό σύστημα; Τη Γη, τον Άρη, τη Σελήνη κ.λπ.; Από πού προέρχονται αυτά τα σώματα και ποιος είναι ο φυσικός μηχανισμός που τα έδιωξε και τα έστειλε πάνω στους πλανήτες;

 

ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ

 

Πριν η ερευνητική ομάδα του δρ. Τσιγάνη δώσει την απάντηση, επικρατούσαν δυο αντιμαχόμενες θεωρίες. Η πρώτη έλεγε ότι στην αρχή, όλο το σύστημα κατακλυζόταν από αστεροειδείς και κομήτες για 700 εκ. χρόνια και σιγά -σιγά αυτή η βροχή τελείωσε. Βέβαια ο αντίλογος πάνω σε αυτή τη θεωρία είναι ότι, για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα χρειαζόταν μια τεράστια μάζα αστεροειδών και κομητών, που ήταν απίθανο να υπάρχει. Η δεύτερη άποψη -συνεχίζει ο κ. Τσιγάνης-, την οποία και τα δικά μας αποτελέσματα υποστηρίζουν, είναι ότι μέχρι τη στιγμή της βροχής, όλα κυλούσαν ήρεμα στο πλανητικό μας σύστημα. Πάνω σε αυτή τη θέση υπήρχαν τρεις ή τέσσερις προτάσεις καθώς και ότι δύναται να υπήρξε και ένας πέμπτος μικρός πλανήτης, ο οποίος επέφερε την αποσταθεροποίηση των αστεροειδών και μετά εξαφανίστηκε. Απόψεις όμως που σκόνταφταν όλες επάνω σε κάτι και έρχονταν σε αντίθεση με κάποια σημαντική παρατήρηση: Σε πειράματα εξομοίωσης για παράδειγμα, μετά την in vitro πρόκληση βροχής αστεροειδών, το πλανητικό σύστημα δεν επαλήθευε τα παρατηρησιακά δεδομένα που γνωρίζουμε καθώς από το ηλιακό σύστημα χανόταν η ζώνη των αστεροειδών ή κάποιος πλανήτης. Και εδώ έρχεται να αντιστρέψει τους όρους η έρευνα του κ. Τσιγάνη.

 

Η ΕΡΕΥΝΑ

 

Η δική μας θεωρία -θα πει- είναι η εξής: Βασίζεται προφανώς στη δουλειά πολλών ανθρώπων την τελευταία δεκαετία, χωρίς τη συνεισφορά των οποίων δεν θα μπορούσαμε να έχουμε φτάσει σε αυτό το αποτέλεσμα. Ο τρόπος εργασίας μας ήταν στην ουσία ένα ταξίδι στο χρόνο μέσα από το οποίο προσπαθήσαμε να αποκρυπτογραφήσουμε και να ερμηνεύσουμε αυτό που βλέπουμε σήμερα. Τα τελευταία χρόνια λοιπόν, από την αρχή της κατανομής των σωμάτων στη ζώνη των αστεροειδών, που βρίσκεται ανάμεσα από τον Άρη και το Δία- σχετικά κοντά στη Γη- και από την κατανομή των κομητών στη ζώνη Κάιπερ που βρίσκεται πέρα από την τροχιά του Πλούτωνα, στα έσχατα όρια του ηλιακού συστήματος, ήταν φανερό ότι οι πλανήτες δεν μπορούσαν να έχουν γεννηθεί σε αυτές τις τροχιές που παρατηρούμε τώρα και να έχουν μείνει εκεί για πάντα, γιατί, έτσι, δεν μπορούσε να ερμηνευτεί η κατανομή των σχημάτων. Έτσι δημιουργήθηκε η ιδέα ότι κάποτε οι πλανήτες θα πρέπει να ήταν πιο κοντά στον Ήλιο και σιγά -σιγά να μετανάστευσαν. Πώς όμως; Τελικά ευρέθη το πώς.

 

Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

 

Όταν όλα τα αντικείμενα δημιουργήθηκαν, αρχικά υπήρχε ένα νέφος από υδρογόνο και μεταλλική σκόνη τα οποία καταρρέοντας δημιούργησαν τον κεντρικό μας αστέρα, τον Ήλιο. Γύρω από αυτόν υπήρχε ένας δίσκος από αέρια και σκόνη, τα κομμάτια της οποίας, σιγά –σιγά, συγκολλήθηκαν μεταξύ τους, δημιουργώντας μεγαλύτερα αντικείμενα με διαστάσεις ενός χιλιομέτρου. Αυτά τα αντικείμενα ονομάζονται πλανητοειδείς. Όταν οι πλανητοειδείς αρχίζουν να κολλάνε μεταξύ τους, φτιάχνουν τους πλανήτες. Φυσικά δεν φτιάχνουν πάρα πολλούς, φτιάχνουν πάντα λίγους. Όταν τελειώσει αυτή η διαδικασία, στο σύστημα παραμένουν κάποιοι πλανήτες και ένας όγκος από πολύ μικρά σώματα που είναι τα υπολείμματα της δημιουργίας. Αυτά, τώρα, σιγά-σιγά εξαφανίζονται, καθώς οι μεγάλοι πλανήτες «σκουπίζουν», θα έλεγε κανείς, την περιοχή. Όταν ένα μικρό αντικείμενο, μια πέτρα για παράδειγμα, περάσει κοντά από τον πλανήτη δέχεται μια «κλοτσιά»- μια τεράστια ώθηση- που τη σπρώχνει εκτός του ηλιακού συστήματος. Αυτό όμως δεν γίνεται χωρίς κόστος. Δηλαδή, όταν ο πλανήτης πετάξει το σώμα αυτό μακριά, αναγκαστικά θα μετακινηθεί και ο ίδιος. Σιγά-σιγά, σκουπίζοντας όλη την περιοχή και καθαρίζοντας το ηλιακό σύστημα από τα υπολείμματα της δημιουργίας, οι πλανήτες μεταναστεύουν προς τις τελικές τους τροχιές και το σύστημα ηρεμεί. Πάνω σε αυτό, η ερευνητική μας ομάδα έκανε πάρα πολλές προσομοιώσεις και διαπιστώσαμε -μέσα από δεκάδες υποθέσεις- ότι εάν αυτή η διαδικασία γίνει ήρεμα, καταλήγουμε σε ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα. Όχι μόνο δεν λύνουμε το πρώτο, δηλαδή τη βροχή των μετεωριτών -η οποία θα γίνει, αλλά θα γίνει αμέσως και δεν θα περιμένει 700 εκ. χρόνια- αλλά δεν λύνουμε ούτε το πρόβλημα των πετρωμάτων της Σελήνης. Και κυρίως αντιμετωπίζουμε ένα ακόμη μεγαλύτερο: Μέσα από την αναπαράσταση μιας ήρεμης γέννησης του συστήματος στο εργαστήριο, στο τέλος της προσομοίωσης βλέπουμε ότι οι πλανήτες κινούνται σχεδόν σε τέλειες κυκλικές τροχιές. Εμείς όμως ξέρουμε, εδώ και 300 χρόνια, ότι οι τροχιές των πλανητών δεν είναι κύκλοι, είναι ελλείψεις. Δεν κινούνται στο ίδιο επίπεδο και παρουσιάζουν μια μικρή κλίση 3-4 περίπου μοιρών. Επομένως, αυτές οι τιμές που θεωρούνταν πανάκεια -ήταν δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο ο Θεός έφτιαξε το σύστημα- δεν ερμηνεύονταν πλέον με τη φυσική και άρα, προφανώς, το μοντέλο ήταν λάθος. Γιατί το πείραμα δεν μπορεί να καταλήγει σε ένα διαφορετικό πλανητικό σύστημα από αυτό που ξέρουμε. Κάπου δηλαδή μας έλειπε κάτι. Τελικά η λύση φαίνεται απλή. Απλή σαν το αυγό του Κολόμβου. Απλή, μέχρι να τη σκεφτεί κανείς.

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

 

Αν υποθέσουμε -όπως και υποθέσαμε σημειώνει ο ερευνητής- ότι αρχικά οι πλανήτες ήταν λίγο πιο κοντά στον Ήλιο, όπως διατείνονταν πολύ συνάδελφοί μας την τελευταία δεκαετία, τότε συμβαίνει ένα έξτρα φαινόμενο. Καθώς μεταναστεύουν οι πλανήτες, έρχεται κάποια χρονική στιγμή όπου ο Δίας και ο Κρόνος βρίσκονται σε τέτοιες αποστάσεις μεταξύ τους, που η συχνότητα της περιφοράς του Δία γύρω από τον Ήλιο είναι ακριβώς διπλάσια από αυτή του Κρόνου. Τότε δημιουργείται το γνωστό φαινόμενο του συντονισμού, όπως για παράδειγμα με το βηματισμό ενός στρατιωτικού αγήματος, που μπορεί να προκαλέσει μέχρι και την κατάρρευση μιας γέφυρας. Όταν λοιπόν στο πλανητικό σύστημα συμβεί το φαινόμενο του συντονισμού, τότε οι τροχιές των πλανητών αρχίζουν να ταλαντώνονται βίαια και υπάρχει μια αποσταθεροποίηση των τροχιών τους. Παράλληλα, εμφανίζονται βίαια φαινόμενα όπως ένας πλανήτης να περνά κοντά από κάποιον άλλο, τα οποία όμως δεν διαρκούν πολύ. Αυτή η έξτρα ενέργεια της βίαιης αντιπαράθεσης των πλανητών, μεταδίδεται στα υπολείμματα της δημιουργίας, στα μικρά δηλαδή σώματα τα οποία εκδιώκονται βίαια από το σύστημα και απορροφούν την ενέργεια της ταλάντωσης των μεγάλων πλανητών, μέχρις ότου ο δίσκος των μικρών σωμάτων διαλυθεί και οι πλανήτες να καταλήξουν σε νέες, ευσταθείς τροχιές, οι οποίες, όμως, δεν είναι πια κύκλοι αλλά ελλείψεις, με τις εκκεντρότητες και τις κλίσεις που παρατηρούμε εδώ και 300 χρόνια. Αυτή μας η παρατήρηση δεν ήταν ένα τυχαίο αποτέλεσμα, κάναμε πάνω από 40 διαφορετικές προσομοιώσεις και η στατιστική μας δείχνει ότι για συγκεκριμένες τιμές τα στοιχεία που έχουμε ανταποκρίνονται σε όλα τα δεδομένα.

 

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

 

Οπότε: Το πλανητικό μας σύστημα κατέληξε στην κατάσταση που σήμερα το παρατηρούμε, εξαιτίας του συντονισμού του Δία με τον Κρόνο. Στο επόμενο βήμα δείξαμε ότι, για να συμβεί αυτό και να αναπαραχθούν οι τροχιές όπως πρέπει να αναπαραχθούν, ο δίσκος των υπολειμμάτων πρέπει να έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Κάποια συγκεκριμένη μάζα, κάποια συγκεκριμένη έκταση. Όταν κάνεις την προσομοίωση με αυτά τα δεδομένα βλέπεις πως, η πρώτη ήρεμη φάση προτού γίνει η αποσταθεροποίηση (ο συντονισμός) διαρκεί περίπου από 500- 700 εκ. χρόνια. Γίνεται λοιπόν η αποσταθεροποίηση- κατά τη διάρκεια της οποίας- 10, 20, 30 εκ. χρόνια- ο δίσκος διαλύεται, οι πλανήτες μετακινούνται στις τελικές τους θέσεις και μια πολύ σφοδρή βροχή, ένας κατακλυσμός μετεωριτών έρχεται προς την περιοχή της Γης και της Σελήνης. Μετρώντας στη συνέχεια στα πειράματά μας πόσα αντικείμενα πέφτουν πάνω στη Γη και τη Σελήνη καταλήξαμε να βρίσκουμε συγκεκριμένα νούμερα, δηλαδή την τιμή μάζας που χρειάζεται για να δημιουργηθούν αυτές οι μεγάλες μαύρες επιφάνειες στη Σελήνη. Επομένως όλα τα στοιχεία έδεσαν και αυτή η καινούργια θεωρία για την εξέλιξη του ηλιακού συστήματος έλυσε δύο μεγάλα προβλήματα από διαφορετικές άκρες: Δηλαδή, το πρόβλημα της ερμηνείας των τροχιών των πλανητών, που δεν το ξέραμε, και αυτό της δημιουργίας αυτής της περίεργης επιφάνειας της Σελήνης, αποκαλύπτοντας στο ίδιο χρονικό σημείο, τη διαδικασία η οποία τα παρήγαγε. Ένα από αυτά τα νούμερα που ήρθε να ενισχύσει τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν το ποσοστό νερού εξωγήινης προέλευσης που υπάρχει στη Γη και το οποίο δεν μπορεί να είναι πάνω από 5%. Δεν ξέρουμε για το πώς δημιουργήθηκε το νερό στη Γη. Η επικρατέστερη θεωρία ανάμεσα στους αστρονόμους, την οποία και πολλοί γεωλόγοι υποστηρίζουν, είναι ότι το περισσότερο νερό στη γη είναι εξωγήινης προέλευσης. Αλλά ενώ παλιά θεωρούσαν ότι ήρθε όλο από κομήτες, σήμερα κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύσει. Και αυτό γιατί, το νερό στους κομήτες, από τις λίγες μετρήσεις που έχουμε, έχει μια συγκεκριμένη χημική σύσταση. Έχει συγκεκριμένη αναλογία βαρέου ύδατος προς κανονικό. Μετρώντας αυτή την αναλογία στους Ωκεανούς της Γης, οι γεωλόγοι, υπολόγιζαν ότι δεν μπορεί να είναι πάνω από 5%. Το υπόλοιπο πρέπει να έχει έρθει στη Γη με άλλο τρόπο. Παλαιότερες εργασίες, μεταξύ των οποίων και των συνεργατών μου, που αφορούσαν στη δημιουργία των πλανητών, είχαν δείξει ότι, αν προς το τέλος της δημιουργίας της Γης ένα αντικείμενο του μεγέθους της Σελήνης- αλλά αποτελούμενο κατά 80% νερό- πέσει πάνω στη Γη, αυτό θα ήταν αρκετό για να της δώσει το νερό που έχει τώρα. Έτσι, πολλοί επιστήμονες αξιώνουν ότι το νερό στη Γη προήλθε με έναν τέτοιο τρόπο, όταν ένα τεράστιο σώμα τύπου Σελήνης- αλλά πολύ ένυδρο- στο τέλος της δημιουργίας έπεσε πάνω στη Γη. Αυτό δεν μπορεί πάρα να συνέβη στα πρώτα 100 εκ. χρόνια. Έτσι καταλήγουμε ότι η «μόλυνση» από βαρύ ύδωρ δεν μπορεί να είναι πάνω από 5% και στις δικές μας μετρήσεις επαληθεύσαμε ακριβώς αυτό. Ότι τελικά γίνεται ο κατακλυσμός της Σελήνης, και το ποσοστό των κομητών που πέφτει στη Γη πρεσβεύει το 5% του νερού της.

 

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

 

Για το μέλλον, θα πει ο κ. Τσιγάνης, τίθενται ερωτήματα για άλλα πλανητικά συστήματα. Αν δηλαδή συμβαίνει το ίδιο και σε άλλα πλανητικά συστήματα που παρατηρούμε, αν έχουν συμβεί κατά το παρελθόν ή πρόκειται να συμβούν στο μέλλον παρόμοιες βίαιες διαδικασίες, αναδιατάξεις πλανητών και τι αποτέλεσμα μπορεί να έχει αυτό. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι όλη αυτή η διαδικασία είναι πολύ πιθανό να έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία ζωής στη Γη. Σίγουρα, και πριν από τη φάση του βομβαρδισμού, εδώ υπήρχε ζωή αλλά μετά από ένα τόσο βίαιο φαινόμενο είναι λίγο απίθανο να επιβίωσε κάτι. Σίγουρα θα απέμεναν κάποια λίγα είδη και από εκεί και πέρα θα υπήρχε διακοπή της εξέλιξης των ειδών και επανέναρξη, που προφανώς θα ήταν διαφορετική από πριν. Γιατί, μετά από τέτοιες συγκρούσεις, στη Γη ήρθαν πλέον εξωγήινα υλικά, όπως για παράδειγμα νερό που προείπαμε και τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των ειδών στον πλανήτη. Τίθενται λοιπόν ερωτήματα για το αν μετά από τέτοιες διαδικασίες γεννιέται ή πεθαίνει ζωή, πια η παρέμβασή τους στην εξέλιξη της βιόσφαιρας και τα οποία μένουν να μελετηθούν.

-----------------------------------------------

Εαν "χτυπησετε" Tsiganis στο Google θα δειτε οτι εγινε καλη ... φασαρια!!!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 68
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Βασίλη καταπληκτικός!!!

=D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D>

Ταρσούδης Γιώργος

Αλεξ/πολη

George Tarsoudis

Υπό κατασκευή / προσωρινό

http://lunarcaptures.wordpress.com/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ενδιαφερεται για... συσφιξη σχεσεων???
,

 

Ίσως..... Αν καταλάβω και τι ακριβώς εννοείς θα είναι καλύτερα γιατί θα μπορέσω να σου απαντήσω και ακριβώς...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Λογικος ειρμος!

Τα εξηγει πολυ καλα χωρις να αφηνει και πολλα περιθωρια αμφισβητησης.

 

Δηλαδη ειναι η πιο επικρατεστερη παγκοσμια θεωρια?

 

Νικος

Οταν εχεις ενα προβλημα,κοιτα τ'αστρα,

εκει θα βρεις τη λυση...

www.orionas.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ενδιαφερεται για... συσφιξη σχεσεων???
,

 

Ίσως..... Αν καταλάβω και τι ακριβώς εννοείς θα είναι καλύτερα γιατί θα μπορέσω να σου απαντήσω και ακριβώς...

Λοιπον,εχω κορες αλλα ειναι μικρες ακομη για παντρεια :D

Αυτο που ρωταω ειναι αν θα συμμετειχε σε συλλογο ... αστρονομιας στη πολη μας???Δε κρατηθηκα,το ειπα :D

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βασίλη (σωστά ε?)

 

Αυτό που ρωτάς δυστυχώς δεν μπορώ να το ξέρω... Όμως, γιατί να μην τον ρωτήσεις ο ίδιος? Θα μπορέσεις και να του εξηγήσεις και πιο αναλυτικά τα σχέδια σου/σας (κάτι ψήνεται και με άλλους από εδώ απο ότι κατάλαβα...)

 

Φιλικά,

 

Στέλιος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολλά συγχαρητήρια στον κύριο Τσιγάνη!!

Ελληνάρας Λαρισαίος. Μόνο το πονηρό μυαλό του Έλληνα θα σκεφτόταν ποτέ κάτι τέτοιο!! =D> =D> =D>

IK Observing System
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολλά συγχαρητήρια στον κύριο Τσιγάνη!!

Ελληνάρας Λαρισαίος. Μόνο το πονηρό μυαλό του Έλληνα θα σκεφτόταν ποτέ κάτι τέτοιο!! =D> =D> =D>

 

Το οτι ειναι Ελληνας δεν νομιζω οτι σημαινει τιποτα...

Στο Απειρο και Ακομα Παραπερα ...... dance004.gif dance017.gif

J.N

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φυσικά και έχεις!

 

Αρκεί να μη τη μάθει ο Μένιος! :-$ :-$

 

Επίσης δώσε και λίγο βάρος στο σημείο που λέει "διεθνής συνεργασία..."

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τι σημασία έχει Άγγλοι Γάλλοι Πορτογάλοι σε ένα πλανήτη ζούμε και μάλιστα όλοι 2Χ1 θα πάρουμε στο τέλος. (ίσως και λίγο λιγότερο #-o )

Ταρσούδης Γιώργος

Αλεξ/πολη

George Tarsoudis

Υπό κατασκευή / προσωρινό

http://lunarcaptures.wordpress.com/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ειμαστε περηφανοι για τον κυριο Τσιγγανη.

Οχι φυσικα που ειναι Λαρισαιος,μιας και η Λαρισα ειναι δυο ... τσιγαρα δρομος απο τον Βολο ,τρια τσιγαρα δρομος απο τη Λαμια και ενα απο τη Θεσ/νικη (γιατι απο τον Πλαταμωνα και μετα μετραω 2και 30 κοντερισια και δεν αφηνω τα χερια απο το τιμονι!!!!)

(ετσι που πας θα φας τη κεφαλα σου,καλαααα!)

Ειμαστε περηφανοι που ειναι Ελληνας!

Διεθνης συνεργασια? Absoletuly!!! Κανεις δεν υποτιμα την προσφορα του αλλου!!!!Μπραβο σε ολους τους Σκεπτομενους που συμμετειχαν :D

Χαλαρωστε λεβεντοπαιδα.

Πιο νεος ελεγα οτι η νοηση δεν εχει καταγωγη.

Τωρα πια λεω οτι δεν εχει αποδεκτη!

Που το πας ρε συ Max?????

Εγω δε το παω πουθενα,αυτο ,παει μονο του!!!

Δηλαδη???

Ε,να ,τί δηλαδη?,ο Εβραιος περηφανευεται που ειναι Εβραιος,ο Ιταλος εχει τον DaVinci του (και τις Φεραρι του),ο Γερμανος τον Γκαιτε του (και τις Πορσε του),ο Γιαπωνεζος τον κωδικα τιμης (και τις Χοντα του,βαρβατα μοτερ,κατι ξερω πιστεψτεμε :D )../..

Και μεις ????

Τι στο καλο εχουμε???

Ρε συ Βασιλη,η υπαρξη ενος λαου κρινεται απο τη προσφορα του στον πολιτισμο.Να ανησυχουμε???

Οχι ρε ,καλα παμε.

Τα νιατα μας: σκεφτονται,αστροφωτογραφιζουν,διαννοουνται,γραφουν,επιννοουν,συνθετουν,ερωτευονται,τσατιζονται,διαφωνουν.γλεντανε μαζι,πολυ δουλεια για 10 εκ. κοσμο μονο....

Δηλαδη να ειμαι ησυχος???

Μονο οι ανοητοι ειναι καθησυχασμενοι,οι... αλλοι επαγρυπνουν.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μόνο το πονηρό μυαλό του Έλληνα θα σκεφτόταν ποτέ κάτι τέτοιο!!

 

Θεωρω πως αστειευεσαι αλλιως ](*,) ](*,) ](*,)

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ΟΧΙ ΔΕ ΚΑΝΩ ΠΛΑΚΑ

ΠΙΣΤΕΥΩ ΦΟΒΕΡΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΟΣΜΟ

Μηπως τα ειπα λαθος και αλλο καταλαβες???

Γιατι γινονται και τετοια!!

οχι,να μη χτυπας το κεφαλι σου!!

Αμα παθει ζημια, πως θα μου παραγγειλεις Μamiya???

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δικαίωμα γνώμης δεν έχω;

 

:-s :-s

Γιατι ποτε ειπα οτι δεν το εχεις???

Απλως εξεφρασα την δικη μου γνωμη οπως το εχω και γω δικαιωμα!!

Στο Απειρο και Ακομα Παραπερα ...... dance004.gif dance017.gif

J.N

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αμα παθει ζημια, πως θα μου παραγγειλεις Μamiya???

 

Αμα παθω ζημια θα παραγγειλω Hasselblad χωρις να το σκεφτω :cheesy:

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ειμαστε περηφανοι για τον κυριο Τσιγγανη.

Οχι φυσικα που ειναι Λαρισαιος,μιας και η Λαρισα ειναι δυο ... τσιγαρα δρομος απο τον Βολο ,τρια τσιγαρα δρομος απο τη Λαμια και ενα απο τη Θεσ/νικη (γιατι απο τον Πλαταμωνα και μετα μετραω 2και 30 κοντερισια και δεν αφηνω τα χερια απο το τιμονι!!!!)

(ετσι που πας θα φας τη κεφαλα σου,καλαααα!)

 

Ρε συ Βασίλη, δε σου σβήνει το τσιγάρο με τόσα που πάς;;;;

Εδώ εγώ περπατάω και το παθαίνω........

Άντε την επόμενη φορά που θα έρθεις κερνάω καφεδάκι...και βάζω και τα τσιγάρα :D

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μόνο το πονηρό μυαλό του Έλληνα θα σκεφτόταν ποτέ κάτι τέτοιο!!

 

Η γνώμη μου:

 

Ως έλληνας, με κολακεύει η ιδέα της ιδιαίτερης αξιότητας των συμπατριωτών μας, που διαπρέπουν παγκοσμίως.

 

Ως άνθρωπος, πιστεύω ότι είμαστε ανόητοι που διεκδικούμε με τους εθνο - εγωισμούς μας ( και όχι μόνο, βάλε διχόνοιες , συμφέροντα, βάλε ότι άλλο θες…) και τελικά επιβαλλόμαστε ο ένας έναντι του άλλου, ιδεολογικά ή βιολογικά, πάνω σε έναν τόσο δα μικρό κόσμο (την Γη), ένα απειροελάχιστο «σημείο» μέσα σε όλο αυτό το χάος που μας περιβάλει.

 

Μπράβο στον συμπατριώτη μας. Μας κάνει περήφανους ως έλληνες. Η συμβολή του αποτελεί μια εξέχουσα στιγμή στο ΤΩΡΑ του έθνους μας.

 

Μπράβο στον συμπατριώτη μας και σε όποιον άλλον άνθρωπο αυτού του πλανήτη, έλληνα ή αλλοδαπό, λευκό ή μαύρο, που θα μας ανοίξει τα μάτια και τους ορίζοντές μας. Η συμβολή του θα αποτελέσει μια εξέχουσα στιγμή στο ΑΥΡΙΟ του πανανθρώπινου γένους. Γιατί, βασικά, όλοι είμαστε ίδιοι…

 

Συγχωρέστε μου την έκταση των σκέψεων, απλά θέλησα να τα πω.

 

Φιλικά

 

PapGeo

 

-------------------

Υ.Γ.: Max, ευχαριστούμε για την ενημέρωση.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φιλε PapGeo : :D

Tιμη ! σε οσους Σκεπτονται!!!

Ανεξαρτητως λοιπων ... στοιχειων...

 

=D> =D> =D>

 

Τιμή λοιπον και σε όσους τιμούν αυτούς που σκέπτονται!

Επίσης ανεξαρτήτως λοιπών στοιχείων...

 

Αλλά και σεβασμός σε όσους διαφωνούν με το προϊόν της σκέψης τους.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Guest
Αυτή η συζήτηση είναι κλειστή σε νέες απαντήσεις.

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης