Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Γεια χαρά σας,

 

ενδιαφέρομαι για πρώτο τηλεσκόπιο, έχοντας μικρή εμπειρία σε τηλεσκόπια. Θα με ενδιέφερε να ασχοληθώ στο μέλλον και με αστροφωτογράφιση. Θα ήθελα τη γνώμη σας για το Maksutov 150 (Skywatcher) με βάση στήριξης HEQ5 PRO (ρομποτική ισημερινή).

 

Αν δεν το έχετε δει δείτε το στη σελίδα:

http://www.astronomy.gr/index2.cfm?page=main.cfm&CFID=320831&CFTOKEN=98149246

 

Ποια η γνώμη σας για το συγκεκριμένο αλλά και για τα Maksutov γενικότερα;

Μήπως τα 150mm αποδειχθούν γρήγορα λίγα;

 

Σας ευχαριστώ

Αντώνης

Δημοσιεύτηκε

Αν πας για πλανήτες και σελήνη είσαι ωραίος! 8)

Αν θες και βαθύ ουρανό παρόλο που η βάση είναι καλή για τη τιμή της δε θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στα 1500mm εστιακή απόσταση οπότε καλύτερα να πας για το 80ΕD ή για ένα νευτώνιο με μικρότρη εστιακή απόσταση.

Δημοσιεύτηκε
Αν πας για πλανήτες και σελήνη είσαι ωραίος! 8)

Αν θες και βαθύ ουρανό παρόλο που η βάση είναι καλή για τη τιμή της δε θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στα 1500mm εστιακή απόσταση οπότε καλύτερα να πας για το 80ΕD ή για ένα νευτώνιο με μικρότρη εστιακή απόσταση.

... ή ένα f/10 Maksutov της Intes Micro με εστιαστή 2", που συνοδεύεται από focal reducer...

(ελαφρώς ακριβότερο από το Skywatcher)

Χρήστος Μαρινός
Δημοσιεύτηκε

Φίλε Αντώνη,

 

Γενικά, τα Maksutov "optically" είναι καλύτερη επιλογή από τα SCT.

 

Το Maksutov της Intes Micro είναι καλύτερο από το Skywatcher,

εντούτοις - και τα δύο είναι καλά "πρώτα" τηλεσκόπια.

 

Για παρατήρηση ή HEQ5 PRO είναι αρκετά καλη - πρέπει επίσης να είναι καλη για αστροφωτογράφιση - όπως οι φίλοι έχουν ήδη δηλώσει.

 

Πιστεύω ότι θα απολαύσετε αυτόν τον συνδυασμό για αρκετό καιρό.

Φιλικά, Frank

http://www.oaog.ca/

http://www.rascmontreal.org/

 

"Imagination is more important than Knowledge"

Δημοσιεύτηκε

Για ποιο ακριβώς τηλεσκόπιο πρόκειται?

Δεν το βρίσκω στην ιστοσελίδα του Τσάμπουρα.

Μήπως είναι αυτό?

http://www.acecameras.co.uk/asp/web/recorprod/21/product/11236/cat/1409/ph/cat/keywords/recor/recor/1/SearchFor/PT_ID/1/product.asp

Τα Maksutov πάντως είναι τέλεια στους πλανήτες, τη σελήνη, τους διπλούς αστέρες κ.λ.π., όμως αν το F είναι πάνω από 10 έχουμε σχετικά μικρό πεδίο, ενώ για βαθύ ουρανό χρειάζεται όσο το δυνατόν ευρύ πεδίο.

Για διάμετρο προτείνω τις 8".

:shock: Νόμιζα ότι τα Intes Micro είναι πολύ ακριβότερα, όμως αυτό ίσως αφορά τις μεγαλύτερες διαμέτρους.

Δημοσιεύτηκε

τα Intes Micro είναι πολύ ακριβότερα, και πολύ καλύτερα - δεν υπάρχει καμία σύγκριση.

 

Ο μόνος κοινός παρονομαστής είναι ότι έχουν το ίδιο άνοιγμα (6") - ο όποιος (προσωπικά) είναι περιορισμένος -

 

εντούτοις για τοv φίλο μας και τα δύο είναι καλά "πρώτα" τηλεσκόπια.

Φιλικά, Frank

http://www.oaog.ca/

http://www.rascmontreal.org/

 

"Imagination is more important than Knowledge"

Δημοσιεύτηκε

Αυτο ειναι το τηλε αν δε λανθανω!

 

ΚΩΔΙΚΟΣ: SKMAK150PRO

ΜΑΡΚΑ: SKYWATCHER

ΜΟΝΤΕΛΟ: SkyWatcher MAK150 HEQ5 PRO

ΤΥΠΟΣ: Ρομποτικό Maksutov Cassegrain

ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ: 150mm

ΕΣΤΙΑΚΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 1800mm

ΕΣΤΙΑΚΟΣ ΛΟΓΟΣ: f/12

ΜΕΓΙΣΤΗ ΩΦΕΛΙΜΗ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ: 375x

ΣΤΗΡΙΞΗ: HEQ5 PRO

 

 

Ράβδος στήριξης 8’

Ερευνητής 9x50

Διαγώνιο 90ο, για προσοφθάλμια 1,25’

Δύο προσοφθάλμιοι φακοί LET (Long eye relief με καπάκια Twist-up), διαμέτρου 1,25’’ : 25mm (72x) & 9mm (200x

SKM150HEQ5.jpg.93b94c4160cfc093543b6e5dcd49694e.jpg

Δημοσιεύτηκε

Πάντως, δεν έχω δει φωτογραφίες που έχουν βγει με τα Intes Micro που να είναι φανερά καλύτερες από αυτές των άλλων Mak.

Ακόμη και με τα Mak της Orion (USA) έχουν βγεί αξιοπρεπέστατες φωτογραφίες!

Ίσως αυτό συμβαίνει επειδή οι μεγάλες διάμετροι (>=8") της Intes Micro είναι απλησίαστες και οι σχετικά μικρές (<6") δεν επαρκούν για πλανητική φωτογράφηση υψηλής ανάλυσης με τα σημερινά δεδομένα.

Δημοσιεύτηκε

Δεν θα επιμείνω στη σύγκριση της Astrophotography - διότι πιστεύω ότι είναι η εμπειρία του Astrophotographer που κάνει τη διαφορά και όχι τόσο πολύ ο εξοπλισμός (μέχρι ένα σημείο).

 

Για την παρατήρηση η διαφορά στην ποιότητα είναι αρκετά προφανής, ειδικά στις υψηλότερες μεγεθυνσης.

 

Εδώ μερικές ενδιαφέρουσες links:

http://www.lafterhall.com/m603.html

 

http://www.livingstonetelescopes.co.uk/INTES-MICRO%202ND%20PAGE.htm

 

http://www.fernrohrland.de/Frameset.html?/IntesMak/intesMak.html

Φιλικά, Frank

http://www.oaog.ca/

http://www.rascmontreal.org/

 

"Imagination is more important than Knowledge"

Δημοσιεύτηκε

Παιδια μ αυτο το μηνυμα παραθετω τον προβληματισμο μου.Τι παει να πει πρωτο τηλεσκοπιο?Αγοραζω κατι μικρο κ μετριο μεχρι να μαθω κ μετα δινω κ αλλα χρηματα για κατι καλυτερο?Δεν το καταλαβαινω.Γιατι να μην παρω απ την αρχη το τηλεσκοπιο που πιστευω οτι θα με καλυψει τωρα αλλα κ στις μελοντικες μου αναγκες γλιτωνοντας χρηματα?

Φιλε ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΒΟΥΖΑΞΑΚΗΣ το τηλεσκοπιο που εχεις βαλει στο ματι δεν ξερω αν ειναι καλο ή κακο.Ξερω ομως οτι 6 ιντσες ειναι λιγες.Σκεψου καλα γιατι ακριβως το θελεις ωστε να μη σου μεινει ενα οργανο που σε λιγο καιρο δε θα σε καλυπτει.

 

Αληθει ποσο κοστιζει?

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε

1800 ευρω σε 14 ατοκες (με τη βαση)

Ουτε και μενα μου αρεσει η ιδεα του "πρωτου τηλεσκοπειου",αλλα...

Που να ξερεις τελικα προς τα που θα στραφεις???

Απο την αλλη ,150 mm για πλανητικη φαινονται ενταξει!

Με ενα μειωτη δε μπορεις να φωτογραφισεις βαθυ διαστημα???

Το εχουν δοκιμασει φιλοι???

Δημοσιεύτηκε

Εγω 1800 ευρω δε δινω για κανενα 6ιντσο.ΕΙμαι βλεπεις του βαθυ ουρανου.Μe 1650 ευρω παιρνει κανεις 8ιντσο orion optics με οπτικα λ/6 P-V ερευνητή "red dot" Sky Surfer III πανω σε στηριξη vixen GPD κ πυλώνας GP.

Το δεκαρι κοστιζει 2100.

Γι αυτο προτινω φιλε ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΒΟΥΖΑΞΑΚΗΣ να το ξανασκευτεις.Σ αυτα τα χρηματα μπωρεις να παρεις κατι αλλο

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε

Πρέπει να λάβομε υπόψη όλα τα κριτήρια του φίλου μας όπως ορίζεται στην αρχική post του.

 

Θα σύστηνα άλλα τηλεσκόπια αλλά η ερώτηση ήταν συγκεκριμένα για το 6" Skywatcher Maksutov με βάση στήριξης HEQ5 PRO.

Φιλικά, Frank

http://www.oaog.ca/

http://www.rascmontreal.org/

 

"Imagination is more important than Knowledge"

Δημοσιεύτηκε

Φιλε ngc4565 δεν εχεις αδικο.

Αλλα οπως ειπε κ ο ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΒΟΥΖΑΞΑΚΗΣ εχει μικρή εμπειρία στα τηλεσκοπια κ εμεις οφειλουμε να τον προστατευσουμε απο μια κακη αγορα.Με τοσα χρηματα υπαρχουν πολλα αξιολογα τηλεσκοπια που μπορει ν αγορασει με μεγαλητερη διαμετρο.

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε

Ειλικρινά σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας!

 

Θα γίνω λίγο περισσότερο σαφής μιας και η αρχική μου ερώτηση ήταν λίγο γενική.

 

Είναι αλήθεια πως με ενδιαφέρει να πάρω ένα καλό τηλεσκόπιο το οποίο θα με καλύψει για 4-5 χρόνια (δε δίνεις τόσα λεφτά κάθε χρόνο!). Τα χρήματα που διαθέτω είναι 1500 με 1700 ευρώ. Με ενδιαφέρουν οι πλανήτες αλλά θα έλεγα ότι περισσότερο με γοητεύει ο βαθύς ουρανός. Στο μέλλον θα ήθελα να μπορώ να κάνω και αστροφωτογράφιση χωρίς όμως (προς το παρόν) να έχω φοβερές απαιτήσεις.

 

To Maksutov που ανέφερα είναι όντως αυτό που παρουσιάζει ο φίλος maxplanck. Είμαι όμως ανοικτός σε άλλες προτάσεις σε αυτά τα χρήματα. Δεν είχα χρόνο να κοιτάξω τα links που παραθέσατε. Θα τα δω όμως. Ως τότε άν έχετε κάτι άλλο να προτείνετε θα το λάβω σοβαρά υπ'όψιν μου. Επίσης αν θα μπορούσατε να αναφέρετε και από που μπορεί να προμηθευτεί κάποιος τα υλικά που προτείνετε θα βοηθούσε πολύ.

 

Τέλος μεγάλο ρόλο όπως θα ξέρετε παίζει και η μεταφορά του τηλεσκοπίου. Βασικά θα το χρησιμοποιώ στη Θεσσαλονίκη αλλά και από τη Σιθωνία Χαλκιδικής. Οπότε θα προτιμούσα κάτι που να μεταφέρεται εύκολα.

 

Σας ευχαριστώ και πάλι για το χρόνο σας, πιστεύω να μη σας κούρασα με τις απαιτήσεις μου!

Αντώνης

Δημοσιεύτηκε

Φιλε Αντωνη

Εχω δουλεψει την Heq5.

Aποκομισα αριστες εντυπωσεις.

Η pro ειναι ακομη καλυτερη.

Αφου θες πιο πολυ βαθυ ουρανο ,συνδυασε την με ενα οκταιντσο κατοπτρικο Skywatcher.

Aργοτερα προσθετεις και ενα διοπτρικο 80ED, για πλανητες ,για οδηγηση,για.....

Η βαση τα σηκωνει ανετα.

Φυσικα και οι αλλοι φιλοι ολο και κατι καλο θα εχουν να προτεινουν :)

Δημοσιεύτηκε

Δεν υπάρχει τέλειο τηλεσκόπιο για να καλύψει όλες τις πτυχές της αστρονομίας. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί φίλοι έχουν συνήθως περισσότερα από ένα τηλεσκόπιο.

 

Αυτη είναι η έννοια του πρώτου τηλεσκοπιου - όταν ο παρατηρητής γίνεται πιό πεπειραμένος συνήθως αποκτά και άλλα τηλεσκόπια.

 

Προσωπικά πιστεύω μια καλή ισορροπία είναι μια καλή ποιότητα Νευτώνειο 8inch ή 10inch - για το βαθι ουρανό ΚΑΙ για τους πλανήτες.

 

Μια άλλη λύση είναι τα 8in SCT - για το βαθι ουρανό, τους πλανήτες και για Astrophotography - και σχετικά μεταφέρεται εύκολα .

 

Το πρώτο σοβαρό τηλεσκόπιό μου ήταν πράγματι το Celestron 8in SPC8 - το έχω ακόμα.

Φιλικά, Frank

http://www.oaog.ca/

http://www.rascmontreal.org/

 

"Imagination is more important than Knowledge"

Δημοσιεύτηκε
Φιλε ngc4565 με βρισκεις απολυτα συμφωνο.Γι αυτο κι εγω ειπα στον καινουριο μας φιλο να το ξανασκευτει.Μην πεσει στην παγιδα του πρωτου τηλεσκοπιου χωρις να ειναι σιγουρος τι θελει να κανει.6 ιντσες για μενα ειναι λιγες.
Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης