Jump to content

Πυρηνική ενέργεια.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

«Μίνι» αντιδραστήρες φέρνουν νέα εποχή στην πυρηνική ενέργεια. :cheesy:

Μία νέα εποχή στην πυρηνική ενέργεια υπόσχονται να φέρουν «μίνι» αντιδραστήρες που αναπτύσσονται από τη NuScale Power στο Oregon State University.

Όπως αναφέρει το Wired, το πρωτότυπο του πυρηνικού αντιδραστήρα της NuScale Power φαίνεται απόλυτα ικανό να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην πυρηνική ενέργεια, καθώς δεν χρειάζεται μεγάλες εγκαταστάσεις ψύξης (και μεγάλες εγκαταστάσεις γενικότερα). Ο αντιδραστήρας αυτός μπορεί να κατασκευαστεί σε ένα εργοστάσιο και να αποσταλεί στον προορισμό του, ενώ, βάσει προσομοιώσεων, είναι δυνατή η αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης χωρίς να σημειωθεί κατάρρευση (meltdown). Ένας λόγος για αυτό είναι πως χρησιμοποιεί πολύ λίγο πυρηνικό καύσιμο (τουλάχιστον σε σχέση με υπάρχοντες αντιδραστήρες) ενώ επίσης είναι πολύ μικρός.

Ο συγκεκριμένος αντιδραστήρας έχει αρθρωτό σχεδιασμό, κάτι που επιτρέπει να συνδυάζονται πολλαπλοί αντιδραστήρες σε μια μονάδα- ανάλογα με τις ανάγκες (πχ μια εγκατάσταση ή μια ολόκληρη πόλη). Ακόμη, λόγω του μικρού μεγέθους είναι δυνατή η μαζική παραγωγή και η αποστολή σε τμήματα, ενώ, από άποψης ασφαλείας, είναι διαθέσιμοι διάφοροι μηχανισμοί ασφαλείας και ψύξης που δεν υπάρχουν σε μεγάλους, κανονικούς αντιδραστήρες- διασφαλίζοντας σε μεγάλο βαθμό πως θα αποφευχθούν καταστροφικά πυρηνικά ατυχήματα.

Η NuScale χρησιμοποιεί έναν αντιδραστήρα ελαφρού ύδατος, που είναι ο τύπος που βρίσκει κανείς συχνότερα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις για πολιτική χρήση, ωστόσο εκεί τελειώνουν οι ομοιότητες. Ο αντιδραστήρας της έχει ύψος λίγο πάνω από 20 μέτρα και διάμετρο περίπου τριών, και η θήκη του είναι ελάχιστα μεγαλύτερη. Παρόλα αυτά, μπορεί να παράξει 60 megawatts ενέργειας, που είναι το 1/10 του μικρότερου αντιδραστήρα που χρησιμοποιείται σήμερα στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Χοσέ Ρέγιες, συνιδρυτή και chief technical officer της NuScale, το μικρό μέγεθος έχει μεγάλα πλεονεκτήματα: Για αρχή οι αντιδραστήρες αυτοί είναι ασφαλέστεροι, καθώς είναι αρκετά μικροί για να βρίσκονται σε υπόγειες δεξαμενές νερού. Εάν υπάρξει διαρροή, η θερμότητα εκτονώνεται αργά στο νερό- και αυτό επίσης σημαίνει πως είναι δυνατή η κατασκευή των εγκαταστάσεων πιο κοντά στα μέρη που εξυπηρετούν.

Η Nuclear Regulatory Commission εξετάζει το σχέδιο της NuScale από το 2016, και, εάν δώσει την έγκρισή της, η εταιρεία θα αρχίσει να κατασκευάζει τον πρώτο της αντιδραστήρα για εμπορική χρήση. Ωστόσο, η NuScale έχει ήδη λάβει άδεια για να φτιάξει την πρώτη της εγκατάσταση, 12 αντιδραστήρων, στο Idaho National Laboratory.

Πέραν των μικρών αυτών αρθρωτών αντιδραστήρων, το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ενδιαφέρεται και για μικροαντιδραστήρες που παράγουν κάτω από 50 megawatts ενέργειας- δεν φτάνουν για πόλεις, αλλά μπορούν να εξυπηρετήσουν πχ στρατιωτικές βάσεις ή μικρούς απομακρυσμένους οικισμούς. Σε παρόμοιο πλαίσιο, νωρίτερα μέσα στον μήνα η εταιρεία Oklo παρουσίασε τον μικροαντιδραστήρα Aurora, των 1,5 megawatt, για τον οποίο ανακοίνωσε πως έχει λάβει άδεια κατασκευής στο Idaho National Lab.

https://www.naftemporiki.gr/story/1543369/mini-antidrastires-fernoun-nea-epoxi-stin-puriniki-energeia

puriniki-energeia-mini-antidrastiras.thumb.jpg.f31102eff0d87aaaa44fa85ec375a863.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 4 μήνες αργότερα...

«Ξεκλειδώνοντας» το απεμπλουτισμένο ουράνιο: Πιθανές νέες χρήσεις για πυρηνικά απόβλητα. :cheesy:

Χημικοί, μεταξύ των οποίων και ένας Έλληνας ερευνητής, ανακάλυψαν νέες δυνατότητες αξιοποίησης και χρήσης πυρηνικών αποβλήτων- εν δυνάμει μετατρέποντας υλικά που μέχρι τώρα παραμένουν αναξιοποίητα σε ύλη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία χρήσιμων χημικών ή ακόμα και πηγών ενέργειας.

Το απεμπλουτισμένο ουράνιο (DU) είναι ένα ραδιενεργό υποπροϊόν της διαδικασίας που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας. Λόγω των κινδύνων για την υγεία από τη χρήση του είτε αποθηκεύεται σε ειδικές εγκαταστάσεις υψηλού κόστους ή χρησιμοποιείται σε αμφιλεγόμενα διατρητικά πυρομαχικά. Ωστόσο, σε σχετικό επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Chemical Society, οι καθηγητές Τζεφ Κλόουκ και Ρίτσαρντ Λέιφινλντ και ο Dr. Νικόλαος Τσουρέας, όλοι του University of Sussex, αποκαλύπτουν ότι το απεμπλουτισμένο ουράνιο μπορεί να είναι πιο χρήσιμο από ό,τι θεωρείται σήμερα.

Για τους σκοπούς της έρευνας η ομάδα του University of Sussex συνεργάστηκε με επιστήμονες του Université de Toulouse και του Humboldt-Universität zu Berlin. Χρησιμοποιώντας έναν καταλύτη που περιέχει απεμπλουτισμένο ουράνιο, οι ερευνητές κατάφεραν να μετατρέψουν αιθυλένιο (ένα αλκένιο που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία πλαστικού) σε αιθάνιο (ένα αλκάνιο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή άλλων ενώσεων, μεταξύ των οποίων και η αιθανόλη).

Το συγκεκριμένο επίτευγμα θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του προβλήματος της μεγάλης κλίμακας αποθήκευσης απεμπλουτισμένου ουρανίου και να οδηγήσει σε μετατροπές πιο πολύπλοκων αλκενίων. «Η δυνατότητα μετατροπής αλκενίων σε αλκάνια είναι μια σημαντική χημική αντίδραση που σημαίνει πως ίσως να είμαστε σε θέση να παίρνουμε απλά μόρια και να τα αναβαθμίζουμε σε πολύτιμα χημικά, όπως πετροχημικά, που θα μπορούν να χρησιμοποιούνται ως πηγές ενέργειας. Το γεγονός πως μπορούμε να χρησιμοποιούμε απεμπλουτισμένο ουράνιο για να το κάνουμε αυτό αποδεικνύει ότι δεν χρειάζεται να το φοβόμαστε, καθώς μπορεί να είναι στην πραγματικότητα πολύ χρήσιμο για εμάς».

https://www.naftemporiki.gr/story/1550186/ksekleidonontas-to-apemploutismeno-ouranio-pithanes-nees-xriseis-gia-purinika-apoblita

purinika-apoblita-ergostasia.jpg.39df5d15aa489f547f210298130ff4d7.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

«Μίνι» πυρηνικούς αντιδραστήρες για τη Βρετανία σχεδιάζει η Rolls Royce :cheesy:

«Μίνι» πυρηνικοί αντιδραστήρες θα μπορούσαν να παράγουν ενέργεια για να καλύψουν τις ανάγκες του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι τα τέλη της δεκαετίας, σύμφωνα με σχέδια της Rolls Royce.

Η εταιρεία αποκάλυψε στο BBC πως σχεδιάζει να εγκαταστήσει και να λειτουργεί σταθμούς ενέργειας ως το 2029. «Μίνι» πυρηνικοί σταθμοί μπορούν να κατασκευάζονται μαζικά και να παραδίδονται σε τμήματα με φορτηγά, κάτι που καθιστά τα κόστη τους πιο βιώσιμα.

Η Rolls Royce ηγείται μιας κοινοπραξίας για την κατασκευή μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR- small modular reactors) και την εγκατάστασή τους σε πρώην πυρηνικούς σταθμούς στην Κάμπρια ή την Ουαλία. Μακροπρόθεσμα η εταιρεία θεωρεί ότι θα είναι σε θέση να κατασκευάσει 10 με 15 σταθμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα πρόκειται για σταθμούς μεγέθους γύρω στα έξι στρέμματα- κατά πολύ μικρότεροι από τους σταθμούς που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Οι SMR είναι τόσο μικροί που, θεωρητικά, κάθε πόλη θα μπορούσε να έχει τον δικό της αντιδραστήρα, ωστόσο η χρήση τους σε υπάρχοντες σταθμούς λύνει το πρόβλημα της ασφάλειάς τους και της προστασίας απέναντι σε πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις.

Υπενθυμίζεται πως η πυρηνική βιομηχανία αντιμετωπίζει δυσκολίες τα τελευταία χρόνια λόγω της πτώσης του κόστους της ανανεώσιμης ενέργειας, αλλά και της πυρηνικής καταστροφής στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας.

«Το κόλπο είναι να έχουμε προκατασκευασμένα τμήματα, όπου χρησιμοποιούμε προηγμένες ψηφιακές μεθόδους συγκόλλησης και συναρμολόγησης με ρομπότ- και μετά τμήματα αποστέλλονται στον χώρο και συνδέονται» είπε ο Πολ Στάιν, chief technology officer της Rolls-Royce. Όπως σημείωσε, η προσέγγιση αυτή θα μειώσει δραματικά το κόστος ανέγερσης πυρηνικών σταθμών, με αποτέλεσμα φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα.

https://www.naftemporiki.gr/story/1554602/mini-purinikous-antidrastires-gia-ti-bretania-sxediazei-i-rolls-royce

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Project Pele: Τρία συμβόλαια για φορητούς πυρηνικούς μικρο-αντιδραστήρες από το Πεντάγωνο. :cheesy:

Τρία συμβόλαια για τον σχεδιασμό πρωτοτύπων φορητών πυρηνικών αντιδραστήρων στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας ονόματι Project Pele υπέγραψε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας με τις BWX Technologies,Westinghouse Government Services και X-energy.

Το Project Pele – μια πρωτοβουλία του Strategic Capabilities Office (SCO) - περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός ασφαλούς, φορητού και προηγμένου πυρηνικού μικρο-αντιδραστήρα για ένα εύρος αποστολών, όπως η τροφοδοσία με ενέργεια βάσεων που βρίσκονται σε απομακρυσμένες τοποθεσίες. Μετά από μια διετή περίοδο «ωρίμανσης» σχεδιασμού, μία από τις τρεις εταιρείες θα επιλεγεί για να κατασκευάσει και να επιδείξει ένα πρωτότυπο.

«Η μοναδικότητα του Project Pele έγκειται στη φορητότητα και ασφάλεια του αντιδραστήρα» είπε ο Τζεφ Γουάκσμαν, program manager του Project Pele. «Θα αξιοποιήσουμε τους βιομηχανικούς μας εταίρους για να αναπτύξουν ένα σύστημα που θα μπορεί να μεταφέρεται με ασφάλεια και ταχύτητα οδικώς, σιδηροδρομικώς, από τη θάλασσα ή τον αέρα, και θα μπορεί να στήνεται και να απενεργοποιείται ταχέως, με έναν σχεδιασμό που θα είναι εκ φύσεως ασφαλής».

Τον Ιανουάριο του 2019 το SCO είχε ζητήσει πληροφορίες και προτάσεις από τη βιομηχανία για την ανάπτυξη τεχνολογίας για τους σκοπούς του Project Pele. Στον διαγωνισμό που ακολούθησε επελέγησαν τρεις εταιρείες.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ χρησιμοποιεί περίπου 30 τεραβατώρες ηλεκτρισμού ετησίως και πάνω από 10 εκατομμύρια γαλόνια καυσίμου την ημέρα- και τα επίπεδα αναμένεται να αυξηθούν. Ένας μικρός, ασφαλής και φορητός πυρηνικός αντιδραστήρας θα επέτρεπε σε στρατιωτικές μονάδες να φέρουν μαζί τους σχεδόν απεριόριση, «καθαρή» ενέργεια, επιτρέποντας επιχειρήσεις μακράς χρονικής διαρκείας οπουδήποτε στον πλανήτη.

«Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να παραχωρήσουν την ηγεσία στον κλάδο της τεχνολογίας πυρηνικής ενέργειας στη Ρωσία και την Κίνα» είπε ο Τζέι Ντράιερ, διευθυντής του SCO. «Ανακτώντας την τεχνολογική ηγεσία, οι ΗΠΑ θα είναι σε θέση να παρέχουν τις πιο καινοτόμες προηγμένες τεχνολογίες πυρηνικής ενέργειας».

https://www.naftemporiki.gr/story/1571036/project-pele-tria-sumbolaia-gia-foritous-purinikous-mikro-antidrastires-apo-to-pentagono

epanaleitourgia-purinikou-antidrastira-stin-iaponia.jpg.5a871efad906fc68fab9e3cd2207a390.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 2 εβδομάδες αργότερα...

Πυρηνικός αντιδραστήρας μέσω 3D εκτύπωσης. :cheesy:

Ερευνητές στο Oak Ridge National Laboratory εξελίσσουν το σχέδιο ενός 3D-printed πυρήνα πυρηνικού αντιδραστήρα, αυξάνοντας την κλίμακα της διαδικασίας (additive manufacturing) που είναι απαραίτητη για την κατασκευή του, ενώ παράλληλα αναπτύσσουν μεθόδους για επιβεβαιωθεί η ασφάλεια και η αξιοπιστία του.

Η προσέγγιση του Transformational Challenge Reactor Demonstration Program στην πυρηνική ενέργεια αξιοποιεί επιτεύγματα του ORNL σε τομείς όπως οι κατασκευές, τα υλικά, η πυρηνική επιστήμη, η πυρηνική μηχανική, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές υψηλών επιδόσεων, το data analytics κ.α. Σκοπός είναι η ενεργοποίηση του πρώτου αντιδραστήρα τέτοιου είδους ως το 2023, με το πρόγραμμα να συνεχίζεται με αντίστοιχους ρυθμούς κατά την πανδημία.

«Η πυρηνική βιομηχανία είναι ακόμα περιορισμένη στον τρόπο που σκεφτόμαστε τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη χρήση τεχνολογίας πυρηνικής ενέργειας» είπε ο Τόμας Ζακάρια, διευθυντής του ORNL. «Το υπουργείο Ενέργειας άρχισε αυτό το πρόγραμμα για να επιδιώξει μια νέα προσέγγιση στην ταχεία και οικονομική ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων ενέργειας που παρέχουν αξιόπιστη, καθαρή ενέργεια».

H ανάπτυξη και χρήση αντιδραστήρων παραδοσιακά βασίζονται σε υλικά, καύσιμα και τεχνολογία που έχουν τις ρίζες τους στις δεκαετίες του 1950 και του 1960, και τα υψηλά κόστη και τα χρόνια που απαιτούνται για την κατασκευή σταθμών έχουν περιορίσει τις ΗΠΑ στην κατασκευή μόνο ενός νέου πυρηνικού σταθμού στα τελευταία 20 χρόνια.

Το TCR προορίζεται να εισάγει νέα, προηγμένα υλικά και να χρησιμοποιεί ενσωματωμένους αισθητήρες και συστήματα ελέγχου, παρέχοντας ένα βελτιστοποιημένο σύστημα που μειώνει τα κόστη και βασίζεται σε νέες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις, Σε αυτό το πλαίσιο έχει ολοκληρωθεί σειρά θεμελιωδών πειραμάτων, μεταξύ των οποίων και η επιλογή ενός βασικού σχεδίου πυρήνα και μια τρίμηνη «κούρσα» για να διαπιστωθεί η δυνατότητα της τεχνολογίας additive manufacturing να παράγει γρήγορα έναν πρωτότυπο πυρήνα πυρηνικού αντιδραστήρα. Πλέον οι ερευνητές θα επικεντρωθούν στην εξέλιξη του σχεδίου αυτού και τις διαδικασίες που θα διασφαλίσουν ένα βελτιστοποιημένο και αξιόπιστο σύστημα ενέργειας. Επίσης, θα δημιουργηθεί μια ψηφιακή πλατφόρμα που θα βοηθήσει στην παροχή/ μεταβίβαση της τεχνολογίας στη βιομηχανία με στόχο την ταχεία υιοθέτησή της.

https://www.naftemporiki.gr/story/1598414/purinikos-antidrastiras-meso-3d-ektuposis

purinikos-antidrastiras-meso-3d-ektuposis.jpg.7437f3936e87bdace7ee819feeb694bf.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 2 εβδομάδες αργότερα...

Πρόγραμμα ύψους 230 εκατ.δολαρίων από τις ΗΠΑ για νέες τεχνολογίες πυρηνικής ενέργειας. :cheesy:

Την έναρξη του προγράμματος Advanced Reactor Demonstration Program (ARDP), με σκοπό να «βοηθήσει την εγχώρια ιδιωτική βιομηχανία να επιδείξει προηγμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες στις ΗΠΑ» ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας.

Για τον προϋπολογισμό του 2020 το Κογκρέσο ενέκρινε 230 εκατ. δολάρια για την έναρξη ενός νέου προγράμματος για προηγμένους αντιδραστήρες. Μέσω συνεργασιών διαμοιρασμού κόστους με τη βιομηχανία, το ARDP θα παρέχει 160 εκατ. δολαρία σε αρχική χρηματοδότηση για την κατασκευή δύο αντιδραστήρων που θα μπορούν να είναι σε λειτουργία εντός 5 με 7 ετών.

«Η επόμενη γενιά πυρηνικής ενέργειας είναι κρίσιμη για την ενεργειακή ασφάλεια και την περιβαλλοντική διαχείριση του έθνους» είπε ο Νταν Μπρουϊλέτ, υπουργός Ενέργειας. «Όπως δείχνει η πρόσφατα δημοσιοποιηθείσα Nuclear Fuel Working Group's Strategy to Restore American Nuclear Energy Leadership, πρέπει να επιδιώξουμε τεχνολογική καινοτομία και προηγμένες επενδύσεις RD&D για την ενίσχυση της αμερικανικής ηγεσίας στην επόμενη γενιά πυρηνικών τεχνολογιών».

«Τα προηγμένα συστήματα πυρηνικής ενέργειας έχουν τεράστιες δυνατότητες για τη μείωση των ρύπων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη δημιουργία μιας ισχυρής οικονομίας» είπε η Dr Ρίτα Μπάρανβαλ, υφυπουργός για το Office of Nuclear Energy. «Αυτό το νέο πρόγραμμα δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες για τις ΗΠΑ, για να παρέχουν καθαρή ενέργεια και να επεκτείνουμε τις ευκαιρίες μας στην αγορά».

Επιπρόσθετα στους δύο αντιδραστήρες, το ARDP θα χρησιμοποιήσει το National Reactor Innovation Center (NRIC) για τη δοκιμή και αξιολόγηση τεχνολογιών ARD, προκειμένου οι αντιδραστήρες να περάσουν από το στάδιο των σχεδίων σε αυτό της υλοποίησης.

https://www.naftemporiki.gr/story/1600785/programma-upsous-230-ekatdolarion-apo-tis-ipa-gia-nees-texnologies-purinikis-energeias

puriniki-energeia-purinika-gallia.jpg.7454d462be22cd5e73d174a1d6c7569c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 4 μήνες αργότερα...

Οι ΗΠΑ επενδύουν στον αντιδραστήρα του Μπιλ Γκέιτς :cheesy:

Με στόχο να αυξήσει την ασφάλεια και να μειώσει το κόστος της πυρηνικής ενέργειας, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή νέων, ριζικά ανασχεδιασμένων αντιδραστήρων, ένας από τους οποίους προωθείται από εταιρεία του Μπιλ Γκέιτς.

Όπως αναφέρει το περιοδικό Science, το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας ενέκρινε σε πρώτη φάση δύο σχέδια πυρηνικών αντιδραστήρων, στα οποία θα επενδύσει από 400 εκατ. μέχρι 4 δισ. δολάρια την επόμενη επταετία. Τα ομοσπονδιακά κονδύλια θα καλύψουν το ήμισυ του κόστους κατασκευής, ενώ το υπόλοιπο θα καλυφθεί από τις εταιρείες που υπέβαλαν τις προτάσεις.

Σε αντίθεση με τους σημερινούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, οι οποίοι ψύχονται με νερό, οι δύο νέοι αντιδραστήρες χρησιμοποιούν είτε υγρό νάτριο είτε αέριο ήλιο υπό πίεση.

Ασφαλέστερα, φθηνότερα

Η πρώτη από τις δύο προτάσεις που εγκρίθηκαν αφορά τον αντιδραστήρα Natrium, τον οποίο αναπτύσσουν η GE Hitachi και η TerraPower Inc., εταιρεία με ιδρυτή και βασικό επενδυτή τον Μπιλ Γκέιτς. Ένα βασικό πλεονέκτημα του σχεδίου είναι ότι το λιωμένο νάτριο έχει πολύ υψηλότερο σημείο βρασμού από ό,τι το νερό, και έτσι το σύστημα δεν χρειάζεται να λειτουργεί υπό πίεση. Θεωρητικά, αυτό εξαλείφει τον κίνδυνο έκρηξης, απλοποιεί το σύστημα και μειώνει δραστικά το κόστος.

Μέσα στον σχεδιαζόμενο αντιδραστήρα, το υγρό νάτριο απορροφά τη θερμότητα που παράγεται από την πυρηνική αντίδραση και τη μεταφέρει σε μια δεξαμενή τηγμένου άλατος. Η παραγόμενη ενέργεια μπορεί είτε να διοχετεύεται άμεσα σε σύστημα που παράγει ατμό και κινεί τελικά τις ηλεκτρογεννήτριες, είτε να παραμένει αποθηκευμένη στη δεξαμενή άλατος μέχρι να χρειαστεί στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Αυτό σημαίνει ότι, σε αντίθεση με τους σημερινούς αντιδραστήρες, ο Natrium θα μπορεί να αυξομειώνει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, και να λειτουργεί έτσι συμπληρωματικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, των οποίων η παραγωγή παρουσιάζει διακυμάνσεις.

Εντελώς διαφορετική προσέγγιση ακολουθεί η δεύτερη πρόταση που εγκρίθηκε, το σχέδιο Xe-100 της αμερικανικής X-Energy. Σε αυτή την περίπτωση, ως ψυκτικό μέσο δεν χρησιμοποιείται νερό ή νάτριο αλλά αέριο ήλιο σε θερμοκρασία 750 βαθμών Κελσίου. Επιπλέον, ο Xe-100 δεν θα χρησιμοποιεί συμβατικά πυρηνικά καύσιμα σε σχήμα ράβδων, οι οποίες μπορούν να λιώσουν σε περίπτωση ατυχήματος, όπως συνέβη στο Τσερνόμπιλ και τη Φουκουσίμα. Αντίθετα, θα χρησιμοποιεί χιλιάδες κεραμικά σφαιρίδια που περιέχουν ουράνιο. Τα σφαιρίδια εκτιμάται ότι είναι αδύνατο να λιώσουν σε περίπτωση ατυχήματος, και θα απορρίπτονται αυτόματα από τη βάση του αντιδραστήρα στο τέλος της διάρκειας ζωής τους.

Και τα δύο σχέδια προωθούνται ως απλούστερα, φθηνότερα και ασφαλέστερα από τα σημερινά, παρουσιάζουν όμως και δυνητικά προβλήματα. Τα σημερινά πυρηνικά καύσιμα περιέχουν σχάσιμο ουράνιο-235 σε ποσοστό μόλις 3,5%, κυρίως για να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος χρήσης τους σε πυρηνικά όπλα. Οι δύο νέοι αντιδραστήρες θα απαιτούσαν καύσιμα σε βαθμό εμπλουτισμού 20%, τα οποία σήμερα δεν παράγονται στις ΗΠΑ. Σύμφωνα πάντως με τις δύο εταιρείες, η παραγωγή τους δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη ή επικίνδυνη.

Εκτός από τις προτάσεις των TerraPower και X-Energy, το υπουργείο Ενέργειας αναμένεται να εγκρίνει φέτος χρηματοδότηση για ακόμα δύο έως πέντε αντιδραστήρες νέας τεχνολογίας. Όμως το κατά πόσον οι νέες τεχνολογίες θα χρησιμοποιηθούν ευρέως στην πράξη θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις της επόμενης αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά και από τις διακυμάνσεις του κόστους των ανταγωνιστικών μορφών ενέργειας.

https://www.in.gr/2020/10/19/tech/oi-ipa-ependyoun-ston-antidrastira-tou-mpil-gkeits/

Cutaway_1280p.thumb.jpg.1b702952209a6bc72f4c7d33e6bdc702.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 6 μήνες αργότερα...

Τσερνόμπιλ 35 χρόνια μετά: Οι επιζώντες «δεν κληροδότησαν μεταλλάξεις» στην επόμενη γενιά. :cheesy:

Η ανησυχία ότι η ραδιενέργεια από την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ μπορεί να επηρεάσει γενιές και γενιές ανθρώπων δείχνει να διαψεύδεται από μεγάλη γενετική μελέτη που δημοσιεύεται στο κορυφαίο περιοδικό Science ενόψει της θλιβερής επετείου της Δευτέρας.

Η έκρηξη του αντιδραστήρα 3 στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας στις 26 Απριλίου 1986 κάλυψε την Ευρώπη με ένα σύννεφο ραδιενεργών ισοτόπων και σκότωσε περίπου 30 πυροσβέστες που εκτέθηκαν σε υψηλές δόσεις ραδιενέργειας. Σύμφωνα με το πόρισμα του ΟΗΕ για τις επιπτώσεις του δυστυχήματος, η διαρροή προκάλεσε περίπου 5.000 επιπλέον κρούσματα καρκίνου του θυρεοειδή σε παιδιά, από τα οποία πάντως τα περισσότερα αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία.

Έκτοτε, εκατομμύρια κάτοικοι της Ουκρανίας ζουν με την ανησυχία ότι η ραδιενέργεια οδήγησε στην εμφάνιση κληρονομίσιμων μεταλλάξεων. «Πολύς κόσμος πιστεύει πως αν εκτεθεί κανείς στην ακτινοβολία θα υπάρξουν επιδράσεις και στην επόμενη γενιά» σχολιάζει στο δικτυακό τόπο του Science ο Ντιμίτρι Μπάζικα, γενικός διευθυντής του Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου Ακτινοθεραπείας στο Κίεβο και μέλος της διεθνούς ομάδας που υπογράφει τη νέα μελέτη.

Τα ευρήματα όπως δείχνουν να διαψεύδουν τις ανησυχίες: οι μεταλλάξεις που ανιχνεύθηκαν σε παιδιά πολιτών οι οποίοι είχαν εκτεθεί στη ραδιενέργεια δεν ήταν περισσότερες από αυτές που ανιχνεύονται στον γενικό πληθυσμό, ακόμα κι αν οι δόσεις ακτινοβολίας ήταν υψηλές.

Ο μέσος άνθρωπος φέρει 50 με 100 μεταλλάξεις που εμφανίστηκαν τυχαία στο σπερματοζωάριο του πατέρα του ή το ωάριο της μητέρας του. Μέχρι σήμερα ο μόνος παράγοντας κινδύνου για αυτές τις γενετικές αλλαγές, γνωστές ως «μεταλλάξεις de novo», ή DNM, είναι η ηλικία του πατέρα –όσο μεγαλύτερος είναι, τόσο περισσότερες οι DNM που ανιχνεύονται στο σπέρμα του.

Προηγούμενες μελέτες σε πειραματόζωα είχαν δείξει ότι η έκθεση σε υψηλές δόσεις ακτινοβολίας αυξάνει τις μεταλλάξεις DNM σε ωάρια και σπερματοζωάρια. Μέχρι σήμερα όμως παρέμενε ασαφές αν αυτό ισχύει και για τους επιζώντες του Τσερνόμπιλ.

Για να φτάσουν στην απάντηση, οι ερευνητές αναζήτησαν παιδιά που συνελήφθησαν και γεννήθηκαν μετά το ατύχημα από γονείς που είχαν εκτεθεί σε ραδιενέργεια: παιδιά κατοίκων του Πριπγιάτ και παιδιά των πυροσβεστών που είχαν αναλάβει την επικίνδυνη επιχείρηση απομάκρυνσης ραδιενεργών υλικών από τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα.

Η ερευνητική ομάδα αλληλούχισε τα πλήρη γονιδιώματα συνολικά 150 γονιών και 130 παιδιών που γεννήθηκαν το διάστημα 1987-2002. Τα γενετικά δεδομένα συνδυάστηκαν με εκτιμήσεις των δόσεων ακτινοβολίας που δέχτηκαν οι γονείς, οι οποίες προέκυψαν κυρίως από μετρητές ακτινοβολίας που χρησιμοποιήθηκαν κατά την επιχείρηση καθαρισμού.

Ακόμα και στις περιπτώσεις που οι γονείς εκτέθηκαν σε υψηλές δόσεις ακτινοβολίας, τα παιδιά δεν εμφάνιζαν περισσότερες μεταλλάξεις de novo από ό,τι ο γενικός πληθυσμός, καταλήγει η μελέτη.

Τα ευρήματα προσφέρουν ένα καθησυχαστικό μήνυμα και για τους κατοίκους της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, οι οποίοι ζουν με τον φόβο των καρκινογόνων μεταλλάξεων μετά το πυρηνικό ατύχημα του 2011.

Ο ΟΗΕ έχει εξάλλου διαβεβαιώσει ότι το ατύχημα της Φουκουσίμα δεν αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των περιστατικών καρκίνου.

https://physicsgg.blogspot.com/2021/04/35.html

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 3 εβδομάδες αργότερα...

Πυρηνική «αφύπνιση» στο Τσέρνομπιλ :cheesy:

Δεκαετίες μετά την έκρηξη στο Τσέρνομπιλ και το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα του κόσμου, αντιδράσεις σχάσης λαμβάνουν χώρα και πάλι στις μάζες καυσίμου ουρανίου που είναι θαμμένες βαθιά μέσα σε μια κατεστραμμένη αίθουσα αντιδραστήρα.

«Είναι σαν τα κάρβουνα σε έναν λάκκο για μπάρμπεκιου» λέει ο Νιλ Χάιατ, χημικός πυρηνικών υλικών στο University of Sheffield- και τώρα, όπως αναφέρει το Science, Ουκρανοί επιστήμονες προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν οι αντιδράσεις αυτές σταματήσουν μόνες τους ή αν χρειάζονται παρεμβάσεις για να αποτραπεί ένα άλλο ατύχημα.

Αισθητήρες παρακολουθούν έναν αυξανόμενο αριθμό νετρονίων (ίχνος σχάσης) να αναδύεται από μια αίθουσα όπου δεν υπάρχει πρόσβαση, όπως ανέφερε ο Ανατόλι Ντοροσένκο του Ινστιτούτου Προβλημάτων Ασφαλείας Πυρηνικών Σταθμών (ISPNPP) στο Κίεβο της Ουκρανίας είπε την προηγούμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια συζητήσεων περί διάλυσης του αντιδραστήρα.

«Είναι πολλές οι αβεβαιότητες» είπε ο Μαξίμ Σαβέλιεφ του ISPNPP. «Ωστόσο δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα ενός ατυχήματος».

Οι καταμετρήσεις νετρονίων έχουν αργή ανοδική πορεία, λέει ο Σαβέλιεφ, υποδεικνύοντας ότι οι διαχειριστές έχουν ακόμα μερικά χρόνια μπροστά τους για να βρουν τρόπο να αντιμετωπίσουν την απειλή. Αξίζει να σημειωθεί πως οποιαδήποτε λύση βρουν θα ενδιαφέρει την Ιαπωνία, η οποία αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της δικής της πυρηνικής τραγωδίας πριν 10 χρόνια στη Φουκουσίμα.

Η απειλή της αυτοσυντηρούμενης σχάσης στα ερείπια «στοιχειώνει» εδώ και πολύ καιρό το Τσέρνομπιλ. Είχε θεωρηθεί ότι ο κίνδυνος αυτός θα απομακρυνόταν μετά την εγκατάσταση του NSC (New Safe Confinement) το 2016, για την σφράγιση του «καταφυγίου» στο Τσέρνομπιλ. Από την εγκατάστασή του και μετά οι καταμετρήσεις νετρονίων στις περισσότερες περιοχές του «καταφυγίου» είναι σταθερές ή καθοδικές.

Ωστόσο, σε κάποια σημεία άρχισαν να ανεβαίνουν, και στην αίθουσα 305/2 διπλασιάστηκαν μέσα σε τέσσερα χρόνια (τόνοι καυσίμου είναι θαμμένοι εκεί). Τα μοντέλα του ISPNPP δείχνουν ότι το στέγνωμα του καυσίμου με κάποιον τρόπο κάνει πιο «δραστήρια» τα νετρόνια ως προς τη διάσπαση πυρήνων ουρανίου. «Είναι αξιόπιστα και εύλογα δεδομένα» λέει ο Χάιατ. «Απλά δεν είναι ξεκάθαρος ποιος μπορεί να είναι ο μηχανισμός.

Ο φόβος είναι πως οι αντιδράσεις σχάσης θα μπορούσαν να επιταχυνθούν πολύ, οδηγώντας σε μια ανεξέλεγκτη έκλυση πυρηνικής ενέργειας. Αν και δεν θεωρείται ότι μπορεί να επαναληφθεί κάτι όπως το 1986, και πάλι θα ήταν επικίνδυνη εξέλιξη, καθώς μια εκρηκτική αντίδραση θα μπορούσε να ελεγχθεί, όπως θα μπορούσε να γκρεμίσει ασταθή τμήματα του «καταφυγίου» γεμίζοντας το NSC με ραδιενεργή σκόνη.

https://www.naftemporiki.gr/story/1725331/puriniki-afupnisi-sto-tsernompil

tsernompil.jpg.ab25e786d0e1cbcb5b1e998e2ebdc6f4.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 3 εβδομάδες αργότερα...

Δύο «μυστηριώδεις» πυρηνικούς αντιδραστήρες κατασκευάζει η Κίνα. :cheesy:

«Αυξάνονται οι προβληματισμοί για πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Κίνα που καλύπτονται από μυστήριο» τιτλοφορείται δημοσίευμα του Al Jazeera σχετικά με δύο νέους, υπό κατασκευή πυρηνικούς αντιδραστήρες, που θα παράγουν πλουτώνιο και για τους οποίους «κανείς εκτός Κίνας δεν ξέρει εάν θα έχουν διπλή πολιτική- στρατιωτική χρήση».

Οι δύο αντιδραστήρες κατασκευάζονται στο νησί Τσανγκμπιάο, και είναι οι πρώτοι CFR-600 (China Fast Reactor 600), ψυχόμενοι με νάτριο και ταχέων νετρονίων (fast-neutron).

O πρώτος αναμένεται να συνδεθεί με το δίκτυο ηλεκτροδότησης το 2023 και ο δεύτερος κατά το 2026. Μαζί θα βοηθήσουν στη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, είναι πυρηνικοί αναπαραγωγοί (παράγουν περισσότερο καύσιμο από αυτό που καταναλώνουν) αντιδραστήρες (nuclear breeder) κλειστού κύκλου καυσίμου, και παράγουν πλουτώνιο. Το πλουτώνιο αυτό μπορεί να υποστεί επεξεργασία και να χρησιμοποιηθεί ως πηγή καυσίμου για άλλους πυρηνικούς αντιδραστήρες- αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την γρήγορη παραγωγή πολλών πυρηνικών κεφαλών και σε μικρό χρονικό διάστημα.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, κανείς εκτός των Κινέζων αξιωματούχων και εταιρειών που έχουν να κάνουν με την κατασκευή τους δεν γνωρίζει εάν προορίζονται μόνο για πολιτική χρήση ή και για σκοπούς κατασκευής πυρηνικών όπλων. Το ερώτημα αυτό αποκτά περαιτέρω σημασία, δεδομένων των κατηγοριών των ΗΠΑ προς την Κίνα πως αντιστέκεται στις διμερείς συνομιλίες με την Ουάσινγκτον για τη μείωση των πυρηνικών.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, ο λόγος που αυτοί οι αναπαραγωγοί αντιδραστήρες καλύπτονται από πέπλο μυστηρίου είναι πως η Κίνα, που είχε μέχρι πρόσφατα διαφάνεια ως προς το πολιτικό της πρόγραμμα πλουτωνίου, σταμάτησε τις ετήσιες εθελοντικές δηλώσεις στην ΙΑΕΑ (Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας) σχετικά με τα αποθέματα πολιτικού πλουτωνίου της το 2017, και δεν έχει προσθέσει τους αντιδραστήρες ως τώρα στη βάση δεδομένων της υπηρεσίας. Αυτό δημιουργεί προβληματισμούς μεταξύ ειδικών: Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Nonproliferation Policy Education Center στην Ουάσινγκτον αναφέρεται ότι η Κίνα θα μπορούσε να παράγει, με συντηρητικές εκτιμήσεις, 1.270 πυρηνικά όπλα ως το 2030, απλά εκμεταλλευόμενη το πλουτώνιο οπλικής βαθμίδας που θα παράγεται από το συγκεκριμένο πρόγραμμα- ή ακόμα και διπλάσια εάν χρησιμοποιηθεί ουράνιο υψηλού εμπλουτισμού ή σύνθετοι πυρήνες ουρανίου-πλουτωνίου. Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή οι πυρηνικές κεφαλές της Κίνας υπολογίζεται πως είναι 300-350.

https://www.naftemporiki.gr/story/1730882/duo-mustiriodeis-purinikous-antidrastires-kataskeuazei-i-kina

notia-korea-purinikos-antidrastiras.jpg.0c7e4e71076399e998383321756e6d97.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γκέιτς και Μπάφετ θα κατασκευάσουν ένα νέο είδος πυρηνικού αντιδραστήρα. :cheesy:

Μικροί προηγμένοι αντιδραστήρες, οι οποίοι λειτουργούν με διαφορετικά καύσιμα από τους παραδοσιακούς αντιδραστήρες, θεωρούνται από ορισμένους ως μια κρίσιμη τεχνολογία χωρίς την εξάρτηση άνθρακα

Η προηγμένη εταιρεία πυρηνικών αντιδραστήρων του δισεκατομμυριούχου Μπιλ Γκέιτς TerraPower LLC και η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας PacifiCorp επέλεξαν τo Ουαϊόμινγκ για να ξεκινήσουν το πρώτο έργο αντιδραστήρα νατρίου σε μια τοποθεσία όπου βρίσκεται ένα ανενεργό εργοστάσιο άνθρακα, δήλωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας την Τετάρτη.

Η TerraPower, που ιδρύθηκε από τον Γκέιτς πριν από περίπου 15 χρόνια, και η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας PacifiCorp, που ανήκει στην Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ, δήλωσαν ότι η ακριβής τοποθεσία του εργοστασίου αναμένεται να ανακοινωθεί έως το τέλος του έτους.

Μικροί προηγμένοι αντιδραστήρες, οι οποίοι λειτουργούν με διαφορετικά καύσιμα από τους παραδοσιακούς αντιδραστήρες, θεωρούνται από ορισμένους ως μια κρίσιμη τεχνολογία χωρίς την εξάρτηση άνθρακα, που μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με άλλες πηγές ενέργειας, όπως ο άνεμος και ο ήλιος καθώς τα κράτη προσπαθούν να μειώσουν τις εκπομπές που προκαλούν την αλλαγή του κλίματος.

«Αυτή είναι η ταχύτερη και σαφέστερη πορεία μας για να γίνουμε αρνητικοί στον άνθρακα», δήλωσε ο κυβερνήτης του Ουαϊόμινγκ, Μάρκ Γκόρντον. «Η πυρηνική ενέργεια είναι σαφώς ένα μέρος της στρατηγικής μου για την ενέργεια» στο Ουαϊόμινγκ, πρόσθεσε ο Γκόρντον. Να σημειωθεί δε ότι πρόκειται για την πολιτεία των ΗΠΑ που είναι πρώτη στην παραγωγή άνθρακα σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Το έργο θα μπορούσε να αυξήσει την ισχύ του συστήματος στα 500 MW κατά τη διάρκεια της λειτουργίας αιχμής. Η TerraPower είχε δηλώσει πέρυσι ότι τα εργοστάσια αυτά θα κοστίσουν περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Στα τέλη του περασμένου έτους, το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ προσέφερε στην TerraPower 80 εκατομμύρια δολάρια ως αρχική χρηματοδότηση για την επίδειξη της τεχνολογίας νατρίου και το υπουργείο έχει δεσμεύσει πρόσθετη χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκριθούν οι πιστώσεις από το Κογκρέσο.

Ο Κρις Λεβέσκι, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της TerraPower, δήλωσε ότι το εργοστάσιο επίδειξης θα χρειαστεί περίπου επτά χρόνια για την κατασκευή του.

«Χρειαζόμαστε αυτό το είδος καθαρής ενέργειας στο δίκτυο τη δεκαετία του 2030», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Οι ειδικοί της πυρηνικής ενέργειας προειδοποιούν πάντως ότι οι προηγμένοι αντιδραστήρες ενδέχεται να έχουν υψηλότερους κινδύνους από τους συμβατικούς. Τα καύσιμα για πολλούς προηγμένους αντιδραστήρες θα πρέπει να εμπλουτιστούν με πολύ υψηλότερο ρυθμό από τα συμβατικά καύσιμα, πράγμα που σημαίνει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού καυσίμων θα μπορούσε να είναι ένας ελκυστικός στόχος για επίδοξες ένοπλες ομάδες που θέλουν να δημιουργήσουν ένα ακατέργαστο πυρηνικό όπλο, ανέφερε πρόσφατη έκθεση.

https://physicsgg.me/2021/06/03/%ce%b3%ce%ba%ce%ad%ce%b9%cf%84%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bc%cf%80%ce%ac%cf%86%ce%b5%cf%84-%ce%b8%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%ba%ce%b5%cf%85%ce%ac%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%ad%ce%bd/

reactor.thumb.png.58627a253e8946702b30c983e6e1383b.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 1 μήνα αργότερα...

Πυρηνικός αντιδραστήρας τηγμένου άλατος με θόριο από την Κίνα. :cheesy:

Ομάδα κυβερνητικών ερευνητών στην Κίνα αποκάλυψε το σχέδιο για έναν πυρηνικό αντιδραστήρα για εμπορική χρήση ο οποίος, σύμφωνα με δημοσίευμα της South China Morning Post, προορίζεται να είναι ο πρώτος στον κόσμο που δεν χρειάζεται νερό για ψύξη- κάτι που θα επέτρεπε την εγκατάσταση και χρήση του σε απομακρυσμένες, ερημικές περιοχές προκειμένου να παρέχει ενέργεια για πιο πυκνοκατοικημένες ζώνες.

Οι αντιδραστήρες τηγμένου άλατος, που λειτουργούν με υγρό θόριο αντί για ουράνιο, θεωρείται επίσης ότι θα είναι ασφαλέστεροι από ό,τι οι «συμβατικοί» αντιδραστήρες, καθώς σε περίπτωση διαρροής το λιωμένο θόριο ψύχεται και στερεοποιείται γρήγορα, με αποτέλεσμα να απελευθερώνεται πολύ λιγότερη ραδιενέργεια στο περιβάλλον.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι εργασίες κατασκευής του πρώτου αντιδραστήρα για εμπορική χρήση θα έχουν ολοκληρωθεί ως το 2030, και η κυβέρνηση της χώρας σχεδιάζει να κατασκευάσει πολλαπλούς αντιδραστήρες στις ερήμους και τις πεδιάδες της κεντρικής και της δυτικής Κίνας. Επίσης, ενδεχομένως να επιδιωχθεί και κατασκευή κάποιων σε χώρες οι οποίες συνεργάζονται με τη Λαϊκή Δημοκρατία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Belt and Road, καθώς, αντίθετα με το ουράνιο, το θόριο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

«Οι μικρής κλίμακας αντιδραστήρες έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα...μπορούν να παίξουν ρόλο- κλειδί στη μελλοντική μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια. Αναμένεται μικρής κλίμακας αντιδραστήρες να αρχίσουν να χρησιμοποιούνται ευρέως μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια» ανέφεραν ο καθηγητής Γιαν Ρούι και συνάδελφοί του, από το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Φυσικής της Σαγκάης, σε επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο κινεζικό επιστημονικό περιοδικό Nuclear Techniques. «Ένας αντιδραστήρας τηγμένου άλατος έχει το πλεονέκτημα να είναι πολλαπλών χρήσεων, μικρού μεγέθους και ευέλικτος. Είναι εύκολο να σχεδιαστεί ως αντιδραστήρας μικρής κλίμακας. Τα τελευταία χρόνια οι δυνατότητες των μικρής κλίμακας αντιδραστήρων τηγμένου άλατος έχουν προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον».

Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης, αντιδραστήρες στο αραιοκατοικημένο δυτικό τμήμα της χώρας θα παρέχουν ενέργεια στην πυκνοκατοικημένη ανατολή, σε συνδυασμό με εγκαταστάσεις ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Επίσης, η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως πηγή ενέργειας για πολεμικά πλοία.

Το 2011 το Πεκίνο ενέκρινε την κατασκευή του πρωτότυπου TMSR (Thorium Molten Salt Reactor) στη Βουβέι, πόλη στην επαρχία Γκανσού. Το πρωτότυπο είναι σε θέση να παράγει μόνο δύο megawatts, ωστόσο εάν το εγχείρημα στεφθεί με επιτυχία θα πρόκειται για σημαντική εξέλιξη. Ο αντιδραστήρας για εμπορική χρήση που έχουν σχεδιάσει ο Γιαν και οι συνάδελφοί του θα μπορεί να παράγει μέχρι και 100 MW- λιγότερο από έναν αντιδραστήρα ουρανίου, μα αρκετά για την ηλεκτροδότηση μιας σύγχρονης κατοικημένης περιοχής με 100.000 κατοίκους. Ο ίδιος ο αντιδραστήρας θα έχει ύψος μόλις τρία μέτρα και πλάτος 2,5- αν και οι εγκαταστάσεις θα χρειάζονται και άλλα είδη εξοπλισμού, όπως τουρμπίνες.

Το όλο σύστημα λειτουργεί περνώντας το θόριο μέσα από τον αντιδραστήρα, ώστε να συμμετέχει σε μια αλυσιδωτή αντίδραση, και μεταφέροντας τη θερμότητα σε γεννήτρια ατμού πριν επιστρέψει στον αντιδραστήρα για έναν νέο κύκλο. Θεωρείται ασφαλέστερο από τη συμβατική πυρηνική τεχνολογία, επειδή σε περίπτωση ατυχήματος το τηγμένο άλας θα πέσει σε υπόγεια δεξαμενή. «Λόγω του υψηλού σημείο τήξης του...το τηγμένο άλας θα ψυχθεί γρήγορα και θα στερεοποιηθεί...αποτρέποντας την περαιτέρω έκλυση ραδιενέργειας στο περιβάλλον» έγραψαν οι ερευνητές.

Σημειώνεται πως η Κίνα έχει κάποια απο τα μεγαλύτερα κοιτάσματα θορίου στον κόσμο, που, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, επαρκούν για να καλύψουν τις ενεργειακές της ανάγκες για 20.000 χρόνια.

https://www.naftemporiki.gr/story/1751828/purinikos-antidrastiras-tigmenou-alatos-me-thorio-apo-tin-kina

purinikos-antidrastiras.jpg.dfe6921d55da10c04ba24e8a858d9469.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 6 μήνες αργότερα...

Γιατί η πυρηνική ενέργεια αποτελεί αξιόπιστη ενεργειακή λύση

Κλιματική αλλαγή, μηδενικές εκπομπές άνθρακα, ενεργειακή ασφάλεια, πυρηνικοί αντιδραστήρες νέας γενιάς, έρευνα για την παραγωγή ενέργειας μέσω σύντηξης, βιώσιμο ενεργειακό μείγμα και, πάνω απ’ όλα, γεωπολιτική … Θέματα ζωτικής σημασίας, που απαιτούν τη λήψη σημαντικών αποφάσεων, τα αποτελέσματα των οποίων θα αποτελέσουν καθοριστικούς παράγοντες για τον κόσμο του μέλλοντος.Το ανανεωμένο ενδιαφέρον, σε ολόκληρο τον κόσμο, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από τη δυνατότητα που προσφέρουν οι σταθμοί αυτοί για αξιόπιστη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να καλυφθούν οι συνεχώς αυξανόμενες βιομηχανικές και αστικές ανάγκες χωρίς όμως παράλληλη εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου. Επιπλέον, η πυρηνική ενέργεια αποτελεί ελκυστική επιλογή για χώρες που θέλουν, μεν, να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, χωρίς ωστόσο να βασίζονται σε αβέβαιες εισαγωγές από το εξωτερικό, όπως – για παράδειγμα – συμβαίνει στις μέρες μας με την κατακόρυφη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου.Οι εξελίξεις στην πυρηνική τεχνολογία, που υπόσχονται την ασφαλή λειτουργία σταθμών ηλεκτροπαραγωγής – και επιπλέον η προοπτική ανάπτυξης μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων, που προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία στην τοποθεσία εγκατάστασης τους ώστε να ανταποκρίνονται στις τοπικές ενεργειακές ανάγκες – έχουν ως αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των υπό κατασκευή πυρηνικών σταθμών παγκοσμίως. Σήμερα, κατασκευάζονται 54 αντιδραστήρες για την παραγωγή ενέργειας, οι περισσότεροι από τους οποίους στην Ασία. Για παράδειγμα, η Κίνα κατασκευάζει πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος 17270 MW, η Νότια Κορέα 5360 MW, η Ινδία 5194 MW, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 4035 MW και η γειτονική μας Τουρκία 3342 MW.Παρ’ όλη τη σφοδρή κριτική, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η πυρηνική ενέργεια γίνεται ολοένα και πιο ασφαλής πηγή ενέργειας. Επιπλέον, το σημαντικό ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας, που απασχολεί όσους αντιμετωπίζουν την πυρηνική ενέργεια με σκεπτικισμό και αποτελεί σημαντική πρόκληση λόγω της εξαιρετικά μεγάλης χρονικής περιόδου κατά την οποία τα υλικά αυτά παραμένουν δυνητικά επικίνδυνα για τους ζωντανούς οργανισμούς, φαίνεται ότι αντιμετωπίζεται με επιτυχία. Η διεθνώς αποδεκτή λύση περιλαμβάνει την επανεπεξεργασία των χρησιμοποιημένων καυσίμων, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της ποσότητας των ραδιενεργών αποβλήτων, και την τελική εναπόθεσή τους σε ειδικές εγκαταστάσεις που έχουν κατασκευασθεί σε μεγάλα γεωλογικά βάθη.Σήμερα η πυρηνική ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο των ενεργειακών συζητήσεων που γίνονται στην Ευρώπη, καθώς στις 2 Φεβρουαρίου 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε έναν συμπληρωματικό νόμο για το κλίμα το οποίο περιλαμβάνει – υπό αυστηρούς όρους – συγκεκριμένες δραστηριότητες οι οποίες αφορούν στην πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο στο πλαίσιο των οικονομικών δραστηριοτήτων που καλύπτονται από την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ.Η Επίτροπος για τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες, τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, Mairead McGuinness, δήλωσε ότι «δεδομένης της επείγουσας ανάγκης και του τεράστιου μεγέθους της κλιματικής πρόκλησης, η ΕΕ θα πρέπει να δεσμευτεί σε ένα τεχνολογικά ουδέτερο πλαίσιο χρηματοδότησης και να θεσπίσει επιστημονικά αυστηρά και συνεπή κριτήρια για τη βελτιστοποίηση της ανάπτυξης όλων των αποδεδειγμένων βιώσιμων τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας».Αυτή είναι η πρώτη φορά κατά την οποία συμπεριλαμβάνεται η πυρηνική ενέργεια μεταξύ των πηγών που πληρούν τις προϋποθέσεις για χρηματοδότηση ως «βιώσιμη» λύση. Το γεγονός αυτό έχει μεγάλη σημασία για τη διασφάλιση επενδυτικών κεφαλαίων αλλά και για την πρόσβαση σε «πράσινη» χρηματοδότηση χαμηλού κόστους που υποστηρίζεται από τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Πρέπει να τονιστεί ότι περισσότερο από το 70% του κόστους παραγωγής πυρηνικής ηλεκτρικής ενέργειας οφείλεται στο κόστος του κεφαλαίου, δηλαδή το κόστος για την κατασκευή του σταθμού. Επομένως, η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή χρηματοδότηση, όπως αυτή που διατίθεται σε εκείνες τις οικονομικές δραστηριότητες της ΕΕ που χαρακτηρίζονται ως «βιώσιμες», θα συμβάλει καθοριστικά στην ελαχιστοποίηση του κόστους κατασκευής των πυρηνικών σταθμών.Στην ΕΕ καθένα από τα 27 κράτη μέλη είναι υπεύθυνο για την επιλογή του ενεργειακού μείγματος που εξυπηρετεί τις εθνικές του ανάγκες του. Ωστόσο, όλες οι προβλέψεις και τα σενάρια μετάβασης στη χρήση καθαρής ενέργειας χωρίς εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της Συνθήκης των Παρισίων, συγκλίνουν στο ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος των «μηδενικών εκπομπών» χωρίς σημαντική συμβολή και από την πυρηνική ενέργεια. Σε αυτό το πλαίσιο, δώδεκα χώρες της ΕΕ έχουν δηλώσει κατηγορηματικά την πρόθεσή τους να συμπεριλάβουν την πυρηνική ενέργεια στα σχέδιά τους (Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Φινλανδία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Σουηδία). Επομένως, η νέα ταξινόμηση της ΕΕ τους παρέχει τα οικονομικά εργαλεία για να επιτύχουν τον στόχο τους.Από την άλλη πλευρά, οι επικριτές της ενεργειακής ταξινόμησης για το κλίμα θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εντάσσοντας την πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο στις μεταβατικές βιώσιμες μορφές ενέργειας αφαιρεί σημαντικά κεφάλαια από μελλοντικές επενδύσεις προς την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που είναι και ο τελικός στόχος της ενεργειακής πολιτικής. Στα πλαίσιο αυτό αντιπροτάθηκε, ως εναλλακτική λύση, η ύπαρξη μιας ενδιάμεσης κατηγορίας στο πλαίσιο της ταξινόμησης, η οποία θα επιτρέπει κατά την μεταβατική περίοδο ειδικές ενισχύσεις και κεφάλαια που θα απευθύνονται μόνο στην πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο.Ανεξάρτητα αν συμφωνούμε ή όχι με τη συμπερίληψη της πυρηνικής ενέργειας στις βιώσιμες μεταβατικές μορφές ενέργειας της ΕΕ, οι πυρηνικοί αντιδραστήρες παράγουν σήμερα το 26% της ενέργειας στην ΕΕ. Επίσης, παράγουν περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου. Είναι δηλαδή η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα στον κόσμο μετά την υδροηλεκτρική. Επομένως, η πυρηνική ενέργεια συνεισφέρει ήδη σημαντικά προς την κατεύθυνση της επίτευξης των στόχων της Συνθήκης των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή και η πρόσφατη νομοθεσία της ΕΕ θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της συμβολής της.

Ο Δρ. Ίων Σταματελάτος είναι Διευθυντής Ερευνών, ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

https://physicsgg.me/2022/02/10/γιατί-η-πυρηνική-ενέργεια-αποτελεί-αξ/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 4 μήνες αργότερα...

Η NASA ανακοίνωσε παραγωγή διαστημικής πυρηνικής ενέργειας.

pyriniki-energeia-selini.jpg
NASA

Καλλιτεχνική απεικόνιση ενός συστήματος παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη Σελήνη.

Η μόνιμη παρουσία ανθρώπων σε άλλους κόσμους έξω από τη Γη απαιτεί όπως είναι ευνόητο την σταθερή παραγωγή των απαραίτητων ποσοτήτων ενέργειας με την οποία θα λειτουργούν οι πάσης φύσεως εγκαταστάσεις και μηχανισμοί στους οποίους θα βασίζουν την επιβίωση τους όσοι ζουν σε αυτούς τους εξωγήινους κόσμους.Τα φωτοβολταϊκά συστήματα θα είναι σίγουρα αυτά που σε πρώτη τουλάχιστον φάση θα φροντίσουν να παρέχουν ενέργεια για την λειτουργία των βάσεων που θέλουμε να δημιουργήσουμε αρχικά στη Σελήνη και στη συνέχεια στον Άρη. Όμως αν θέλουμε να αυξήσουμε τις δυνατότητες και το μέγεθος αυτών των βάσεων και να προχωρήσουμε στη δημιουργία αρχικά μικρών κοινοτήτων και αργότερα αποικιών μακριά από τη Γη θα πρέπει να αναπτύξουμε τεχνολογίες που θα προσφέρουν τις απαραίτητες για αυτόν τον σκοπό ποσότητες ενέργειας που τα φωτοβολταϊκά συστήματα δεν θα μπορούν να παρέχουν.Η NASA στρέφεται στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας για αυτόν τον σκοπό. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι επέλεξε τρία προτεινόμενα συστήματα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας για χρήση στο Διάστημα. Πρόκειται για συστήματα παραγωγής ενέργειας μέσω πυρηνικής σχάσης, της μεθόδου που χρησιμοποιείται από τα εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.Ξεκινά τώρα η φάση της αξιολόγησης αυτών των τριών συστημάτων και εκείνο που θα επιλεγεί θα σταλεί στο τέλος της δεκαετίας στη Σελήνη για δοκιμές στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis της NASA το οποίο περιλαμβάνει επανδρωμένες αποστολές στον φυσικό μας δορυφόρο και τη δημιουργία βάσεων εκεί.Το σύστημα που θα επιλεγεί θα πρέπει να είναι μικρό ώστε να μπορεί να μεταφερθεί στη Σελήνη με τα υπάρχοντα διαστημικά μεταφορικά μέσα και σχετικά απλό στον τρόπο εγκατάστασης και λειτουργίας. Θα πρέπει επίσης να σχεδιασμένο έτσι ώστε να μπορεί να παράγει πυρηνική ενέργεια στο σεληνιακό περιβάλλον για τουλάχιστον μια δεκαετία. Αν το σύστημα αυτό αποδειχθεί λειτουργικό και ασφαλές θα ανοίξει σύμφωνα με του επιτελείς της NASA ο δρόμος για την οργάνωση αρχικά μακροχρόνιων αποστολών εξερεύνησης και παραμονής στη Σελήνη και τον Άρη αλλά και αποστολών σε ακόμη πιο μακρινούς προορισμούς.

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιατί να μην έχει η Ελλάδα το δικό της Κοζλοντούι;

nuclear-energy-physics.jpg?w=236

Θα μπορούσε η Ελλάδα του κοντινού μέλλοντος να αποκτήσει πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας; Η Επιτροπή Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών προέβη προ ολίγων εβδομάδων σε μια εισήγηση με θέμα «Προοπτικές για την πυρηνική ενέργεια στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής», η οποία έγινε δεκτή από την πλειοψηφία της Ακαδημίας. Για την εισήγηση αυτή εργάστηκαν πολλά μέλη της επιτροπής υπό την προεδρία του Λουκά Γ. Χριστοφόρου, ο οποίος είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας από το 2001. Το συμπέρασμα ήταν ότι «η πυρηνική ενέργεια από τη σχάση θεωρείται σήμερα μια ασφαλής, ευέλικτη και πράσινη μορφή ενέργειας κατάλληλη για το ενεργειακό μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της Ελλάδας».Η θέση αυτή θεωρείται μάλλον αιρετική, αν σκεφτούμε ότι η ελληνική κοινή γνώμη και το πολιτικό σύστημα απορρίπτουν την πυρηνική ενέργεια. Oμως, ο κ. Χριστοφόρου είναι ένας από τους πλέον διακεκριμένους επιστήμονες στον κόσμο στο πεδίο του και η γνώμη του έχει βαρύτητα. Eργάστηκε στις HΠA, ως ερευνητής στο Oak Ridge National Laboratory (1963-1994) και στο National Institute of Standards and Technology (1995-2001), και ως καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί (1964-1997). Δίδαξε ως καθηγητής και επιστημονικός συνεργάτης σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Aμερικής, της Eυρώπης και της Iαπωνίας. Η «Κ» επικοινώνησε με τον κ. Χριστοφόρου και έθεσε τα ζητήματα που προκύπτουν.«Η πυρηνική ενέργεια είναι πράσινη ενέργεια», λέει ο κ. Χριστοφόρου χωρίς περιστροφές. «Κάποτε ήλθε στο εργαστήριό μου στην Αμερική ο Τζέιμς Λάβλοκ, ο θεμελιωτής της θεωρίας της Γαίας και συμφώνησε ότι η πυρηνική ενέργεια είναι πράσινη ενέργεια». Ο κ. Χριστοφόρου όχι μόνο δεν αμφισβητεί την αξία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά επισημαίνει ότι η ενεργειακή στρατηγική της Ευρώπης και της χώρας μας η οποία στοχεύει στη μετάβαση σε ένα ενεργειακό σύστημα με μηδενικό αποτύπωμα αερίων του θερμοκηπίου, δεν μπορεί παρά να επιφυλάσσει κυρίαρχη θέση στις ΑΠΕ. Προσθέτει, όμως, πως δεν είναι σίγουρο ότι μπορούν οι ΑΠΕ να είναι η μοναδική πρωτογενή ενεργειακή πηγή.

52 νέοι αντιδραστήρες

Στο πλαίσιο αυτό, σε πολλές χώρες του κόσμου προωθείται η ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας στο πεδίο της ηλεκτροπαραγωγής. Η Γαλλία επεκτείνει το πρόγραμμα παραγωγής ηλεκτρισμού από πυρηνική ενέργεια ενώ με τη Φινλανδία αυξάνουν το ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας που θα προέρχεται από πυρηνική ενέργεια στο 25% και στο 60% αντίστοιχα. Παγκοσμίως βρίσκονται σήμερα υπό κατασκευήν 52 νέοι αντιδραστήρες. Η πυρηνική ενέργεια το 2018 συνεισέφερε περισσότερο από το 10% της παγκόσμιας ηλεκτρικής παραγωγής, με 441 πυρηνικούς αντιδραστήρες σε 30 χώρες, συνολικής δυναμικότητας 400 GW.«Πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αναπτύσσονται δίπλα μας. Πρέπει να ανταποκριθούμε προς όφελος της κοινωνίας μας», τονίζει ο κ. Χριστοφόρου. «Είναι καθήκον της Ελλάδας να προετοιμαστεί. Καμία χώρα δεν μπορεί να περιοριστεί σε έναν-δύο τύπους ενέργειας». Η πυρηνική ενέργεια προϋποθέτει πολυετή προετοιμασία –σε τεχνικό και θεσμικό επίπεδο– πριν χτιστεί το πρώτο εργοστάσιο. Η προετοιμασία, όχι ιδιαίτερα δαπανηρή, πρέπει να γίνει έτσι ώστε π.χ. σε 10 χρόνια να έχει η χώρα ευχέρεια επιλογών. Ο κ. Χριστοφόρου διευκρινίζει ότι η Επιτροπή Ενέργειας δεν εισηγείται την ένταξη της πυρηνικής ενέργειας στον ενεργειακό σχεδιασμό, αλλά υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνουν όλες οι προκαταρκτικές ενέργειες που θα προσφέρουν στην Ελλάδα το θεσμικό και τεχνολογικό υπόβαθρο έτσι ώστε να αξιολογηθεί το ενδεχόμενο μιας τέτοιας εξέλιξης, πάντοτε σε σχέση και με όσα γίνονται σε γειτονικές χώρες.Η συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει τα προβλήματα και τους κινδύνους που τη συνοδεύουν. Πυρηνικά ατυχήματα, διαχείριση αποβλήτων, σεισμοί και άλλες φυσικές καταστροφές και ασφαλώς το υψηλό κόστος κατασκευής αντιδραστήρων. Οι απαντήσεις του κ. Χριστοφόρου είναι καθησυχαστικές. «Ο κύκλος της πυρηνικής ενέργειας σχάσεως είναι σήμερα ασφαλής. Στη Φουκουσίμα είχαν τοποθετήσει την ψυκτική διαδικασία έξω από τον αντιδραστήρα, αλλά πιο πάνω, στον λόφο ήταν γραμμένο επάνω σε ένα ξύλο: “Μην χτίσετε τίποτα πιο κοντά στον ωκεανό”. Είχαν συμβεί κι άλλα τσουνάμι στο παρελθόν και είχαν καταγραφεί στην ιστορία της Ιαπωνίας. Τα ατυχήματα στο Three Mile Island στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ το 1979 και στο Τσερνόμπιλ το 1986 ήταν παρεμφερή ατυχήματα. Αλλά τολμώ να πω ότι κανένας δεν πέθανε από το ατύχημα στο Three Mile. Η ραδιενέργεια που διέρρευσε εκεί ήταν πολύ χαμηλή. Το συμπέρασμα είναι πως όταν λάβεις τα μέτρα σου, τότε ακόμη κι αν γίνει ατύχημα, θα είναι ελεγχόμενο και δεν θα κινδυνεύσουν άνθρωποι. Σήμερα τίποτα δεν γίνεται πλέον χωρίς την έγκριση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Προσθέστε ότι εδώ και χρόνια χρησιμοποιούνται αντιδραστήρες σε πλοία και υποβρύχια χωρίς καμία διαρροή».

Νέες τεχνολογίες

Σε ό,τι αφορά τους σεισμούς, επισημαίνεται ότι οι αντιδραστήρες χτίζονται με βάση τις ανώτατες προβλέψεις αντοχής. Και σε ό,τι αφορά τα απόβλητα, πέρα από την ασφαλή εναπόθεσή τους σε ειδικά δοχεία μέσα σε κατάλληλης σύστασης πετρώματα, εξελίσσονται σήμερα μέθοδοι μεταστοιχείωσης σε άλλα ισότοπα. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο ώστε ήδη σήμερα χρησιμοποιούνται αντιδραστήρες τέταρτης γενιάς, ενώ σύντομα θα λειτουργήσουν μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες, οι οποίοι θα μεταφέρονται και θα τοποθετούνται όπου χρειάζεται ενέργεια, π.χ. σε ένα εργοστάσιο. Και όπου χρειάζεται περισσότερη ενέργεια θα συνδέονται περισσότεροι του ενός αντιδραστήρες, αρθρωτά. Στο μέλλον μπορεί να χρησιμοποιούνται οι αντιδραστήρες τετηγμένων μετάλλων οι οποίοι βασίζονται στον κύκλο του θορίου. Τα κοιτάσματα θορίου είναι περίπου τριπλάσια εκείνων του ουρανίου και επαρκούν για 1.000 χρόνια για χρήση σε αντιδραστήρες. Τα απόβλητα των αντιδραστήρων αυτών είναι πολύ λιγότερα από εκείνα των σημερινών.Τέλος, ένα πυρηνικό εργοστάσιο απαιτεί μεγάλο κόστος κατασκευής (ακόμη και 20 δισ. ευρώ) αλλά το κόστος λειτουργίας για έναν κύκλο λειτουργίας (περίπου 40 έτη) είναι μικρό σε σχέση με άλλα συστήματα ηλεκτροπαραγωγής. Επιπλέον, το κόστος των επενδύσεων στην πυρηνική ενέργεια μειώνεται συνεχώς. Επειτα από όλα αυτά, ο κ. Χριστοφόρου θέτει το εξής απλό ερώτημα. «Η Ελλάδα αγοράζει σήμερα ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στο πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι της Βουλγαρίας, το οποίο έχει εκσυγχρονιστεί με βάση τις διεθνείς απαιτήσεις ασφαλείας. Δηλαδή, εισάγουμε ηλεκτρισμό που προέρχεται από ένα πυρηνικό εργοστάσιο που βρίσκεται 150 χιλιόμετρα από τα σύνορά μας. Γιατί να μην είχαμε ένα δικό μας;».

https://physicsgg.me/2022/06/30/γιατί-να-μην-έχει-η-ελλάδα-το-δικό-της-κ/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
 • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης