Ege Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2020 Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2020 Καλησπέρα σας,και ελπίζω να είστε όλοι καλά! Έχω σκοπό να πάρω ένα εισαγωγικό τηλεσκόπιο για τα ανήψια μου που θα πάνε 1η και 3η δημοτικού.Οι σκοποί της αγοράς,χωρίς ιεράρχηση, είναι κατά εμένα:1. Το παιχνίδι2. Η εκμάθηση ουρανού3. "Σπόρος" για μελλοντική ενασχόληση (+πιθανή ενασχόληση με σχετικές επιστήμες) Ο ίδιος είμαι κάτοχος, ως πρώτο τηλεσκόπιο, ενός heritage 130P με το οποίο είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος (οκ κατά καιρούς θα επιθυμούσα μερικές ίντσες παραπάνω ). Δεν έχω, όμως, δοκιμάσει άλλα τηλεσκόπια. Ο πατέρας τους δεν έχει καμμιά πρότερη εμπειρία και δεν θα ήθελα να τον φορτώσω με τρίποδες, ευθυγραμμίσεις κτλ.Έτσι, θεωρώ ότι το πιο εύκολο και πρακτικό είναι ένα dobsonian. Επειδή ο προϋπολογισμός είναι σφικτός (περίπου 100 ευρώ) τα περισσότερα που έχω δει έχουν σφαιρικό καθρέφτη. πχ1 https://www.e-shop.gr/national-geographic-114-500-compact-telescope-p-PER.571910ή με μικρότερο καθρέφτηhttps://www.planitario.gr/heritage-76.html https://www.planitario.gr/dobsonian-firstscope-by-robert-reeves.html(τα δύο τελευταία γνωρίζει κάποιος αν έχουν παραβολικό καθρέφτη? ) Το national geographic είναι ολοκληρωμένο πακέτο με σχετικά μεγάλο καθρέφτη. Το ερώτημα για μένα είναι πόσο άσχημη "εικόνα" θα έχει ο σφαιρικός καθρέφτης. Ειδικά τώρα που μιλάμε για παιδιά (δεν δίνουν σημασία στη λεπτομέρεια, δεν έχουν μέτρο σύγκρισης κτλ) Ως μέτρο σύγκρισης ένας απλός χρήστης με ποια εικόνα θα ήταν πιο ευχαριστημένος με αυτή του σφαιρικού καθρέφτη 114 ή με αυτή ενός παραβολικού 76Ρ ή 100Ρ? Έχετε κάποιο άλλο τηλεσκόπιο με αυτές ή παρόμοιες προδιαγραφές κατά νου? Μια τελευταία ερώτηση: Πόσο πολύ εμπιστεύεστε τις μεταφορικές για αγορά τηλεσκοπίου απο εξωτερικό?Απαιτείται κάποιο προστατευτικό αμπαλάζ? Ευχαριστώ,Ευγένιος
fotodektis Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2020 Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2020 Φίλε μου στα 114mm διάμετρο το σφάλμα της σφαιρικής εκτροπής,ιδιαίτερα στα τηλεσκόπια μεγάλης εστιακής πχ. 900-1000mm δεν είναι σημαντικό! Έχω παρατηρήσει απο τέτοιο τηλεσκόπιο για 2 χρόνια και δεν με ενόχλησε ιδιαίτερα.Όμως για μικρότερου εστιακού λόγου τηλεσκόπιο με σφαιρικό κάτοπτρο πχ.114/500 το πρόβλημα θα είναι πιο έντονο...Βέβαια με τη χρήση ενός barlow 2x θα περιοριστεί σημαντικά,επειδή η εστιακή θα γίνει ισοδύναμη με 1000mm.Αλλά το πιο σημαντικό ερώτημα που προκύπτει για αγορά κατοπτρικού τηλεσκοπίου για μικρά παιδιά 6 και 8 χρονών,με πατέρα άσχετο με την αστρονομία,είναι ποιός θα κάνει την ευθυγράμμιση των κατόπτρων...Αν την κάνεις εσύ,καθώς και τα υπόλοιπα,πχ.την τοποθέτηση φωτοχιτωνίου στο SW Heritage 130/650,τότε καλύτερη θα είναι η αγορά του τηλεσκοπίου αυτού!Αν όμως δεν είναι εφικτό,τότε μια καλή αγορά είναι ένα διοπτρικό πχ. SW Evostar 90/900, ή καλύτερα του SW 102/500 που είναι πιο φορητό,δίνει και μεγάλα πεδία και είναι εξαιρετικό στην εκμάθηση του ουρανού και αναζήτηση στόχων,άρα χρήσιμο και αργότερα!Ίσως και σε ένα 80/400 αχρωματικό,κυκλοφορούν και μεταχειρισμένα...Φιλικά-Κώστας "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
HOMO Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 1, 2020 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 1, 2020 Όλα καλά με τα νευτώνεια αλλά επειδή αντιστρέφουν το είδωλο θα απογοητεύσουν σε επίγεια παρατήρηση.Θα συμφωνήσω με τον Κώστα για ένα αχρωματικό 80/400 σε μια ελαφρια βάση. Πάντως το μόνο σίγουρο είναι τηλεσκόπιο με γρήγορο εστιακό λόγο για γρήγορη ανευρεση στόχου . Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα