Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Κανω post παλι την απαντηση μου σε παλιοτερο topic επειδη το ερωτημα "Ειμαι αρχαριος τι τηλεσκοπιο να αγορασω;" "Η ειμαι αρχαριος ειναι καλο το ταδε τηλεσκοπιο;" συνεχως αναδυεται :mrgreen:

Η ερωτηση: "Ειμαι αρχαριος να παρω το Α η το Β;" η "Τι να παρω;"

Εχει ακουστει 1000 φορες εδω μεσα,αλλα την ακουμε και γυρω μας απο φιλους που θελουν να ασχοληθουν με την αστρονομια.

Εγω θα προσεγγισω το ερωτημα απο αλλη οπτικη γωνια, θα πω τι να μην παρει ενας αρχαριος (και οχι μονο)

α)Διοπτρικο κατω των 4" εκτος και ειναι Takahashi,Televue,Vixen η καποιας αλλης premium εταιρειας και απαραιτητως με στιβαρη βαση (οχι συμφερουσα σχεση τιμης προς αποδοση παντως...)

Παραδειγματα αποδεκτων τηλεσκοπιων αυτης της κατηγοριας Takahashi FC-60,Vixen A80SS.

β)Κατοπτρικο κατω των 6" σε ισημερινη στηριξη παιχνιδι.Αν τηρει τις προδιαγραφες των ανωτερω διοπτρικων ως προς την ποιοτητα μπορει να παρει και κατω των 6" (οχι συμφερουσα σχεση τιμης προς αποδοση οπως και στο α)

Παραδειγματα αποδεκτων τηλεσκοπιων αυτης της κατηγοριας

Takahashi ΜΤ130,Vixen R135SS.

γ)Μικρο πλαστικοποιημενο computerized τηλεσκοπιο που ουσιαστικα ειναι οπτικος σωληνας "τηλεσκοπιου της δεκαρας" οπως λεει ο Dickinson στο εξαιρετο βιβλιο "Nightwatch",τοποθετημενος σε φτηνη computerized βαση.Καλυτερα να παρει κατι μεγαλυτερο με απλουστερη στηριξη και λειτουργια και να μαθει τον ουρανο.

δ)Εξελιγμενο ακριβο τηλεσκοπιο computerized με 1002 δυνατοτητες και λειτουργιες που δεν κατανοει, καθως επισης ογκωδες και χρονοβορο στο στησιμο.Ενα hobby πρεπει να ναι διασκεδαστικο, αν αργοτερα αποκτησει γνωσεις και εμπειρια και δει πως πραγματικα κολλαει με την αστρονομια μπορει να παει σε τηλεσκοπιο τετοιου ειδους.

Στα γ και δ δεν αναφερω παραδειγματα προς αποφυγην για ευνοητους λογους (ισως παρεξηγηθω )

Αυτα πιστευω πως αν τα ακoλουθησει καποιος που τωρα ξεκιναει, δεν θα το μετανοιωσει!

Καλες παρατηρησεις!

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
  • Απαντήσεις 110
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Δημοσιεύτηκε
Εγκρινω και επαυξανω με τις συμβουλες του Γιωργου!! Επρεπε καποιος να τα γραψει! Φιλοι αρχαριοι να τα προσεξετε!! =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D>

Φιλικά,

Παναγιώτης Αντωνόπουλος

Δημοσιεύτηκε
Σωστά αυτά, αλλά το ακριβό computerized τηλεσκόπιο με τις 1000 δυνατότητες δε νομίζω ότι πρέπει να ανήκει στη λίστα των ''να μη πάρει''. Με την έννοια ότι αρχάριος δεν είναι μόνο αυτός που χθες άρχισε να ασχολείται με τον ουρανό. Αρχάριος είναι και κάποιος που ασχολείται καιρό, αλλά δεν έχει τηλεσκόπιο, όπως αρχάριος είναι και ο πρωτάρης που βουτάει με πάθος στην αστρονομία και θέλει κάτι καλό. Τα λέω αυτά γιατί ανήκω στις δύο τελευταίες κατηγορίες, και πιστέψτε με, ευγνωμωνώ τη κρίση μου, που πήρα το LX90 για πρώτο τηλεσκόπιο και όχι κάποιο των 500-1000 ευρώ, γιατί τότε πιθανότατα να μην είχα αλλάξει ακόμα ένα τέτοιο τηλεσκόπιο. Η συμβουλή μου είναι, αν είσαι πορωμένος με το χόμπυ και είσαι πεπεισμένος ότι θα το ακολουθήσεις, πάρε ότι καλύτερο μπορείς.
IK Observing System
Δημοσιεύτηκε

Νομίζω ότι ίσως οι προσεγγίσεις που έγιναν παραπάνω ως προς την αγορά ενός «πρώτου τηλεσκοπίου» έχουν ένα απόλυτο ύφος που στενεύει πάρα πολύ τα όρια ενός αρχάριου που τολμά να εξερευνήσει με τον δικό του τρόπο τον ουρανό. Οι μάρκες και τα μεγέθη των τηλεσκοπίων που γράφτηκαν αφήνουν έξω ίσως την πλειοψηφία των τηλεσκοπίων που χρησιμοποιούν οι ερασιτέχνες αστρονόμοι. Αμφιβάλω πολύ αν αυτοί που γράφουν τόσο πολύ για μάρκες έχουν κάνει οι ίδιοι τεστ αξιολόγησης και αν είναι σε θέση να το κάνουν. Εχω παρατηρήσει με ένα διοπτρικό 4 ιντσών της Tasco που μου έκανε να αλλάξω την γνώμη μου για αυτά τα τόσο κακόφημα τηλεσκόπια ή με ένα διοπτρικό 4 ιντσών της Unitron και ένα παρομοίου διαμετρήματος της Celestron αχρωματικού ή Skywatcher αποχρωματικού που συναγωνίζονταν επάξια με ένα Astrophysics πενταπλάσιου κόστους. Τι και αν υπάρχει λίγο χρώμα στο φεγγάρι;Νομίζω ότι χανόμαστε πάρα πολύ στις κριτικές και τις γνώμες άλλων με αποτέλεσμα να χάνουμε την ουσία: ερασιτέχνης= amateur (περιέχει μέσα του την λέξη «αγάπη»).

Δεν σημαίνει, επειδή το δικό μου πρώτο τηλεσκόπιο ήταν ένα Meade 4,5 ιντσών κατοπτρικό που αγόρασα από ένα μεγάλο μαγαζί μη ειδικευμένο στον χώρο της αστρονομίας, με $300, με απογοήτευσε. Με αυτό είδα για πρώτη φορά τον Κρόνο, τον Δία, τις Πλειάδες και όλα τα άλλα. Ήμουν στον παράδεισό μου. Πέρασε αρκετός καιρός μέχρι να «ωριμάσω» σαν ερασιτέχνης και να πάρω κάτι καλύτερο. Στον ενδιάμεσο χρόνο είχα απορροφηθεί στον χώρο της παρατήρησης. Υπήρχε (και σίγουρα πάντα θα υπάρχει) μια δίψα για να μάθω, να εξερευνήσω. Δεν λες σε ένα μικρό παιδάκι τι πρόκειται να συναντήσει στον κόσμο των μεγάλων. Θα το αποκαρδιώσεις και θα του στερήσεις την χαρά της εξερεύνησης και τον αυθόρμητο ζήλο. Θα πρέπει να μάθει από τα λάθη του. Μπορείς όμως να το αποτρέψεις από κάτι κακό.

Θα έλεγα λοιπόν σε κάποιον αρχάριο να ενημερωθεί για τις δυνατότητες των τηλεσκοπίων από ένα μαγαζί αστρονομικών ειδών. Να δώσει κάποια ιδιαίτερη προσοχή στις διαφορές ανάμεσα στα ρομποτικά και μη ρομποτικά. Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι ότι θα διστάσει να κάνει την μεγάλη αγορά αμέσως. Θα είναι προτιμότερο να αρχίσει από κάτι σχετικά φθηνό και όχι ρομποτικό έτσι ώστε να μάθει χωρίς να «πάθει», χωρίς δηλαδή να πληγώσει την τσέπη του και φυσικά χωρίς να απογοητευθεί πρόωρα.

Τι θα έλεγε ο Γαλιλαίος αν του δίναμε ένα Astrophysics; Θα έσπανε το δικό του πρώτο «πληθώρας οπτικών σφαλμάτων» τηλεσκόπιο; Με εκείνο ανακάλυψε τον «κόσμο όλο», θα είναι πάντα στην καρδιά του!

Ευχαριστώ,

και «καλή Έκλειψη σε όλους» (ολικούς ή μερικούς),

Αντώνης Παντελίδης

Δημοσιεύτηκε
Νομίζω ότι ίσως οι προσεγγίσεις που έγιναν παραπάνω ως προς την αγορά ενός «πρώτου τηλεσκοπίου» έχουν ένα απόλυτο ύφος που στενεύει πάρα πολύ τα όρια ενός αρχάριου που τολμά να εξερευνήσει με τον δικό του τρόπο τον ουρανό

Δεν στενευει τιποτε, μπορει καλιστα καποιος να παρει 6-8" ισημερινο η dobsonian, 4"+ αχρωματικο (οχι κοντο φυσικα, το οποιο ειναι καταλληλο μονο για μεγαλα πεδια και χαμηλες μεγεθυνσεις) σε αξιοπρεπη ισημερινη βαση και οσο για τα παιδια, τους κανει καλο να ΜΗΝ αγορασουν τηλεσκοπιο παιχνιδι, γιατι με τετοια παιχνιδακια πολυς κοσμος εχει μισησει την αστρονομικη παρατηρηση.

Ο γραφων εχει απο το 1983 το διοπτρικο Vixen 80mm f/11.4 στη παλια καλη βαση Polaris το οποιο δεν το αποχωριζεται με τιποτα και το οποιο ακομα χρησιμοποιει για παρατηρηση και φωτογραφηση.

Τι θα έλεγε ο Γαλιλαίος αν του δίναμε ένα Astrophysics; Θα έσπανε το δικό του πρώτο «πληθώρας οπτικών σφαλμάτων» τηλεσκόπιο;

Στην εποχη του Γαλιλαιου δεν υπηρχαν καλυτερα τηλεσκοπια απο το δικο του το οποιο κατασκευασε μονος. Προσωπικα ναι πιστευω πως μπορει να μην εσπαγε το δικο του αν του διναμε ενα astophysics αλλα απλως θα το βαζε σε ενα ραφι και δεν θα ξανακοιταζε ποτε με αυτο τον ουρανο.Το ιδιο επραξα κι εγω απο την στιγμη που πηρα το Vixen με το παλιο διοπτρικο των 60mm σε βαση της πλακας.

Δημοσιεύτηκε
Σωστά αυτά, αλλά το ακριβό computerized τηλεσκόπιο με τις 1000 δυνατότητες δε νομίζω ότι πρέπει να ανήκει στη λίστα των ''να μη πάρει''. Με την έννοια ότι αρχάριος δεν είναι μόνο αυτός που χθες άρχισε να ασχολείται με τον ουρανό. Αρχάριος είναι και κάποιος που ασχολείται καιρό, αλλά δεν έχει τηλεσκόπιο, όπως αρχάριος είναι και ο πρωτάρης που βουτάει με πάθος στην αστρονομία και θέλει κάτι καλό. Τα λέω αυτά γιατί ανήκω στις δύο τελευταίες κατηγορίες, και πιστέψτε με, ευγνωμωνώ τη κρίση μου, που πήρα το LX90 για πρώτο τηλεσκόπιο και όχι κάποιο των 500-1000 ευρώ, γιατί τότε πιθανότατα να μην είχα αλλάξει ακόμα ένα τέτοιο τηλεσκόπιο. Η συμβουλή μου είναι, αν είσαι πορωμένος με το χόμπυ και είσαι πεπεισμένος ότι θα το ακολουθήσεις, πάρε ότι καλύτερο μπορείς.

Όχι Ιφικράτη, ούτε αυτός να πάρει Go-To. Tι να το κάνει; Για να πάρεις ένα αξιόπιστο σύστημα πρέπει να σκάσεις τουλάχιστο 1000 Ε.

Δώσε τα καλύτερα σε διάμετρο...

Όταν αργότερα θα θέλεις να κάνεις 30λεπτες εκθέσεις σε νεφελώματα 15 μέγεθος και θα θές PEC η συντεταγμένες, τότε να πάρεις GO-TO

Aλλιώς δε βλέπω νόημα....

Να μάθεις καλά τον ουρανό πρώτα, αυτό έχει σημασία...αυτή είναι η χαρά!

Καλά για αρχάριο-αρχάριο δεν το συζητώ κάν :D

¨Αντε και το παίρνει....πώς θα το στήσει?

Δημοσιεύτηκε

Όσον αφορά τη γνωστή ατάκα, ότι ο πρωτάρης ας μη πάρει ρομποτικό για να μάθει, ας σκεφτούμε λίγο τις συνθήκες παρατήρησης. Ο κανόνας αυτός είναι άριστος για όποιον μένει εκτός πόλεως ή κάνει παρατηρήσεις σε απόμακρα από φωτορύπανση μέρη. Εκεί μάλιστα, τι να το κάνει το ροπμοτικό, είναι πολύ πιο όμορφο να τα βρίσκει κανείς μόνος του με τους αστρικούς χάρτες. Αλλά για σκεφτείτε κατά πόσο αυτό είναι εφικτό από την Αθήνα για παράδειγμα ή τη Θεσσαλονίκη, όπου μένουν οι περισσότεροι αρχάριοι; Από την Αθήνα, αν είναι δυνατόν ποτέ να πας με χάρτη!! Ακόμα και το finder δε μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις αστρικές θέσεις. Τα αστέρια που βλέπεις είναι λίγα, και ανίκανα να σε οδηγήσουν στην εύρεση του αντικειμένου. Αποτέλεσμα αν δεν έχεις ρομποτικό; Περιορίζεσαι στους εύκολους στόχους (φεγγάρι, πλανήτες, νεφέλωμα Ωρίωνα ή γαλαξίας ανδρομέδας πχ). Σύνέπεια, χάνεις το ενδιαφέρον σου, νευριάζεις με τη φωτορύπανση και τα παρατάς. Αν έχεις goto τώρα, βλέπεις ένα τεράστιο αριθμό αντικειμένων, νεφελώματα, γαλαξίες, σμήνη, κομήτες, αστεροειδείς κλπ κλπ. Δηλαδή ας κοιτάξουμε λίγο την ουσία . Τι θέωρείτε πιο σημαντικό, να δει ο αρχάριος ένα απόμακρο γαλαξία πχ, και να ενθουσιαστεί? Ή να ψάχνει χωρίς να τον βρίσκει και να απογοητευτεί επειδή πρέπει να μάθει ουρανογραφία? Στο κάτω κάτω, εάν χρησιμοποιεί laptop για να χειρισθεί το τηλεσκόπιο, τότε μαθαίνει ουρανογραφία με τεράστια ευκολία και γρηγοράδα. Αυτό απλά γιατί ο ίδιος κοιτάει το χάρτη μέσω του υπολογιστή, θυμάται που πάει να δει, σε ποιό αστερισμό και παίρνει επιστημονικές και αστρονομικές πληροφορίες την ώρα της παρατήρησης(πολύ σημαντικό) που οι χάρτες δεν αναφέρουν. Επομένως θα συνιστούσα στον αρχάριο εφόσον διαθέτει τα χρήματα ένα goto τηλεσκόπιο, γιατί αν έχει 2 φορές όρεξη να παρακολουθήσει, το goto θα του δώσει 5 φορές όρεξη. Όλ' αυτά βέβαια σε περιοχές με έντονη φωτορύπανση. Αλλιώς και γω όταν είμαι σε σκοτεινούς ουρανούς, προτιμώ τους χάρτες. Έχει μεγαλύτερη αγώνία και ενδιαφέρον.

Καλά για αρχάριο-αρχάριο δεν το συζητώ κάν

¨Αντε και το παίρνει....πώς θα το στήσει?

Εγώ δηλαδή όταν πήρα το LX90, 15 χρονών πως το έστησα? Ο αρχάριος δε σημαίνει ότι είναι και βλάκας. Θα διαβάσει ,θα μάθει και θα το στήσει. Και σιγά το δύσκολο ρε παιδιά; Κάνουμε τη τρίχα τριχιά μου φαίνεται.

IK Observing System
Δημοσιεύτηκε

Φιλοι μου! ταπεινη μου αποψη, η οποια επαναλαμβανεται...

Ειμαι πρωταρης. Βλεπω ενα τηλεσκοπιο σε μια βιτρινα. Ειναι ενα μακρουλο κυλινδρικο πραμα με μια βαση ξυλινη σαν τραμπαλα. Διπλα του ειναι ενα μικροτερο αλλα πιο fancy, με χειριστηρια και τριποδα ατσαλενιο..διπλασια τιμη ομως. Πιο διπλα ενα αλλο καπου ενδιαμεσα, αλλα η βαση του μοιαζει λιγο φτηνιαρικη...τι να κανω τι να κανω...ειπα να ρωτησω στο astrovox αλλα τι το θελα? μονο που δεν σκοτωθηκανε! ο ενας ετσι, ο αλλος ετσι...πωπω..και γουσταρω πολυ ρε μπιιιιπ να παρω ενα τετοιο...anyway..ειπα να μπω να ρωτησω..κι αλλη συγχιση απο κει..αυτο εχει go-to και gps και tracking (κανει και καφε? :D ) αυτο δεν εχει τιποτα απλα το κουνας περα δωθε μεχρι να βρεις αυτο που θελεις και αυτο, αμα ξερεις απο χαρτες και συντεταγμενες μπορεις να ρυθμιζεις αυτους τους κυκλους και να βρισκεις...

Ε λοιπον...θα παρω ενα στην τυχη...και οτι γινει...αμα δεν μου βγει καλο, παμε παρακατω..

τι θελω απο το τηλεσκοπιο μου? αυτο και αυτο και αυτο...το θελω ετσι αλλα οχι αλλιως..καταληγω στην αναλογια τιμης και εμφανισης (γιατι σαν πρωταρης δεν εχω ιδεα απο διαμετρο) και ειμαι ετοιμος για εξερευνηση!!!

Εξαλλου αμα δεν καταλαβω κατι..υπαρχει παντα το astrovox...αν δεν εχουν αλληλοσφαχτει μεχρι τοτε δηλαδη...:cheesy:

ετσι το βλεπω εγω παιδες...το καλυτερο τηλεσκοπιο (εκτος απο το πρωτο) ειναι αυτο που χρησιμοποιας πιο συχνα! ασχετως μαρκας, τυπου κ.λ.π....

Ad Astra Per Aspera

www.agapioselia.com

Δημοσιεύτηκε

Απο ουρανους Αθηνας εγω δεν θα κοιταζα κανενα deep sky αντικειμενο. Γενικως απο ουρανο με οριακο μεγεθος λιγοτερο απο 5+ δεν υπαρχει ουσιατικα καμια σοβαρη deep sky παρατηρηση.

Αν θελεις deep sky πας στις εξοχες! Οσο για το laptop οτι χειροτερο ακομα και σε night mode για να σου χαλασει την νυχτερινη οραση (οχι βεβαια πως παρατηρωντας απο την Αθηνα εχεις ποτε νυχτερινη οραση :mrgreen: ).

Και φυσικα σαφως και δεν μαθαινεις τιποτα απο τον ουρανο αφου μια ζωη την οθονη κοιτας.

Δημοσιεύτηκε

Αυτό είναι σα να αποκλείεις στους αστρονόμους των μεγαλουπόλεων να παρατηρούν από την πόλη. Δεν έχουν όλοι την άνεση και τη ''τρέλα'' να παίρνουν τα βουνά. Από τη πόλη μπορείς να δεις και γαλαξίες και νεφελώματα. Αρκεί να ξέρεις που να κοιτάξεις. Και επειδή δε πρόκειται αυτό να το καταφέρεις με χαρτες γι' αυτό λέω ότι το goto είναι το τηλεσκόπιο για τη πόλη. Ο αρχάριος (και ο έμπειρος μάλιστα), θα χρησιμοποιήσει τη τεχνολογία προς όφελός του, ώστε να καταφέρει να δει τίποτα από τη πόλη χωρίς να τρέχει στην ύπαιθρο. Άσε που πρέπει να κάνεις και πολλά χιλιόμετρα για καθαρούς ουρανούς. Σε καμμία περίπτωση δε λέω ότι ουρανός πόλης και υπαίθρου είναι το ίδιο. Αλλά από το να μη δεις τίποτα, καλύτερα να πάρεις goto.

Και φυσικα σαφως και δεν μαθαινεις τιποτα απο τον ουρανο αφου μια ζωη την οθονη κοιτας

Ε όχι και τίποτα! Αν βλέπεις την οθόνη και παράλληλα βλέπεις που περίπου πέφτει ο αστερισμός μαθαίνεις πρώτης τάξεως ουρανογραφία!

IK Observing System
Δημοσιεύτηκε

Φίλε Ifikratis τα πράγματα έχουν ως Γιώργος έφη....

Απο ουρανους Αθηνας εγω δεν θα κοιταζα κανενα deep sky αντικειμενο. Γενικως απο ουρανο με οριακο μεγεθος λιγοτερο απο 5+ δεν υπαρχει ουσιατικα καμια σοβαρη deep sky παρατηρηση.

Αν θελεις deep sky πας στις εξοχες! Οσο για το laptop οτι χειροτερο ακομα και σε night mode για να σου χαλασει την νυχτερινη οραση (οχι βεβαια πως παρατηρωντας απο την Αθηνα εχεις ποτε νυχτερινη οραση :mrgreen: ).

Και φυσικα σαφως και δεν μαθαινεις τιποτα απο τον ουρανο αφου μια ζωη την οθονη κοιτας.

"blackjanuaryout"
Δημοσιεύτηκε

Ιφικράτη νομίζω τα παραλές,

Μέσα από τη Θεσσαλονίκη κάλλιστα μπορείς να κάνεις αξιοπρεπή παρατήρηση και χωρίς GO-To...

...Aμα έχεις την όρεξη να βγείς και λίγο στην εξοχή ακόμα καλύτερα!

Καλύτερα θα το απολαύσεις αν έχεις ένα 10 Dob παρά ένα 4" Go-To...!

Σε ότι ουρανό και να βρίσκεσαι!

Επίσης στις μεγάλες πόλεις υπάρχουν Αστεροσκοπεία και σύλλογοι με ανθρώπους που μπορούν να βοηθήσουν τον αρχάριο.

Στην επαρχία συνήθως ξεκινάς μόνος σου.

Δημοσιεύτηκε

Εμένα το πρώτο μου τηλεσκόπιο ήταν ένα 4" GO TO

...Aκόμα , μετά από τόσα χρόνια το μετανιώνω!

Γι αυτό θα φωνάζω με όλη μου τη δύναμη για να προλάβω όσους μπορώ περισσότερους!

Να προσθέσω επίσης πως σε χαμηλές τιμές μόνο αξιοπρεπή δεν μπορείς να πείς τα GO TO που κυκλοφορούν!

Γενικά εγώ θα πρότεινα Διοπτρικό όχι μικρότερο από 4" Vixen

Κατοπτρικό όχι μικρότερο από 8" Skywalker

και βάση Dob η όχι λιγότερο από Heq-5

Aμα κάποιος μπορεί να δώσει λίγα παραπάνω ώς αρχάριος καλύτερα να μείνει στις 10" και να επενδύσει σε προσοφθάλμια

Δημοσιεύτηκε

Δε ξερω τι γίνεται στη Θεσαλλονίκη αλλά από την Αθήνα , και συγκεκριμένα το Μαρούσι που έιναι και 9 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, με το finder δε μπορώ να βρω τίποτα σχεδόν. Πολύ απλά γιατί ο ουρανός δεν είναι μαύρος αλλά γκρίζος. Δεν υπάρχει περίπτωση να πας με χάρτη. Εδώ και με το goto με πάει στο Dumbel ακριβώς, και αν δε βάλω το OIII δε βλέπω τίποτα. Χωρίς goto και ειδικά ο αρχάριος, δε πα να χει και 16ιντσο, η ουσία είναι ότι δε μπορεί να δει αστρικούς σχηματισμούς στο finder για να κατευθυνθεί. Το πρόβλημα της φωτορύπανσης είναι μείζον.

Εγώ σου λέω, αν μου δινες τώρα ένα νευτώνιο πχ 12ιντσο δε θα πήγαινα στη ταράτσα μου να παρατηρήσω.Θα έλεγα άστο στο ντουλάπι μέχρι να πάω στην εξοχή. Δηλαδή μια φορά το χρόνο. Αν μου δινες ένα goto 5ιντσο θα πήγαινα κάθε βδομάδα. Γιατί απλά καλύτερα να ΔΩ κάτι αλλά αμυδρό, παρά να βλέπω μόνο αστέρια.Γιατί χωρίς goto (και ειδικά ο αρχάριος) δε πρόκειται να βρει τίποτα από την Αθήνα τουλάχιστον που ξέρω.

IK Observing System
Δημοσιεύτηκε

Τότε δεν έχει νόημα να παρατηρείς!

Βγές λίγο έξω για να το απολαύσεις!

π.χ Πεντέλη

Το καλοκαίρι έρχεται.....

Κανόνισε μια εκδρομούλα στον Πάρνωνα ή στο Κρυονέρι!

Το τελευταίο είναι 1 ώρα περίπου με λεωφορίο μέχρι Κιάτο και 10 λεπτά μετά με το ταξί.

Δημοσιεύτηκε

Για να πάω στο Κρυονέρι ή στο Πάρνωνα είναι ολόκληρο ταξίδι. Προετοιμασία, μεταφορά, αντίσκηνο.... Δεν είναι για να τα κάνω αυτά πάνω΄από 2 φορές το χρόνο. Μου φαίνεται ολίγον τρελό να το κάνω συχνά [-X . Εγώ θέλω μια φορά τη βδομάδα, μετά τα διαβάσματα και τη καθημερινότητα, να παίρνω το τηλεσκοπιάκι μου και μια καρέκλα στη ταράτσα και να χαζέβω 2-3 ωρίτσες. Τι μου λες τώρα εσύ!

πχ. Πεντέλη

Πάει κι' αυτή χάλασε!

IK Observing System
Δημοσιεύτηκε
Αν βλέπεις την οθόνη και παράλληλα βλέπεις που περίπου πέφτει ο αστερισμός μαθαίνεις πρώτης τάξεως ουρανογραφία!

Αστερισμος;;; Ποιος αστερισμος φαινεται στην πορτοκαλι σουπα που ονομαζεται ουρανος της Αθηνας; :P

Γενικά εγώ θα πρότεινα Διοπτρικό όχι μικρότερο από 4" Vixen

Κατοπτρικό όχι μικρότερο από 8" Skywalker

και βάση Dob η όχι λιγότερο από Heq-5

Συμφωνω απολυτως! Τα ιδια ειπα κι εγω με αλλα λογια!

Αξιοπρεπες ανοιγμα και αξιοπρεπη βαση με goto θελεις οχι απο 1000 αλλα απο 2000-2500 ευρω και πανω!

Δημοσιεύτηκε
[

Αξιοπρεπες ανοιγμα και αξιοπρεπη βαση με goto θελεις οχι απο 1000 αλλα απο 2000-2500 ευρω και πανω!

Μια GP-D με το Skysensor-2000 είναι μέσα στα άμεσα σχέδιά μου... υπολογίζω γύρω στα 2800 .... ](*,)'

Δημοσιεύτηκε
[

Μια GP-D με το Skysensor-2000 είναι μέσα στα άμεσα σχέδιά μου... υπολογίζω γύρω στα 2800 .... ](*,)'

Για δες στις Μικρες αγγελιες!!!!

Τι θα ελεγες για...1500 ευρω???? :D

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης