Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Απόψε ήταν μια πολύ άσχημη νύχτα :!: Ενώ ετοιμαζόμουν να βγώ έξω και να γουστάρω καλή παρατήρηση ,προς μεγάλη μου αρνητική έκπληξη ο ουρανός είχε τα μαύρα του τα χάλια (τυπικά τουλάχιστον γιατι μαύρος ουρανός εδώ = ΚΑΛΟ ανέκδοτο) :!: Δεν έφταιγε η φωτορύπανση αλλά ούτε και η συννεφιά (που ουσιαστικά δεν υπήρχε δεόλου) ΑΛΛΑ ένας άλλος παράγοντας που είχα αγνοήσει παντελώς...η καταραμένη υγρασία που συνυπήρχε σε επίπεδο 94% σύμφωνα με την ΑΚΤΙΣ :!: Αφού έριξα τα καθιερωμένα μου καντίλια είπα ας το καταπιώ και να κάνω μια προσπάθεια.Μόλις βγαίνω έξω λοιπόν διακρίνω οτι το κάτω μέρος του ουρανού είναι ρόζ (εκεί έκανα πολλά γέλια) και πιο πάνω είχε το τυπικό γκρίζο χρώμα :!: Μετά απο λίγη ώρα καλά καλά δεν έβλεπα την μεγάλη άρκτο που παρεπιπτώντος κοίταζα ανελειπώς με στόχο τον Μ81 (αυτό και αν είναι για γέλια ε ; ).Στην τελική τα παρατάω όλα και ξαναμπαίνω μέσα με πονόλαιμο μάλιστα :!: ](*,) :frown: :evil: :-({|=
Δημοσιεύτηκε

Εγώ σπουδάζω Αθήνα, αλλά σήμερα ήρθα στο Λουτράκι(μόνιμη κατοικία), όπου ο καιρός ήταν πάρα πολύ καλός. Από τότε που πήρα το τηλεσκόπιο(κοντεύει μήνας) δεν είχα την ευκαιρία να παρατηρήσω τίποτα εκτός από την σελήνη. Σήμερα έκανα την πρώτη σοβαρή παρατήρηση.

Γύρισα που λές πριν 2 ώρες απ`τα χωράφια. Με τη βοήθεια του Νightwatch παρατήρησα τα εξής:

1) Νεφέλωμα Ωρίωνα. Ήταν αρκετά χαμηλά στις 11 που πήγα για παρατήρηση με συνέπεια να είναι κοντά στα φώτα της πόλης. Επομένως, φάνηκε πάρα πολύ αμυδρό.. Αλλά φανηκέ! :D

2) Πλειάδες. Δεν διέκρινα το μπλέ χρώμα τους... (Πρέπει να πάω σε ακόμα πιο σκοτεινούς ουρανούς...)

3) Τον γαλαξία Μ108 στην Μεγάλη Άρκτο. Μεγ 10. Πάρα πολύ αμυδρός, ίσα που τον διέκρινα. Αυτός είναι και ο πρώτος γαλαξίας που διέκρινα!! Θα μου πείτε γιατί δεν βλέπεις της Ανδρομέδας.. Όταν πήγα για παρατήρηση είχε κρυφτεί κάτω απ`τον ορίζοντα(!). Πάντως για πρώτη μου φορά, νιώθω πολύ περήφανος που κατάφερε να τον εντοπίσω. Μού`φυγε ο πάτος μέχρι να βρώ έναν γαλαξία.. 1 ώρα έψαχνα περίπου, ήταν πολύ αμυδροί.

4)Το ζεύγος Μ81-82. Ασύγκρητα λαμπρότεροι γαλαξίες από τον Μ108. Εντυπωσιάστικα ιδιαίτερα! Πανέμορφοι :mrgreen:

5)Κρόνος. Η μέγιστη μεγέθυνση που έχω αυτή τη στιγμή είναι 120χ(το τηλεσκόπιο είναι 8ιντσο Dobs). Παρότι φαινόταν αρκετά μικρός,ήταν ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟΣ!! Τα δαχτυλίδια ήταν πολύ ευδιάκριτα και το κενό μεταξύ αυτών και του πλανήτη επίσης ευδιάκριτο. Σε μεγαλύτερες μεγεθύνσεις, φαντάζομαι, θα είναι πολύ πιο εντυπωσιακό.. Υπομονή μέχρι το καλοκαίρι που θα πάρω κανά Barrlow! Για χώρισμα cassini ούτε συζήτηση, η μεγένθυση ήταν πολύ μικρή. Διέκρινα 4 δορυφόρους με την 120χ

6)Άρης. Πολύ μικρός, με την 120χ. Χαρακτηριστικό το βαθύ πορτοκαλί χρώμα του.

7)Δίας. Πανέμορφος. Φάνηκαν 2 μεγάλες λωρίδες και κάποιοι δορυφόροι.

Αυτά για πρώτη φορά! Και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος :D

Εσείς, στην πρώτη σας παρατήρηση θυμάστε τι παρατηρήσατε?

Δημοσιεύτηκε

Παιδιά, προσέχετε πολύ με την υγρασία, εμένα στη Νέα Μάκρη (Αττική) όπου είχα το τηλεσκόπιο εισχώρησε στην κόλλα που ένωνε τους φακούς στον plossl και μου έκανε το eyepiece σκ... Τώρα έχω έναν dust-spaced (αφού τον άνοιξα, για να δω προς τι αυτά τα περίεργα σχήματα που δημιουργούσε η υγρασία καθώς αντιδρούσε με την κόλλα και την αχρήστευε) plossl!!!

Ειδικά εάν έχετε διοπτρικά με cemented achromat θέλει τρελλή προσοχή!! Μην το αφήνετε πολλές ώρες έξω και να ελέγχετε συχνά-πυκνά τον φακό και το σωλήνα!

Σκόρπιες σκέψεις:

http://ngc253.blogspot.com/

travel... without movement...

Δημοσιεύτηκε
Ρε παιδια μην τα λετε αυτα σε πονεμενους εγω εχω να δω καθαρο ουρανο και να κανω παρατηρηση τουλαχιστον 23 μερες και κατι ωρες!!!!! :twisted: :twisted: :twisted: ](*,) ](*,)

Νίκος Πασχάλης

Αστεροσκοπείο Nunki-Σκιαθος

www.nunki.gr

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης