Jump to content

Δοκιμή κιαλιών Kowa BDII32-6.5XD (6.5x32)


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Το καλοκαίρι που πέρασε, λίγο πριν καταφέρουμε μια οικογενειακή απόδραση στην Σαμοθράκη, πρόσθεσα ένα ακόμη ζευγάρι κιάλια στην ενεργή συλλογή μου, με προορισμό την παρατήρηση της φύσης και ελαφρή αστρονομική χρήση. Είναι τα Kowa BDII32-6.5XD.

https://www.kowaoptic.com/kowa-bdii32-6-5xd-binocular-6-5x32-wide-angle

https://www.planitario.gr/gr/bdii-6-5x32-xd.html

Αν και έχω ιδιαίτερη αδυναμία στις σχεδιάσεις Porro-prism, έναντι των roof-prism, λόγω τις οπτικής τους ανωτερότητας (σε συγκρίσιμες τιμές), τα συγκεκριμένα είναι σχεδίασης roof-prism για να είναι μικρά και ελαφρά. Η μεγέθυνσή τους (6,5Χ) πρακτικά δεν διαφέρει από τη συνήθη 7Χ και η φωτεινότητά τους δεν είναι χαμηλότερη από εκείνα με φακούς 50mm - όσο το φως της ημέρας δεν επιτρέπει στην κόρη του ματιού να ανοίξει πάνω από τα 5mm, δηλ. από την αυγή ως το σούρουπο. Με άλλα λόγια, η κόρη εξόδου (exit pupil) που είναι περ. 5mm (4.92) επιτρέπει τη μέγιστη εφικτή φωτεινότητα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, για ηλικίες από τα πρώτα ...ήντα και μετά, η κόρη του ματιού δεν ανοίγει και ιδιαίτερα παραπάνω. Έτσι, ένα ποιοτικό κιάλι με κόρη εξόδου 4 ως 5.5 mm μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως ένα με κόρη εξόδου 7mm για παρατήρηση την ημέρα, με σαφές πλεονέκτημα στη φορητότητα και το βάρος.

Είχα υποσχεθεί εδώ να κάνω μια δοκιμή για αυτά τα κιάλια, όταν θα τα είχα χρησιμοποιήσει αρκετά. Η συνολική τους ποιότητα είναι τέτοια που δεν μπορώ παρά να γράψω εδώ μια δοκιμή:

Οπτική ποιότητα

Πρόκειται για κιάλια με αντικειμενικούς φακούς XD, όπως τους ονομάζει η Κowa, (υψηλής βαθμίδας ED) και πρόκειται για κιάλια ...Kowa. Συνεπώς δεν μπορεί να είναι φθηνά (περ. € 400) αλλά και ο αγοραστής δικαιούται να έχει υψηλές απαιτήσεις. Είναι η πρώτη ίσως φορά που αγόρασα κιάλια χωρίς προηγούμενη δοκιμή. Σχεδόν. Είχε προηγηθεί η μικρή "εισαγωγική" διόπτρα TSN-501 της εταιρίας (20~40Χ60) με "απλό" αχρωματικό αντικειμενικό φακό (δηλ. όχι ED, XD, APO) που με άφησε άφωνο με τη σχεδόν αποχρωματική συμπεριφορά της, την εντυπωσιακή οξύτητα σε όλες τις μεγεθύνσεις, και την πανάλαφρη, high-tech κατασκευή της. Έτσι, όταν χρειάστηκε να αποσύρω τα άτυχα Nikon Monarch 8X32, (σχετικό νήμα), τόλμησα την "τυφλή" αγορά των Kowa BDII32-6.5XD. Και επιπλέον επειδή ήθελα πολύ μεγάλο οπτικό πεδίο.

Χωρίς περιστροφές, η οπτική τους ποιότητα είναι η αναμενόμενη, δηλ. εντυπωσιακή! Όπως είχα συνοπτικά γράψει, δίνουν εξαιρετικά καθαρές και αληθοφανείς εικόνες, με θαυμάσια άνεση παρατήρησης. Οι προσοφθάλμιοι είναι ιδιαίτερα μεγάλοι και με γυαλιά οράσεως φαίνεται ολόκληρο το οπτικό πεδίο χωρίς να χρειάζεται να πιεστούν επάνω στους φακούς. Δεν υπάρχει καθόλου χρωματική εκτροπή όταν τα μάτια είναι σωστά κεντραρισμένα πάνω από τους φακούς, ενώ απουσιάζει εντελώς οποιαδήποτε γεωμετρική παραμόρφωση, βαρελοειδής ή μαξιλαροειδής (οι ευθείες γραμμές παραμένουν ευθείες και στα άκρα του πεδίου). Το μόνο μειονέκτημα είναι μια μικρή απώλεια εστίασης προς τα άκρα του πεδίου λόγω καμπύλωσης πεδίου (field curvature) που στην πράξη δεν ενοχλεί σχεδόν καθόλου, ιδίως σε φωτεινές σκηνές ημέρας - ίσως λόγω του μεγάλου φαινόμενου οπτικού πεδίου και επειδή με τα κιάλια παρατηρούμε πάντα στο κέντρο όπου η οξύτητα και η αντίλιψη της όρασης είναι η μέγιστη  Οι επιστρώσεις όλων των φακών και των πρισμάτων είναι εξαιρετικές και δίνουν πολύ αμυδρές αντανακλάσεις (βαθύ πράσινο). Η ακριβής ευθυγράμιση των δύο σκελών των κιαλιών σε συνδιασμό με τη μεγάλη φυσικότητα και διαύγεια της εικόνας έχουν σαν τελικό αποτέλεσμα ένα από τα πιο ξεκούραστα και ευχάριστα κιάλια που έχω ποτέ χρησιμοποιήσει.

Στην αστρονομική παρατήρηση γίνεται ακόμη πιο αντιληπτή η οξύτητά τους σε σχέση με απλούστερα κιάλια.  Η Σελήνη, απαλλαγμένη από κάθε χρωματισμό στο χείλος, δείχνει πολύ φυσική και παράλληλα διατηρεί πολύ υψηλό κοντράστ και λεπτομέρεια. Ο Δίας φαίνεται ως ένας σαφής πολύ μικρός δίσκος με δορυφόρους "τελείες". Ακόμη και ο Κρόνος, με πολύ προσοχή, αποκαλύπτει μόλις το στενόμακρο σχήμα του - κι όλα αυτά με μεγέθυνση 6,5Χ ! Το τεράστιο πραγματικό οπτικό πεδίο των 10° (που είναι και το εμπορικό "ατού" του συγκεκριμένου μοντέλου) χωρά ολόκληρους πολλούς αστερισμούς και σε παρασύρει να χαζεύεις τον ουρανό! Το φαινόμενο πεδίο είναι 60° (επιβεβαιωμένο ακριβώς και από μένα) και είναι προς τιμήν της Kowa που δεν χρησιμοποιεί το συνηθισμένο "κόλπο" του ανακριβούς τύπου 6,5Χ10°=65° για να δηλώσει μεγαλύτερο του πραγματικού φαινόμενο οπτικό πεδίο, πράγμα που κάνουν οι περισσότεροι κατασκευαστές. Δυστυχώς ελάχιστοι κατασκευαστές (όπως η Nikon και η Kowa) τηρούν την αυτονόητη και στοιχειώδη δεοντολογία να δίνουν ακριβείς προδιαγραφές για όλα τα χαρακτηριστικά των κιαλιών τους. 

Κατασκευαστική και μηχανική ποιότητα

Απλά άριστη, ίσως ανεξαρτήτως τιμής! Δεν το γράφω "ελαφρά τη καρδία" αφού έχω κρατήσει στα χέρια μου και πολύ ακριβότερα κιάλια. Όπως έγραψα παραπάνω η ευθυγράμμιση των σκελών είναι  πολύ ακριβής (εξαιρετικά σημαντική παράμετρος) και σε όλες τις διακορικές αποστάσεις. Το "μηδέν" της εστίασης του δεξιού ματιού είναι επίσης ακριβές (εξαιρετικά σπάνιο χαρακτηριστικό, τουλάχιστον στα φθηνότερα κιάλια, αν και δεν επηρεάζει από μόνο του την οπτική ποιότητα). Τα υλικά κατασκευής αποπνέουν πολύ ποιοτική αίσθηση. Ο τροχός εστίασης και η τάπα της υποδοχής τρίποδου είναι μεταλλικά με εξαιρετικό και λεπτομερές φινίρισμα. Τα καπάκια των φακών είναι μαλακά ελαστικά κι όχι πλαστικά. Το προστατευτικό περίβλημα του σώματος είναι ένα υλικό ανάμεσα σε ελαστικό και συνθετικό. Ομολογώ ότι θα προτιμούσα καθαρά ελαστικό περίβλημα (όπως κάποια "αθάνατα" Vixen που έχω), ιδίως μετά τον αποπολυμερισμό του (παρόμοιου με τα Κowa) περιβλήματος των προαναφερθέντων Nikon μετά από 15 χρόνια χρήσης. Εκείνα όμως είχαν τη μισή τιμή και ελπίζω ότι εδώ η σύνθεση θα είναι καλύτερη. Ο χρόνος θα δείξει.... Άλλωστε εγώ μπορεί να αποπολυμεριστώ νωρίτερα! 😇 Πάντως, ο ιμάντας και η θήκη των κιαλιών μαρτυρούν κατευθείαν υψηλή κατηγορία τιμής με την ποιότητα υλικών και την εργονομία τους.

Εν τέλει...

...θα μπορούσα να έχω παραλείψει όλες τις παραπάνω λεπτομερείς αναφορές και να γράψω απλά ότι είναι ένα απολαυστικό, ξεκούραστο και "ουσιαστικό" ζευγάρι κιάλια, υπέροχο για ταξίδια και φύση, αλλά πολύ ενδιαφέρον και για περιπλάνιση από αστερισμό σε αστερισμό. Κατευθείαν ένα από τα αγαπημένα μου!

797257372_kowa6_5X32.thumb.jpg.13f607d1fcdf788e920bab51276a2a35.jpg

Και μια που μιλάμε για κιάλια, ορίστε και μια ασήμαντη πληροφορία: Η σωστή γραφή στα ελληνικά είναι κιάλια κι όχι κυάλια. Το κιάλι προέρχεται από το ιταλικό occhiali (occhio=οφθαλμός) κι όχι από το γυαλί:

κιάλι < oκιάλι < μεσαιωνική ελληνική ὀκκιάλι < ιταλική occhiali (παλαιότερη ονομασία) < occhiale < occhio ‎(“μάτι, οφθαλμός”) +‎ -ale.

 

Καλές παρατηρήσεις!

 

 

 

  • Like 6
  • Thanks 1

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; Ο ουρανός δικός μου..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Να και ένα κείμενο που περιγράφει πολύ ωραία τι βλέπεις με μια τέτοια μεγέθυνση στον ουρανό, ώστε να καταλάβουμε και εμείς οι πολύ νέοι στο άθλημα. 

Ωραία παρουσίαση ! 

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης