Jump to content

Δοκιμή κιαλιών Kowa BDII32-6.5XD (6.5x32)


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Το καλοκαίρι που πέρασε, λίγο πριν καταφέρουμε μια οικογενειακή απόδραση στην Σαμοθράκη, πρόσθεσα ένα ακόμη ζευγάρι κιάλια στην ενεργή συλλογή μου, με προορισμό την παρατήρηση της φύσης και ελαφρή αστρονομική χρήση. Είναι τα Kowa BDII32-6.5XD.

https://www.kowaoptic.com/kowa-bdii32-6-5xd-binocular-6-5x32-wide-angle

https://www.planitario.gr/gr/bdii-6-5x32-xd.html

Αν και έχω ιδιαίτερη αδυναμία στις σχεδιάσεις Porro-prism, έναντι των roof-prism, λόγω τις οπτικής τους ανωτερότητας (σε συγκρίσιμες τιμές), τα συγκεκριμένα είναι σχεδίασης roof-prism για να είναι μικρά και ελαφρά. Η μεγέθυνσή τους (6,5Χ) πρακτικά δεν διαφέρει από τη συνήθη 7Χ και η φωτεινότητά τους δεν είναι χαμηλότερη από εκείνα με φακούς 50mm - όσο το φως της ημέρας δεν επιτρέπει στην κόρη του ματιού να ανοίξει πάνω από τα 5mm, δηλ. από την αυγή ως το σούρουπο. Με άλλα λόγια, η κόρη εξόδου (exit pupil) που είναι περ. 5mm (4.92) επιτρέπει τη μέγιστη εφικτή φωτεινότητα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, για ηλικίες από τα πρώτα ...ήντα και μετά, η κόρη του ματιού δεν ανοίγει και ιδιαίτερα παραπάνω. Έτσι, ένα ποιοτικό κιάλι με κόρη εξόδου 4 ως 5.5 mm μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως ένα με κόρη εξόδου 7mm για παρατήρηση την ημέρα, με σαφές πλεονέκτημα στη φορητότητα και το βάρος.

Είχα υποσχεθεί εδώ να κάνω μια δοκιμή για αυτά τα κιάλια, όταν θα τα είχα χρησιμοποιήσει αρκετά. Η συνολική τους ποιότητα είναι τέτοια που δεν μπορώ παρά να γράψω εδώ μια δοκιμή:

Οπτική ποιότητα

Πρόκειται για κιάλια με αντικειμενικούς φακούς XD, όπως τους ονομάζει η Κowa, (υψηλής βαθμίδας ED) και πρόκειται για κιάλια ...Kowa. Συνεπώς δεν μπορεί να είναι φθηνά (περ. € 400) αλλά και ο αγοραστής δικαιούται να έχει υψηλές απαιτήσεις. Είναι η πρώτη ίσως φορά που αγόρασα κιάλια χωρίς προηγούμενη δοκιμή. Σχεδόν. Είχε προηγηθεί η μικρή "εισαγωγική" διόπτρα TSN-501 της εταιρίας (20~40Χ50) με "απλό" αχρωματικό αντικειμενικό φακό (δηλ. όχι ED, XD, APO) που με άφησε άφωνο με τη σχεδόν αποχρωματική συμπεριφορά της, την εντυπωσιακή οξύτητα σε όλες τις μεγεθύνσεις, και την πανάλαφρη, high-tech κατασκευή της. Έτσι, όταν χρειάστηκε να αποσύρω τα άτυχα Nikon Monarch 8X32, (σχετικό νήμα), τόλμησα την "τυφλή" αγορά των Kowa BDII32-6.5XD. Και επιπλέον επειδή ήθελα πολύ μεγάλο οπτικό πεδίο.

Χωρίς περιστροφές, η οπτική τους ποιότητα είναι η αναμενόμενη, δηλ. εντυπωσιακή! Όπως είχα συνοπτικά γράψει, δίνουν εξαιρετικά καθαρές και αληθοφανείς εικόνες, με θαυμάσια άνεση παρατήρησης. Οι προσοφθάλμιοι είναι ιδιαίτερα μεγάλοι και με γυαλιά οράσεως φαίνεται ολόκληρο το οπτικό πεδίο χωρίς να χρειάζεται να πιεστούν επάνω στους φακούς. Δεν υπάρχει καθόλου χρωματική εκτροπή όταν τα μάτια είναι σωστά κεντραρισμένα πάνω από τους φακούς, ενώ απουσιάζει εντελώς οποιαδήποτε γεωμετρική παραμόρφωση, βαρελοειδής ή μαξιλαροειδής (οι ευθείες γραμμές παραμένουν ευθείες και στα άκρα του πεδίου). Το μόνο μειονέκτημα είναι μια μικρή απώλεια εστίασης προς τα άκρα του πεδίου λόγω καμπύλωσης πεδίου (field curvature) που στην πράξη δεν ενοχλεί σχεδόν καθόλου, ιδίως σε φωτεινές σκηνές ημέρας - ίσως λόγω του μεγάλου φαινόμενου οπτικού πεδίου και επειδή με τα κιάλια παρατηρούμε πάντα στο κέντρο όπου η οξύτητα και η αντίλιψη της όρασης είναι η μέγιστη  Οι επιστρώσεις όλων των φακών και των πρισμάτων είναι εξαιρετικές και δίνουν πολύ αμυδρές αντανακλάσεις (βαθύ πράσινο). Η ακριβής ευθυγράμιση των δύο σκελών των κιαλιών σε συνδιασμό με τη μεγάλη φυσικότητα και διαύγεια της εικόνας έχουν σαν τελικό αποτέλεσμα ένα από τα πιο ξεκούραστα και ευχάριστα κιάλια που έχω ποτέ χρησιμοποιήσει.

Στην αστρονομική παρατήρηση γίνεται ακόμη πιο αντιληπτή η οξύτητά τους σε σχέση με απλούστερα κιάλια.  Η Σελήνη, απαλλαγμένη από κάθε χρωματισμό στο χείλος, δείχνει πολύ φυσική και παράλληλα διατηρεί πολύ υψηλό κοντράστ και λεπτομέρεια. Ο Δίας φαίνεται ως ένας σαφής πολύ μικρός δίσκος με δορυφόρους "τελείες". Ακόμη και ο Κρόνος, με πολύ προσοχή, αποκαλύπτει μόλις το στενόμακρο σχήμα του - κι όλα αυτά με μεγέθυνση 6,5Χ ! Το τεράστιο πραγματικό οπτικό πεδίο των 10° (που είναι και το εμπορικό "ατού" του συγκεκριμένου μοντέλου) χωρά ολόκληρους πολλούς αστερισμούς και σε παρασύρει να χαζεύεις τον ουρανό! Το φαινόμενο πεδίο είναι 60° (επιβεβαιωμένο ακριβώς και από μένα) και είναι προς τιμήν της Kowa που δεν χρησιμοποιεί το συνηθισμένο "κόλπο" του ανακριβούς τύπου 6,5Χ10°=65° για να δηλώσει μεγαλύτερο του πραγματικού φαινόμενο οπτικό πεδίο, πράγμα που κάνουν οι περισσότεροι κατασκευαστές. Δυστυχώς ελάχιστοι κατασκευαστές (όπως η Nikon και η Kowa) τηρούν την αυτονόητη και στοιχειώδη δεοντολογία να δίνουν ακριβείς προδιαγραφές για όλα τα χαρακτηριστικά των κιαλιών τους. 

Κατασκευαστική και μηχανική ποιότητα

Απλά άριστη, ίσως ανεξαρτήτως τιμής! Δεν το γράφω "ελαφρά τη καρδία" αφού έχω κρατήσει στα χέρια μου και πολύ ακριβότερα κιάλια. Όπως έγραψα παραπάνω η ευθυγράμμιση των σκελών είναι  πολύ ακριβής (εξαιρετικά σημαντική παράμετρος) και σε όλες τις διακορικές αποστάσεις. Το "μηδέν" της εστίασης του δεξιού ματιού είναι επίσης ακριβές (εξαιρετικά σπάνιο χαρακτηριστικό, τουλάχιστον στα φθηνότερα κιάλια, αν και δεν επηρεάζει από μόνο του την οπτική ποιότητα). Τα υλικά κατασκευής αποπνέουν πολύ ποιοτική αίσθηση. Ο τροχός εστίασης και η τάπα της υποδοχής τρίποδου είναι μεταλλικά με εξαιρετικό και λεπτομερές φινίρισμα. Τα καπάκια των φακών είναι μαλακά ελαστικά κι όχι πλαστικά. Το προστατευτικό περίβλημα του σώματος είναι ένα υλικό ανάμεσα σε ελαστικό και συνθετικό. Ομολογώ ότι θα προτιμούσα καθαρά ελαστικό περίβλημα (όπως κάποια "αθάνατα" Vixen που έχω), ιδίως μετά τον αποπολυμερισμό του (παρόμοιου με τα Κowa) περιβλήματος των προαναφερθέντων Nikon μετά από 15 χρόνια χρήσης. Εκείνα όμως είχαν τη μισή τιμή και ελπίζω ότι εδώ η σύνθεση θα είναι καλύτερη. Ο χρόνος θα δείξει.... Άλλωστε εγώ μπορεί να αποπολυμεριστώ νωρίτερα! 😇 Πάντως, ο ιμάντας και η θήκη των κιαλιών μαρτυρούν κατευθείαν υψηλή κατηγορία τιμής με την ποιότητα υλικών και την εργονομία τους.

Εν τέλει...

...θα μπορούσα να έχω παραλείψει όλες τις παραπάνω λεπτομερείς αναφορές και να γράψω απλά ότι είναι ένα απολαυστικό, ξεκούραστο και "ουσιαστικό" ζευγάρι κιάλια, υπέροχο για ταξίδια και φύση, αλλά πολύ ενδιαφέρον και για περιπλάνιση από αστερισμό σε αστερισμό. Κατευθείαν ένα από τα αγαπημένα μου!

797257372_kowa6_5X32.thumb.jpg.13f607d1fcdf788e920bab51276a2a35.jpg

Και μια που μιλάμε για κιάλια, ορίστε και μια ασήμαντη πληροφορία: Η σωστή γραφή στα ελληνικά είναι κιάλια κι όχι κυάλια. Το κιάλι προέρχεται από το ιταλικό occhiali (occhio=οφθαλμός) κι όχι από το γυαλί:

κιάλι < oκιάλι < μεσαιωνική ελληνική ὀκκιάλι < ιταλική occhiali (παλαιότερη ονομασία) < occhiale < occhio ‎(“μάτι, οφθαλμός”) +‎ -ale.

 

Καλές παρατηρήσεις!

 

 

 

  • Μου αρέσει 6
  • Ευχαριστώ 1

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Να και ένα κείμενο που περιγράφει πολύ ωραία τι βλέπεις με μια τέτοια μεγέθυνση στον ουρανό, ώστε να καταλάβουμε και εμείς οι πολύ νέοι στο άθλημα. 

Ωραία παρουσίαση ! 

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Στέφανε καλημέρα. Θα ήθελα να σε ρωτήσω για την διόπτρα TSN 501 (20 - 40 x 50) που ανέφερες. Με ενδιαφέρει για παρατήρηση της φύσης και birdwatching , βλέπεις έχουμε μεγάλη ορνιθοπανίδα στον κόλπο της Καλλονής. Προς το παρόν χρησιμοποιώ τα κιάλια 9χ63 που διαθέτω ,και ένα μικρό διοπτρικό 70 - 500 της skywatcher το οποίο εδράζεται άνετα σε φωτογραφικό τρίποδο. Σκεφτόμουν για τα κιάλια 20 x 60 της pentax για τα οποία διάβασα πολύ καλές κριτικές , ή για την παραπάνω διόπτρα την οποία έχει και σε προσφορά το πλανητάριο. Δεν ξέρω όμως αν η διόπτρα θα αναβαθμίσει την παρατήρηση έναντι του τηλεσκοπίου. Επίσης όταν λέει 20 έως 40 μεγεθύνσεις υποθέτω ότι μπορείς να βάλεις και 30 x κτλ . Αν έχεις να αναφέρεις κάτι επιπλέον για τη συγκεκριμένη διόπτρα θα σου ήμουν υπόχρεος.

 

Φιλικά Σταύρος :)

 

TS GSO 10' , skywatcer 100 bked, vixen ultima 9x63.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα Σταύρο!

Τα δύο βασικά προτερήματα της διόπτρας Kowa TSN-501 - σε βαθμό που ξαφνιάζει έντονα - είναι η πολύ κόμπακτ κατασκευή και η εξαιρετική οπτική ποιότητα για μη ED αντικειμενικό φακό.

Η διάμετρος του φακού είναι 50mm (διόρθωσα το 60 που είχα γράψει εκ παραδρομής πιό πάνω). Αυτό επέτρεψε στον κατασκευαστή να φτιάξει ένα ασυνήθιστα μικρό και ελαφρύ (420gr) σώμα, σχεδόν μια μινιατούρα σε σχέση με τις διόπτρες των 60mm, αλλά με εντυπωσιακή ακαμψία και αίσθηση στιβαρότητας. Το συνθετικό υλικό του σώματος έχει πολύ λεπτόκκοκη, σαγρέ υφή με "κεραμική" ακαμψία και σκληρότητα. Διαβάζοντάς τα αυτά ίσως ξενίζουν για οπτικό όργανο αλλά κρατώντας τη στα χέρια η αίσθηση που δίνει είναι αυτή της πολύ μελετημένης επιλογής υλικών και της υψηλής συνοχής και αντοχής. Η υποδοχή του τρίποδου είναι φυσικά μεταλλική.

Η οπτική ποιότητα αποτέλεσε έκπληξη για "απλή" αχρωματική διόπτρα. Έχει εντυπωσιακή οξύτητα σε όλο σχεδόν το οπτικό πεδίο. Το χρωματικό σφάλμα είναι περιορισμένο σε τέτοιο βαθμό, ακόμη και στην "ευαίσθητη" μέγιστη μεγέθυνση, ώστε στην αρχή χρειάστηκε να ανατρέξω και πάλι στα specs για να επιβεβαιώσω ότι δεν κατάλαβα λάθος και δεν φοράει κάποιου είδους ED αντικειμενικό φακό (δηλ. αποχρωματικό ή ημιαποχρωματικό). Πρόκειται απλώς για αχρωματική διόπτρα αλλά με συμπεριφορά πιο κοντά σε αποχρωματική παρά σε αχρωματική. Δεν ξέρω πως το κατάφερε αυτό η KOWA. Αν κρίνω από το σχήμα της διόπρτας, ίσως δεν έχει θυσιάσει και το μέγεθος των πρισμάτων χάριν σύμπτυξης, επιτρέποντας στον κώνο φωτός μεγάλες αναδιπλώσεις και κατά συνέπεια πιο μεγάλη εστιακή απόσταση / εστιακό λόγο. Έτσι, τελικά, σε όλες τις μεγεθύνσεις η εικόνα είναι εξαιρετική και η λεπτομέρεια ανεβαίνει γραμμικά όσο ανεβαίνει και η μεγέθυνση. Η μέγιστη μεγέθυνση είναι εξίσου ποιοτική και χρηστική όσο και η ελάχιστη (και φυσικά όλες οι ενδιάμεσες).

[Πριν αγοράσω αυτή τη διόπτρα, δοκίμασα πολύ διεξοδικά την Celestron Ultima 80 (20~60Χ80) η οποία είχε εξαιρετική κατασκευή μεν αλλά η εικόνα της ήταν τόσο τυπικά  ...αχρωματική που δεν ήθελες να κοιτάς σε μεγεθύνσεις πάνω από 45-50Χ. Όταν έβαζα φίλτρα διαφόρων χρωμάτων (για να αποκόψω όλα τα υπόλοιπα) η οξύτητά της αυξανόταν σημαντικά, φανερώνοντας την πολύ υψηλή ποιότητα λείανσης και γεωμετρίας του φακού, αλλά ... με τα τυπικά χαρακτηριστικά του αχρωματικού. Παραμένει όμως πολύ καλό προϊόν για είδος και κυρίως την τιμή του. Πιο απογοητευτική ήταν η βόλτα σε καταστήματα με φωτογραφικά ήδη όπου όποια "no name" αχρωματική διόπτρα έβρισκα (κάποιες και στα €200) ήταν για κλάματα. Εικόνες με το ζόρι ανεκτές στα 30-35Χ και μετά ...το χάος.] 

Δοκιμάζοντας την Kowa TSN-501, κάποια στιγμή τοποθέτησα σε απόσταση 40m (στο κτήμα) μια λευκή κάρτα με μικροσκοπικά μαύρα γράμματα. Μια ...τελεία της γραμματοσειράς φάνηκε ότι ήταν τετράγωνη κι όχι κυκλική! Κάποια στιγμή ανέβηκαν δυό μικρά μυρμήγκια στο πασαλάκι που είχα στηρίξει την κάρτα. Περπάτησαν επάνω της και έβλεπα τα λεπτεπίλεπτα πόδια τους και τη σκιά των ποδιών επάνω στο ηλιόλουστο χαρτί! Παρότι το πάχος τους ήταν μικρότερο από τη θεωρητική ανάλυση του φακού των 50mm στην απόσταση των 40m (2,3arcsec ή 0,44mm στα 40m). Τηλεφώνησα επιτόπου στον αντιπρόσωπο για να γνωρίζει κι εκείνος πόσο εξαιρετικό προϊόν έφερε!... 

Όμως η διόπτρα έχει και δυό ελαττώματα: Ένα είναι το κάπως περιορισμένο φαινόμενο οπτικό πεδίο στις χαμηλές μεγεθύνσεις - ξεκινά από 43° στα 20Χ αλλά ανεβαίνει σταδιακά μέχρι τις 60° στα 40Χ. Πάντως ο zoom προσοφθάλμιος φακός δεν αποσπάται για να βάλει κάποιος έναν πιο ευρυγώνιο. Το άλλο είναι ότι ο επιλογέας μεγέθυνσης περιστρέφεται ομαλά μεν, ιδιαίτερα σφιχτά δε. Έτσι, σε ένα ελαφρύ τρίποδο η μεταβολή μεγέθυνσης θέλει λίγη προσοχή ώστε να μη χαθεί ο στόχος (πιθανό πρόβλημα στις μεγάλες μεγεθύνσεις). Η εστίαση όμως είναι πολύ "μαλακή" και ακριβής. Δεν αναφέρθηκα και στις επιστρώσεις των φακών που είναι πλήρεις και ποιοτικές - τα πρίσματα όμως δεν φαίνεται να είναι επιστρωμένα.

Πάντως Σταύρο, για παρατήρηση της φύσης θα επέλεγα κάτι μεγαλύτερο. Εγώ θα τη χρησιμοποιώ κυρίως για την εξέταση αποτελέσματος σε αερο-σκοποβολή και επαρκεί πλήρως για το σκοπό αυτό, όπως και για τοξοβολία. Στην παρατήρηση πουλιών ίσως να χρειάζεται παρατήρηση και από μεγάλες αποστάσεις, οπότε θα χρειαστείς και μεγάλες μεγεθύνσεις. Επιπλέον για στόχους που κινούνται συχνά ίσως απαιτείται ευρύτερο οπτικό πεδίο, αλλά αυτό θα το κρίνεις εσύ. Εγώ θα έμπαινα σε πειρασμό για μια αποχρωματική στην περιοχή των 60-70mm αλλά το κόστος ανεβαίνει ...αστρονομικά και ίσως αξίζει η αναζήτηση επώνυμου αλλά μεταχειρισμένου. Πάντως αν θέλεις ένα πολύ αξιόλογο οπτικό όργανο, ελαφρύτατο, με μέγιστη φορητότητα, δεν μπορώ να φανταστώ κάτι καλύτερο από τις Kowa TSN-501 (γωνιακή) ή TSN-502 (ευθύγραμμη).

Στη διάθεσή σου για οποιαδήποτε άλλη σχετική απορία!

 

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στέφανε πολύ διαφωτιστική η γραφή σου ως συνήθως. Δυστυχώς οι αποχρωματικές της τάξης των 60 - 80 mm είναι απλησίαστες ως προς την τιμή. Οπότε αν αποφασίσω η αγορά της συγκεκριμένης είναι μονόδρομος. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αναφορά σου στη διόπτρα της Celestron η οποία είναι αρκετά προσιτή ως προς την τιμή. Όσο για την αχρωματική συμπεριφορά της το καταλαβαίνω . Είχα κάποτε ένα ζευγάρι κιάλια , τα τρίπλετ 20 x 80 της TS τα οποία έδιναν πολύ όμορφες εικόνες της σελήνης και κατά την παρατήρηση πτηνών με σοβαρή όμως χρωματική εκτροπή στο όριο του παρατηρούμενου αντικειμένου και του φόντου πίσω από αυτό. Σε ευχαριστώ για τον κόπο που έκανες να μου απαντήσεις.

Φιλικά Σταύρος :)

 

TS GSO 10' , skywatcer 100 bked, vixen ultima 9x63.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

@peaceful Σταύρο, σήμερα έκανα ακριβείς μετρήσεις του φαινόμενου οπτικού πεδίου της διόπτρας γιατί εκείνο το 40⁰ ως 48⁰ που έγραψα αρχικά με "έτρωγε" καθώς δεν συμφωνούσε και πολύ με αυτό που έβλεπα, ιδίως σε μεγάλες μεγεθύνσεις. Το ορθό, λοιπόν, είναι 43⁰ στα 20Χ και 60⁰ στα 40Χ (το διόρθωσα και στην πιο πάνω δοκιμή). Ζητώ συγνώμη για το λάθος. 🥴

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης