Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους. Έχω δύο dslr, μία Canon eos 600d και μία eos 700d, οι οποίες είναι ουσιαστικά πανομοιότυπες. Θέλω τη δεύτερη από αυτές να τη μετατρέψω για αστροφωτογράφηση με το φίλτρο της Baader. Τα χέρια μου δεν πιάνουν τόσο, ούτε και διαθέτω χρόνο, για να το κάνω μόνος μου. Γνωρίζει κάποιος κανένα κατάστημα service σε Θεσσαλονίκη ή Αθήνα που να αναλαμβάνει τέτοια εργασία; Έχει κάποιος προσωπική εμπειρία; Καλή Χρονιά σε όλους μας! 

...ΚΙ ΕΣΥ ΕΧΘΡΕ ΕΙΣΑΙ ΚΙLL ΑΠΟ ΩΡΑ...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα και χρόνια πολλά και σε εσένα.

Δεν γνωρίζω κατάστημα να σου προτείνω, γιατί έκανα μόνος μου αυτή τη μετατροπή στην Nikon D5300 που έχω. Θα σε συμβούλευα όπου κι αν απευθυνθείς για την εργασία αυτή (είτε σε κατάστημα είτε σε ιδιώτη), να ζητήσεις κάποια εγγύηση ότι δεν θα εισχωρήσει σκόνη ανάμεσα στα φίλτρα και τον αισθητήρα, γιατί είναι σημείο που μετά δεν μπορείς να καθαρίσεις με κανένα τρόπο χωρίς να ανοιχτεί πάλι η μηχανή, και ούτε κάποιο επίσημο service το αναλαμβάνει (στις αντιπροσωπείες ο αισθητήρας με τα φίλτρα του θεωρείται ένα assembly που δεν ανοίγεται για κανένα λόγο - εάν εισχωρήσει σκόνη κάτω από τα φίλτρα κάνουν κατευθείαν σε αντικατάσταση όλου του assembly με ανάλογο κόστος).

Από προσωπική εμπειρία, είναι κάτι αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί σε ένα συνηθισμένο σπίτι ή κατάστημα χωρίς clean room. Όσο καθαρός και αν είναι ο πάγκος εργασίας και όσο κι αν προσέξεις με χρήση γαντιών κλπ, είναι πολύ εύκολο να εγκλωβιστεί σκόνη κάτω από το φίλτρο, και θα σου δημιουργεί πρόβλημα με σκιες στις φωτογραφίες σου.

Είχα διαβάσει πολλά άρθρα και είδα άπειρα videos πριν αποπειραθώ να μετατρέψω την φωτογραφική μου, και σχεδόν πουθενά δεν αναφέρεται αυτή η δυσκολία στο πραγματικό της μέγεθος. Όλοι κάνουν μια απλή αναφορά να προσέξεις να είναι καθαρός ο χώρος και τέλος. Υπάρχουν όμως κόκκοι τόσο μικροί που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι, αλλά αν μπουν στα φίλτρα θα σου επηρεάζουν τις αστροφωτογραφίες με σκιές. Ειδικά στην ημερήσια φωτογράφιση, χρησιμοποιώντας μεγάλα F-stop με ανοιχτόχρωμο φόντο (π.χ. ουρανό) ο παραμικρός κόκκος σκόνης φαίνεται πάρα πολύ, και δυστυχώς το Baader mod το προτιμούν κυρίως άτομα που θέλουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις μηχανές τους και για ημερήσια φωτογράφιση.

Την πρώτη φορά που άνοιξα την μηχανή και έκανα την μετατροπή ήμουν πολύ σίγουρος ότι κατάφερα να μην μπει καθόλου σκόνη - δεν έβλεπα τίποτα με τα μάτια μου (και έχω πολύ καλή όραση). Τελικά την άνοιξα άλλες 2 φορές, και στην τελευταία εκτός του ότι είχα ήδη καθαρίσει τον πάγκο και εργαλεία 2 φορές με αντιστατικά υγρά και πανάκια, είχα καθαριστή - ιονιστή αέρα να λειτουργεί για αρκετές ώρες στον χώρο (για να περιοριστεί και η σκόνη που αιωρείται στον αέρα), κοιτούσα μέσα από μεγεθυντικό φακό 5x και φώτιζα με 2 δυνατούς led φακούς για να φαίνονται ακόμα και οι πιο μικροσκοπικοί κόκκοι σκόνης που έπρεπε να αφαιρεθούν. Όλα αυτά τα αναφέρω για να περιγράψω πόσο επιμελής και προετοιμασμένος θα πρέπει να είναι όποιος θα κάνει τη μετατροπή...

Ψάχνωντας εκ των υστέρων στο internet βρήκα αρκετές αναφορές και από άλλους (στο εξωτερικό) για παρόμοιες περιπτώσεις με σκόνη μετά από μετροπές, όπου κάποιοι δεν έβγαλαν τελικά άκρη με τα καταστήματα ή τους τεχνικούς που έκαναν την εργασία και αντιμετώπισαν πρόβλημα με τις φωτογραφικές μηχανές τους.

Γνώμη μου είναι, εάν δεν ενδιαφέρεσαι για ημερήσια φωτογράφιση, να γίνει η μηχανή σου full spectrum χωρίς να παρεμβάλλεται κανένα φίλτρο ή τζαμάκι στον αισθητήρα (για να μπορεί να καθαριστεί και αργότερα ο αισθητήρας με σήκωμα του καθρέπτη από το μενού της μηχανής), και να παρεμβάλεις το βιδωτό Baader IR φίλτρο κάπου στο nosepiece ή στις προεκτάσεις που χρησιμοποιείς. Σε ημερήσια χρήση όμως δεν θα έχεις autofocus και θα χρειάζεσαι clip-in UV+IR φίλτρο, ενώ με το Baader mod ρυθμίζοντας καλά το custom white balance πλησιάζεις αρκετά την εργοστασιακή κατάσταση.  

Εάν σε ενδιαφέρει ημερήσια χρήση, να γίνει από μια εξειδικευμένη εταιρία (π.χ. LifePixel) που να κάνει μετατροπές Full spectrum και IR, για να έχουν τα κατάλληλα μέσα για σωστή και εγγυημένη μετατροπή.

Η μετατροπή γενικά αξίζει πάντως, η διαφορά είναι αξιόλογη και θα την χαρείς. Παρ΄όλα αυτά, οφείλω να σου πω ότι εάν έχεις στο μυαλό σου να μεταβείς μελλοντικά σε ψυχόμενη αστροκάμερα καλύτερα να κάνεις απευθείας αυτό το βήμα, τα πλεονεκτήματα είναι πολλά... Αν αθροίσεις την αξία μεταπώλησης της μηχανής, το κόστος του φίλτρου και της εργασίας της μετατροπής, είσαι ήδη πολύ κοντά στην τιμή μιας μεταχειρισμένης ψυχόμενης αστροκάμερας. 

Σου εύχομαι καλή χρονιά, και καλή επιτυχία στη μετατροπή όπου κι αν απευθυνθείς.

 

Φιλικά

Αντώνης

Το επεξεργάστηκε ο gr_diver
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Καλησπέρα και καλή χρονιά!

Θα σταθώ μόνο στο τελευταίο κομμάτι που είπε ο Αντώνης πιο πάνω και θα συμφωνήσω.  Εάν έχεις την "υποψία" να συνεχίσεις και να πας βαθύτερα σε cooled camera, μην προχωρήσεις στην μετατροπή, θα "χάσεις" τα λεφτά σου.

Έστειλα την δική μου Canon 77D στην Αγγλία, όλα πήγαν μια χαρά, αλλά μετά από 2 μόλις μήνες δεν άντεξα και είχα βάλει παραγγελία για νέα κάμερα. Ναι, είδα διαφορά με την μετατροπή, αλλά όταν σύγκρινα την μετατροπή με την νέα μου cooled, είπα "τι έκανα τόσο καιρό, γιατί έχανα το χρόνο μου;".

https://www.astrobin.com/6hvdjr/0/

Τώρα σε όλα αυτά βέβαια παίζουν ρόλο πολλά: Τι θες να κάνεις , από που θες να το κάνεις κ.α.

Εάν πάντως τραβάς και εσύ μέσα από Θεσσαλονίκη - σκέψου εγώ είμαι Εγνατία-Μαρτίου - γνώμη μου, να μην ασχοληθείς με μετατροπή.

 

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης