Jump to content

Πρόβλημα με το σχήμα των φωτεινών αστεριών


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα,

θα ήθελα τη γνώμη και τη βοήθειά σας σχετικά με μία αλλοίωση στο σχήμα των πιο φωτεινών αστεριών που παρατηρώ στις αστροφωτογραφίες μου.

Αρχικά να αναφέρω κάποια πράγματα για το setup μου. Το τηλεσκόπιο είναι ένα διοπτρικό αποχρωματικό triplet 80mm της AstroProfessional, επάνω σε στήριξη Skywatcher EQ5 Pro. Η οδήγηση γίνεται μέσω ενός τροποποιημένου finderscope 50mm της  Skywatcher, με οδηγητική κάμερα Omegon 1200b mono, και η κύρια κάμερα είναι μια  DSLR Nikon D5300 με Baader mod. Το setup αυτό το λειτουργώ με μικρές αλλαγές από τον περασμένο Ιούλιο, και το πρόβλημα που θα περιγράψω το αντιμετώπιζα και με την προηγούμενη DSLR Nikon D3100 που είχα δοκιμάσει χωρίς καμία απολύτως διαφορά. Προς το παρόν δεν χρησιμοποιώ κάποιο διορθωτικό φακό flattener ή reducer.

Μέσω κάποιων βελτιώσεων που έχω κάνει στη στήριξη έχω καταφέρει η οδήγηση να γίνεται με ακρίβεια κάτω του 1 arc.sec τον περισσότερο χρόνο σύμφωνα με το phd2. Σίγουρα αυτή στήριξη στον άξονα dec δεν έχει την καλύτερη δυνατή συμπεριφορά λόγω έλλειψης ρουλεμαν, αλλά πλέον συμπεριφέρεται πολύ πολύ καλύτερα από όταν ήταν καινούρια και σε πλήρως εργοστασιακή κατάσταση. Το ζύγισμα και στους δυο άξονες μπορεί να γίνει με μεγάλη ακρίβεια, μετακίνηση του αντίβαρου ή του dovetail κατά μόλις 1cm γίνεται εύκολα αντιληπτό κατά το ζύγισμα.

Στο πρόβλημα μου τώρα. Θα σας παραθέσω αρχικά ένα crop από ένα sub frame των 330 sec με ISO 200 που έβγαλα στις 2/1/2022, φωτογραφίζοντας την Αλογοκεφαλή (φαίνεται αμυδρά στο κάτω μέρος της φωτό). Δεν έχει υποστεί καμία απολύτως επεξεργασία, και είναι σε zoom 100%. Αν παρατηρήσετε τα πιο φωτεινά αστέρια έχουν ήπιες φωτεινές "μυτούλες" προς δεξιά και αριστερά.

 

1203993664_Screenshot2022-01-19at20_50_01.thumb.png.b6c653cef2b486b4f74a671279fc9e1b.png

Για πολύ καιρό πίστευα ότι είναι startrails από κακή οδήγηση και έχω δοκιμάσει πάρα πολλά πράγματα για να το εξαλείψω, αλλά πλέον έχω αρχίσει να πιστεύω ότι είναι κάποιο οπτικό σφάλμα. Η δεύτερη φωτό παρακάτω, είναι ουσιαστικά ένα zoom της παραπάνω φωτογραφίας, όπου φαίνεται ότι όσο μικρότερη η φωτεινότητα του αστεριού, τόσο πιο ήπιο είναι αυτό το "φαινόμενο", και οι φωτεινές μυτούλες γίνονται ανεπαίσθητες έως αόρατες. Τα μεσαίας φωτεινότητας αστέρια φαίνονται σαν να διαπερνώνται από λεπτές φωτεινές γραμμές, ή σαν να έχουν ανεπαίσθητους δακτύλιους όπως ο Κρόνος,  και θεωρώ ότι είναι αρκετά στρογγυλά για να είναι πρόβλημα οδήγησης.

60423154_Screenshot2022-01-19at20_35_49.thumb.png.530260dcde232277ac14615c2aad15a1.png

Λόγω του ότι δεν έχω μεγάλη εμπειρία στην αστροφωτογράφηση, θα ήμουν ευγνώμων αν μου δίνατε την γνώμη σας, και τις προτάσεις για να μπορέσω να εντοπίσω τι το προκαλεί. Εννοείται ότι είμαι πρόθυμος να δοκιμάσω πράγματα που θα προτείνετε ή να δώσω και περισσότερο υλικό (αρχεία raw κλπ).

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 

Αντώνης

 

Υ.Γ. Εάν δεν έθεσα στην ερώτηση στο σωστό σημείο του forum παρακαλώ να μετακινηθεί από τους moderators, ή ενημερώστε με για να το αναδημοσιεύσω.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όντως φαίνεται σαν οπτικό σφάλμα, καθώς αν δεις τα μικρότερα άστρα, έχουν ένα ανεπαίσθητο elongation αλλά στον κατακόρυφο άξονα.

Επίσης φαίνονται "φουσκωμένα" τα φωτεινά άστρα κ με halo, παρά την τριπλέτα κ το φίλτρο της baader.

Μπορείς να ανεβάσεις ένα καρέ ολόκληρο, και 5 ζουμ 200% στο κέντρο κ στα 4 άκρα;

Η προηγούμενη 3100 ήταν επίσης modded με το φίλτρο της baader;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για να διαπιστώσεις αν πρόκειται για trail, μπορείς να πάρεις λήψεις μικρότερης διάρκειας, πχ 60 δλπ, με iso υψηλότερο. Αν τα αστέρια σου σε αυτή την περίπτωση είναι συμμετρικά και κυκλικά, τότε πιθανόν να είναι trail. Η μετατροπή της μηχανής έγινε από επαγγελματία; Το φίλτρο τοποθετήθηκε και εφάρμοσε σωστά πάνω στον αισθητήρα; Σε αυτές τις μετατροπές αρκετά συχνά εμφανίζονται αντανακλάσεις από κακή τοποθέτηση του φίλτρου. 

...ΚΙ ΕΣΥ ΕΧΘΡΕ ΕΙΣΑΙ ΚΙLL ΑΠΟ ΩΡΑ...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημέρα και ευχαριστώ πολύ όλους για τις απαντήσεις.

@diorip: Ανεβάζω ολόκληρο το συγκεκριμένο frame καθώς και κέντρο-άκρα σε μεγέθυνση 200% όπως πρότεινες. Βέβαια φαίνεται ξεκάθαρα η έλλειψη flattener, τα αστέρια έχουν έντονη παραμόρφωση. Θα ψάξω να βρω και άλλα καθαρά και αντιπροσωπευτικά frames σαν αυτό. Επίσης, η προηγούμενη Nikon D3100 ήταν σε εργοστασιακή κατάσταση.

@kkoutr: Δυστυχώς δεν έχω tilter. Όμως στις σκέψεις μου πιθανολογούσα ότι ίσως να είναι κάτι τέτοιο, αλλά δεν έχω την εμπειρία να το αναγνωρίσω. Αν καταλήξουμε ότι είναι θέμα tilt θα αγοράσω για να το δοκιμάσω....

@pepito: Κρατάω την πρότασή σου για τη δοκιμή με μικρότερη διάρκεια και υψηλότερο ISO. Λογικά θα έχω τέτοια frames από τα προσωρινά αρχεία του APT, όταν κάνει platesolving (έχω ρυθμίσει να έχουν διάρκεια 10sec και ISO 3200), οπότε θα τα κοιτάξω ή θα βγάλω νέα. H μετατροπή της μηχανής έγινε από εμένα, αλλά είχα ακριβώς το ίδιο πρόβλημα με την προηγούμενη Nikon D3100 η οποία ήταν σε εργοστασιακή κατάσταση.

Επίσης παρέλειψα να αναφέρω ότι αυτό το πρόβλημα ΔΕΝ το αντιμετώπισα σε λίγες δοκιμές που έκανα το περασμένο καλοκαίρι με το νευτώνειο Skywatcher 200PDS που έχω. Εκείνο όμως λόγω βάρους έφτανε την στήριξη στα όριά της, και το χρησιμοποιώ πλέον μόνο για παρατήρηση. 

 

Σας ευχαριστώ και πάλι για τη βοήθεια!

Αντώνης

 

2047962331_L_0007_ISO200_330s__NAcopy.thumb.jpg.f0b106db1e98d6c9ebf940ff488bbab2.jpg

 

Untitled-3.thumb.jpg.330075b5b4b4604b78891d5e3ff4cc2f.jpg

 

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημέρα και πάλι,

 

το βράδυ της Πέμπτης έκανα μερικές δοκιμές, και έχω να προσθέσω τα εξής:

1) Τελικά είναι βέβαιο ότι δεν είναι trails. Έκανα δοκιμές σε ISO 200 - 800 - 1600 - 3200 με χρόνους έκθεσης 180sec - 90sec- 45sec - 20sec αντίστοιχα. Το ιστόγραμμα ήταν λίγο πολύ στο ίδιο σημείο, και το μόνο που άλλαζε ήταν η ποσότητα του ψηφιακού θορύβου. Το σχήμα των αστεριών παρέμενε το ίδιο δυστυχώς. Δεν ανεβάζω τις φωτό, γιατί δε νομίζω ότι προσφέρουν κάτι καινούριο.

2) Δοκίμασα επίσης να βγάλω μερικά frames με το βιδάκι ασφάλισης του εστιαστή σφιχτό και χαλαρό, για να δω μήπως προκαλείται tilt από εκεί, καμία διαφορά και πάλι.

3) Παρέλαβα ένα flattener - reducer 0.8x. Αν και δεν είχα το ιδανικό spacing γιατί μου έλειπαν κάποιοι λεπτοί αποστάτες, το πεδίο βελτιώθηκε κάπως, όμως το σχήμα των αστεριών στο κέντρο δεν άλλαξε. Έχω φτιάξει πλέον αποστάτες με τον 3D εκτυπωτή μου, αλλά με πρόλαβε η κακοκαιρία και για σήμερα το βράδυ προβλέπεται συννεφιά 😒.

Αρχίζω να πιστεύω ότι το πρόβλημα είναι ελλάτωμα στα οπτικά του τηλεσκοπίου. Το αγόρασα μεταχειρισμένο, και λόγω της παλαιότητάς του υπάρχουν ελάχιστες αναφορές και σχόλια στο διαδίκτυο. Είναι αυτό, αλλά σε λευκό χρώμα και φίρμα "AstroProfessional". Η μετάφραση σημαίνει τριπλέτα κολλημένων στοιχείων, με δύο στοιχεία ED ένα εκ των οποίων από Η-FK61. Ο εστιαστής είναι crayford σαν της TS-Optics αλλά χωρίς μικροεστίαση.

Aν υπάρχει κάποια γνώμη ή πρόταση για άλλη δοκιμή θα ήμουν ευγνώμων.

 

Ευχαριστώ και πάλι!

Αντώνης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγώ φίλε μου επιμένω για τον tilter. Αν έχει σκευρώσει όλο το σετ φακών πιστεύω με τον tilter θα το φέρεις κάπως, αλλά αν έχει πάρει κλίση ένας εξ αυτών δεν μπορείς να κάνεις τίποτα γιατί θέλει επέμβαση σε εξειδικευμένο εργαστήριο. Ψάξει μήπως βρείς κοντά σου να δανειστείς κάποιον t2 tilter για δοκιμαστικό έλεγχο.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπορείς να δοκιμάσεις με άλλα οπτικά (τηλεσκόπιο ή φακό);  Αν δεν φταίνε τα οπτικά μπορεί να είναι το φίλτρο της baader ( την δικιά μου 5300 την έχω full spectrum και βάζω φίλτρο στο nosepiece αν χρειαστεί)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

@kkoutr: το επόμενο βήμα θα είναι δοκιμή με T2 tilter τότε...

@diorip: με το Skywatcher 200PDS και την D3100 (που ήταν σε εργοστασιακή κατάσταση) δεν είχα αυτό το πρόβλημα. Όμως με το AstroProfessional το πρόβλημα υπήρχε και με την D3100 και με την D5300, ακόμα και πριν της κάνω το Baader mod. Άρα λογικά ευθύνεται κάτι από το σύνολο του τηλεσκοπίου - εστιαστή...

 

Σας ευχαριστώ και πάλι, αν προκύψει κάτι νεότερο θα το αναφέρω.

 

Αντώνης

  • Μου αρέσει 1
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το χρωματικό δεν διορθώνεται, έτσι είναι τα οπτικά του συγκεκριμένου τηλεσκοπίου είναι γνωστό το θέμα. Η καμπυλότητα και τα περίεργα σχήματα θα διορθωθούν με flattener της προκοπής οπότε χωρίς αυτόν δεν έχει νόημα η κουβέντα περί ποιότητας της εικόνας. Ο εστιαστης 1000% έχει tilt όπως και ότι τσουμπλεκι έχεις συνδέσει από πίσω, είναι αναπόφευκτο. Ο tilter δεν θα βοηθήσει σε τίποτα μόνο κι άλλα προβλήματα θα φέρει.

  • Ευχαριστώ 1
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 7 μήνες αργότερα...

Αρκετό καιρό αργότερα κατάφερα να το λύσω. Η αιτία ήταν tilt σε 2 διαφορετικά σημεία του imaging train μου, το οποίο επηρέαζε και την εστίαση σε μικρό βαθμό. Ο συνδυασμός όλων αυτών προκαλούσε το περίεργο σχήμα των αστεριών.

Σας ευχαριστώ άλλη μια φορά για τη βοήθεια! Μπορεί να μην κατάφερα να το λύσω άμεσα, οι γνώμες σας όμως ήταν πολύτιμες.

 

Αντώνης

  • Μου αρέσει 1
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης