Jump to content

Παρατηρηση νεφελωματων και Supernova


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπερα σε ολη την ομαδα, εχω το τηλεσκοποιο lenenhook base 120   114/500   και 2 φιλτρα, (εκτος απο τα χρωματιστα που ειναι για πλανητες και σεληνη) το ενα ειναι ενα  UHC και ενα δευτερο city light filter.

Προσπαθω απο την αθηνα (Ιλιον) να δω καποιο νεφελωμα η καποιο πλανητικο νεφελωμα αλλα ματαια.
-το μονο που βλέπω αρκετα καθαρα και με βαθος ειναι του ωριωνα-

το θεμα ειναι οτι ξερω που ειναι τα αντικειμενα, βλεπω τα αστερια μεσα στα νεφελωματα, αλλα δεν βλέπω το ιδιο το νεφελωμα. πχ στο νεφελωμα ροζετα, βλεπω πολυ καθαρα τα αστρα που ειναι μεσα. το Μ78, το νεφελωμα "κεφαλή αλογου και αλλα πολλα.

το ερωτημα ειναι το οτι παιζει να μη τα βλεπω εγω?? (δηλαδη σαν νεος στο χομπι δεν εχει εκπαιδευτει το ματι μου να διακρινει το νεφελωμα?
παιζει να ειναι μικρο το τηλεσκοποιο μου που δεν υπαρχει περιπτωση να δω το νεφος του νεφελωματος?
παιζει που ειμαι μεσα σε botle 8,2 ΜΟΝΙΜΑ?
H αληθεια ειναι οτι δεν εχει βγει ΠΟΤΕ το τηλεσκοπιο εκτος Ιλιου.

αν μπορει καποιος, ας βαλει καμια φωτογραφια χωρις επεξεργασια να δω πως φαινονται στον ουρανο τα πραγματα.

ευχαριστω πολυ εκ των προτερων!!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είναι ελάχιστα τα αντικείμενα τέτοιου είδους που μπορείς να δεις από Bortle 8. Μόνο την σελήνη, πλανήτες, ανοικτά και σφαιρωτά σμήνη ίσως πολύ οριακά και κάποιους από τους πιο μεγάλους γαλαξίες . Από νεφελώματα και πλανητικά το Μ42, Μ8, Μ27, Μ16, Μ17, Μ57  και αυτά με το ζόρι και ξεπλυμένα μέσα στην φωτορύπανση. Τα νεφελώματα είναι πολύ αμυδρά και συνήθως έχουν ίδια φωτεινότητα με το γκρι του ουρανού. Τα πλανητικά νεφελώματα είναι πολύ μικρά και τα περισσότερα θέλουν μεγάλο τηλεσκόπιο για να τα δεις καλά. Στα 500 focal θα φαίνονται σαν ένα πιο παχύ άστρο.Για αυτό τα ονόμασε και πλανητικά άλλωστε ο Χέρσελ γιατί νόμιζε ότι έβλεπε μακρυνούς γίγαντες αερίων. Απλά όταν βάλεις το UHC μπροστά ή ένα φίλτρο OIII πέφτει η φωτεινότητα των άστρων στο πεδίο και μπορείς τότε να ξεχωρίσεις ποιο είναι το πλανητικό νεφέλωμα το οποίο αναδεικνύεται. Αλλά η αλήθεια είναι ότι και τα φίλτρα δεν τα πάνε καλά με μικρά τηλεσκόπια, μαζεύουν ήδη λίγο φως και έρχεται το φίλτρο και κόβει τα πάντα με αποτέλεσμα να μην έχεις δυνατά άστρα στο πεδίο για να μπορείς να εστιάσεις σωστά. Αυτά που είναι πιο πιθανό να καταφέρεις να δεις είναι το Μ27, Μ57, ίσως το Μ76 αν και είναι πολύ μικρό για το τηλεσκόπιο σου, το blue snowball NGC 7662, το saturn nebula NGC 7009. Αυτά είναι κάποια που θυμάμαι ότι είχα καταφέρει.

Κάνε την χάρη στον εαυτό σου και πήγαινε κάπου σκοτεινά έστω μία φορά να κάνεις παρατήρηση από σωστό ουρανό. Επείδη ξεκίνησα με ένα παρόμοιο τηλεσκόπιο που ομολογουμένως δεν είναι και το καλύτερο και παρατηρώντας από Bortle 5 που είναι το σπίτι μου, μπόρεσα να δω περίπου τα μισά Messier μετά από αρκετές προσπάθειες.Το σωστότερο είναι να πω βρήκα και όχι είδα, εννοώντας ότι πολλές φορές οριακά καταλάβαινα ότι κάτι βλέπω και τις περισσότερρες φορές ήταν μία μουντζούρα ελάχιστα διαφορετική από την φωτορύπανση στο υπόβαθρο.Ήμουν στο σωστό πεδίο, ήμουν σίγουρος για αυτό γιατί όλα ταίριαζαν με τον χάρτη, αλλά απλά το αντικείμενο δεν ήταν εκεί. Και όταν ήταν όμως, ο Μ81 για παράδειγμα ήταν ένα θολό μπαλάκι και ο Μ82 τόσο οριακά που δεν ήμουν σίγουρος ότι τον βλέπω με τα μάτια μου ή το σχημάτιζε το μυαλό μου. Όταν αργότερα πέρασα από το 114/500 στο skymax 127 και πήγα για πρώτη φορά σε σκοτεινό ουρανό έμεινα άφωνος. Το Μ42 φαινόταν σαν τις φωτογραφίες, ότι γαλαξιάκι σημάδευα το έβλεπα. Όλα φαινόντουσαν ξεκάθαρα και σε πιο μεγάλα αντικείμενα διέκρινα και δομή. Μπόρεσα με δύο βραδιές σε δύο διαφορετικές περιόδους να "κλείσω" όλο τον κατάλογο Messier.  Το αποτέλεσμα; Όταν επέστρεψα στην Αρτέμιδα δεν ήθελα να ξαναπαρατηρήσω από την ταράτσα μου ,ενώ πριν έβγαινα κάθε βράδυ που ήταν ο ουρανός καθαρός και έψαχνα στόχους. Έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ με διπλά άστρα, δεν είχε νόημα να κάνω κάτι άλλο από Bortle 5 ,αυτά μπορούσα να τα απολαμβάνω το ίδιο καλά και από πόλη. Αρκετά καλά μπορούσα να δω και πλανήτες Δία, Κρόνο, Άρη και Αφροδίτη και βέβαια την σελήνη. Λίγο αργότερα πέρασα στην αστροφωτογραφία όπου το Bortle 5 θεωρείται αρκετά καλό όταν μένεις στην Αττική και μπορώ να πω ότι είμαι πολύ χαρούμενος. Όταν ο ουρανός είναι καθαρός φωτογραφίζω από την ταράτσα μου και  όταν μπορώ να βρεθώ σε σκοτεινό ουρανό μόλις στήσω τον φωτογραφικό εξοπλισμό μου ,απολαμβάνω την παρατήρηση από τα τηλεσκόπια των φίλων μου. 

  • Μου αρέσει 2
Γιώργος Καράντζαλος
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το Μ8 δεν εχω καταφερει να το δω ποτε από Αναβυσσο με C8 ενώ έχω δει διάφορα άλλα ... μάλλον κατι δεν κανω καλα 🤔

Skywatcher Mount AZ-EQ-5 SynScan GoTo

Skywatcher 130 PDS

Skywatcher 200/1000

Celestron C8 SCT

Orion Mini 50mm

QHY 183M

ZWO ASI 224

Canon 100D mod - cooling

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε μου για να ευχαριστηθείς βαθύ ουρανό όπως σου είπε και ο qforce πρέπει να βγεις παραέξω. Το lagoon δεν είναι εύκολο να το δεις γιατί ειναι αρκετά απλωμένο. Ειδικά απ την Ανάβυσσο. Βέβαια αυτό το λέω με κάθε επιφύλαξη γιατί δεν έχω πάει στην Ανάβυσσο για να ξέρω πόσο φωτορυπανση έχει, αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος πως δε θα είναι και τόσο καλά τα πράγματα. Επίσης το lagoon όπως και πολλά άλλα το βοηθάει πολύ ένα φίλτρο OIII ή UHC που έχεις. Δοκίμασε με αυτό. Αν και είναι μικρό το τηλεσκόπιο ίσως να δείξει κάτι. Όσο αφορά το horshead δεν υπάρχει περίπτωση να το δεις με το τηλεσκόπιο σου όπου και να πας γιατί απλά δεν φαίνεται. Χρειάζονται πολλές ίντσες καλό ουρανό αλλά και ένα φίλτρο H Beta. 

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε scipii συγνώμη αλλά νόμιζα πως για την Ανάβυσσο και για το m8 το είχε γράψει ο fotispigi.

  • Μου αρέσει 1
Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης